Maailman vessoja

Kaupallinen yhteistyö: Serla

Aikoinaan jostain ihme syystä ajattelin, että olisi mukamas hyvä idea lähteä reppureissaamaan viideksi viikoksi Intiaan uuden poikaystävän kanssa. Kyseinen poikaystävä ei ollut koskaan käynyt edes Aasiassa – tässäpä mahtava sauma näyttää hänelle mun lempparimaata ja tutustua tuohon kiinnostavan oloiseen tyyppiin perinpohjaisesti!


Tuon matkan jälkeen:
1. Joel sanoi, että se ei ikinä aio enää lähteä kotoaan yhtään mihinkään.
2. Me melkein erottiin.
3. Kakka-asiat eivät ole koskaan olleet meidän suhteessa tabu.

Kun tuoreessa parisuhteessa viiden viikon ajan joka ikinen päivä käydään keskustelu, että ”millainen kakka sulla on – voidaanko tänään liikkua kauemmas pöntöstä”, muodostuu suhde vessa-asioihin ihan omanlaisekseen.

Hmm. Kuten ehkä tässä vaiheessa voi päätellä, tämä postaus saattaa sisältää kakkajuttuja. Sain nimittäin Serlalta ihan mahtavan blogiyhteistyöhaasteen muistella kaikkia niitä maailman vessoja, joissa on joskus tullut kyykisteltyä. Hahaa! On sitä tullut pönttöön joo joskus osuttua – joskus jopa monesta ilmansuunnasta yhtä aikaa!

Mullahan on ollut (mitä Freud sanoisi tästä?) nämä vessa-asiat mielessä täällä blogissa monesti ennenkin, mm. täällä ja täällä – ja nyt siis syvennetään sitä kyykkyasentoa (se on muuten kuulemma ergonomisin vessassakäyntiasento) ja paneudutaan syvemmälle mun menneisiin kokemuksiin maailman vessoista.

Linnanmäen sirkusvessat <3

Matkustelu siis tietysti avartaa, toki. Mutta se, mistä puhutaan matkajutuissa vähemmän, on että Serengetin savannillakin voi iskeä pissahätä.

Silloin muuten meidän jeeppikuski huokaisi aika syvään. Mutta mitä mä sille voin? Olin käynyt jokaisella välipysähdyksellä kiltisti vessassa lattiareiän päällä, mutta silti siinä kuumuudessa piti juoda paljon. Jeeppi sitten tuntikausia savannin pienillä poluilla pomp-pomp-pomppi.

Ja niin sitten kävi. Tuli pissahätä. Siellä leijonien valtakunnassa, jossa ei missään nimessä saa poistua autosta. Sori.

Jeeppikuski seisoi vieressä jatimaticin (ei se varmaan ollut sellainen; Vintiöt-takauma vaan puski päälle) kanssa, kun minä kävin kyykkypissalla jeepin vieressä vilkuillen kohti heinikkoa: oliko tuo tuuli vai villipeto?

No. Se kokemus ei päätynyt vessaan vaan puskaan. Mutta maailmalla matkustaja kohtaa myös maailman vessat. Ja ne eivät aina ole samanlaisia puhtaana kimaltelevia valkoisia posliineja kuin meillä koto-Suomessa.

Käsi ylös, kuinka moni on testannut tällaista vessaa?

Oma ”kotivessa” järjestöllä Tamil Nadussa – siksi kuvassa on Intialle poikkeukselliseen tapaan myös vessapaperi.

Kyykkyvessa. Ah. Voi mistä oikein lähtisinkään tämän aiheen kanssa liikkeelle…?

No vaikka siitä, että jos asento tällaisen äärellä ei ole oikea, varaudu pesemään vessan takaseinä. Mutta kun oikean tekniikan sitten yrityksen ja erehdyksen kautta löytää, on tämä vessa itse asiassa epähygienisissä olosuhteissa jopa parempi valinta kuin perinteinen ”länkkärivessa”. Tässä nimittäin ei ole juurikaan vaaraa osua muiden ihmisten eritteisiin kuin omiinsa, muuten kuin kengänpohjillaan.

Paitsi jos liukastuu.

Intialaisethan eivät käytä vessapaperia vaan pesevät. Usein vettä on laskettu hanalla tuollaiseen isompaan sankoon, ja sitten pienemmällä vadilla sieltä jotenkin… …loiskutellaan.

Karsein intialainen vessakokemukseni (jos mieli ei ole blokannut pahimipia pois) oli erään chennailaisen elokuvateatterin vessa. Se oli eräänlainen ”linjasto”, jossa naisetkin kykkivät rivissä vähän niin kuin miehet pisuaareillaan. Ja se sotku… Uhh mä en edes kerro tästä lisää; kamalaa se oli.

Kyykkyvessoihin olen törmännyt Intian lisäksi ainakin Thaimaassa ja Vietnamissa, muistaakseni Tansaniassakin oli enimmäkseen lattiareikävessoja. Usein elämys on sen verran raju, että siinä ei tee mieli viettää yhtään ylimääräistä sekuntia valokuvaa ottamassa. Mutta jokseenkin tällaisiltahan ne voivat näyttää ulospäin:

Pelkkä urinal-sana tuo kylmät väreet. Kuvan kirja on Lonely Planetin ”Toilets”.

Kerran muuten yritin selittää intialaisille suomalaista kesämökkimeininkiä. Että me suomalaiset tykkäämme vetäytyä etenkin kesällä korpeen kesämökeille – mielellään vesistön äärelle, kauas naapureista ja usein hyvin alkeellisiin olosuhteisiin. Ei juoksevaa vettä, ei sähköjä.

Ja että niillä kesämökeillä vessa on perinteisesti sellainen metsässä seisova puinen koppi, jossa… …tuotokset menevät esimerkiksi sankoon. Puucee pitää sitten tasaisin väliajoin itse tyhjentää.

Intialaisten ilmeet olivat tyrmistyneitä. Että yök sentään. Noinko länsimaissa todellakin eletään? Heillä nyt sentään on sivistys ja vesivessat.

Jepjep.

Uusimman Espanjan-kodin siisti vessa.

Espanjalaisesta vessakäyttäytymisestä olen jo avautunutkin, täällä. Täällä(kin) julkiset vessat ovat usein tosi roisissa kunnossa: vetämättä ja pissaroiskeissa. Sitä on vaan niin vaikea ymmärtää: siistin näköinen hyvinpukeutunut ihminen voi jättää jälkeensä aivan kuvottavan kaaoksen julkiseen vessaan. Voi yök.

Sen sijaan olen nyt tänä keväänä vihdoinkin päässyt tuon vieressä olevan…. pyllynpesurin (mikä sen nimi oikein on?) makuun! Siis tämän:

Tässä on sama juttu kuin siinä lattiareikävessojen kyykkyasennossa: mä luulen, että mun fysiikka ei ole ihan optimaalinen tähän. En siis pinnistelyillä ja ponnisteluillakaan pääse millään tavalla sellaiseen asentoon, että tuolta tuleva vesisuihku edes… …osuisi niihin oikeisiin paikkoihin. Mutta aikani äherrettyäni olen päätynyt sellaiseen ratkaisuun, että ihan vaan istun siihen (kotioloissa!) niin kuin normaalille pöntölle istuttaisiin.

Ja hana päälle. Toimii.

Tuo on kyllä ihan näppärä vehje täällä, kun täkäläinen vessapaperi on mitä on. Sellaista, mistä sormet tulee heti läpi pyyhkiessä. Yhh. Suomalaista hyvää vessapaperia on kyllä täällä (ja muuallakin maailmalla) ihan akuutisti ikävä!

Mutta onhan niitä huikeitakin vessakokemuksia maailmalta! Varsovan hienoista vessoista olen hekumoinut aikaisemminkin (täällä) – siellä törmäsin nimittäin ravintoloissa tosi upeisiin vessoihin, jotka oli sisustettu yhtä huolella ja samaan tyyliin kuin ravintolatkin.

Muista upeusvessoista pitää tietysti mainita Helsingissä ravintola Tornin vessa, jonka näköalat oli kyllä tosi hienot. Ihan erikseen halusin siellä joskus just siihen vessaan.  Jonoakin tietysti oli, kun ihmiset ottivat selfieitä asiointinsa jälkeen. Mutta näköalan lisäksi muistaakseni tuo vessa ei juuri ollut muuten erityinen, ei siis mitään megaluksuselämystä siellä.

Luksusvessoista puheen ollen Joelin ikuinen hekumoinnin kohde: japanilaiset monitoimivessat. Ne kun kuulemma pesevät ja kuivaavat ja ties sun mitä pöristelevät. Joel on moneen kertaan kaavaillut, että joskus kun meille tulee kotiin kylppäriremontti, se haluaa meille juuri sellaisen.

Tarina myös kertoo, että joku miespuolinen tuttu oli kerran vahingossa laittanut japanilaisen vessan naisten pesuasetuksille.

Sen jälkeen hän oli laittanut sen aina naisten pesuasetuksille.

Haha.

Omat tunnelmallisimmat vessamuistoni tulevat kuitenkin – vaikka sitä on ehkä vaikea uskoa – juuri noista ”vessakarseusmaista” eli Intiasta, Thaimaasta ja Vietnamista. Siellä nimittäin jossain bambumajoissa on ulkovessa. Ihan kirjaimellisesti siis. Pöntöllä käydään avoimen kirkkaan tähtitaivaan alla. Yöpissalla pimeydessä, viidakon äänten sirityksissä ja naksutuksissa… Siinä on vaan jotain tosi maagista.

Mieleenpainuvin oli Goan Agondassa, joka silloin oli vielä muutaman bambumajarykelmän paratiisipaikka. Meillä oli Joelin kanssa siellä hiekkalattiainen pienenpieni maja. Vessan ”juokseva vesi” oli letku, josta vettä sai sankoon, ja sankollinen itse sitten kipattiin pönttöön. Mutta ah, ne miljoonat tähdet vessan kattona.

Ja sitten oli tietysti tämä luksusveski Thaimaassa:

Erot eri maiden vessakulttureissa ja käytännöissä ovat kyllä valtavia. Hygieniaerot on helppo ymmärtää vaikkapa Suomen ja Intian välillä, mutta on ollut jännä huomata, että on niitä tosiaan Suomen ja Espanjan välilläkin.

Esimerkiksi tämä ihana-ihana lastenvessa Miramarin ostoskeskuksessa täällä Fuengirolassa…

…olisi ihan superihana, jos haju siinä ei olisi ollut aivan kuvottava. Ja kun esimerkiksi tätä kuvaa ottamaan jonotin tähän vessaan, sieltä tuli ulos lopulta aikuinen espanjalainen nainen. Oliko edes vetäissyt? No ei.

Koti-Suomesta kaipaa vessahygienian lisäksi kyllä myös sitä hyvää vessapaperia. Vaikka tätä Serlan oravaa.

Mitenkäs sulla – jaa ihmeessä tähän vessamuistosi! Mikä on erikoisin tai mieleenpainuvin vessa, jonka sinä olet nähnyt maailmalla?

Tämä on myös arvonta! Serla nimittäin antoi tähän myös palkinnon – vessapaperipalkinnon, totta kai! Ihan mahtavaa, en olekaan koskaan ennen arponut vessapaperia :D

Kolme tämän postauksen kommentoijaa voittaa itselleen Serlan Hellä -pakkauksen (16 rullaa) JA lisäksi arvotaan yksi Lonely Planet´s Toilets -kirja. Eli juuri tuo, joka tämän postauksen kuvissakin vilahtelee vessa-aiheen kuvittajana :)

Kilpailu on voimassa ma 2.4. klo 12 asti, ja kilpailun säännöt löytyvät täältä.

Tuosta kirjasta muuten bongasin yhden ihan tutun veskin – mä oon käynyt täällä, jee! Onko kukaan muu teistä pissannut Olduvaissa?

Tansanian Olduvai ja Olduvain vessa. Parempi kuin leijonapusikko.

Yhteistyössä: Serla

17
Like
6

You Might Also Like

 • Ipa
  26.3.2018 at 23:37

  Aah, yks mun lempiaiheista😂😂😂
  Intian vessat on kyllä olleet kaikista mielenkiintoisempia. Ne nähtyä ja koettua muut vessat ovat siistejä, hajuttomia ja asiallisia.
  Äkkiseltään paras vessamuisto on yllättäen Intiasta. Jossain maaseudun ajellessa iski vessahätä. Pysähdyttii johonki huoltoasemakuppilamyymälään. Vessa oli rakennuksen perällä oleva huone. Jossa ei ollut muuta kuin pieni reikä seinän ja lattian välissä. En tiedä mihin tuo reikä johti mutta sinne oli tähdättävä. Kiittelimme että onneksi ei ollut isompaa hätä. En tiedä mitä se asia ois saatu toimitettua.

  Kyykkyvessat on jossain karmeudessaan myös koukuttavia ja joita ikävöi. Kamalampia ne on kuitenkin silloin kun on maha on niiin löysänä varpusparvena että koko vessa on täynnä pilkkuja😷🤮

  • krista
   27.3.2018 at 11:29

   Tuohon viimeiseen pakko vielä lisätä: …ja Intiassahan se yleensä on :D Ja just jos sattuu olemaan kyykyllään vähän väärässä asennossa (tai ei ehdi kyykistyä kunnolla), niin…. AUTS :D Sit vaan sopii toivoa, että vessassa on joku pesumahdollisuus, että voi vähän huuhdella varpusparviaan – siksi on muuten tosi hyvä, että yleensä noissa on noi hanat ja saavit :D

 • lau
  26.3.2018 at 23:48

  Ensimmäinen kyykkyvessa tuli vastaan aivan puun takaa Ljubljanassa Sloveniassa vähän uugeemmassa kulttuurimestassa. Se oli ulkohuussi, ulkona. Valoja ei kännykän taskulamppua enempää ollut, vettä tuli sentään letkusta. Koskaan en ole niin paljon toivonut, etten liukastuisi. Seuraava kyykkyvessakokemus oli jo helpompi, kun Belgradin bussiaseman vessassa oli valot.

  Toinen jännä vessakokemus oli myös Belgradissa, joella kelluvan baarin kolmesta vessassa yhdessä ei ollut ovea, toisessa ei ollut pönttöä, kolmannessa oli ovi ja pönttö, mutta pönttö oli yltäpäältä paskassa. Ei mulla pissattanutkaan siinä baarissa.

  • krista
   27.3.2018 at 11:31

   Hei näitä kyykkyvessoja löytyy siis selvästikin ympäri Eurooppaakin, jos hyvä… eiku HUONO tuuri käy!

   Hihitys tuolle viimeiselle, tuostapa sitten valitsemaan, että minkäs ottais… Mä olisin varmaan kans pidättänyt :D

  • Traveller
   27.3.2018 at 13:58

   Itse en koskaan laita jalkoja siihen, mihin ilmeisesti ”pitäisi”. Kykin jalat harallaan koko posliiniosion ulkopuolella (vaikea selittää). Tässä venyy paikat hieman enemmän, mutta harvemmin roiskuu mitään päälle. Mieheni taktiikka on ottaa kaikki vaatteet pois ja sitten tarvittaessa suihkuttaa ne paikat, jotka sitä vaatii. Mutta silloin tulee olla joku hylly, mihin ne vaatteet laittaa siksi aikaa :)

   • krista
    28.3.2018 at 11:55

    Joo mäkin oon testannut eri kohtia :D Mullakaan ei mene jalat siihen ”jälkien” kohdalle, luultavasti en taivu siihen ajateltuun kyykkyasentoon.

    Ha hei ”koti”hostellinhuoneen lattiareiällä mä teen kans saman kuin miehesi. Riisun vyötäröstä alaspäin kaikki vaatteet ja laitan flipflopit jalkaan – ja sit suihkuttelen lopuksi :D Aikamoista :D

 • Jonna
  27.3.2018 at 03:04

  Aivan mahtava kirjoitus! :D Omia eksoottisia vessakokemuksia tuli kans mieleen: Thaimaassa niin niitä reikävessoja, kun robottivessoja toimintoineen.
  Saksassa ja Hollannissa yleisiin vessoihin joutui usein maksamaan, mut oli sen arvostakin, kun oli siisti vessa ja usein vielä esim. ”Suojapaperi/-kalvo” pöntön reunuksella tai pyörivä pöntön reunus, joka desinfioi itsensä.
  Mallorcalla aivan älyttömän mutkaisen vuoristotien päässä on upea ranta, jossa oli automaattiulkohuussi – semmoinen teräskoppi, joka mm. Laski aikaa, kuinka kauan siellä vessassa oli ja puhu käyttäjälle :D
  Ja vielä viimeisenä… Oltiin äitin kanssa Kreetalla ravintolassa, jossa oli takapihalla vessa naisille ja vessa miehille. Ainoo ongelma oli se, ettei niiden merkinnöistä millään ottanu selvää, kumpi oli kumman merkki – ei siis vieläkään tiedetä kumpi ois ollu naisille tarkoitettu :D

  • krista
   27.3.2018 at 11:38

   Hahaa, mäkin oon törmännyt vessankyltteihin, josta ei saa selkoa – lähin sellainen paikka on Tallinassa sellaisessa tosi hyvässä& hienossa ravintolassa kuin Bocca. Siellä (ainakin joskus vuosia sitten, kun siellä kävin) vessassa oli kaksi kylttiä: pelkistetty kolmio ylöspäin ja pelkistetty kolmio alaspäin. Ja nehän voi tulkita useammalla tavalla! Ne voi tarkoittaa naisen hametta ja miehen hartioita, mutta toisaalta myös miehen ja naisen merkkejä tyyliteltyinä… kai :D Tai jotain muuta hämmennystä siinä oli :D Työseurueen kanssa kävin siellä joskus useampia kertoja ja aina oli miehiä ja naisia pyörimässä siinä ihmeissään, että kumpaan nyt mennä :D

 • Sakasu
  27.3.2018 at 04:56

  Kreikassa olen minäkin törmännyt lattiareikävessoihin. Italiassa taas kahviloissa ja ravintoloissa törmää ihan oksettavan törkyisiin vessoihin. Kun mukana pieni lapsi jolla kova hätä, on niitäkin ollut pakko käyttää. Onneksi lapsen kanssa liikkuessa kaikki tykötarpeet löytyy omasta laukusta. Ei vain voi käsittää, mitä (vai miten) ihmiset niissä vessoissa oikein touhuaa ja kuinka kehtaavat ne siihen kuntoon jättää. Ja kuinka ravintolat eivät huolehdi, että ne ovat siistimpiä. Yleistä on, että suojarinkulat puuttuu, vessapaperia ja saippuaa ei ole ja tarpeet on pitkin poikin pönttöä ja lattioita. Suomen vessoja on ikävä. Ja sitten Kampin ostarilla törmäsin inva-/lastenhoitovessaan, jossa muun muassa pöntön vieressä oli purkki, johon oli ulostettu. Mitä ******? Onneksi tällä kertaa oli muitakin vaihtoehtoja. 😂

  • krista
   28.3.2018 at 11:57

   Iyyyyyyh tuolle viereiselle – ja kyllä kaikelle! Apua, Kampista ja ulosteesta tuli mieleen… Voinko edes kertoa, YÖK. Kerran kävin Kampin Mäkkärin vessassa ihan normaalisti, ja käyntini jälkeen laitoin jostain syystä vessanpönnön kannen kiinni… YYYYH en voi edes kirjoittaa tätä loppuun, yökkäilen pelkästä ajatuksesta. No, siis: jonkun ripulit siinä kannessa oli siis. Menin sanomaan henkilökunnan edustajalle, mutta sekin jäi vaan pöytiä siistimään eikä tajunnut, että olisi ehkä kannattanut HETI voinut mennä katsomaan ja tilaamaan siivouksen paikalle. YHH.

 • Henna
  27.3.2018 at 08:05

  Olen keltanokka näiden vessajuttujen kanssa mutta Ruotsin risteilyillä tulee käytyä ja loppuyöstä vessojen sotkut ovat jotain puistattavaa, kukaan ei siivoa vaan kaikki heitetään lattioille ja vessapaperit tarttuvat kenkiin, naiset ja miehet ovat yhtä sottaisia.

  • krista
   28.3.2018 at 12:00

   Sama kokemus! Yhh. Ja Tallinnan laivalla oli viimeksi niin kamalat vessat (siellä ongelma oli haju), että mä en pystynyt menemään. Aina yritin lähestyä vessaa, mutta sitten iski haju ja päädyin yökkäilemään. Meinasi tulla itku, kun oli ihan pissat-tulee-housuun-tila, mutta ei kyennyt menemään. Kiersin ja kiersin laivaa ja etsin vähähajuisia vessoja, sit vihdoinkin löytyi yksi, johon pystyin psyykkaamaan itseni sisään.

 • Triit
  27.3.2018 at 08:14

  Mieleenpainuvin vessakokemukseni on Italian alpeilta. Rinneravintolan yhteydessä oli kyykkyvessa. Muutenkin vierasta kyykkiä, mutta kun yhtälöön vielä lisättiin jäykät laskettelumonot ja liukas (ja likainen) kaakelilattia niin tosissaan hirvitti missä kunnossa vaatteet on reissun jälkeen. Ihan vakavasti harkitsin toisen vessan etsimistä, mutta hätä voitti ja siistinäkin selvittiin, mutta en edelleenkään tajua miten vanhemmat ihmiset tuon hanskaavat.

  • krista
   28.3.2018 at 16:57

   Mä just mietin tuolla aiemmin, että kyykkyvessa on tietysti helpompi jollain reissulököpöksyillä tai mekolla kuin jos olisi vaikkapa tiukat farkut jalassa…. Mutta monoissa :D Ja mä muistan aikoinaan just laskettelumonot ihan tavallisella lumisella/märällä kaakelilattialla, hitsi että luistaa! Huh huh, aika suoritus! :D

 • Kaisa
  27.3.2018 at 09:35

  Shanghaissa yleistä tasoa vielä likaisempi kyykkyvessa ja tiputin vaihtaessa ainoan kuukautis siteeni sinne reikään ! (Onneksi oli vielä vaippaikäinen lapsi matkassa mukana……..) Shanghaissa valtavat vaihtelut vessojen suhteen. Koettu sekä hienoimmat ikinä, että ne kurjimmat ikinä. Japanin Okinawalla aivan huikean hienot ja kaikki ominaisuudet pesusta kuivaukseen.

  • krista
   28.3.2018 at 16:59

   Apua arvaa minkä mä kerran tipautin – pikkuhousut :D :D Olin siis ottanut ne kokonaan pois jalasta (koska mekko), ettei roisku niille, ja hups vaan sinne ne sit meni :D Onneksi tämä tapahtui oman bambumajarykelmän yhteisvessoilla ja oli lyhyt matka hakemaan toisia pikkareita. Mutta jos ois tapahtunut jossain päiväretkeillä ollessa, ois ollut hieman kuumottavaa viettää päivä ilman alushousuja :D

   • Kaisa
    29.3.2018 at 22:52

    Haha, voit siis hyvin kuvitella sen hetken kun tuijottaa reikään pudonnutta tavaraa ja miettiii mitä seuraavaksi :D

    • krista
     29.3.2018 at 23:04

     Kyllä, tiedän tunteen :D :D :D Hetken jopa kävi mielessä kurkistella, että saako ne sieltä jotenkin ongittua takaisin :D

 • Ansba
  27.3.2018 at 11:47

  Itse en ole reissannut muutakun Euroopassa joten noi eksoottisimmat vessat on jääneet väliin. Noilta reissuilta on kuitenkin jäänyt mieleen Italian vessat ja erityisesti vessapaperi. Se oli samanlaisessa telineessä kun käsipaperi Suomessa ja sieltä tuli yksi pala kerrallaan, kaiken lisäksi vielä melkein läpinäkyvää paperia. Hetken siinä sai sitä paperia nyppiä jotta sai kerättyä sellaisen paperikasan jolla edes kehtasi kokeilla pyyhkimistä ilman että sormet tulis läpi :D

  Paras muisto taas kaverin vanhempien vessa, he olivat juuri tehneet vessarempan ja hommanneet juuri tuollaisen japanilaisen monitoimivessan! Siellä hetki vierähti kaikkia toimintoja kokeillen. Parasta oli lämmitetty reunus!

  • Ansba
   27.3.2018 at 11:50

   Vielä muistui mieleen Unkarissa yhden baarin vessa: vessaan pääsi ilmaiseksi mutta vessapaperista joutui maksamaan! Mehän ei tietenkään porukassa tähän suostuttu vaan käytettiin omia nenäliinoja ja kun toisen kerran samassa baarissa käytiin, oli meillä omat paperit mukana

   • krista
    28.3.2018 at 17:02

    Hihi! Budjettimatkailua :)

  • krista
   28.3.2018 at 17:01

   Hahaha täällä on kans parissa paikassa tuontyyppistä! Täällä sitä tulee sellaisen pyöreän veskipaperitelineen keskeltä pala kerrallaan. Lapset kutsuu sitä ”norsupaperiksi” kun seuraava pala tulee aina sieltä keskeltä niin kuin norsun kärsä :D Mutta joo, hetken saa nyppiä :D

   Uuu, onko tuo sun japanilainen vessakokemus ihan Suomesta? Saakohan niitä jostain Suomesta ihan myynnistä…?

 • Giassilina
  27.3.2018 at 12:37

  Yksi mieleenpainuvista reikä lattiassa-vessoista on ollut Alpeilla. En mitenkään ymmärrä miten rinneravintolan vessan reikään pitäisi osua kun jalassa on laskettelumonot (joissa perusasentohan on etukeno), vessan lattia lumesta liukasta laattaa ja kaikki housukerrokset saa rullattua alas maksimissaan polviin. Koita siinä sitten kyykkiä ja olla liukastumatta. Voin kertoa, että sen jälkeen pidätin.

  • krista
   28.3.2018 at 17:03

   Hahaa, oletkohan ollut samassa rinneravintolassa kuin Triit tuolla yllä! :) Joo, kuulostaa aikamoiselta akrobatialta :D

 • Pieta
  27.3.2018 at 15:14

  Hong Kongissa aseman vessa oli juurikin tuollainen kyykkyvessa. Harmi vain, että ympäröivät seinät alkoivat vasta polven korkeudelta ja mulla oli isompi hätä. Ei tullut sitten kyykittyä siellä ja paljastettua koko alapäätä seinän takana odottaville. :D

  • krista
   28.3.2018 at 17:04

   Tuli nauruntyrskäys tähän :D Pieni suunnitteluvirhe: kyykkyvessa, josta seinät alkaa vasta polven korkeudelta :D :D :D

 • Saara
  27.3.2018 at 17:53

  Olin hiljattain Valenciassa lomalla, ja sen kokemuksen perusteella käsitykseni espanjalaisista vessoista on aivan päinvastainen :D
  Moneen kertaan erikseen hämmästelin, kuinka siistejä vessat joka paikassa, lähinnä siis ravintoloissa ja kahviloissa, olivat. Reissun aikana tuli vastaan yksi vessa, johon jätin menemättä epäsiisteyden vuoksi, mutta muuten vessat olivat tosiaan hämmästystä aiheuttavan siistejä. Pöntöllä asioinnin jälkeen sitten tuli tällaiselle intohimoiselle käsienpesijälle murheita, kun vesi oli yhtä poikkeusta lukuun ottamatta aina jäätävän kylmää.

  • krista
   28.3.2018 at 17:08

   Hei onpa mielenkiintoista, että voi olla niin isoja maansisäisiä eroja! Ollaankohan täällä etelärannikolla jotenkin… …barbaarisempia vielä kuin kaupungissa…? Toisaalta onhan tuo Malagakin tuossa vieressä iso kaupunki… Jännä juttu!

   Täällä just eilen hajosin omassa Facebookissa jumppasalin vessoilta. Ne on aina ihan karseassa kunnossa. Nyt mua ennen oli sellainen parikymppinen vimpan päälle laitettu ja meikattu fitness-typy, sellainen ihan barbinukesta seuraava.Ystävällisesti hymyili ja JÄTTI IHAN KARSEN SOTKUN. Vessa vetämättä ja pissaa joka paikassa. En voi tajuta… Lisäys: ja TIETENKIN jätti kädet pesemättä. Aaaargh.

 • Saila
  27.3.2018 at 19:37

  Etelä-Euroopassa, ainakin Portugalissa ja Espanjassa, naisillakin on tapana yleisissä vessoissa pissata seisaaltaan ”kyykky tyyliin” ihan tavallisessakin vessassa. Siksi usein yleiset vessat ovat aivan todella törkyisiä ja monissa pienemmissä ravintoloissa/uimarannoilla ei edes ole rengasta, joten joudut kykkimään pakostakin. Itsekin kyseisissä maissa vedän kyykky tyyliin aika usein, jos törkyisyys paljastaa, että edellisetkin ovat niin tehneet… En vain ymmärrä, mitä ihmiset luulevat muiden reisistä tarttuvan? :D Vessahan säilyy siistinä, jos kaikki käyttävät sitä niinkuin kuuluu… Portugalissa olen törmännyt kyykkyvessoihin uimarannoilla, tosi elämyksiä. Toki ne eivät voita Thaimaan vastaavia ötökkäpopulaatioiden osalta.

  • krista
   29.3.2018 at 22:29

   Kyllä, mulla just sama havainto! Ja sama toimintatapa myös; mäkin vedän kyykyllä, jos reunuksella on niin paljon pissaroiskeita, että ei enää kykene pikkupyyhkäyksellä pyyhkimään. Yksittäisen edellisen käyttäjän tipan pyyhin kyllä (kiroillen), mutta jos enemmän on, niin sitten vedän kyykkytekniikalla itsekin :D

 • Maukka
  27.3.2018 at 20:31

  Positiivinen muisto: Japanin julkiset vessat. Tusinan verran erilaisia toimintoja: hämäävät äänet, kattava pesu ja ties mitä. Suomalaiset käsisuihkut tuntuivat suorastaan barbaarisilta verrattuna japanilaiseen pönttöön josta tuli pieni suihku sekä eteen että taakse.

  • krista
   29.3.2018 at 22:29

   Oi tällaista ois kyllä niin mahtava päästä kokeilemaan! Onkohan kummallista hekumoida vessanpöntöstä…? :D

 • Elina
  27.3.2018 at 22:34

  Mä olin tänä talvena Omanissa käymässä. Vaikka maa oli todella siisti ja puhdas, oli jostain syystä paikallisten vessakäyttäytyminen todella epäsiistiä. Julkiset vessat oli ihan kuvottavassa kunnossa ja niissä lainehti _aina_. Ilmeisesti siellä ei ole tapana käyttää vessapaperia, vaan vettä, niin kuin monessa muussakin maassa. Mä en vaan ymmärrä sitä logiikkaa, millä sitä vettä roiskutetaan, sillä sitä oli lähes poikkeuksetta myös seinissä. Yleisissä vessoissa olikin yleensä vessavahti, joka kävi jokaisen asiakkaan jälkeen vetämässä lastalla vedet lattialta. Enimmäkseen julkiset vessat olivat mallia kyykky, mutta länsimaisiakin löytyi. Tällä matkalla opin jopa ekaa kertaa asioimaan reikävessassa. Aiemmin mulla on ollut …hmm… roiskumisongelmia, mutta tällä kertaa opin hillitsemään suihkua niin, että pysyivät jalat kuivina :D

  • krista
   29.3.2018 at 22:34

   Oi vau, mikä matkustuskokemus! Ei siis pelkästään ne vessat, vaan muutenkin maa :) Jännä ajatella, että mulla ei ole Omanista juuri mitään käsitystä; nipin napin kartalle osaisin laittaa eikä varmasti menisi edes oikeaan kohtaan sitä ”sarvea”. Mielenkiintoista, nyt menen googlaamaan, että millainen maa (paitsi että arabivaltio, sen tiedän) tuo maa oikein on!

 • Hanna-Marleena
  28.3.2018 at 01:15

  Mie olen nähnyt näitä reikä lattiassa vessoja, Saksa, Hollanti, Ranska, Itävalta alueella, ehkä Tsekissäkin? En muista, mutta moottoritien tms lähellä levähdyspaikoilla. Ihmeteltiin silloin reikien lisäksi myös vaaleanpunaista ja vaaleanvihreää vessapaperia.
  . Tässä jonkin aika sitten olin Rovaniemellä hotellin aulan vessaan menossa, avasin oven ja siellä mies pesi käsiään. Vilkaisin uudelleen oven kuvaa ja mies kysyi onko hän väärässä vessassa, vastasin että ”en tiedä, no aivan sama” ja menin vessakoppiin. No ei siitä vessan oven kuvasta ottanut selvää kun ovissa oli kuva tontusta. Myöhemmin katsoin kuvaa tarkemmin ja naisten wc:n ovessa oli tonttu jolla letit ja miesten vessan ovessa tonttu jolla parta. Olin käyttänyt naisten vessaa, eikä sillä lopulta olisi ollut väliä, tonttu kuin tonttu.

 • MutiNa
  28.3.2018 at 07:49

  Mää törmäsin elämäni ensimmäisen kerran kyykkyvessaan Italiassa, Garda-järven rantakaupungissa. Oli todella hämmentävä kokemus. Menet siistin rantakuppilan todella siistiin vessaan, josta vain puuttuu se oleellinen, pönttö. On mustat marmorilattiat ja kaikin puolin prameeta. Hetken aikaa olo oli kuin piilokamerassa. Mitä täällä tapahtuu ja miten täällä tulee toimia.
  Karmein kokemus on ehdottomasti ollut Pohjois-Vietnamissa yhdellä pikkuisella juna-asemalla. Naisten vessassa kolme koppia, seinät oli ja yhdessä taisi olla joku oven tapainenkin. Mulla aivan jäätävän paha olo ja paikallisia ramppaa tietysti ees ja taas. Bonuksena vessan takana juoksenteli kissan kokosia rottia. Vieläkin menee kylmät väreet sitä vessaa ajatellessa.

 • Annu
  28.3.2018 at 11:09

  Kreikassa Haniassa oli hotellissa siistit vessat, mutta esim rannan vessassa oli vain pieni reikä lattiassa ja siihen piti kyykkiä, onneksi ei ollut kuin pissahätä:D yllätyin myös kun siellä ravintolassa vessa oli oikein syrjässä, tuli mieleen leffa jossa rotat juoksee sumuista ja kapeaa katua ja joku gangsta hyökkää jostain pimeästä nurkasta, vessa oli niin epäsiisti etten pystynyt sinne loppujen lopuksi edes menemään.
  Virossa Pärnun rannassa sai kokea ruskean yllätyksen kun koko vessa oli sotkettu peellä, kuka semmoista tekee?!

  Kaunein vessa on ollut Tallinnassa uudessa kauppakeskuksessa (en muista sen nimeä), oli sisustettu metsäteemalla.

  Se mua ihmetyttää että miten vessa voi olla kaunis ja siisti, mutta sitten se haju voi olla jotain aivan tyrmäävää:D

 • Mursi
  28.3.2018 at 11:38

  Eipä sitä oikein tule ajateleeksikaan mitä luksusta tämä suomalainen wc-kulttuuri onkaan :) <3

 • Jodelie
  28.3.2018 at 13:21

  Kouluvierailulla Romaniassa vuoristossa bussilla ajellessa huoltsikan kyykkyvessa. Mulle reikä lattiassa oli kiehtova kokemus, mutta yksi mukanaollut aikuinen flippasi täysin ja sain loppumatkan rauhoitella häntä ja toimia jonkinlaisena sovittelijana, kun vierailua emännöineet ystävyyskoulun opettajat loukkaantuivat (ihan syystäkin) siitä meuhkaamisesta.

 • Hanna
  28.3.2018 at 17:27

  Oltiin joskus jossain tapahtumassa eräässä Afrikan maassa. Kysyin jossain vaiheessa kohteliaasti, missähän voisin käydä pissalla. Muuan herrasmies lähti mua saattamaan, kuljettiin muutama sata metriä puikkelehtien, kunnes tultiin jonkun kotitalon pihaan. Mies koputti oveen ja selitti asian talon asukkaille kielellä, jota en ymmärtänyt. Asukkaat olivat vähän hämmentyneen näköisiä mutta kuitenkin ihan tokitoki-meiningillä ohjasivat minut olohuoneensa läpi (siellä oli koko perhe hengailemassa) oikein vesivessaan. Kivahan siellä oli käydä, vaikka olis mulle kelvannut jokin maakuoppa vähän lähempää. Kiittelin tietysti vuolaasti näitä tuntemattomia vieraanvaraisuudestaan.

 • 1 2 3