3+1 kosmetiikkakuoppaa, johon lankesin

Eilinen kosmetiikkakaaos (täällä) näytti illan päätteeksi tältä:

kosmetiikka lajiteltu

Ah, sielu lepää! Oikealla seuraavana käyttöön tulevat (kun aiemmat loppuu) perusvoiteet ja aurinkorasvat, alla keskellä sama tekniikka hius- ja suihkutuotteille. Pikkulaatikoisssa ylhäällä keskellä hyttysaineet ja toisessa matkapakkaukset reissuja odottelemassa. Nämä kaikki menevät vaatehuoneen hyllyille. Oikeanpuolimmaisessa laatikossa kylppäriin tulevat tän hetken päivittäiskäyttöön tarkoitetut, jotka menevät loppusijoituspaikalleen sellaisiin nätteihin olkikoreihin.

Mutta joo. Lupasin siis eilen kertoa lisää siitä, miten tällaista kosmetiikkamäärää käyttävä:

käytetyimmät kosmetiikat …voi omistaa tän verran purkkeja ja purnukoita:

naisen kaikki kosmetiikkatuotteet

”HUH mikä määrä! Sulla! Oot niin semmoinen luonnonlapsi, että en olisi aavistanut että sun kaapista löytyisi tuommoinen määrä kaikennäköstä putelia ja purnukkaa :O”, kommentoi Mursu kuviani eilen. No niinpä. Tästä mun blogissa meikittömänä näkyvästä naamasta ja sykerölle vetäistystä tukasta voi tosiaan päätellä, että näitä kosmetiikkatuotteita ei ole ihan viime aikoina käytetty :D

Heh ja heti alkuun korostettakoon, että tämä ei ollut saldo mistään kylppärinkaapista – aikamoinen kylpyläosasto sais olla, että tämä kaikki sinne mahtuisi :) Noin 90 % purkeista oli peräisin toisaalta laatikoista, jotka olivat seisseet avaamattomina muutosta (4 vuotta sitten) asti ja toisaalta ”kosmetiikkakaapistani”, joka piti sisällään kosmetiikkaa jostain hamalta 90-luvulta asti.

Monenlaisten ”ongelmien” summa.

Olin alkuun tämän purkkimäärän edessä valmis syyttämään itseäni aikamoisesta kerskakulutuksesta. Mutta sitten muistelin itseäni tarkemmin – ja ei se välttämättä olekaan se ihan pohjimmainen syy tälle määrälle. Okei okei omistin kaikenmaailman silmänympärysryppyvoiteet 25-VUOTIAANA. Ha! Mitä ryppyjä mulla silloin muka oli? Jännä juttu, että nykyisin en enää sellaisia ollenkaan tarvitse :D Mutta vaikka käytin ns. luksus(?)kosmetiikkaa, en sillä mitenkään pröystäillyt; käytin yhden purkin kerrallaan loppuun ja niin edelleen.

Hiusjutuissa puolestaan olen selvästikin intoutunut ostamaan liikaa. Minulla on ollut vaikkapa hiusvaha, joka on ollut toimivuudeltaan mallia ”ihan ok”, mutta sitten olen ajatellut, että hei oiskohan toi toinen kuitenkin parempi mun tukalle. Ja ostanut sen. Ja seerumit, kihara-aineet, kuumansuojat, hiuksiin jätettävät hoitoaineet… Silloin pidin hiuksiani aina auki, joten hoitotuotteet kyllä olivat paksulle ja luonnostaan… …riehakkaalle tukalle oikeastikin tarpeen.

hiusjuttuja

Mutta niihin syihin. Tässä 3+1 kosmetiikkakuoppaa, joihin olen langennut:

Ongelma numero yksi: pullonjämät, jotka ovat jääneet lojumaan.

Minulle tuottaa tosi isoja vaikeuksia heittää jotain käyttökelpoista pois. Heh siksi omistan esimerkiksi kymmeniä puuterikoteloita (peräisin 90-luvulta), joissa on puuteri atomeina ja ihan hyvä peili. ”Kyllä mä voin tätä hätätilassa joskus käyttää”. Just joo.

Heh niinpä näköjään minulle on ihan ok ensin seisottaa purkkeja 10 vuotta kaapissa ja sitten vasta heittää ne roskiin. Koska silloinhan ne eivät ole enää käyttökelpoisia vaan selvästi silmin nähden pilalla. Mahtavaa – hyvä omatunto siis! Pettämätöntä logiikkaa.

Ongelma numero kaksi: muutot.

Mistä kohtaan muuttoketjua tämän edes aloittaisi…? Muutto Punavuoreen, mun putkiremppaevakkomuutto Joelin luo, Joelin julkisivuremonttimuutto mun luo, mun väliaikaismuutto Joelin luo ennen puutalon vapautumista, yhteinen muutto puutaloon.

Pakkaamista, laatikoita, pakkaamista, laatikoita, pakkaamista, laatikoita.

En siis välttämättä käyttänyt kahta tuntia kadonneen muotovaahdon etsimiseen vaan kävelin lähikauppaan ja ostin uuden.

Itse asiassa juuri muotovaahdon suhteen jokin aika sitten totesin, että meillä ei vaan ole sellaista. No, nyt niitä löytyi. Viisi.

Ongelma numero kolme: logiikka, joka petti.

Havahduin ”mulla on liikaa purnukoita” -ahdistukseeni jo joskus viitisen vuotta sitten. Ja mainittakoon: mulla oli silloin suunnilleen tasan samat kamat kaapissa kuin tuossa pöydällä nyt. Tein silloin linjauksen: en osta yhtä ainutta purkkia ennen kuin olen varmistanut, että mulla on edellinen vastaava tuote pohjia myöten loppu ja roskissa. Luulisi, että sillä tekniikalla purkkien määrä vähitellen vähenisi!

Yllätyksekseni niin ei kuitenkaan käynyt.

Sen sijaan loppui kosmetiikan ostaminen ja käyttäminen. Tai siis rajautui niihin muutamiin apteekin perustuotteisiin, jotka aina käytin loppuun ja joista ostin purkin loputtua uuden.

Ja ne muut edelleen vain seisoivat käyttämättöminä niissä laatikoissa.

Ongelma ”plus yksi”: raskausajan tuntemukset.

Siihen, että kosmetiikka ”unohtui” muuttolaatikoihin, oli myös selvä ajoitukseen liittyvä syy: odotin silloin Silvaa.

En tehnyt mitään tietoista kosmetiikkapäätöstä, mutta jollain alitajuisella tasolla ei vaan enää tuntunut hyvältä laittaa vaikkapa voimakkaasti hajustettuja yövoiteita kasvoille. Tässä vaiheessa iholle tullut kosmetiikka rajautui oikeastaan ainoastaan apteekin Aqualan L:ään, Ceridal Oiliin ja Bepantheniin, joiden käyttö tuntui… …jotenkin hyvältä. Tietämättä yhtään sisällöistä sen enempää.

Tunnetason juttu siis.

perusvoiteita

Niinpä noita kosmetiikkalaatikoita ei ole ollut minkään kosmetiikkatarpeen vuoksi mitään syytä availla – pitkään ne olivat itse asiassa käyttämättömän saunan lauteilla, jossa ne eivät olleet kenenkään tiellä. Mutta nyt, kun sauna halutaan kodinhoitohuonekäyttöön, oli ihan hyvä hetki päästä eroon noista hemmetin turhista laatikoista.

purkkeja

”Ainakin kolmasosan mä saan surutta roskiin. Ne on vaan tyhjiä pulloja tai jotain huonoksimenneitä jämiä”, selitin Joelille eilen illalla.
”Ja muutamat paremmat ja vielä käyttökelpoiset kelpaa varmaan jollekin kierrätysryhmässä.”

”No entä loput?”, Joel esitti ihan aiheellisen kysymyksen.
”Ne mä yritän vaan ottaa käyttöön. Tottumuksistahan se on kiinni; alan vaan taas sutimaan noita itseeni, niin kyllä ne vähitellen siitä loppuvat. En vaan sitten enää osta uutta”, selitin.

”…ja miten se eroaa siitä, että heittäisit ne vaan roskiin?”

Niin. En oikeastaan tiedä.

 

 

PS. Kyllä, aion käyttää näitä, vaikka päiväykset ovat varmasti menneet. En silmien ympärille tai huuliin, mutta iholle ja hiuksiin kyllä – tsekkaan silmillä ja hajusta, että ovatko vielä ”oikean” näköisiä. Tuskin mä siihen kuolen.

18

You Might Also Like

 • Airinkoinen
  28.1.2016 at 17:10

  Huomioithan, että esimerkiksi aurinkorasvat menevät vuodessa vanhaksi eivätkä sitten enään tehoa. Muista rasvoista kyllä huomaa milloin ovat vanhentuneet😃

  • krista
   28.1.2016 at 17:15

   Joo tän mä oon kuullut ja osittain uskonkin, mutta en kyllä ihan purematta niele tuota yhtä vuotta. Joitain huononnäköisiä heitin pois, mutta kyllä mä noita otin säilöönkin. Käytän itselleni ja tarkkailen, että alkaako kärtsää vai ei. Lapset saa uutta tai korkeintaan vuoden ikäistä :) …vaikka ne ei kyllä pala eikä Joelkaan – mä oon ainoa palamisaltis pigmentiltäni meidän perheestä :) Ehkä niistä huonoista rasvoista sit johtuen :D :D :D

   (lue: oikesti mulla vaan unohtuu rasvata Suomen kesässä)

   • Liisa
    29.1.2016 at 17:38

    Ei meillä ainakaan kukaan ole palanut, lapsikaan, vaikka on 2-3-vuotta vanhoja aurinkorasvoja käytössä. Ei toki ottamalla oteta aurinkoa, muttei vältetäkään.

   • Liisa
    29.1.2016 at 17:50

    Huoh. Mulla on vaiheessa tämä sama projekti. Muutama VUOSI sitten kävin läpi omat purnukkani, heitin huonoimmat pois ja päätin käyttää loput. Esim. hiuksiin jätettävää hoitoainetta en ole ostanut sen koommin, eikä se todellakaan ole lopussa. Mutta naamarasvojen suhteen olen päässyt uusiin tuotteisiin jo kauan sitten, nehän eivät toki säilykään niin pitkään. Ja nykyään en todellakaan avaa uutta, ennen kuin vanha on lopussa! Kynsilakkoja käytin vastikään askarteluun (silti niitäkin jäi). :)
    Suosittelen muuten sille, jolla on monta lähestyhjää dödöä suosimaan niitä merkkejä joiden purkki on sellainen pallo alaspäin säilytettävä. Ne saa helposti käytettyä loppuun! Jopa niin, että seuraava on hyvä olla valmiina kaapissa, koska aine loppuu täysin yllättäen.

 • Tindeka
  28.1.2016 at 18:12

  Mä oon ratkaissut purkkikaaoksen sillä, että noin niinkus summittaisesti noudatan päiväyksiä ja niitä merkintöjä ett miten pitkään mitäki purnukkaa on avattuna suositeltua käyttää. En siis mitenkää jatkuvasti näitä seuraile, mutta kun muutan/siivoan kaapit ( eli ku tila loppuu kaapista) niin harvaan käytetyt pitkään auki olleet purnukat lentää meneen. Joskus aiemmin munki purkkisaldo oli vähintään samaa luokkaa ku sulla. Enkä mä tietty ihan minimalistiksi oo saanu itteeni, karkeella arviolla purnukoita on ehkä kolminkertanen määrä siihen mitä päivittäin on käytös. Ja mulla kanssa paha tapa jättää ne melkein tyhjät kaappiin ja ottaa vieläpä uus jo käyttöön (koska en just sillon ehi valutella sitä loppua ku on kiire, mut jos vaikka seuraavalla kerralla…. Not. Dödöpurkkeja on kaapis tästä syystä varmaan viis). Niin ja mun heikko kohta on palasaippuat. Niitä on varmaa parikymmentä avaamatonta kaapissa. Enkä mä ees käytä palasaippuaa. Jotenki ei vaan saa poiskaa heitettyä…

  • MarjaH
   28.1.2016 at 20:04

   Mä rakastan palasaippuaa, jos joskus haluat päästä eroon etkä keksi minne laittaisit. En pärjää (okei oikeasti pärjään, jos on pakko) suihkussa ilman.

  • krista
   28.1.2016 at 20:20

   Joo sitä tosiaan ajattelee, että ”mä käytän tuon ens kerralla”. Sit on esimerkiksi suihku täynnä niitä hoitoaineita, joista EHKÄ sais vielä jotain irti, jos sinne laittais vettä jä höskyttäis :D

  • Liinu
   1.2.2016 at 22:50

   Hei palasaippuat on ihania kun niitä työntää liinavaatekaappiin (miksei myös ihan vaatekaappiin) puhtaan pyykin sekaan! Antaa ihanaa raikasta tuoksua lakanoihin :)

 • Kvh
  28.1.2016 at 19:48

  Onkohan näiden kanssa vähän sama kun niiden kenkien tai stringien kanssa? :D

  En osannut heittää ennen mitään pois, mut sitten mulla vaan tuli sellainen rojuähky. On helpottava tunne kun ei oikeesti oo mitään ylimääräistä, pelkästään ne mitä käyttää sillä hetkellä. Teillä tosin on hyvät säilytystilat, joten eri asia kun ei paikka pursua käyttämättömistä vanhoista tai uusista tavaroista :)

  Ja hei, jos Silva tai Seela yhtään tulee suhun niin sähän voit sit antaa niille mukaan kaiken ylimääräisen, kun muuttavat joskus pois kotoa. Pääset samalla roinasta eroon :D (lue: vitsi)

  • krista
   28.1.2016 at 20:17

   ”Onnea uuteen kotiin, kulta – tupaantuliaisiksi saat kaikki mun stringit” :D :D :D :D Mä just muuten tajusin, että mun äiti tekee tuota samaa :D Ei kuitenkaan stringeillä :D

   Ja kyllä, just sama kuin kenkien tai stringien kanssa. Ja samaa ähkyä tässä myös. Meidän säilytystilat on muuten ihan SURKEAT. Tai no ainakin aika kehnot. Vaikka ehkä siltä ei näytä tuon hulppean vaatehuoneen kanssa. Mutta se on meidän AINOA säilytystila; meillä ei siis ole kellaria/ullakkoa/välinevarastoa/tuulikaappia tms. Eikä makuuhuoneessa vaatekaappeja. Tuolla yhdessä huoneessa on siis kaikki, mitä me omistetaan ja joka ei ole sillä hetkellä käytössä – ja siksi se on just pursunnutkin :D

 • Puutalohippi
  28.1.2016 at 20:27

  Hipin neuvo! Metalliset painekaasupakkaukset (esim. hiuslakka tai suihkutettava dödö) voi kierrättää metallin joukossa kun pullo on tyhjä! Eli vaikka lakkaa tms. ei varsinaisesti enää olisi jäljellä, mutta se kaasu pitää painaa sieltä ulos. Sitten kun sen on tehnyt ja sisällä on pelkkää tyhjää (voi kuunnella korvan vieressä, ettei sieltä pullosta tuu enää ääntä), niin voi heittää muiden metallien joukkoon. Käsittääkseni muuten tuollainen paineilmapullo on ongelmajätettä ja jos sen sekajätteeseen heittää, niin sehän ei häviä maailmasta koskaan. Sen verran pienempi tuska tarjolla sitten kun on asioiden roskiin heittämisen aika! :)

  • krista
   28.1.2016 at 20:31

   Hei hyvä neuvo, kiitos! Saako se muovinen ”suutinosa” olla silti mukana?

   Lakkoja mulla tuolla roskiinmenevissä ei ollutkaan, mutta pilallemenneitä muotovaahtotyyppisiä hoitoainepulloja (siis metallisia) useita.

 • Jenn-
  28.1.2016 at 21:47

  Apua, pahaa tekee lukea näitä! Tekee vaan mieli huutaa, ettö heitä nyt vaan ne kaikki stringit ja monta vuotta vanhat purnukat pois! :D

  Kaikella hyvällä siis :)

 • cpop
  28.1.2016 at 22:12

  Tän sun postauksen inspiroimana keräsin myös kaikki omat kosmetiikkatuotteet yhteen kasaan ja otin kuvan, jonka liittäisin tännekin jos olisi mahdollista :D Niitä oli siinä kuvassa jopa 25kpl + 2muuta tuotetta jotka unohdin kuvasta.. Mietin kyllä että onko sappua/shampoo kosmetiikkatuotteita? Vai vaan hygienia tuotteita? Koska jos ne ei ole, niin sitten tästä voi vähentää 3tuotetta pois… Ja noista tuotteista 1-3 käytän joka päivä, sekä 3-6 joka toinen päivä.

  Olin ihan kauhistunut kun katoin noita sun (ja sen toisen linkkaamasi henkilön) kuvia, mitä määriä niissä on! Mutta sitten mietin että jos mentäisiin muutama vuosi taaksepäin niin se 25kosmetiikkatuotetta olis varmaan ollu aika lähelle päivässä käytettyjen tuotteiden luku.. Eli, ben there dan that. Totesin myös, ettei tee nykyään yhtään vaikeeta ostaa ”hippituotteita” (luomua, ekologista, eläintestaamatonta, vegaania tmv.), kun ostettujen tuotteiden laatu, määrä ja kulutus on ihan toista luokkaa mitä niissä tuotteissa mitä ennen käytin. Enää en tartte esim. 4+ eri rasvaa kasvoihin (yö-, päivä-, silmänympärys-, huulet-, ihottumavoide oli perussetti) , kun yhdellä rasvaa koko lärvin! :D

 • JaanaH
  29.1.2016 at 10:56

  Mulla tuli ensimmäisenä mieleen, että kuinkahan moni noista tuotteista – varsinkin jos ovat vanhahkoja – sisältää kohua aiheuttanutta PHMB:tä? Varmaan Cosmethicsin avulla selviäisi (hyvä sovellus, jota käytän säännöllisin väliajoin kun mietin jonkun tuotteen käyttämistä tai ostamista)…

  Kemikaalicocktail on kirjottanut aiheesta paljon, esimerkiksi tässä postauksessa:
  http://www.kemikaalicocktail.fi/2016/01/syopaa-aiheuttavaa-kemikaalia-eu-alueella-liki-300-tuotteessa/

  • krista
   29.1.2016 at 11:57

   En ihmettelisi, vaikka joku sisältäisi – ja joo, sama kävi mielessä itsellänikin. Mutta sitten ajattelin realistisedsti, että jos mä ne purkinjämät käytän, niin en mä siihen kuole. Tärkeämpää sit jatkossa tuotteita valitessa. Meidän Seelalla muuten on hammastahna, mikä oli noissa :( Ja se todellakaan ei osaa vielä sylkeä oikein vaan nielee kyllä. Aika ikävä yllätys nähdä se tahna noissa, apteekista ostettu… Otettiin tahna pois käytöstä ja myöhemmin kuulin, että sen koostumusta kuitenkin muutettu niin, että just siinä tahnassa sitä ei välttämättä ois ollut. Kurja juttu silti.

   Kiitos tuosta sovellusvinkistä, täytyypä ladata! Ihan siis kännykkään lataamalla? Kyselee urpo :)

   • JaanaH
    29.1.2016 at 17:59

    Toisaalta, eikai noistakaan ikinä tiedä, missä se raja menee – kuten vaikka siinä salmiakin syömisessä raskauden aikana.

    Joo, eli lataa kännykkään. Pitäisi löytyä sovelluskaupasta. :)

 • Karin
  30.1.2016 at 03:02

  Aika lailla samanlaisen homman tein keväällä. Tosin laitoin sellaisiin keittiön vetoketjusulkijapusseihin tavarat (dödöt omaansa, hajuvedet omaansa, rasvat omaansa jne.).
  *
  Ihan samojen asioiden kanssa olen paininut, paitsi ehkä vähän pahemmin. Mainosten uhri. Luomivärejä oli kymmenittäin, ja oikeasti käytän vain muutamaa. Lisäksi osa niin vanhoja, että ovat varmaan menneet huonoiksi, lähes tyhjiä deodorantteja löytyi laatikoiden perukoilta, mutta ei uskalla heittää pois kun niissä on vielä, ja jos käytössä oleva loppuu tai häviää jonnekin treenikassin pohjalle…?
  *
  Yllättäen on tullut käytettyä paremmin loppuun, kun käytössä ei ole pääsääntöisesti kuin yksi tuote kerrallaan. Tunnen lähes sairasta mielihyvää pusertaessani hammastahnatuubin viimeiset tahnat ulos, samoin kun laitan vettä shampoopullosta saadakseni viimeiset shampoot päähäni, ja kun kasvovoidepurkista saa kaapia viimeisiä jämiä. Ja sitten saa heittää sen tyhjän pakkauksen roskiin.
  *
  Ja kun tavarat on lajiteltu kuten sulla, eikä hyllyissä ole kuin käytettävät tavarat, ne eivät myöskään katoa. Jos pitää mennä penkomaan muovilaatikolle hiuslakkaa tm., niin tiedän että sieltä se löytyy.
  *
  Joskus tavarasta luopuminen on puhdistavaa, vaikken täysin KonMarin asteelle haluakaan päätyä (että esim. kirja on voinut täyttää tarkoituksensa kun sen on lukenut kerran ja sen voi heittää pois).

 • MMinne
  1.2.2016 at 09:56

  Mä myöskin suhtaudun noihin päiväyksiin vähän niin ja näin. Mun mielestä rasvasta kyllä haistaa, kun se on huonoa. Esim. just siitä aurinkovoiteesta. Olen kyllä käyttänyt pari kolme vuotta vanhaakin. Toki joskus on ollut ihan edellisen kesänkin jo seur. keväänä huonoa, liekö ollut sitten enemmän kuumassa paahteessa tmv. Ihoöljyä käytin noin vuoden verran yli päiväyksen, sitten kun alkoi haista härskiintyneeltä heitin pois.. Samoin vaikka noi muotovaahdot, mitä niille vanhetessaan tapahtuu..? Jos se pullosta tulee ulos vaahtona, on se mulle riittävän tuoretta!
  Mut joo, tarttis kyllä tehdä samanlaista raivausta täälläkin kaappeihin!