Reikiä nolla!

Kaupallinen kampanja, yhteistyössä: Xylitol Jenkki

Jenkin haastama telaketjutyttö täällä taas hei.

Olin sen PlusTerveys-hammaslääkärikäynnin jälkeen niin lumoutunut noista oiontahommista, että jätin silloin suosiolla kaikki muut hammashommat kertomatta. Tämä olkoon siis vähän niin kuin jatko-osa sille, että mitä sieltä suusta oikein löytyi.

Paitsi siis sitä rautaa.

Eka hyvät uutiset – ei reikiä!

Mä oonkin kyllä nyt yrittänyt olla tosi-tosi tarkka tän hammasterveyden kanssa. Hampaiden pesut, tietysti. Ja syön nykyisin itsekin tuollaisen Hakkaraisen aina, kun oon jotain suuhuni laittanut. Ja itse asiassa uuden tavan oppiminen on ollut tosi helppoa, kun Silva joka tapauksessa pastillin aina syö. 

Heh oma hammasterveyshän ei mua vielä saanut tällaista tapaa ottamaan – vasta se, kun tajusi ihan konkreettisesti, miten vanhempien oma xylitolin syönti vaikuttaa ihan suoraan ja tutkitusti lasten hammasterveyteen. Eli tää, mistä kirjoittelin ekassa hammasbloggauksessa. Mulle se oikeasti oli sellainen silmiäavaava tieto, jolla oli suora vaikutus omaan toimintaan.

Silva teki näytteeksi saaduista Hakkaraisista asetelman junan.

Niin joo, ja sitten ne huonot suu-uutiset: hammaskiveä. Paljon. Varasin ajan poistoon. Au au au au au.

Makukivennäisvesien lipittäminen raskauspahoinvointiaikana sen sijaan ei ollut tehnyt niii-iiiin pahoja tuhoja kuin olin kuvitellut. Kiilteen kulumaa oli, mutta hammaslääkäri lohdutti, että ei tää nyt ihan mahdottoman paha tilanne ole. Tämäkin kelpaa mulle positiiviseksi palautteeksi, kiitos vaan! Edelleen tuli muistutus siitä, että tavallinen maustamaton kivennäisvesi on ok – makukivennäisvedet ei, varsinkaan jatkuvasti päivän mittaan lipiteltynä (mitä siis harjoitin Silvan odotusaikana).

Elämä teki asetelman kaaoksen. (huomaa mm. kasvoton ambulanssiukkeli, katkennut puuhelminauha ja Joelin lattialle tiputtama (grr) turkkilainen pikkukipponen)

Mutta joo ei sieltä hammaslääkäriltä nyt niin murskapalautetta tullut kuin mitä olin pelännyt. Kulumaa oli, mutta kaiken kaikkiaan kuulemma ihan hyvin hoidetut hampaat – jea! No niinhän se sanoi se mun yks hammaslääkärikin: että jos nämä hampaat eivät olisi näin hoidetut, tää purenta ei ikinä olisi pysynyt kasassa tähän asti.

Oon myös miettinyt nyt aika paljon hammastapoja omasta lapsuudesta – että mikä on ollut hyvää ja mikä ei. Mähän en ole oikein koskaan ollut karkinsyöjä; ihan opettelemalla opettelin syömään karkkia (kaveripainostuksesta) joskus kouluikäisenä. Purkka oli suurimmaksi osaksi tuota Jenkkiä, vaikka sen terveysvaikutuksista ei mun mielestä silloin mitenkään puhuttu. Se oli vaan silloin… …se juttu. Että jenkkiä piti olla.

Mutta apua muistatteko Hubba Bubban? Sellainen järkyttävän isoksi turpoava purkka, mitä piti vielä tunkea koko paketti suuhun niin, että ei pystynyt puhumaan. Uih! Ja uhh kun miettii sitä happohyökkäystä, mikä on jyllännyt, kun koko päivän on sellaista mäiskyttänyt.

Joo tää tiukkanutturaäiti ei aio kyllä antaa lapselleen muuta kuin xylitol-purkkaa niin kauan kuin vaan itse voin asiaan vaikuttaa.

Toinen, mitä oon miettinyt, on tikkari. Apua eiks se oo tyyliin karkista kamalinta, kun sitä saatetaan nuoleskella piiiitkiä aikoja. 

”No niin löysäähän täti nyt sitä nutturaasi”. Sori, en löysää :)

Elämä teki asetelman kaaoksen, vol 2. Hei bongasin just tästä kuvasta sen ambulanssiukkelin kasvot – nehän on tallessa!

 

Mutta joo. Mä haaveilen jo niistä hammasrempan jälkeisistä ajoista. Omissa haaveissani pidän sitten hampaistani niii-iiiin hyvää huolta – ne ovat terveet ja suorat ja bling bling bling. Valkoisetkin. Ehkä teen sit sellaisen uuden valkaisunkin.

 

You Might Also Like

 • Vierailija (Ei varmistettu)
  15.12.2014 at 11:43

  Hei pakko kysyä kun olen tätä pohtinut: tarkoitetaanko makukivennäisvedellä nyt niitä, joissa on sokeria ja kaikkea hyvää, vai myös ihan niitä, joissa on esim. vain mustikka-aromia seassa? Yritin joskus tutkia asiaa, ja jäin siihen tulemaan, että pahaa tekee vaan ne jossa sokereita samassa, eikä noissa ”maustetuissa” mutta sokerittomissa ole, mutta onkos nekin siis pahasta? Kerro meille muille, oi hammasterveys + kivennäisvesi -guru! (:

  • Kristaliina
   15.12.2014 at 15:40

   Apua en muuten tiedä! Oon mukamas ymmärtänyt, että kaikki makuvedet on pahasta, mutta… joo en tosiaankaan tiedä :) Tää täytyykin tarkistaa jostain!

   • Vierailija (Ei varmistettu)
    15.12.2014 at 16:54

    Ei kun äh, ei se pahis ollut se sokeri, vaan ne hapot (esim sitruunahappo). Tai ennemmin molemmat. Mutta liian happama on pahasta. Joku viisas voisi vielä kertoa että mitä voi sitten juoda turvallisesti, ei ne kaikki voi kuitenkaan olla pahasta!

    • Kristaliina
     15.12.2014 at 17:09

     Mä en oo se viisas :) …mutta se mulle tuolla hammaslääkärissä kerrottiin, että ainakin niitä maustamattomia kuplavesiä saa juoda!

    • JonnaH. (Ei varmistettu)
     16.12.2014 at 18:41

     Itselle just eilen sanottiin, että perus kivennäisvedet jees. Kaikki missä on makua ei, koska niissä on ilmeisesti just tuota sitruunahappoa, mikä ei ole hyväksi.

 • LauraEm.
  15.12.2014 at 12:32

  Meidän äiti aina kauhisteli, kun oikein kiusallaan kolisutettiin tikkaria hampaita vasten :D

  Hei koska sulla on viimeks poistettu hammaskivee? Mulla oli taannoin reilusti viiden vuoden tauko hammashoitokäynneistä, reikiä tms sellasta ei ollut mutta hammaskivee poistettiin ihan kunnolla. Ja se oli HIRVEETÄ, leukaliinalla oli verta, sävähtelin siinä penkissä ja suu oli useemman päivän kipee. Sit vajaan parin vuoden päästä menin uudestaan ja sanottiin että taas pitää poistaa, itkin jo ajatuksesta kuinka se sattuu. Mut se ei ollutkaan homma eikä mikään, muutaman kerran vihlas pikkusen eikä muuta. En tiedä oliko kyse niin paljon hellemmästä otteesta vai se lyhyempi aika poiston välillä, mut ei se siis välttämättä ookaan niin kauheeta :)

  • CougarWoman
   15.12.2014 at 13:22

   Mä käyn kerran vuodessa kontrollissa ja joka kerta sitä hammaskiveä on vähän kertynyt (koska tupakka ja kahvi) – mutta se poisto ei satu oikeastaan ollenkaan. Eli saattaa olla niin, että mitä kauemmin se hammaskivi ehtii kertyä suussa, sitä sitkeämpi se on poistaa? 

   • Anomuumi (Ei varmistettu)
    15.12.2014 at 15:09

    Kyllä, se on juuri näin. Monesti koulu- tai opiskeluterveydenhuollon jälkeen ihmisillä menee pitkään ennen kuin tulevat oma-alotteisesti hankkiutuneeksi hammaslääkäriin, ja siinä ajassa sitä kiveä on ehtinyt kertyä ja poistaminen sattuu. Mutta jos sitten ei mene enää yhtä kauan seuraavaan kertaan, niin kas, eipä satukaan.

   • Kristaliina
    15.12.2014 at 16:24

    Tää saattais olla kyllä totta! Mulla on sattunut joskus kamalasti, ja sit taas toisinaan ei juuri yhtään. Pitäis vaan käydä säännöllisesti… Mulle ilmeisesti sitä jotenkin kertyy kans aika paljon. Pöh.

  • NinaMaria
   15.12.2014 at 16:34

   Mulla kertyy hammaskiveä tosi runsaasti joten oon ottanut tavaksi käydä 6kk välein. Ei satu yhtään ja homma hoituu alta kymmenen minuutin. Lisäksi saa kauniin ja valkoisen hammasrivistön.

 • Tupasvillasukka
  15.12.2014 at 14:42

  Mä en kyllä ihan ymmärrä tuota tikkarivihaa.

  Itsellä ainakin yks tikkari vastaa montaa kourallista karkkia. Vähemmän sokeria eikä se happohyökkäys kestä sen kauempaa kuin jatkuvasti makeaa mussuttaessa.

  • Kristaliina
   15.12.2014 at 17:07

   Hmm ehkä se on tosiaan eniten kiinni siitä, miten noita syö. Mä en niin tiedä – itse kun en juurikaan karkkia syö :) Mutta siis tietysti, jos karkkia mussuttaa tuntikaupalla vs. tikkaria; vai syökö jompaa kumpaa kerralla ja vielä vaikka ottaa purkan/pastillin päälle… Tikkarista mulla on vaan sellainen kuva, että sitä imeskellään piiiiiitkään – mutta niinhän tosiaan joku saattaa mussuttaa yhtä pitkään sitä karkkiakin :)

 • pelagia
  15.12.2014 at 16:10

  Mä ostin noita herra hakkaraisia, mutta niissäpä onkin liivatetta :/ 

  Onkohan olemassa joitain kasvissyöjä/vegaanilapsille sopivia pastilleja?

  • Vierailija (Ei varmistettu)
   15.12.2014 at 16:23

   Fazerin versioissa ei ole ainakaan liivatetta, mutta käykö nuo muut aineet? http://www.purkkakauppa.fi/

   • pelagia
    15.12.2014 at 16:39

    E470a saattaa olla eläinperäistä, mutta todennäköisesti ei ole. 

    Mutta fazerin appelsiini-mandariini muumipastillit näköjään ovat vegaanisia :)

  • Kristaliina
   15.12.2014 at 16:51

   Muista merkeistä en tiedä (heh koska meillä vaan noita Hakkaraisia), mutta ainakin tuo Jenkki-lastenpurkka sopii – tai siis tää: http://www.jenkki.fi/purukumit/purukumi/?id=002507 Purkkaahan voi antaa jo yllättävänkin pienelle; tirppakin esimerkiksi jo osaa pureskella ja sit viedä itse roskiin :)

   Heeeei bongasin muuten tuota purkkajuttua katsoessani tuolta Jenkin sivulta haun, jolla voi just rajata eläinperäiset/liivatteen pois ja katsoa, että mikä sopii. Tässä hakuna otettu kaikki tuotteet, joissa ei eläinperäistä tuotetta ja/tai liivatetta.

   • pelagia
    15.12.2014 at 19:15

    Kiitos!

 • ebe
  15.12.2014 at 17:03

  Mulla jäi vaivaamaan, että missä ne ambulanssiukkelin kasvot on tuossa alimmassa kuvassa? :D

  • Kristaliina
   15.12.2014 at 17:11

   Hihi, spontaani piilotustehtävä – kuka bongaa ekana? :) Eka bongaaja saa palkinnoksi vaikkapa Jenkkiä, meillä nimittäin niitä nyt riittää, kun sain tuotenäytteitä :)

   • CougarWoman
    15.12.2014 at 17:27

    ? :)

    • Kristaliina
     15.12.2014 at 17:28

     Jep! :)

     • CougarWoman
      15.12.2014 at 17:30

      Jej!! :)

     • Kristaliina
      15.12.2014 at 17:30

      …tai siis jos tarkoitit tuota olan takana olevaa, kuvan vasenta yläkulmaa :)

      …ja jos et tarkoittanut, niin hups mä paljastin nyt sen itse eli olipa hyvä skaba :D 

     • CougarWoman
      15.12.2014 at 18:15

      Aahhaahh! Rehellisyyden nimissä on sanottava, etten tarkoittanut :DDD Ihmettelinkin jo, että olipas helppo :D

     • Kristaliina
      15.12.2014 at 19:18

      Tsihihihi eiootodellista – tää oli epäonnistunein extemporeblogiskaba ikinä :D :D :D :D

     • CougarWoman
      15.12.2014 at 19:38

      Ja mä kerkesin jo olla että jes, kerrankin mä voitin jotain xD Aahhaahh en voi lopettaa nauramista! Blogiskabat kategoriassa ”ei näin” :DDD

     • Kristaliina
      15.12.2014 at 19:43

      ”Ei näin” -kategoria :D :D :D :D Hahahahah ja sä siis oikeasti ajattelit, että jesh nyt tuli voitto, kun näppärästi hoksasin että ambulanssimiehen kasvot on sen päässä :D :D :D :D