Täydellinen kesäpäivä (ministi K18)

Vuosi 2016:

Oh, hyvin nukuttu yö ja hyväntuulinen kiireetön aamu. Ulkona on aurinkoista, mutta ei liian kuuma, + 22 astetta. Aamupalan jälkeen heitetään kamat kasaan ja suunnistetaan uimalaan polskimaan.

Tytöt nukahtavat vaunuihin kotimatkalla, Joel tekee lounaaksi salaattia. Suihkuun – ja huips oman kullan kanssa peiton alle. Itkuhälyttimestä kuuluu lintujen liverrys. Joel nousee suihkuun; hitsi mullahan on aikaa pieniin päiväuniin.

Jätskiä välipalaksi viltillä omenapuun alla. Tytöt polskivat omalla pihalla puhallettavasssa uima-altaassa. Venytään ulkona niin pitkään, että moni muu lapsi on ollut jo tuntikaupalla sikeässä unessa, kun me vasta siirrytään sisätiloihin yhdistetylle päivällisiltapalalle. Iltasatu, Joel nukuttaa tytöt ja minä juon siiderin. Tyttöjen nukahdettua katsotaan tuorein jakso Game of Thronesia. Nukkumaan ja huomenna kaikki alusta. Täydellinen kesäpäivä.

Vuosi 2006:

Vain pieni orastava krapula perjantain bileiden jälkeen – puistoviltti kainaloon ja Bulevardin S-marketin kautta (puistobrunssitarpeita ja siideriä) Koffariin. Viltille alkaa kertyä porukkaa, viereen toinen viltti. Jossain vaiheessa tarvitaan lisää siideriä. Volyymi nousee, aurinko paistaa. Bikineistä on tullut raidat. Ollaan hieman riettaita ja vähän liian pienissä vaatteissa.

Baariin, hei baariin! Korot kopisevat asfaltilla kuumana kesäiltana, jotakuta vähän laulattaa. Joku muu keksii, että otetaan taksi Kallioon.

Monta siideriä. Tosi monta. Ollaan maailman hauskimpia ja ilta on loputon. Pilkun jälkeen korkkarien kantamat askeleet horjuvat kohti taksijonoa. Tulevan rokkitähden kainalossa on tilaa – koska totta kai se ihan kohta breikkaa hei. Ihan kohta. Just oli levy-yhtiössäkin puhetta vaikka ja mistä. Taksi vie kotiin, avataan punaviini, nukahdetaan ennen kuin se on juotu. Nukkumaan ja huomenna kaikki alusta. Täydellinen kesäpäivä.

Vuosi 1996:

Lauantai, viime viikko on oltu taas Kelassa kesätöissä. Uudet keltaiset bikinit päälle ja Hietsuun makaamaan; katsokaa, miten kuuma beibe mä oon. Ikää on 19 vee. Aurinko polttaa.

Alkosta haetaan halvinta viiniä ja vedetään kajaleita paksummiksi jokaisen lasillisen jälkeen. Tukka sekaisin, paksut meikit, tuhti nousuhumala. Kävellään catwalk-askelin pebat heiluen ja katseita keräten – me omistetaan maailma, te ette kelpaa meille. Siirtykää sivuun, tavalliset nössöt. Käydään puskassa kyykkypissalla ja sitten Masseen. Muovituopit käteen ja pöytä täyttyy mustaan puketutuneista pitkätukista. Mä on niin kuuma, että mä saan kenet vaan. Hik. Puhe sammaltaa, mutta Type O Negative raikaa niin kovaa, että kukaan ei kuitenkaan kuule mitään. Jatkoille mennään epämääräisellä mölyävällä porukalla Fredalle jonkun-luo-joka-on-Jyrkissä-töissä. Sen, joka ei ole riisunut aurinkolasejaan koko iltana.

Aamulla ihmetellään, että millä bussilla pääsee takaisin opiskelija-asuntolaan Viikkiin. Nukkumaan ja maanantaina taas kesätoihin Kelan puhelivaihteeseen. Täydellinen kesäpäivä.

Vuosi 1986:

Lapsuuden kesät – lämpimiä ja aurinkoisia, totta kai! Ei hyttysiä eikä vesisadetta Kuusamon leveleillä koskaan, eijeijei.

Parhaan ystävän kanssa poljetaan pyörillä Helilammelle ja levitetään pyyhkeet pienen uimakopin katolle. Ei siellä oikeasti sais olla. Jännää. Pulahdetaan kylmässä vedessä ja poljetaan takaisin kotiin.

Juostaan omalla pihalla, pelataan krokettia ja tankopalloa. Syödään suoraan maasta mansikoita ja vadelmapuskasta vadelmia. Liikennepuiston sulkeuduttua mennään ajelemaan sinne omilla pyörillämme. Hypitään keinusta hiekalle – kumpi hyppää pidemmälle? Lapsuuden kesäpäivä on loputon. Nukkumaan ja huomenna kaikki alusta. Täydellinen kesäpäivä.

Vuosi 1976:

Taisinpa saada alkuni. Täydellinen kesäpäivä.

*******

Miten sinulla? Kirjoita tarinasi!

60

You Might Also Like

 • SMaaria
  15.6.2016 at 17:09

  Puitteet vaihtuvat mutta pulikointi pysyy!
  Miten noi 1996 ja 2006 kuulostaa ihan samoilta? :D

  • krista
   15.6.2016 at 17:19

   Pitkitettyä nuoruutta…? :D Mutta hei niissähän ON eroa; toisessa asutaan opiskelija-asuntolassa Viikissä ja ollaan nipin napin aikuistuneita Kuusamosta-stadiin -muuttaneita. Toisessa sit asustellaan jo Koffin puiston laidalla ja ajetaan taksilla :D …ja HEI: jälkimmäisessä on siidereitä, kun ekassa niitä ei oltu vielä… …keksitty :D

 • Karoliinan
  15.6.2016 at 17:21

  2016: Kohtalaisen hyvin nukuttu yö perhepedissä aviomiehen ja rakkaan taaperon vieressä. Nukutaan myöhään ja heräillään hitaasti ja taapero imee vielä rauhassa rintaa. Koko perheen hidas aamupala ja lastenohjelmia. Bussilla reissu lääkäriin kapselin poistoon. Ihana hoitaja lievittää taaperon lääkäripelkoa leikkimällä kiireettömästi. Kotimatkalla hesen kautta kotiin päikkäreille. Taapero nukkuu ja puhumme taas toisesta. Kapseli on poissa ja vietetään ihana hetki miehen kanssa. Herättiin ja tilattiin pizza. Illalla vielä ulos. Tänään ehkä meidän toinen sai alkunsa. Täydellinen kesäpäivä. Meidän perhe.

  • krista
   15.6.2016 at 17:23

   <3 <3 <3

 • SaaraT
  15.6.2016 at 17:41

  2016:

  Herätyskello soi 5.00. Kahden lapsen kanssa lähtö päiväkotiin pyörällä klo 6.00. Mies lähtee samaan aikaan töihin vuorokaudeksi. Kaksi kouluikäistä lasta jäävät tuhiseman sänkyihinsä. Päiväkodilta matka jatkuu töihin 7-15. Päiväkodin kautta pyöräily kotiin ja hellan ääreen. Hetki olemista pikkukakkosen äärellä. Illalla vielä sauna ja sitten väsyneenä, mutta onnellisena nukkumaan.

  2006:

  Kuuden tunnin työvuoro päiväkodissa avustajana. Ensimmäinen raskaus yli puolenvälin. Pienessä kodissamme on niin onnellista.

  1996:

  Uusi omakotitaloalue on niin syrjäinen ja puhtoinen, että ojassaki on hiekkapohja ja siellä voi vaikka uida. Paras ystävä asuu pienen metsäpolun päässä.

  1986:

  Olin puolivuotias pullukka. Lähes koko kesä vietettiin sähköttömällä mökillä kaivoveden äärellä.

  • krista
   15.6.2016 at 22:36

   Ihana jotenkin, että valitsit onnelliseksi päiväksi ihan arkisen kuvauksen kertomisen – ihanaa. Just sitä sellaista, että onni löytyy arjesta <3 Ihana!

   • SaaraT
    16.6.2016 at 13:43

    Usean kotiäitivuoden jälkeen ammatti ja työpaikka on melkosia aiheita onneen :)

    Ja muutenkin, arjesta se onni on löydettävä, muuten elämä on aika pskaa. Toki muakin joskus (usein) vtuttaa, mutta pääsääntösesti ei.

 • lilah
  15.6.2016 at 17:51

  2016: Tavallinen yö takana: taapero kömpi viereen aamuyöstä ja vauva söi muutamaan otteeseen (lähimuisti on mennyt kun 5-6 tunnin unilla on eletty liian pitkään). Aamu venyy pitkäksi kotihommia sisällä tehdessä. Isommat lapset nauttivat kiireettömyydestä telkkarin ääressä, pienemmät pyörivät jaloissa. Lounaan jälkeen mummo nappaa isommat mukaansa uimalaan, kävelen vauva selässä ja taapero vaunuissa perässä niin päiväunet hoituu samassa reissussa. Pikkukakkoseksi kotiin. Ulkoilua omalla pihalla, sadetta luvassa niin ei onneksi tarvitse kastellakaan. Oma ilta-aika alkaa ipanoiden simahtettua 23 nurkilla. Surffailua, en jaksa siivota, tehdään yhdessä kun mieskin taas kotiutuu työreissuiltaan. Ei täydellinen kesäpäivä vaan ihan tavallinen.

  2006. Pahoinvointia yötä päivää. Käyn töissä ja nukun. Odotan ensimmäistäni, en vielä tajua, että myöhemmissä odotuksissa ei moista lepäilyluksusta juuri tunneta. Mies palaa reissultaan viikonlopuiksi. Vietetään kesää matalalla profiililla, vauvasta ei kukaan muu tiedä ennen syksyä. Kaikki päivät menivät samanlaisessa koomassa.

  1996. Kesätöitä kaukana kotoa, mutta niin pienissä piireissä, että viikon kesäromanssista puhuu pian koko pitäjä. Tajusin hyvin äkkiä, että suuremmat irroittelut kantautuvat äkkiä kotiini asti, niin pieni on maailma. Pari vuotta myöhemmin osasin suunnata kyllin kauas, jotta irtiotto kotiin oli kunnollinen.

  1986. Muutto kerrostaloon. Uusia ”hurjia” kavereita vuokrataloista. Koulunalku kolkuttelemassa kesän lopussa.

 • Jestanpoo
  15.6.2016 at 18:25

  Kesä 86.. Olen juuri oppinut kävelemään, varmaan juoksentelen hiekkaa suussa mökeltäen ympäripihaa..
  Kesä96.. Voi mikä vapaus 11-vuotias ja polkupyörä. Kavereitten kans pärtsäillään lähirannalle, siellä möyhitään joessa koko kesä. Ostetaan eväiksi kesäkassi keksiä ja pullo jaffaa per tyär..
  Kesä 06.. Opiskelijan kesä.. Siideriä, viiniä bileet.. Superpäissään baareissa, milloin seuralaisena tyyppi x, y tai z.. Kova kesä!
  Kesä 16.. 3,5-vuotias karkaa kotieläinpuistossa paikasta toiseen.. Sen perässä saa juosta ihan tosissaan. Välillä paistetaan laavulla makkarat, sitten haetaankin jädeä. Illalla saunaan ja unten maille.
  Kaikki täydellisiä kesäpäiviä, mutta taaksepäin en peruuttelis siltikään. Nyt on ehkä parasta.

 • ElinaBee
  15.6.2016 at 18:32

  2016
  Ulkoilua perheen kanssa, hyvää ruokaa ja päiväunet. Lapset ovat iloisia. Minä ehdin lukemaan kirjaa ja syömään tuulihattuja.
  2006
  Ajellaan mopoilla pitkin kyliä. Etsitään ”hakijaa” oluelle ja tupakalle. Istutaan vattupusikossa rööki huulessa, tölkki kädessä ja parannetaan maailmaa.
  1996
  Juoksen nakkena pitkin pihaa! Sadetin viilentää mukavasti. Saan syödä kaksi jäätelöä. Pääsen äidin kanssa talleille hevosia katsomaan ja ratsastamaan.
  1986
  Olin potentiaalinen munasolu. Äiti oli opiskelija, eli biletin varmana jossain discossa hengessä mukana :D

 • Vannikkila
  15.6.2016 at 20:22

  Kesäpäivä 2016:
  Kello soi setsemän jälkeen, mutta tulen tolkkuihini vasta kun poika kiepsahtaa viereen isänsä nostamana. Pääsemme aamulla autoon ilman suurempia itkuja (ja kaikki vaatteet jopa päällä!) ja hoitotädille jäädään tyytyväisenä. Minulla on aamulla käynti labrassa, mutta kohdalleni osuu alueen paras pistäjä. Työpäivä on täysi, mutta tänään on vuorossa trainer päivä, joten työkatkaisee pieni urheilutuokio. Treenin ja suihkun jälkeen on raikas olo ja loppu työpäivä menee nopeasti. Isänsä kyydissä kotiin saapuu hymyileväinen poika. Päivällinen maistuu kaikille ja lähdemme vielä pojan kanssa rauhalliselle kävelylle. Illalla on raukea mutta tyytyväinen poika kotisohvalla pyöriskelemässä tai leikkimässä isänsä kanssa lattialla. Täydellinen kesäpäivä.

  Vuosi 2006
  Olen saanut työpaikan, joka tuntui vain suurelta haaveelta. Pääsen pelkkänä lukiolaisena ”ammattilaisten” keskelle. Olen saanut ajokortin keväällä, joten pystyn töiden jälkeen hakemaan kaverin kyytiin ja lähdemme yhdessä illalla tekemään tacoja ja katsomaan elokuvaa hänen vanhempiensa tyhjänä olevalle talolle. Täydellinen kesä(työ)päivä.

  Kesä 1996
  Eka virallinen kesäloma koulusta! Kun vanhemmat ovat töissä, minä pääsen läheiseen puistoon ”kesähoitoon” – en ole enää hoitotädillä vaan leikkipuistossa, jossa aikuinen on paikalla, mutta ei hoitajana. Eli syön sitä ruokaa, mitä olen itse toivonut vanhempien ostavan. On lämmin ja saan keinua apinakeinussa niin paljon kuin jaksan! Kun alkaa väsyttää olla ulkona, voin mennä sisälle pelaamaan, piirtämään tai lukemaan. Illalla pääseen pelaamaan 8bit Nintendolla, jonka äiti oli ostanut työkaveriltaan. Täydellinen kesä(loma)päivä.

  (Juuri tänään laitoin instaan kuvan, kuinka tämä elämä on oikeastaan aika tosi ihanaa. Eli ihan samassa hengessä :) Ehkä se tosiaan on tämä sää!)

 • Kielo
  15.6.2016 at 20:33

  Tää kuulostaa niiiin eriltä ku teillä muilla, mua niin naurattaa :D :D :D :D
  2016 Herätään puol seiskalta, koirille ruoka, aamupisilenkillä käki kukkuu ihan kesään hullaantuneen. Kanat pihalle, kukko kiekuu. Pika-aamupala ja navetalle. Lapset ovat heräilleet aamunavetan aikana, halailua. Käydään availeen kasvihuoneen ovet ja seuraillaan kanojen hauskaa puuhastelua. Viikon ruokaostokset ja kirjastossa käynti. Lapset juoksee avojaloin ja kiipeilee puissa. Käväistään mökillä pikauinnilla ja sitten pitääkin jo joutua takaisin navettaan. Kanojen ruokkimista, kasvimaan kastelua, sauna, iltasatu ja aah ihanaa nukkumaan oman kullan kainaloon. Mies katselee läppäriltä jotain elokuvaa ja silittelee mut uneen <3
  2006
  Ihan pikku esikoinen on 3kk ikäinen. Herätään kukonlaulun aikaan, ekat päikkäsrit kärrytellään jo kahdeksalta kun muu kylä heräilee Toiset päikkärit käydään nukkumassa isin kyydissä traktorissa pellolla. Iltanavetalla saatetaan käydä nukkumassa vielä kolmannet päikkärit lypsykoneen rumpsutuksen tahtiin. Oleillaan paljon mummulassa. Ihmetellään uutta ihanaa elämää.
  1996
  Herätään kukonlaulun aikaan ihan vapaehtoisesti aamutalliin. Päivällä ollaan kunnalla kesätöissä leikkaamssa nurmikkoa. Iltapäivät viilletetään hepoilla pitkin metsäteitä hippulatvinkuen. Illalla käydään vielä uimassa meressä aallonmurtajan kupeessa. Iltalukemiseksi James Herriottia.
  1986
  Vietetään ihania kesiä mummulassa merenrannalla, pikkuveli on taapero. Mummulan naapurissa asuu ihan maailman paras kaveri ja heidän huuuurjan suuri koiransa. Ikuinen aurinko, niin ihana ja rakas suolainen meren tuoksu, perkaan mummun kanssa kalaa, käydään mummun pyörän tarakalla kauppassa ja illalla saunotaan makoisasti puusaunassa!

 • Tilia
  15.6.2016 at 22:06

  Näille vuosille ei mulle osunut täydellisiä päiviä, mutta elämää kuitenkin.
  2016: Lapset mummilassa viettämässä lomaa, minä töissä koko kesän. Ikävä on kova. Kuopus yrittää olla reipas puhelimessa, mutta kuulen äänestä koti-ikävän. Esikoinen vastaa tekstarilla hyvänyöntoivotukseen.
  2006: Hellettä riittää, kun odotan esikoista. Rakennetaan pesää ja tapetoidaan makkari keltaiseksi, jotta vauvan olisi siellä aurinkoista heräillä. Kuljen maastotöissä miehen vaatteissa, kun omat ei mahdu päälle. Vauva syntyy.
  1996: Odotan pääsykoetuloksia. Hoidan mummia päivittäin, laitan hänelle silmätipat, syötän lääkkeet ja vaihdan vaipat. Elokuun lopussa muutan opiskelupaikkakunnalle. Mummi joutuu lopullisesti sairaalaan.
  1986: Vanhemmat on töissä ja mummi hoitaa meitä. Syödään makaronilaatikkoa mummin kukkakuvioisilta lautasilta ja jälkkäriksi pannaria. Eka numerotodistus koulusta. Pelataan paljon Mustaa maijaa, ja kesän kohokohta on Lintsin reissu. Kaverien kanssa leikitään kirkistä pihalla ja hypitään twistiä.
  1976: Vanhemmat lopettavat ehkäisyn.

 • krista
  15.6.2016 at 22:17

  ”Rakennetaan pesää ja tapetoidaan makkari keltaiseksi, jotta vauvan olisi siellä aurinkoista heräillä” <3 <3 <3 Hitsi näitä on ihana lukea!

  • Tilia
   16.6.2016 at 09:53

   Maalattiin myös pinnasänky keltaiseksi ja värjäsin ison kasan kirppikseltä ostettuja vauvanvaatteita samalla värillä. Aurinkoinen vauva siitä tulikin! :)

 • EevaE
  19.6.2016 at 22:55

  Ihana postaus! Mulla mennyt elämä tuosta 1996 eteenpäin aika samoilla linjoilla :D

  Ja hei mahtavaa että pääsette talveksi reissuun! Hyvä päätös, diggaan teidän tavasta NAUTTIA elämästä ja tehdä siitä omannäköistä :)

 • rinkeli
  20.6.2016 at 22:10

  Kesä 2016: Herätään koko perhe samasta makkarista, 2v uhmis ei herääkkään kiukutellen vaan laulaen ihhahhaata. Me noustaan typykän kanssa aamupalalle, jonka jälkeen herätetään isi. Pakataan yhdessä ja lähdetään ajamaan mökille mummin ja vaarin luo. Typy saa touhuta isovanhempien kanssa ja me saadaan olla kaksin laiturilla. Illalla laitetaan typy nukkumaan, sanotaan kaikki toisillemme ”rakastan sinua”. Istutaan hetki mun vanhempien kanssa, kunnes me mennään nukkumaan saunamökkiin kaksin, typyn jäädessä mummin ja vaarin huoneeseen nukkumaan <3
  Kesä 2006: Juuri eronnut pitkästä suhteesta. Käydään kavereiden kanssa ostamassa vähän siideriä ja viiniä, keräännytään niitylle vilteille istuskelemaan, nauttimaan hyvästä seurasta ja maailman parhaista vitseistä. Osa jonglööraa palloilla, osa keiloilla, osa kokeilee kärrynpyöriä, osa käy kikattelemassa puskapissalla, illalla keräännytään jonkun kotiin jatkoille ettei itikat syö. Valvotaan aamuun asti ja herätään ystävien vierestä. Vietetään yhdessä darrapäivää <3
  Kesä 1996: Kesäloma ja parhaan kaverin kanssa mökille perheen kera. Vedetään napapaidat päälle, lauletaan ja tanssitaan Aikakonetta, maalataan kulmakarvat vedenkestävällä ripsivärillä. Nauretaan ja tehdään metsäretkiä. Leikitään huolettomana ympäriinsä. <3
  Kesä 1986: Olen juuri oppinut kävelemään. Valmistellaan muuttoa. Olen isin tyttö <3

 • Sama aurinko kaikilla
  28.6.2016 at 10:09

  Kesä 2016: Viikko Välimeren rannalla hyvän ystävän kanssa, puoliso jäi kotiin. 3 vuotta lapsettomuutta takana, kuka tietää montako vielä edessä, hoidot jatkuu syksyllä. Tiedän, että arki luultavasti lyö päin naamaa ensi viikolla, kun ne menkat taas kuitenkin alkaa. Tietoisesti päätän, että nyt nautin tästä reissusta, auringosta, suolaisesta merestä, upeista maisemista, hyvästä ruoasta, ihanasta seurasta. Päivät menevät iloisesti ja vauhdilla, iltaisin olen niin väsynyt, etten jaksa murehtia tulevaa.

  Kesä 2006: olen saanut ihanan osa-aikaisen kesätyön. Nautin siitä ja ”ylimääräisestä” vapaa-ajasta, enkä viitsi juuri tehdä keikkaa muualle, vaikka tietäisin sitä saavani ja opiskelijan budjetti tykkäisi. Syksyllä häämöttää valmistuminen, eikä oikein mitään hajua mitä sitten, mutta luotan siihen, että elämä kantaa.

  Kesä 1996: Alan tulla teini-ikään, enää en viihdy koko kesää vain mökillä perheen ja sukulaisten keskellä, vaan nautin myös kaupunkikesästä kavereiden kanssa. Rannallalöhöilyä, uimista, kikatusta, pyöräretkiä kirjastoon – ja aurinko tietysti paistaa koko kesän :)

  Kesä 1986: Vietän melkein koko kesän mummojen ja muun suvun hoivissa maalla, leikin, puljaan, höpsötän tätien kanssa, kiusaan vanhempia serkkuja, syön mansikoita suoraan pellosta, nostan enon kanssa tärkeänä uusia pottuja. Vanhemmilla taisi olla kotona muita kiireitä, koska pikkuveli syntyy seuraavana keväänä :P

  • krista
   28.6.2016 at 10:13

   <3