Ihmettely on lasten supervoima!

Tämä postaus on tehty kaupallisessa yhteistyössä Oppi&ilon kanssa. Sisältää arvonnan!

Joskus sitä pääsee kuulemaan jonkun ihmisen puheenvuoron, joka on niin innostava ja ajatuksia herättävä, että on ihan pakko käyttää siitä blogiklisee-sanaa INSPIROIVA – ja sitten vielä lisätä siihen paljon huutomerkkejä ja sydämiä perään.

Kas näin: INSPIROIVA!!!!

Ja sit vielä ne sydämet ja huutomerkit: ♥ ♥ ♥ !!! ♥ ♥ ♥ !!!

Olen niin innoissani tästä ihmisestä, aiheesta ja siitä auenneista näkökulmista, että en oikein tiedä, miten päin tätä juttua alkaisin kirjoittaa!

Sen piti siis olla ”vain” tavallinen uuden kirjasarjan julkistustilaisuus. Me ollaan tykätty aiemminkin tosi paljon Oppi&ilo -kirjoista, ja juuri nyt on julkaistu Oppi&ilon kolmen uuden kirjan Tiedeseikkailu-sarja. VAU! Tiesin heti, että nuo kirjat olisivat sellaisia, joista meidän lapset innostuisivat ihan hurjan paljon. Siksi lähdin julkistustilaisuuteen.

Mutta sitä en tiennyt, miten paljon tämä aihe voisi minuakin värisyttää!

Tiedeseikkailu-kirjasarjan toinen kirjoittaja Jenni Vartiainen (ehkä hän on joillekin tuttu Pikku Kakkosen Tiedonjyvä-ohjelmista!) on matematiikan ja kemian opettaja, joka valmistuttuaan lähti tutkimusuralle. Väitöskirjaansa hän alkoi tehdä yläasteikäisten suhtautumisesta luonnotieteisiin – kunnes kesken tutkimuksen hänelle valkeni: kaikki aiempi tutkimus viittaa siihen, että innostaminen luonnontieteiden pariin pitää aloittaa paljon aikaisemmin. Jo ennen kouluikää! Jenni meni väitöskirjan ohjaajansa luo ja kertoi, että haluaisi vaihtaa 15-vuotiaat 5-vuotiaisiin.

Ja siitä kaikki lähti liikkeelle! Nykyisin Jenni on tutkijatohtori, joka erikoistunut leikillisen tiedekasvatuksen kehittämiseen.

”Mitä te olette ihmetelleet tänään?”, Jenni kysyi puheenvuoronsa aluksi.

”Painavaa kassia olkapäällä”, yksi kuulijoista vastasi.
”Kaunista maisemaa”, toinen kertoi.
”Suomalaisten mustia talvitakkeja metrossa”, minä lisäsin.

Yleisössä oli myös kaksi lasta:
”Minä olen tänään ihmetellyt sitä, että mistä sateenkaari lähtee liikkeelle.”

VAU.

”Mä kerron sulle salaisuuden!”, Jenni kuiskutti tälle lapselle.
”Lapset on usein paljon taitavampia ihmettelijöitä kuin aikuiset.”

Näin se tuli todistetuksi! Lapset ovat mestari-ihmettelijöitä!

Kuinka nopeasti gebardi juoksee? Onko se nopeampi kuin auto? Onko lentokone nopeampi kuin gebardi? Miten lentokone pysyy ilmassa? Miten lentokone nousee sinne ilmaan? Onko se silloin avaruudessa? Voiko sillä mennä planeetoille? Onko kukaan käynyt planeetoilla? Onko raketti korkeammalla kuin lentokoneet? Miten voi päästä ajamaan lentokonetta? Kuka tekee lentokoneen? Missä on se tehdas, jossa lentokone tehdään? Miten ne voi osata tehdä lentokoneen? Kuka on keksinyt lentokoneen? Miten se uskalsi mennä sinne lentämään? Voiko ihminen lentää jollain muulla tavoilla? Osaako mikään eläin lentää? Mikä on nisäkäs? Mikä se muu vaihtoehto on jos ei ole nisäkäs? Niin miten se kala sitten saa lapset? Miten se kalalapsi syö, jos se ei syö maitoa?

Ja tämä kaikki about yhdellä hengenvedolla aamupalapöydässä. Kun äiti-ihminen siinä syvään hengitellen yrittää hörppiä vasta ensimmästä kahvikupillistaan. Lapsi esittää kuulemma keskimäärin kaksi kysymystä kolmessa minuutissa. Kuulostaa tutulta.

Entä jos -kysymykset ovat erityisen hankalia aikuiselle – ja niin herkullisia lasten aivoille. Entä jos kaikki maailman muurahaiset menisivät yhteen, niin jaksaisivatko ne nostaa ihmisen ilmaan? Entä jos sataisi kokonaisen viikon aamusta iltaan, niin paljonko vettä silloin olisi tässä vesilätäkössä?

Myönnän: joskus kysymysten tulva on myös vähän näännyttävä. Eääääääh. Kysy isiltä. Puhutaan myöhemmin, menepäs nyt leikkimään.

Siksi tämä herätti – ja vähän kirpaisikin:

Lapsi ihmettelee asioita luonnostaan, tutkii ja kokeilee. Vanhempien suhtautuminen ja asenteet vaikuttavat siihen, mitä tälle luontaiselle innolle tapahtuu. Jatkuuko se innokkaana oppimisasenteena kouluiässä, nuorena ja aikuisena – vai hiljeneekö se ja hyväksyy, että ”en mä tiedä kuitenkaan”. Tai ”ei kiinnosta”.

”Ryhtiliike! Ryhtiliike! Ryhtiliike!”, huusi sisäinen ääni minussa. Lisää tiedekeskustelua meidän perheeseen!

Ajattelen, että usein syy sille, että vanhempi ei vastaa tai vastaa vältellen, on varmaan väsymys se, että ei aikuinenkaan aina tiedä. En mä ainakaan osaa vastata kuin ihan murto-osaan omien lasten kysymyksistä. Itse vastaan (valitettavasti) usein moneen kysymykseen aika sinnepäisesti; kun tulee sellainen olo, että kerronko ”väärin”. Alkaa ehkä vähän nolottaakin: enkö mä nyt tätäkään kouluajoilta muista…?

Koska ei sitä aikuisiällä ja arkielämässä (enää) ehkä niin hyvin osaa ihmetellä vaikkapa sitä, että miten tuo taivaalla lentävä lentokone oikein tuolla ilmassa pysyykään!

Mutta yhdessähän sitä voi tutkia ja ottaa selvää!

Usein lapsen ihmettelyt liittyvät just luonnontieteisiin. Mutta ei se lapsi tietysti sitä tieteenlajia nimeä tai luokittele; lapsi ihmettelee vaan kaikkea ympärillään.

Miksi sitten luonnontieteet ovat tärkeitä nyt, ja etenkin tulevaisuudessa?

Tämä(kin) seuraava osuus Jenni Vartiaisen puheissa sai ihan mun ihon kananlihalle: vau! En ole tullut ajatelleeksi, mutta näinhän se on:

Tulevaisuudessa(kin) meidän maapallomme pelastamiseen ja ilmastonmuutoksen pysäyttämiseen tarvitaan (monien muiden asioiden lisäksi) tieteellistä ajattelua. Tarvitaan juuri niitä ENTÄ JOS -kysymyksiä ja ihmisiä, jotka osaavat niitä yllättäviäkin kysymyksiä esittää! Tarvitaan intoa ja osaamista etsiä niihin kysymyksiin ratkaisuja! Tarvitaan ympäristöä tuntevia ja siitä kiinnostuneita ihmisiä!

Lisäksi toisena asiana: sekä nyt että tulevaisuudessa ihan älyttömän tärkeää on erottaa valeuutiset oikeista. Valetieto oikeasta faktasta. Kun nykyisin kuka vaan voi kirjoittaa nettiin mitä vaan – ja merkata juttuihin jopa lähteetkin niin, että ne näyttävät oikeilta – tarvitaan ihan valtavasti kriittisen ajattelun harjaantumista. Sillä tavalla sieltä tietotulvasta erottaa ja osaa analysoida, että mikä on tutkitusti totta ja mikä ei.

Tuntuu ihan pyörryttävältä (sekä hienolta että vähän jännittävältä), että nyt me tämän hetken vanhemmat (ME! ME!) rakennamme sitä pohjaa, millä tulevat sukupolvet suhtautuvat maailmaan.

Haluavatko he ihmetellä, tutkia ja ratkaista – vai passivoituvatko he ottamaan vastaan sen, mitä muut heille syöttävät.

Joo. Mulla itsellä lähtee nyt ehdottomasti käyntiin henkilökohtainen ja oman perheen ryhtiliike! Entistä positiivisempi ja innostuneempi asenne lasten kyselyihin – lisää ihmettelyä elämään meille aikuisillekin!

Julkistustilaisuudesta sain siis mukaan Oppi&ilo -kirjasarjan uudet Tiedeseikkailu-kirjat 4-8 -vuotiaille: Vesi, Energia ja Omat tutkimukseni -tehtävävihko. Ja kuten arvasinkin, meidän lapset olivat heti ai-van innoissaan niistä.

Kirjoihin on kerätty lasten yleisimpiin kysymyksiin ja ihmettelyihin liittyviä taustatarinoita, ja niitä käsittelevät tiedetemput, joilla lapsi voi itse tutkia ja ihmetellä ilmiötä ja sen syitä.

Viime viikonloppu oli meidän perheessä niin hulinaa, että emme ehtineet vielä näiden kirjojen pariin selailua, yleisintoilua ja tuota kuvissa näkyvää spontaania ilmapallotemppua enempää. Mutta eilen sovittiin, että jo tänään illalla päivähoidon jälkeen tehdään ensimmäiset tiedetemput – ja tuosta Vesi-kirjasta lapset haluaisivat lähteä liikkeelle. Pintajännitys ja kapillaari-ilmiö, täältä tullaan!

Sain myös arvottavaa – jee!

Eli joku onnekas saa tästä arvonnasta tämän saman paketin kuin me: Tiedeseikkailu-kirjat Energia, Vesi ja Omat tutkimukseni. Tuotepaketin arvo on yhteensä 44,70 €.

Arvontaan voit osallistua kommentoimalla tätä postausta ti 23.4. klo 16 mennessä. Kerro vaikka, millaisia hyviä kysymyksiä teidän lapsenne ovat esittäneet! Nämä on aina ihan superhauskoja kuulla nämä lasten kysymykset!

Voittajalle ilmoitan voitosta sähköpostilla heti arvonnan päätyttyä. Arvonnan säännöt löytyvät täältä

 

 

PS. Tuoreimpana kysymyksenä eilen iltapalapöydässä meidän 5-vuotias kysyi: ”Onko valkoisessa valoa?”

VAU! Hieno kysymys! Otetaan selvää!

14

You Might Also Like

 • Jonsku
  16.4.2019 at 12:15

  Meillä 4-vuotias ihmettelee dinosaurusten sukupuuttoa ja sääilmiöitä paljon. Voi kun aina jaksaisi vastata perusteellisesti. Viimeisin lapsen huomio taisi olla, ”miksi aikuiset aina sanoo en tiedä”. :)

 • Annina_B
  16.4.2019 at 12:56

  Kohta kolmevuotias lähes kaikkeen tällä hetkellä: ”Miksi?” :)

 • M
  16.4.2019 at 13:01

  Meillä mietittiin sitä että ”miten vauva tietää kummasta reiästä se tulee ulos” :D Että sellasta:)

 • Maria G
  16.4.2019 at 14:20

  Mahtava aihe <3 meidän 5v tiedeneiti yllätti minut yksi ilta todetessaan että "tiesitkö Äiti että avaruus jatkuu ikuisesti." Olisipa ihana voittaa tuo setti :)

 • Tiia G
  16.4.2019 at 15:46

  Meillä ihmeteltiin viimeksi sitä, miten jojo toimii. Mietityttänyt on myös että voisko avaruudessa laskea vesiliukumäkeä.
  Kovasti tulee kysymyksiä päivittäin, pitäis kyllä kirjoittaa ylös ja alkaa etsiä vastaukset jos johonkin emme osaa vastata :)
  Ehdottomasti siis mukana arvonnassa.

 • K
  16.4.2019 at 16:49

  Meillä pienet vierailijat, 5 ja 7, pohtivat, miksi koiran vatsa ei kestä suklaata, vaikka ihmisen kestää. Tiedejuttuja ollaan jonkun verran tutkittukin muksujen kanssa ja aina jaksavat innostaa!

 • Anni
  16.4.2019 at 17:05

  Onko etanolilla silmät?
  Miksi pupun papanat on pyöreitä?
  Kun dinosaurukset kuoli sukupuuttoon ja tuli ihmisiä ja ne oli vauvoja, niin kuka piti niistä huolta?

  Näitä muun muassa meidän kohta 5v. tutkijan alku on kysellyt 😊

 • PikkuKirppunen
  16.4.2019 at 17:30

  Itsellä ei ole muksuja, mutta tiiän, että erityisesti kummipojan isosisko rakastaisi tällaista, ja hänellä ois ensi kuussa sopivasti synttäripäiväkin. Joka tapauksessa siis pitää pistää korvan taa vinkki, kiitos!

 • Linda
  16.4.2019 at 20:08

  Meillä ollaan viime aikoina ihmetelty mihin lumi ja jää hävisi ja miksi ulkona ei tarvitse hanskoja (ulkona oli tänään ihanat 15 astetta lämmintä). 😂

 • Hanna
  16.4.2019 at 20:53

  Viisivuotiaani haluaisi tietää, mistä alkuräjähdystä edeltävä tiheä aine tuli. 😊

  • krista
   16.4.2019 at 23:01

   No VAU! Tästä voi päätellä, että teillä on asiasta jo aiemminkin puhuttu <3

 • Aino
  16.4.2019 at 21:11

  ”mitä jos ois semmonen elämä että ei koskaan kuole?”

  Nyt oli (taas) täyttä asiaa koko postaus, ja semmonen arvonta, että jos ei nyt arpaonni osu kohdalle niin pittää lähtiä ostoksille :D

 • Jenni M.
  16.4.2019 at 21:20

  Meillä esikoinen syntynyt toukokuussa ja muilla perheessä synttärit aiemmin vuodesta. Hän jaksaa aina kysyä, miksi hän on syntynyt viimeisenä.
  Täytyis itsekin tsempata, 4-v. puhuu ihan koko ajan ja mun aivot jo suodattaa sen pulputuksen, etten kuule, jos hän jotain kysyykin. :(
  Tää kirjasarja täytyy pistää muistiin.

 • Inkeri
  16.4.2019 at 21:55

  Meidän viime syksyn kovin puheenaihe oli routaraot asfaltissa. Ja ai että takeltelin selityksissäni: nooh, kun katsos, maa-aines sisältää myös vettä, joka sitten jäätyy… siis onko asfaltin alla vettä? nooh ei aivan, vaan se vesi on niinku sitoutunut… ja öö… kyllä oli merkillinen selitys äiti, kysytään isiltä, hän ehkä tietää paremmin.

  Hieman vastaava tilanne muodostui eräänä sateisena iltana: äiti, miksi vesipisarat näkyy katulampun valoa vasten, mutta ei muualla?

  Eikä muuten ollut ihan tähtihetkiäni, kun menin väittämään, että meduusa polttaa, koska se antaa sähköiskun. Ilmeisesti asiasta oli puhuttu jo aikaisemmin isin kanssa…

  Tunnustan välillä jopa välttelevän joitain sanoja, koska kysymys napsahtaa heti: mitä tarkoittaa ’tavallaan’? entä ’yleisesti ottaen’?

  • krista
   16.4.2019 at 23:00

   Oi, hienoja kysymyksiä! Ja pieni hihitys tuolle sähköiskulle :D

 • Eve
  16.4.2019 at 22:16

  Mukana arvonnassa, lahjoittaisin voiton työpaikalleni päiväkotiin.

 • littlemon
  17.4.2019 at 10:28

  Mulla ei ole omia lapsia, mutta kummitytölle, jonka vanhemmat ja kaikki kummit on opettajia, ois ihana antaa nämä! Vaikka opettajia ollaankin, niin ei meilläkään kyllä kaikkiin kysymyksiin vastauksia löydy – ainakaan ihan lonkalta :D

 • Sisi
  17.4.2019 at 10:29

  Meidän lapsi ei vielä alle vuoden vanhana pahemmin kysele, mutta odotan kyllä jo sitä, että päästään juttelemaan maailmasta ja sen ilmiöistä. (Joskin uskon todellakin, että loputon kysely voi olla myös hermojaraastavaa ajoittain!) Uteliaisuus on mielestäni pitkällä tähtäimellä yksi avain onnelliseen ja mielekkäältä tuntuvaan elämään, ja siksi haluan ehdottomasti vaalia sitä lapsessa. :)

 • Anna
  17.4.2019 at 14:15

  Ei ole varsinainen tiedekysymys, mutta kohta 5V ihmetteli tässä joku päivä sitä sattuuko se kun ihminen kuolee ja pohti erilaisia tapoja kuolla. Että sattuuko jos kuolee auton alle tai jos kuolee nukkuessaan.

 • MMinne
  17.4.2019 at 14:39

  Arvonnassa mukana! Kummipoika alkaa olla siinä iässä, että kysymyksiä satelee..

 • A
  17.4.2019 at 17:45

  Omia lapsia ei vielä ole. Mutta valmistun pian luokanopettajaksi ja tulevilla oppilailla varmasti riittää ihmeteltävää ympäröivässä maailmassa. Nämä kirjat saattaisivat pelastaa monissa tilanteissa, kun opettajakin meinaa jäädä lasten ihmettelyn ja kysymysten kanssa sanattomaksi :D

 • miral
  17.4.2019 at 21:54

  Oi, katselin näitä kirjoja juuri ja mietin, että olisi kiva ostaa eskari-ikäisellemme. :) Mukana arvonnassa siis!

  Viimeisin pohdinta taisi liittyä siihen, miten ”kuoriutuva muna” -lelu (siis ne veteen laitettavat ja siellä kasvavat) toimii.

 • 1 2 3 4 5