Meille tulee siivooja!

Yhteistyössä: Freska

Pitkällisen ”no oishan se ihan kiva, mutku mutku mutku” -pähkäilyn jälkeen nyt tuli se viimeinen toimintaimpulssi: no hemmetti, kokeillaan nyt sitten!

Meille tulee huomenna ensimmäistä kertaa siivooja.

Tästä kaikesta on tavallaan kiittäminen ensinnäkin blogituttu MarjaH:ta, joka pari viikkoa sitten (täällä) kommenttikentässä hehkutti siivoojakäynninjälkeistunnelmiaan – ja sai minut täällä kotikaaoksessa väläyksenomaisesti haaveilemaan samasta. Ja toiseksi kiitos kuuluu siivouspalveluita tarjoavalle Freskalle, joka JUST sillä samalla hetkellä sattui laittamaan hyvän tarjouksen sähköpostiin. Ja kolmanneksi voi kiittää ehkä ihan sellaista omaa ja vähän ehkä ympäröivän yhteiskunnankin asenneilmastoa koko hommaa kohtaan.

Nämä kolme sattuivat osuivat just tiettyyn ajankohtaan kohdalleen. Ja kyllä: siitäpä mä sitten päätin, että kokeillaan mekin.

En tiedä vielä yhtään, miten se sujuu – siivooja tulee siis ensimmäisen kerran huomenna ja olen sopinut Freskan siivoojan kanssa nyt kalenteriin neljä ensimmäistä siivouskertaa. Sittenpä näkee, miten homma menee. Ei voi tietää, jos ei koskaan kokeile.

olohuone sotku

Mä kuulin ensimmäistä kertaa siivoojan käytöstä ”nykymaailmassa”, tavallisen suomalaisen perheen käyttämänä palveluna joskus 15 vuotta sitten silloisen työpaikan kahvipöytäkeskustelussa. Silloin se kuulosti vähän erikoiselta, yllättävältä. Mutta siinä kahvikuppi kädessä eräs perheellinen työkaverini  töräytti ykskantaan päättäneensä, että heillähän ei kotitöistä riidellä – ja heillä kävi siivooja.

Ajattelin ehkä silloin ”oho” ja ”vau”, mutta silloiseen elämätilanteeseen idea tuntui vielä yhtä kaukaiselta kuin… …no vaikkapa kuin yhdistelmävaunujen heittoaisa tai kestovaippojen imut (jotka ovat minulle kyllä ihan yhtä ufokaukaisia edelleen).

Mutta vähitellen siivoojan käytöstä alkoi kuulua kokemuksia sieltä täältä. Tutuiltakin. Jos alussa kokemuksista kerrottiin hieman nolostellen (tai jopa salaa vähän puolustuskannalla), nykyisin tuntuu, että asiaan liittyvät stigmat ovat tehokkaasti karisseet. Siivouspalveluista on tullut ihan tavallisten perheiden tavallinen juttu.

Täällä blogissakin monet ovat suositelleet sitä minulle ihan blogin alkuajoista asti. Varmaan kymmeniä ja kymmeniä kertoja.

Ja mitä minä olenkaan näihin kommentteihin vastannut…?

keittiö

Jokseenkin näin:
”Oi, ois kyllä luksusta! Mutta pelkään vaan, että joutuisin hampaat irvessä siivoamaan sitten sitä siivoojaa varten – ja se olisi tietysti kamala tragedia :D”.

Tämän saman kirjoitin myös vastasviestissäni Freskalle, tyyliin: kiitos tarjouksesta, kuulostaa hyvältä – mutta enhän mä vaan joudu itse siivoamaan ennen siivoojan tuloa…?

Suurin ongelma nimittäin täällä meillä ovat ne kamaröykkiöt; tavarat, joilla ei ole (vielä? koskaan?) paikkaa ja toisaalta (etenkin) se, että boheemisluonteisesti me olemme just niitä ihmisiä, jotka jollain hassulla tavalla nauttivat siitä, että voivat heivauttaa käsistään jonkun tavaran sinne päin, eikä tarvitse omassa kotona nyt herranjestas niin tip top -tarkkaa olla.

Eli vaikka järjestämisoperaatiot meillä on käynnissä etenkin yläkerrassa vaatehuoneen (valmis!) ja kodinhoitohuoneen (melkein valmis!) kanssa, niin aika varmaa meillä on se, että aina jostain päästä falskaa.

Eikä me millään tavalla tykätä siivoamisesta. Sotkemisessa sen sijaan ollaan tosi hyviä.

eteinen

Mä en epäile hetkeäkään siivoojien ammattitaitoa, siivouspalveluiden arjenhelpottavuutta ja niitä satoja kokemuksia sekä livenä että somessa, kun mulle on kerrottu, miten mahtavaa se on… Mä uskon. Oikeasti.

Mutta sitä mä epäilen, että miten täällä kamaräjähdysten keskellä kukaan ulkopuolinen voi siivota yhtään mitään:

olohuone
Mutta. Freskalta vakuutettiin, että ei tarvitse siivota ennen siivoojan tuloa. Siivoojan kanssa yhdessä voidaan ekalla käynnillä käydä läpi, että mitä millekin jutulle tehdään tai jätetään tekemättä. Kerätäänkö lelut koreihin ja niin edelleen. Mulle vakuutettiin, että siivooja on ammattilainen ja hän kyllä osaa toimia hyvin erilaisissa ympäristöissä. Ja että me ei olla maailman ainoa lapsiperhe, jonka kotona näyttää tältä.

Okei, okei. Kokeillaan.

Testiluonteisesti jätämme nyt sitten oikeasti raivaamatta nuo kamat – näissä kuvissa todistusaineistoa – ja katson, mitä tapahtuu. Pyörtääkö siivooja ovelta ulos. Toki myöhemmillä kerroilla ei ole (kovin) iso vaiva esimerkiksi edellisenä iltana tehdä leluille se sellainen perusjärjestely, mikä meillä tietysti välillä tehdään. Koska uskokaa tai älkää: esimerkiksi tuon ”leikkihuoneen” (jotkut kutsuvat sitä olohuoneeksi) leluilla on omanlaiset korinsa; ponit yhdessä, pikku-ukkelit yhdessä, pehmolelut yhdessä ja niin edelleen. Leikkiteknisistä syistä ne eivät kuitenkaan pysy niillä omilla paikoillaan arviolta kymmentä sekuntia pidempään.
lelukori

Mutta joo. Niinpä nyt siis ajattelin, että kun kerran me ollaan ruuhkaviikkoväsymyshetkinä ulkoistettu ruokakaupassa käyminen ja vaikkapa matonpesu ympäri vuoden, niin miksi ihmeessä ei kokeiltaisi ulkoistaa myös siivoamista. Kun se hinta 34e/tunti (kotitalousvähennyksen jälkeen 18,70e) ei kuitenkaan ole niin paha, jos siitä saa jotain olennaista vastineeksi.

Jotain sellaista, mitä tuntuu, että ikinä ei ole tarpeeksi.

Aikaa.

keittiön pöytä

Tämä meidän valitsema Freska on siis siivouspalveluyritys, joka toimii tällä hetkellä pääkaupunkiseudulla sekä Turun ja Tampereen lähiympäristöissä suht laajoilla alueilla. Ajanvaraukset voi tehdä helposti netissä (puhelimellakin varmaan saa, etenkin jos on kysyttävää) ja muutenkin homma vaikutti sopivan yksinkertaiselta meidän makuun. On yksi selkeä tuntihinta ja sillä mennään.

Ja mulle tärkeä (ehkä jonkin mielestä hölmö) juttu eli se, että kun ottaa säännöllisen tilauksen, saa halutessaan aina saman siivoojan joka kerta. Mä oon sellainen; haluan löytää kampaajan/pesulan/ompelijan/suutarin/sähköasentajan/whatever, joka tulee jollain tasolla tutuksi. Tuntuu vaan… …mukavammalta.

yläkerta

Saimme siis tältä Freskalta sellaisen tarjouksen, että saimme säännöllisen siivouksen ensimmäisen käynnin puoleen hintaan – ja saman tarjouksen pyysin (ja sain) myös välitettäväksi tänne blogiin. Eli napatkaa itsellenne, jos vaan kiinnostaa kokeilla! Ja jos joku haluaa tilata siivojan vain yhden kerran (esim. juhlat tulossa), pyysin siihenkin pienen alennuksen: kertasiivouksesta saa -20 e alennusta.

Näillä koodeilla:
PUUTALO50 (yhteen kirjoitettuna isolla) – tällä saa säännöllisen siivouksen ensimmäisen kerran puoleen hintaan
PUUTALO20 – tällä saa kertasiivouksesta 20 euron alennuksen.

Normaali tuntihinta 34/e tunti, kotitalousvähennyksen jälkeen 18,70e/tunti.

Tarjoukset voi käyttää perussiivoukseen tai vaikkapa näin kesän tullen ikkunoiden pesuun (VINK VINK). Ja tilauksen voi siis tehdä täällä.

Itse otimme (Freskan suosituksesta) meidän sotkutilanteen takia ensialkuun vähän tuhdimmat käynnit: ensin neljän tunnin siivous huomenna ja sitten vielä kolmen tunnin siivous ensi viikolla. Sen jälkeen alkaa perusrytmi eli kahden viikon välein 2 h siivousaika.

Millaisia kokemuksia kotisiivouksesta teillä muilla? Kuulostaako tuo meidän valitsema siivousrytmi sopivalta?

Täytyy sanoa, että odotan innolla huomista. Vähän jännitykselläkin. Pitäkää peukkuja!

41
Like

You Might Also Like

 • tiuhti
  10.5.2016 at 08:43

  Apuaa..miten ihanaa! Itsekin varmaan kokeilen! Vai mitenhän kauan tässä on haaveiltu lattioiden kunnollisesta pesusta :D meilläkin ongelmana tuo eteiseen ja kaikkialle kertyvä tavara/ pussukkakasa :D auttaisikohan joku eteisessä oleva istuinpenkki mihin ne kaikki saisi piiloon ja pois näkyvistä..

  • elina
   10.5.2016 at 10:07

   Ei auta

  • krista
   10.5.2016 at 22:04

   Hihitys tuolle Elinan vastaukselle – ilmeisesti omaa kokemusta mukana :) :) :) Ja jo, just tuo pussukkaongelma!!! MIHIN ne sitten oikein käsistään laittaa, kun tulee kotiin kahden lapsen kanssa, pitää auttaa riisumiset, opastaa potalle, vaihtaa kotivaatteet, nostaa vaunut, mennä syömään-nukkumaan-mikä-aika-päivästä-sitä-onkaan ja usein vielä lapsilla ns. tilanne päällä. Pussukoiden lajittelu on siinä viimeisenä mielessä, ne jää kyllä TASAN siihen kohtaan, mihin sattuvat käsistä tipahtamaan…

 • Senja
  10.5.2016 at 10:08

  Meillä on käynyt joulukuusta asti Freskan Saara kerran kuussa, 4 tuntia/80 neliötä. On ehdottomasti kuukauden paras päivä! Pojat ovat aina ihan ihmeissään kun Saara on pedannut heidän sänkynsä ja asetellut pehmolelutkin somaan asetelmaan…viimeksi oli taitellut ylimääräisestä peitosta joutsenen missä riitti ihmettelemistä.
  Tilattiin Freskasta myös ikkunanpesu, tosi puhdasta tuli. Suosittelen todella!

  • krista
   10.5.2016 at 22:05

   Oi, kuulostaa ihan mahtavalta! Mä kans mietin tuota ikkunanpesua tälle keväälle… Tavallaan tykkään siitä itsekin, mutta tavallaan… …se jää multa kuitenkin tekemättä :D :D :D

 • Jules
  10.5.2016 at 20:36

  Siivooja kotiin.. Ah, vielä joskus haluan sen säännölliseksi palveluksi meillekin. Nyt ei talous anna periksi. Tällä hetkellä kaikki irtoavat eurot menevät matkatilille. Satunnaisesti ostan palvelun ja silloin on pesty ikkunat, sauna, lattiat kunnolla, jynssätty suihkukaappi, uuni jne. ne mielestäni karseimmat hommat. Täytyy kyllä myöntää, että en vielä kertaakaan ole ollut täysin tyytyväinen lopputulokseen.. Olen aika tarkka näissä, mikä sotii sitä vastaan, etten itse kuitenkaan saa näitä hommia hoidettua! Perussiistiä meillä on aina, mutta putipuhdasta vain harvoin. Pölyäkin on. Mielenrauhalleni kuitenkin pääsääntöisesti riittää, että tavarat on paikoillaan ja kulkuväylät imuroitu.:P

  Iso peukku sille rouvalle (Leena-täti), joka kävi lapsuuden kodissamme parin viikon välein aina perjantaisin. Oli aikanaan joku työllistämishomma. Ihan tarkkaa en pysty selittämään, miten se meni, mutta sama tyyppi kävi tietyn vakiporukan kodit siivoamassa. Hän siivosi, pesi pyykkiä, vaihtoi lakanat ja mikä lapsen näkökulmasta oli se huikein: leipoi sämpylät tai pullat ja oli vastaanottamassa, kun tultiin koulusta kotiin! Voi, kun löytäisi joskus oman Leenan. :)

  • krista
   10.5.2016 at 22:07

   SUIHKUKAAPPI! Oi, se ois aika pestä meilläkin. Hitsi että sinne saumoihin kertyy jotain möhkää, vaikka meilläkin ihan uusi… …oho, no 4,5 vuotta vanha jo :D Niin se aika menee ja silleen (on se toki muutamia kertoja jynssätty näiden vuosien aikana).

   Voi, Leena-täti, kuulostaa aivan ihanalta! Just tuolleen perjantaina koulusta kotiin tuoreille sämpylöille. Ihana kodinhengetär, vau!

 • LauraEm
  11.5.2016 at 12:40

  Mun mielestä ei oo yhtään iso vaiva kerätä lelut koreihin, noukkia vaatteet pyykkiin/naulakkoon ja järjestellä muutkin tavarat – mut ei sen jälkeen kyllä mitenkään jaksais enää imuroida (kunnolla) saati pestä lattioita! Ja toisaalta jos joku muu tyhjentää lattiat ja muut, niin ei se enää niin kovin iso vaiva oo imuroida ja edes summittaisesti pyyhkiä. Mut ei molempia jaksa joka kerta ite, siks täälläkin on vähistä varoista huolimatta ollut siivouspalvelut harkinnassa. Mulle siis ei ois paha ”siivota ennen siivoojaa” jos se vähentää sitä siivoojan tarvitsemaa aikaa :) ja joku 1-2 kertaa kuussa ois ihan huippua että joku täällä imurois ja pesis lattiat oikeesti huolella, sit vois ite vaan sen muutaman kerran viikossa hoidella enimmät murut ja roskat eteinen-keittiö-olohuone-alueelta. Vessankaan pesu ei oo paha, kun pitää suht vähän tavaraa näkyvillä tasoilla niin äkkiäkös ne ja muut pyyhkäsee. Ja jotkut keittiön pöydät ym. Elii hmm, ilmeisesti imurointi- ja pesupalvelulle ois vaan tarvetta :D (No oikeesti jos rahatilanteen puolesta vois huoletta laittaa vaikka useemman satasen kuussa moiseen, niin todellakin joku sais käydä joka viikko pesemässä pöntöt ja pyyhkimässä pöydät, ei se nyt niiiin kivaa ja vaivatonta sentään oo :P )

 • Katie
  21.5.2016 at 01:09

  Jestas, miten kallista siivous on Suomessa. o_O Me maksetaan Lontoossa £10/tunti, 5 tuntia viikossa 175 neliön talosta… Tosin siivooja pesee kaikki pyykitkin ja silittää silitystä kaipaavat, siihen menee aika iso osa ajasta.

 • Kun joku siivoaa kotisi (eikä se ole anoppisi) | Bebe au Lait | Idealista
  23.5.2016 at 13:06

  […] maton alla ja äitibloggaajat? No, ainoa heistä, joiden sotkuun hieman samaistuin, oli Krista. Krista (ja tämä postaus) on itse asiassa syy, miksi uskaltauduin kuvaamaan olohuoneemme ennen siivousurakkaa, joten kiitos […]

 • 1 2