Mitä jos lapsi näkee joululahjat?

Muistan kristallinkirkkaasti sen päähän putkahtaneen ajatuksen; olin jo iso lapsi silloin, ehkä seitsemännellä tai kahdeksannella luokalla. Ollaan oltu siis 90-luvun alussa. Olin yksin kotona, äiti töissä vielä, asuttiin äidin kanssa kahdestaan.

Joulu oli jo lähellä, pari päivää enää. Sehän tarkoittaa… Sehän tarkoittaa sitä, että joululahjat ovat jo jossain täällä kotona.

Ihan ensimmäisestä paikasta ei tärpännyt, sitten avasin äidin vaatekaapin. Ja siinä ne olivat! Vaatekaapin ylähyllyllä!

Impulssit eivät olleet enää rationaalisella tasolla. En paljon miettinyt tai harkinnut. Hitsi vie nyt mä kyllä kurkistan pakettien sisään! Varovasti, varovasti kulmasta, että en jää kiinni. ”Ihan vähän vaan”. Haha itseäni huijasin: sillä ”ihan vähälläkin” totta kai paljastui pakettien sisältö.

Sitten vaan varovasti paketit takaisin kiinni ja paikoilleen, vaatekaapin ovi kiinni, ja…

…jäipä valju olo.

Lahjoja avatessa teeskentelin yllättynyttä, mutta olo oli ontto. Mähän vaan itseltäni sen pilasin. Uuuh, mitä tuli tehtyä. Ei enää ikinä. Enkä tehnyt niin enää koskaan.

Tästä tuli eilen juttua, ensin Jodelissa ja jatkoin omassa Insta Storyssä kyselemällä muilta kokemuksia. Tein pienen äänestyksen: kuinka moni kurkisteli joululahjoihin lapsena?

Tulos ei juurikaan yllättänyt. Tai hehe yllätti yhtä paljon kuin ne kurkistellut joululahjat jouluna.

81 % tuohon kyselyyn vastanneista kertoi kurkistelleensa joskus lapsena joululahjapaketteihin. Aika moni!

Kysyin myös, kuinka vankasti vanhemmat pyrkivät torjumaan omilta lapsiltaan tämän saman katastrofin – eli että onko joululahjat sadan lukon takana niin, että lapset eivät varmasti niitä löydä. Vai ovatko ne periaatteessa piilossa mutta niin, että etsimällä lapsi voisi kyllä niihin päästä käsiksi.

Tämä yllätti ehkä ministi enemmän – ei niinkään sisällöllä vaan suuruusluokalla. Nimittäin 91 % vastaajista sanoi, että lahjat ovat kyllä piilossa, mutta kyllä ne pienellä etsinnällä löytäisi.

Meillä siis sama!

Lahjat ovat kyllä tyyliin pussiin tai laatikkoon kääräistynä niin, että ne eivät heti silmään huuda. Mutta jos tätä puutalon kaaosta alkaisi kaivella, niin kyllä ne hyvin nopeasti sieltä löytäisi.

En ole sitä ehkä aiemmin sen pidemmälle ajatellut, mutta tästä keskustelusta hoksasin, että tavallaan siinä on pointtinsa.

Vähän niin kuin joulukalenteri. Lapsihan voi periaatteessa avata kaikki luukut vaikka ensimmäisenä päivänä, mutta hyvin nopeasti siinä huomaa, että itselleenhän tässä sen vahingon teki. Esimerkiksi meillä mä jään ”tonttupuuhastelemaan” iltaisin alakertaan ja kaikille on ihan itsestäänselvää, että jään silloin täyttämään joulukalenteria.

Mutta lapset ihan erityisen paljon varovat itse, että eivät vaan vahingossakaan tule alakertaan niin, että seuraavan aamun yllätys ei mene pilalle. Jos vaikka jotain on unohtunut alakertaan, he varovasti huutelevat portaikon yläpäästä, että ”voitko tuoda, kun mä en voi enää tulla sinne”.

Eli tavallaan tässä kuviossahan on myös vähän sellaista kasvatuksellista puolta. Jättämällä (isomman) lapsen tavallaan itse vastuuseen omasta toiminnastaan antaa samalla puolihuomaamatta pienen oppitunnin esimerkiksi itsehillinnästä tai vaikkapa ihan toisen vaivannäön arvostamisesta.

Ja haha 81 % meistä on näköjään oppinut nämä sitten sen kantapään kautta.

Insta-keskusteluista hoksasi toki myös sen, että miten paljon kaikki on kiinni lapsen iästä ja esimerkiksi siitä, uskotaanko perheessä joulupukkiin. Pienten lasten kanssa tragedia saattaa olla suurempi, jolloin sellaisen tapahtumista varmasti haluaa suojata tarkemmin.

Toisaalta moni oli miettinyt valmiiksi hienoja meriselityksiä tällaisen tapahtuman varalle. Että miten tontut olivat tiputtaneet yhden paketin reestä pois, ja niin edelleen.

Eikä tosiaan isommankaan lapsen kanssa se tarkoita sitä, että mekään vaikka tieten tahtoen laitettaisiin lahjoja liian helposti tyrkylle vaan odottamaan joulun pilallemenemistä. Ei tietenkään! Niin kuin tietysti aikuistakin, jos kyse olisi vaikka jonkun häälahja- tai syntymäpäiväyllätyksen piilottamisesta!

Jollain tasolla siinä on kyse siis luottamuksesta omaan lapseen ja oman lapsen taipumusten arvioinnista (haha arvio, joka 81 % meidänkin tapauksista on lapsena pettänyt) ja toisaalta myös sellaisesta riittävän rennosta suhtautumisesta siihen, että okei jos lapsi todella saa sen päähänsä, niin sehän sen tekee.

Ja myös lapsesta nämä ovat aina kiinni ja jokainen vanhempi varmasti näitä linjaa just oman lapsen ennustetun (tai ennustamattoman) käytöksen suunnilleen tuntien. Joku ehkä tietääkin jo omasta lapsesta, että parempi tosiaan sijoittaa lahjat jonnekin kiven ja kannon taakse ja mieluummin vaikka naapurikuntaan, haha.

Tällaiset ajatus- ja keskusteluketjut mun kohdalta toistuvasti päätyvät sellaiseen ihasteluun, että miten nämä lapset todella ovat niin maagisia ajattelijoita – vielä koululaisenakin.

Että jokin voi olla yhtä aikaa totta ja satua, tiedossa ja salaisuus.

Osuva esimerkki, jonka jaan luvalla! Eräs kertoi Instassa, että oli toivonut joululahjaksi asiaa x. Sitten hänen vanhempansa soitti kaupasta, että ”minkä värisen sä oikein haluatkaan”. Mikä pettymys!

Että tavallaan vaikka tiesi, silti halusi tietoisesti olla tietämättä eikä rikkoa sitä omaa illuusiotaan.

Ja esimerkiksi meillä vaikka lapset ihan hyvin ovat aina tienneet, että vanhemmat ja muut läheiset ostavat ne joululahjat, silti meillä kirjoitetaan joulupukille ja asetetaan kirjeet ikkunalaudalle, josta tontut ne voivat käydä lueskelemassa.

Kun mä sanon joulukalenterin, -lahjojen tai vaikka hammaskeijulahjojen osalta vahingossa, että ”mä valitsin”, lapset virnistellen korjaavat, että ”niin siis tontut valitsivat” tai ”niin siis hammaskeiju valitsi”.

Ehkä siksi se joululahjapaketti voi olla yllätys, vaikka se ei yllätys olisikaan.

Miten teillä: onko lahjat sadan lukon takana piilossa vai teoriassa löydettävissä? Onko tullut lahjanlöytymistraumoja – joko itselle tai jälkikasvulle?

Ps. Meillä muuten tänä jouluna yksi joululahja ns. vilahti – se johtui siitä, että kierrätysvaate oli ostamisen jälkeen pesussa ja vaikka pyrin tekemään sitä salassa, niin osuivathan lapsen haukansilmät sitten kuitenkin houkuttavan näköiseen kuvioon.

”Eipäs kurkita enempää näin joulun alla”, huikkasin iloisesti. Ja asia jäi siihen.

Joulun alla on sellaisia pieniä tonttusalaisuuksia. Yhtä aikaa tiedossa ja salaisia; kuin yhteinen leikki. Ja senhän lapset osaavat paremmin kuin me aikuiset.

24

You Might Also Like

  • Luosis
    15.12.2023 at 15:50

    Itse en ole kurkkinut joululahjoja, ei niitä lapsuudessa paljoa ollutkaan. Kerran löysin vahingossa paketin jota ravistelin kyllä😉 Muistan kyllä yhden äidin joka piilotti lahjoja niin hyvin ettei muistanut piiloja itsekään. Eiköhän ne viimeistään juhannuksena tullutvastaan 😅

    • krista
      18.12.2023 at 14:30

      Hihi tuo olisikin hauskaa, että lahjoja löytyisi sitten kodista ympäri vuotta! :D Vähän niin kuin pähkinöitä piilotteleva orava… olikohan se orava, joku vastaava kuitenkin :D

  • A
    15.12.2023 at 18:38

    Paketteja on kyllä tullut ravisteltua omassa lapsuudessa, mutta ei avattua. Tiesin kyllä missä niitä säilöttiin pyykkikorissa vaatehuoneessa.

    Oman lapsen kohdalla meillä on hänen ollessaan pieni piiloteltu joulun odotukseen mittaan hankittuja lahjoja yläkaappiin, pyyhkeiden taakse, keittiön kaappeihin, sellaisiin paikkoihin minne lapsi ei yllä tai näe…vaan siinäpä oli sitten tehtävää löytyy kaikki piilotetut lahjat, kun paketointi tehtiin vasta lähellä joulua. Jossain vaiheessa ruvettiin vaan paketoimaan lahjat ja laittamaan ne kuusen alle (kuusi kun on ekasta adventista olkkarissa). Eipä tuo lapsi niitä ole aukonut (tietääksemme toki :D :D), vaikka ovat viikkojakin näkyvissä, lähinnä lapsi on hihkunut että taas on tullut lisää lahjoja. Nyt tällä hetkellä lapsen lahjat on meidän ”ruokakomerossa” ylähyllyillä ja lapsi satavarmasti löytäisi, jos etsisi (eikä oo paketissa, kuusen alta löytyy vaan lapsen tekemiä paketteja, jotka on menossa lahjaksi ystäville ja serkuille ja meille vanhemmille (pitäisiköhän käydä vähän ravistelemassa paketteja :D).

    Musta tähän pätee ehkä vähän sama kuin karkkeihin. Meillä on ollut (koko lapsen lapsuuden) karkkeja kulhossa silleen, että lapsi niihin yltää (samaten xylitol-pastillit vapaasti saatavilla) ja eipä tuo lapsi niihin mitenkään erityisesti vetoa tunne. Karkkia (useammiten suklaata) voi ottaa jälkkäriksi ruuan jälkeen ja muuten ne saa olla rauhassa. Tätä lapsen bestis ihmettelikin ”miten sä voit olla kun tossa on noi karkit”. Ei oo pelkoa, että karkit meiltä katoaisi ilman lupia, kun tietää että niitä saa kyllä ihan luvan kanssakin (mutta toisaalta lapsi on tosi sääntöorientoitunut, joten hänelle ei selkeästi ole ongelma että joulukalenterista avataan yksi luukku päivässä, ja joululahjat avataan aattona.

    • krista
      18.12.2023 at 14:35

      Meillä on muuten samantyyppinen karkkilinja! Meillä on ruokakomerossa ihan sellainen laatikko karkeille, ja siellä niitä on vaihteleva määrä, sinne menee myös esimerkiksi virpomiset ja sen tyyppiset (välillä lasten omissa pusseissa). Ei ole tullut mieleenkään enkä voisi kuvitella, että jompi kumpi menisi ilman lupaa sieltä syömään – hehe Joel tai minä saatetaan kyllä siellä käydä rapistelemassa :D Mutta lapset siis ihan kysyvät, että ”saako ottaa jälkkäriksi yhden Dumlen” ja sitten yleensä saavat. Eikä tosiaan ole ollut joulukalenterin kanssakaan mitään ongelmia; olisi tosi vaikea kuvitella, että he ottaisivat yhtään ennakkon. (ja siten voisin myös aika varmasti sanoa, että eivät ainakaan vielä myöskään etsiskele joululahjoja kotoa) Mutta tosiaan ihan lapsesta varmaan tällaiset riippuu!

      • Anna
        18.12.2023 at 16:44

        Meillä voi olla esillä, mutta ei ihan matalimmalla pöydällä käden ulottuvilla. Yleensä laitan karkit vitriinin päälle. Esikoinen yltää ottamaan ja keskimmäinenkin jakkaran avulla. Tosin konvehdit oli viime jouluna ihan matalalla ja luvan kanssa ottivat.

  • Tooto
    15.12.2023 at 20:58

    Mulla on oma jouluntaian raukeamispettymys, kun veljelle oli kerrottu minun tulevasta joululahja polkupyörästä ja hän kateellisena halusi sen minulle paljastaa. Muistan sen hetken edelleen todella hyvin. Se yllätyksen määrä, että minulleko, ei kai sentään ja oikeastiko saan pyörän. Ja sitten se pettymys jouluaattona, kun sen parhaan yllätyksen jo tiesi.

    • krista
      18.12.2023 at 14:36

      Noooouh, voi ei tämä on sellainen lapsenkokoinen tragedia <3 Kun tietysti veli ei ehkä malttanut (tai tosiaan oli kateellinen) ja sitten yllätyksen lässähtäminen, voi niisk!

  • Anna
    16.12.2023 at 13:19

    Meillä on noissa joulupukeissa, tontuissa ja keijuissa (ja enkeleissä ja uskonnollisissa asioissa) puhuttu, että niille, jotka uskoo se on totta ja jos ei usko niin sitten ei ole. Että pitää myös kunnioittaa sitä mihin toinen uskoo.

    • krista
      18.12.2023 at 14:37

      Joo sama meillä! Meillä on myös eri tavalla uskovia (on se sitten uskonto tai joulupukki) ympärillä, niin meillä on aina tosi tärkeää ollut, että ei aleta toisen uskomisia haastamaan tai pilaamaan.

  • Mymmeli
    20.12.2023 at 21:43

    Meillä lahjapaketit ovat kuusen luona odottamassa hyvän aikaa ennen joulua ja saavat näinkin olla rauhassa. Lapsi on itse sanonut, ettei ole tarvetta kurkkia, kun näin voi olla varma siitä, että luvassa on joku paketti itselle jouluna (ja joulutäpinää ei esiinny).
    On hauska, miten joka perheellä on omanlaiset tapansa toimia.
    Ihanaa joulua teidän perheelle!