Purkkilöytöjä (äidin) kaappien kätköistä

Kaappien kaivelu – se on niin kuin aarreaitta ihan omasta takaa!

Ihan oma ulottuuvutensa tuollaisella aarteenetsinnällä oli aikoinaan lapsuudenkodissa käydessäni (kun siis äitini asui vielä samassa paikassa, jossa minäkin olen asunut), kun parhaimmillaan pääsi kaivelemaan omia vuosikausina koskemattomina olleita kaappeja ja löytämään sieltä nostalgia-aarteen toisensa perään. Mun kaikki kiiltokuvat! Yläasteen slämäri! Käytetty nenäliina niistä itkuista, kun ensimmäinen poikaystävä jätti! (joo, kaikkea mäkin oon säästänyt)

Mutta kyllä nyt äidin ”uudessa” kodissakin vähän samaan fiilikseen pääsee. Vaikka seinät ovat erit ja sijaitsevat eri paikkakunnalla, niin kyllä ne kaappien tavarat silti niitä omien lapsuusmuistojen tavaroita ovat.

Ja jos en minä itse pääse kaappeihinkurkistelufiilikseen, niin äitini kyllä usuttaa. ”Ottaisitko tän?” ”Kato tässä, vie mukanasi!” ”Tämähän ois hyvä teille!” Tyhjentää siis itse kaappejaan sillä tavalla, heh ovelaa!

Ja jotain aina mukaan lähteekin. Viime kerralla meille tuli iso valikoima nukkekodin kalusteita mun lapsuudesta, ja nyt viimeksi puolestaan äitini keittiön kaapista löytyi (lue: äitini tyrkytti) jotain, mikä iski suoraan minun nostalgiahermoon:

Supersuloisia! Mitäköhän näissä voisi säilyttää? Ei välttämättä elintarvikkeita, mutta ehkäpä kaikenlaista pikkusälää. Nappeja, hiuspinnejä, kumilenksuja…?

Tai sitten vaan koristeeksi tuonne keittiön hyllykön päälle.

Purkit ovat muistaakseni peräisin omasta mummolastani. Mutta tosi yleisiä purkkeja nämä ovat tainneet olla; laitoin googleen sanaparin ”sinivalkoinen purkki” ja heti löytyi: Nämä ovat kai Viri-purkkeja (kaakao?) joltain menneeltä vuosikymmeneltä.

Hämärästi muistankin ehkä sellaisen kuin Viri-kaakao. Vai Viri Viri? Eipäs, nyt tulikin sitten mieleen ”tik tak tik tak viri viri tööt tööt” ja se ei nyt tainnut liittyä tähän. Mutta Viri-kaakao siis, olisivatko nämä voineet tulla kaakaopurkin mukana kylkiäisinä…?

Ja sitten nämä toiset purkit! Nämä ovat minulle itselleni vielä noita sini-valkoisiakin tutummat!

Meillä lapsuudenkodissa näissä säilytetttin erilaisia jauhoja. Näidenkään alkuperästä en osannut sanoa mitään, mutta kun kurkisti purkin sisään, niin:

Varmaan siis Costa Rica -kahvin (näin villisti pääteltynä) mukana ovat tulleet nämä purkit.

Okei nämä ovat vain vanhoja peltisiä purkkeja, mutta jotenkin näistä tuli hyvä mieli. Heti pienellä vilkaisulla ajatukset kulkevat lapsuuteen: mummolaan ja lapsuuskotiin. Toivotin purkit erittäin tervetulleiksi meidän puutaloon.

Näyttääkö teille tutuilta, löytyykö teiltä (tai teidän lapsuudenkodeista) näitä?

 

21

You Might Also Like

 • MMinne
  2.10.2018 at 15:34

  Juu, tutulta näyttää, meillä on noita sinisiä kahvipurkkeja. Muuten siis samoja, mutta sinisellä painatukset ja kansi. Muistelisin kyllä, että niissä ei kannessa lue Costa Ricaa vaan jotain K-kauppaan viittaavaa. Miehen mummun ja vaarin peruja ovat ne..
  Tuli tuosta kaakaosta mieleen Vesseli, sitä meillä juotiin lapsena. Minttu-Vesseli, oih, muistan sen olleen parasta kaakaoo ikinä! Tämä siis joskus 90-luvulla..

  • krista
   2.10.2018 at 16:46

   Joo mäkin näin noita googlen kuvahaulla sinisenäkin! Meillä oli tätä punaista, voisko sit olla että oli useammalla kaupalla/merkillä samaa purkkia, hmmm… K-kaupan vannoutuneita käyttäjiä meidän perheessä kyllä oltiin, että hyvin voisi liittyä siihenkin, mutta toisaalta on tosiaan tuo Costa Rica -painatus.

   Mäkin muistan Vesselin! Ja kun googlasin, tuli myös sellainen kuin Makao. Mä en muista Makaon purkkia ollenkaan, mutta meidän äiti aina kysyi, että juodaanko makaota, kun tarkoitti kaakaota <3 Ja tuo O'Boy -purkki taitaa olla mulle tutuin, mutta sit mummolassa oli aina keltaisessa muovipurkissa, jossa oli pupun kuva. Nesquiklukee etiketissä. Aika monenlaista kaakaota lapsuusmuistoissa :D

 • sokerihiiri
  2.10.2018 at 16:36

  Sinisiä purkkeja oli meilläkin ja niissä pidettiin ainakin keksejä. Varsinkin joulun aikaan olivat aina täynnä pipareita ja muita pikkuleipiä.

  • krista
   2.10.2018 at 16:46

   Oi! <3 Jostain luin, että pipareita pitäisi just säilyttääkin peltipurkeissa, pysyvät pisimpään hyvinä!

 • Ninnu
  2.10.2018 at 17:34

  Costa Ricahan on nimenomaan K-kaupan kahvia, Pirkka Costa Rica. :)

  • krista
   3.10.2018 at 16:13

   No hei tämähän selittää tuon ylläolevan Costa Rica – K-kauppa -kytköksen! En tiennytkään!

 • Aikku
  2.10.2018 at 18:03

  Kaakaota muistan,että oli noissa sinisissä purkeissa lapsuudessani.Kahvipurkkeja on näkynyt kirppareilla.

 • Torey
  2.10.2018 at 18:06

  Aaaaivan ihania! Jossain on mun lapsuudessani ollut joku tollanen kahvipurkki, koska on tosi tutun näkönen. :)

  https://naissanelioissa.wordpress.com/2018/10/02/kauppakassipalvelu-vai-leipajono/

 • Onneli Winter/Onnelin elämää
  2.10.2018 at 19:43

  Heh…hyllyssä löytyy ihan samoja laatuja. Kuivahiivapussit piilossa kaakao purkissa ja vaihtelevalla menestyksellä piilottelen kahvipurkkeihin mm. pähkinäkätköjä……. joku ihme orava ne kuitenkin sieltä aina löytää ja mussuttaa… hmph!

 • Pieta
  2.10.2018 at 19:43

  Tuttuja purkkeja! Ja joo Macao oli kyllä tuttu. Olisin halunnut sokerikaakaota mutta meillä oli vain aina VanHoutenia. Yh, ei yhtään niin hyvää kuin kaverin luona saadut sokeripommit.

 • Tuuli
  2.10.2018 at 22:18

  Meillä on noita sinivalkoisia kaksi purkkia :) Toisessa on korppujauhoja ja toisessa vehnäjauhoja, pienestä purkista kätevä ripotella kun tekee kastiketta.

 • Tiina
  2.10.2018 at 22:21

  Muori sanoi että noissa sinisissä purkeissa myytiin kaakaoo,siis että kaakao oli niissä purkeissa,ei pahvipurkissa tai muussa. Ja juu,muorilla (ja meillä,tyrkytetty) on niitä purkkeja mooonta!

 • Em
  6.10.2018 at 13:21

  Samoja kaakaopurkkeja löytyy itseltänikin! Mummolasta ovat meille kulkeutuneet. Ovat kirjahyllyssä ja kätkevät sisäänsä kännyköiden latureita, nappikuulokkeita ja muuta vastaavaa :D