Testi: Piirrä auto ja sille kuljettaja

Tämä postaus on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Neste K:n kanssa. Sisältää 50 euron K-ryhmän lahjakortin arvonnan.

Tehdäänkö pieni testi? Mä itse ainakin tykkään testeistä!

Kuvittele mielessäsi auto ja sen kuljettaja. Jos haluat mennä testissä vähän syvemmälle, piirrä ne vaikka ihan paperille!

Mitä kuvittelit? Mitä piirsit?

Annoin saman tehtävän meidän tytöille. Tästä se lähtee!

Innoituksensa tämä testi sai Neste K -liikenneasemaketjun tekemästä hauskasta ja leikkimielellä tehdystä (ei siis virallinen tutkimus) testivideosta, kas tässä:

Aika hauska ja mielenkiintoinen havainto! Toisaalta arkikokemus vahvistaa tämän: just näin se menee.

Harmi kyllä mä itse pilasin testin itseltäni näkemällä ensin tuon videon, mutta en yhtään ihmettelisi, jos mäkin olisin piirtänyt kuljettajaksi miehen. Tai sitten parhaassa tapauksessa olisin piirtämistä tehdessäni tiedostanut stereotypiani ja tietoisesti piirtänyt naisen.

Mutta kaikki videon 4-10 vuotiaat tytöt piirsivät ihan spontaanina ja luonnollisena asiana auton kuljettajaksi tytön! Entäs meidän lapset…?

Tästä lähtee syntymään kuljettajan hahmo…

Neste K -liikenneasema on myös teettänyt aiheesta Nainen ratissa -kampanjaan liittyvän pienen kyselytutkimuksen*, joka tosin liittyi ratin takaisiin ammatteihin: kenet suomalaiset kuvittelevat auton kuljettajaksi?

Ja kyllä te arvaatte saman kuin minkä minäkin, ja tässä se on vielä ihan lukuna: 93 % suomalaisista aikuisista nimesi ratin taakse (sijoittuvaan ammattiin) miehen. Kyselytutkimuksessa suomalaisia aikuisia pyydettiin nimeämään kuvitteellisia, eri ammattiryhmää edustavia henkilöitä. Vastaukset jaoteltiin yleisen nimeämiskäytännön perusteella ryhmiin miehet, naiset ja määrittelemätön. Rekka-auton kuljettajaksi nimesi miehen nimeltä 95 % (naisen 3 %, 2 % määrittelemätön) ja taksiautoilijan 91 % (naisen 7 % ja 2 % määrittelemätön).

Tietysti tässä pitää huomioida, että tämä kysely nivoutui tällä tavalla ammatteihin, ja rekkakuskeissa nyt on aika paljon enemmän miehiä kuin naisia. Eli nimeämiset ovat totta kai menneet ihan ”totuudenmukaisesti” ja mä olisin varmastikin antanut rekka-auton kuljettajalle nimen Reijo (whaat? mistä aivojen osasta tuo tuohon tupsahti?). Reiska hei! Mutta tämähän on just se kehä, miten tuo homma menee: sterotypiat ovat vahvoja ja varmaan ne myös vaikuttavat aloille hakeutumiseen.

* Tutkimus tehtiin Bilendi Oy:n hallinnoimassa M3 Panelissa. Tutkimukseen vastasi 1000 18–75 -vuotiasta ja otos kiintiöitiin kansallisesti edustavaksi sukupuolen, iän ja asuinalueen mukaan.

Mutta lapsilla tällaista sterotyyppista ajattelua ei vielä ole!

(jos siis sitä ei ole vielä opittu aikuisilta tai muilta lapsilta, jotka puolestaan ovat oppineet sen aikuisilta)

Esimerkiksi meidän perheessä äiti on kuski. Aina. Isillä ei ole edes ajokorttia.
”Äiti? Onko se totta, että isitkin voivat osata ajaa autoa?”, kysyi toinen lapsistamme taaperoikäisenä.

Joo, kuvitella! Vaikka ei siis tietysti millään uskoisi, niin kyllä jotkut isitkin tosiaan voivat osata ajata autoa. Kun oikein harjoittelevat. Haha!

Naiset ratissa -sterotypia kuitenkin elää ja on voimissaan.

Vaikka mun mielestä ei pitäisi olla mitään syytä, miksi naiset olisivat esimerkiksi tumpelompia ratissa kuin miehet (sitähän tuo ”naiset ratissa” -tokaisu kai kuvaa). Käytin vähän googlea ja löysin esimerkiksi tällaisen reilun vuoden takaisen Ylen jutun, jossa kerrotaan miesten ”yliedustuksesta” onnettomuustilastoissa. Trafin asiantuntija vitsailee tuossa jutussa jopa niin, että kun kuolemaan johtaneita onnettomuustilastoja katsoo, olisi varmaan parempi, että ajaminen sallittaisiin vain naisille.

Eli ”nainen ratissa” pitäisi olla kohteliaisuus!

Mutta silti:

Esimerkiksi aikoinaan autokaupassa myyjät puhuivat sataprosenttisesti Joelille, vaikka minä olin avannut keskustelun (ja minä olin se, joka oli autoa ostamassa). Joel ymmärtää autoista vielä paljon vähemmän kuin minä, koska se ei ole koskaan ollut autoista millään tavalla kiinnostunut.

Mutta koska mies. Ja stereotypia.

Kuitenkin tuon samaisen Ylen jutun mukaan mieskuskeja on (vain?) noin 13 % naiskuskeja enemmän, ja tähän vaikuttaa osin se, että tytöt hankkivat ajokortin myöhemmin kuin pojat, ja iäkkäämmissä ikäryhmissä naiset puolestaan luopuvat ajokortista miehiä aiemmin. Kolmenkympin ikävuosien aikana ero on pienimmillään, noin 1,5 prosenttia.

Ja vielä yksi luku. Neste K:n viime naisten päivänä 2019 julkaisemat tutkimustulokset kertoivat, että 33 % naisista on kohdannut ajotaitoihinsa liittyviä ennakkoluuloja, joista 71 % liittyi sukupuoleen. Miehillä vastaavat prosentit olivat vain 14 % ja 4 %.

Seitsemänvuotiaan autosta on näköjään tulossa sininen.

Lisää autoiluun liittyviä omia kokemuksia. Useimmat huoltoasemaketjut alkavat olla nykyisin sellaisia, että niissä on ajateltu asiakkaiksi samaan tapaan naiset kuin miehetkin – ja perheet. Mutta mun lapsuudessa 80-luvulla vielä (ainakin Kuusamon taajuudella) moni huoltoasema oli vielä paljon ”mieskeskeisempi”.

Mutta sitten autokorjaamot. Ai että.

Minä kyllä ihan pokkana hoidan meidän vuosihuoltoasiat (paitsi usein sukulainen tekee sen mun puolesta, kiitos siitä!), mutta kyllä mä siinä ympäristössä selkeästi aistin sen ”miesoletuksen”. On siellä ainakin joskus ollut sellainen tissityttökalenterikin seinällä. Sanottakoon vielä, että se mun käyttämä huoltamo on muilta osin tosi hyvä ja olen siihen tyytyväinen.

Ja viime kesänä mun piti käydä pienessä kellarityyppisessä varaosaliikkeessä hakemassa akkulaturi. Tätä ei ehkä pitäisi myöntää, mutta myönnän silti. Mä nimittäin pyysin, että Joel tekisi sen, ja odotin itse kokonaan ulkopuolella. En edes tullut sisään. Mulla oli sellainen olo, että en nyt vaan jaksa mennä tuonne äijälään, vaikka tietysti olisi vaan pitänyt ylpeänä marssia sisään. Joskus teen kyllä myös niin, mutta silloin vaan oli olo, että äh en jaksa sitä (mun kuvittelemaa) tuijotusta ja ”for dummies” -tyyppistä puhetta ja silmienpyöritystä. Tai edes omaa ajatusta siitä, että sitä se saattaisi olla.

Totta kai se oli mun ennakkokuvitelma (stereotypia!), että millaista siellä olisi ollut. Joel kyllä jälkikäteen kertoi, että oli siellä just sellaista. Äijämeininki. Joel jopa väittää, että ”mies vaimon kanssa” saa tällaisissa liikkeissä erilaisen vastaanoton kuin ”mies itsekseen”. Tästä mulla itsellä ei tietysti voi olla kokemusta.

Tästä teoksesta alkaa tulla nukkumatin auto! Mutta hetkinen, nukkumatti taitaa olla tyttö…?

”Tämä nukkumatti on kyllä nukkumaija”, lapsi tarinoi piirtäessään ja teki nukkumatille pitkät silmäripset, mekon ja pitkät hiukset.

Ja hän tosiaan EI tiennyt testin tarkoitusta etukäteen.

Tämä kuski pitelee sydänilmapalloa. Auton vasemmalla puolella oleva ruskea pallo on kuulemma moottori.

No nyt alkaa olla valmista, tadaa!

Tässä meidän lasten piirrokset autosta ja sen kujettajasta:

7-vuotias ja nukkumattityttö autoineen.

5-vuotias kissa nimeltään Taju (”koska se ei aina tajua!”) ja kuski-ilmapallotyttö autoineen.

Tavallaan tämä oli helppo. Olin nimittäin aika varma, että meidän tytöt piirtävät tytön kuskiksi. Piirtämistä seuratessa alkuun katsoin, että no hei nukkumatista saattaa tullakin mies – mutta ei, nainen se oli.

”Mitä sä ajattelit, kun sä piirsit sun nukkumatista tytön?”, minä varovasti tiedustelin.
”No totta kai mä piirsin tytön, kun mä oon itse tyttö! Ja sisko on tyttö, ja sekin piirsi tytön!”, lapsi perusteli.

No niinpä niin. Hyvä peruste, näinhän se menee.

Oon itse asiassa aika varma, että iso osa lapsista (ei kaikki!) piirtää sen sukupuolen, jota itse kokee olevansa. Kun taas aikuiset ehkä useammin piirtävät miehen, arvelen.

Olisi aika kiinnostava nähdä, että missä iässä se stereotypia alkaa syntyä – että missä iässä tytötkin alkavat mahdollisesti piirtää kuskiksi miehen? Vai alkavatko edes? Ehkä tälle seuraavalle sukupolvelle on ihan selvää, että kuski voi olla ihan samaan tapaan nainen kuin mies!

Otetaanpa siis me aikuiset taas tuosta seuraavasta sukupolvesta mallia!

Ja yritetään olla siirtämättä meidän (hölmöjä) asenteita ja sterotypioita heille. On muuten paljon helpompi sanoa, että ”jokainen voi olla just sellainen kuin on” kuin oikeasti huomata ne omassa päässäkin asuvat stereotypiat ja yrittää tietoisesti karsia niitä pois.

Mutta tällaiset jutut kyllä hyvin herättävät!

Ollaan ihmisiä ratissa.

Millaisen kuskin olisit itse piirtänyt? Entä mitä lapsesi piirsivät? Kerro testituloksesi (tai jaa tässä kokemuksesi ”naiset ratissa” -sterotypoista!), niin osallistut samalla 50 euron K-ryhmän lahjakortin arvontaan.

Kilpailu on voimassa vain la 12.10 klo 20 asti, sitten suljen kommentoinnin, arvon voittajan – ja wohoo, sitten alkaa meidän syysloma!

Kaupallinen yhteistyö Neste K:n kanssa.

7

You Might Also Like

  • Kukka
    12.10.2019 at 10:25

    Itse piirtäisin naisena varmaan automaattisesti naisen.

    Itseäni ärsyttää suuresti juuri noi sun kirjoittamat stereotypiat naisista. Yleisesti hyväksyttävää puhua, miten ”akka taas ratissa”, jos ajaminen rauhallista ja varovaista. Vaikka sen pitäisi olla hyvä asia. Samalla logiikalla tulisi puhua ”ukoista autonratissa”, kun steteotyyppisesti ajavat liian varomattomasti.

    Mutta, onneksi ei tarvitse alentua samanlaisiin kielikuviin :)

  • Khevan
    12.10.2019 at 10:35

    Nämä stereotypiat ovat kyllä mielenkiintoisia!

    Juuri keväällä tutkin varhaiskasvatuksen kandityöni myötä lasten piirtämistä. Silloin törmäsin tutkimukseen, jossa eri ikäisiä lapsia pyydettiin piirtämään eri ammateissa työskenteleviä ihmisiä. Kyseisen tutkimuksen mukaan lapset alkavat heijastaa ympäröivän yhteiskunnan stereotypioita noin alakoulun toisella luokalla.

    Toisaalta on tutkittu myös, että lasten käsitykset muuttuvat: parikymmentä vuotta sitten lapset kokivat esimerkiksi kotityöt äidin hommina. Nykylapset puolestaan valitsevat leikeissä sekä isän että äidin esimerkiksi imuroimaan – silti nykyäänkin lapset valitsevat lähes poikkeuksetta isä-nuken ajamaan autoa! Kuvittelisin, että vähitellen tuo auto-stereotypiakin alkaa kadota.

  • Airi
    12.10.2019 at 17:13

    6 vuotias poika piirsi miehen lippis päässä ajamaan autoa ja kun kysyin kuka se mahtaa olla niin poika vastasi, että pappa ja papalla näyttäisi olevan hymy naamallaan. Itse en aja autoa mutta minusta esimerkiksi tyttäreni on erinomainen kuski.

  • Enski
    12.10.2019 at 17:23

    Automaattisesti olisin piirtänyt kuljettajaksi miehen ja sellasen ihan perus auton (olemattomilla piirustustaidoillani), joten teidänkin lasten autot ovat enemmän auton näkösiä kun mun 😅

  • Henna
    12.10.2019 at 17:46

    Kuvittelen mielessä valkoisen bemarin ja vaalea, kaunis nainen sitä ajamaan aurinkolasit silmillään, ohittelee sujuvasti ja jää sitten jonoon ajamaan, pyshtyy liikennevaloihin.

  • Tuuli
    12.10.2019 at 19:25

    Olen aivan surkea piirtäjä, todennäköisesti piirtäisin jonkun tikku-ukon joka varmaankin näyttäisi enemmän mieheltä kuin naiselta.

    Itse olen osittain stereotyyppinen naiskuski. En varsinaisesti tykkää ajamisesta, joten jonkun verran välttelen tiettyjä paikkoja, ruuhka-aikoja jne. Enkä osaa taskuparkkeerata :-(

  • Sannany
    12.10.2019 at 20:12

    Heh, tajusin juuri, että olen AINA piirtänyt a) punaisen auton ja b) lippalakkipäisen miehen siihen kuskiksi 🙈 😂 Teinköhän niin jo lapsena?
    Oma tyttöni ei suostunut piirtämään autoa, vaan piirsi mieluummin auringon 😄 mielenkiinnolla jään siis odottelemaan, kenet piirtää kuskiksi, kun joskus suostuu piirtämään sen auton…

  • 1 2