Gallup: haalari vai takki&housut 3-vuotiaalle

Sarjassamme vanhemmuuden vaikeita valintoja: välikausihaalari VAI välikausitakki ja -housuyhdistelmä 3-vuotiaalle?

2-vuotiaana haalari oli vielä must.

Tähän asti olen ollut vankka haalareiden kannattaja: ne on helppo pukea eikä tarvitse huolehtia, meneekö vyötäröltä sisään hiekkaa tai lunta. Lisäksi tirppa on niin hoikkavyötäröinen, että housujen ylhäälläpysymisessä on aina ongelmansa.

Toisaalta takki&housut -yhdistelmälläkin olisi puolensa. Takkia voisi pitää myös vaikkapa farkkujen kanssa (heh as if; milloin nyt sellainen tarve tulisi…) ja esimerkiksi kirjastoon mennessä voisi riisua vain takin ja jättää housut ja sisäpaidan kirjastovaatteiksi – ilman, että täytyy ottaa pois ja pukea kenkiä.

Tirppa ei myöskään ole koskaan ollut kiinnostunut varsinaisesti mudassa möyryämisestä, eli takilla ja housuillakin siinä mielessä pärjäisi. Ja toisaalta sitten taas nyt on iskenyt Espanjan leikkipuistoissa syntynyt kova kiipeilyinnostus – haalarilla voisi huolettomammin kiivetä ilman, että napa vilkkuu naapuriin.

Eli puolensa ja puolensa ja puolensa ja puolensa.

Tätä juuri tässä lauantai-illan ratoksi pähkäilen, ja ajattelin heittää ilmaan pikagallupin, eli:

Välikausihaalarit vai välikausitakki ja -housuyhdistelmä 3-vuotiaalle? Kumman olette valineet ja millä perusteella?

 

You Might Also Like

 • Raissi
  21.3.2015 at 19:10

  Molemmat! Haalari ihan must ulkotouhuissa ja takit parhaita kaupunki-kahvila-museo-ihanmissävaan paikoissa. Kätevä, kun on helppo riisua ja pukea, toisin kuin haalari. Meillä on itseasiasiassa ulkoiluunkin haalari ja kaksiosainen puku, mutta mieluummin tulee käytettyä haalaria. Kaupunki/kauppareissuille on sitten muutama siistimpi takki.

  • Vierailija (Ei varmistettu)
   21.3.2015 at 23:02

   Sama täällä. Meillä esikoinen menee jo koossa 130 ja 74 cm alkaen meillä on tainnut aina olla 2-osainen puku ja haalari sekä jokunen irtotakki. Usein niitä haalareitakin on saattanut olla pari… Hinnat ei kirpputoreilla päätä huimaa, yhdestäkään en ole yli kymppiä maksanut ja suosimme hyväkuntoisia, käytettyjä teknisiä ulkoiluvaatteita.

 • Vierailija (Ei varmistettu)
  21.3.2015 at 19:16

  No mut takki ja henkselihousut? :)

  • Kristaliina
   21.3.2015 at 19:17

   Joo, jos ois takki&housut, niin ehdottomasti pitäisi olla henkselilliset! Sellaisia meillä ei ole kuitenkaan koskaan ollut, niin ei ole omia käyttökokemuksia… Mutta sellaiset ois siis ihan ok…?

   • M-M
    21.3.2015 at 19:25

    Meillä on Millalla henkselihousut ihan sen takia, että toisenlaiset on aina liian isot vyötäröltä, vaikka niissä kiristysjuttu oliskin :)

   • Vierailija (Ei varmistettu)
    22.3.2015 at 20:48

    Meillä oli 1,5v nyt talvella henkselitoppahousut ja hyvin toimi. Nyt välikausihousut joihin napsautin normihenkselit kiinni – ei tarvii näprätä sitä vyötärönauhaa rusetille joka kerta! :D

 • M-M
  21.3.2015 at 19:17

  Molemmat :)

  Ulkoilussa haalari on parempi, ei ainakaan oo selkä paljaana. Autoillessa meillä yleensä on takki+housut yhdistelmä. 

 • Vierailija (Ei varmistettu)
  21.3.2015 at 19:17

  Meillä oli aina molemmat (n. 2-vuotiaasta) siihen saakka kunnes eskarissa tai ekalla ei enää haalaria kelpuutettu. Ja tosiaan molemmissa puolensa ja puolensa, kelistä ja määränpäästä riippuen :D Jos pitäis vain yksi valita niin kallistuisin hoisut + takki yhdistelmään.

 • Päähenkilö
  21.3.2015 at 19:21

  Molemmat. Eri tilanteita varten tarvitaan vähän eri ominaisuuksia. Ja olikos Silva aloittamassa syksyllä päiväkodin? Sinne kannattaa kyllä olla haalari.

  Meillä on haalareista luovuttu, kun lapset on menneet eskariin, mutta paljon niitä näkee vielä eskarilaisillakin. On näppärin ehdottomasti niissä olosuhteissa. Yhdistetyt ulkoilu- ja kauppa- tai kirjastoreissut tms. vapaa-ajanriennot voi sitten vetää takki + housut -setillä. Meillä on ollut lisäksi aina välillä jotain (yleensä jostain saatuja) ”hienostelutakkejakin”, mutta meidän elämäntyylillä niitä on tullut pidettyä tosi harvoin. Lähinnä jonnekin juhliin ja ehkä satunnaisesti autolla ravintolaan mennessä.

  • Päähenkilö
   21.3.2015 at 19:24

   Henkselihousut on hyvät niin kauan kun rymyäminen kiinnostaa. Kouluun mennessä ovat meillä vaihtuneet henkselittömiksi.

 • Vierailija (Ei varmistettu)
  21.3.2015 at 19:40

  Takki ja hyvät henkselihousut riittää. Meillä on erittäin vilkas reilu 3v, joka kiipeilee, pyöräilee, hyppii, pomppii, käy päiväkodissa jne eikä vielä ole ikinä vilkkunut selkä. Reimalla on tosi hyviä ylös tulevia henkselihousuja ja takit on vastaavasti olleet vähän pidempää malliltaan. Suosittelen!

 • Vierailija (Ei varmistettu)
  21.3.2015 at 19:40

  Molemmat! Jos vain toinen niin ehkä haalari. Helpompi Silvan itse pukea ja riisua.
  Meillä eskarilainen vielä käytti talvella molempia, mutta vk-haalaria ei enää kelpuuttanut.

 • Pikkulintujen äiti (Ei varmistettu)
  21.3.2015 at 19:43

  Mä olin ennen vankkumaton haalarin kannattaja, kunnes tajusin, että mun lapset on eriparia ylä- ja alaosasta. Molemmilla on piiiitkä selkä ja lyhyet jalat. Viimeinen niitti oli kun esikoisen talvihaalari ratkesi nivusista kun selkä oli liian lyhyt ja kuopukselle oli 104 senttisen haalarin niska-haaramitta nafti. Normaalisti kuopus käyttää yläosia koossa 98/100 cm, housuissa menee 86-92 cm… Meillä siirryttiin takki ja housut yhdistelmään pitkin hampain, mutta toistaiseksi oon ollu tyytyväinen. Käytössä 5-v esikoisella suorat housut ilman kuminauhaa lahkeensuussa ja 3-v kuopuksella henkselimalli, molemmat toimii.

  • AER (Ei varmistettu)
   22.3.2015 at 01:36

   Sama täällä, pitkäselkäiset lapset ja haalarin osto on yhtä tuskaa. Nyt lähes 3 veelle ei enää tule haalaria juuri tuosta syystä, nuoremmalle yritän vielä löytää. Mutta tosiaan vilkkaallakin lapsella housut + takki -yhdistelmä toimii, kun on tarpeeksi korkealle tulevat henskelihousut. On meillä siinä yhdistelmässä jopa maattu kuralammikossa ilman, että sisävaatteet kastui :)

 • Vierailija (Ei varmistettu)
  21.3.2015 at 20:00

  Meillä ollut 1v asti välikausina housut ja takki. Juuri helppouden takia. Jos onkin vaikka ollut lämmin päivä keväällä auringossa, on niin helppo ottaa takki pois ja pitää housut ja esim takin alla oleva fleece tms.
  Kuten jo mainittukin Reimalla on hyviä henkselihousuja, ulottuvat rintaan asti joten selkä ei saa kylmää. Ja kätevää tosiaan kun voi takkia pitää vaikka farkkujen kanssa. Meillä ainakin usein käytössä tämä yhdistelmä esim. kauppaan tai kahvilaan mennessä, jolloin lapsi matkustaa rattaissa, eikä ole tarkoituksena mennä varsinaisesti ulkoilemaan.
  Nämä on toki makuasioita, mutta mielestäni on vähän hassun näköistä jos ”isommalla lapsella” (no en nyt tiedä onko 3v vielä niin iso..) on haalari. Vähän samallatavalla, kuin jos jo kävelevällä lapsella on vaikka potkuhousut.

 • Suvi K.
  21.3.2015 at 20:05

  Haalari. Toimii myös 23-vuotiaille (en tosin muista kumpaa käytin 20 vuotta sitten :D). Tai sitten ostat molemmat niin että on kasvunvaraa, meneehän ne kuitenkin vielä pikkusiskolle käyttöön. 

 • Nii
  21.3.2015 at 20:22

  Ebbiksellä on molemmat ja molemmissa on vähän eri ominaisuudet. Haalari on hommattu varsinaisiin ulkoleikkeihin ja rymyämiseen, ja se kestää veden ja kuran. Takki ja housut on taas lähempänä ihan tuulipukua, ihan superhyvät kun on muuten lämmin mutta vaikka viileä tuuli. Takki on myös päällä kauppareissuilla, automatkoilla yms. ei-ihan-ulkoiluissa.

 • Vierailija (Ei varmistettu)
  21.3.2015 at 20:23

  Takki ja henkselihousut on meillä käytössä. Takkia tarvitsee kuitenkin mut ilman haalaria pärjää enkä tahdo ostaa molempia. Ja takin saa helposti pois kaupassa/autossa jne. Meillä on lisäksi käynyt niin hyvä tuuri että saman koon takki on ollut tosi pitkään käytössä, housut vaihdettiin uusiin kun ne jäi lahkeista lyhyeksi

 • toope tyttelsön (Ei varmistettu)
  21.3.2015 at 20:28

  Haalari! Vedän ulkokerhoja ja käytän haalaria talvisin itsekin. Käyttäisin ympäri vuoden mutta aikuiselle välikausihaalaria ei niin vain löydetä! Haalari voittaa takkihousut sata nolla käyttömukavuudessa. Lämmittää NIIN paljon paremmin, kuin housut ja takki! Lämpö pääsee kiertämään. Ja se on niin mukava, ei tarvitse ikinä kiskoa ja vetää ja korjata. Olen haalariuskovainen! :D

  • Vierailija (Ei varmistettu)
   21.3.2015 at 20:39

   Haalari aikuisella?! Epäilemättä samaa porukkaa, jotka kesällä pukeutuu tilanteessa kuin tilanteessa tennissukkiin ja crocseihin ”ne kun on niin kätevät”.

   • Kristaliina
    21.3.2015 at 20:50

    Meidän Joel on jo monta vuotta haaveillut aikuisten talvitoppahaalarista :)

    • Laurakaisa (Ei varmistettu)
     21.3.2015 at 21:44

     Sen nimi on pilkkihaalari :)

   • toope tyttelssön (Ei varmistettu)
    21.3.2015 at 22:55

    Seisopa itse kuusi tuntia päivässä meren rannalla tuulessa talvipakkasella ja valitse sitten haalari vaiko housut-takki ;) Pakko sanoa että loukkaava kommentti tuollainen ”haalari aikuisella on yhtä kuin crocsit ja tennissukat”! Minä olen enemmän lajia ”haalari aikuisella on yhtä kuin kesämekko päällä ja jättiuimarengas fillarin tarakalla”. Onnekseni olen tarpeeksi laajakatseinen käyttämään haalaria iästä huolimatta, harmi että kaikki eivät sitä ole!

   • Nii
    22.3.2015 at 09:55

    Tai sitä porukkaa joka esim. kelkkailee tai ulkoilee tunteja päivässä :) Mulla ei ole nyt haalaria, mutta kyllä, mullakin on ollut haalari päällä ihan aikuisiällä. En omista tosin yksiäkään tennissukkia taikka crocseja.

 • halimamma (Ei varmistettu)
  21.3.2015 at 20:31

  Haalari ja takki. Ulkoiluun haalari ja vähän lämpimämmälle ilmalle tai kirjasto-/kauppa-/muille matkoille joilla ollaan kuitenkin melko lyhyt aika ulkona, jotkut tavalliset housut ja takki. Ja jos on kylmempi niin housujen alle sukkikset.

  Varsinkin ohuita takkeja lapsille löytyy tosi hyväkuntoisina kirppiksiltä, niin sen ostamiseen ei montaa euroa ylimääräistä tuhraudu. :) Haalarista saattaa joutua pulittamaan enemmän.

 • Nannannaa
  21.3.2015 at 20:36

  Mä liputan haalarin puolesta, jos täytyy vaan toinen valita, mutta muuten komppaan edellisiä ja sanon että molemmat. :) Ja housuiksi ehdottomasti henkselimalli, jos ei ole sitä haalaria käytössä. Meillä on nyt kevääksi haalari pääasialliseen ulkoilukäyttöön ja sit takki+housut (tällä kertaa ei henkselimalli), joita käytetään varavaatteina hätätilanteessa tai sitten esim. pelkkää takkia kauppareissuilla tai takkia fleecevuorellisten kurahousujen kanssa. Vähän aina vaihdellen, mikä parhaalta kombolta tuntuu. :)

  • Nannannaa
   21.3.2015 at 20:39

   Ja niin, piti sanoa, että myös Jonathanilla on tosi hyviä korkeita henkselihousuja. :)

 • Miitu (Ei varmistettu)
  21.3.2015 at 20:40

  Mun ehdottomasti paras lastenvaatehankintani on ollu henkselilliset välikausihousut irrotettavalla vuorella. Ostin reilun koon vuosi sitten, ja noi menee vielä varmaan vuoden. Lukuun ottamatta kesähelteitä meillä on käytetty ympäri vuoden takin paksuutta säätelemällä tai sit ilman takkia. Etenkin alku-/loppukesästä kosteutta on kuitenkin sen verta paljon, että noi on pihaleikeis miellyttävämmät kuin vaikka legginssit/collarit, kun ei oo heti pöksyt märkänä. Kovemmille pakkasille meilläki on haalari, mut jotenkin välikauteen se tuntuu turhalta hankinnalta, kun käyttöaika on suht lyhyt ja seuraavaan välikauteen joutuu todennäköisesti hommaamaan taas uuden… Tai no minä oon kokenu, että haalarin kohdalla pitää ottaa sopivampi koko, kun pelkät housut tai takit pystyy ostamaan väljempänä ja käyttää sitten pidempään. Nimim. tosiaan samat välikausihousut toista ja -takki kolmatta kevättä käytössä.

  • Hip (Ei varmistettu)
   21.3.2015 at 22:15

   Mistä löytäisi tuollaiset irrotettavalla vuorella varustetut housut? Kuulostavat käteviltä, kelpais meillekin!

   • Miitu (Ei varmistettu)
    22.3.2015 at 07:59

    Meillä on reiman sege -malliset, mutta noita ei valitettavasti vissiin nyt oo tehty lisää. Nettikaupassa oli tyyliin 152-kokoa enää jäljellä, kun yritin ettiä kuopukselle pienempää kokoa. Mut sit muistelisin, et esimerkiksi popilla on ollu ainakin irrotettavalla vuorella haalareita, joten löytyiskö samalla idealla pelkkiä housuja?

 • Lyydia
  21.3.2015 at 20:48

  Meillä on aina molemmat. Haalarit ja takki&henkselihousut. Haalarit on yleiseen ulkoiluun ja ”rymyämiseen” ja takki&housut niihin tilanteisiin jossa on hyvä että voi vähän keventää vaatetusta. Esim just kirjastot ja kauppakeskukset ja pitkät automatkat. Ja koska haalarit on vähän väliä kurassa/ märkänä on hyvä olla toinen setti olemassa. Investointina tietty kallista hankkia kummatkin mutta meillä kamat kiertää pikkusiskolle niin panostan laatuun, kestävyyteen ja käytännöllisyyteen. Kun on kahdet ei yhdet kulu niin pahasti ja usein sama takki menee kaksikin kautta. Henkselihousut on ihan ehdottomat koska meilläkin hoikat tytöt. Suosittelen omasta puolestani näin.

 • Dalmikirjautumatta (Ei varmistettu)
  21.3.2015 at 21:13

  Meillä kesällä kolme vuotta täyttävä on jo viime keväästä mennyt takki+housut-kombolla ja just ostin fb-kirpulta kokoa isomman Ticketin Plain Rainin (paras, saa fleecellä ja ilman!). Tuossa Ticketin setissä henkselihousut tulee kainaloihin asti joten on minusta ihan ku haalari, mutta kätevämpi. (Just ne kirjastoreissut ym.) Toinen setti on sitten Lindex/HM-osastoa, pyykkipäiviä varten, nekin toimii ihan yhtä hyvin. Lopetin lastevaatesnobbailun tähän toiseen lapseen kun tajusin ettei ne oikeesti tarvii mitään 150 euron haalareita jokaiseen neljään eri vuodenaikaan. :D

  Takki+housut on myös hyvät siitä että niillä on ainakin meillä paaaljon pidempi käyttöikä kuin haalarilla. Haalari alkaa aina kinnaamaan joko niska-haaramitasta tai punttien pituudesta, vaikka olis muuten sopiva. Tyttärellä menee takki aina yhden-kaksi kautta pidempään kun housut ja pojalla taas toisinpäin. :)

  • Vierailija (Ei varmistettu)
   21.3.2015 at 21:34

   Kyllä meillä lapset ovat aina sen verran kasvaneet, että takit ja housut on seuraavaan vuoteen olleet aivan samalla lailla liian pieniä kuin haalaritkin. Että sen suhteen ei ole eroa.

   • Dalmikirjautumatta (Ei varmistettu)
    21.3.2015 at 21:55

    Mää puhuinkin omistani, en teijän lapsista. :D

    (sori. oli pakko.)

    • Vierailija (Ei varmistettu)
     22.3.2015 at 14:14

     Jos et huomannut, niin minä puhuin meidän lapsista!

 • phocahispida
  21.3.2015 at 21:17

  Jos lasta pitää käyttää vessassa matkoilla / ulkoillessa, on haalari tai alushaalari aika kauheita riisua. :D Kun on tosi hätä, voi olla liiankin hidasta. Siksi ollaan menty ulkohousut + takki -kombolla jo aika pitkään välikausivaatteissa ja viime talvi myös toppavaatteissa.

  • Vierailija (Ei varmistettu)
   21.3.2015 at 21:30

   Henkselihousut takin alta vasta hankalat onkin riisua minusta.

   • phocahispida
    21.3.2015 at 21:34

    Niinpä! Ei siis henkseleitäkään. :D

 • Vierailija (Ei varmistettu)
  21.3.2015 at 21:26

  Kalvollinen haalari ja tavallinen takki on minimi. Meillä kyllä tuossa iässä sattui vielä välillä vahinkojakin, niin että myös varaulkovaatteet olivat tarpeen. Ja joutuuhan noita pesemään kurastakin välillä. Päiväkodissa haalari on ehdottomasti parempi, koska sen lapsi saa itse päälle. Henkselihousut ja vetoketjullinen takki on hankalat ja aina joutuu odottamaan aikuista apuun. Ja onhan se kotonakin kiva minä ite -iässä pukea itse. Meidän lapset on käyttäneet vk-haalaria ekaluokan loppuun omasta halustaan, koska se on välitunnille mennessä nopein pukea. Koot vaan loppuu siihen.

  • Vierailija (Ei varmistettu)
   21.3.2015 at 23:15

   Hoitoon ehdottomasti haalari, koska se lapsen on helpompi itse pukea. Harva saa takista vetoketjua itse kiinni helposti tai laittaa sujuvasti paidan housuhin niin että on sekä lämmin että mukava. Meillä ekaluokan syksyllä tyttö ensin sanoi, ettei enää pidä haalaria, mutta kun kouluun ilmestyi ensimmäinen lapsi haalarissa, hän halusi heti myös haalarin. Nopeampi pukea, oli perustelu. Vanhempainillassa myös opettajat suosittelevat edelleen haalaria, jotta lapset voivat nuohota pihalla vapaasti. Ja tosiaan meno ekalla ei yhtään eronnut päiväkodista, kun lapsilla on keskellä päivää tunnin ulkovälitunti.

  1 2