Jos jouluna ei ole lunta

Mulla on lumi-ikävä. On ollut koko syksyn ajan.

Enkä ole meidän perheestä ainoa. Yhtenä ihanana aurinkoisena sunnuntaina lapsi leikki tuolla upealla biitsillä. Hän kaivoi hiekkaa ja lauloi:
”Lumella me leikitään, lumella me leikitään!”

Tähän on tultu. Lapset leikkivät, että hiekkaranta on lunta.

Viime sunnuntaina lapset puolestaan ”tekivät lumienkeleitä”. Siis hiekkaan.

Lumi-ikävä liittyy tietysti joulun fiilistelyyn – joulutunnelma on tosiaan aika erilaista täällä palmujen alla. Mutta liittyy se muuhunkin kuin jouluun. Se on ikävä sitä muistojen postikorttimaisemaa kohtaan. Sitä sellaista sinertävää valkoisuutta, jossa puiden oksilla on paksu lumikerros.

Vaikka järki sanoo, että se postikorttimaisema on Helsingin talvessa harvassa. Ja (erilaisia) postikorttimaisemia on täälläkin, ihan minne vain katsoo.

Kun mä olin lapsi, ajattelin aina, että se joululaulu ”Jos jouluna ei ole lunta” on vain Suomen olosuhteisiin huonosti sopiva käännös. Kuusamon taajuudella sitä ajatteli, että totta kai jouluna on lunta – ei voinut ajatellakaan, että ei olisi! Vasta oikeastaan aikuisiällä tajusin, että Helsingissä ei välttämättä ole.

Nyt niitä lumettomia jouluja on kokenut monta, niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. Alkuun se ei tuntunut miltään (olimme siis joulua paossa matkoilla jo ennen lapsia), mutta vihdoinkin on sitten elämänpyörä kääntynyt siihen asentoon, että se on alkanut kaihertaa mieltä.

Voih, lumi-ikävä!

Kertokaa mulle lumikuulumisia Suomesta! Onko siellä kaikkialla lunta, paljonko? Tuleeko valkoinen joulu?

Yritän katsella Insta-kuvia, mutta niistä ei saa ihan selvää kokonaisfiilisestä – että onko Instaan postattu lumikuva ollut vain hetkellinen nautinto, menikö se jo ohi?

Miltä ilma tuntuu – onko se purevaa, tuulista, märkää, piiskaavaa? Vai tuntuuko se raikkaalta, kirpsakalta, ilmassa leijailevalta, jouluiselta?

Täällä Sierra Nevadan luminen huippu näkyy horisontissa kirkkaina päivinä. Mutta ei se ole sama.

18

You Might Also Like

 • Ebe
  19.12.2018 at 15:57

  Kuusamossa on nyt vuodenaikaan nähden tosi vähän lunta, kerran vaan tarvinnu kolatakin! Pikkupakkasta, ei oo vielä nipistelly poskia kun on oltu pojan kaa lumileikeissä :) jouluksi näkyy lupasikin sitten pariakymmentä astetta, aika vakio. Se tekee kyllä joulufiiliksen kun haudoilla käydessä ja kotipihalle ulkotulia laittaessa lumi natisee kengän alla ja nokka paleltuu :)

  • krista
   19.12.2018 at 19:49

   Terkut Kuusamon joulunalusaikaan! Siellä oli tosiaan AINA valtava pakkanen jouluna, samoin Kittilässä, jonne me tavallisesti ajettiin joskus joulupäivänä. Yli 30 aina, ai hitto että oli kylmä! Mutta se kuului jotenkin asiaan, sellainen lähes ”polttava” pakkanen <3
   -
   Onko Kuusamossa vielä sellaiset jouluavajaiset? Muistan lapsena, että niissä aina paleltiin :) Lähinnä nähtiin vilaus joulupukista Sokoksen toriaukiolla (se ei taida enää olla Sokos, vai onko?) ja sit oli jotkut loputtomat arpajaiset ja varpaat oli ihan jäässä. Koskaan ei voitettu :)

   • Toinen kuusamolainen
    19.12.2018 at 22:12

    Tulevana lauantaina on joulumarkkinat ja aiemmin joulukuussa taisi olla jotku jouluavajaiset. Sitä paikkaa kutsutaan nykyään vissiin vain torikeskukseksi?

    • Ebe
     20.12.2018 at 16:25

     Onhan ne vielä, ite en oo varmaan kymmeneen vuoteen käyny. Tänä vuonna oli tarkoitus mennä mutta oli kurja keli tai jotain kun ei pojan kaa lähetty :D

     Usemmin kuulee käytettävän tuota ”torikeskusta”, ite puhun kyllä ”Sokkarista” :D

 • Taiska
  19.12.2018 at 16:26

  Kirkkonummella Espoon rajalla on nyt lämpötila plussalla, mut on luvattu kylmenevää. Aamulla oli kaunista, kun märkää lunta oli satanut runsaasti puiden oksilla ja muualle.
  Liukasta on! Muista tämä kun mietit lumisuuksia! Töpötin pienillä askeleilla autoon tänään. Ympyrä Länsiväylälle liittyessä oli liukumiina, jota ei näköjään muista minään vuonna.
  Mieli on kyllä alkanut rauhoittua lumen myötä. Potutti se musta märkyys. Joulun aikoihin pitäisi sadella lisää lunta. Peukut pystyyn.
  Hyvää joulua! Feliz Navidad! Vietin yhden joulun Teneriffalla ja tuo laulu tatuoitui takaraivoon (sen sokean mieslaulajan esittämänä … Jose jotakin).

  • krista
   20.12.2018 at 11:08

   Moikat sinne tutulle kulmalle, siitä huristellaan ohi kesäisin mökille vähän matkan päähän <3
   -
   Apua joo liukkaus! Senkin on melkein unohtanut! Meillä oli sellainen paha alamäkiristeys, jossa piti olla tosi tarkkana (ja vauhti etananhitaana) koska pahimmillaan vain autoi LIUKUI kohti vilkasta tietä, hui se on pelottavaa! Kerran superliukkaalla jo luulin, että ääk nyt ei vaan pysähdy ja käsi hakeutui jo töötille, että kohta liu'utaan liikenteen sekaan... Mutta pysähtyi se sitten! Mutta siinä usein pellit kolisee, hui!
   -
   Feliz Navidad! <3 Meidän lapset tykkää laulaa myös "kulkuset kulkuset" espanjaksi, itsehän en osaa :D

 • Anna
  19.12.2018 at 16:32

  Janakkalassa Hämeenlinnan kupeessa on lunta. Lämpötila -0 maissa. Ei saa ihan tehtyä lumipalloja. Laskettiin juuri sammalaisella nurmikkopihalla pulkkamäkeä. Hiekalla vielä yhtään isommat kivet raapivat pulkanpohjan rikki, mutta nurmella ja sammalpinnalla liukui hurjaa vauhtia. Koira kulki nenä lumessa mikä nauratti ersikoista ihan hurjasti :D

  • krista
   20.12.2018 at 11:10

   Hihii mekin oltiin pulkkamäessä silloin ennen Espanjaan lähtöä sellaisessa puolen sentin lumessa; mutta tosiaan nurmikolla (ja just sammaleisella) liukui ihan hyvin! <3

   • Anna
    20.12.2018 at 12:31

    Lunta sateli hiukan lisää vielä eilisen aikana ja juuri nyt aurinko paistaa matalalta vahvistaen kaikkia värejä. Männyt oikein hehkuvat oranssipunaisia ja haavat näyttävät ihan huurrekoristelluilta. meillä on maisema pellon taakse korkealle metsäiselle mäelle ja siinä on aina ihan huikean kauniitä sävyjä. Tällä hetkellä alhaalta ylös ensin tummanvihreitä kuusia joiden oksien yläpinnat valkoisena, sitten vaaleampia mäntyjä sekä punaisia koivunoksia, taas rivi kuusia ja mäen yläosa on kumen valkaisemia mäntyjä joiden seassa välillä pilkkuina tummanvihreitä kuusia. Ja taivas liukuvärjätyn vaaleansinistä ja valkoista. Voi kun saisi tähän liitettyä kuvan noista väreistä. Hentoja, mutta upeita.
    Syksyllä ruskan aikaan tuo on kanssa tosi hieno ja keväällä siitä näkee hyvin kun maisema saa hennon vaaleanvihreän joka voimistuu päiväpäivältä.

 • Lilas
  19.12.2018 at 17:10

  Keski-Uusimaa kuittaa ja lunta on melko paljon. Ja oksilla justiinsa paksut kerrokset. Pikkupakkasta eli just sopiva ilma. Valkea joulu taitaa tulla, kun pakkasta luvattu.

  • krista
   20.12.2018 at 11:12

   Ihanalta kuulostaa, just täydelliseltä! <3 Apua mun lumi-ikävä vaan kasvaa <3 <3 <3

 • Q
  19.12.2018 at 17:13

  On lunta! Tänään tehtiin lumikakkuja hiekkalaatikolla. :D Lunta on silleen mukava määrä että siinä voi hyvin leikkiä, mutta ei ole niin paljoa että rattaiden kanssa olisi tuskallista. On vähän pakkasta mutta jäädytyksessä olevan luistelukentän vieressä oli suojalunta niin saattoi tehdä pari kunnon palloakin! Ilma tuntui tänään aika kivalta, oli vähän kirpakkaa mutta ei mitään vastenmielistä tuulta tai edes kovaa pakkasta.

  • krista
   20.12.2018 at 11:24

   Superihanaa! Te teette lumikakkuja hiekkiksellä ja me hiekkarannalla leikitään lunta :D Kuulostaa just siltä, millaista mulla on ikävä! Ei lumiövereitä (eikä pakkasövereitä), mutta just silleen sopivasti!

 • Sanjana
  19.12.2018 at 18:06

  Lunta Joensuussa n. parikyt senttiä. Pakkasta -7, ei tuule. Hyvä keli olla ulkona ja puut on lumisia :)
  Lumettomuus ois iso ongelma itselle ulkomailla asuessa, luminen metsä on mulle sielunmaisema.

  • krista
   20.12.2018 at 11:26

   Luminen metsä on kyllä niin kaunis! <3 Tai no siis NYT mä niin ajattelen, en mä aiemmin siitä kamalasti kicksejä ole saanut :D Mutta näin sitä vaan alkaa ikävöidä omaan kotimaahan liittyviä juttuja <3

 • Hoo
  19.12.2018 at 20:58

  Helsinki, Töölö, parina päivänä tällä viikolla ollut pientä pakkasta ja ihanan valkoista <3 Tänään aamulla tihkutti vettä ja kadut on mustia tai loskaisia.

  • krista
   20.12.2018 at 11:27

   No voi Helsinki sentään! Tuolleenhan siinä just usein käy! Toivottavasti pakastuu pian uudestaan ja tulee tuoreet valkoiset kuorrutteeksi päälle! (mut ei niin, että märkäloska jää alle, sit kaikki menee mössöksi)

 • Kirmi
  19.12.2018 at 21:01

  Tuusulassa teimme tänään lumiukon ja on laskettu pulkalla jo pientä mäkeä! Siis yllättäin lunta on ihan oikeastikin, mutta jalkakäytävät liukkaita. Puissa on painavaa (märkää) lunta ja maisema näyttää kyllä joulukortilta kävelytieosuuksilla.

 • E
  19.12.2018 at 21:33

  Turussa on paikallisittain täydellinen joulusää. Pieni nirstahtava pakkanen ja lunta niin että sitä kertyy myös kengän käälle kun hangessa kävelee.

 • Hanna
  19.12.2018 at 21:38

  Raisiossa paistoi päivällä hetken aurinko ihanan utuisesti pilviverhon takaa maalaten maiseman oranssiksi ja samalla leijaili isoja keveitä lumihiutaleita hiljalleen. Aste pakkasta. Oli sen hetken kaunista. Turun puolella satoikin sitten jo harmaalta synkältä taivaalta räntää. Jouluksi tännekin luvattu kireämpää pakkasta, tosin olemme itse Itä-Suomessa joulun ja siellä pitäisi olla enemmän lunta ja kylmää😀

 • Katri
  19.12.2018 at 21:53

  Kajaanissa lunta ehkä 10cm ja pikkupakkanen, tosi kivat ulkoilukelit! Ja se sininen hämärä <3

 • Milla
  20.12.2018 at 06:51

  Savonlinnassa -10 pakkasta, lunta n. 30 cm ja joka yö sataa lisää 😐 Eilen oli niin täydellinen päivä ulkoilla, lunta leijaili ilmassa ja aurinko paistoi. Ja kadut oli auraamatta niin mukavan hien sai pintaan lykkimällä rattaita…

 • Kurmeluu
  20.12.2018 at 07:59

  Vantaalla on ihanan paljon lunta! 😍 Parikymmentä senttiä maassa ja toivottavasti pysyy nyt jonkun aikas. Lapset kierii hangessa ja rakentelee linnoja lumikasoihin. Maanantaina vielä pystyi hakemaan pulkalla lapset päiväkodista mutta nyt on ollut suojaa useammn päivän niin kadut on sulaneet-jäätyneet-sulaneet mutta muuten hanget on säilyneet.

 • Emilia
  20.12.2018 at 10:22

  Tampereelta täältä hei. Lämpötila vaihdellut nollan plussapuolelta miinus kymppiin. Ihanaa pulverilunta & alkaa ilma tuntumaan jo aika kirpsakalta.

 • Anna A
  20.12.2018 at 14:55

  Kittilästä on pimeää, muttei niin kylmää kuin yleensä! Just vkl ihastelin (silloin ehdin olla valoiseen aikaan pihalla, tänäänkin valo meni ohi) kun puissa ja maassa oli vihdoin kunnolla lunta! Oli niiiiiin kaunista :D
  Lapset rakastavat isoja lumikasoja, joita on kolailtu sinne tänne…
  Toissapäivänä vietettiin päikyn joulujuhlaa ulkona -5 asteen pakkasessa. Edellisvuonna oli päälle -20 pakkasta hrrr…

  Voin lohduttaa sua, mekin lähdetään täältä talven ihmemaasta viettämään joulua etelä-Suomen syyskeliin… Toki nyt saattais olla toivoa pikkupakkasesta ja valkoisesta maasta! Jossei se sitten sula pois ja ole todelliset kura-jää-kelit.

 • Satu
  21.12.2018 at 20:16

  Oulunkylässä ihana talvisää, pikkupakkanen ja valkoinen maa!