Ensimmäinen sademyrskyukkosmyräkkä – check!

”Ihanaa! Meidän terassin päällä on tuollainen ihan uuden ja toimivan näköinen sadevesiränni!”, ihastelin ensi kertaa meidän parvekkeelle mennessäni.

…kunnes seurasin katsellani rännin kulkua…

”…josta tulee suoraan kaikki tämän kerrostalon katon vedet meidän terassin lattialle!”

No niin. No niin.

Toissa talven sateilla tulvavesi vei koko Pacosiin johtavan tien (täällä). Viime vuonna sateita odotettiin ja odotettiin, ja oltiin jo huolissaan vesivarantojen kuivumisesta, suunniteltiin vedenkäyttökieltoja. Mutta kun sade helmikuun lopussa alkoi, sitä myös sitten tuli. Myös taloomme, noin puolen metrin verran, heh (täällä).

Kun täällä sataa rankasti, tiet tulvivat, taloihin tulee vesi sisään ja liiketilojen omistajat päivystävät oviaukossa epätoivoisesti sisäänkäyntiä luututen.

Ja tämä näyttäisi toistuvan joka ikinen vuosi. No, tämän kolmen vuoden kokemuksella siis, mutta ihmisten puheiden perusteella myös.

Jotenkin omaan korvaan kuulostaa siltä, että kyse ei ole pelkästään sademäärästä. Kyllähän esimerkiksi Suomessakin sataa välillä ihan hullun rankasti. Vaan että isoin ongelma on siitä, että sadevesijärjestelmä ei vaan ole riittävän tehokas rankoille sateille.

Pacosiin johtava tie romahti, kun siinä vieressä oli kanava, jonka seinä romahti. Kanavaan puolestaan vyöryi ylempää vuorilta virtaava tulvavesi. Ja viimevuotinen meidän talon tulva johtui siitä, että alamäen alimmalla kohdalla ollut (tien ainoa) viemäri ei pystynyt vetämään koko vesimäärää – vettä kun valui siihen koko tien verran kaikista taloista, joista oli johdettu sadevesiviemärit suoraan siihen katuun. Ja siitähän ne sitten virtasivat sinne mäen alle – ja kun mäen alin kuoppa täyttyi, vesi aloi ryöpytä paineella meidän talon pihalle.

Se, mikä ihmetyttää, on sitten se, että no miksi sitä sadevesi-infraa (vai mitä onkaan) ei ole sitten rakennettu riittävästi. Jos tämä kerran aina toistuu.

Miksi sitten ne vedet johdetaan vaikkapa terasseille tai umpikujiin, joista yhden viemärin pitäisi vetää rankkasateen vesimäärä…? Ja kun se viemäri sitten tukkeutuu, niin… Ja kyllähän se tukkeutuu, kun niitä ei riittävästi puhdisteta.

Ja sitten taas korjaillaan sateiden tuhoja ja pelastetaan perheitä helikoptereilla talojen katoilta.

Jos jollain on tietoa tämän asian (esimerkiksi) poliittisesta taustasta – miksi näitä ei korjata vaan pelkästään paikkaillaan tuhoja? – niin kiinnostaa kyllä kovasti! Varmasti koko infran rakentaminen maksaa, mutta niin maksavat jokavuotiset korjaustyötkin. Ja kaikkea pientä paikkailua – kuten uuden rännin vetämistä meidän terassille – täällä tehdäänkin, mutta tuntuu, että sillä siirretään vaan ongelmaa paikasta a paikkaan b.

Meidän terassi selvisi (meidän) ensimmäisestä rankkasateesta tyylipuhtaasti, jea!

Joel veti irti tuon viemärin ritilän, jolloin putki alkoi vetää ihan kunnolla. Slurps, ja kaikki vedet hävisivät (juuri ennen kuin vesi olisi noussut meidän kynnykselle asti) putken uumeniin.

Luultavasti alakerran naapurin parvekkeelle.

 

PS. Ehkä tämä on vähän sama kuin Suomessa jokavuotinen ”talvi yllätti autoilijat” :)

24

You Might Also Like