Joulutylsimys

Monissa blogeissa aletaan jo selvästi virittäytyä joulutunnelmiin. Apua. Onks se joku pakollinen joulunalusblogikonsensus? Ei täällä. Heitetäänköhän mut nyt Lilystä ulos…? Pois täältä häiriköimästä, joulutylsimys.

Viime vuosina en ole erityisemmin välittänyt jouluista. Yhtään. Siis niinku tip-paa-kaan.

Jouluaatto 2008 Intiassa.

 

Viime aikojen joulut olen ollut lähes aina reissussa. Tarkoituksella. Kulkuset-kulkuset-kilvan-helkkäileeeeeeeeEEEEIIgh! Ei lahjoja, ei stressiä, ei joulusiivouksia, ei tonttukoristeilla kuorrutettua kotia, ei j*mankauta edes niitä pahanmakuisia pipareita. Joo ei.

Tai no joo, täysin pakoon joulua ei päässyt edes buddhalaisessa kommunistisessa maassa.

Jouluaatto 2011 Halong Baylla Vietnamissa.

 

Ai miksi? En tiedä.

Joskus teini-iässä kävin läpi jonkinlaisen joulukriisin, kun se super-super-superhauska vuoden-kohokohta-jee-jee ei tuntuntkaan enää samalta kuin silloin joskus lapsena. Kriisistä selvittyäni suhtautumiseni jouluun on ollut lähinnä… …välinpitämätön?

Sen sijaan joulunajan vapaapäivät ovat kyllä kelvanneet. Itse asiassa edellisessä työssäni vuodenvaihde oli juuri sellaista sopivasti hiljentynyttä aikaa, johon oli hyvä pyytää vähän lisää palkatonta vapaata. Ja käyttää kertyneet ylityötunnit (niitä oli PALJON). Ja laskea päivät ja lennot tosi-tosi tarkkaan ja… …noh, lähteä vaikkapa viiden viikon reissuun.

Joo tota heippa vaan, joulu, ei tuu ikävä!

******

Tämä on ollut muutosten vuosi niin monella eri tavalla. Joten ehkä muutosta on ilmassa myös tällä saralla. Ilman sinua olen lyijyä -palstan joulupostitempaukseen ilmoittauduin heti spontaanilla innolla mukaan. Ja se tuntuu kivalta.

Ehkä lasten myötä voi saada ripauksen siitä omankin lapsuuden joulun hengestä taas takaisin. Tavallaan odotan kovastikin sitä aikaa, kun vauva alkaa ymmärtää joulusta, ja voimme yhdessä puuhailla, askarrella, leipoa vaikka niitä pipareitakin(valmistaikinasta). Pääsemme viettämään joulua meidän oman pienen perheemme tapaan – vähitellen löytää ne omat perinteemme, jotka lapsi puolestaan muistaa ”niinä lapsuuden joulumuistoina” vielä aikuisenakin. Hmm, mihinköhän kohtaan meille laitettaisiinkaan joulukuusi…?

Okei mutta yhdestä mielipiteestäni en luovu: jouluruoka on pahaa. Piste.

1

You Might Also Like

 • Vierailija (Ei varmistettu)
  22.11.2012 at 14:58

  Mun mielest joulu on vaan jotenkin niin turha ja erittäin tylsä oikeesti mitä sillon kaupat ja kii ja istuskeellaan vaan kotona sekä telkakrista tulee ne samat ohjelmat. Sit se on liian kaupallinen ja ei jaksais ostella niitä lahjoja eiks ne synttärit jo riitä ja kaikist ärsyttävintä ne joululaulut mitkä soi telkkaris sekä kaupois sit ne jouluruoat YÖK! Onneks perheessä ei niitä enää harrasteta vaan nykyään syödään lammasta, härkää ja poronkäristystä (yhtä aina yhtenä päivänä) koska onneksi vanhemmatki kyllästyivät jouluruokaan ja sain suostuteltua ettei enää joluruokaa. Minä olin muuten aina se joka oli joulun paastolla ja söin tyyliin pelkkiä pipareita, torttuja ja suklaata ehkä pienen palan kalkkunaa mutta sekään ei uppoa sen enempää. Porkkanalaatikosta pidin joskus mut ei enää sekään uppoo nykyään ihan kauheen makusta. Vanhemmat ostavat kyllä silti pienen kinkkurullan muita varten mutta itse en oo koskaan pitänyt kinkusta. Jos itsekään et pidä jouluruoasta niin ettekö voisi kehittää jotain omia jouluruoka perinteitä kuten meillä nuo härkä. lammas ja poronkäristys.

 • VierailijaRiina (Ei varmistettu)
  22.11.2012 at 17:55

  Allekirjoitan kaiken ton mitä kirjotit Krista. Erityisesti jouluruuan osalta!

 • millis (Ei varmistettu)
  22.11.2012 at 18:29

  Hah, sä kuulostat mun mieheltä. :D

  Mä pidän joulusta. Musta on ihana etsiä lahjoja ja pakata niitä kauniisti. Joululaulut on ihania, niin tuttuja ja turvallisia, niitä tulee hyräiltyä jatkuvasti(kun mies ei ole lähellä;)). Ja kuten joku jo edellä sanoi, myös niitä jeesuslauluja, vaikka ei kirkon kanssa läheiset välit olekaan.

  Mä elättelen toivoa, että mies saisi vähän joulumielestä kiinni lapsen myötä. Ei vielä ehkä ekana jouluna, mutta jospa sitten jatkossa?

  Sä näytät inhoavan noita joulun pääruokia, mutta mites kalaruoat? Mä himoitsen jo nyt graavilohta, savustettua lohta sekä mätiä smetanalla ja punasipulilla. Slurps! Ja ehkä vähän silliäkin. Ja vaikka mä nyt pidän siitä kinkkuosastostakin, niin aion ottaa viimevuotisen vahingon (siis raskaana olon, joka tosin ei ollut vahinko…) takaisin ja ottaa kalapöydästä uudemman kierroksen, kun muut siirtyy laatikoihin ja kinkkuihin. Mä taidan laittaa kotiinkin vain kalajuttuja vaikka vuorotelleen leivällä ja perunoilla. Joo, nyt mä poistun takavasemmalle suunnittelemaan ihanaa jouluähkyä.

 • Vierailija (Ei varmistettu)
  22.11.2012 at 18:39

  Ai luinkin tarkemmin, että lipeäkalat meni kasvisyöntikortilla ohi, joten noi mun herkuimmat ei sitten uppoa. Meillä on joulupöydässä aina jokin uusi kokeilu perinteisten rinnalla ja mieleen on jäänyt esim. alkupalapöydästä (=kalapöydässä) esim. keitettyjä, täytettyjä kananmunia(joku smetanakertmavaahtokasvistäyte) ja täytetyt paprikat. Lisäks meillä on aina vihersalaattia ja mahdollisesti muutakin salaattia, vaikka kaikki ovatkin sekäsyöjiä. Leipäjuusto ja lakat? Joulupulla (ei rusinoilla;)? Torttujahan saa nykyisin kaupasta muillakin hillotäytteillä. Apua, mikä hirveä pakkomielle saada muut tykkäämään joulusta. ;) :D No okei okei, mä jätän sut rauhaan, jos lupaat, ettet tinttaa, kun hyräilen sun vieressä bussissa/kaupassa/hississä joululauluja.

 • Hotmama (Ei varmistettu)
  22.11.2012 at 20:37

  Suomalainen jouluruoka ON pahaa! Voitte ihan hyvin laittaa jonkun muun maan jouluruokia ja tehdä siitä perinteen. Mitähän esimerkiksi kiinalaiset kristityt syövät jouluna? Uskaltaakohan ne syödä mitään kun ne on niin vainottuja?

 • Kristaliina
  22.11.2012 at 20:47

  Hmm, mistäköhän nää ruokaperinteet muuten on peräisin…? Ja miksi joulupöydässä ei juoda Coca-Colaa, vaikka se on joulupukin teemaväri?

  Hih aika monelle kommentille :) Täällä pitäis olla tykkäysnappi!

 • MirvaK
  23.11.2012 at 08:10

  Meillä on kokista ;) 

 • Teeu (Ei varmistettu)
  23.11.2012 at 09:21

  Ihana, ihana, ihana kirjoitus!

  Vaikka itse kuulunkin siihen kategoriaan: joulun rakastajat! Tosin mullakin teini-iässä oli ”kriisi” joulun kanssa, kun vähän kaikkeen piti pistää vastaan. Mutta lasten myötä tää jouluintoilu on vaan kasvanut ja kasvanut! Oman perheen kanssa vietetty jouluhan voi olla just sen perheen näköinen, siellä pöydässä voi ihan hyvin olla kokista… etenkin jos se on tuotu joulupukin kokis-rekalla! ;))) Ja mitä ruokiin tulee, mulle on kunnia-asia tehdä ne jouluruuat. Mun isä on tehnyt AINA kaikki ruuat jouluksi itse ja kun hän 4vuotta sitten nukkui pois, otin minä heti asiakseni jatkaa hänen perintöään… toki olen tuonut pöytään vähän uusiakin juttuja. :)

 • hiluvitkutin
  23.11.2012 at 10:09

  Jouluruoka on pahaa jos teet siitä jonkun muun mieleistä. :) Meillä skipataan lähes kaikki perinteinen omasta joulupöydästä. Jäljellä on vain kinkku, hellästi haudutettu puuro ja suklaa. Vanhempien luona tulee syltyä se perinteinen osa. Sensijaan homejuusto-smetana-piparit ovat ultimate jouluherkku, kuten myös suklaakuorrutetut tuoremantelit, juustot ja omaleipoma porkkanaleipä. Myöskin punajuuri-perunapaistos ja bataattimuussi on kokeiltu. Hyvää hyvää, nam nam. ;) Jotta eikun suunnittelemaan OMAA joulumenua. Tärkeintä on että ruoka on lämmintä ja ihanan suussasulavaa – sellaista josta saa sen jouluähkyn jonka päälle syödään hieman suklaata.

 • Vierailija (Ei varmistettu)
  23.11.2012 at 10:38

  Hei kyllä muuten juodaan cocista! Coca-cola ja hirven kuivaliha on ihan parasta jouluruokaa! :)

 • Vierailija (Ei varmistettu)
  23.11.2012 at 10:56

  Eipä mulla joulusta mitään, mutta silmäni nauliintuivat noihin kuviisi. Onnistut näyttämään hämmästyttävän erilaiselta tuossa joulun 2008 (en tiedä minkä ikäinen siinä kuvassa olet, mutta voisi helposti veikata että parikymppinen) kuvassa ja tuossa oikean reunan mahakuvassa (et ole vanha siinäkään) :-) Otsis-kuvassa voisi taas olla eri nainen!

 • laura_h (Ei varmistettu)
  23.11.2012 at 11:00

  Hei ootko kokeillu Julsk*nkaa?! http://www.goodstore.se/?p=1245

  Itse kokeilin viime jouluna, ja oli yllättävän hyvä kinkunkorvike – joka ei maistunut lähimainkaan kinkulle. ;) Mäkään en pidä jouluruoista, perunalaatikko on ihan ok, mutta en mä jouluruokia halua syödä useammin kuin kerran vuodessa. Myös piparit on pahoja.

  Meidän suvussa tarjotaan aina ensin kylmät alkuruoat (pateita, leikkeleitä, kalaa, rosollia yms.) ja silloin mulla on yleensä ollut artisokan sydämiä ja jotain vegeleikkeleitä. Joku savustettu seitanleikkele oli hyvä löytö viime jouluna! Kinkun tilalla mulla ja äitillä (se on pesco-vege) on ollu vuosien varrella vaikka mitä kokeiluja, murekkeesta itsetehtyyn seitan”kinkkuun” (tähän mennessä ensimmäinen ja viimeinen kerta kun tein seitania…) ja Ruohonjuuren seitankalkkunaan. Julsk*nka meille tulee myös tänä vuonna. :)

 • M-M
  23.11.2012 at 12:24

  Meillä kuuluu Coca-Cola jouluun, eipä sitä muulloin tulekkaan juotua. Eikä ole mitään laatikoita, kun ne on pahoja. Ihan normiruokaa, paitsi se kinkku, syödään, mutta se TUNNELMA tekee siitä ihan erin :)

 • Kristaliina
  23.11.2012 at 13:13

  Okei meille siis joulupöytäperinteisiin Cokista ja nepalilainen Panneer Chili. Päätetty :) Ja Joel saa paistaa itselleen pihvin.

  Ehkä tuollaista jotain Julsk*nkaa voisikin testata. Joskus harvinaisena Suomi-jouluna tein itse jotain tekokinkkua ja se oli ihan ok – muistaakseni karsea vaiva vaan… (en ole oikein (YHTÄÄN) keittiöihmisiä)

  Hihii, tuntuupa tosi jännältä tuo Vierailija (10.56):n kuvakommentti – itse kun kuvittelen näyttäneeni suunnilleen aina ihan samannäköiseltä :) Kiva kuulla, että jonkinlaista muuntautumiskykyäkin  löytyy :) Paitsi että tästä otsiksesta en ole kyllä ollenkaan varma, se tuntuu jotenkin… tunkkaiselta. Päädyn pitämään sitä koko ajan pinneillä sivulla. Kokeilen sitä vielä seuraavalla kampaamokäynnillä lyhyempänä ja sitten kasvatan pois, jos ei vieläkään tunnu ”omalta”.

  Tuossa vuoden 2008 kuvassa oon siis (hmm, laskee) 31 ja raskausmahakuvassa 34. Ja kyllä: minulta edelleen silloin tällöin kysytään henkkareita :) Meinasin kirjoittaa, että ehkä näytän tuossa 2008 kuvassa nuorelta siksi, että olen siinä ihan täysin ilman meikkiä (kuten reissuilla aina), mutta sitten tajusin, että niinhän taidan olla nykyisin ihan kaikissa blogin kuvissa :D Mun ei tarvitse tehdä sellaista ”naama paljaana” -blogipostausta, kun oon ilman meikkiä (ja photoshoppia!) näköjään kuvissa aina :D

 • Visitori (Ei varmistettu)
  23.11.2012 at 21:54

  Jouluruoka on ihan h*vetin pahaa!!

  Olisin ilonen, jos kaikissa blogeissa ei puhuttais samoista asioista, joten pidä tää linja! Onpa rassaavaa lukea samana päivänä miljoona postausta Kataisen kotihoidontukiletkautuksista, substanssikiitoksista, blogin kaupallistamisista jne. Eihän se varmaan niin mee, mutta vaikutelma on, että puheenaiheita haetaan muiden blogeista, vaikka näkökulmia on onneksi moneen lähtöön. Mutta kuiteski, eikö bloggaamisen joku kultainen sääntö (just keksin sen) ole, että älä kirjoita, jos ei ole asiaa?

 • Kristaliina
  23.11.2012 at 22:07

  Tämä on hieno kultainen sääntö – sitä pyrin noudattamaan jatkossakin :)

 • Vierailija (Ei varmistettu)
  26.11.2012 at 14:47

  Meillä joulupöydässä on keitettyjen perunoiden lisäksi perus vihersalaatti ja kinkku (miehelle), lihapullia (lapsille) ja savulohta (mulle). Torttujen päälle laitetaan omenahilloa ja riisipuurolle keitellään glögi-kiisseli. Piparia syödään homejuustolla. Jos joku perheestä kaipaa perinteisiä laatikoita sun muita, saa niitä syödä sukulaisissa ihan tarpeeksi pyhien aikana.

  Kukin tehköön joulupöydästä oman näköisensä. Tunnelma on tärkein <3

 • buttoneye
  26.11.2012 at 22:44

  Oon kuullut monien äitien ja perheiden ylipäätään kertovan, että heillä ei jouluruoalla ole suuri menekki, joten he ovat ottaneet uuden taktiikan: joka vuosi jokainen perheenjäsen saa valita yksi tai kaksi lempiruokaansa, jota sitten sinne joulupöytään tehdään. Toimisikohan teilläkin tällainen taktiikka, jos ei jouluruoat niitä lemppareita ole? :)

  Itse rakastan jouluruokia – tai no, lähinnä niitä laatikoita. Tulipa pyöräytettyä tuossa toissapäivänä vuoden ensimmäinen lanttulaatikko, mmm, ihanaa!

 • Kristaliina
  26.11.2012 at 22:50

  Buttoneye: Bingo – juuri tästä ideasta keskusteltiin meilläkin viimeksi eilen! Seuraava kysymys meillä sitten tietysti oli, että tekeekö jokainen sitten omat ruokansa. Auts, mä päätyisin sitten varmaan keittämään Mama’s-nuudelit :D

  Mut joo: toi ois ihan huipputaktiikka!

 • 1 2