Hammaskeiju kylässä

5-vuotias ennen…

…ja 5-vuotias nyt:

Äääääkkkk, se todellakin lähti jo!!! Eka maitohammas!!!

Meille vanhemmille tämä tuli nyt sitten ihan puskista. Jotenkin olin ajatellut, että kun lapsen hampaat tulivatkin aika myöhään (1-vuotiaana ei ollut vielä yhtään hammasta puhjennut), niin ne lähtevätkin vastaavasti vasta joskus lähempänä kouluikää. Mutta hups vaan hammas alkoi heilua ja lähti irti kokonaan nyt 5,5 vuotiaana.

Mutta tämä hammaskeijujuttu. Koska tämä tapa on oikein tullut kuvioihin?

En nimittäin muista vielä omasta lapsuudestani ollenkaan näitä hammaskeijuhommia, mutta nykyisin tapa tuntuisi olevan ihan vakiintunut: siis se, että hammaskeiju tuo jonkun yllärin (rahan?) tyynyn alle, kun hammas on lähtenyt. Viime vuonna opimme (täällä), että täällä Espanjassa hammaskeijun sijaan hiiri (Ratonicito Pérez) vaihtaa tyynyn alle sijoitetun hampaan kolikkoon.

Muistatteko te omasta lapsuudestanne jo hammaskeijun? Vai voisko tuo olla joku halloween- ja ystävänpäivä-tyyliin Suomeen rantautunut amerikkalainen tapa…? Vai onko mulla vaan jotenkin muisto hämärtynyt ja tämä olisi ollut tapana jo silloin 80-luvulla…? Joelkaan ei kuitenkaan muista hammaskeijua omasta lapsuudestaan.

Kiva tapa se toki on, ja meilläkin kävi tietysti hammaskeiju – tai no meillä lapset nyt tietysti tietävät, että äiti se hammaskeiju on. Hammaskeiju-äiti laittoi pienenpienet yllärit molempien lasten tyynyjen alle; todettiin, että meillä tapa voi olla niin, että sisko saa aina myös.

Lapsi oli uudesta jutusta (ja tulevasta hammaskeijusta) tietysti aivan innoissaan.

Vanhemmat puolestaan saivat silmäkulmaansa pienen kyynelentapaisen lasten nukahdettua.

Vastahan niitä hampaita odoteltiin. Nyt ne jo lähtevät. Enehkäkestä <3 <3 <3

18

You Might Also Like

 • Appa
  24.1.2018 at 18:52

  Siis, minä olen ollut aivan ulkona Hammaskeijusta, tyttäremme, se ainoa on syntynyt 1988 vuonna ja en kyllä muista erityistä, hammas vaan lähti ja sillä selvä. Itse olen jo niin vanha, 51 vuotta, etten muista lapsuudestani muuta kuin kamalan hammaslääkärini, kolskea, laiha, kaksimetrinen nainen joka ei puudutusta käyttänyt jos porattiin, meni vuosia aikuisiällä etten uskaltanut mennä hammaslääkärille kuin pakosta, nyt olen päässyt siitä pelosta. Nyt iloitsen ja odotan koska tyttäremme pojan hampaat alkavat heilua, niitä sitten ihmetellään ja laitetaan tyynyn alle paketti. Ihanaa ja surullista samaan aikaan kun siitä pienestä alkaa tulla jo niin iso lapsi.

 • Mari
  25.1.2018 at 06:22

  Meidän keskimmäisellä, tyttö, lähti eka maitohammas viikko 4v synttäreiden jälkeen. Nyt on 4,5 vuotias ja alhaalla on jo kaks rautahammasta ja ainakin kaks hammasta taas heiluu! Ihan hurjaa.. hammaskeiju on meilläkin käynyt pienenä 80-luvulla

 • Vyyhti
  25.1.2018 at 11:16

  Onpa ajankohtainen aihe, meidänkin 5-vuotiaalta löytyi juuri ensimmäinen heiluva hammas! Nyt jännityksellä odotetaan milloin se irtoaa. Lapsi on todella ylpeä asiasta, nyt hänestä on tulossa ”iso”.

  Ja totta kai täälläkin se ensimmäinen kysymys oli, että tuleeko hammaskeiju. Toinen, että sattuuko se. Kolmantana halusi tietää, milloin hammas irtoaa. Asiat tärkeysjärjestykseen! :D

 • MMinne
  25.1.2018 at 13:57

  Ei ole mitään hammaskeijuja meilläpäin ollut 80-90 -luvun taitteessa, kun multa ja muilta ikätovereilta on hampaat lähteneet. En ainakaan muista itseltäni enkä muidenkaan sukulaisten ja kavereiden.. Et siis ole ainoa hammaskeiju-katveessa ollut! ;)

 • sssansan
  25.1.2018 at 19:39

  Tosiaan usein ensimmäiset poskihampaat alkavat tulemaan suuhun samoihin aikoihin kun maitohampaat alkavat irrota, ja siinä vaiheessa pitäisi sitten olla ekstrahuolellinen hampaiden harjaamisen kanssa, kun uudet hampaat ovat kaikkein herkimpiä reikiintymään siinä kohtaa kun kehitys on vielä kesken, etenkin kun niissä poskihampaissa on monilla syvät urat joihin helposti jää likaa. Eli vanhemmat tarkkana lasten hampaiden harjaamisen kanssa siinä kohtaa kun pysyvät hampaat alkavat ilmestymään. :-) Terkuin hammashoitaja :-)

 • HilmaOnneli
  26.1.2018 at 00:35

  Meiten lapsuudessa Kaenuussa oli tapana laittaa irronu hammas vesilasiin. Kummasti seuraavana päivänä hammas oli häviny ja kolikoita (pennejä, markkoja) tilalle. Voi sitä riemua ko sai sitten kauppa-autosta ostaa hammasrahalla jotain, yleensä jäätelöä tai karkkia.

 • MammaM
  28.1.2018 at 16:36

  Meillä on hammaskeiju vieraillut kyllä siinä 90-luvun vaihteessa! :)

 • 1 2