Tapaus AV MAMMA

Aaveella oli tapahtunut viime perjantain ja lauantain välisenä yönä kummia: kaikki normaalinrönsyävä keskustelu tuttuine provosointeineen ja läppäkeskusteluineen oli täysin pysähtynyt. Etusivulla aiheissa toistui vain yksi teema – av-mammojen vastarintaliike.

Ai mikä aavee? Minullekin asia selvisi vasta muutama kuukausi sitten. Olin kyllä siis jo pitkään tajunnut, että av-mammoiksi kutsutaan (usein vähän halventavaan sävyyn) Vauva-lehden keskustelupalstan aktiiveja. Mutta kerran sitten kyseisellä palstalla satunnaissurffatessani kiinnitin huomiota vasempaan yläkulmaan: aihe vapaa. Tuttavallisesti siis av; järjettömät kävijämäärät (nettitiedon mukaan vauva.fi:ssä viikossa noin 400 000 uniikkia kävijää) keräävä keskustelupalsta, jossa voi puhua anonyymina (lähes) mistä tahansa taivaan ja maan välillä. Tämän hetken kuumia aiheita mm. ”Jorvin sairaala / synnytys”, ”Kuinka paljon syöt kananmunia viikossa?” ja ”Onko persereikä normaalistikin aukinainen?”.

Kaikkea siis maan ja taivaan ja persereikien väliltä.

Kelataan takaisin alkuun. *) Palstalla oli siis tapahtunut perjantain ja lauantain välisenä yönä kummia. Ilman mitään ilmoitusta tai selitystä keskustelu palstalla oli muuttunut rekisteröitymistä vaativaksi.

En tiedä, kuka ja missä vaiheessa tällaisen yhteisen vastarinnan oli keksinyt; surffatessani itse paikalle lauantaiaamuna homma ainakin oli jo täydessä vauhdissa. Keskustelijat olivat nimittäin löytäneet yhteisen sävelen: nyt hei kaikki rekisteröidytään palstalle nimimerkillä AV MAMMA ja annetaan tietoihin tekaistu sähköpostiosoite – nettinikkarit neuvoivat muita mammoja, että missä ja miten feikkimeilin voi luoda. Näppärimmät keksivät (vastalauseena muutokselle) kirjata tietoihin olevansa 90-vuotiaita miehiä; siitäpäs saatte matskua mainostajille. Yhtä äkkiä kaikki anonyymit olivat vaihtuneet nimimerkkeihin AV MAMMA.

Ja nämä sadat AV MAMMAT olivat nyt hyvin-hyvin vihaisia. Kiukkuisissa viesteissä keskusteltiin ennen kaikkea anonymiteetin menetyksestä. Palsta-aktiivit kirjoittavat joskus herkistäkin asioista ja kertovat kommenteissa paloja itsestään. Jos tämän tekisi toistuvasti samalla nimimerkillä, joku nettistalkkaaja saattaisi yhdistellä paloja eri keskusteluista niin, että keskustelijan anonymiteetti saattaisi kärsiä. Närkästystä ei näyttänyt aiheuttavan niinkään se, että ylläpito näkee, kuka kirjoittaa (näkeehän se ip-osoitteesta muutenkin – eivät nämä mammat mitään tyhmiä ole), vaan se, että joku muu voi tunnistaa.

Ja sitten tietysti se – varmasti kaikkein suurimpana asiana – että tällainen muutos tehtiin aivan yhtä äkkiä, täysin kertomatta tai perustelematta. Mitä siitä sitten oltiin mieltä? ”Sanoma ei arvosta meitä.” ”Meitä kohdellaan kuin karjaa.” ”Sanoma boikottiin.” Ja niin edelleen.

Itsekin kiinnostuksen vuoksi selasin Vauva-sivustoa, josko löytäisin jostain edes jonkinlaisen tiedotteen tapahtuneesta.

Ei mitään.

*******

Kuulostaako ihan naurettavalta ja mitättömältä pikkujutulta? ”No jo on porukkalla ongelmat; jotkut av-mammat eivät pääse anonyyminä läyhäämään.”

No, asia ei kuitenkaan ollut ollenkaan mitätön sadoille eiku tuhansille tai ehkä kymmenille tuhansille mammoille. Joista läheskään kaikki muuten eivät edes ole mitään mammoja – eräs AV MAMMAKSI rekisteröitynyt esimerkiksi kertoi olevansa kolmen lapsen isä; toinen taas 19-vuotias lapseton opiskelija. Kaikki nyt AV MAMMOJA.

Kyllä: tämän maan ehkä räyhähenkisimpänä pidetyllä palstalla näkyi ”kriisin” myötä yhtä äkkiä jotain yllättävää. Yhteishenki. Usein hymähtäen lausuttu termi av-mamma oli yhtä äkkiä tälle porukalle kunnia-asia. Netti-identiteetti. Me olemme AV MAMMOJA. Ja meitä ei saa kohdella näin huonosti.

”Mitä olit tekemässä, kun rekisteröintipakko tuli?” -keskustelussa ihmiset kertoivat tekemisistään ja tuntemuksiaan aivan niin kuin ”Mitä olit tekemässä, kun Diana kuoli? ”-aiheesta joskus tehdään.

*******

Tapaus jatkui.

Bling. Yhtä yllättäen kuin oli tullutkin – hups vaan joskus sunnuntaina rekisteröintipakko oli poissa. Palsta oli ihan ennallaan. Eikä edelleenkään mitään tietoa missään.

Muutokset aiheuttivat valtavia spekulaatioita. Ehkä mainostajat ovat suuttuneet romahtaneista kävijämääristä ja muutos on peruttu…?

”Mitä teit rekisteröintipakon aikana?” -keskustelu kävi kuumana. Joku oli tiskannut ja harrastanut seksiä. Aika moni oli surffannut epätoivoisesti muilla foorumeilla uutta ”kotipesää” etsimässä.

*******

Kului neljä päivää. Neljä päivää.

Tiistaina 13.1. keskusteluun ilmestyi Ylläpidolta tullut viesti. Se alkoi näin:

”Aihe vapaan keskustelut siirrettiin lauantaina 10. tammikuuta rekisteröitymisen taakse, koska palsta ylikuormittui asiattomista viesteistä liittyen muun muassa ikäviin ajankohtaisiin uutisiin. Rekisteröitymisellä haluttiin varmistaa, että keskustelualueen sääntöjen noudattamista voidaan valvoa.”

Viestin jatkossa muistutettiin keskustelun säännöistä ja kerrottiin, että lain vastaista sisältöä ovat esimerkiksi herjaavat, rasisitiset tai yksityiselämää loukkaavat viesit sekä rikokseen yllyttävät viestit.

Ylläpidon viestiä seuranneesta keskustelusta kävi ilmi, että todennäköisesti asia liittyi Pariisin terrori-iskua seuranneeseen keskusteluun.

Okei. Okei.

Ymmärretään täysin. Jos palstalle ilmestyy rikosnimikkeen ylittävää matskua, niin totta kai peli on vihellettävä pikimmiten poikki.

Pari pointtia kuitenkin – olkaa hyvä:

1. Kriisiviestinnästä. Ei näin. Asiasta olisi pitänyt tiedottaa välittömästi. Ihan heti. Pahoitella. Olla ystävällinen. Arvostaa niitä kymmeniä tuhansia ihmisiä, jotka kyseisessä osoitteessa aikaansa viettävät. Missä oli ylläpidon anteeksipyyntö? Kyllä: se anteeksipyyntö kuuluu esittää, vaikka syy olisikin jossain muualla. Jopa silloin, jos syy on keskustelijoissa itsessään.

”Tuntuu kuin olisi ala-asteella. Kaikkia rangaistaan yhden tekemästä törttöilystä”, joku kommentoi.

Ehkä asia oli kiireellinen? Ehkä kyseessä oli polisitutkinta, jonka vuoksi taustaa ei voinut ihan heti julkistaa? No, annan teille ihan noin niin kuin vastaisuuden varalta tässä tiedotepohjan. Saatte sen ihan ilmaiseksi, kunhan vaan lupaatte käyttää sitä:

”Aihe vapaa -palsta on meistä riippumattomista syistä väliaikaisesti asetettu rekisteröinnin taakse. Tiedotamme asiasta ja muutoksen kestosta heti, kun voimme.

Olemme pahoillamme ja kiitämme keskustelijoita ymmärryksestä tässä poikkeuksellisessa tilanteessa!
ystävällisin terveisin,
ylläpito”

Olkaa hyvä. Heti eikä neljän päivän kuluttua.

Tiedottamisella oltaisiin paitsi poistettu pahaa mieltä ja viestitty arvostuksesta, myös kenties vältetty iso osa sotkua: tuhannet tekaistut AV MAMMA -nimimerkit ja ilmeisesti niiden poisto myöhemmin. Onkohan muuten sattumaa – samaan aikaan saman mediatalon omistaman Kiloklubin käyttäjätunnukseni olivat lakanneet toimimasta…? Samaa ilmeisesti (toisen käden tieto) valitettiin av-palstallakin, jopa maksullisen Sanoman tarjoaman sisällön osalta.

Aiheuttiko käyttäjätunnussähellys jopa häiriöitä/katkoja ison talon nettisisällön käyttäjärekisterijärjestelmään?

*******

2. Mammoista.

”Jotkut nolot av-mammat, niiden elämä nyt sitten on tästä muka kiinni, vähän säälittävää heh heh hee.” Ei todellakaan. 

Jos kymmenet tuhannet käyttävät siellä aikaansa, saavat siitä itselleen jotain ja kokevat sen itselleen tärkeäksi, se ei ole turhaa ja merkityksetöntä. Ei vaikka sisältö olisi pelkkää persereikäkeskustelua. Kukaan ulkopuolinen ei voi tulla sanomaan, että jonkun virtuaalimaailmasta saamat kokemukset ovat yhdentekeviä.

Väitän, että tämä yleinen av-mammojen halveksunta on osa sitä puhetapaa, jolla ns. naisten genrejä edelleen pidetään ala-arvoisempina kuin miesten. Saippuaoopperat. Naistenlehdet. Kauniit ja rohkeat. Seitsemän päivää –lehti. Joo joo karseaa kuraa. Kuka niitä katsoo tai lukee? Toista se on kuulkaas Urheiluruutu.

Kriisin myötä av-mammat kuitenkin jotenkin mahtavalla tavalla ottivat ”roskaidentiteetin” omakseen. Ylpeydellä.

Olenko se vain minä, vai näkeekö joku muukin jopa jonkinlaista emansipaatiota tässä…?

*******

3. Avoimuudesta. 

”Ylläpito poistaa viestejä!” ”Miksi ylläpito ei kommentoi?” ”Onko siellä ketään kuulolla?”

Tämä pieni yksityiskohta olkoon (jopa hieman huvittavana) esimerkkinä: AV MAMMAT rakensivat nettiin turvasataman (oi kyllä) vastaisuuden varalle – pienen tee-se-itse -keskustelupalstan, johon voi turvata mahdollisten tulevien käyttökatkosten aikana.

Turvasatamaa koskevat viestit mystisesti katoavat keskusteluista.

Oi-ke-as-ti.

4. Nettiyhteisöistä. Ne ovat virtuaalisia, mutta todellisia.

Suuret mediatalot ovat Suomessa onnistuneesti napanneet haltuunsa ison osan myös virtuaalisista nettiyhteisöistä. ”Me emme ole karjaa”, eräs mamma keskustelussa totesi. Klikkauksina ja mainostuloina helposti näyttäytyvät luvut pitävät takanaan ihan oikeita ihmisiä, jotka käyttävät virtuaalimediaa omiin tarkoituksiinsa. Joku päästelee höyryjä ulos trollaamalla. Toinen klikkailee keskusteluita auki harmittomana imetysviihteenä. Kolmas etsii (ja saa) tukea ja tsemppiä vaikkapa mielenterveysongelmiinsa – ja ohjeita avun hakemiseen.

Joku kirjoittaa suuren kriisin vallassa: eilen illalla tuli mokattua alkoholin kanssa ja lapset haettiin kiireisesti huostaan. Tuska on sietämätön ja mielessä on itsemurha. Iso osa vastaa ilkeillen, mutta jollakin toisella on omakohtaista kokemusta. ”Haet nyt heti apua alkoholiongelmaasi. Tästä on suunta vain ylöspäin. Minä pystyin siihen ja niin pystyt sinäkin.”

Yhtä kaikki, yhteisö on näille henkilöille todellinen ja tärkeä asia. Yhteisön ylläpito on tavallaan vastuussa paitsi omasta taloudellisesta kehityksestään, myös niistä ihmisistä, jotka vapaaehtoisesti omalla panoksellaan yhteisön rakentamiseen osallistuvat. Keskustelijat ovat itse niitä, jotka luovat sisältöä yhteisöön. He ovat sisällöntuottajia. Ilman heitä olisi vain tyhjä pohja ilman kävijöitä.

*******

Minä en ole anonyymi AV-MAMMA. Minä olen lilyläinen omalla naamallani esiintyvä bloggaaja, joka kuitenkin – kuten aika moni muukin suomalainen, vaikka ei sitä ääneen sanokaan – satunnaisen säännöllisesti vierailee kyseisellä keskustelupalstalla milloin mistäkin impulssista. Joskus viihteen vuoksi, toisinaan FB-linkin myötä, joskus ihan vaan provosoituakseni.

Kyse on kuitenkin pohjimmiltaan pitkälti samasta asiasta. Nettiyhteisöstä. Johonkin kuulumisesta.

Se ei ole pieni asia.

 

 

*) Kirjoittajalla ei ole inside-tietoa tapahtumien kulissientakaisesta kulusta – tapahtumakuvaus perustuu siihen, miltä ulkopuolisen tarkkailijan silmiin näyttäytyi. Tarkennuksia/lisätietoja saa esittää.

 

You Might Also Like

 • Hannahi90
  14.1.2015 at 16:00

  Sie kirjotat tosi hyvin aiheesta ku aiheesta!

  • Kristaliina
   14.1.2015 at 20:28

   Kiitos :) Ei ihan normaaliin blogiarkeen liittynyt tämä, mutta oon niin mielenkiinnolla seurannut tuota #avmammagate:a (heh), että pakko oli päästä kirjoittamaan julki omat näkemykseni :)

 • Elmi
  14.1.2015 at 16:29

  Tässähän ois jollekin jo graduaihe! 

  • Elmi
   14.1.2015 at 16:31

   Tai useampikin. Tuo yhteisöllisyyden rakentuminen/kokeminen nettifoorumilla, kriisitiedotus jne.

  • Kristaliina
   14.1.2015 at 16:32

   Mä just ajattelen, että hemmetti tästä tulisi pitkä essee… Ehkä mun pitäis tehdä se keskenjäänyt gradu :D

 • LauraEm.
  14.1.2015 at 16:34

  ”Väitän, että tämä yleinen av-mammojen halveksunta on osa sitä puhetapaa, jolla ns. naisten genrejä edelleen pidetään ala-arvoisempina kuin miesten. Saippuaoopperat. Naistenlehdet. Kauniit ja rohkeat. Seitsemän päivää –lehti. Joo joo karseaa kuraa. Kuka niitä katsoo tai lukee? Toista se on kuulkaas Urheiluruutu.”

  En ehtinyt ees lukee loppuun kun jo ajattelin samaa. Naisten hömppää, ja vielä tarkemmin äitien hömppää. Mistään mitään tajuamattomien mammojen mammailua. Ihan soopaahan se on, kun naiset (vaikka tosiasiassa foorumilla on varmasti paaaaaljon myös miehiä) kirjottelee kaikista mahdollisista ihmiselämään liittyvistä asioista! Toisin en tiedä kuinka paljon jossain jatkoajan tai tuulilasin foorumeilla naureskellaan, että täällä äijät vaan jauhaa jääkiekosta ja autoista, hankkisitte elämän ja menisitte töihin.

  • Kristaliina
   14.1.2015 at 16:46

   Oh. Jatkoit mun kesken jäänyttä ajatusta. Nimenomaan. Ensin naiset ja sit vielä mammat. Aivot tippuneet synnytyksessä ja niin edelleen.

 • emmulii (Ei varmistettu)
  14.1.2015 at 17:46

  Tästä tuli mieleen kun luin tänään paikallista sanomalehteä ja siellä oli juttu otsikolla: ”Trendikkäät dieetit voivat pistää elimistön sekaisin” ja tämä uutinen oli osiossa ”Nainen” :-D Nii että naiset ne siellä taas hömpöttelee trendiruokavalioilla voi niitä hölmöjä naisia.

  • Kristaliina
   14.1.2015 at 20:24

   Ne naiset, ne naiset… Miehethän eivät luonnollisesti mitään sellaista tekisi :)

 • Vierailija (Ei varmistettu)
  14.1.2015 at 18:23

  Kiitos tästä kirjoituksesta, Krista! Aivan mahtavasti osasit sanoa sen, mitä olen itsekin ajatellut. Olen 23-vuotias, lapseton nainen, ja olen jo pitkään osallistunut päivittäin keskusteluihin ”aaveella”. Kun rekisteröitymispakko jysähti lauantai-iltana, olin kuin puulla päähän lyöty. Nimenomaan mystisen ja etäisen ylläpidon käytös on kummallista, aivan kuin siellä oltaisiin tavallisten kuolevaisten yläpuolella. Olematon informaatio on vain yksinkertaisesti huonoa palvelua, oli sitten kyse ilmaisesta keskustelupalstasta tai mistä tahansa. Itse saan viihdettä, vertaistukea ja uusia näkökulmia av-keskusteluista, ja iloitsen, jos voin siellä auttaa jotain tuntematonta hänen ongelmassaan. Toivottavasti tekstisi tavoittaa sekä av-kävijät että -moderaattorit!

  • Kristaliina
   14.1.2015 at 20:26

   Kiitos itsellesi kommentista – ja siitä, että ääneen sanotaan, että näissä keskusteluissa tosiaankin on mukana muitakin kuin höyrypäämammoja ja trollaajia. Ihan tavallisia, täysijärkisiä ihmisiä siellä on kuitenkin varmasti iso osa osa (vaikka tosiaan paljon niitä trollaajiakin), fiksuja ihmisiä niin kuin täällä Lilyssäkin :)

 • av-mamma (Ei varmistettu)
  14.1.2015 at 19:17

  Siis tuo viestien poistaminenhan on ihan tyypillistä tuolle palstalle. Ihan aiheellisista, siisteistä ja mitättömistä keskusteluista poistuu asiallisia viestejä ihan tuosta noin vaan, mitään perustelematta ja ilman, että taustalla olisi ollut mitään draamaa. Siis keskusteluista, jotka ovat tasoa ”Prisman HeVi-osasto” tai ”Suositelkaa hyvää imuria”, ja joissa mammat oikeasti keskustelevat Prisman mandariinivalikoimasta, ja Boschin ja Electroluxin eroista. Jos palstalle erehtyy tekemään keskustelun aiheesta aiheettomat viestien poistot, se poistetaan. Jos tekee uudestaan, ip-osoite estetään. Laitoin kerran jopa viestiä ylläpidolle ja pyysin perustelemaan randomisti poistuvia viestejä. En saanut vastausta ja minun ip-osoitteeni estettiin :D Eikä kyseessä todellakaan olleet viestini, jätin tarkoituksella tuolloin kirjoittamatta mitään mihinkään.
  Että näin. Jos täällä sattuu joku mamma-palstan ylläpitäjä olemaan, niin mielelläni minä ainakin kuulisin, että minkälaiset ohjeistukset teillä on, ja miksi välillä tulee niin randomia niin randomia.

  • Kristaliina
   14.1.2015 at 19:42

   Hmm, kiinnostavaa. Ja onko heillä edes olemassa mitään ohjetta? Toisaalta olen tuolla huomannut myös kritiikkiä siitä, että ilmiannetut laittomat viestit saattavat olla näkyvissä aivan liian pitkään.

   Itseäni ihmetyttää myös se, että eikö näin isolla taholla tosiaankaan ollut olemassa mitään kriisiviestintäohjetta.  Tämähän oli ihan helposti kuviteltavissa oleva uhkatilanne: joku lataa niin laitonta sisältöä, että sivu joudutaan sulkemaan. Luulisi, että jonkun pöydällä seisoo komeana kriisiviestinnän kansio, jossa ihan kissankokoisilla kirjaimilla lukee, että mitä kussakin ikinä kuviteltavissa olevassa kriisitilanteessa tehdään. Kuka viestii, miten, kenelle ja niin edelleen.

   Jos ei ole, niin toivottavasti tämän tapauksen jälkeen on. Minä voin mennä mielelläni heille konsultiksi :)

 • Vierailija (Ei varmistettu)
  14.1.2015 at 20:09

  Oon aina ihmetellyt tuota av:ta! Kiitos, nyt on yksi pohdittava asia maailmassa vähemmän :D

  Pee

  • Kristaliina
   14.1.2015 at 20:11

   Mullekin se oli varsinainen ahaa-elämys, kun sen tajusin :D :D :D

 • Maaren S
  14.1.2015 at 22:26

  Mä olin täällä jo ihan riemuissani että ”jes, joku kirjoittaa äideitä av-alalla (roudareista tai muista tapahtuma-alalla työskentelevistä)”. :)

  Mielenkiintoinen aihe kyllä ja pätee varmaan muihinkin palstoihin/foorumeihin kuin vauva.fi. Olisi jännä kuulla sen kuuluisan ylläpidon puoli tähän tarinaan. 

  • Kristaliina
   16.1.2015 at 14:49

   Mulle ennen av tarkoitti vain audiovisuaalista. Audiovisuaaliset mammat?

   Joo, todellakin kiinnostaisi. Mulla oli ensin mielessä, että tää vois olla kiinnostava lehtijuttu; silloin ois voinut haastatella kaikkia osapuolia. Mutta sitten jäin miettimään, että no mikä taho sellaisen jutun olisi kiinnostunut julkaisemaan… Ja totesin, että hei no onhan mulla tässä tää ihan omakin media :)

 • mungoliini (Ei varmistettu)
  14.1.2015 at 22:39

  meide on ollut av-mamma jo ennen omia lapsia, siis 10v sitten tms sinne eksynyt ekaa kertaa.
  huhuan kertoo että mainostajat olivat jo LA ottaneet yhteyttä kun ei ole kävijöitä, ja 90% sivuston liikenteestä oli lakannut, ja sanoman tilauksia peruttu enemmän kuin kolmeen kuukauteen.
  mä luen avtä kun nukutan lasta, tai jonotan labraan tms. ihan mahtavaa hömppää, ketään ei tunnista (jossei halua) ja se on aika hulvatonta.
  mutta ehkä sanoma nyt ottaa opiksi ja palkkaa pätevämmän tiedottajan.

  • Kristaliina
   16.1.2015 at 14:47

   Joo, parhaimmillaan tuolla on kyllä aika helmiä! …ja pahimmillaan karseaa kuraa, mutta toi kontrasti tavallaan kuuluu siihen kans. Kansan koko kirjo :)

   Mulla on toi palsta kännykän suosikeissa, ja myös silleen satunnaisesti selaan sitä jotain odottaessani – silloin, jos blogin puolella ja Facebookissa on hiljaisempaa. Eka aina klikkailen blogia ja FB:tä kyllästymiseen asti ja sitten viimeisenä viihdykeoljenkortena tuonne :D Vaikka bussissa istuessa. Välillä kyllä tuntuu, että apua huomaako joku takanaistuja, että mä oon pahamaineisella aaveellä :D

 • velamamma (Ei varmistettu)
  15.1.2015 at 04:10

  Musta oli aika epäilyttävää, että tuohon ketjuun ilmestyi joku kommentoimaan tosi vihamielisesti ylläpidon arvostelijoita tyyliin ”ettekö ymmärrä ettei Sanomalla mitään rahaa ole eikä täällä kukaan yöllä ole valvomassa ja poistamassa viestejä eikä ole resursseja korjata mobiiliongelmia ja menkää pois jos ei kelpaa blaablaa”, ja joku kysyi tältä edustaako hän ylläpitoa. Tuo vihamielinen tyyppi kielsi sen, mutta kun kommentoin heti sen jälkeen tähän tyyppiin viitaten että ylläpidolla on hiekkaa pillussa (tosi nokkelaa, mutta oli pakko) niin kappas vaan, kommenttini katosi saman tien :D Ei ollut hirveän uskottavaa, että ylläpidon arvostelijoita kohtaan hyökkäävä tyyppi, joka väitti ettei ole itse ylläpitoa, sattui olemaan aktiivisesti ketjussa postaamassa juuri silloin, kun häneen viittava viesti poistettiin, mutta ei muka poistanut sitä itse. Jos tyyppi oli tosiaan ylläpitoa, niin oli kyllä todella epäasiallinen kommenteissaan.

  No, voihan tuo juttu toki olla sattumaakin, kuten myös se miten harmittomia ketjuja ja kommentteja poistetaan salamannopeasti ilman että kukaan ymmärtää miksi, mutta jotain todella häiriintyneitä esim. pedojuttuja ja -linkkejä taas ei. Musta tuntuu että siellä on modeilla kaikilla ihan omat mielivaltaiset sääntönsä. Tuo yllämainittu bannijuttukin pelkästä palautteen antamisesta kertoo aika paljon. Joillain on noussut moden ääretön valta pahasti hattuun :P Tuskinpa tähän mitään suurta huomiota saa missään herätettyä, eli sama meno varmasti jatkuu. Sääli.

  • Kristaliina
   16.1.2015 at 14:45

   ”Hiekkaa pillussa” :D

   Olisi tosiaan tosi hyvä, jos moderointiin/bannailuun olisi jonkinlainen yhtenäinen linja – tai vaikkapa jopa ko. hetken moderoijan naama jossain pikkuboksissa näkyvissä. Tekisi sitäkin tahoa vähän inhimillisemmäksi. Koska ihmisiähän sielläkin on, ja varmaan yrittävät tehdä työnsä (heh ikuinen optimisti) mahdollisimman hyvin noissa olosuhteissa.

   Mutta tää on jännä tilanne, kun tosiaan tuntuu, että palstalaiset ja moderoijat ovat ikään kuin vastapuolet. Ideaalitapauksessahan he olisivat samalla puolella, vetämässä yhtä linjaa mahdollisimman hyvän palstan eteen.

   Heh joo: ikuinen optimisti täällä morjens :D 

 • av-mamma (Ei varmistettu)
  15.1.2015 at 10:58

  Aivan upea kirjoitus, tuhannet kiitokset siitä! Me av-mammat olemme hieman ihmetelleet, miksi media ei noteeraa mitä, yksikään iltapäivälehti ei kirjoittanut tästä draamasta vaikka muuten he kyllä hakevatkin usein aiheet lööppeihinsä av:lta. Tämä on hyvin merkillinen tapaus av:n historiassa.
  Meitä av-mammoja ei otettu tosissamme. Mutta ryhmähenkemme on aivan mahtava, saimme kukistettua tyhmät modet! Kiitos loistokirjoituksesta!
  t. yksi av-mamma

  • Kristaliina
   16.1.2015 at 14:41

   Kiitos itsellesi kommentista! Mäkin oon muuten huomannut, että aika usein lööppimatsku on sieltä löydetty :) 

   Toivottavasti joskus tulevaisuudessa syntyisi yhteishenkeä myös palstalaisten ja valvojien kesken; vai onkohan tämä utopiaa…? :) Koska kuitenkin uskon, että isoin osa palstalaisista on sitä mieltä, että valvonta sinänsä on hyvä juttu. Kunhan se tehdään hyvin. Kiinnostavaa tuo, että tulossa on pian jonkinlainen palaute/kehittämiskysely käyttäjille!

 • Kristaliina
  15.1.2015 at 14:59

  Jos bloggauksen tapahtumat olivat mallia ”ei näin”, niin tässä sitten suht tuoreesti mallia ”vaan näin”:

  Ylläpito15.1. klo 12:21

  Ylläpito kommentoi:
  Moni on kysynyt, onko tämä Ylläpito-nimimerkki oikeasti ylläpito. Kyllä on: Tätä tekstiä kirjoittaa nyt Vauvan toimituspäällikkö Anna.

  Ketjussa kysytään, miksi olimme niin hitaita – ja samaa kysyi myös esimerkiksi Puutalobabyn blogi, jonka moni onkin lukenut. Olette oikeassa: Olimme liian hitaita. Olimme, koska tämä oli meille ylläpidossa työtä tekeville nyt ensimmäinen kerta, kun jouduimme siirtämään keskustelun nopeasti rekisteröitymisen taakse. Emme osanneet toimia tämän fiksummin, työnjako ei toiminut, eikä tieto kulkenut hyvin täällä ylläpidon päässä.

  Meni pieleen, pahoittelut. Nyt voimme vain kiittää kommenteista, opetella kriisiviestintää ja kehittää työntekoamme.

  Kuten sanottu, keskustelu täyttyi asiattomista viesteistä, jotka vaativat moderaattorien työtä. Poikkeuksellisen suuren viestimäärän seulominen ei onnistunut, emme pysyneet perässä. Moderaattorit tarvitsivat lisää työaikaa.

  Toisin kuin moni ketjussa ajattelee, AV:n yhteisö on meille tosi tärkeä – ja olemme AV:sta ylpeitä. Tietenkin meidän pitäisi palvella yhteisöä paremmin ja kertoa heti, mistä on kyse, kun näin poikkeukselliseen keinoon turvaudutaan.

  Olemme saaneet nyt paljon palautetta, jossa meitä pyydetään puuttumaan tiukemmin epäasiallisiin viesteihin palstalla. Etsimme uusia keinoja tehdä tätä, ja pyydämme AV:n yhteisöltä siihen apua. Ensi viikolla sivustolla aukeaa tästä kysely. Toivottavasti mahdollisimman moni vastaa ja kertoo mielipiteensä.

  Siis kiitos kaikille kommenteista, ja pahoittelut.”

  *******

  Lainaus siis av:lle lähetetystä ylläpidon/toimituspäällikön viestistä – hyvähyvä!

  Alkuperäisestä bloggausesta jätin muuten (ihan pituusteknisistä syistä) pois sellaisen ajatuksen, että voikohan yhteisö olla kriisin jälkeen jopa vahvempi. Ainakin yhteishenki palstalaisten kesken (toivottavasti) lujittui, ja (toivottavasti) asiasta otettiin opiksi kaikilla taholla.

  Happy end?

 • Vierailija (Ei varmistettu)
  15.1.2015 at 16:10

  Muistaakseni on niin että julkaisja on vastuussa myös keskustelupalstojen sisällöstä – siitä että sielläkin noudatetaan ”hyvää journalistista tapaa” vaikka sisällöntuottajat ovatkin ulkopuolisia. Julkaisijat varmaan tämän vuoksi poistavat asiattomiksi ilmiannettuja kommentteja hyvinkin herkästi. Julkisen sanan neuvosto on kanteluiden perusteella antanut langettavia päätöksiäkin keskustelupalstojen kirjoittelusta.

  Aaveella toimii myös itsesääntely > muut lukijat ja keskustelijat voivat ilmoittaa asiattomasta kommentista ja tätä varmasti paljon käytetään. Lukijoiden ilmoitukset voivat hyvin olla yksi syy siihen miksi asiallisisakin kommentteja katoaa. Varsinkin kiireessä moderaattori varmaan mielellään ennemmin poistaa ilmoitetun kommentin kuin jää tavaamaan ja pohtimaan onko tämä asiallinen vai ei. Toisinaan katoaa ihan asiallisia ja kiinnostavia ketjuja – ja joskus niitä jopa palautetaan kun useampi kyselee kadonneen, asiallisen ketjun perään. :)

  Aihe vapaa on ihan käsittämättömän suosittu palsta ja siihen ja anonyymin kirjoittelun mahdollisuuteen nähden minusta yllättävän siisti sisällöltään. Itse tykkään tiukasta linjasta vaikka se joskus ylilyönteihin johtaakin. Kyseessä on kaikesta huolimatta perhelehden palsta ja ihan kaikkein karmeimmat aiheet, näkemykset, solvaukset ja asiattomuudet eivät sinne minusta kuulu.

  Kriisiviestintä oli tosiaan hakusessa tässä aavee-casessa. Musta oli ihan hyvä että rekisteröintipakkoa selitettiin lopulta, vaikka selitys auttamattoman myöhässä tulikin. Paniikkinappula sinänsä oli varmaan ihan oikea vaihtoehto heille tuossa tilanteessa, siihen kun olisi saanut vielä selittävän viestin palstalle saman tien niin olisivat saaneet asian tosi siististi hoidettua. Tää jälkeenpäin ja ulkopuolelta neuvominen on aina niin helppoa! x)

  • Kristaliina
   15.1.2015 at 16:23

   Joo hei mä siis myös oon enemmänkin tiukemman valvontalinjan kannattaja (selvät herjaukset, rasismi ym.) ja ymmärrän ihan tosi-tosi hyvin, että paniikkinappulaa painetaan! Ja niin pitääkin. Vaikka tyyliin koko sivuston sulkeminen hetkeksi, jos tilanne sitä vaatii jne. Mutta tosiaan se tiedottaminen tässä oli se homman ydin – niin kuin säkin tosiaan sanoit. Jos ollaan vaan hiljaa, niin syntyy helposti se sellainen ”paha itsevaltainen ylläpito” vs. ”me mammat” -asetelma, mikä nyt pääsi syntymään. Mä veikkaan, että suurin osa ko. palstan käyttäjistä olisi luultavasti ymmärtänyt/suvainnut poikkeustilan, jos siitä olisi vaan avoimesti viestitty.

   Mutta joo, toivottavasti tästä sielläkin opittiin!

 • Je suis Av-mamma (Ei varmistettu)
  15.1.2015 at 20:16

  Minäkin seurasin rekisteröitymisgatea viikonloppuna. Huonosti hoidetusta tilanteesta tosiaan seurasi jotain hyvää, ja se on se yhteishenki joka nousi yhteisestä vihollisesta. Ja Sanomallekin paljastui viimeistään nyt aika monta porsaanreikää heidän rekisteröinnistään. :D Kuten juuri se, että aika moni heidän käyttäjistään voi yhtäkkiä muuttua 90-vuotiaaksi mieheksi jonka etunimi on Av ja sukunimi Mamma…
  Sen verran hyvin tunnen keskustelupalstojen ylläpitoa, että ymmärrän hyvin moderointiin ja yhtenäisen linjan pitämiseen liittyvää problematiikkaa. Siinä Vauvalla ja Sanomalla on kuitenkin roimasti kehitettävää.

  • Kristaliina
   16.1.2015 at 14:38

   Mahtava nimimerkki :D

   Joo, toivottavasti tän ”gaten” lopputulos on positiivinen. Vaikka kyllä tuolla tiedoteketjussakin on melkoinen rähinä päällä… Mutta sehän on ko. pastalle tyypillistä; ja kuten tuolla yllä sanotaankin, noin täysanonyymipalstaksi tuohan on kuitenkin maailmanmittakaavaa ajatellen aika siisti :)

   Hitsi Joelilla oli kertoa maailmalta joku esimerkki tällaisesta palstasta; siellä jostain syystä kaikki olivat saaneet päähänsä laittaa nimimerkiksi ”David” :) Muistaakseni :)

 • ruis (Ei varmistettu)
  15.1.2015 at 21:58

  Tuo ylläpidon vastaus oli hyvä, mutta toivoisin, että se olisi näkynyt muuallakin, kuin ilmeisesti jossakin keskusteluketjun osana? Kävin äsken vauva.fi osoitteessa, eikä etusivulta ainakaan osunut silmiin mitään tästä asiasta. Myöskin tänne sinun blogisi puolelle se tuli sinun postaamana. Eilen asia oli esillä myös twitterissä pienimuotoisesti ja Sanoma tagattiin keskusteluun mukaan, mutta heidän twittertilinsä ei reagoinut asiaan mitenkään. Helsingin Sanomissa oli äskettäin hyvä juttu Rakennusviraston twittertilistä ja siitä, kuinka heti vastaamalla (somessa) lopetetaan kohut ennen niiden alkamista. Ihan ei ainakaan Sanoman tapauksessa nyt toiminut… twittertilillä on ollut toimintaa tämän jälkeen, joten uskomatonta, ettei asiaan reagoida. Toivoisin, että heiltä olisi kriisiviestinnässä otettu tämä huomioon ja tuotu omilla vastauksilla näkökantaa esille, vauva.fi etusivulla, twitterissä vastattu asiaan (sillä mitä muuta some on kuin vuorovaikutusta…nyt nähtävästi kyseessä on vain konsernin jäykkä yritys pysyä somessa ja mainostaa omaa toimintaansa – tätä voisi muuten tehdä myös hyvällä vuorovaikutuksella) ja blogissasi kommenteissa. Jos vauva-lehden toimituksella ei ole viestinnästä kokemusta somessa ja kriisitilanteissa, luulisi, että jollakin Sanoma-konsernissa olisi. Ihan en siis ainakaan vielä allekirjoita tuota happy endiä.

  • Kristaliina
   16.1.2015 at 14:35

   Totta, sitä piti siis etsiä tuolta tiedotusviestiketjun 10. sivulta (suunnilleen) eli aika hyvin oli piilotettu :)

   Hei kiitos vinkistä, tää aihe kiinnostaa sen verran, että etsinpä käsiini tuon HS:n  Rakennuvirastoa käsittelevän jutun! Tuollainen pitäisi kyllä tänä päivänä olla toimintatapana yrityksessä kuin yrityksessä – ihmetyttää, ettei ole…

   Oletteko muuten huomanneet case-Kristillisdemokraatit? Eli tää joku poliitikko kun laukoi typeryyksiä Heinäluomasta. Heti tuli tiedote, että puolue irtisanoutuu tällaisista kommenteista (ja pahoittelut ja surunvalittelut) – ja seuraavana päivänä ko. henkilölle vielä potkut puolueesta. Näin sitä kriisiviestintä hoidetaan, pisteet Kristillisdemokraateille! Ihan esimerkillisesti toimi tuo prosessi sarjassa ”kun joku puolueessa töppää”. Olivat hereillä.

   (vrt. Laajasalon surma, jonka yhteydessä tyypin kokoomuspuoluetoverit vaikenivat kuin muuri eikä kukaan mukamas enää tuntenutkaan kyseistä henkilöä)

 • eppunen
  17.1.2015 at 12:59

  Mää kävin tuolla vähän aikaa, mutta vaihdoin demiin kun tuolla on liian kova meno näin herkälle ihmiselle. Musta oli ihan hyvä et niille muistutettiin välillä säännöistä…

 • empuska
  19.1.2015 at 17:03

  Tosin jännä, että tuolleen pelataan aikaa moderoinnille. SA:ssa jos se touhu mennyt levottomaksi, koko saitti menee ”Vain rekisteröityneet voivat lukea ketjuja”-verhon taakse, ja tätä tapahtuu eeeerittäin usein. (Tosin sille saitille maksaa jopa rekisteröityä, mutta silti.)

  Ei tuo rekisteröitymispakko ollut hyvä veto, mutta mikä keinoksi, jos touhu oikeasti menee niin levottomaksi, ettei resurssit riitä? Loppupeleissä se yhteisö kärsii, oli se palveluntarjoajan puolesta tai ihan itse hakkaamalla nauloja kirstuunsa.