Ikea-kassiperunat

Saanko esitellä meidän edustuskelpoisen ja äärimmäisen some-uskottavan mökkiperunamaan…?

Tadaa!

Perunan tie Ikea-kassiin on ollut pitkä ja monivaiheinen.

Pari vuotta sitten – silloin ekana koronakeväänä – meillä ei ollut siemenperunoita ja ähisin, että mistä niitä saa. No, eräällä ihanalla lähiseudun asukkaalla oli ylimääräisiä ja saatiin siemenperunapussilähetys meidän kotipihalle. Jea!

Perunoita riitti meidän omaan istutuslaatikkoon ja jäi ylikin. Niinpä spontaanisti kaivoin mökkimetsään kuopan, kaadoin sinne multaa ja sysäsin loput siemenperunat sinne. Ja nehän alkoivat kasvaa! Ainakin vartta.

Mutta voih – syksyllä olimme liian hitaita. Joku muu oli käynyt sadonkorjuulla ennen meitä. Metsäkuoppa oli sen verran kaiveltu ja pureskeltu, että ajattelimme, että pitäkää tunkkinne (tai metsäperunamme) ja jätimme perunasadon tsekkaamatta.

Viime keväänä sitten ajattelin, että laitan siihen multakuoppaan kesäkukkia. Kun se perunahomma ei toiminut. Heittelen ronskisti kesäkukkasiemeniä, ja loppukesästä sitten kukoistaa.

Aloin möyhentämään kukkaperunamaata, ja… oho, itänyt peruna! Toinenkin! Se kuoppa olikin täynnä talven aikana itsekseen itäneitä perunoita.

Mitäs näille nyt…? En nyt varsinaisesti tiedä, kannattaako näitä toista kertaa istuttaa, mutta…

Silmiin osui Ikea-kassi. No hei mäpä törkkään vaikka tonne! Kaadoin sinne multaa, perunat multaan – ja sitten sille ei mitään tehtykään.

Paitsi tänään kävin ”sadonkorjuulla”.

Kyllä! Perunaa! Haha, totta se on, todistettavasti perunaa! Ihan ministi rupista joiltain osin, mutta mun silmään silti aivan (kai?) syömäkelpoista perunaa.

…ja eipä ollut päätynyt metsäneläinten suuhun vaan päätyy meidän kattilaan!

Oottekos te muut kokeilleet kasvattaa perunaa kassissa tai vaikka ämpärissä? Tätä lisää ensi keväänä, ehdottomasti!
(ja uusilla siemenperunoilla)

 

PS. Oman pihan kasvatuslaatikon perunat (ja porkkanat) on vielä kaivamatta ylös. Onkohan perunannostolle jonkinlainen deadline…? Ehkäpä tästä innostuneena saadaan tehtyä se ensi viikolla joku ilta! Hauska nähdä, kummasta tuli isompi sato, istutuslaatikosta vai Ikea-kassista.

 

10

You Might Also Like

 • Tilia
  12.9.2021 at 19:55

  Ämpäriperuna on klassikko. Mutta kannattaa kyllä vähän sitä miettiä noiden istutusastioiden osalta, ettei niistä itsestään irtoa mitään haitallisia aineita viljelyksiin. Toki riski muutaman perunan kohdalla on varmaan aika pieni, mutta jatkuvassa käytössä muovikasseista voi irrota muovia ympäristöön ja ruokaan. Auringonvalo haurastuttaa tuollaisen kestokassin aika nopeasti. Osa ihmisistä käyttää esim. rakennuspaljuja viljelyyn, osa ei missään tapauksessa, kun niitä ei ole ruoantuontantoon tarkoitettu eikä testattu. Perunannostoon ei ole mitään ehdotonta takarajaa, mutta ilmojen viiletessä ne eivät enää kasva kokoa. Palelluttaa niitä ei kannata.

  • krista
   12.9.2021 at 20:13

   Joo ei kantsi alkaa korvata perinteisiä perunamaita Ikea-kasseilla :) Mutta kokeiluna oli hauska ja helppo!

   Toivottavasti saataisiin tällä viikolla kaivettua kodin istutuslaatikostakin! Onneksi ei ole pakkasöitä vielä ollut.

 • Lilah
  12.9.2021 at 23:09

  Niin kauan kuin lehdet on vihreät, peruna kasvaakin vielä, joskin hitaammin kun valo ja lämpö vähenevät. Meillä nostetaan perunaa sitä tahtia kuin syödään. Pieni yöpakkanen ei tunkeudu maan alle. Viimeiset on nostettu yleensä lokakuussa.
  Siemenperuna on aika turha keksintö tällaiselle muutaman neliön viljelijälle. Yhtä hyvin voi idättää kaupan ruokaperunoita.

  • krista
   13.9.2021 at 17:18

   No hyvä, sitten ei ole ihan kamala kiire varmaan!

   Mä olen jotenkin jännittänyt niitä kaikkia perunaruttohommia ja siksi aina metsästänyt siemenperunaa. Ehkä mut vaan täällä somessa aina säikytellään, kun aina joku keksii jonkun pelottelupeikon :D

 • Hola!
  12.9.2021 at 23:25

  Mä en perunaa aio ensi kesänä(kään) kasvattaa, mutta tomaattia ajattelin kokeilla! Mun fb-kamu oli idättänyt (tai ostanut) kirsikkatomaattitaimia (sellasia amppeliversioita) ja laittanut ne 10 l ämpäreihin. Ja kuulemma KOKO kesä tuli järkyttävä määrä satoa. Ja tuli vielä pari viikkoa sitten ainakin. Hundreds & Thousands oli lajikkeen nimi ja sato nimensä mukainen. Ehdottomasti kokeilen, koska tomaatti on mun suuri lemppari kaikissa muodoissaan.

  • krista
   13.9.2021 at 17:20

   Oi tuo kuulostaisi AIVAN ihanalta! Me laitettiin tomaattia täällä ensimmäisenä kesänä, mutta sitten etanat iski niihin ja pahasti :D Jäi koko tomaattihomma siihen :D Mutta jos olisi tosiaan jossain sellaisessa astiassa, johon etanat ei mene, niin voisin todella kokeilla! Ja sitten olla vaan vähän tarkempana etanabongarina, eka kesänä ei varmaan tajuttu olla etanakytiksellä. Laitan ehdottomasti tuon lajikkeen nimen muistiin, kiitos! Nimensä mukainen siis :)

 • A
  13.9.2021 at 14:20

  Mä oon joskus aikanaan kasvattanut parvekkeella perunaa ämpärissä, kyllä siitä yhden aterian potut saa :D Tänä kesänä on lasitetulla parvekkeella kasvatettu sitten kaikenmoista (popcorn-maissia, herneitä, kesäkurpitsaa, paprikaa, tomaatteja, chilejä) ettei sinne enää potut mahtuneet (toi maissi on niin hauska kasvi ja en malta odottaa että saadaanko ihan oikeasti itse kasvatettuna poppareita, tähkiä on siis kasvamassa). Kirsikkatomaatti kukkii edelleen, eli uusia tomskuja kasvaa koko ajan lisää…

  • krista
   13.9.2021 at 17:23

   Hihi no ei tästäkään varmaan lopulta paljon enempää tullut kuin pari ateriaa :D Jonain kesänä on vähän naurattanut, kun on tullut yhtä monta perunaa kuin maahan laitettujen siemenperunoiden määrä – että oisko pitänyt vaan SYÖDÄ me perunat :D

   Oijojoijoi, teillä on ollut partsilla vaikka ja mitä! Meillä on ollut kotona noita perunoita, porkkanoita (ovat vasta ihan vauvaporkkana-asteella), valkosipuleita (fail) ja herneitä (niistä tuli muutama, tänä vuonna ei kovin hyviä). Eli oikeastaan samat vakkarit kuin parina vuonna, voisi varmaan vähän laajentaa repertuaaria meilläkin!