Minustako ekopaastoaja?

Kaupallinen kampanja, yhteistyössä: Ekopaasto

Kun sähköpostiini tipahti haaste lähteä mukaan tämän vuoden ekopaastoon, oli samaan meiliin juuri hetkeä aikaisemmin kilahtanut jotain hyvin epäekologista: neljän hengen lentoliput tänne Espanjaan.

Hmm tuota mietitteköhän te tätä haastehommaa nyt ihan loppuun asti…?

Minusta ei ole minkään sortin ekoesikuvaksi. Valitettavasti. Meillä on oma auto (vaikkakin vähäkulutuksinen ja sitä käytetään vähän), suora sähkölämmitys (vaikkakin ekosähkö) ja kertakäyttövaipat (vaikkakin vessahätäviestinnän ansiosta vähällä kulutuksella) ja me lennetään ainakin kerran vuodessa. Netti on pullollaan ekologisia blogeja – miksi juuri minä?

Ostosten ekologisuudesta en tiedä – mutta kuvaa tähän laittaessani tajusin, että tirpan kaikki tämän kuvan vaatteet ovat kierrätettyjä. 

Asiaa mielessä pyöriteltyäni (lueskelin myös ekopaaston FB-sivua) vähän paremmin ymmärsin, miksi minua ehkä pyydettiin mukaan. Ehkä. Ehkä tämä ekopaastoilu ei olekaan tarkoitettu vain joidenkin ekojeesusten keskinäiseksi rinnanröyhistelykampanjaksi: että ”uuuu uuuu uuuu katsokaa, miten ekologinen mä olen – tähän ei kuulkaas moni pysty”. Vaan ihan tavallisille ihmisille, jotka elävät tavallista arkea. Ja jotka voisivat ehkä tehdä pieniä juttuja vähän paremmin. Tai vaikka isompiakin. Mutta jos edes niitä pieniä.

Koska eihän tämä homma ole mallia ”kaikki tai ei mitään”. Että pitää joko olla täysjeesus (sori; en malta olla käyttämättä tuota termiä) tai sitten ajaa katumaasturilla kehitysmaiden yli. Ööö tai jotain. Mitä ne ekoantikristukset nyt sitten tekevätkin. 

Okei.

Lähden mukaan. Itse asiassa tämä taitaa olla tosi hyvä juttu.

Mitä se ekopaasto sitten tarkoittaa?

Itse asiassa (edelleen opiskelin sitä FB-sivua) tosi monenlaisiakin asioita. Vaikka kohtuullisuutta. Keventämistä. Vähän niin kuin pysähtymistä miettimään, että mitä oikein haluaa tai tarvitsee. Elämässä. Ja miksi valitsee niin kuin valitsee – voisiko valita toisin vai onko tämä hyvä juuri näin?

Sitähän meillä on tehty viimeisen vuoden aikana muutenkin.

Heh Joel esitti mulle heti ensimmäisenä just tuon kysymyksen: ”no mitä se meille nyt sitten tarkoittaisi?”
”No silleen vaikka… …no vaikka jotenkin elämäntahdin hiljentämistä…?”, minä pohdin ääneen.

Joel repesi nauruun:
”Jos me tästä vielä hiljennetään niin me ollaan haudassa.”

Pöh. No ehkä niin. Mutta ainakin ekologisissa asioissa meillä on selkeästi parantamisen varaa.

Löysin muuten Marttojen sivuilta tällaisen pienen leikkimielisen testin: millainen ekopaastoilija olet? Minulle testitulos sanoo näin:

”Olet ottanut ekopaaston ensiaskeleet. Mietit valintojasi myös luonnon kannalta, mutta arjessa muut asiat menevät usein ympäristövaikutusten edelle. Kaipaat elämääsi helpottavia vinkkejä, jotka olisivat hyväksi myös luonnolle. Ekopaasto vaikuttaa sopivalta askeleelta pieniin muutoksiin.”

Joo. Voin allekirjoittaa. Noin se on. Voisi olla paremminkin.

Miten sinulla? Testi Marttojen sivulla täällä – ja arvotaan siellä joka viikko yhteystietonsa jättäneille ekohenkinen palkintokin.

Konkreettisesti ekopaastossa mukana oleminen tarkoittaa vaikkapa siis sitä, että klikkasin nyt itseni seuraamaan tuota FB-sivua – sinne tulee päivittäin aina uusi ekopaastovinkki ja ajankohtaista tietoa ekologisista asioista. Täten lupaan ottaa näitä asioita mietintään omaan elämääni liittyen; ja luultavasti nostan silloin tällöin joitain asioita myös ihan bloggauksiksi asti.

Kiitän siis haasteesta ja nappaan kopin vastaan! 

Kukaan muu mukana ekopaastoamassa? Miltä ajatus mielestäsi kuulostaa?

Ekopaaston FB-sivut siis: www.facebook.com/ekopaasto

 

You Might Also Like

 • JKH (Ei varmistettu)
  19.2.2015 at 09:04

  Kiva kun päätit lähteä mukaan, arvostan! :) Ja kiva päästä lukemaan kirjoituksiasi kampanjaan liittyen, koska aihe kiinnostaa.

  • Kristaliina
   19.2.2015 at 15:54

   Kiitos! Joo itsekin alku-ei-musta-ole-esikuvaksi -hämmennyksen jälkeen totesin, että tällaiset aiheethan sopivat puutalobabyyn kuin nakutettu. Ja tuntuu muutenkin kivalta olla omalla pikkupanoksellaan mukana jossain hyvässä asiassa :)

 • Cpop
  19.2.2015 at 09:14

  Miusta tuo testi on jokseenkin aivan liian suppea, mutta eniveis, sain siitä tuloksen ”Olet ekopaastoilija” ja noh.. kyllähän se periaatteessa on totta, mutta kyllä minä paljon teen ekottomiakin tekoja d:

  • Kristaliina
   19.2.2015 at 12:09

   Hehe mä lisäsin tuonne tekstiin ”pienen leikkimielisen” tuohon testikohtaan, että ei tule sellaisia megaennakko-odotuksia, että tuolla tosiaan kartoitettaisiin koko kulutustottumukset vessapaperiin käytettävistä paloista alkaen :) …kun tajusin, että muuten sellainen mielikuva saattaa syntyä, ja tuohan on vaan tuollainen ”kymmenen kohdan” -fb-testityyppinen testi :) Mutta sellaisena mun mielestä oli (ainakin mun omalle kohdalle) aika osuva :)

  • Piipo79
   19.2.2015 at 12:37

   Sama tulos ja samaa mieltä että suppea kysely. Meillä kyllä kierrätetään kaikki enkä syö punaista lihaa ja autoa käytetään harvoin,  mutta sellainen kuitenkin on. Mutta suurin osa vaatteista on uusia, joskin ostan mieluummin  parempaa ja kestävää kuin halpaa ja hajoavaA. ..mutta silti luulenpa olevani keskitien kulkija, enkä testin väittämä ekopaastoaja.

   • Kristaliina
    19.2.2015 at 13:10

    Mikäköhän mut sitten sysää tuonne alempaan kategoriaan….? No varmaan ainakin lennot, sit vastasin siihen ”halpa vaate” -kohtaan kyllä, kun ajattelin (varmaan vähän tyhmästi) myös euron kirppislöytöjä. Mutta ei pihville, kyllä kierrätykselle sun muuta vastasin.

    • Piipo79
     19.2.2015 at 13:22


     joo se lentokyssäri oli vähän hölmö. Meni jotenkin niin et pitkälle vai lähemmäs ja mä vastasin siis jotai keskitien yläpuolelle koska tykkään vierailla ihan lähialueillakin eikä pidemmälle tarkoita minulle parempaa matkaa, se siis saattoi laittaa mut ekopaastoajaksi :-) nää kysymykset on niin monella tapaa ymmärrettäviä.

    • Piipo79
     19.2.2015 at 13:23

     Joo ja et sä kyllä kuulu sinne ekoterrorien joukkoon. Et millään.

  • sammallammas (Ei varmistettu)
   20.2.2015 at 09:15

   Mun mielestä testin idea onkin lähinnä just se, että tulee ajatelleeksi asiaa. Jokainen meistä tekee ekottomiakin tekoja, mutta niiden virheiden korostaminen tuskin vie ekohenkeä eteenpäin. Mulle tässä tärkeintä on kohtuus. Överikulutus ei vaan ole kohtuullista eikä reilua. Mutta reilua ei myöskään ole lamaantua, että maailma tuhoutuu kumminkin, mitä tässä enää millään banaaninkuorten kompostoinnilla hyötyy. Aina voi tehdä kumminkin jotain myös oikein, tai ainakin oikeammin.

 • CougarWoman
  19.2.2015 at 09:16

  Ekopaastoaja – tietämättäni – täällä hei! (Vietän usein en-osta-mitään -päivää, sillä vihaan shoppailua. No, kai sekin lasketaan ekologiseksi teoksi..? :D)

  ”Mietit valintojasi niin, että ne olisivat ympäristön kannalta mahdollisimman kestäviä. Näet vaivaa kierrätyksen ja tuunaamisen kanssa ja vietät usein en-osta-mitään –päivää. Haluat tehdä parhaasi ilmastonmuutoksen hyväksi, jotta tulevat sukupolvet eivät joutuisi kärsimään meidän virheistämme. Sinulla on ideoita myös toisille ekopaastoon.

  Kerro hyvät käytäntösi toisillekin.”

 • Vierailija (Ei varmistettu)
  19.2.2015 at 09:16

  ”ekojeesusten keskinäiseksi rinnanröyhistelykampanjaksi: että ”uuuu uuuu uuuu katsokaa, miten ekologinen mä olen – tähän ei kuulkaas moni pysty”. ”??
  Ekologisista ratkaisusista voi ja pitäisi tehdä arkinen osa elämää. Lajittelu, kompostointi, kierrätys… silloin tuskin tulee sanomasi kaltaisia ajatuksia.

  • Kristaliina
   19.2.2015 at 12:00

   Juuri näin! Ja vaikkapa just nuo sun mainitsemat lajittelujutut onkin varmasti monelle niin arkipäivää, että sitä ei edes ajattele ekona vaan tavallisena. Jos miettii kierrätyksen yleisyyttä vaikkapa 20 vuotta sitten, niin muutos asenteissa on ollut kyllä melkoinen!

    

   • Hanna Maria
    20.2.2015 at 09:16

    Edelleen kyllä törmään harmillisen usein ihmisiin, jotka eivät kierrätä. Joko he eivät ymmärrä koko asiaa tai sitten on kaiken maailman tekosyitä ”no kun meille tulee niin vähän biojätettä”, ”ei oo tilaa” jne. :( Joten pidetäänhän ääntä!

 • Oranssinen
  19.2.2015 at 09:31

  Olipas heppoinen testi – aika telaketjumentaliteetillä pitäisi elää, että tuossa arvioksi saisi maailmantappaja tai mikä lieneekään se ”pahin nimike”.

  Näet paljon vaivaa, että arkesi jokainen elämänalue on mahdollisimman ekologinen. Valintasi kertovat vahvasta sitoutumisesta ympäristön puolesta. Etsit erilaisia tapoja tehdä vielä enemmän ja olet ensimmäisenä kokeilemassa uusia ekopaastoideoita. Joskus ystäväsi kyllästyvät ehdottomuuteesi, mutta samalla he ihailevat valintojasi. Jatka hyvällä tiellä!

  Tämä tulokseksi elämäntavalla, jota en mitenkään erityisemmin miellä tietoisesti ”ekohenkiseksi”.

  Mutta voisin kyllä ehkä piristää päivääni vastaantulijoille pienellä ekoröyhistelyllä kun potkurilla sutkuttelen lähikaupasta luomulanttuja :D

  Hyvä kuitenkin että asiaa pidetään ”pinnalla”! Mielenkiintoista seurata mitä asian tiimoilta saa oppia uutta. Ekopaastotaan nyt sitten urakalla.

 • Hanna Maria
  19.2.2015 at 10:59

  Mielenkiintoista! Vaikka sainkin testitulokseksi ekopaastointoilija, voisin silti seurata Facebook-sivua, koska ainahan voi oppia lisää :) Tsemppiä haasteeseen, toivottavasti monet lähtevät mukaan!

 • pelagia
  19.2.2015 at 11:32

  ”Ekopaasto on jo elämäntapasi!”

  No joo, mutta jotenkin helposti ja itsestäänselvästi.

  Ei ajokorttia, eli ei autoa, roskat lajitellaan, ollaan käytännössä vegaaneja ja ostetaan ruokaa vain sen mitä varmasti syödään, tavaraa on jo tarpeeksi, matkusteluun ei ole varaa ja vaatteet ostetaan käytettynä, eikä vähiten uusien sisältämien myrkkyjen vuoksi.

 • M-M
  19.2.2015 at 12:09

  ”Ekopaasto  on jo elämäntapasi!”

   

  Hmm… vastasinkohan  oikein…

  • Kristaliina
   19.2.2015 at 12:11

   Vau miten te kaikki saatte noin hyviä tuloksia ja mä noin surkean…? :D :D :D

   • M-M
    19.2.2015 at 12:15

    Mä odotin surkeaa vastausta  :) vähän epäilyttää testin tulos :D

   • blue (Ei varmistettu)
    20.2.2015 at 13:46

    Mä ihmettelin ihan samaa, kun en syö lihaa, kierrätän ja lajittelen, käytän pääasiassa julkisia tai omia jalkoja, en osta halpatuotantoa, vältän toiselta puolelta maapalloa tänne roudattuja elintarvikkeita jne. jne. Mitätöikö yksi lentomatka kaiken tuon? :D

    Ekoantikristus tässä päivää. :D

 • Jenni_Kuperkeikkaseikka
  19.2.2015 at 12:33

  Mielenkiintoinen aihe, täytyypä käydä kurkkaamassa sivustoa!

 • PiritaV (Ei varmistettu)
  19.2.2015 at 12:43

  Toi Joelin kommentti :D :D
  Vitsit ootte kyllä huippu perhe :)

  Ihanaa Espanjanmatkaa! Ja hei, kaikki vinkit meille on tervetulleita:
  http://www.aurinkoisiaaamuja.blogspot.fi/2015/02/barcelona-con-la-famili

 • eikötähänmikäänkäy (Ei varmistettu)
  19.2.2015 at 12:57

  Pikku vinkki jos ette ole jo huomanneet. Eikös se niin ole että Espanjassa nuo juomapullot laiteaan tuonne pakkauksiin (envases)? Ne saa rytättyä tosi pieneen tilaan kun ottaa vaan korkin pois ja painaa alas ja sitten korkki takas kiinni. Kaikki sellaiset pullot missä on tuollaisia makkaroita ympärillä ainakin menevät näin tosi sujuvasti littuun ja vievät kierrätystankissa paljon vähemmän tilaa.

  • Kristaliina
   19.2.2015 at 13:07

   Joo, ne menee nimenomaan tuonne envases-lokeroon – ja rytättynäkin, mutta ensin Silva haluaa aikansa järjestellä niitä riveihin ja jonoihin :)

   Sen sijaan palautuspullosysteemiä ei olla löydetty, tai siis että onkohan sellaista jossain… Noita on kertynyt tuohon jo kassillinen, kun urpona ei tiedä, että kuuluuko nekin tuonne vai johonkin muualle… :)

   • eikötähänmikäänkäy (Ei varmistettu)
    19.2.2015 at 13:24

    Me ei sieltä ainakaan mitään pullonpalautussysteemiä löydetty. Mä en kertakaikkiaan ymmärrä miten tuo kierrätys siellä on järjestetty kun jos oikein muistan, (oltiin viime kesänä kuukausi) niin tuonne envasesiin laitettiin KAIKKI pakkaukset. Siis jukurttipurkit, pullot, pahvikääreet ja ehkä vielä lasipullotkin!!
    En muista ihan tarkkaan, muuta kun sen että se tuntui tosi omituiselta mitä kaikkea pantiin samaan. Oltiin lähellä Barcelonaa ja siellä oli sellaiset uudet kierrätyspöntöt jossa oli paremmat kuvat, niin niistä saattoi päätellä mikä minnekin kuuluu. Ehkä voit tehdä tiedusteluja siellä suomalaisten keskellä jos he ovat jo päässeet jyvälle.

    • A.-K. (Ei varmistettu)
     19.2.2015 at 18:38

     Aika monessa maassa laitetaan jopa kaikki kierrätyskelpoinen samaan. Oon ajatellut, että joku lajittelee ne myöhemmin. Toivottavasti näin myös on! :D

     • sariaaaaa (Ei varmistettu)
      19.2.2015 at 19:27

      Seka Yhdysvalloissa etta Kanadassa on ollut noin omissa asuinkaupungeissani (eli kotona vain yksi kierratysastia ja sinne laitetaan kaikki kierratysroskat). Ne tosiaan lajitellaan kierratyslaitoksella, ja tutkimukset ovat osoittaneet etta ihmiset kierratavat enemman kun eivat joudu lajittelemaan itse.

     • Kristaliina
      20.2.2015 at 10:20

      Mä en itse asiassa ole ihan varma tän maan kierrätystehokkuudesta… Noita kierrätysroskiksia tosiaan on lähes joka kadulla, mutta just viimeksi eilen seurasin miestä, joka roudasi muovisankollista remonttijätettä (pensseleitä, jotain listoja ja muuta sälää ja se itse muovisankokin), ja tiputti pokkana kantamuksensa…. …biojätteeseen! Hups tota joo ei tainnut mennä ihan oikein.

      Välillä nuo laatikkojen ympärystät ovat myös tosi likaisia. Ihmiset tuntuvat luovuttavan ja jättävät vaan kassinsa johonkin laatikkojen välille.

      Itse on niin roskasiisteysoppinut, että tekee ihan pahaa, kun näkee tällaista. Saatikka sitten miten aikoinaan Intiassa, jossa roskat vain heitettiin maahan, koska kaatopaikkalaitoista ei yksinkertaisesti ole olemassa. (ainakaan kai kaikkialla)

 • Lacrimas
  19.2.2015 at 13:21

  Helppo tapa tehdä ekoteko, on vaihtaa vaatteensa siiselinnahkaisiin :D

  Okei, okei, ei nyt ehkä ollut ihan validi vinkki.

  http://yle.fi/uutiset/napaseudun_oravat_kiihdyttavat_ilmastonmuutosta_yllattavalla_tavalla__vaikutusta_aliarvioitu/7698124

 • Tiputii (Ei varmistettu)
  19.2.2015 at 13:41

  Moi Krista, ihan off topic, olisiko sinulla mahdollisesti ajatuksia lasten(ne) koulutukseen ja päiväkotiasiohin. Olisi kiva lukea sinun ajatuksiasi esim. Steiner -koulusta tai -päiväkodista tai muista kouluun liittyvistä asioista.
  Tietysti koulutaival on teillä vielä edessä mutta tämä tuli vain minulle mieleen :)

  • Kristaliina
   19.2.2015 at 15:48

   Joo kokemusta ei harmi kyllä sinänsä ole, mutta kyllähän nuo kaikki päiväkotiasiat taas mietityttävät, jos ainakin Silva olisi menossa syksyllä päivähoitoon… Hui :) Mutta joo, varmasti kirjoittelenkin tästä lähitulevaisuudessa, kun palataan Suomeen ja varmaan käydään tirppasen kanssa tutustumassa vaihtoehtoihin.

 • CougarWoman
  19.2.2015 at 15:23

  Susta sitten tehtiin Ekopaaston markkinoinnin keulakuva näemmä :)

   

  • Kristaliina
   19.2.2015 at 15:45

   ”Tällä pupulla on vielä paljon parannettavaa” -keulakuva :D

   Mut hei jos lähtee haasteeseen mukaan, niin samalla voi sitten sanoa ”joo” kaikkeen muuhunkin :) Kiitos muuten kuvalinkkauksesta, mä en itse sitä olltukaan nähnyt, kun Joel on laittanut sellaisen mainoseston päälle enkä osannut purkaa sitä :D

   • CougarWoman
    19.2.2015 at 15:50

    Heh, ole hyvä. Se olikin vaativa tehtävä, sillä kyseessä oli semmonen vaihtuva banneri (tai miksi kutsuvatkaan), oli tähtääminen ja ajoittaminen kuvakaappauksessa :D 

 • Kärttyri
  19.2.2015 at 16:09

  Aikoinaan oli paljon tarkempi kysely hiilijalanjälkeen liittyen, ja yksi tuttu sai siitä naurettavan tuloksen, kuulemma jos kaikki eläisivät samalla tavalla niin tarvittaisiin alle 1 maapallo.

  Todellisuus olis ehkä lähempänä 5 planeettaa. Iso talo, autot, mönkijät, vuosittaiset kaukomatkat, pakkasesta roskiin lentävät ruoat muoviastioissa kun ei olleet vuodessa tulleet kulutetuksi, hyvinkin lihapitoinen ruokavalio.

  Olisi kivampi, että kysely olisi hieman pidempi ja yksityiskohtaisempi ja sisältäisi lukumääriä tuon eri mieltä – samaa mieltä – arvioinnin sijaan. Mua motivoi (typerästi ehkäpä) tilastot/kyselyt/seurannat joista näen että kierrättämällä tuota ja tätä tai käyttämällä pyörää kerran tai kaksi viikossa, saisin paremmat pisteet. 

  Tuollaisen linkin löysin

  http://www.ymparisto.fi/fi-FI/Ilmasto_ja_ilma/Ilmastonmuutoksen_hillinta/Laske_hiilijalanjalki

   

  • Kristaliina
   19.2.2015 at 18:03

   Pssst itse asiassa perusteellisempi laskuri onkin – pihtasin sitä vaan myöhempään, kun ajattelin, että haluan tehdä sen kotimaahan palattuani tarkasti itse (tsekata esim. sähkönkulutuksen tarkasti) ennen kuin siitä bloggaan :) Sori, oon tällainen pihtari :D Mutta tässä pssst-henkisesti jo etukäteen, ja palaan tähän omien tulosten kanssa varmasti myöhemmin: http://www.ilmastodieetti.fi/

   …ja itse asiassa hiilijalanjälkeä oon laskeskellut täällä blogissakin ennenkin, täällä: http://www.lily.fi/blogit/puutalobaby/hiilijalanjalkihaaste Hmmm itse asiassa onkin aika mielenkiintoista sitten katsoa, onko tilanne muuttunut – ja mihin suuntaan, jaiks :(

   • Kristaliina
    19.2.2015 at 18:04

    Jaiksin hymiö meni väärin päin, piti olla :) …mutta ehkä sen noin nurinpäinkin voi tähän laittaa :D

   • Kärttyri
    21.2.2015 at 13:07

    Heh, tuosta mun linkistä pääsi (parin linkin kautta) tuohon samaan hiilijalanjälkeen :D

    kyselyt on kivoja, mutta vielä en ole jaksanut alkaa tehdä tuota. Liekö pelkään vastausta ;) . Koiranomistajana ja pikkulapsen äitinä lähiössä kahden auton omakotitaloudessa tulos ei taida olla kovin mairitteleva. 

  • CougarWoman
   19.2.2015 at 19:28

   Mä jotenkin ajattelin, että tuommoinen vähän ylimalkaisempi ja vähemmän torppaavampi toimisi positiivisena kannusteena tyyliin ”hei säkin teet jo huomaamattasi näinkin paljon, tästä on hyvä jatkaa” sen sijaan, että osoitettaisiin syyttävästi sormella siihen, mitä teet väärin. Ainakin itselle jäi semmoinen fiilis. 

   • Kärttyri
    21.2.2015 at 12:58

    Voihan se palaute olla kannustavaa vaikka parannettavaa olisikin (minkä vuoksi rakastan Polarin sykemittariani, joka ilmoittaa rauhallisesta kävelystä, että ”palauttava harjoitus” ja että sellaisia harjoituksia olisi hyvä tehdä läpi koko harjoituskauden).

    Mua häiritsee mm. se, että pitää vastata osaanko loihtia herkkuaterioita tähteistä. Harvemmin ne omalla kohdalla herkkuja on. 

    • Kristaliina
     22.2.2015 at 11:39

     Niin hei joo mulle tuli ekoantirkistuspisteitä myös siitä, että vastasin tuohon ”en todellakaan” – koska en mä niitä itse tee, mutta syön kyllä hyvällä ruokahalulla toisen osapuolen kokkailja :)

 • jepe (Ei varmistettu)
  19.2.2015 at 20:19

  Ei mulla muuta, kuin että banaanit pussissa..? Miks vai hää sillain tekkee? Ja sain omasta testistä tuloksena ekopaastointoilijan, vaikka en omasta mielestä mikään ekojeesus ole. Roskat lajitellaan joo, en välitä lentämisestä, ajokortti puuttuu (miehen työsuhdeautolla käydään joskus jossain megamarketissa ostamassa jauhot sun muut), komposti on pihan perällä, punaista lihaa tulee syötyä melko vähän, vaatteita ostan hyvin harvoin, kotona lämpötila on n. 19-20 astetta (tosin pahuuden öljylämmitys, mut ei sentään mikään ikivanha) ja olen maaninen laitteiden poispäältälaittaja. Mut kaikki nuo on opittu jo lapsuudessa, ja on just sitä normaalia mulle. No, ehkä se ei haittaa. ;)

  • Kristaliina
   20.2.2015 at 10:23

   Tuossa kaupassa oli itse asiassa kaikki kasvikset valmiiksi muovitettuina. Banaanit tuolleen pusseissa ja muut hedelmät pareittain sellaisella vaahtomuovialustalla ja siihen elmukelmut päällä. Suomessa en tavallisesti laita – paitsi jos tarvitaan hedelmäpusseja kotona, silloin laitan :)

 • brittacarolina (Ei varmistettu)
  20.2.2015 at 14:16

  Moi. Suosittelen sua lukemaan Ekovuosi Manhattanilla -kirjan. Sopisi hyvin sun elämäntilanteeseen. Kirja on aivan huippu. Tsemppiä! :)

 • Iitanen
  21.2.2015 at 11:02

  Ekoasioita kannattaa toki ajatella kierrätyksen ja matkustuksenkin kannalta, mutta ei pidä unohtaa, että todellisuudessa ruoka on yksi isoimpia vaikuttajia hiilijalanjäljessä. Kristahan olet jo kasvissyöjä ja se onkin yksi suurimpia ekotekoja, mitä voi tehdä! :)

   

 • Vierailija (Ei varmistettu)
  21.2.2015 at 13:07

  Tein ekotestin ja tuloksena jokin ”melkein ekoilija” kutovan sammakon kera…Kysymys herkkuaterian tekemisestä tähteistä: syödään ruuat loppuun ja viimeiset tähteet menevät koirille tai/ja kanoille. Tai kompostiin.Lähikauppaan jalan: toinen pohjoiseen 9km, toinen etelään 12km… Meillä on kaksi autoa, ja niitä käytetään. Tosin kaupassa käydään pääasiassa vain kerran viikossa työpäivän päätteeksi.Voinko olla syömättä pihviä: no voin, ja syön silloin kasvisruokaa, itse pyydettyä kalaa tai kaupasta ostettua kotimaista kanaa/ broileria. Mutta syön myös itse kasvatettua nautaa. Ja tykkään siitä.Halpa vaate, hyvä mieli: kyllä joo, kun olen ostanut 2 euron farkut kirpputorilta. Ja kyllä, jos käytän halpavaateketjulta ostamaani trikoopaitaa 10 vuotta. Viimeksi olen ostanut kaupasta uusia vaatteita tammikuussa: ^^ trikoopaidan^^ ja kevyen tikkitoppatakin alennusmyynnistä.Vien paperit, lasit, säilykepurkit ja paristot niille varattuihin kierrätyspaikkoihin. Akut, jääkaapit, televisiot, maalit yms. viedään jäteasemalle, jossa ne lajitellaan niin kuin kuuluukin.En pidä itseäni erityisen ekona, koska arkemme vain on tällaista.

  • Larah
   21.2.2015 at 13:11

   ^^ Anteeksi anteeksi! ^^ Tuohan tuli ihan huonosti pötköön ja ilman tunnistetta. Olin ilmeisesti ehtinyt kirjautua ulos…

   Arkeamme voi seurata Napapiirit sankari(t) -blogissa ;)

 • Ansa T
  22.2.2015 at 12:05

  Ekojeesus on ihan hauska termi, mutta se kuvaa paremmin niitä, jotka muka-ekoilevat. Olen siis eri mieltä kuin enin osa tässä ketjussa. Toisaalta olen sen verran iäkäs, että sisällytän lähes jokaiseen mielipiteeseeni aina toisaalta-option. Antakaapa kun täti kertoo.

  Pullojen kierrätys ei riitä! Energiasäästölampun kierrätys ei riitä! Pyyhkeiden pesettäminen etelänlomalla hotellissa vain joka toinen päivä ei riitä! Oikeasti ympäristömme ja tämän pallon luonnonvarojen pelastamiseksi on tehtävä isompia tekoja kuin tuollaiset pienet arkipäivän niksit. Ne ”arjen pienet ekoteot” ovat ekojeesustelua parhaimmillaan tai pahimmillaan.

  Toki ymmärrän sen, että jostain on aloitettava. On aina kotiapäin, jos on ennen viskannut pullot sekajätteeseen ja nyt alkaa kierrättää ne. Tottakai. Mutta siihen ei pidä tuudittautua, että nyt on ekopaasto kuosissa, kun ostan tuon laskuvarjokankaasta tehdyn kolikkopussukan. Ja sitten varataan reissu Malediiveille, jossa suositaan paikallista käsityöläisyyttä ja ostetaan käsintehty luottokorttipussukka. Näin niin kuin kärjistettynä. Kirjoitan juuri tästä matkustamisen pahasta omalla blogillani, siksi se tässä rinnastuksessa.

  On siis väärin ajatella, että  voisimme edetä tässä maailman pelastamisessa kovin pehmeästi eteenpäin. Ettei kerskakuluttamiseen syntyneiden ihmisten tarvitse traumatisoitua, kun elintavat muuttuisivat liikaa. Siitä se suuri trauma vasta syntyykin, kun öljy loppuu (toisaalta odotan sitä) ja luonnonvarat ehtyvät ja maaperä saastuu niin ettei siinä voi enää viljellä. Jälkimmäinen hommahan on arkipäivää esim. Kiinassa.

  Olen suututtanut muutamat ystäväni kritisoimalla lentomatkailua. Varmasti on ärsyttävää, kun arvostellaan. Onko se ekojeesustelua? Ei ole, se on ihan totista asiaa. Myönnän etten ole pulmunen itsekään, ajan autolla ja joskus syön juustoakin ja ja ja… ostelen urheiluvaatteita uusina. Edesautan kulutuskulttuuria työskentelemässä mediassa.

  Täysin kuitenkin tajuan, että penttilinkolaksi ei voi noin vain muuttua kukaan. Annan täyden tukeni niille pienillekin ekoteoille, mitä jotkut tekevät. Jotkuthan eivät tee mitään, eivät edes ajattele asiaa! Millaisia arvoja nämä ihmiset välittävät omille lapsilleen?

  Lentomatkustamisesta sen verran vielä, että Puutalobabyn perheen reissu, jossa kohteessa ollaan pidempään, on ilman muuta ekoteko, jos näin voi matkustuksesta sanoa. Ainakin jos sitä vertaa pikapiipahdukseen Pariisissa.

  Ja tämä ekopaasto-kamppis kaiken kaikkiaan on ihan hyvä juttu, kunhan se ei mene sellaiseksi hymistelyksi. Että nyt olen painanut klik ja oon ihan vihree.

  • Kristaliina
   22.2.2015 at 16:11

   Tää on niin iso ja hyvä keskustelukysymys, että ansaitsee enemmän kuin kännykästä näpytellyn minikommentin. Taitaapa tulla tä innoittamana lähiaikoina kokonainen bloggaus ko. aiheesta :)

  • Amanda1 (Ei varmistettu)
   22.2.2015 at 16:43

   Hyvä kommentti! Aika virkistävää ja tervetullutta, että joku aina välillä sanoo ääneen, että me ollaan kaikki (niin ekojeesukset kuin -antikristuksetkin) kulutustottumuksinemme vielä ihan hiton kaukana siitä, minne meidän pitäisi pyrkiä.

   Mussa aiheuttaa kummallisia raivontunteita muotibloggaajat, jotka esittelevät uutta ”ekoa” ostostaan: kasviparkitusta nahasta Suomessa käsityönä valmistettua laukkua tai vietnamilaisen entisen lapsiorjan kierrätysmateriaaleista tekemää söpöä pikkupussukkaa. Argh! Tää on ekojeesustelua pahimmillaan.

   Ekologisin teko on AINA ja KAIKISSA tilanteissa jättää tuote kokonaan ostamatta. Jos se ei kuitenkaan syystä tai toisesta onnistu, vasta sitten voidaan alkaa keskustella siitä, mitä ostovaihtoehtoja meillä on ja mikä niistä toimisi parhaiten.

   Meillä on kaikilla jo riittävästi tavaraa. Jos jotain puuttuu, oikeasti sen voisi ostaa käytettynä tai lainata joltain.

   Ja kulutuksen vähentämisellä ei muuten tarkoiteta elämänlaadusta tinkimistä. Itse asiassa elämänlaatu kohenee ihan odottamattomalla tavalla kun lauantai-iltapäivät viettää eväsretkellä meren rannalla kuin ostoshelvettien kirkasvalolamppujen alla potemassa huonommuutta itsestään.

   (Tästä mun kommentista taisi vahingossa tulla niin vihamielinen, ettei kukaan tämän vuoksi vielä muuta elämässään mitään – mutta sainpahan sanoa, mitä kielen päällä oli. :D)