Lunta satoi Aurinkorannikolla

Tällä viikolla suomalainen lehdistö repi otsikkoja iltapäivälehdissä: lunta aurinkorannikolla!!!

Ja niin olikin, muutama kilometri tästä meidän kodista! Hyvin lähellä sitä paikkaa, jossa tämän postauksen kuvat (tältä päivältä) on otettu. Ihan pähkähullua! Itse emme lunta tai rakeita nähneet, vaan silloin meidän kohdalla oli juuri se maanantain rankkasade. Mutta videokuvaa siitä lumivalkoisesta rannasta näin, ja se oli tietysti erikoisuudessaan tosi huvittavaa.

Lehdistössä kaikki ”häh häh hää ei niillä suomalaisilla siellä Aurinkorannikolla niin kivaa olekaan” -tyyppiset jutut menevät tietysti täysillä läpi. ”Karu totuus elämästä Aurinkorannikolla” on otsikkona varmaan puolivuosittain eri lehdissä. Milloin mistäkin näkökulmasta. Täällä on nähty torakka, liian iso vuokra, liian kuuma kesä tai liian humalainen Tauski.

Onko täällä sitten oikeasti kylmä vai lämmin? Sade vai auringonpaiste? Talvi vai kesä?

Se riippuu niin paljon kertojasta. Ja väitän, että myös siitä, kuinka pitkään hän on täällä asunut. Kuten tiedetään, paikalliset ovat untuvatakeissa silloin, kun me puetaan lapsille uv-puvut. Joissain asunnoissa on tosi kylmä sisällä, ja silloin kylmyys voi tietysti jäädä ”luihin ja ytimiin” myös päiväsajaksi. Meillä on käynyt hyvä tsägä, kun molempien vuosien talviasunnot ovat olleet meillä kohtuullisen lämpimiä – tai sitten olemme vain tottuneet puutalon kylmään talveen.

Ja onhan se kai ihan selvää, että kun elää täällä myös sen hornakuuman kesäajan, tämä talvikausi tuntuu siihen verrattuna kylmältä. Jonkun Zara-vaatekaupan näyteikkunassa on kalenterista johtuen talvimallistot (lähes samat kuin Suomessa), vaikka todellisuudessa bikineitä tarvitsisi enemmän kuin karvareunustakkeja. Mutta kyllä suomalaisetkin kylmyyttä valittavat.

Toisaalta ”frio frio”-hampaidenkalistelu taitaa kuulua myös sellaiseen yleiseen puheenparteen. Ilmoja pidellyt -tyyppisesti, niinhän Suomessakin tehdään. Säästähän sitä aina puhutaan! Se on jotenkin… …hassusti olennaista. Yhdistävää.

Mutta kylmä vai lämmin?

Meidän mielestähän täällä on siis lämmin. Ihanan lämmin. Tänään oli varmaan aika tyypillinen päivä tällä (kalseana pidetyllä) viikolla. Lämpö kipusi kuitenkin iltapäivän lämpimimpään aikaan 22 asteeseen; mikäs sen parempaa! Käytiin pyöräilemässä rantakadulla ja leikkimässä hiekalla. Mutta kylmimmillään yöllä oli vain seitsemän astetta. Säätiedotuksen mukaan kymmeneltä illalla tänään on 10 astetta.

Maanantain rankkasade – niin rankalta kuin kaikki tulvimiset ja raekuurot kuulostavatkin – kesti yhden aamupäivän. Ehkä neljä tuntia. Iltapäivällä pilkahteli aurinko ja seuraava päivä oli taas normaalin aurinkoista. Tiistain ja keskiviikon välisenä yönä satoi kevyesti. Muutoin on ollut sininen ihana taivas ja auringonpaiste.

Seuraavan kymmenen päivän aikana päivälämmöksi on ennustettu 14-18 astetta ja yölämmöksi 5-9 astetta. Täyttä aurinkoa tai puolipilvistä. Juuri nyt on tosiaan kylmä aika; varmaan talven kylmin kohta tänä vuonna. Esimerkiksi viikko sitten tosi lämmintä, mutta sade (heh ja lumi) kai toivat tämän nyt käynnissä olevan kylmemmän viikon mukanaan.

Mitä se sitten tarkoittaa pukeutumiseen?

Eilen illalla (ns. kylmä ilta) myöhään jumpasta tullessani minulla oli päällä (hiestä märät) jumppavaatteet, huppari ja huivi. Tänään päivällä oli lyhythihainen tunika ja leggarit; tytöillä ohuet pitkähihaiset paidat ja leggarit. Joel hekumoi omassa merinovillapaidassaan (”tää tuntuu niin hyvältä ja hengittää niin hyvin”) ja kuulosti ihan Pierre Robertin kävelevältä mainokselta :D Pitkähihaisen merinovillapaidan kanssa Joelilla oli shortsit.

Illalla näillä vaattteilla olisi jo kylmä. (paitsi Joelilla, joka pitää aina samoja) Illalla meillä on farkut ja huppari tai välillä takki. Lapsilla on usein ohuet pipot iltaisin.

Ja paikallisilla tosiaan vuorokauden ympäri semiarktinen varustus, jota Suomessa käytettäisiin n. 10-15 asteen pakkasilla. EIKÖ NIILLÄ OLE TUSKAISEN KUUMA?!?!? llmeisesti ei. Vaan heillä on talvi.

Talvi tämä on, se on selvää. Vaikka palmut huojuvat, ei mereen mene uimaan varmaan muut kuin britit (jotka ottavat aurinkoa biitsillä vuoden ympäri). Ei edes me hullut suomalaiset. On se vesi sen verran jäistä.

Mutta jos mä voin maata pienellä mekkosella omalla pihalla aurinkotuolissa kirjaa lukemassa, lisään aurinkorasvaa ja haen hatun ja aurinkolasit, kun kuumottaa. On se silloin vaan lämmin. Väittäisin.

Tai kylmä. Frio, frio!

”Frio” meille on jätskiä varjossa (kun auringossa tuntui jo paahtavalta).

Se on Espanjan talvi.

32

You Might Also Like

 • Milla Periaatteen Nainen
  12.1.2018 at 18:36

  Meillä on täällä 100 km teistä lounaaseen aivan hel-ve-tin kylmä. Ulkona ei päivisin eikä öisin niinkään – tänään tais olla 17 astetta – mutta sisällä on n.8 astetta keskilämpötila ja jäiset kivilattiat sekä kylmä hengitysilma pahentaa tietenkin fiilistä. Itse asiassa istun just olkkarissa Uggsit ja toppatakki päällä :D. Ja pihalla myös, pojilla on täydet talvitamineet (noh, talvitakki ja pipo) kun menevät kouluun. Ollaankohan vähän espanjalaistuttu? Frio, FRIO!

  • krista
   12.1.2018 at 18:43

   Hihi, tuo sun varustus kuulostaa ainakin tosi espanjalaiselta – sisällä :D Mutta siis uhh teillä on siis SISÄLLÄ kahdeksan astetta? Ja kylmä hengitysilma? Se on kyllä sit ihan jotain muuta kuin tässä meillä. Meillähän on siis lattialämmityskin tässä eli jopa vähän kuuma välillä nyt, kun lämmitystä alettiin käyttää. Mulla on paljaat varpaat ja muuten nuo vaatteet kuin kuvissa päivällä. Eli varmaan TOSI paljon riippuu siitä asunnosta…

 • Sandra
  12.1.2018 at 20:58

  Mä oon asunut monta talvea Turkissa (etelässä) ja siellä on ainakin talvisin ihan hemmetin kylmä. Lämpöä iltaisin just joku 10 mut se kosteus tekee kai sen että palelee välillä niin että tuntuu että kuolee. Öisin neljä peittoa päällekkäin, villasukat ja pipo. Et kyllä nykyään iloitsen Suomen talvista :D

  • krista
   12.1.2018 at 21:32

   Mähän oon ehkä elämäni eniten jäässä ollut Intiassa, missä päivällä nousi kahteenkymmeneen, mutta aamulla kun heräsi, oli juomavesi jäässä :D Mutta täällä nukutaan kyllä ihan samaan tapaan kuin Suomessakin peittojen ja muiden suhteen. Yksi peitto ja sitäkin lähinnä halaillaan eikä olla alla. Viime talvena oli vain yksittäisiä kertoja ilmalämpöpumppu lämmittämässä ja tänä vuonnakin makkari lähinnä viilennetään ennen nukkumaanmenoa :)

 • hhh
  12.1.2018 at 21:50

  Silvan tukka! Mikä letti! oih<3

  • krista
   12.1.2018 at 22:50

   Joo noissa leteissä alkaa olla jo letittämistä :D <3

 • Torey
  12.1.2018 at 23:19

  Ehkä ne paikalliset tykkää samaan tyyliin vaijtaa vaatekertaa kuin me suomalaisetkin täällä. Keväällä kaivetaan heti kevättakit vaikka ois vielä aamulla pakkasta ja shortsit kesäkuussa vaikka satais rakeita. He haluaa ulkoiluttaa toppatakkejaan sen talvikauden KOSKA niin kuuluu tehdä ja eihän kukaan muuten nää miten hienon on hankkinu! :D

  • krista
   12.1.2018 at 23:37

   Mä luulen, että se on ihan tasan just näin! Ja näin oon kuullutkin: että vuodenajat katsotaan kalenterista eikä lämpömittarista. Syksyllä kaivetaan talvitakit, vaikka olisi hellelukemat :)

 • Tipitii
  12.1.2018 at 23:25

  ”..tai liian humalainen Tauski”
  Hitto kun repesin nauramaan täällä :D
  Kiitos, Krista! :D

  • krista
   12.1.2018 at 23:55

   :D

 • S
  14.1.2018 at 16:53

  Kuvailit juuri Suomen kesälämpöä, siis silloin kun on hyvä kesä 😂

  • krista
   14.1.2018 at 19:11

   No just näin :D Tosin nyt lauantaina ja sunnuntaina on ollut sen verran kalsea keli (paljon kylmempi kuin perjantaina), että ”Suomen hyvä kesä” sanoista voi hyvin jättää tuon ”hyvä”-sanan pois :D Viime heinäkuussa just naureskeltiin, että lapsilla on enemmän päällä nyt kuin Espanjassa kylmimpään talviaikaan :)