#pysähdynsuojatieneteen

Tiedätkö sellaisen liikennesäännön, että jos suojatien eteen on pysäköity tai pysäytetty ajoneuvo, joka peittää näkyvyyden suojatielle, ei sitä saa ohittaa pysähtymättä, ellei väliin jää suojakoroketta tai toista vapaata eli tyhjää ajokaistaa (lainaus: Wikipedia)…?

Ajoin äsken puoli neljän ruuhkassa Sturenkatua välin Kallio – Hämeentie, ja sen matkan aikana lähes parikymmentä autoa rikkoi tätä liikennesääntöä, suurin osa porhalsi ohi edes hidastamatta. Liikennerikkureiden joukossa oli kaksi bussia (joista toinen teki sen kahdesti) ja yksi rekka.

Mitä jos suojatiellä olisi ollut vaikkapa pieni koululainen kulkemassa? Tai hän:

Olen avautunut liikenneasioista ennenkin (mm. täällä), ja tämä sai nyt taas akuutisti vereni kuohumaan. Vaikka tämä ei nyt varsinaisesti tähän mun lapsiperheblogiskene-elämään kuulukk…. eiku kuuluupa: sehän kuuluu kaikkien meidän elämään! Siinä suojatiellä saattaisi olla kuka tahansa meistä – tai kenen tahansa meistä rakas läheinen!

Haluan siis tässä kohdassa käyttää tätä omaa blogitonttiani hyväkseni ja huutaa kovaan ääneen: suojatien eteen pysähtynyttä autoa ei saa ohittaa pysähtymättä!

Täten minä lupaan, että noudatan tätä liikennesääntöä aina!

Vetoan sinuun: lupaa sinäkin!

#pysähdynsuojatieneteen

 

You Might Also Like

 • Oona L (Ei varmistettu)
  12.5.2015 at 10:56

  Sturenkadun asukkina ylitän kadun jokapäivä juurikin tuosta kohtaa, eli kyseinen suojatienpätkä ja autoilijoiden käytös on hyvin tuttua. Ja todellakin, jalankulkijana aika monesti hirvittää. Ärsyyntyminen on jo siinä pisteessä, että melkein toivon ”läheltä piti tilannetta”, jolloin voisin jäädä mielenosoituksellisti kadulle auton eteen seisomaan ja iskemään nyrkkiä konepeltiin…

 • Amma
  12.5.2015 at 11:17

  Olen jo vuosia lobannut sellaista meininkiä, että kun joku on edes tulossapäinkään suojatielle, niin pysähdyn. Okei, jos matkaa on vielä kävelijällä kymmenen metriä, niin en välttämättä pysähdy, mutta jos on parin askeleen päässä, niin todellakin pysähdyn. Lisäksi olen ihan huoletta tööttäillyt niille, jotka tulevat vastaan, mutta eivät pysähdy. Ovat muuten sen jälkeen pysähtyneet! Pysähtyneen auton vierestä en ole ikinäikinäikinä ajanut pysäyttämättä yli suojatien.

  Lisäksi pieniä lapsia, jotka keikkuvat pyörätien puolella esim. vanhempien kanssa kävelemässä (ja välillä muuten koiriakin!) tulee pidettyä tarkemmin silmällä, että jos ne kuitenkin ihan vahingossa hyppäävät tielle, niin pystyy pysähtymään.

  Olen kyllä muuten ihan samaa mieltä, että ihan järjettömän ajattelematonta porukkaa liikenteessä. Hyi niitä.

 • Kvvh (Ei varmistettu)
  12.5.2015 at 11:29

  On tärkeä aihe todellakin!! Tää on hyvin monelta unohtunut asia, vaikka autokoulussa se selkeästi opetettiin. :( Mä ylitin katua viime kesänä ja meinasi käydä köpelösti minulle ja vauvalle mahan sisällä. Olin ylittämässä katua pysähtyneen auton edessä kun sieltä tuli yhtäkkiä selkeää ylinopeutta ajanut kaveri, hän teki äkkijarrutuksen ja auto pysähtyi oikeasti mua puolen metrin päähän. Selvittiin säikähdyksellä mut jälkeenpäin miettiny et siinä olis pitäny olla muutama kilometri enemmän vauhtia tai hitaampi reaktioinen kuski niin olis voinu olla henki pois minulta tai ainakin vauvalta!!

 • AN79 (Ei varmistettu)
  12.5.2015 at 11:49

  Osaan varoa, koska joudun samalla matkalla ylittämään sekä autotien että pyörätien.

 • VL (Ei varmistettu)
  12.5.2015 at 12:09

  Kauniaisissa annetaan kivasti tietä suojatien ylittäjille :) Ensin luulin, että se johtui siitä, että kuljin lastenvaunujen kanssa. Nykyään kuitenkin usein kuljen myös yksin, ja silloinkin autot pysähtyvät lähes aina. En ole mikään alkuperäinen kauniaislainen, joten ero tänne muuttaessa oli huomattava.

 • sanninen
  12.5.2015 at 13:19

  Niimpä! Ihme että ollaan kukaan hengissä! Kaksi kertaa auto on tienylitystilanteessa hipaissut pyöräni eturengasta, kerran meni tavarakori lyttyyn. Hauskinta on ettei nää tyypit edes pysähdy katsomaan miten pahasti kävi. ens kerralla pitää keskittyä siihen, että saa rekkarin ylös.

 • Ilargia (Ei varmistettu)
  12.5.2015 at 13:31

  Hyvä kirjoitus, musta on aina hienoa, kun blogistit käyttää näkyvyyttään tärkeistä asioista huuteluun :) Autottomana liikennesääntötietoudessa oli tuon säännön mentävä aukko, mutta lupaan noudatta sitä, jos ikinä ajokortin tuun hankkineeksi!

  Sen oon kyllä huomannut, että tuollaisissa tilanteissa tien ylitys on pelottavaa…ja joskus pelkään ylittää silloinkin, kun joku antaa tietä, jos mahdollisuutena on, että sieltä takaa kurvaa joku. Samoin on ihan kamalaa ylittää paikoissa, joissa kadun varteen on pysäköity vaikka pakettiauto ja on ihan mahdotonta nähdä, milloin tie olisi autoton.

  Kohteliaista autoilijoista mulle on jäänyt mieleen yhden sveitsiläisen kaupungin autoilijat. Oltiin siellä päivä reilatessa ja joka ikinen auto pysähtyi (oli suojatie tai ei), jos vähänkin näytti siltä, että satuttaisiin haluamaan tien yli. Itse asiassa pari kertaa ei oikeestaan edes oltu menossa tien yli, vaan seistiin vaan ihmettelemässä, että missäs me ollaan : D Mutta mentiin tietty sitten, kun toinen niin kohteliaasti pysähtyi antamaan tietä.

  Jaa niin, ja Cádizissa Espanjassa kummasti rantabulevardin ylittäminen helpottui, kun tajusi laittaa korkeat sandaalit ja lyhyen hameen, mutta sitä en ehkä laske kohteliaaksi autoiluksi…: P Muuten olen Espanjassa ja monessa muussa maassa pelännyt liikenteessä vielä enemmän Suomessa…

 • LauraM (Ei varmistettu)
  12.5.2015 at 13:58

  Pakko kommentoida vielä, Rovaniemi, siellä oon hämmästellyt miten hyvin porukka antaa tilaa suojatiellä! Keskustassa on kapeita katuja, osa kait yksisuuntaisiakin. Siellä voi luottaa paljon paremmin kuin esim. Helsingissä, että kunhan nyt ei tietty hyppää suoraan auton eteen katsomatta ympärillensä, ne ajaa a) järkevää nopeutta b) yleensä päästää yli. Kerran yksi varmaan juuri kortin/ihan vain jonkun vuoden kortin omistanut nuori mies, auto täynnä kavereita ja auton musa kuului varmaan Kemijoen toiselle puolelle asti, jäi nätisti antamaan tilaa jalankulkijoille. Mun kotikaupungissa noi tohon kuvaukseen sopivat jätkät ajelee kuin päättömät kanat kaupungin keskustassa tajuamatta, että kaahailu on ihan järkevästi syystä kielletty.. Siksi hämmästyin niin paljon tota tilannetta Rovaniemellä, vaikkei pitäisi kategorisoida, että nuoret miehet ajelee miten sattuu. Toivon, että nään yhden auton kotikaupungissani vielä, otan rekkarin ylös ja keksin jotain, kyseisen auton ratissa ollut jätkä lähti ajamaan kuin seonnut kamalaa nopeutta kerran torilta, ilman että käytti ees vilkkua.. Jos oisi ehtinyt saada rekkarin ylös, oisin niin soittanut poliisit.

  • Inkainkainka (Ei varmistettu)
   12.5.2015 at 14:15

   Voi rakas Rovaniemi, siellä todellakin päästetään hienosti tien yli. Ja käsitykseni mukaan Lapissa muutenkin. Ja kyllä täällä Jyväskylässäkin. Mutta yleensä kyllä oottelen, että kaikki autot menee, etten vapaaehtoisesti höngi oikeudellani sinne ”alle”.

   Enemmän ärsyttää se jos oon kaksivuotiaan kanssa liikenteessä, joka kävelee hitaaaasti ja auto päästää yli, mutta selvästi hermostuu ootellessa ja kaasuttaa heti täysiä tielle kun mie & se kaksivuotias ollaan noin sentti kävelytien puolella. Vaikka puristan kaksveen käestä ku heikkopäinen niin kyllä ne pienet vaan saattaa vielä singahtaa tai horjahtaa takaisin päin. Joten, autoilijat, oottakaa vielä hetki sen jälkeen ku lapsi on ylittänyt tien.

  1 2