Suuri saniais-samurai

Ja katso! Vuohenputkijooga on löytänyt veroisensa!

Saanko esitellä…

…saniais-samurai!

Mähän oon aiemminkin kertonut, että meidän (ihana) mökkimaasto on myös megaluokan punkkipöpelikkö. Sitä punkkien määrää on ehkä hankala edes käsittää – mutta kuvaavaa on esimerkiksi se, että yhdellä autolta-mökille -kävelyllä Joelin hirvijaloissa saattaa olla kymmenkunta punkkia.

Toki syynäämme niitä jatkuvasti eivätkä kaikki ehdi kiinnittyä. Joelilla on kuitenkin yhden kesän aikana kymmeniä-kymmeniä (sata ehkä liiottelua?) punkkeja ihan kiinni, ja meillä muillakin useitaJo tänä kesänä lapsillakin on ollut (jatkuvista punkkitarkastuksista huolimatta) yhteensä kolme punkkia kiinni.

Mä oon jo vuosikausia sitten saanut päähäni, että suurimmat syypäät punkki-inferoon ovat tontin täyttävät (sinänsä superkauniit) saniaiset. Toki mustikkamättäistäkin punkkeja irtoaa, mutta nuo saniaiset tuntuvat olevan ihan omaa punkkiluokkaansa.

Kun mökillä on oleskeltu aikuistenkaksistaan, on ollut helppo parkkeerata itsensä kirjan kanssa terassille ja käydä punkkipuskassa vain pissaamassa. (toim. huom. ja siitäkin huolimatta siis nuo meidän punkkimäärät – siis vaikka ei edes käyskennellä siellä pöpelikössä)

Mutta nyt, kun tulevaan kesään kuuluu mökkeilyä paljon myös lasten kanssa, olisi aika tylsä käskeä pikkutyypit vain pelkälle terassille – kyllähän sitä pitää päästä tuonne tannerta tömistelemään, kun kerran luonnon keskellä ollaan!

Mun ratkaisu: upouusi ja ajatusenterävä viikate.

Ah!

Oon jo nyt varmaan kuukauden kyttäillyt, että koskas ne saniaiset alkavat puskea pintaan. Ajattelin, että niitä voisi sieltä huitoa niittää aina jokin verran, fiiliksen mukaan – kai sillä jotain merkitytä sitten on. Ja tänään vihdoinkin pääsin tositoimiin.

Viuh!

Se oli sitten viikatehuumaa heti ensihuitaisusta. Hitsi vie tuo rakkine on niin terävä, että saniaiset tuntuvat katkeavan jo pelkästään ajatuksen voimalla!

Aivan yhtä koukuttavaa kuin vuohenputkijooga. Ja mitä liikuntaa: kiertoliike, VIUH! Täältä pesee! VIUH! Haukansilmät syynäävät mättäistä saniaispaholaisten alkuja, ja… VIUH!

TÄÄLTÄ TULEE SANIAIS-SAMURAI!

Nyt kun olen tuolla pari tuntia hikoillut, olen luultavasti täyspunkitettu.

Kultaaaa-aaaa, romanttisen punkkitarkastuksen aika!

9

You Might Also Like

 • Torey
  6.6.2020 at 08:09

  Hyihyihyihyihyiiiii! Mä en todellakaan suostuisi teidän mökille vierailulle. 😂

  Meillä on ainoastaan kissasta yleensä irrotettu punkki tai pari kesässä. Ja vihaan niitä. Mua ällöttää aivan valtavasti. 🙈

  Kuitenkin viime kesänä ekaa kertaa esikoinen bongasi kuopuksesta punkin. Se ei ollut ehtinyt vielä kiinnittyä, onneksi. Sain huiskittua sen pois siinä mökkipihalla. Mutta hyihyihyiiiii.

  Lapset on rokotettu, mutta vielä tarttis meidät vanhemmatkin rokottaa. Nykyään kun niitä pirulaisia alkaa olla jo kaikkialla.

  • krista
   7.6.2020 at 11:48

   Mulle kans alkuun punkit olivat megaällötys, mutta tää taitaa olla tätä kummallisuutta, että kaikkeen tottuu :D

   Hyvä, kun saitte pois ennen kiinnittymistä, sehän on just kaikkein parasta. Siihenkin muuten silmä harjaantuu! Itse oon kaksi punkkia bongannut itsestäni puutarhatöissä (omalta pihalta siis), toinen oli kädellä ja toinen KÄNNYKÄLLÄ, matkalla oli mun kättä kohti :)

 • Heli
  6.6.2020 at 09:57

  Punkkirokote kannattaa ilman muuta ottaa koko perheelle pikimmiten!

  • krista
   7.6.2020 at 11:55

   Joo pitäisi kyllä ottaa! Joelilla on, käytiin punkkibussilla joskus vuosia sitten, mutta mä imetin silloin enkä siksi silloin ottanut. Mutta pitäisi kyllä koronan jälkeen ottaa koko porukalle.

   Ja tosiaan rokotehan on sitä harvinaisempaa TBE:tä vastaan, sitä on ollut tuolla Kirkkonummella 2014-2018 yhteensä 12 kappaletta eli ei onneksi vielä kovin yleinen (tosin tuo luku kahden vuoden takainen) ja rokotuksia suositellaan siellä erityisen paljon luonnossa liikkuville, yli neljän viikon ajan liikkuville. Mutta kyllä mä näkisin, että meidän se kannattaa ottaa.

   Borrelioosi on sitten tosiaan se yleisempi, siihen ei ole rokotusta. Borrelioosin tarttumisriski on sitä pienempi, mitä nopeammin punkin saa pois, joten mä uskon, että aktiivinen punkkien tarkkailu on se tärkein juttu. Meillä me syynätään oikeastaan koko ajan, ja tuskin koskaan meillä on ollut punkki kiinni 1-2 tuntia enempää. Ja jos pääsee kiinni, tarkkaillaan puremakohtaa, että alkaako ilmestyä punaista rinkulaa. Yhden kerran on vaan käynyt ikävä vahinko, kun punkki oli ollut hiusten seassa niin, että ei oltu sitä onnistuttu huomaamaan ennen kuin punkki oli jo aika pullea. Se oli muuten tosi ällöä, yööök. Paljon ällömpää kuin nämä, jotka ovat ihan lyhyt hetki sitten vasta päässseet ihoon kiinni.

   • Anna
    8.6.2020 at 15:28

    Rokotusohjelma kannattaa aloittaa jo syksyllä niin ehtii saada kaikki tehosteet kesäksi. Meillä on minut ja lapset (en muista onko mieskin) rokotettu kun lomaillaan paljon kaakkoissuomessa.

 • Eepu
  6.6.2020 at 11:27

  Meillä on lähipiirissä muutama aika ikävä borelioosista saatu sairaus, joka rajoittaa koko loppuelämää ikävällä tavalla, joten henk.koht kammoan sitä Koronaa enemmän.

  Meillä on koko perheellä rokotukset, kun retkeillään paljon luonnossa, mutta borrelioosiinhan se ei auta, joten jatkuvat tarkastukset on ainoa keino. Ne pienimmät punkit ovat kyllä aivan minimaalisia :( Onneksi meidän retkimaastoissa ja omassa pihassa ei punkkeja ole paljon näkynyt. Ällöjä ovat.

  • krista
   7.6.2020 at 12:02

   Joo tuo on kyllä sellainen sairaus, jota tosiaankaan ei halua kohdalleen tai läheisensä kohdalle tai kenenkään muunkaan :( Ja just näin, jatkuvat tarkastukset ovat paras ja ainoa keino. Ne pienet on kyllä niin minejä, että joskus on ihan, että ”eeeeeei tuo voi olla”. Ja sitten kun alkaa tarkemmin syynäämään, niin kyl-lä, punkkihan se siinä! Tarkkana kyllä pitää olla!

   • Anna
    8.6.2020 at 15:30

    Mutta muistanko väärin vai oliko niin että ne pienimmät nymfit ei vielä kanna tauteja?

    • krista
     8.6.2020 at 15:39

     Voi kuule olisikin noin, mutta mun mielestä se on (valitettavasti) just toisin päin: nymfi-vaiheen punkki on yleisin borrelioosin tartuttaja :( (siitä mm. täällä https://yle.fi/uutiset/3-7283221) Ilmeisesti johtuu osittain myös siitä, että nymfiä on niin hankala huomata kokonsa vuoksi, että se ehtii olla kiinni pidempään kuin isommat punkit :(

 • Elina
  7.6.2020 at 18:01

  Teillähän olisi ihan täydellinen kohde testata niitä Reiman uusia Anti-Bite -vaatteita lapsille, kun muutenkin teet yhteistyötä Reiman kanssa. Kiinnostaisi myös tulokset, että onko niistä oikeasti hyötyä. Itse ostin lapselle takin alennuksesta, mutta se on viime vuoden mallia ja ainoastaan hyttysiä vastaan (joka tietty on sekin mahtavaa, jos oikeasti toimii). Uusissa malleissahan pitäisi olla käsittely, joka karkottaa myös punkit!

  • krista
   7.6.2020 at 18:07

   No kuule hei arvaa, oonko noita Reiman nettisivuilta katsellut :) Heh meilläkin on kuitenkin se, että meilläkin ne viime vuonna ostetut pelkkä-hyttys-anti-bitet on edelleen sopivia ja niitä edelleen käytetään. Hyttysissä muuten tuntuisi toimivan, mulla on itsellänikin sellainen iltaisin! Mutta ainakin katselin, että niillä ois noita sukkia uusimmassa, punkkejakin karkoittavassa anti-bite-vaatteissa… Niitä vois olla kyllä kiinnostava testata!