Haisee haisee

Oh tämä hajusteiden luvattu maa. Tai siis: Nuuuhk tämä hajusteiden luvattu maa.

Vessapaperit on hajustettu. Nenäliinat on hajustettu. Kuukautissiteet on hajustettu. Sellaiset rullalla ostettavat roskasäkitkin on hajustettu.

Asunnoissa tuoksuu. Rapussa tuoksuu. Hississä vasta tuoksuukin.

Jos täällä laskin kosmetiikan hajusteita, en tiedä millaisen Espanja-kertoimen tuolle päivittäiselle tuoksumäärälle oikein voisi lätkäistä. Kertaa viisi? Viisikymmentä? Ovat nimittäin sen verran vahvoja nuo täkäläisten suosimat aromit. Vaikka itse käyttääkin monet tuotteet hajusteettomina (osa vielä Suomesta tuotuja jäljellä, ja myös täältä Suomi-kaupoista saa jotain), silti nenä nappaa etenkin huonetuoksuja sieltä täältä.

Parin kuukauden täälläolon jälkeen huomasin kummallisia iho-oireita… kröhöm… alusavaatealueilla. Ja taipeissa. Vaihdoimme pesuaineen sellaiseen, jossa on vauvan kuva. Oireet hävisivät.

Pesuainetuoksujen lisäksi täällä käytetään siis huonetuoksuja. Niitä on ilmaan suihkittavia. Pistorasioihin kytkettäviä. Kaiken maailman pömpeleitä. Koriste-esineiksi naamioituja tuoksuja. Tuoksutikkuja, suitsukkeita, lehtiä ja puunpalasia. Tuoksuja, tuoksuja, tuoksuja.

Mercadonan hajustehyllyllä riittää valinnanvaraa:

Etenkin huonehajusteiden suhteen en voi olla aina ajattelematta, että mitä hajua tällä oikein peitetään.

Eikä se ole vain kuvitelmaa. Hajusteiden alla voi haista home tai vähintäänkin viemäri.

Ensimmäiseksi uuteen asuntoon tullessa pitää keräillä ympäriinsä piilotellut hajusteet pois. Nuuhkutella nenä pitkällä, että hmm mistäs päin tämä tuoksahdus tulee… Löytyi! Kaapista! Pistorasiasta! Vielä jossain haisee… No se on tuo harmaa möhkäle kaapin päällä, sekin tussauttelee ilmaan jotain ajastetusti!

Asunnostamme poiskeräämiäni hajusteita. Piilotin ne (hajustettuun) pussiin eteiseksi muuttaamamme kakkoskylpäärin lavuaarin alle. Haistelen mieluummin vienoa viemärinhajua kuin näitä.

Ja viemärin hajun saa onneksi näköjään pysymään poissa laskemalla vähän vettä pari kertaa päivässä kaikista vesipisteistä, pöntöistä ja pepunpesupaikoista.

Tuon kuvan ottamisen jälkeen käteni haisevat ihan kamalalle. Yritän pestä niitä. Hajustetulla saippualla.

Apua!!!

32

You Might Also Like

 • Anu A.
  12.3.2018 at 12:33

  Mulla on brasiliainen käly, ja hän kertoi että siellä ihan pienet vauvat rasvataan jo hajustetuilla rasvoilla. Jotta ne tuoksuisi hyvältä. Ööööö.. koska pienet vauvat tuoksuu muuten pahalta?? What!! Hullua!!!

  • krista
   12.3.2018 at 12:34

   Whaaaaaaaat? :D Ihan hullua! :D :D :D

 • Lilah
  12.3.2018 at 13:54

  Aika outoa jos viemärinhaju tulee noin äkkiä! yleensähän se tulee kun viemärin hajulukko kuivuu. Veikkaan siis että siellä ei ole hajulukkoja ollenkaan. Voi auttaa, jos pistää vähemmän käytettyihin viemäreihin pienen lorauksen ruokaöljyä. Se tekee kerroksen veden pinnalle ja estää haihtumisen.

  Mä myös olen aina reissuihin roudannut vaipat Suomesta (ei olla paria viikkoa pidempään vaippaikäisten kanssa oltu), koska en halua alkaa lasten iholle arpoa mitä vaippoja iho kestää ja mitä ei.

  • krista
   12.3.2018 at 14:01

   Joo en ihmettelisi yhtään, jos hajulukkoja ei täällä juuri harrastettaisi :) Se on siis tosi yleinen haju asunnoissa täällä, erityisesti kerrostaloissa oon tähän törmännyt. Hmm en kyllä ehkä uskaltaisi laittaa öljyä… vai uskaltaisinkohan… jotenkin sitä aina pelkää, että tekee jotain ”suomalaisella logiikalla” tehtyä megamokaa, kun ei tunne niin tarkasti täkäläisiä tekniikoita… Nooh, veden laskeminen kun kerran auttaa, niin sillä mennään! :)

   Ai niin joo vaipoissa tietty hajusteita kans, uhhuh. Ei varmaan kaikissa, nyt ei ole viime aikoina vaippahommiin tullut tutustuttua :D Mutta joo mäkin muistan, kun esimerkiksi Thaimaahan mennessä tungettiin rinkkojen joka koloihin lopuksi vaippoja :D Oi niitä aikoja :D

   • Lilah
    12.3.2018 at 15:34

    Voin vannoa, että paikallisetkin lotraavat hajustetuilla kylpyöljyillä, eli kyllä sitä öljyä varmasti viemäriin pääsee heilläkin :-)

    • krista
     12.3.2018 at 15:38

     Onkohan kylpyöljy sit samaa kuin ruokaöljy…? Mä oon ihan pihalla näistä :D Kylpyöljyä vielä uskaltaisinkin lorauttaa :) Kirjoitin joskus aiemmin talvella (Suomeen) juttua jätteiden lajittelusta ja jäin siihen käsitykseen, että viemäriin ei oikein kuuluisi kuin ”sitä itseään”. Piti ihan googlata, tuolla ehkä vähän, siellä ainakin sanotaan, että viemäriin ei saa kaataa rasvaa… https://www.hsy.fi/fi/asukkaalle/kodinvesiasiat/viemarietiketti/Sivut/default.aspx

     Ja täällä myös: http://www.iltalehti.fi/asuminen/201611232200031155_an.shtml

     En siis väitä yksiselitteisesti niinkään, että pieni määrä mitään oikeaa tuhoa tekisi. Mutta silti en uskalla mennä sössimään toisten asuntojen putkia, kun ei ole välttämätöntä, kun vesikin toimii :)

     • Lilah
      12.3.2018 at 21:57

      Eläinrasvat jäähtyneinä kovettuu putkistoon kuten verisuoniinkin ja siihen tahmaan tarttuu taas muuta likaa. Juokseva kasvirasva on ihan eri asia. Huuhdellaanhan sitä vaikka astioitakin joissa on öljyistä salaatinkastiketta. Vitsi on siinä, että se öljy kelluu viemärissä olevan veden pinnalla jolloin vesi ei haihdu. Ei mitenkään verrattavissa kinkkurasvan kaatamiseen putkistoon

     • Anna A
      13.3.2018 at 10:18

      Eiköhän niissä tuoksuöljyissäkin ole pohjalla jokin kasviöljy. Eli jos laitat ruokaöljyä (kasviperäistä :) ) sinne vieläriin, niin et mitään isompia ongelmia saa aikaan. Käytetäänhän päässäkin öljyhoitoa ;)
      Ja se ruokaöljyn määrä on kuitenkin aika vähäinen, mitä tuohon tarvitaan…

 • Mervi
  12.3.2018 at 14:00

  Espanjassahan myös vauvoille käytetään”hajuvettä” 😉 Tuollaisia https://www.serpadres.es/bebe/guia-compras-bebe/fotos/fotos-10-colonias-bebes/fotos-foto-colonia-nenuco

  • krista
   12.3.2018 at 14:25

   Oho!!!! :D :D :D

 • Wislabon
  12.3.2018 at 14:42

  Ohhoh! Mä saan tuoksuista migreenin, joten en varmaan pysyis elää tuolla, kun täälläkin joku lyhyt bussimatka (tai hissimatka) tuoksuisen ihmisen kanssa saa aikaan päänsäryn… Pienten lasten altistaminen kemikaaleille kuulostaa myös pelottavalta!

  • krista
   12.3.2018 at 14:47

   Joo tuoksuherkällä/allergisella täällä on varmasti tosi hankalaa! Omaa asuntoa voi suunnilleen pitää tuoksuttomana (tuoksuttomia tuotteita löytää, kun erikseen etsii), mutta sit just rappukäytävien pesuaineet jo iskee tuoksuillaan päälle… Hissit on varsinkin usein pahoja! Toisaalta sitten on taas tuo raikas meri-ilma ja aurinko, minkä ansiosta esimerkiksi atoopikoilla ja keuhkosairailla voi olla täällä parempi. Mutta nuo perhanan hajusteet! :D

   Ps. Hajuista puheen olleen: mä en pysty menemään pariin isompaan ruokakauppaan täällä. Hajusyistä, mutta ei hajusteista – vaan kala- ja lihatiskit, jotka saavat koko ison kaupan haisemaan :D Heti tulee yökkäys :D Mutta pienemmissä (lihatiskittömissä) pystyn käymään :D

  • elina m
   12.3.2018 at 21:20

   Joo mä tosiaan sain espanjalaiselta pikkuserkkulta pojalle 1v synttärilahjaksi eau de toilettea, päättelin et sen täytyy olla siellä ihan tavallista. Tuntu kyllä niin omituiselta ajatukselta suihkia vauvaan hajuvettä. Ei tullu käytettyä :)

 • Raita
  12.3.2018 at 14:59

  Me saimme Leon synnyttyä useamman lahjapaketin, jossa oli hyväntuoksuisten vauvarasvojen ja pesuaineiden lisäksi myös tuota babycolonia. Pari vuotta seisotin niitä kaapissa ennenkuin laitoin roskiin. Anopille tokaisin vain, että meidän vauvat tuoksuu vaan hyvälle. Mä oon kanssa hajusteherkkä ja tarkkana saa olla :)

  • krista
   12.3.2018 at 15:13

   Tää on kyllä tosi hassu, kun Suomessa nimenomaan ihastellaan sitä ”vauvantuoksua”, varmaan aika harvalle Suomessa tulisi mieleen hajustaa vauvaa… Hauskoja ja erikoisia eroja kyllä!

   • Lilah
    12.3.2018 at 16:06

    ”Vauvantuoksu” on kai sekoitus makeantuoksuista maitokakkaa ja (hapanta) maitoa. Ihan alkupäivinä ties mitä muutakin, mikä ei pelkällä vesipesulla ole lapsesta irronnut :-)

    Toisaalta tulee myös mieleen, että monessa maassa lasta (eikä kyllä aikuisiakaan) ei myöskään ihan reilusti vesipestä niin tiuhaan tahtiin kuin Suomessa eli ehkä niillä hajusteilla peitetään aidosti pahoja hajuja… Keskimäärin ainakin itsestä espanjalaiset useammin haisevat ihan rehelliseltä hieltä ruuhkabussissa kuin suomalaiset – tai siis hien ja hajusteiden sekamelskalta. Toki lämpötilat tuovat osansa asiaan, mutta uskoisin myös että vedellä ei lotrata kuten Suomessa.

    • krista
     12.3.2018 at 16:51

     Tää on niin totta! Sillä haj… tuoksulla tosiaan ihan selkeästi tuntuu, että peitetään myös niitä ”muita” hajuja, niin asunnoissa kuin ihmisissäkin. Hien ja paksun hajuveden yhteisaromi, mmm. Mutta joo, just näin mäkin veikkaisin.

    • Mervi
     17.3.2018 at 09:41

     Pakko vielä kommentoida tähän, että espanjalaisethan ovat itse asiassa (jopa liiankin) ylihygieenista kansaa: suihkussa käydään joka ikinen päivä, myös vauvat ja lapset ohjeistetaan pesemään joka päivä saippualla. Kodit pestään kloriitilla.

     Veikkaisin tuohon hienhajuun syyksi runsaampaa ihokarvoitusta sekä lämpöisempää ilmastoa ;)

     • krista
      17.3.2018 at 10:54

      Hei tämäpä olikin hyvä pointti; mä olin ajatellut aina, että hajuilla peitetään toisia hajuja :D Mutta tosiaan: esimerkiksi lattioitahan täällä luututaan ihan jatkuvasti, kai monia kertoja päivässä. Mutta oon ajatellut, että johtuu siitä, että ollaan kengät jalassa sisällä.

 • avaruuskenguru
  12.3.2018 at 17:05

  Muistan, kun Espanjassa asuessani törmäsin vähän väliä purnukoihin, joissa nimenomaan mainostettiin ”intensiivistä tuoksua”! :D Suomessa kun myyntivaltti tuntuu useimmiten olevan tuoksuttomuus tai vähintäänkin mieto tuoksu. Tuoksuttomuutta ainakin oppi arvostamaan.

  • krista
   12.3.2018 at 17:11

   Kyllä! Täällä just ”voimakas tuoksu” on mainoslause, kun Suomessa se on toisin päin :D

 • LauraM
  12.3.2018 at 19:17

  Apua, astmaatikon painajainen tollainen tuoksumäärä.. :D Saisin kunnon astmakohtauksen noista tuoksuista. Onneksi Suomessa tuoksuttomuus on se mainosvaltti :D

  • krista
   12.3.2018 at 23:21

   Onkohan täällä muuten astmaa…? Vai onko se tää meri-ilma ja ulkonaolo, että astmaakaan ei ole (eikä sen myötä hajusteista kärsiviä)… Mutta joo, voin hyvin kuvitella: astmaatikon painajainen! Toisaalta tänne kyllä tulee tosiaan keuhko-ongelmaisia talvehtimaan/toipumaan, mutta ehkä he hoitavat kotinsa huolella hajusteettomaksi ja välttelevät ”hajusteriskipaikkoja”.

   • LauraM
    18.3.2018 at 11:08

    Voi hyvin olla, että se ilmasto auttaa todella paljon, myös tuoksujen kestämisessä, kuitenkin paljon kosteampaa kuin täällä Suomessa. Mulla on kämppä järjettömän kuivailmainen, ja se tuntuu keuhkoissakin. Joskin vaatteet kuivuu nopeasti kun on kuiva huoneilma :D