Jaksamista arkeen psykologien tuella (sisältää arvonnan!)

Kaupallinen yhteistyö: FamilyBoost

Tämän vuoden alussa sain yhteydenoton perhepsykologi Heidi Livingstonilta. Hän ja toinen psykologi Julia Pöyhönen olivat perustaneet uudenlaisen lapsiperheille suunnatun psykologipalvelun nimeltään FamilyBoost. Palvelu kaipasi pilottiasiakkaita, ja minua pyydettiin mukaan testaamaan ja antamaan palautetta.

Ensin epäröin.

Olimme juuri silloin Espanjassa, ja heidän VoimaBoosti-kurssinsa oli alkamassa helmikuussa – ja se kestäisi kahdeksan viikkoa. Jotta siitä saisi parhaan hyödyn irti, kurssiin pitäisi tietysti sitoutua ja tehdä siihen kuuluvia tehtäviä ja harjoituksia.

Maaliskuu 2017.

Henkinen vaakapuntarointi heilui siinä edestakaisin: olisiko minulla aikaa, tuntuisiko se raskaalta? Toisaalta oman jaksamisen kasvattaminen ja tuen saaminen kuulosti juuri siltä, mitä siinä(kin) hetkessä halusin ja tarvitsin. Olisinko valmis panostamaan vähän, jotta saisin mahdollisesti tosi paljon? Pakettiin kuului myös psykologien tuki koko kurssin ajan. Okei. Vau. Kyllä, lähden mukaan!

…ja tässä kokemuksiani!
(ja postauksen lopussa arvonta, jossa palkintona ilmainen osallistuminen tälle samalle kurssille!)

Huhtikuu 2017.

FamilyBoostilla on siis tarjolla useita erilaisia verkkokurssikokonaisuuksia. TaaperoBoosti on suunnattu taaperoikäisen vanhemmalle. TaitoBoosti lisää vanhemmuuden taitoja. TunneBoosti vahvistaa lapsen tunnetaitoja. Ja itse osallistuin VoimaBoostiin, joka keskittyy vanhemman omiin tarpeisiin – ja oman hyvinvoinnin kautta tietysti koko perheen hyvinvointiin. Vaikka näkökulma tässä olikin vanhempien omien voimavarojen ruokkimisessa, tältä kurssilta sai kyllä valtavasti apuja myös ihan perhearjen tilanteisiin. Heräsi paljon ajatuksia ja syntyi useita konkreettisia ahaa-elämyksiä!

Kurssi kesti siis kahdeksan viikkoa – ja myönnän, että Suomeen-muuton aikana väsähdin (viidennen kurssiviikon tietämillä) ja kurssi jäi minulta kesken. Suomeen-paluuangstin taituttua aloitin kuitenkin koko homman alusta; materiaali on käytössä puolen vuoden ajan. Ja tällä kertaa kävin koko kurssin ja keskityin tehtäviin – ja sain siitä irti todella paljon.

Se oli sen arvoista, ja olen niiii-iiiin iloinen, että en luovuttanut kokonaan vaan aloitin reippaasti uudestaan.

Kahdeksan viikon aikana heräsi tosiaan paljon ajatuksia, ja moni kurssilta mukaan tarttunut ajatus on varmasti ”uinut” tänne blogipostauksiin asti, vähän niin kuin vahingossa siis. Mutta näin jälkikäteen jos nostaisin tuosta kokonaisuudesta itselleni kolme keskeisimmin luihinjaytimiiniskenyttä havaintoa, ne olisivat (erittäin tiivistettynä) nämä:

Toukokuu 2017.

1. Myönteisen vahvistaminen

Tämä on pyörinyt mielessäni tässä viime vuosina muutenkin: omaan ajatteluun VOI vaikuttaa. Lyhyesti kurssilla oppimani meni jotenkin näin: Ajatteluumme vaikuttaa kielteinen vinoutuma, joka on evoluution myötä ikään kuin ohjelmoitu ihmisen ajatuksiin. Pitää nähdä ympäriltään uhat, jotta pysyy hengissä. Mutta ihmismielessä vahvistuvat ne asiat, joita ajatellaan eniten. Niinpä harjoittelemalla voi opettaa oman mielensä myönteisiin ajatuskulkuihin, jotka vahvistavat omaa hyvinvointia ja onnellisuutta – ja antavat hyvän pohjan myös mahdollisista kriiseistä selviämiseen.

Myönteisen vahvistamista käytiin läpi omassa ajattelussa, kasvatuskeinona (jea!) sekä parisuhteessa ja muissa ihmissuhteissa. Kurssilla tehtiin myös tähän liittyvä tehtävä – se oli yksi parhaista ja itselleni hyödyllisimmistä tämän kurssin tehtävistä.

2. Aikuisen tunnesäätely

Aaaaaaa niin supertärkeää asiaa! Lapsella tunnetilat ryöpsähtelevät ja se kuuluu tunteiden hallintaa opetellessa tietysti asiaan – aikuinen on se, jonka pitäisi kasvatusoppaiden mukaan olla zen, viilipytty ja mitänäitänytonkaan-pylväspyhmiys. Mutta mitä, jos juuri se maailman rakkain lapsi saa ne (tavallisesti rauhallisen) aikuisenkin tunnetilat koetukselle. ”Päätin olla tänään kärsivällinen, mutta sitten hermostuinkin ja raivosin lapselleni niin kuin 2-vuotias! Mikä minuun taas meni?” on kurssilla opitun mukaan yksi tyypillisistä vanhemmalle syyllisyyttä tuottavista asioista.

Aikuisten tunteiden säätelyyn liittyvä tieto, siihen liittyvät harjoitukset ja tunteidensäätelyniksit olivat niin niin niin olennaisia, ja itse koin ne tosi hyödyllisiksi. Olen itse asiassa käyttänyt muutamia harjoituksia myös nukahtamiseen ja yöllä heräillessä rentoutumiseen niin, että stressiasiat eivät saisi mielestä tilaa ja pitäisi hereillä.

3. Mikromanageeraus

Tämä ahaa-elämys iski tasan siihen hetkeen. ”Ota sormi pois nenästä! Pue reippaasti! Älä keiku! Nyt kunnolla! Ole paikoillasi! Ota haarukalla! Pyyhi paperiin, ei hihaan!” Hmm.

Yritäpä itse asettaa itsesi lapsen asemaan selllaiseen tilanteeseen, jossa joku toinen ihminen koko ajan korjaisi ja huomauttelisi kaikesta….? Tai ajattele, että juuri nyt ulkopuolinen katselisi sinua ja huomauttelisi kaikesta näkemästään…? Katson nyt itseäni tässä työpöydän äärellä ja saarnaan mukamas jonkun muun suulla: ”Istu suorassa, älä niiskuta vaan niistä nenäsi, vie käytetyt astiat aina pois, siivoa nyt pöytäsi, kamala sotku, onko pakko naputtaa näppäimistöä noin kovalla äänellä, älä keiku vaan istu kunnolla nyt, kaivoitko sä just silmiäsi, miksi sä räpellät silmää, lopeta heti”. Kurssilla sanottua: kovinkaan moni aikuinen ei kestäisi tällaista mikromanageerausta hymyssä suin. Jatkuva huomauttelu vie myös vanhemmilta energiaa ja luo kireää ilmapiiriä koko perheeseen.

Allekirjoitan. Ja todellakin tunnistan nyt tuon termin: mikromanageeraus. Siitä tuli kurssilla hyviä esimerkkejä ja taustaa.

Kesäkuu 2017.

Myönnän olevani itse persoonaltani vähän sellainen, että ihan kaikissa tilanteissa en ole maailman hedelmällisintä maaperää ulkopuolelta tuleville neuvoille. Väitän, että aika monia lasten kasvatukseen liittyviä asioita olen pohdiskellut itsekin, ja sitten jos joku tulee siihen ulkopuolelta ”opettamaan”, saattaa minulta helposti irrota spontaani vastareaktio: ”luuletko, että en muka olisi tätä jo ajatellut”. Tämäkin puoli ennen kurssia itseäni vähän arvelutti – ärysyyntyisinkö neuvoista (”mitä ne muka mun tilanteesta tietää”), vaan saisinko jotain irti…?

Rehellisesti voin todeta, että minua ei ärsyttänyt kurssin aikana kertaakaan – itse asiassa en edes muistanut, että voisin ärsyyntyä. Se on varmasti näiden psykologien ammattitaitoa: että miten pystyy kertomaan asioille ja ilmiöille psykologista taustaa, ja antamaan myös neuvoja ilman, että ”tulee kenenkään tontille päsmäröimään”. Vinkit ja niksit tulivat jotenkin niin ihanan pehmeästi, että niistä ihan automaattisesti alkoi vaan imeä asioita itselleen, soveltaa ja kokeilla. Monissa asioissa jo pelkät ahaa-elämykset tekivät vaikutuksen, ja jaoin useita kurssilla oppimiani asioita Joelillekin. Esimerkiksi tuosta mikromanageerauksesta keskusteltiin meillä tänä kesänä pitkät pätkät: herättiin huomaamaan, miten meillä on tapana toimia – ja jo se pelkästään tuo (toivottavasti) moniin asioihin positiivista muutosta.

Heinäkuu 2017.

Kaiken kaikkiaan tällainen kurssi tosiaan vaatii jonkin verran kävijältään, jos siitä haluaa saada täyden hyödyn irti. Aikaa menee pari tuntia viikossa kurssiaineiston läpikäymiseen (tekstiä ja videoita) ja tehtäviin. Osa tehtävistä tehdään niin, että joka päivä kirjataan joitain asioita ylös.

Mutta nyt kurssin (toisella yrittämällä kokonaan) käyneenä voin sanoa, että se ajankäyttö on kyllä hyödyllisesti käytettyä aikaa, joka vaikuttaa koko perheen hyvinvointiin. Tekisin kyllä uudelleen! Lisäksi ihan luksusta on tuo, että kurssin kautta saa perhepsykologien tuen ja keskusteluyhteyden koko kurssin ajaksi.

VoimaBoostin kävijäkyselystä on saatu aika vaikuttavat tulokset: 100 % vastaajista koki, että kurssi oli todella hyödyllinen ja lisäsi vanhempana jaksamista. 100 % vastaajista koki, että VoimaBoosti paransi koko perheen ilmapiiriä. 100 % vastaajista suosittelisi The FamilyBoostia kavereilleen.

Näihin sataan prosenttiin on helppo yhtyä; suosittelen minäkin!

Elokuu 2017.

Perhepsykologien tuesta puheen ollen: Heidi Livingston ja Julia Pöyhönen lupasivat vastata nyt myös lukijoiden kysymyksiin tähän aihepiiriin liittyen! Jos siis jokin vanhemmuuteen liittyvä asia askarruttaa ja haluat siihen vastauksen ammattilaiselta, nyt on erittäin hyvä sauma kysyä! Heidi ja Julia valitsevat kaikista esitetyistä kysymyksistä vähintäänkin viisi, ja vastaavat niihin täällä blogissa viikon kuluttua. Kysymyksiä voi lähettää ma 4.9. klo 12 asti. Voit myös hihkua ”tämä asia kiinnostaa minuakin!” -kommentteja toisten kirjoittamiin kysymyksiin, niin huomaamme, että mihin asioihin teitä erityisesti kiinnostaisi saada vastaus psykologeilta.

Lisäksi kaikkien tähän postaukseen kommentoineiden/kysymyksiä esittäneiden kesken arvotaan ilmainen osallistuminen VoimaBoosti-kurssille (arvo 99e). Sama aikataulu siis tässä: arvonta on käynnissä ma 4.9. klo 12 asti!

Kysykää siis ihmeessä perhepsykologeilta! Tässä tilaisuus!

…ja muistakaa panostaa omaan hyvinvointiinne. Se hyödyttää koko perhettä <3

27
Like
5

You Might Also Like

 • Jonna
  31.8.2017 at 13:10

  Tunneboosti kiinnostaisi kyllä kovasti. Voisikohan siitä saada konkreettisia apukeinoja sellaisen lapsen tueksi, jolla on (koulussa) valikoimaa puhumattomuutta? Kun kotona ongelmaa ei juuri esiinny, mutta haluaisi tietysti auttaa lasta kaikin tavoin omalta osaltaan.

  • Julia/FamilyBoost
   31.8.2017 at 17:09

   Moikka Jonna!
   Kiva, kun olet kiinnostunut TunneBoostista. Valikoivaan puhumattomuuteen liittyy yleensä voimakasta ahdistus- , pelko- tai jännitysoireilua, joten siinä mielessä tunnesäätelyn kehittyminen ja tunnetaitojen oppiminen varmasti voisi helpottaa lapsesi tilannetta. Kuitenkaan emme ole vielä kokeilleet tämän kurssin toimivuutta valikoivasti puhumattomien lasten kanssa, joten en voi varmasti luvata, että kurssin käyminen auttaisi tilanteeseen koulussa, ainakaan ilman muuta tukea lapselle. Mutta toki olette hyvin tervetulleita kokeilemaan ja hyvin mielenkiinnolla seuraamme kehitystä tilanteessanne! Koko kurssin ajan voit käydä yksityistä keskustelua meidän psykologien kanssa, joten silläkin tavalla voimme soveltaa kurssin asioita erityisessä tilanteessanne.

 • vannikkila
  31.8.2017 at 14:16

  Mä tulin nyt osallistumaan arvontaan, kun salaa pidän tässä just taukoa luennolta… :)

 • Vikkola
  31.8.2017 at 14:24

  Mielenkiintoisia kursseja! Tunneboosti kuulostaisi juuri sopivalta minulle.
  Kysymys psykologille olisi, että mitkä keinot olisivat hyviä itselle, kun itse meinaa hermostua 3-vuotiaan väsytystaistoon iltatoimien kanssa. Ja siis muita keinoja kuin ne iänikuiset ”edetään rauhallisesti ja säännönmukaisesti” tai ”kerrotaan hyvissä ajoin, että iltapesulle mennään kohta” jne.

 • Sanna
  31.8.2017 at 15:07

  Toimisiko kurssi myös vauva-arkeen? Oma jaksaminen ja oma aika on kortilla niin sanotusti….

  • krista
   31.8.2017 at 15:09

   Aivan varmasti toimii! Jos oikein ymmärsin ”omalla kurssillani” oli useammalla osallistujalla just vauva-aika käynnissä. Silloin(kin) just on tosi tärkeä huolehtia omasta jaksamisesta <3

 • Paula
  31.8.2017 at 15:21

  Osallistun arvontaan! Mikromanageeraus kiinnostaisi kovasti, sillä siihen tulee sorruttua itsekin välillä.

 • Satu
  31.8.2017 at 15:44

  Hei, osallistun myös! Aihe on ajankohtainen omalla kohdallanikin ja juuri tällä viikolla mietinkin, miksei ole tarjolla jotain kevyttä tukea sitä kaipaaville vanhemmille. Itsellä ainakin on ollut korkea kynnys varata psykologille tai terapeutille aikaa oman lapseni kanssa, koska koen, ettei meidän ongelmat ole kuitenkaan tarpeeksi suuria terapiaan. Hienoa, että Heidi ja Julia ovat tunnistaneet tämän tarpeen ja menestystä FamilyBoost palvelun kanssa!

 • AnniVe
  31.8.2017 at 17:51

  Tällainen kurssi tulisi kyllä niin tarpeeseen 2- ja 4-vuotiaitten lasten työssäkäyvälle äidille! :D

 • sikkuralla
  31.8.2017 at 18:48

  Mukana arvonnassa. Välillä on jaksaminen kortilla. Olisi kiva kokeilla tällaista kurssia.

 • Paprika
  31.8.2017 at 19:14

  Hei! Kysyisin vinkkejä negatiivisen ajattelukierteen katkaisemiseksi. Ja vielä, että onko uhriutumisen/marttyyriuden taustalla jotain psykologiaa? Täällä siis erittäin väsynyt uhmaikäisen ja vauvan äiti, joka velloo negatiivisuudessa ja heittäytyy marttyyriksi aina kun se sopii. Ärsyttää itseäkin.

 • Katerina
  31.8.2017 at 20:27

  Hei! Onko idea huutotaulukosta peräisin tältä kurssilta? Se oli jotenkin älyttömän hyvä idea :)

  • krista
   31.8.2017 at 20:43

   Apua, en itse asiassa tiedä :D Tämä on varmaan hyvä esimerkki siitä, miten sitä omaksuu joitain ideoita ajatteluunsa niin, ettei edes tiedä, mistä ajatus on lähtenyt :D Idea ei ainakaan ollut suoraan siis sieltä, mutta kurssin aikana saattoi olla ohimennen mainintana jotain tarrataulukoita – ja positiivisten toimintatapojen vahvistamisesta (huomion kiinnittämisestä onnistumisiin eikä epäonnistumisiin) ainakin oli selkeästi puhetta. Tähän ehkä voi sanoa jotenkin, että ”siitä se idea sitten lähti” :) Eli tavallaan ehkä monesta suunnasta asioita yhdistelemällä, mutta ei suoraan mistään :)

 • Johanna
  31.8.2017 at 20:48

  Osallistun arvoltaan. Kävin jo taitoboostin ja siitä sai niin hyvin malleja myönteiseen suuntaan. Miksipä siis ei voisi ammentaa lisää myönteistä ajattelua tämän kautta.

 • Noora
  31.8.2017 at 21:36

  Minäkin osallistuisin arvontaan – kuulostaa ihan mahtavalta kurssilta. Kysymykseni liittyy herkän ja vetäytyvän lapsen tukemiseen ja rohkaisemiseen: kaipaisin konkreettisia neuvoja, sanoja ja tapoja, miten 5-vuotiasta voisi kannustaa ja rohkaista osallistumaan muiden lasten leikkeihin. Usein hän jää syrjään ja sivustaseuraajaksi, koska pelkää toisten riehakasta meininkiä. Tuntuu, että jännitys on suurempi kuin toisten leikin imu. Usein asia ei tunnu häntä vaivaavan, mutta toisinaan selvästi halua olisi osallistua, mutta uskallus lähteä mukaan puuttuu ja niissä tilanteissa toivoisin voivani tukea ilman reippauteen painostamista.

  • EllaNi
   3.9.2017 at 09:08

   Just tätä samaa olisin kysynyt! Meillä on 4,5v. poika, joka on myös herkkä, ja arkailee muita lapsia. Miten kannustaisin oikealla tavalla häntä menemään leikkimään muiden kanssa, että hän ei koe sitä painostamiseksi? Sama on myös uusien taitojen opettelussa, miten tuen uskallusta kokeilla ja opetella uutta asiaa?

 • Ninna
  31.8.2017 at 21:46

  Mukana arvonnassa!

  Noin kuukauden sisällä ensi kertaa äidiksi tulevana minua mietityttää oma vanhemmuus ja sen muotoutuminen. Varsinaista kysymystä en nyt osaa muotoilla, mutta tällainen omaa itseluottamusta buustaava valmennus olisi varmasti kultaakin kalliimpaa.

 • Hanna
  31.8.2017 at 23:00

  Osallistun arvontaan. Mulla omaa jaksamista verottaa vuorotyöt, mitkä vaativat perheeltäkin veronsa. Toisaalta taas tasapainoa saa arkivapaista.

 • Eve
  31.8.2017 at 23:57

  Osallistun arvontaan :)

 • MiaT
  1.9.2017 at 07:59

  Ooh, tämä tulisi todella tarpeeseen! Varsinkin tarvitsisin apua tuohon omaan tunnesäätelyyn kun välillä tuntuu että meillä asuu kaksi taaperona…. 🙈 Nim. vahvatahtoisen 2v ja lokakuussa saapuvan vauvan äiti

 • Niina
  1.9.2017 at 09:09

  Voi tämä tulisi tarpeeseen, tunnistin joka kohdasta itseni ja nyt vaan ahdistaa entistä enemmän :D Itselleni on jotenkin ihan superhankalaa yhdistää aika vaativa työ ja perhe-elämä yhteen, tuntuu ettei vaan voimat riitä ja sitten mennäänkin vauhdilla suorittamisen puolelle. Tästä olisi varmasti apua tähän henkiseen kamppailuun

 • Ipa
  1.9.2017 at 09:33

  Osallistun arvontaan!
  Tää ois niin hyvä itselle. Ja toivoisin että mieski ottais kopin ja kiinnostuis tosissaan… hällä varsinki välillä tekeminen 5- ja 3-vuotiaiden uhmien kans. Eikä tiedä miten käsitellä niitä, vaikka lasten kanssa on paljonki.

 • Maiju
  1.9.2017 at 13:07

  VoimaBoosti todellakin kiinnostaa!
  Luin esittelyn Familyboostin sivuilta ja tarpeeseen tulis ehdottomasti vinkit ja työkalut sekä rauhallisena pysymiseen että tehokkaampaan arjenhallintaan.
  Keskellä 4v:n kiukku- ja kiljumiskohtauksia ja 9v:n tahallista ärsyttämistä pinna palaa välillä väkisinkin.
  Myös TaitoBoosti kiinnostais kyllä, omat keinot kun tuntuu olevan välillä aika vähissä. Saiskohan siltä kurssilta enemmänkin apua haastaviin tilanteisiin lasten kanssa?

  • Heidi / FamilyBoost
   1.9.2017 at 15:27

   Moi Maiju,
   TaitoBoosti on juuri kasvatukseen ja vanhemman ja lapsen väliseen kommunikointiin keskittyvä kurssi, joten jos kaipaa vinkkejä nimenomaan hankaliin tilanteisiin lasten kanssa, on TaitoBoosti hyvä valinta! VoimaBoostilla kasvatuskeinot eivät ole keskiössä, vaikka niitä toki sivutaankin, niin kuin Krista kirjoituksessaan hyvin kuvasi.
   -Heidi FamilyBoostista

 • Nu
  1.9.2017 at 13:31

  Todellakin haluaisin kokeilla.
  Kysymykseni milloin olet riittävän hyvä vanhempi? Mikä ok riittävän hyvä? Mitä jos oletkin aika huono ja et pysty parempaan eikä ympärillä ole ketään joka auttaisi.

 • 1 2 3 4