Aineeton joulukalenteri – vinkit jakoon!

Pakatessani syksyllä puutaloa vuokralaisia varten nappasin mukaamme tänne Espanjaan kolme jouluun liittyvää juttua. Nämä:

joulukalenteri-parta

Parta joulupukkileikkiä varten (punainen nuttu jäi kotiin), monen vuoden takainen avaamaton Punaisen ristin kuvajoulukalenteri sekä tuollaiset kestojoulukalenteri-pyykkipojat, joiden olemassaolosta en ollut edes tätä ennen tietoinen. Olen todennäköisesti vuonna X ostanut ne jostain joulunjälkeisalennusmyynnistä ja ajatellut, että ”hei näistä teen ensi vuodelle kalenterin”. Ja unohtanut saman tien.

Mutta nytpä nämä voisi ottaa ensimmäistä kertaa käyttöön!

joulukalenteri-pyykkipoika

Ideaa ei vielä ole on vielä hauduttelussa. Jotain narua pitäis saada, ja nämä sitten siihen… …jotenkin.

Mutta entä mitä näistä pyykkipojista sitten joulukuun päivinä löytyisi?

Saimme tänä(kin) vuonna Legolta sellaisen ihan mahtavan Lego Friends -joulukalenterin – viime vuoden kalenteri näkyy (leikeissä vielä heinäkuussa!) mm. Instassa täällä, ja viime vuoden osat otettiin tännekin mukaan. Ihan huippu! Ei mitään turhaa rikkoutuvaa krääsää, vaan kestävää leikittävää monelle vuodelle. Ja sitten on tosiaan tuo kuvakalenterikin (sen voi tosin säästää vaikka seuraavallekin vuodelle).

Eli ajattelin, että noiden kalentereiden lisäksi mitään pikkutavara/tarra/herkkukalenteria ei tarvita, mutta koska nämä pyykkipojat ovat kuitenkin aika kivat ja tuli nyt kannettua tännekin mukaan… Niin että onnistuisikohan näistä tehdä kokeiluksi sellainen ihan täysin aineeton joulukalenteri? Riittäisikö mielikuvitus 24 luukkuun?

joulukalenteri-1

Ajatukseni siis tällä hetkellä olisi, että tähän kalenteriin tulisi joka päivälle vaikka loruja, lauluja, tarinoita, leikkejä – ja todennäköisesti Joelin tekemiä piirroskuvia kaikille sellaisille päiville, jolloin ei muuten keksitä mitään :D Eli siis ihan täysin aineettomia ja kaupassakäyntivapaita juttuja; sellaisia, jotka voi toteuttaa kotoa löytyvillä kynillä, paperilla ym. Ja siis öö helposti mielellään, ilman pitkällisiä väkertelyjä.

Mutta mitä loruja? Mitä leikkejä?

Ei varmasti olla ainoita, jotka tällaista ovat toteuttamassa, joten… …ideat hei kollektiivisesti jakoon!

joulukalenteri-24

Ajattelin siis tällaista: vinkkaa tähän ihmeessä, jos sinulla on jokin kiva joulukalenteriin sopiva… …juttu :)

Laitamme joka päivä omaan kalenteriimme jotain – joko tähän (toivottavasti) tulevista vinkistä tai omista ideoistamme – ja postaan päivän kalenterikuvan Instaan tai joskus blogiinkin. Niistä ne ideat tavallaan siis menevät kaikille muillekin jakoon eteenpäin toteutettaviksi!

Miltäs kuulostaa? Eli tällainen vertaismielikuvitusvirtuaali-ideapajajoulukalenteri siis :)

Hehe ja mähän siis todellakin toivon, että teiltä löytyy ideoita! Muuten tulee mulle piiiiiiitkä kuukausi yrittää keksiä jotain… ”Tonttu… ööööh… osti poron… hellurei… tiptap ja hei!” No niin, ensimmäinen luukku täytetty – riimi ja kaikkea! :D

Ideat tervetulleita siis ja pliis! :)
(hei taas tuli riimi, mähän oon ihan tulessa!)

 

 

 

 

PS. Ei liity tähän, mutta vinkkkaan: Instassa kilpailu! Instassa kilpailu! Eli jos huomasit meidän mahtavan Ryhmä Hau -lelupaketin (täällä); sain oman pakettimme lisäksi niitä ihan samanlaisia nyt myös 3 kpl Instaan arvottaviksi! Pakettiin kuuluu se rekka (Hau Vaunu), jossa mukana myös Riku ja Rikun ajoneuvo, sekä lisäksi 2 kpl figuureja ja yksi pehmolelu. Ja osallistua voi 5.12. mennessä kommetoimassa ko. tän päivän Insta-kuvaan.

30

You Might Also Like

 • terhi
  28.11.2016 at 18:01

  Mulle tuli mieleen jatkotarina. Ollaan itse luettu lapsille Joulutarina kirja joka joulu, ja siinähän on 24 lukua eli luukkua. Se on toki teidän lapsille vielä liian pitkä ja traaginen, mutta jos löytyisi joku kiva pienemmille sopiva. Meillä on myös ollut puuhajoulukalenteri, mutta se vaatii etukäteisvalmisteluja ja kiireettömiä arkipäiviä. Oli ihan parasta silloin kun oli itse vielä kotona lasten kanssa, nyt työelämä, koulu ja harrastukset jättävät iltoihin liian vähän aikaa. Mutta jos innostaa, täällä yksi valmis esimerkki toiminnallisesta joulukalenterista:
  http://vapis.fi/kokeillaanko-kotona-toiminnallinen-joulukalenteri

  • krista
   28.11.2016 at 18:13

   Vois olla hyvinkin mahdollista, että joskus (etenkin vapaapäivinä) olisikin vaikka just piparin kuva, mikä tarkottaisi sitä, että leivotaan pipareita!

   Jatkotarina ois oikein kiva, mutta näille tosiaan vähän lyhyempi ja helpompi – välillä voisi hyvin olla muutaman päivän jatkotarinoita ja sit taas jotain muuta, hmmm… Eli suht lyhyet joulujatkotarinat (netistä löytyvät, kun nyt ei olla kirjaston äärellä) myös oikein tervetulleita! :)

   Kiitos vinkistä, tuolla muutamia hyvinkin sovellettavia! :)

 • Cpop
  28.11.2016 at 18:04

  En nyt keksi aineettomia kalenteriyllätyksiä, mut oon joskus miettiny et olis kiva tehdä joku ns.aarrekartta kalenteri! Eli jokaisessa luukussa olis joku arvoitus tai vihje joka veisi jonkun yllärin luo 😊

  • krista
   28.11.2016 at 18:09

   Joo, niin ois! Mulla oli itsellä lapsena tulitikkuaskeista tehty kalenteri, ne oli ikään kuin pieniä taloja. Joskus yllätys oli siellä sisällä sellaisenaan, mutta joskus saattoi olla myös vihjeitä, ja ne vihjeaamut oli PARHAITA! :)

  • PikkuKirppunen
   29.11.2016 at 08:11

   Heh, tehtiin miehen kanssa tällanen viime vuonna. Oi kyllä, kumpikin on hyvin likellä 30 ikävuotta ja lapsia ei ole… Eli vuoropäivinä saadaan avaa pussi. Miehen pusseihin lykkäsin viime vuonna laput, minkä perusteella löysi yllärit. Vaikutti tykkäävän, vaikka aikunen onkin – ja mie sain monet naurut, kun hää mietti pää sauhuten, että nnniiimmmmikä olika meen eka yhessä hankkima huonekalu ja niin edelleen…
   Ja aineettomista jutuista aikusille on sitten annettu esimerkiksi ”lahjakortti ajanvarauksettomaan niskahartiahierontaan” (lappua ku käyttää ni toinen ei voi vedota et enmäkulaiskottaa) ynnä muita vastaavia. Tänä vuonna ajattelin jos joulukalenterin täytteet olis lappujabmallia tykkään susta koska/tykkään sussa/olet ihana koska/rakastan sinussa erityisesti … ja niin edelleen. Hölmöä ehkä joo kun meillä sanotaan kivoja asioita yleensä kyllä muutenkin, mutta arjen keskellä ne joskus jää. :)

   • krista
    30.11.2016 at 12:02

    Oi vau, tosi kiva! Mun täytyy myöntää, että vähän kaipasin joulukalentereita aikana, jolloin ei ollut vielä lapsia. Teki monesti mieli ostaa itselle joku suklaakalenteri, mutta muistaakseni en koskaan ostanut. Miksiköhän…? Kyllä aikuisestkin tykkää tällaisista! Ihanat, kun ootte tuotetuttaneet tuollaisen!

 • Anu
  28.11.2016 at 18:13

  Matto!! Mikä se sana oli mikä piti huutaa! Argh! Lyö tyhjää. Eiiih. 😂😂

  • krista
   28.11.2016 at 18:15

   Hihii, Ikea? :D Joo ”Mithu” oli siis se tunnusana, mutta ei Mithua vielä tänään :)

   • Anu
    28.11.2016 at 18:19

    Hahaaa 😀 No Mithupa tietenkin.. Miksihän ihmiset tuijottaa ku ähisen ja panikoin kaupassa mikä perhana se sana oli..pikkusen lyö tyhjää 😂

    • krista
     28.11.2016 at 18:23

     :D

 • puutalon asukas
  28.11.2016 at 18:14

  Nehän voi myös joinain päivinä olla jouluisia yhdessätekemisiä, esim piparkakkujen leivontaa, joulukuusen koristelua.. Eli ei aineetonta, mutta yllärinä tulla minä päivänä mitäkin tehdään.. :)

  • krista
   28.11.2016 at 18:16

   Joo kyllä, just näitä vois hyvinkin olla välillä! :) Ja vaikka joulukuusen haku (kääk mistäköhän täältä saa joulukuusia…?) on yksi tosi hyvä yhdessätekemiskalenteriluukku! :)

 • Neiti Nimetön
  28.11.2016 at 18:16

  Ihana idea tuo aineeton kalenteri. Meillä on kalenterissa paljon käytännöllisiä juttuja (tyyliin uudet hammasharjat, fluoritabletteja, sukkahousuja..) Kalenterissa on ollut ja tulee olemaan tänäkin vuonna myös aineettomia luukkuja:
  – Lapset saavat laittaa aikuiset nukkumaan (nimim silmälasit hammastahnassa)
  – Lapset valitsevat aikuisille vaatteet päiväksi
  – Molemmille lapsille oma päivä, jolloin saavat päättää, mitä tehdään ruoaksi
  – Hannele Huovin ihana satu Matka Joulun taloon
  – Piirretty aarrekartta (aarre voi olla karkkipäivän karkit tms)

  Tämän vuoden kalenterimme löytyy täältä: https://neitinimeton.wordpress.com/2016/11/22/pikku-pahkinoiden-joulukalenteri-vol-2/

  • krista
   28.11.2016 at 18:19

   Jee kiitos, käyn kurkistelemassa, josko löytyisi tuolta meillekin! …ja siis MIKSI mä en ole koskaan tätä ennen tiennyt, että sullakin on blogi?!?! Saa linkata omia blogeja tänne hei! Onhan se tuolla ”osoitekentässä”, mutta jotenkin en ole koskaan tullut klikanneeksi! Löysinpä siis sun blogiinkin :)

   Hei ja mäpäs googlailen tuota satua myös, josko löytyisi netistä tai e-kirjana tai jotain! :)

   • Neiti Nimetön
    28.11.2016 at 21:22

    Heh, mun blogi on erittäin vähän tai ei lainkaan tavoitteellisesti kirjoitettu, tahti on laaaaaiska. Mutta kiva, että kävit kurkkaamassa. :)

 • Essi
  28.11.2016 at 18:17

  Koska en ole taiteellisesti lahjakas printtasin viimevuonna nämä http://ukkonooa.blogspot.fi/2014/11/lorupussi-bag-of-rhymes.html?m=1 ja jatkoin samaan malliin. Kuvittelin myöhemmin laminoivani kortit ja tekeväni pussin mutta on näistä iloa pakastepurkistakin luettuna 😂.. Haulla lorupussi löytyy nopeasti valinnanvaraa teksteihin, suosikit tietty omista satukirjoista myös.

  Tänävuonna ajattelin listata kivoja puuhia kuten illalla leivotaan pipareita tai mennään puistoon tai päivällisen jälkeen paikassa x on pieni yllätys (hedelmä, nami tms)..

  • krista
   28.11.2016 at 18:26

   Hei kiitos, jotain tuollaisia loruja voisi hyvin olla vaikkapa Joelin piirtämän eläimen kanssakin! (meillä ei ole printteriä :D ) Joo täytyypä googlailla lorupusseja, kiitos! :)

   Meillä on muuten joulusatuna mukana ”Lumiukko ja lumikoira” eli jatko-osa sille klassiselle lumiukolla. Mutta sitä luetaan vuoden ympäri niin paljon, että ehkä sen teho on vähän tässä laskenut, kun on liian tuttu :D Ois pitänyt laittaa se jo keväällä piiloon tätä ajatellen :D

 • Lulu
  28.11.2016 at 19:00

  Heip, tuli mieleen satuhieronta. Onko tuttua? Siinä luetaan lyhyt tarina, ja samalla lapsi makaa lattialla ja tarinaa ”piirretään” selkään. Esim. painellaan, sivellään, piirretään jne. On jouluisia satuhierontatarinoita ja niihin on ohjeet hierontaankin jos niitä haluaa käyttää :) Päiväkodissa yleensä lähes kaikki lapset pitävät satuhieronnasta, ihana rauhoittumishetki. Taustalle jotain ihanaa rentouttavaa musiikkia ja pötköttelyä varten tietty joku tyyny ja patja/alusta. Kannattaa kokeilla jos ette oo aiemmin tehny. :)

  • Marika
   28.11.2016 at 19:39

   Satuhierontaan löytyy muuten oma joulukalenteri netistä, kannattaa googlata!

   • krista
    28.11.2016 at 22:52

    Joo tää oli varmaan se, johon mäkin netissä törmäsin!

  • Neiti Nimetön
   28.11.2016 at 21:24

   Aivan mahtavaa, tää lähtee testaukseen meillä. Ehka tätä noi muksut olivat leikkineet tänään päiväkodissa, kun esikoinen selitti, että tonttu tipsutteli sen päälaella. Ja mä en ymmärtänyt yhtään. :D

  • krista
   28.11.2016 at 22:46

   Joo se tuli vastaan googlatessa, kun laitoin jotain ”joulukalenteri vinkkejä” tai jotain, ja pikaisesti vilkaisin jonkun sivuston. Sieltä voisi kyllä tosiaan löytyä jotain kivaa, kuulosti hyvältä!

 • Mii
  28.11.2016 at 19:21

  Mä kävin juuri kirjastosta lainaamasaa 24 kirjaa. Paketoin ne ja lapset saa vuorotellen valita iltasaduksi sieltä yhden yllätyskirjan.
  Sit niistä pääsee eroonkin kun päiväkotimatkalla kiikuttaa takasi sinne kirjastoon :D

  • krista
   28.11.2016 at 22:47

   Ihan MAHTAVA idea, vau! Ehdottomasti joulukalenteriksi sitten, kun ollaan taas Suomen kirjastopalveluiden äärellä! Vau!

 • hannmaj
  28.11.2016 at 20:09

  Askartelu voisi olla vaikkapa taikataikinasta tai soodataikinasta joulukoristeita tai joulukorttien tekoa. Paperitähtien tai paperienkelien askartelu on myös helppoa tuonnikäistrn kanssa. Jostain luukusta voisi löytyä joululaulun sanat, minkä voisi laulaa yhdessä. Joelin piirtämän kuvan voisi jakaa useampaan osaan palapeliksi niin että luukusta löytyy, joko koko palapeli tai yksi pala kerrallaan ja palapeli kokoontuu pikkuhiljaa luukkujen avaamisen myötä.

  • krista
   28.11.2016 at 23:36

   Hyviä ideoita, tuo palapeli on erityisesti tosi-tosi hyvä, siitä tulisi sellaista kivaa jatkuvutta – jee kiitos!

 • Heini
  28.11.2016 at 20:22

  Minäkin olin tulossa ehdottamaan tuota satuhierontaa. Saa joka päivä oman ihanan rentoutumishetken lasten kanssa, aika monen lapsen kohdalla varmasti aika hitti 😊

  • krista
   28.11.2016 at 23:39

   Joo noihin täytyy tutustua! :)

 • Maija
  28.11.2016 at 20:49

  Mulle tuli mieleen joihinkin pyykkipoikiin sellaisia ”salapoliisitehtäviä”, jotka sitten johdattaisi jonnekin vaikka leikkipaikalle tms. 😉 Tai sitten voisi olla esimerkiksi jollekin päivälle joku leffa tabletilta tai esimerkiksi joku pieni kiva tehtävä, että ”tänään koko perhe rakentaa niin ison hiekkalinnan kuin mahdollista” tai sitten vaikka joku tehtävä, että ”kuvataan perheen kesken pieni elokuva aiheesta ööööö (ihan kännykällä) ja lähetetään se vaikka mummille katsottavaksi tai tai tai tai näitä voisi keksiä vaikka mitä!

  • krista
   28.11.2016 at 23:56

   Joo, tällaiset yhdessä tehtävät jutut on tosi kivoja! Hih osaiskohan tytöt jo suunnistaa ohjeiden mukaan johonkin… Vois kokeilla! :D Saas nähdä, mihin päädyttäis! :D

 • Torey
  28.11.2016 at 21:24

  Meil on sellanen taskukalenteri. Nyt tarttis keksiä vaan et mitä ylläreitä niihin. Tytöt saa vuorotellen pääasiassa sieltä, joskus molemmille samana päivänä, mut mitä keksin ku toinen on 5 ja toinen alle 2. Joskus ollu karkki, hiushärpäkkeitä jne. Jotain pientä ja halpaa. Samalla linjalla tartteis keksiä pienet jutut.

  • krista
   28.11.2016 at 23:58

   Hei joo mä mietin kans tätä, että kuka saa avata – vuorotellen, vai pitääkö molemmille olla omat (tässä omassa kalenterissa) vai miten säästyis draamalta tän suhteen… Tietty jos ois samanlaiset kalenterit, mutta nyt on meilläkin tosiaan yksi lego, yksi kuvakalenteri ja tää. Viime vuonna Seela ei vielä välittänyt, mutta nyt TODELLAKIN pitää olla Seelallakin tasa-arvoinen juttu Silvan kanssa. Varmaan kierrätetään avausvuoroja jotenkin.

   Jos sulla tulee jotain kivoja ideoita, laita ihmeessä vaikka Instaan! Seuraillaan puolin ja toisin ja jaetaan ideoita! :)

 • murina
  29.11.2016 at 07:54

  Melkein alkaa näitä vinkkejä lukiessa tehdä mieli itsekkin alkaa väsätä joulukalenteria, mutta ei sentään ihan (koska olen laiska :D ) Taidetaan tyytyä alkuperäiseen suunnitelmaan, ladattiin tabletille joulukalenteri sovellus ja sovittiin, että joka toinen ilta toinen lapsista saa avata luukun ja toinen valita youtubesta joululaulun ja seuraavana iltana sitten toisinpäin… sen lisäksi meiltä löytyy partiolaisten joulukalenteri….

  • krista
   30.11.2016 at 12:04

   Aaaa, tuollaisia nykyaikasovelluksiakin on! Mutta hei jos vielä innostut, niin täältä (Instan puolelta) piisaa toivottavasti vinkkejä tässä joulukuun aikana!

 • Heispi
  29.11.2016 at 08:26

  Meillä naperoilla ommeltu kalenteri, johon muumikirjat (ne _rakastaa_ muumeja!) Ja yhteistä joulupuuhaa. Täällä hyviä vinkkejä
  http://www.oodia.fi/ohjeet

  • krista
   30.11.2016 at 12:09

   Jees, kiitos vinkeistä, kävin heti lueskelemassa! :)

 • Teerimeeri
  29.11.2016 at 17:47

  Minä pidin viime vuonna väritysjoulukalenteria http://meerinjoulukalenteri2015.blogspot.fi

  Tänä vuonna seikkaillaan vain Facebookin puolella. https://www.facebook.com/meerinjoulukalenteri2016/

  • krista
   30.11.2016 at 12:11

   Oi, just jotain tuollaisia Joelkin vois piirtää värityskuviksi – ihania! Tulin seuraamaan Facebookia ja innolla odotan vinkkejä sieltäkin :)

 • Tilia
  29.11.2016 at 20:02

  Meillä oli toiminnallinen kalenteri yhtenä vuonna. Siellä oli metsäretkeä, uimahallia, kirjastoreissua ja kaikki jouluvalmistelut tietenkin, jopa siivous! Oli glögi-iltaa, joulutähden virittelyä, lumileikkejä, leivontaa jne. Vähän joutui välillä arjen pyörteissä vaihtelemaan päiviä edellisenä iltana, kaikkea ei pysty lyömään lukkoon kuukaudeksi etukäteen ja hyvä olla myös ajallisesti lyhyitä tekemisiä varuilta.

  • krista
   30.11.2016 at 12:13

   Joo mä ajattelin mennä päivä kerrallaan – toisaalta suunnittelu pelastais jokailtaisilta ”ääääh, mitä huomiselle” -tuskilta :D Jaiks, huomiselle muuten pitäis tulla jo eka! :)

 • Tilia
  29.11.2016 at 20:07

  Niin ja vuoropäivinä avaaminen käytössä meillä. Toinen avaa kuvakalenterin parillisina päivinä ja herkkukalenterin parittomina. Ja toinen toisinpäin. Sitten tapellaan vain siitä, onko kivempi avata eka vai vika luukku just siitä toisesta kalenterista…

  • krista
   30.11.2016 at 12:15

   Apua vikan luukun tappelun mahdollisuus :D No, ehkä meidän tytöt ei vielä hoksaa sitä :D Vuoropäiviä mekin nyt ajateltiin – tai että jos joku on ylivertaisesti kivoin (lego?), niin sitten toinen saa avata sekä kuvakalenterin että omatekemän kalenterin. Toisaalta omatekemässä ei ole avaamista, kun lappu roikkuu varmaan vaan pyykkipojassa aina aamuisin. Hmmmm… Hieman käytäntö hakee vielä :D

 • Suvi
  29.11.2016 at 20:35

  Olen tehnyt joulukalenterin sen vuoden valokuvista. Teetin 24 valokuvaa hauskoista hetkistä, joiden avulla voi muistella mitä kaikkea vuoden aikana on tapahtunut ja miettiä kuinka paljon lapset ovat kasvaneet. Tuntuu olevan lapsille mieluisaa ja tärkeää kuulla oman perheen muistoja ja tarinoita.

  • krista
   30.11.2016 at 12:16

   Ooooo miten poskettoman ihana ajatus!!!! Oi tää täytyy painaa mieleen ja toteuttaa joskus, ihana ihana ihana <3

 • SMaaria
  30.11.2016 at 08:07

  Tällaisesta hyvien töiden joulukalenterista voisi napata pari luukkua joulumieltä tuomaan? https://www.svenskakyrkan.se/umea/alternativ-julkalender

  Ja tämä ei ehkä ilahduta lapsia ;) mutta yhtenä vuonna tein itselleni tällaisen joulukalenterin: http://viiriainen.blogspot.fi/2009/11/joulukalenteri-jattikoossa.html?m=0

  • krista
   30.11.2016 at 12:19

   Tuollainen ois ihana aikuisille! Siis tuo eka, ei tuo toka :D Siivositko sä OIKEASTI ne kaapit yksi per päivä? Hull… tehokas! :D

 • Elina (Pax)
  30.11.2016 at 11:15

  Törmäsin tällaiseen: https://www.facebook.com/neuvokasperhe/videos/1184265838328921/?pnref=story Eli Neuvokas perhe on tehnyt toiminnallisen joulukalenterin. ”Joka luukun takaa löytyy yhteinen hetki. Kalenteri sopii ihan kaikille: matki liike ja tee perässä. Yhdessä nauraminen piristää ja samalla tankataan läheisyyttä. Heittäydy leikkiin ja katkaise arkikiire.” Sopisi varmasti muutenkin teille, kun olette molemmat liikunnallisia.

  • krista
   30.11.2016 at 12:20

   Jee kiitos vinkistä, klikkasin seuraamaan myös tuota!

  1 2