Sata äitiyspakkausta Keniaan – Puutalobabyn oma hyväntekeväisyyshaaste!

Kaupallinen yhteistyö: Suomen World Vision

Menen suoraan asiaan: alatteko mun kanssa ihan mielettömän mahtavaan ja supertärkeään hyväntekeväisyyskampanjaan?

Lähtekää mukaan!!!

Aika usein sitä tulee mietittyä tapoja, joilla voisi auttaa. Osallistuu omilla pienillä rahallisilla panostuksilla erilaisiin hyväntekeväisyyskampanjoihin – jonnekin olen itse kuukausilahjottajana ja välillä osallistun yksittäisiin kampanjoihin. Koska minulla on tämä blogi, on tässä myös mahtava tapa jakaa tietoa joistain hyväksi kokemistani keräyksistä. Tavallaan on olemassa tietysti mun oma yksityishenkilökukkaro, mutta myös tällainen mahdollinen kanava tehdä yhteisponnistuksena jotain isompaa. Esimerkiksi muutama vuosi sitten pelkällä yhdellä sivubannerilla keräsimme aivan huikean summan (muistaakseni yli 5000 euroa) pakolaiskatastrofiin.

Sen jälkeen olen pitkään miettinyt, että voisiko täältä blogin kautta tehdä uuden vastaavanlaisen yhteisponnistuksen – ja tänä syksynä löysin tämän seuraavan: World Vision kerää äitiyspakkauksia Turkanan alueelle Keniaan. Kohde ja keräystapa tuntuivat molemmat ihan täydelliseltä meille: luotettava toimija, ja heillä tällainen valtavan valtavan valtavan tärkeä projekti, jossa apu menee konkreettisesti kenialaisten äitien käteen ja toivottavasti pelastaa vauvojen henkiä! Toivottavasti tykkäätte tästä valinnastani; ajattelin, että tämä olisi konkreettinen hyvä kohde meille!

Asetin nimittäin haasteen sekä itselleni että teille: kun keskustelin World Visionin kanssa tästä, ilmoitin pokkana, että kyllä me ainakin sata äitiyspakkausta kerätään Keniaan. Sieltä oltiin ihan, että VAU. Ja minä vakuutin, että hei kyllä sen tällä meidän mahtavalla porukalla pitäis onnistua!

Kerätäänkö? Kerätään! No hei todellakin kerätään!!! Mutta tämän homman onnistuminen riippuu teistä – joten kyllä: mua jännittää! Jännittää ihan älyttömästi itse asiassa! Aaaaa jännittää ihan kirjoittaa tätä (enkä meinaa päästä nyt sitten edes siihen asiaan, heh). Joten phuuh, hengitän syvää: tässä lisää!

Vastasyntyneiden kuolleisuus ei ole Keniassa juurikaan laskenut 90-luvun jälkeen. Kenian Turkanan alue on köyhästä köyhimmän kehitysmaan köyhintä ”takahikiää”. Siellä asuu vaeltava turkana-kansa, jonka näkemysten mukaan vain heikot naiset synnyttävät klinikalla – ei siis ole yllättävää, että lapsikuolleisuus on hyvin suurta. Lisäksi alueella sijaitsee Kakuman pakolaisleiri, jossa asuu noin 200 000 Etelä-Sudanin väkivaltaisuuksia paennutta pakolaista. Leiri on perustettu jo 90-luvulla ja ihmisillä siellä on hyvin heikot mahdollisuudet koskaan palata kotiseudulleen.

Mikä on ollut meidän suomalaisten menestysresepti aikoinaan korkeisiin äiti-lapsi -kuolleisuuslukuihin 30-luvulla…? Se, millä houkuteltiin myös suomalaiset äidit terveyspalvelujen pariin…?

No joo, tämä nyt oli helppo:  se äitiyspakkaus!!!

Joskus keskusteluissa näyttää unohtuneen, että äitiyspakkaushan ei ole vaan ”jee jee ilmaista tavaraa” tai ”taas näitä poikavärejä, yhhyh”, vaan se on aikoinaan ollut merkittävä innovaatio, jolla on päihitetty Suomessa suuret lapsikuolleisuusluvut. Ja on aivan ihanaa, että perinne on edelleen käytössä – siitä meidän suomalaisten sopii olla ylpeitä!

Tätä samaa menestystarinaa testataan siis nyt myös Keniassa. Kyseessä on Suomen World Visionin hyväntekeväisyyskampanja, mutta samalla se on pilottihanke, jolla arvioidaan, kannustaako pakkaus vanhemmat neuvolatoiminnan pariin ja lisäntyykö terveysasemilla synnyttävien määrä. Äitiyspakkauksen saamisen ehtona tulee siis olemaan neljä raskaudenaikaista terveysseurantaa ja synnytys klinikalla: tästä halutaan uusi standradi myös Keniassa.

Pilottia myös tutkitaan: jos tästä saadut tulokset ovat hyviä, suomalaista äitiyspakkaus-menestystarinaa on tarkoitus laajentaa myös muualle Keniaan sekä mahdollisesti laajemmin Afrikkaan. Äitiyspakkaus maailmalle! Kyseessä siis ihan-ihan-ihan mahtava hanke, jossa me suomalaiset voimme ilolla jakaa sitä, mikä meidän yhteiskunnassamme aikoinaan pelasti varmasti satoja ja satoja vauvoja!

Tässä kampanjassa mahtavaa on myös se, että tässä kerätään siis ihan konkreettisia äitiyspakkauksia. Kyse ei ole ”pakkausta vastaavasta rahasummasta” tai jostain vastaavasta, vaan jos ostaa yhden pakkauksen, se ihan konkreettinen ja fyysinen pakkaus lähtee Suomesta Keniaan ja annetaan siellä synnyttäneen äidin käsiin. Ne pakkaukset ovat näitä, mitä kuvissa näkyy: sain tämän ensimmäisen pakkauksen katseltavaksi tänne meidän omaan keittiöön. Tuntui jotenkin tosi koskettavalta hypistellä näitä tavaroita – lasten kanssa yhdessä ihasteltiin pieniä vaatteita – ja Seela erityisesti taskulamppua.

Äitiyspakkaus sisältää siis ihan tuttuja tuotteita (samalta suomalaiselta valmistajalta kuin suomalaisessa äitiyspakkauksessa): vaatteita, pyyhe, kosteussuoja. Mutta lisäksi mukana on mm. synnytyksessä tarvittavia steriloituja välineitä, kantoliina, moskiittoverkolla suojattu makuualusta ja aurinkokäyttöinen taskulamppu – sähköjä kun ei monestikaan ole, ja yölläkin vauva tarvitsee hoitoa. Pakkaus on kannellinen muovilaatikko, jotta tavarat pysyisivät puhtaina maalattialla säilytettyinä. Samalla laatikkoa voi käyttää vauvan kylvettämiseen.

Tarvikkeet on valittu tiiviissä yhteistyössä paikallisten kanssa niin, että ne ovat mahdollisimman hyödyllisiä ja laadukkaita. Pilottivaiheessa tuotteet ovat valmistettu osin Suomessa ja osin ympäri maailmaa (kuten suomalaisessa äitiyspakkauksessakin). Jos tämä äitiyspakkausmalli vakiintuu, tuotteita pyritään valmistamaan jatkossa paikallisesti, esimerkiksi juuri Keniassa.

Äitiyspakkauksen jakaminen ei toki yksin riitä, vaan se on kannustin saada äidit tulemaan klinikoille ja raskaudenseurantaan. Samanaikaisesti World Vision myös kouluttaa terveydenhoitohenkilökuntaa ja erityisesti kätilöitä niin, että äitien raskauden seurannasta ja synnyttämisestä saadaan mahdollisimman turvallista.

Huuuuuuuuuh ihan mahtavan-mahtavan-mahtava projekti siis, oon aivan sydänjuuriamyllertäväninnoissani tästä! 

Kuka tunnistaa välineet? Toinen mainittiin jo, mutta mikä on toinen?

Kerätään siis täältä blogista SATA pakkausta, jooko?

Ostan itse alkuun nyt viisi pakettia, eli jäljelle jää vielä 95. Kuka osallistuu myös? Käsi ylös! Saadaanko sata täyteen? Iiiiiik!

Yksi äitiyspakkaus maksaa siis 35 euroa ja sellaisen voi ostaa täältä. Lisäksi voi ostaa (vaikka kimppalahjana tai äiti- tai harrastusporukan yhteislahjana) kolmen äitiyspakkauksen lahjan, joka maksaa 105 euroa, täältä. Kolmen pakkauksen sarjassa on sellainen pieni lisäjuttu, että sellaisen ostaja voi laittaa halutessaan lähetyksensä mukana menemään myös kirjeen (englanniksi) tai vaikkapa piirroksen lapsilta. Tervehdys voi yksi A4-kokoinen paperi (vaikka piirros toisella puolella ja kirje toisella puolella), ja sen voi lähettää joko sähköpostilla tai paperilla: asiakaspalvelu@worldvision.fi tai Lapinlahdenkatu 3 A, 00180 Helsinki. Psst, kannattaa laittaa kuoreen tai meilin osoitekenttään myös sana PUUTALOBABY, niin kaikki tän blogin kautta tulevat kirjeet lähtevät sitten yhtenä kimppalähetyksenä Keniaan!

Ja siis edelleen: tässä puhutaan siis koko ajan ihan oikeista ja konkreettisisista paketeista. Jos me tässä kerättäisiin vaikka 120 pakettia (mikä olisi ihan mieletöntä!), niin 120 fyysistä pakettia lähtee Suomesta Kenian Turkanaan. Puolet paketeista jaetaan Kalobeien äitiysklinikalla Kakuman pakolaisleirillä ja toiset puolet vaeltavan turkana-kansan alueella kolmella eri terveysasemalla.

Jos siis ostatte näiden tässä postauksessa olevien linkkien kautta, saadaan seurattua meidän blogin yhteismäärää! Kyselen ja kerron siis sitten aina väliaikatilannetta! (ostamisista ei tietenkään kerry mulle eikä kenellekään muulle välikädelle mitään)

Yksi äitiyspakkaus siis  täältä.

Kolme äitiyspakkausta puoletaan täältä.

Laittakaa myös sanaa kiertämään, kerätään nyt oikeasti ainakin se sata! Mietin, että voisiko tästä tehdä jotain julistetta vaikka leikkipuistoihin tai perhekerhoihin…? Neuvoloihin, saakohan niihin viedä…? Hmm. Tietysti silloin se ei kirjaudu just näihin meidän lukuihin – mutta kaikkein tärkeintä tietysti, että niitä pakkauksia saadaan Kenian Turkanaan synnyttäville äideille mahdollisimman paljon.

Myös ideoita otetaan vastaan (ja saa olla oma-aloitteinen), että miten voidaan levittää sanaa tästä! Miten saadaan täyteen ainakin se sata? Tai vaikka tuhat, eipä sillä!

Kiiiiiiiiiiiiitos, jos lähdette mun kanssa tähän, kiitos kiitos kiitos! <3 <3 <3 Ihan mahtava päästä tekemään yhdessä tällaista, ja nyt heitän pallon teille. Ottakaa koppi! Kerätään yhdessä sata pakkausta!

PS. Mun lisäksi myös kaksi muuta bloggaajaa lähti mukaan omilla tonteillaan: ihanat ja mahtavat Lähiömutsin Hanne ja Matkakuume.netin Gia. Heitin myös heille tämän ”sata pakkausta” -haasteen, joten toivottavasti saadaan yhdessä kolmen bloggaajan tiimeissä KOLMESATAA ÄITIYSPAKKAUSTA KENIAAN. Jesh!

Mä tarvitsen teitä kaikkia!!! Tehdään yhdessä tää!!!

58

You Might Also Like

 • Emoalus ja Rakettispagetti
  2.11.2017 at 21:40

  Pakkaus ostettu :) Tämä kampanja on sydäntä lähellä, kun oma kaksikuukautinen tuhisee tuossa sohvalla terveenä ja tyytyväisenä. Ei voi kuin olla kiitollinen Suomen erinomaisesta terveydenhuollosta, kaikenlaista mutkaa oli matkassa. Toivottavasti pakkauksesta on apua ja iloa sen saajalle.

  • krista
   2.11.2017 at 21:43

   Oi, kiitos emoalukselle ja pikkuraketille! :) (ihana nimimerkki!) Ja onnittelut pienestä tuhisijasta! <3
   -
   Ja kyllä, jaan tuntemuksesi, vaikka esikoisen vauva-ajasta on kauan. En tiedä, miten hänen olisi käynyt ilman länsimaista lääketiedettä - uhh en pysty edes ajattelemaan! Kyllä, kiitollinen saa olla <3 <3 <3 Ihan valtavan valtava valtavan kiitollinen!!! <#

 • Äitiyspakkauksilla parempaa perhe-elämää Keniaan - Lähiömutsi
  3.11.2017 at 13:31

  […] vain ajatuksen tasolle. Mun lisäksi omia lukijoitaan äitiyspakkaushankintoihin on haastamassa Puutalobaby-blogin Krista ja Matkakuume-blogin Gia. Meillä on tavoite saada jokaisen blogista ainakin 100 äitiyspakkausta […]

 • Tilliina
  3.11.2017 at 14:55

  Kävin tänään ensimmäisessä kunnallisessa ultrassa kovin pelokkaana, koska vaikka varhaisultrassa pieni sydän jo sykkikin, oli ensimmäinen ja epäonnistunut raskauteni niin kamala kokemus, että menettämisen pelko on viimeiset kolme kuukautta ollut päällimmäisenä mielessä. Tänään nähtiin pieni eloisa tyyppi viuhtomassa ja sen kunniaksi halusin lahjoittaa äitiyspakkauksen myös jollekin pienelle kenialaiselle viuhtojalle. :)

  • krista
   3.11.2017 at 16:07

   Oi, onnea onnea onnea pienestä viuhtojasta <3 <3 <3 <3 Ihan tuli liikutus tästä <3 Ja iso kiitos myös lahjoituksesta! <3

 • Hanna
  5.11.2017 at 10:05

  Yksi pakkaus ostettu. Ihana ja tärkeä kampanja <3

  • krista
   5.11.2017 at 10:21

   Ihanaa, kiitos! <3 <3 <3

 • Anna L
  5.11.2017 at 19:21

  Innostuttiin niin, että päädyttiin hankkimaan vielä kolme pakkausta lisää.

  • krista
   5.11.2017 at 20:14

   Jeeeeee, ihan mahtavaa!!!! <3 <3 <3

 • krista
  6.11.2017 at 11:25

  Tilannetietoa: 183 pakkausta kerätty tästä meidän kautta!!!! Jee!!! Hyvä me!!!!

 • 1 2 3