Koukussa: duolingo

Yritin jo viime talvena opiskella espanjaa kännykkä-appsin avulla. Satunnaisesti löytämäni sovellus osoittautui kuitenkin aika… kröhöm… suuntautuneeksi:

Sovelluksen avulla olisi kyllä näppärästi ottanut haltuun kitaran soittamiset iltanuotiolla ja romanssisanaston. Totesin kuitenkin, että ehkä tästä ei just nyt tässä elämänvaiheessa ole mulle kamalasti hyötyä.

Mutta nyt löytyi paljon paremmalta vaikuttava! Duolingo!

Tätä olen nyt täysin koukuttuneena näppäillyt kolme iltaa. Sovellus on ilmainen, mutta mainoksia siitä täytyy välillä klikkailla pois.

Sanasto vaikuttaa paljon olennaisemmalta tässä – heh ja huvittaa, kuinka monella tavalla heti tässä alussa on tullut kasvissyönti esiin. On opeteltu mm. kysymään, että ”Juovatko kasvissyöjät olutta?”. Tai:

Vai hetkinen, onko tämäkin sittenkin sitä romanssisanastoa…?

Tehtävissä on sanojen täydennyksiä, kuullusta kirjoittamista sekä enimmäkseen käännöksiä espanjasta englanniksi (en löytänyt tätä suomeksi) ja englannista espanjaksi.

Väärin tehdyt tehtävät tulevat kohta uudestaan vastaan – toisaalta siitä miinusta, että ohjelma ei vaikuta olevan ”adaptiivinen” eli vaikka jonkun osaa, niin sitä pitää jatkaa kuitenkin valtavan pitkään ennen kuin saa lisää tehtäviä. Alkuun tuntui aika hitaalta: luultavasti kirjoitin noin 29410 kertaa, että ”hän on mies, minä olen nainen, minä juon, hän syö” ja niin edelleen.

Toisaalta nyt kolmen päivän intensiivisen käytön jälkeen alkaa tulla vähän vaikeampiakin sanoja.

”Oikoteitä” uusiin tehtäviinkin näköjään tuolta löytyy. Ensimmäisestä vielä pääsin läpi, mutta kun myöhemmin yritin vielä seuraavaa:

Scucks! Ei oikoteitä onneen sit kai.

Kaikenlaiset pelissä olevat palkintosysteemit ja tasot ovat mulle vielä ihan hämärän peitossa. Lisäksi tätä voi näköjään pelata skabana kaveria vastaan.

Jos joku on pelailemassa samalla tasolla (tai haluaa aloittaa), niin saa haastaa!

Ootteko käyttäneet tätä sovellusta? Myös muut Espanjan itseopiskeluvinkit (esim. nettisivustot) erittäin tervetulleita! Harmikseni en löydä mistään espanjan kirjaani (Ventana), jonka ihan varmasti pakkasin tänne mukaan. Mutta ei, ei vaan löydy. Olisi ihan huippua päästä tarkistamaan vaikka verbien taivutukset tai sanastoa näppärästi jostain. Olin ajatellut pitää sitä jossain pöydän kulmalla ja aina kurkistella sanoja, palauttaa mieleen ja kertailla. Mutta pöh. Miten voi kokonainen kirja kadota? Hyvin näköjään.

Tai jos tiedätte, että tuota Ventanaa voi ostaa sähköisenä kirjana jostain, niin oh, kaikenlaiset vinkit tervetulleita!

24

You Might Also Like

 • Ribis
  27.1.2018 at 15:24

  Me alettiin miehen kanssa pelata kumpikin Duolingoa viime kesänä kaverin vinkistä, ja on ollut tosi hyödyllinen. Nyt kohta 5kk Saksassa asumista takana ja Duolingon avulla kyllä tullut sellainen arkinen sanasto sen verran hyvin haltuun, että pärjään ruokakaupassa, leipomossa, postissa ym. asioilla käydessä, ja jopa puhelimen välityksellä olen onnistunut hoitamaan asioita, tästä olen jopa vähän ylpeä. Täällähän siis ei todellakaan aina löydä englantia osaavaa keskustelukumppania. Mutta iso suositus Duolingolle!

  • krista
   27.1.2018 at 17:35

   Oi, kuulostaa hyvältä! Paljonko sä oot pelannut tuota, päivittäin?

   Just tuollaisen kielitaidon mäkin haluaisin: että päästä löytyisi sanat päivittäiseen asiointiin. Moni asia mulla on niin, että teoriassa oon voinut joskus silloin alkeiskurssilla sen jo osata, mutta kun ei ole käytössä, niin unohtuu – ajattelin, että tällainen pitäisi asiat muistissa ja myös tietty tuo uutta sitten, kun etenee!

   Muuten just tän postauksen julkaisun jälkeen lähdin ottamaan vastaan asuntoa sukulaisille, jotka tulevat tänne kylään. Vastassa oli vanhempi nainen, joka ei osannut sanaakaan englantia. Ihan etukäteen ajattelin, että hauska kokeilla, miten kommunikaatio menee. No, ihan hyvin se meni (50 % elekieltä toki), mutta sit esimerkiksi hän kysyi ”Necesitas lavar la ropa” ja mä olin ihan, että ÄÄÄÄ MÄ TIEDÄN TON, MUTTA MIKÄ SE OLI. Löi ihan tyhjää siinä tilanteessa, vaikka olisin todennäköisesti osannut, jos tulisi käännöstehtävänä eteen. Mutta keskustelu on sit ihan eri, kun tulee tilanteessa niin nopeasti. No, pyykin pesuahan se siis tarkoitti :) Mutta oli kyllä hetken hämmennys ennen kuin muistui mieleen :D

   • Ribis
    27.1.2018 at 21:28

    Aluksi päivittäin, sitten muutto- ym. alkuhässäkässä se vähän jäi, ja sen jälkeen vaihtelevalla innolla jaksamisen mukaan. Tässä oli välissä sellainen vähän ”Blue” kausi, oli syksy ja märkää ja pimeät ja vähän varmaan kulttuurishokkia yms. ja siihen vielä raskauspahoinvountijaksoa päälle (kolmonen tulossa toiki-kesäkuussa!) niin ei paljon muuta jaksanut kuin selviytyä päivästä toiseen, mutta nyt tuntuu siltä että elämä on taas tasapainossaan ja intoa ja jaksamista löytyy, niin jälleen on päivittäisessä käytössä. Prosentit nyt noin 45%, ja ylöspäin on tavoite. Kyllä se tästä, vähän kerrallaan. Vielä kun saisi enemmän näitä paikallisia kontakteja, näin kotiäitinä ystäväpiiri rajoittuu toistaiseksi lähinnä paikallisiin suomalaisiin (ja siis on ihanaa kun on löytynyt ystäviä ja omat piirit, mutta kielitaidon karttumisen kannalta olisi hyvä saada myös saksalaisia tuttavia). Ehkä mä tän vuoden loppuun mennessä pystyn jo ylläpitämään jonkinlaista keskustelua saksaksi, saapa nähdä😊

 • Sande
  27.1.2018 at 17:02

  Mää taas tykkään semmosesta ku Babbel, mutta se on valitettavasti maksullinen käsittääkseni. Se on toso hyvä joka tapauksessa jos on valmis maksamaan. 😊

  • krista
   27.1.2018 at 17:37

   Ootko tuolla opiskellut Espanjaa vai jotain muuta? Mua ei tavallaan haittaa maksullisuuskaan, kun motivaatio on niin kova opetella! Just oon miettinyt, että esimerkiksi tuollaiselle Ventana-kirjan kurssille menisin tosi mielelläni maksustakin jatkamaan, jos löytyisi joku netissä toimiva oppimissysteemi!

   • Sande
    27.1.2018 at 18:03

    Oon opiskellut pääosin saksaa sillä, mutta kokeilin espanjaa myös. Suosittelen kokeilemaan, siinä on puheharjoituksia myös jos sellaisia haluaa!

 • Leena
  27.1.2018 at 18:45

  Joo, Duolingolle suositukset myös minulta! Ainut haittapuoli oli se että opetellaan englannin kielen kautta, joka tuntuu epäreilulta jos sakotetaan vääräksi vastaukseski englanninkielen ”typot”. Kuitenkin sain Duolingon avulla opiskeltua saksankielen perustason itsenäisesti ja säästimme pitkän pennin! Duolingo on hyvä tuki oppimiseen ja opitun ylläpitämiseen!

  • krista
   29.1.2018 at 15:18

   Joo totta, ja suomeksi ois myös (ainakin mulla) nopeampi kirjoittaa! Ennakoiva tekstinsyöttökään ei niin hyvin toimi englanniksi kuin suomeksi…

 • Johanna
  27.1.2018 at 19:59

  Aloitin espanjan opiskelun Duolingon avulla vajaa viikko sitten lennolla Malagasta kotiin. Jotenkin sovellus vaikuttaa liian helpolta ja siksi olen vähän skeptinen oppimisen suhteen. Tai siis, mun mielestä tehtäviin on älyttömän helppo päätellä/arvata oikeat vastaukset, mutten ole yhtään vakuuttunut siitä, että ”tosielämän” tilanteessa sanat tai lausahdukset tulevat enää sitten mieleeni. Johtuen ehkä pedanttisesta luonteestani, kaipaisin enemmän kieliopin opettelua, Duolingo tuntuu hiukan turhan viihteelliseltä ja pelimäiseltä. Mutta saa sillä ainakin tylsiä hetkiä täytettyä ja ehkäpä samalla jotain oppiakin tarttuu alitajuntaan.

  • krista
   29.1.2018 at 15:20

   Mäkin kaipaan kielioppia! Just valitin, että olisi paljon kivempi ensin nähdä vaikkapa verbien taipumiset tai omistussanat teoriassa ja SITTEN alkaa tehdä vasta niitä tehtäviä. Tai että edes jostain voisi klikata kielioppiin!

 • k
  29.1.2018 at 01:08

  Kannattaa myös kokeilla Sempreä ja Memrisea. Beelinguapp ja Mondly on myös hyviä kieltenopiskeluun. :)

  • k
   29.1.2018 at 01:09

   Siis Semperiä ei Sempreä. :D

  • krista
   29.1.2018 at 15:20

   Jee, kiitos vinkeistä! Kääk paitsi hei Mondly taisi olla just tuo romanssisanastosovellus :) Espanjaksi siis ainakin. Kyllä mä sitä silti aika pitkään viime talvena pelailin.

 • Mervi-ope
  29.1.2018 at 10:16

  Kiva kuulla, että espanjan opiskelu yhä kiinnostaa! :) Duolingoa tapaan suositella oppilailleni. Mielestäni se on kieltenopetusappsien parhaimmistoa, mutta ei sekään täydellinen ole. Noista ilmaisista kuitenkin varmaan paras. Harmi, että kirjasi on kadonnut! Ventanaa saa myös digikirjana https://tuotteet.sanomapro.fi/tuotteet/lukio//ventana/bu557311-ventana-1.html

  Muita hyviä linkkejä kieltenopiskeluun (kivoja videoita, verbintaivutuksia jne) löydät vaikkapa tuolta https://sites.google.com/oppivantaa.fi/mervi/ ;) Ja muistathan, että pääset yhä niihin Ventana 1 verkkoharjoituksiin SanomaPron nettisivulle! Jos salasana on hukassa, laita mailia! Ánimo! :)

  • krista
   29.1.2018 at 10:46

   Oooo kiitos viestistä ja linkeistä – jesh jesh jesh tuo digikirja! Tuo 6 kk digikirjan osto on täydellinen ratkaisu tähän mun kirjan katoamiseen, ostan sen heti!!! Kiiiiiitos!!! Kirja varmasti löytyy joko Suomesta keväällä tai täältä viimeistään kotiinlähtövaiheessa – se oli koko ajan mun ”tärkeimmät paperit” pinoissa mukaan lähdössä, mutta jotain kummallista on tapahtunut.

   Tuolla sun sivulla kävinkin eilen kurkistelemassa :) Hei hienoa, että salasanakin vielä toimii! Mäpäs kaivelen meilejä, että löytyykö! Kiitos! <3

 • Sini
  29.1.2018 at 10:32

  Jos sulla toistuu samat asiat vaan kokojana, olet varmaan käyttänyt sitä practise ominaisuutta? Jos siis haluat eteenpäin, sinun täytyy suorittaa niitä oppitunteja eteenpäin. Ja älä paina siitä test out näppäimestä, vaan jokaisen oppitunnin alla on start :) Näin pääset eteenpäin. Aina kun suoritat uusia osioita, uusia sitten avautuu. Ja välillä toki kannattaa käyttää myös tuota practise ominaisuutta että pysyy vanhatkin asiat muistissa.

  • krista
   29.1.2018 at 10:40

   Uuuu! Jotain tällaista siinä varmaan on! Mutta missä ihmeessä nuo practise/start -näppäimet on? Mulla vaan on aina se valikko (jossa pyöreät symbolit) ja klikkaan sitä pyörylää, en löydä noita näppäimiä…? Eri versio? Tai sitten yritän hakea jostain asetuksista vielä! KIITOS!

   • Sini
    29.1.2018 at 13:39

    Vaikea selittää ilman kuvia :D Mutta jos se on samanlainen kun iphonessa, niin siellä ihan alareunassa on 4 valikkoa, Learn (3 pyörylää), Health (sydän nuolen sisällä), Clubs, ja Shop.
    Ja siis tuolla Learn valikossa on niitä pyörylöitä jotka on eri oppitunteja. Jos oot suorittanut yhden pyörylän sisällä kaikki oppitunnit, sitten siellä näkyy vain practise joka Lessonin kohdalla. Mutta jos valitset pyörylän jota et ole suorittanut, siellä pitäisi näkyä Lessoneita ja niiden alla Start.
    Sitten taas tuolla Health-valikossa jos painaa practise, se harjoituttaa randomisti niitä taitoja missä on parantamista.

    Mutta joo, voi olla eri puhelimilla erilainen. Ja esim. taas tietokoneella erilainen :)

    • krista
     29.1.2018 at 15:26

     Höh, onkohan tämä joku pelkistetympi versio… mulla siis Samsung eli Adroid. Kävin läpi kaikki valikot ja ei löydy tuota, mutta selvästi mulla on tosiaan sellainen, joka on ”practise” eikä etene muuten kuin niin, että tulee lisää auki erilaisia aihealueita noihin palluroihin. Tsekkaan, millaisen saisi tietokoneella näkyviin! Mutta kiitos tästä!!! (ja pöh, aina tulee vastaan tämä, että iPhone ois niin monessa parempi kuin tää mun palikkapuhelin…)

 • MMinne
  29.1.2018 at 12:22

  Duolingoa on tullut itsekin käytettyä saksankielen opiskeluun, opiston kurssin ohella. Tykkään kyllä! Kivan monipuolinen, kun siinä saa myös kuunnella ja itsekin puhua, ettei ole vain sitä lue ja kirjoita perässä tyyppistä opettelua. Vahvistuu vielä enkkukin, jos on päässyt jotain siitä unohtumaan! Harmittava tosin niille, joilla se ei ole hallussa (kuten meidän kurssilla oli vanhemmilla opiskelijoilla)..

  • krista
   29.1.2018 at 15:27

   Hitsi tuolla ois muuten myös kiva kerrata saksaa! Mä oon saksaa lukenut kyllä koulussa, mutta tietysti ihan ruosteessa… Mutta nyt ei uskalla ottaa mitään muuta kieltä, ettei mene sekaisin :)

   Ja totta, vaikuttaa mukavan monipuoliselta ja hyvältä!

 • Sanna
  30.1.2018 at 13:37

  Itse harjoittelen ruotsia duolingon avulla! Nyt on taas ollut pitkiäkin aikoja puhelimessa koskematta, mutta muistutit nyt hyvin että voisi alkaa taas herätellä ruotsin taitoja! Englannin kieli luonnistuu (johtuu varmaan siitä että olin englanti painoteisella luokalla jossa englannin kieli aloitettiin ekalta luokalta hyvin pehmeästi) mutta ruotsia en ikinä ole kunnolla oppinut vaikka suvustakin löytyy muutama suomenruotsalainen eli olisi hyvä osata :D

  • Sanna
   30.1.2018 at 21:18

   Ja unohdin mainita (ihana kun asiat popsahtaa yhtäkkiä mieleen), että duolingon ”sisarsovellus” Tinycards on myös loistava! Suosittelen testaamaan