Granaattiomenahulluus

Voi mä muistan vielä, kuinka häkeltynyt olin joskus kuusamolaisteininä, kun tajusin, että tavallisia omenoita tosiaan kasvaa Suomessa. Siis oikeasti – SUOMESSA. Vau.

Tämä tuli vaan mieleen, kun ajattelin mielessäni termiä ”eksoottiset hedelmät”. Että onko esimerkiksi mango enää ollenkaan eksoottinen, vai onko se jo ihan tavallinen…?

Herkkumöhkäle nimeltään granaattiomena.

Meillä asuu kolme hedelmähullua. Me vaan rakastetaan hedelmiä. Joel syö niitä maitorahkan kanssa – minä ja Silva mieluiten tuoreenraikkaina ihan sellaisenaan.

Silva syö hedelmiä joka päivä välipalaksi, ja lisäksi usein muiden ruokien jälkeen jälkiruokaherkkuina. Tirpan lemppareita ovat erityisesti tutut banaanit, päärynät, kiivit, appelsiinit ja mandariinit. Sitten suomalaisille (ehkä?) vähän ”uudemmista tuttavuuksista” avocado ja mango. Ja lisäksi itselleni ihan tämän talven maistelu-uutuuksista kaki (eli sharon eli persimon) ja granaattiomena.

Kaki, kakiii!”, tirppa hihkuu välipala-aikaan – eikä silloin tarkoita potalle pääsyä.

Sisältä se näyttää tältä.

 

Itse olen tänä talvena ihan hullaantunut granaattiomenaan. Maistoin sitä ensimmäistä kertaa vasta joskus muutama kuukausi sitten – ja ei ole ehkä mitään parempaa maailmassa kuin se! Voisin rouskuttaa näitä niin paljon kuin… ….kuin Joel jaksaa kuoria.

Jännä ajatella, että itse maistoin siis granaattiomenaa ensimmäistä kertaa 36-vuotiaana; Silva vähän päälle 1-vuotiaana. Avocadon makuun pääsin vasta pari vuotta sitten ja nyt se on mun mielestä suurta herkkua; Silvalle avocado taisi olla ensimmäisiä makuannoksina annettuja suupaloja heti 6 kk ikäisestä alkaen.

…ja oma äitini puolestaan jaksaa aina kertoa, kuinka sai ensimmäistä kertaa tomaatin maistaakseen – se oli kuulemma aivan kamalan väkevää ja suuri pettymys makeaa herkkua odottaneelle.

Kuorimistekniikoita on monta.

 

”Eksoottisissa” hedelmissä olisi varmasti vielä paljon-paljon ihania makuelämyksiä odottamassa; sellaisia, joita ei Suomesta ainakaan oikeanmakuisina saa. Esimerkiksi dragon fruit (nimeä en edes suomeksi tiedä) – Thaimaassa se on ihanan herkullista, suomalaisista kaupoista ostettuna ihan täysin mautonta.

Makupettymyksiä ovat olleet myös täysin nimien perusteella kaupasta poimitut hunajapomelo (maistui greipin ja styroksin risteykseltä – tulee vaan mieleen, miltä maistuu pomelo, jos hunajapomelo on tätä) sekä pepino (jonkinlainen mauton meloni). Vai voisiko mauttomuuden syy olla vain se, että hedelmät eivät ole kypsyysasteeltaan sopivia?

….ja noin kolme tuntia myöhemmin on sitten kaikki valmista.

 

Olemme päättäneet, että kaikilla isompiin kauppoihin suuntautuvilla kauppareissuilla tutkaillaan vähän hedelmähyllyjä ja poimitaan sieltä fiilispohjalta uusia hedelmiä testiin. Hurjan vaikeaa kuitenkin on päätellä hedelmien kypsyysastetta – mistä ihmeestä sitä tietää, milloin mikäkin hemmetin pomelo on syömäkelpoista…?

Mutta aina voi tulla näitä herkkuylläreitä, kuten tämä granaattiomena! Sen on mun makuun niin herkullista, että en ole vielä edes raaskinut syödä sitä muuten kuin sellaisenaan – että ei vaan tuo superhyvä maku mene jotenkin ”hukkaan”. Mutta ehkä sitä voisi käyttää joskus vaikka smoothieen, jos vaan ensin saa ”pelkkää makua” riittävästi syödäkseen…

Ehkä ensi talvena. Tai seuraavana.

Apua, toivottavasti näitä muuten saa kaupasta ympäri vuoden!

 

PS. Granaattiomenan kuoriminen on kuulemma hankalaa. Yksi suositeltu kuorimistekniikka on ”koputtelu”, toiset kuorivat hedelmän jotenkin veden alla. Myös minulla on ihan kelpo tekniikka: ojennan hedelmän Joelille, ja noin kymmenen minuuttia myöhemmin se on kupissa valmiina syötäväksi. Näppärää!

 

You Might Also Like

  • Mörri (Ei varmistettu)
    21.1.2014 at 15:20

    Mun mielestä on ihanaa, että Suomesta saa ympäri vuoden hedelmiä eri puolilta maailmaa. Mutta sitten tietysti (pohjoisessa kun asumme) hedelmät eivät mitenkään voikaan maistua samalle kuin etelässä. Esim. Senegalissa mango oli aivan erimakuista kuin Suomessa (vähän minut hemmoteltiin piloille). Réunionin saarella Madagaskarin liepeillä hedelmävalikoima oli aivan uskomaton: söin hedelmiä koko ajan, ja monia en ole löytänyt täältä Suomesta ollenkaan. Appelsiinit, ah, ne olivat Sisiliassa kaikkein makeimpia!

    Mutta esim. hyviä appelsiineja olen löytänyt esim. Lidlistä talvikuukausina, nami! Joten kannattaa ne hedelmien kaudet pitää mielessä kauppareissulla Suomessakin :)

    Äiti joskus kertoi kuinka uskomatonta oli saada maistaa banaania ensimmäistä kertaa. Mikä ihmeellinen hedelmä!

    • Kristaliina
      21.1.2014 at 16:30

      Joo, kyllä ne suoraan puusta tulevat hedelmät on niiii-iiiin eri juttu!

      Me kans yllätyttiin siellä Sotkamossa ollessamme Lidlin hedelmävalikoimasta. Me ei täällä Helsingissä koskaan käydä Lidlissä, kun tässä lähistöllä ei ole sellaista. Mutta hitsi, miten paljon siellä oli hyviä hedelmiä – Sotkamossa joulukuussa. Yllättävää.

  • Sukkis (Ei varmistettu)
    21.1.2014 at 15:32

    http://burdayim-oradasin.blogspot.fi/2013/11/kuinka-granaattiomena-avata… Löysin tällaisen vinkin kuorimiseen jokin aika sitten, kannattaa kokeilla. Ei ole sitten koko keittiö kuin Dexter Morganin jäljiltä…

  • lauree (Ei varmistettu)
    21.1.2014 at 16:11

    Suosittelen joskus maistamaan myös tamarilloa eli puutomaattia! Maistoin sitä kerran Silvopleen lounasbuffetista ja piti ihan käydä kysymässä henkilökunnalta, että mikä oli tuo jännän ja ihanan makuinen hedelmä. Hirmu kalliita näkyvät olevan – jos ylipäänsä jossain joskus niitä näkee, mutta aikas ihanan makuisia :). Wikipediassa makua kuvaillaan melonin ja karpalon sekoitukseksi. Koostumus on tomaattimainen.

  • 1 2