Yökastelija

Oi nämä ihanat ihanat iltahetket.

Tai yö.

Minulla on vielä tehtävää. Vedän pyjaman päälle pitkän pehmoisen neuleen ja paljaisiin jalkoihin kumisaappaat. Hipsin yksinäni hiljaiseen kesäyöhön.

Oma äitini on opettanut, että kukat kastellaan öisin. Tai aikaisin aamulla – mutta ehkä aavistatte, että ei meidän puutalossa. Jos kastelee kukat päivällä, vesi haihtuu pois, pinta kovettuu ja pilaa koko mullan: vesi ei sen jälkeen enää imeydy niin hyvin. Ai ja toinenkin oppi: kukat kastellaan seisoneella vedellä. Koska viime aikoina ei ole satanut, käytän kasteluun vettä lasten uima-altaasta.

En tiedä, onko näillä mitään totuuspohjaa. Mutta minä kuuntelen äitiäni ja kastelen kukat öisin.

Minulla on kahdet kumisaappaat – molemmat hankittu lastenosastolta.

 

Kastelemisen jälkeen kerään lelut ja puutarhavälineet pihamaalta ja istahdan hetkeksi puutarhakeinuun. Saatiin se pihalle pari päivää sitten. Minulla oli pari asiaa, jotka haluasin omalle pihalle: puutarhakeinu, punainen viinimarjapensas ja raparperi.

Niistä tulee mieleen koti.

Joku ilta tullaan Joelin kanssa vielä yöllä tähän keinumaan. Ehkä elokuussa, kun illat ovat pimeät. Kääriydytään paksuihin viltteihin ja ripustetaan lyhtyjä omenapuuhun.

Puutalon tervattu tumma pinta on varastoinut taas lämpöä itseensä koko päivän ajan. Se lämmittää ihanasti keinujan selkää.

1

You Might Also Like

 • Liisa
  16.7.2013 at 00:22

  Minäkin kastelen iltaisin. Aika usein liukenen kasteluhommiin Ilon iltapuuron aikana ja jätän miehen lusikoimaan puuroa pikkuiselle.

  En tosin käytä seisonutta vettä, paitsi jos on ollut niin kuuma päivä, että Ilo on rypenyt altaassaan, silloin käytän tietysti sitä vettä.

  Anoppini kertoi kasteluun sellaisen viisauden, että (maahan istutettuja) kasveja tulisi kastella reilusti tai ei ollenkaan. Pikku lirun lorauttaminen ei kuulemma kannata. En muista miksi. Tämän takia kannan aika monta kastelukannullista etupihan hanalta takapihalle. :D

  • NiinaS (Ei varmistettu)
   16.7.2013 at 10:31

   Anopin viisaus perustuu siihen, että kun kasveja kastelee reilusti, maa kastuu syvemmältä, jolloin kasvit kasvattavat juurensa syvemmälle, mikä taas saa ne kestämään kuivuutta paremmin. Pintakastelu saa aikaan pintajuuriston, joka on arka kuivuudelle.

   Fiksu anoppi :)

   • Kristaliina
    16.7.2013 at 11:17

    Ooo, tämähän on ihan loogista. Hyvä vinkki ja painetaan mieleen täälläkin, kiitos Liisa (ja anoppi) ja Niina!

 • Vanillafly (Ei varmistettu)
  16.7.2013 at 00:49

  Kuulostaa aika täydelliselle siniselle hetkelle. :)

 • annakarin
  16.7.2013 at 01:38

  Ihana hetki, ihana kirjoitus.

 • Nadis
  16.7.2013 at 08:07

  Mä olen kuullut ihan saman neuvon ja vaihtelevasti pyrin sitä toteuttamaankin…

  Mulla on seeprasaappaat, eli liityn sun saapaseläinkuosijengiin! (mahtavat kotona ja metsässä, mutta eilen mustikkareissun jälkeen tuntui höpsöltä mennä kauppaan seeprasaappaat jalassa :D)

  • Kristaliina
   16.7.2013 at 11:20

   Mä ihan pokkana käytin noita leopardeja joskus töissäkin! :) Uuu seeprat kuulostaa kans ihanilta!

 • eppunen
  16.7.2013 at 08:55

  IHANAT kumisaapaat!!

  • Kristaliina
   16.7.2013 at 11:19

   Prisman lastenosaston taattua laatua :D Mulla on siis toisetkin saman kaupan lastenosastolta: niissä on sellainen sammakko sateenvarjon alla :) Lasten kumisaappaat on niin paljon hienompia (ja halvempia!) kuin aikuisten tylsät saappaat. Tsihihi jotain hyötyä siitä, että kengännumero on 35! (kumisaappaissa menee 34)

   • eppunen
    16.7.2013 at 11:29

    Nyt tiedän mistä etsiä, kunhan joskus huomaan tarvitsevani kumisaappaita. Pieni kengännumero minullakin ja lastenosastolta olen myös kenkiä ostanut. Ne kun vaan on söpömpiä ja halvempia :) 

 • Vierailija (Ei varmistettu)
  16.7.2013 at 09:20

  Ihana kuvaus!

 • Vihreä Lintu (Ei varmistettu)
  16.7.2013 at 10:06

  Oih, osaisipa itsekin tehdä tuon kastelun noin nauttien, rauhassa. Viimeksi ”suoritin” nurmikon hengissäpitoa juoksutrikoot jalassa pikaisesti lenkin jälkeen! :)

  • Kristaliina
   16.7.2013 at 11:23

   Tässä on varmasti vielä vähän uutuudenviehätystä mukana :)

   Mutta oi, muistan lapsuudesta nurmikon kastelun hauskuuden: piti aina juosta läpi vesiletkuista ja sadettajista. Me saatetaan hankkia loppukesästä vielä uusi nurmikko (rullalta siis) – oi pääsisipä pian kastelemaan :)

   • Kristaliina
    16.7.2013 at 11:23

    lue: kastelemaan itsensä

 • nansk
  16.7.2013 at 10:31

  Mäkin olen kuullut tuon seisoneella vedellä kastelun, tietääkö joku ihan oikeasti miksi?

  (Itsellänihän on kerrostaloasunnossa tasan yksi rehu, koska en saa pidettyä mitään hengissä, mutta salaa haaveilen yrttipuutarhasta…)

  • LauraEm.
   16.7.2013 at 11:10

   Mulla on mielikuva, että seisonut vesi ois jotenkin hapettuneempaa? En tiedä yhtään pitääkö paikkaansa tai mistä tän oon kuullut, pinttynyt muistikuva vaan :D

  • Kristaliina
   16.7.2013 at 11:13

   Mun äiti puhuu, että ”hapettuneella” vedellä – mutta hmm, sen enempää en tiedäkään :) Ja sadevesi kuulemma ois parasta.

   Ai niin, ja kolmas perintövinkkikin: mun äidin mukaan kesäkukista (marketat, samettikukat) pitää leikellä kuihtuneet kukat pois aina saman tien. Muuten ne alkaa ”tehdä hedelmää”, mutta jos kukat leikkelee pois, kasvi pukkaa aina koko ajan uutta ja uutta kukkaa. Noilla marketoilla ja samettikukilla toimii ainakin!

   Niinpä noihin mun iltarutiineihin kuuluu myös kesäkukkien nyppiminen :)

   • Kristaliina
    16.7.2013 at 11:21

    Hih Laura ehti vähän ennnen :)

  • Emilia M
   16.7.2013 at 12:07

   Tämäpäs sattui, just eilen kinastin poikakaverini kanssa tuosta seisoneesta vedestä ja hapettumisesta. Mä olen oppinut ihan saman! Hän ei ollut kuullutkaan. Ja järkeili siinä sitten vielä, että eihän kukat happea tarvi, vaan hiilidioksidia… Kertokaahan, jos saatte tietää jonkun muunkin selityksen kun et ”äiti opetti”!

   • Kristaliina
    16.7.2013 at 12:33

    Eiks ”äiti käski” ois kans ihan toimiva… :D

    Joo, mutta ois tosiaan kiva kuulla joku oikea selitys, jos sellainen on olemassa! :)

 • kao kao
  16.7.2013 at 12:18

  Kauniisti kirjoitat, siitä melkein haistoi kesäyön ja uinuvat kukat.

 • Liisa
  16.7.2013 at 13:31

  Minäkin olen kuullut äiditä tuon hapettuneen veden vinkin. Lapsuudessani sillä olikin aina tiskialtaan reunalla vanha Arabian maitokannu, jossa oli vettä ”hengittämässä”. Sillä kasteltiin sitten viherkasvit. Minun maalaisjärki väittäis, ettei ne ilmakuplat sinne multaan imeydy vaan katoavat viimeistään veden osuessa multaan, mutta mistäs minä mitään tiedän.

  • Raks (Ei varmistettu)
   16.7.2013 at 14:50

   Hanavesi on myös liian kylmää ja ’kovaa’ sekä siinä on klooria tms aineita. Kesäkukkia ois hyvä lannoittaa myös säännöllisesti, etenkin purkkikukkia, kun niissä ravinteet häviää nopeiten mullasta. Ja nyppiminen on myös tärkeää, muuten ne kasvit luulee ettei enää tarvi kukkia, kun pääsevät siemeniä kehittämään.
   Tunnelmallinen kirjoitus!

   • Raks (Ei varmistettu)
    16.7.2013 at 14:52

    Niin meinasin että hanavesi on ilman seisottamista liian kylmää jne, vaikka en kyllä tiedä sitten kuinka se tuohon klooriin tms vaikuttaa. Sadevesi on parasta kuitenkin.

 • Melina G
  16.7.2013 at 17:46

  Aah, ihanaa että osaat nauttia noista öisistä kasteluhetkistä! Itse olisin varmaan, että: ”No voi nyt hemmetti kun pitää täällä vielä kastella ja kerätä lasten leluja, kun voisin olla lukemassa kirjaa sohvalla tai nukkumassa!”

 • Evis
  16.7.2013 at 23:26

  Aika turha kommentti, mutta pakko päästä sanomaan: Ihana teksti, ihana hetki, ihanaa kaikki!

  • Kristaliina
   16.7.2013 at 23:28

   Ihana kommentti :)