Vettä siilille

Olemme olleet kohta kolme viikkoa Suomessa, eikä ole satanut vielä kertaakaan. Jee! Hups, miten kuivaa.

Pihamaa on paikoin ritisevän kuiva. Suihkautin kohti maata vesisuihkulla pihakalusteita pestessä, ja vesipisarat vaan jotenkin hävisivät rutikuivaan maahan. 

Mutta entäpä sitten eläimet?

Useammassakin uutisessa eilen (mm. täällä) kerrottiin, että pieneläimet kärsivät nyt nestehukasta. ”Pitäisi julistaa eläinten hätätila”, tuolla Ylen jutussakin sanottiin.

Eilisen postauksen kommenteissa lukija pyysi, että voisinko muistuttaa muitakin tästä. No voisin! Itse asiassa voisin muistuttamisen lisäksi haastaa – huikatkaa tähän alle, kun olette tehneet niin:

Kaiva siis kaapeistasi jokin laakea lautanen tai astia, ja vie se sellaisen pensaan alle, jossa voisi vaikkapa siilejä asustella <3 Vesi kannattaa vaihtaa päivittäin, mielellään iltasella.

Itse vein juuri äsken. Meidän omissakin pusikoissa kun noita pieniä siilejä silloin tällöin rapistelee.

Aiemmin olinkin kuullut esimerkiksi pihojen sadevesisaaveista (jotka tietysti nyt ovat tyhjillään), että niissä kannattaa säilyttää esimerkiksi karahkaa, jotta sinne hupsahtanut pikkuorava pääsee sieltä ylös. Sama ajatus kannattaa muistaa tässäkin – eli jos astia on yhtään syvä, siinä kannattaa olla jokin ”pelastautumiskeino”.

Ja jos sulla on jotain muuta vinkkiä esimerkiksi astiasta tai sijainnista, niin jaa ihmeessä vinkkisi!

Kuka lähtee siilien oloa helpottamaan? Facebook-kaverini käytti hashtagia #siilivesi, mä nyt tässä pöllin lainaan sen häneltä! Ota vaikka viemästäsi vesiastia kuva ja laita se vaikka Instaan tai Facebookiin – niin se haaste ehkä leviää!

27

You Might Also Like

 • Q
  31.5.2018 at 15:01

  Oon tässä miettinyt että uskaltaisikohan näin kerrostaloasukkina viedä jonnekin kupin! Ruohot tosin ainakin leikattiin tänään niin ei pitäisi olla ainakaan riskiä että ruohonleikkureiden teriin jäisi…

  • Anna
   31.5.2018 at 15:21

   Kannattaa! Meillä on ainakin kerrostalon pihalla parikin lautasta, joista myös linnut käyvät juomassa.

  • krista
   31.5.2018 at 16:28

   Joo mäkin sanoisin, että kannattaa! Ja jos laittaa vaikka jonkun värikkään/maastosta selvästi erottuvan astian, niin ei käy ruohonleikkuuonnettomuuksiakaan.

 • Anna
  31.5.2018 at 15:57

  Meillä ei peltojen keskellä ikävä kyllä siilejä ole näkynyt, mutta vesiastiana ulkona on koiran vesikuppien lisäksi vielä vanha emalivati jossa on muutama kivenmurikka joiden päälle esimerkiksi päästäiset voivat pelastautua. Tuo pelastustie on ollut meillä aina sen jälkeen kun lapsen vesileikkivadista löytyi kolme kuollutta päästäisen poikasta. Raukat olivat hukkuneet kun eivät päässeet ylös.

  • krista
   31.5.2018 at 16:30

   Joo tuon kiviniksin kans jostain kuulin! Kurjia, jos tuollaisia onnettomuuksia käy :( Mä kans oon sitä karahkaa ränninalussaavissa pitänyt aina sen jälkeen, kun eka kerran kuulin, että tuollaisia voi käydä. Mutta sitä ei tulekaan ajatelleeksi, että ihan lasten leikkiämpäriinkin voi käydä tällainen vahinko :(

   • Anna
    1.6.2018 at 19:40

    No ei onneksi ollut ihan leikkiämpäri, mutta hiekkalaatikon kulmalla oleva vati josta lapsi saa vettä hiekkaleikkeihin tai saa vähän läträtä vesileikkejä. Mutta varmasti voi käydä leikkiämpäriinkin jos se jää sopivasti sellaiseen paikkaan että sinne pääsee kipuamaan. Kaikkia vaaranpaikkojahan ei voi arvata ja suojata, mutta päästäiset ovat niin sympaattisia elukoita joista ei ole mitään haittaa ja olen aina tykännyt niistä niin kirpaisi aika kovasti kun kyseessä oli vielä poikaset.

 • Sari – Pullo hunajaa
  31.5.2018 at 16:35

  Halkaistu maitopurkki on hyvä, eikä haittaa vaikka häviää tai menee vaikka ruohonleikkuriin. Kannattaa kirjoittaa vaan kylkeen, että on siilin vesi, ettei joku siivoa roskana pois.

  • krista
   31.5.2018 at 16:42

   Oooooo, TÄÄ on hyvä!!! Kiitos!!!

 • Saara
  31.5.2018 at 17:33

  Kuivuuden vuoksi siilit saattaa olla myös nälkäisiä, kun kastematoja ei ole saatavilla. Jos kotoa löytyy kissa, joka ei pahastu oman ruokansa jakamisesta, niin kissan kuivamuonaa voi levittää veteen ja laittaa siileille tarjolle :)

 • Riika A
  31.5.2018 at 21:05

  Itse asun kerrostalossa, mutta heti kun näin tän uutisen laitoin äidilleni viestiä ja pyysin laittamaa vesiastian pihalleen. Itsekin pääsin sen tänään täyttämään. <3

 • Blue Peony
  1.6.2018 at 10:21

  Sellainen muistutus, että jos laittaa siilille ruokaa tms., niin pitäkää silmällä, ettei ruoka-astia kerää rottia! Niitä kun on joka paikassa, ja monen kerrostalon pihassa eläinten ruokkiminen onkin siksi kielletty ihan talon järjestyssäännöissä. Esimerkiksi meillä on näin, ja kun bongasin jäteauton alle jääneen kissan kokoisen rotan pihalta, ymmärsin syynkin :-(.

 • Tilia
  1.6.2018 at 15:31

  On jo laitettu ja monella ystävälläkin jo on. Hyvin on tiedotus mennyt perille.

 • Marjo
  1.6.2018 at 16:32

  Tänään näin itse kun siili tuli juomaan viemästäni vesikiposta raikasta vettä. Voi kun se oli onnellisen näköinen. Vantaalla, Rekolassa olen nähnyt kolme siiliä yhtä aikaa.

  • krista
   1.6.2018 at 18:17

   Oijoijoijoi, miten ihanaa <3 Voi suloista siiliä, sai vettä kuumuteen! Oispa mahtavaa, kun mekin päästäisiin tuollaista todistamaan <3
   -
   Hei sun kommentti oli muuten tullut kahteen kohtaan, poistin toisen! Toivottavasti en poistanut just väärää :)

 • Mii
  3.6.2018 at 14:47

  Me vietiin myös toissailtana pari vesikippoo pihalle vaikkei tässä juuri siilejä ole näkynytkään. Mutta eilen koira haukkuikin aidan vieressä ja toisella puolella oli siili kyläilemässä vesikipolla.