Kammottava aamupärinä

Eräänä aamuna tällä viikolla heräsin aivan kammottavaan pärinään.

Sydän pomppasi heti kurkkuun ja alkoi jumputtaa tuhatta ja sataa: Mikä hätänä? Mitä tapahtuu? Missä palaa? Mitä kamalaa? Apua! Apua! Varmasti joku hätätila! Hätääntyneenä täristen pälyilin ympäriini unenpöpperöisenä – mikä kamala ääni tämä oikein on – kunnes sekopäisenä hamuilin käsilläni…

….herätyskelloon. Tai siis kännykän herätystoimintoon.

Uhhuh. Sepä oli kamalaa. Haha.

Kun olin jotain parikymppinen (ja niin kaukana lapsiperheajattelusta kuin kuvitella saattaa), eräs silloinen perheellinen tuttuni kertoi heidän perheen tavoitteen olevan, että koskaan ei tarvitse käyttää herätyskelloa.

”Ooooh!”, ajattelin. Kuvittelin tietysti puolillepäivän nukuttuja aamuja. Ehei, minua korjattiin – kyllähän siis lapset viimeistään kahdeksalta heräävät joka tapauksessa. Mutta voi vaan herätä siihen lasten heräämiseen, eikä siihen kellon pirinään.

”Aaaa, ymmärrän!”, sanoin, enkä tietenkään ymmärtänyt.

Mitä iloa siinä nyt sitten on – kun ei kuitenkaan saa nukkua puolillepäivin.

Tämä keskustelu on palautunut mieleen niin niin niin monesti viimeisten vuosien aikana. Ja tämä henkilö on usein mielessäni – olemme nimittäin plagioineet meidän perheen elämään sen heidän herätyskellottoman elämäntavoitteensa.

Koska nyt ymmärrän, että siinä todellakin on iloa.

Herätyskellottomat vaiheet ovat olleet meillä toki vaiheita. Esimerkiksi Suomessa eskarin alettua olimme tiukasti kiinni herätyskelloelämässä – kun taas tänne Espanjaan tultua kaikki hälytykset otettiin pikapikaa kännykästä pois. Jesh, ihana tunne!

Mutta keväällä Suomeen (ja tasan yhdeksältä alkavaan eskariin) palatessa herätyskelloton elämä taas loppuu – ja ensi syksynä se ihanuus varmasti sitten hyvästellään pidemmäksikin aikaa. Loppuelämäksi? Noooooooouh!

Voih.

Mutta vielä on muutamia kuukausia aikaa nauttia tästä luksuksesta!

Koska sitä se on. Luksusta. Herääminen ”luonnollisesti” lasten pikkujalkojen töpsytyksiin ja kuiskaten alkaneisiin aamun leikkeihin on yksinkertaisesti i-ha-naa. Voi siinä vähitellen keräillä itseään, kiireettä. Lapset, nuo pienet ovelukset, ovat alkaneet erityisesti tämän talven aikana ihan tarkoituksella heräämään hipi-hipi-hiljaa, vanhempia herättämättä. Sillä tavalla nimittäin saa leikkiä aamulla hetken ennen kuin päivän touhut aamupaloineen, hampaidenpesuineen ja hiustenletityksineen alkavat.

Eikä varmaan tarvitse kertoa, miten ihanaa se aikuisten mielestä on.

Herätyskellon pärähtäminen on nimittäin yllättävän julma tapa herätä. Se sellainen kesken unien tapahtuva maailmanlopunpärinä. Siinä päivä alkaa jotenkin ihan eri tavalla – heräämällä heti kiireeseen, säikähdykseen ja adrenaliiniryöppyyn – kuin jos saisi aamulla heräillä ihan itsekseen, silloin kun oma unisykli sattuu sopivasti loppumaan.

Mutta. Tällä luksuksella on meidänkin elämässä rajansa, harmi kyllä.

Vielä kuitenkin nautitaan tästä 1,5 kuukauden ajan. Ja sitten sitä karua herätyskelloarkea ajatellen – mitenköhän ne heräämisvalosysteemit, oiskohan niistä mihinkään…? Muita vinkkejä pärinää lempeämpään heräämiseen?

13

You Might Also Like

 • Lauralis
  14.2.2019 at 19:38

  Mulla on puhelimen herätys aamuisin ihan vaan värinällä, huomattavasti mukavampi kuin pärinä. Joskus saattaa tosin toinen herätys olla ihan äänellä varustettu jos epäilen etten herää. Tähän mennessä on kyllä värinä aina herättänyt. :)

  • krista
   15.2.2019 at 15:12

   Mulle tää on vähän hankala, kun käytän korvatulppia. En välttämättä heräisi pelkkään värinään….? Ehkä – sitä voisi kyllä kokeilla! Tai sit jos laittaisi just värinän ykköshälytykseksi ja 10 minuutin päästä oikean pärinän varmistamaan :)

 • Kuunari
  14.2.2019 at 19:39

  Löysin vahingossa vauvavuonna täydellisen herätyskelloäänen puhelimeen: kissan kehräys. Se on miellyttävä, matala ja orgaaninen ääni ja mikä parasta: ainut ääni, mihin vieressä nukkuva lapsi ei ole milloinkaan herännyt, vaikka pörisisi korvan vieressä tyynyllä. Sen aivot jotenkin totaalisesti ohittaa kehräysäänen, vaikka kaikki muu nakuttelu ym., mitä ensin kokeilin herätysääneksi, avaavat silmät heti. Mutta minun aivot ei ohita, vaan herään heti ja ärsyyntymättä. Fantastinen löytö!

  • krista
   15.2.2019 at 15:13

   Oiiiiii, toi ois mulle täydellinen! Jos vaan kuulen korvatulppien läpi :) Täytyypä testailla, mitä ääniä tuossa kännykässä on. Vai onkohan noihin jotain lisä-appeja olemassa…?

   • Kuunari
    15.2.2019 at 19:43

    Se piti jostain ladata kyllä.

 • Sumonen
  14.2.2019 at 19:51

  Miulla on semmoinen sarastevalo ja tykkään ihan valtavasti. Herään melkein poikkeuksetta noin kymmenen minuuttia ennen sitä varsinaista herätystä eli just silleen vähitellen, pikku hiljaa heräillen. Ainut miinus siinä on se et mies herää myös tuohon valoon ja meillä ei aina oo samat herätysajat. Muutamalta työkaverilta oon kuullu etteivät herää tuohon valoon ollenkaan, joten lampun toimivuutta itselle ei varmaan voi tietää kokeilematta. Itse en vaihtais enää mihinkään.

  • krista
   15.2.2019 at 15:16

   Joo tätä mä oon harkinnut jo pitkään! Tosin ajoittain ei ole ollut tarvetta (koska kellottomat herätykset), mutta aina niissä ”herätyskellovaiheissa” tuo muistuu mieleen. Meillä koko perhe heräilee yhtä aikaa ja Suomessa samassa huoneessakin, ainakin toistaiseksi, joten siinä mielessä tuo vois kivasti herättää koko perheen silleen ”lempeästi”. Jos se meihin siis toimii :)

 • Nro 26
  14.2.2019 at 20:11

  Mulla oli pitkään herätysäänenä metsän kohinaa viirupöllön huhuilulla <3 Nykyisessä puhelimessa en jostain syystä ole saanut sitä toimimaan, harmi! Siihen ei eri rytmillä elävä huonouninen mieskään herännyt, vaikka mä aamuvirkkuna heräsin jo ensimmäisiin havupuitten huminoihin. Ei ehkä toimi aamu-unisella? Nyt on joku puhelimesta valmiiksi löytynyt lurittelu, käy paremman puutteessa. Tuon kehräyksen vois kanssa testata! Mitään pirinöitä en suostu käyttämään, kauheeta ihmisrääkkäystä :D

  • krista
   15.2.2019 at 15:18

   Ihana! Sit vaan täytyy toivoa, että just ei ole nähnyt unta, että on vaikka pieni myyrä :D :D :D Oliko se siis jostain sovelluksesta?

   Mulla on nyt se vakiotilulilutus, ja sekin on kyllä KAMALA. En ole oikeastaan kyllä edes tutustunut kännykän äänimahdollisuuksiin, ehkä kannattaisi ensin tehdä se :)

   • Nro 26
    17.2.2019 at 20:45

    Ai sovelluksesta, ai mulla vai :D Ei kun Suomen Luonnon sivuilta latasin, mutta jostain syystä en ole nykyisellä puhelimella onnistunut lataamaan. Ehkä ne on muuttaneet sivua niin ettei se enää onnistu, tai sitten en vaan osaa :D https://suomenluonto.fi/uutiset/kuuntele-viirupollo/

 • Ebe
  14.2.2019 at 20:15

  Mulla toimi kun vaihdoin oletusäänen rauhallisesti alkavaan biisiin (Vesku Loirin Ystäväni ja Juha Tapion Kelpaat kelle vaan viimeisimmät), ei tullut sitä säikähdystä.

 • murina
  14.2.2019 at 20:18

  Mä en varsinaisesti herää siihen kännykän herätyspärähdykseen, vaan siihen että koira loikkaa kainaloon nuolemaan naamaa. Toimii yllättävän tehokkaasti 😅 ja koira on myös oppinut, että mikä herätysääni kenelläkin on, reagoivaan vaan siihen että mun kello soi, muuten kääntää kylkeä ja jatkaa unia 😂 eli en yleensä itekkään reagoi ja kunnolla herää jos miehen tai koululaisen kello soi.

 • Anna
  14.2.2019 at 20:34

  Minulla on herätysvalo ja voin kyllä suositella. Mutta kannattaa hankkia hyvä vaikka vähän kalliimmalla. Minulla on ollut hyvä ja huono ja nyt taas hyvä. Hyvä siis siinä mielessä että valo on oikeasti valkoista valoa. Huonossa oli aika keltainen eikä siihen tahtonut herätä millään. Onneksi hajosi nopeasti :D
  Vaikka lopulta heräisi kelloon niin valo on keventänyt unta jo niin paljon että herääminen ei ole tuskainen repäisy unen lämpimästä sylistä.

  Minulla oli muuten joskus ihan itselleni piruillakseni herätysäänenä Always look on the bright side of life ;)
  https://youtu.be/SJUhlRoBL8M
  Tuo kyseinen kappale on myös pelastanut minut hermoromahdukselta kun kerran eksyin vieraan kaupungin keskustaan autolla enkä meinannut löytää ulos ollenkaan. Kun radiosta pärähti tämä niin ei voinut kun ensin kirota ja sitten nauraa :D Ja lopulta pääsin taas oikealle tiellekin.

  • avaruuskenguru
   15.2.2019 at 09:19

   Minulla elämänlaatu parani suunnilleen 100% herätysvalon myötä. Mulla on Beurerin versio, ei ihan halvimmasta päästä, mutta suosittelen! Yleensä herään valoon jo ennen varsinaista herätystä, ja varsinaisena herätysäänenä on sitten linnunlaulu. :) Helpotti varsinkin pimeimpänä aikana ihan hurjasti.

   • Jenni M.
    15.2.2019 at 19:50

    Sama täällä! Valo on niin paljon lempeämpi.

 • Torey
  14.2.2019 at 22:53

  Meillä lapset niin hyviä nukkujia, että just tänään kun oli koululaisella kymppiaamu, niin heräsin ite kelloon 8.30 ja herätin sitten lapset. Me ei oltais varmaan ikinä missään ennen kymmentä tai yhtätoista jos saatais nukkua vaan ja sit pitäis vielä aamutoimet hoitaa rauhassa. :D

  https://naissanelioissa.wordpress.com/2019/02/14/mita-sinulle-ei-ehka-ole-kerrottu/

 • A
  15.2.2019 at 07:28

  Meillä on herätyskelloton elämä, tai siis lapsen syntymän jälkeen herätyskelloon herää ehkä keskimäärin kerran kuussa. Mutta ei ole auvoista se, nimittäin herätyksen suorittaa aamuvirkku lapsi (kuuden aikoihin) ja sitten neuvotellaan (”saako lukea” nykyään eskarilla, ennen oli saako katsoa pikkukakkosta). Toki tuo lukeminen ei uniani häiritse (ja taitaa olla lapselle tärkeä aamun rauhallinen oma hetki) toisin kuin viereisessä huoneessa pauhaava pikkukakkonen, mutta tuohon kohtaan aamua tuleva herätys katkaisee unet tehokkaasti ja harmittaa, kun oikeasti herätä tarttisi vasta seiskalta (lapsen kellon tulkinta ei vielä ole niin varmaa, että haluan hänen itse tekevän päätöksiään, on nimittäin välillä halunnut aloittaa päivänsä klo 2 tai klo 4 ja siihen ei kyllä pysty antamaan lupaa, kun nukkuakin pitäisi). Eli kasin aamut koulussa, olette ihan ok (meidän tapauksessa kympin aamu kuulostaa pahalta, jos siis lapsi herää klo 6 ja joutuu venailemaan sitten tuntikaupalla…onneksi on aamupäivähoito kouluissa nykyään myös).

 • Elpana
  15.2.2019 at 12:39

  Itse herään Blackin wonderful life kappaleeseen ja ajastan sen niin, että ehdin sen kuunnella rauhassa loppuun. Ei sydäreitä täällä :)

 • Fiina
  15.2.2019 at 17:00

  Oi, kuulostaapa ihanalta vaiheelta, nauttikaa! Ostin kuukausi sitten itselle urheilukellon, jossa on eräänä toimintona värinäherätys. Kuljen kauempana töissä, joten herätysajat ovat usein, hmm, mielenkiintoisia. Samalla olen hirmu herkkä epämiellyttäville äänille niin nukkuessa kuin herätessä. Eli korvatulpat käytössä öisin ja kaikkia puhelimen herätysääniä kokeiltu… Ranteen tärinäherätys on nostanut omaa elämänlaatua paljon! Tärinä on lempeä, mutta siihen herää varmasti korvatulpista huolimatta. Voi olla että tällaisia ”herätysrannekelloja” olisi muitakin kuin urheilukelloja.

 • 0987654321
  16.2.2019 at 14:54

  Minulle ainut toimiva herätysääni on valitettavasti mahdollisimman aggressiivinen pirisevä valitus. Olen kokeillut muita herätysääniä, ja niihin en todellakaan luontaisesti iltavirkkuna herää.