Kymmenen aamut

Heräsin tänä aamuna ajatellen, että aijaijai että vielä väsyttäisi, mutta kello on varmaan paljon, pitäisi jo nousta, en saa enää nukahtaa, kurotan nyt tuosta tuon kännykän käteen, että heräisin, ja – phiuuuh – olin nukahtanut uudestaan.

Heräsin uudelleen tänä aamuna ja kurotin kohti kännykkää hieman onnistuneemmin. Paljonkohan kello… KYMMENEN. Kurkistin kerrossänkyyn – molemmat lapset siellä täydessä unessa.

Ah. Ah, ah ja ah! Kymmenen aamut!

Meidän perheen luontainen rytmi on selvästi tällainen: suht myöhään nukkumaan, suht myöhään ylös. Aamuvirkkuja meidän perheestä ei löydy, iltavirkkuja sen sijaan on neljä kappaletta. Näin kesäaikaan lasten nukkumaanmeno venyy jopa yhteentoista (kymmeneen me tähdätään), ja sitten vastaavasti nukutaan useimmiten yli yhdeksän. Sellaiset 10-11 tunnin yöunet siis. Ja parin tunnin päikkärit päälle. Parhaimmillaan myös minulle.

Aikamoisia unimurmeleita ollaan koko perhe.

Syksy kyllä jo vähän kauhistuttaa. Ensimmäist kertaa yli seitsemään vuoteen ollaan tilanteessa, jossa jonkun on todennäköisesti ehdittävä säännöllisesti kahdeksaksi johonkin. Koululaisen siis; ilmeisesti joskus koulupäivät voivat alkaa jo siihen aikaan. Uiiiiih! Mitenköhän me selvitään, hah.

Onneksi vielä tasan kuukausi aikaa nauttia näistä kymmenen aamuista.

Ja mehän nautitaan. Ah!

Onko teillä päästy jo kesäisten pitkäänvenyneiden aamu-unien makuun, vai löytyykö perheestä kukonlaulunaikaan kiekuvia luontaisherätyskelloja?

23

You Might Also Like

 • Riika A
  8.7.2019 at 16:26

  Vielä huomenna herättää kännykän herätyskello, ja sitten se on ainakin vuodeksi ohi! Tosin muutaman viikon päästä ilmestyykin sitten se luontainen herätyskello kuvioihin, eikä sille taida edes riittää, että herättäisi vain aamuisin…

  • krista
   8.7.2019 at 16:30

   <3 <3 <3 <3
   -
   Joo ne luontaiset herätyskellot on pahoja - tai siis öö eiku IHANIA <3 <3 <3 Mutta se valvominen menee sitten huuruissa kyllä, kaikesta selviää <3 Ja hyväunisista vauvoistakin oon kuullut puhuttavan! Ihania viimeisiä viikkoja ja loppukesän vauvan odotusta <3

 • Huitu
  8.7.2019 at 18:15

  Pisimpään saan venytettyä nukkumista johonkin kahdeksaan mut yleensä vapaapäivinäkin herään seitsemän aikoihin, joskus aiemminkin. Mies on vielä pahempi, yleensä se jo selaa kännykkää tai on alhaalla aamupalalla, kun mä herään. Työpäivinä joudun pahimmillaan herään viiden jälkeen aamulla tai sit kuuden jälkeen, riippuen meneekö seiskaan vai kasiin töihin.

  Mut sit sammutaankin yleensä jo joskus kympin aikaan, viimestään 11, kun silmät ei enää pysy auki. Mä saatan torkkua jo aiemminkin sohvalla. Viikonloppuisin varsinkin, kun viikoilta jää univelkaa, kun yöunet saattaa jäädä pahimmillaan reiluun kuuteen tuntiin.

  Toisaalta en kyl haluaisikaan nukkua pidempään, kun sit tulee aina tunne, et koko päivä on suunnilleen jo menny eikä mitään kerkiä tekemään eikä kannatakaan enää, missä ei tietenkään ole järkeä :D mut jotenkin koko päivä lähtee tahmeasti liikkeelle ja menee harakoille, jos nukkuu koko aamun.

  • krista
   8.7.2019 at 20:36

   Tää on jännä, miten tämä aamuvirkkuisuus/iltavirkkuisuus oikeasti pitää paikkansa; mä en TODELLAKAAN heräisi seitsemän aikohin itsestäni missään olosuhteissa, ja viiden jälkeen herätys olisi PAINAJAINEN. Jos olisi sellainen työ, se olisi mulle aivan tuskaa enkä usko, että koskaan ”oikesti tottuisin”, toki pakon edestä sopeutuisin mutta kär-si-sin :D Mutta sitten taas illalla mun on tosi hankala rauhoittua nukkumaan, valvoisin mieluiten reilusti yli puolen yön ja ihan skarppaan, että menen aiemmin nukkumaan.

 • murina
  8.7.2019 at 18:57

  Meillä on perheessä puolet aamuvirkkuja ja puolet aamutorkkuja, esikoinen (11v) jos nukkuu yli kahdeksaan niin rasti seinään, koska yleensä herää ajoissa vaikka olisikin valvonut…. Itse teen vuorotyötä, mutta yleensä herään iltavuoropäivinäkin kahdeksan jälkeen. Mies ja kuopus taas aina kun mahdollista nukkuvat ainakin siihen kymmeneen.

  • krista
   8.7.2019 at 20:38

   Hyvä tasapaino teillä, aina on joku virkkuna :) Meillä alkuun me ajateltiin, että Seela on aamuvirkku (kun ei nukkunut oikein koskaan muuta kuin pätkiä), mutta ONNEKSI on jo vuosikausia nukkunut hyvin ja koko perhe saanut hyvät yöunoet. Jos on valvomista, se on joko tilapäistä (mulla, koska olen huonouninen) tai itseaiheutettua (valvottu liian myöhään vaikka leffaa katsomassa).

 • Karina
  8.7.2019 at 19:02

  Mä olen kanssa aamuvirkku Huitun tavoin. Ihan harmittaa jos tulee yli ysiin nukuttua. Mies ja lapset on myös, ja yleensä poitsu onkin vapaapäivinä normaalisti itse mennyt alakertaan telkkarin ääreen seittemän, kahdeksan aikaan. Siskonsa on nyt ruvennut nukkumaan pidempään – selvästi unirytmi on alkanyt mennä teinimpään suuntaan.
  Aamut sen sijaan voikin sitten venyä ja istun terassilla aamukahvilla jopa tunnin (senkään takia en halua herätä kovin myöhään ettei ala lounasaika kolkuttamaan).
  ….Mutta ne kasin kouluaamut… Joo Project Mama blogissa on niitä puitu urakalla alkaen siitä kun esikoiset meni kuus vuotta sitten kouluun :D Niistä sitten riittää asiaa ja monta mielipidettä. Mutta kompromissi on mun mielestä ysin aamut. Aamuvirkuille (ja normityössä käyville vanhemmille) kympin aamut on liian myöhään mutta kasin aamut on monesti kyllä toooooooosi aikaisia, varsinkin jos on vähänkin koulumatkaa. Ysi ois just täydellinen, mutta meillä oli molemmilla vain yksi ysin aamu viikossa koko vuoden viime kouluvuonna :( – muut olikin sit kasiin :D (sori)

  • Huitu
   8.7.2019 at 19:32

   Ihan sama, aamut voi sit venyä ihan rauhassa, kun on päässyt sohvalle/terassille. Siinä ei oo mitään kiirettä, kun lukee tai kattoo jotain sarjaa :D Asioille vapaapäivinä saatetaan lähteä joskus kympin jälkeen, vaik olis herätty seiskalta.

   Just kiirettä mä inhoonkin aamusin. Ehtisin kyl töihin, vaik heräisin vaik seiskalta tai jopa sen jälkeen, kun työmatka on 200 metriä. Mut mä haluan alottaa aamuni rauhassa, syödä aamupalan rauhassa, pukea rauhassa ja olla valmiina liiankin aikaisin, et ehdin hetkeksi takaisin sohvalle.

  • krista
   8.7.2019 at 20:43

   Mulla sekin ”päivä menee pilalle” -raja on olemassa, mutta se on vasta tuossa jossain puolilta päivin :D Ennen lapsia -ajalla tuonne jonnekin iltapäiväkahteen saattoi vielä koomata ja torkkua viikonloppua, mutta sitten iski ”TÄMÄ VIIKONLOPPU MENEE OHI” -hepuli :D

   Jaiks uskaltaisinkohan käydä lukemassa :) Mä huomasin spontaanisti ajattelevani, että HULLUA että koulu alkaa kasilta, joku kymmenen olisi paljon parempi. Mutta sitten tajusin (aamupäivähoidosta kun oli kyse), että monessa perheessä, jos kasilta menee aikuiset töihin, on oikeasti haaste ne aamun ekat tunnit. Mä oon ajatellut tarjoutua, että jos tulee jotain myöhäisempiä aamuja, niin Silvan kouluystävät voi hyvin tulla meille aamulla, jos heillä on perheessä tuollaista aikatauluongelmaa. Meillä kun tosiaan työt joustaa ja mä joka tapauksessa vien Silvaa vielä pitkään kouluun, sillä koulumatkalla on tosi paha liikennekohta. Mutta joo, sitä ei välttämättä muistakaan, että tosi monissa ammateissa pitää olla TASAN johonkin aikaan töissä eikä joustele tällä tavalla kuin itsellä. Onneksi on kuitenkin tuo aamupäivähoito, ainakin täällä!

   Eskari meillä alkoi ysiltä ja sekin oli aika paha, vaikka hoitopaikka on 3 minuutin kävelymatkan päässä :D Meille sopisi parhaiten sellainen espanjalainen ”kunhan tässä ehditään” -aikataulu :D

   • Maarit
    8.7.2019 at 21:12

    Meillä oli ekaluokkalaisella luokka jaettu kahteen ryhmään (esim äikän ja matikan tunnit puolikkaalla ryhmällä) ja toisella ryhmällä oli suurin osa kasin aamuja ja toisella ryhmällä kympin aamuja (vastaavasti päivät loppui toisella ryhmällä aiemmin). Ekana koulupäivänä opettaja pyysi vanhempia laittamaan lapsen nimen haluttuun ryhmään. Ja ihan tasaisesti meni toiveet ja kaikki saivat lapsensa haluamaansa ryhmään. Oli mun mielestä tosi hyvä järjestely.

    • krista
     8.7.2019 at 21:17

     Apua miten järjettömän hyvin järjestetty teillä, VAU! Voi oispa tällaista enemmänkin (heh vaikka niinku MEILLÄ), ihan mahtavaa! Kaikki kaikki kaikki peukut pystyssä, että tuollaiseen ois mahdollisus!

    • Lilah
     10.7.2019 at 11:52

     Meilläkin oli kaksi ryhmää, mutta koulun tekemä ratkaisu oli hulluin mahdollinen: toinen ryhmä meni vallan ysiin (kuljetusoppilaita osa), toinen vaihteli vuorotellen kasiin ja kymppiin, jolloin oli täysin mahdotonta saada fiksusti kerhopaikkaa (vähintään hirveä säätö aina lapsenkin tietää milloin pitäisi mennää aamulla mihinkin) eikä myöskään voinut ajastaa lasta aamuvuoroon/iltavuoroon. Oma ipana onneksi oli kuljetusoppilas. Mutta ootkohan Krista vilkaissut Wilmaan, monessa koulussa lukujärjestykset on julkaistu jo kesäkuun lopulla ennenkuin loputkin koulun henkilökunnasta ovat jääneet lomille.

     • A
      11.7.2019 at 09:00

      Helsingissä saa Wilma-tunnukset (1. lk) vasta kun koulu alkaa. Lukujärjestyksen saa tietää ekalla viikolla…

 • A
  8.7.2019 at 19:31

  Lapsi herää ennen klo 6.30…oli loma tahi ei. Vanhemmat mieluusti ei (etenkin nyt lomalla kun herätyskello ei soi klo 7, niinkuin arkiaikaan). Mutta eipä hätiä, neiti 7v. viihdyttää itseään monipuolisesti (ja hiljaa) mm. piirtäen, askarrellen, lukien, telkkua katsellen, Bookbeatista äänikirjoja kuunnellen (ja uutuutena pelaten kännykällä, sisältää vain hänelle sallittuja pelejä, joten ok). Eli eipä tule ongelmia kouluun ehtimisen kanssa varmaan (koulun pitäisi alkaa klo 8-10 välillä ja kyllä me niitä kasin aamuja toivotaan ehkä mieluiten, tosin koulun ap-hoito auttaa tässä asiassa). Mutta vähän tulee huono vanhempi olo, kun herää itse joskus klo 8.30 ja tietää että lapsi on touhunnut omiaan pari tuntia…

  • krista
   8.7.2019 at 20:49

   Joo siis meillä kans tytöt alkoi tehdä tätä jo viime talvena Espanjassa: laittoivat vaan oven kiinni ja vieläpä hiljaa alkoivat leikkiä keskenään, että VAAN saisivat leikkiä rauhassa ettei vanhemmat tule hoputtamaan aamupalalle tai hampaidenpesulle :D Niin mahtavaa! Nykyään äänikirjoja kuuntelevat ja piirtelevät usein alakerrassa, jos heräävät ennen vanhempia <3

 • Julia
  8.7.2019 at 19:56

  Ah, klo 10 aamut – Hatara muisto ajalta ennen lasta 😂 Meidän vuosikas on aamuvirkku, herää klo 6-7 väliin 🙊 Aluksi oli itellä vähän totuttelemista tuohon rytmiin (vaikka toki olen ennen lastakin tottunut tarvittaessa nousemaan aikaisin tehdessäni vuorotyötä), olen enemmän iltavirkku ja nukkuisin aamulla pidempään.

  Toisaalta lapsen aikaiset aamut tarkoittavat meillä sitä, että myös nukkumaan mennään aikaisin, mikä mahdollistaa sen kuuluisan oman ajan iltaisin, lapsi kun menee nukkumaan jo ennen klo 20 😅 Ja ainakin tässä elämänvaiheessa nuo illan viimeiset tunnit ovat todella kallisarvoisia 😊🙏 Jossain vaiheessa yritettiin myöhäistää lapsen nukkumaanmenoa, sillä ajatuksella että sitten saataisiin aamulla nukkua pidempään, mutta herätys oli silti yhtä aikaisin 😂 Niin vaa me ihmiset, sekä aikuiset että lapset ollaan taipuvaisia tiettyyn rytmiin!

  Olivatko teidän lapset muuten jo vauva -ja pikkulapsiaikoina yhtä iltavirkkuja ja aamutorkkuja kuin nykyään, vai muuttuiko se asia lasten kasvettua?

  • krista
   9.7.2019 at 15:27

   Meilläkin tällaiset olivat vuosia-vuosia poissa, ehkä siksi näistä nauttiikin vielä ihan erityisen paljon!

   Toinen lapsi on ollut (jos oikein muistan) aamu-uninen aina. Ainakin silloin, kun odotin Seelaa ja Silva oli alle 2-vuotias, nukuttiin helpostikin ysiin-kymppiin. Mutta taas toinen lapsihan ei pariin ensimmäiseen vuoteensa nukkunut kuin pieniä pätkiä, heräsi siis kymmeniä-kymmeniä kertoja yössä. Hän oli siis ei-koskaan-torkku tai pätkissä-virkku :D Mutta sitten, kun se joskus kahden-kolmen vuoden iässä (ehkä? hitsi en edes muista!) helpotti, on hänkin nukkunut aamulla hyvin ja myös nukahtanut hyvin. Hän on kuitenkin edelleen se meidän perheen aamuvirkuin, eli yleensä hän on se eka herääjä.

   Me kans on ajoittain haikailtu niitä iltatunteja, mutta sitten on todettu, että päiväunien kanssa ja pitkään nukkuen tää rytmi on vaan meille paras. Mutta usein niitä iltatunteja kuitenkin vietetään, siinä 22-24 suunnilleen. Siinä ehtii kuitenkin vielä hyvät yöunet aikuisellekin, jos ysiin/kymppiin asti nukkuu :D

 • Anna
  8.7.2019 at 20:18

  Kyllä on venynyt. Monena aamuna ollaan herätty vasta 8.30. Erona teidän tilaanteeseen kuitenkin se että esimerkiksi minä olen aamuvirkku ja jos aamulla nukun liian pitkään niin olen ihan tukossa ja väsynyt koko päivän. Tänään käskin miehen herättää minut seitsemän maissa kun lähtee töihin ja heti on ollut paljon puuhakkaampi ja pirteämpi päivä vaikka nukuttuja tunteja tuli vähemmän.

  On kyllä varmasti onni että koko perhe on samassa rytmissä. Meillä kun minä aamulla pomppaan ylös ja rupean suunnittelemaan päivää ja sen puuhia ja ideoimaan niin mies murisee jotain epämääräistä vastaukseksi ja kun hän tulee illalla klo 23 ehdottamaan kauppalistan tekoa tai esittelemään jotain ajatuksiaan tai puhumaan vakavia niin minä olen valmis syömään loppuviikon kaurapuuroa että ei tarvitse sitä ostoslistaa tehdä ja muutenkin olen yhteistyökyvytön :D Olen huomannut että klo 16 on sellainen raja että siinä iskee väsymys ja esim. kärsivällisyys ja keskittymiskyky tipahtavat huomattavasti. Tämä siis sekä töissä missä alan aina siinä kohtaa odottaa kotiin pääsyä kuin kotona kun alan klo 16 maissa toivoa että tulisi mies jo kotiin ja ottaisi hetkeksi kopin lapsista.
  Lapset ovat olleet tähän asti enemmän aamuvirkkuja, mutta nyt tänä kesänä on jotenkin unet venähtäneet pari tuntia myöhäisemmiksi. Saa nähdä mikä heidän rytminsä sitten aikuisena on.
  Meillähän lapset siis menevät nukkumaan 19.30-20. Normaalisti arkena heräävät siinä 6-6.30. Mikä sopisi minulle kun tosiaan olen paljon tehokkaampi jos herään ajoissa.

  Olen muuten vakaasti sitä mieltä että vaikka ala-asteella on ihan hyvä että koulu alkaa suunnilleen niihin aikoihin kun tavalliset päivätyöläiset lähtevät töihinsä niin yläasteen puolella koulun pitäisi oikeasti alkaa aikaisintaan klo 9. Mieluummin ehkä jopa kymmeneltä. Teinien sisäinen kello jätättää ja ihan turha kiusata väsyneitä nuoria yirttämällä takoa heidän päähänsä jotain aikaisin aamulla kun tiedetään että heille on luontaisempaa valvoa illalla.

  • krista
   9.7.2019 at 15:31

   Piti vähän hihittää ääneen tuolle teidän iltakeskustelulle ja kaurapuurolle :D

   Tuosta teinien unijutusta just äsken Joelin kanssakin juteltiin! On kuulemma niin niin niin monin tutkimuksin todistettu, että jos teinien antaa nukkua pidempään, vähenee kaikenlaiset ongelmat: muistiongelmat, suoriutumisongelmat, käyttäytymisongelmat… Ja silti yhteiskunta/koululaitos eivät ole pystyneet riittävästi taipumaan tähän, vaan koulu alkaa jopa kasilta, ihan älytöntä! Ala-asteelaiset sentään ymmärrän just siksi, että pientä koululaista ei oikein voi jättää yksin aamulla (tai siinä voi olla haasteita) itsenäisesti lähtemään, mutta teineillä sekään ei oikein ole peruste. Ja aamupäivähoitoa tosiaan ainakin on täällä noille pikkukoululaisille tarjolla, joten senkin puolesta jopa pienille koululaisille voisi vähän myös venyttää (heh meidän puolesta) aamuja. Mutta etenkin teineille!

   • Anna
    9.7.2019 at 19:48

    Sinänsähän ongelma on sama joko aamulla taikka iltapäivällä tavallisessa päivätyössäkäyvien vanhempien kannalta. Eli siis jos koulu alkaa vasta klo 10 niin aamulla tarvitsee hoitoa ja jos taas loppuu jo puolenpäivän jälkeen niin iltapäivästä. Että sikäli jos vaan hoitoa järjestettäisiin niin kannattaisin kyllä jonkun tuolla yllä kuvaamia vaihtoehtoryhmiä suuremmissa kouluissa. Pienissä yhdisysluokkakouluissa tämä ei tietenkään ole mahdollista.

 • Mymmeli
  8.7.2019 at 20:44

  Ihanaa, että olette saaneet nauttia kesäaamujen lempeydestä nyt.
  Meillä on vähäuninen lapsi ja yövirkku kissa, nukkumaan pääsee klo 21 ja herääminen klo 5-6, riippumatta päivästä. Yöaikaan sitten armas karvainen viihdyttäjä järjestää päälläni juoksukilpailuita ja kehräyshetkiä.

 • A
  8.7.2019 at 21:05

  Niin joo ja tämä lapsen aamuvirkkuus tulee vähän omaan nilkkaan siinä mielessä, että oon itse lapsena herännyt luontaisesti klo 6 (ainakin ala-asteen loppuun asti). Nykyään nukkuisin kyllä erittäin mieluusti jonnekin kasiin (dinkkupariskuntana meidän rytmi oli töissä klo 10-18 ja sitten myöhään iltaan valvomista, päiväkodin kanssa pakottui työt klo 8-16 välille, ja oma aika sit iltoihin kun laps on klo 20 jälkeen unilla…ainut vaan että jos menee nukkumaan läheltä puoliyötä ja lapsi kysyy klo 6.18 saako herätä (minkä jälkeen ei saa itse unta), niin univaje kasvaa ja kasvaa vaan (nykyään ei onneksi kysy, vaan tietää että saa herätä, jos ei nukuta ja klo on yli 6…)

 • Life with Satu
  9.7.2019 at 09:36

  Ai että mikä luksus <3 Kympin aamut kelpaisivat kyllä täälläkin, se vaan tuo meidän taapero on tikkana seikalta viimeistään pystyssä :D

 • Torey
  9.7.2019 at 20:01

  Mä olen aina ollut onnellinen meidän iltavirkuista. Lapset menee kympiltä nukkumaan ja herää 8-9 välillä. Nyt lomallakin ollaan kerrankin saatu suht hyvin pidettyä tää rytmi, eikä oo venähtänyt nukkumaanmeno paitsi silloin tällöin.

  Just tänään tästä juteltiin, kun on tuttuja joiden lapset herää 5-6 välillä. Ihan kauheeta. 😅 Ja mitä kouluun tulee, niin meillä oli ekaluokkalaisella vaan yksi 8 aamu ja sitten seuraava oli 10 aamu. Meidän koulussa ymmärtääkseni vältellään 8 aamuja, etenkin pienillä oppilailla. Ja se on tosi ihanaa! Etenkin ekaluokkalaiselle se oli kiva!

 • Suis
  9.7.2019 at 22:50

  Itsekin olen ehkä enempi iltavirkku, sillä luontaisen rytmini loma-sijaan on puolenyön aikaan nukkumaan ja yhdeksän aikoihin ylös. Toki jo monta vuotta yli sadan kilometrin työmatkaa kulkeneena arjessa herään 5.45, kun työt alkaa kahdeksalta ja yritän olla nukkumassa kymmeneltä ja niin vain siihenkin on tottunut.

  Opettajana en ole koskaan jakanut lapsia aamu- ja iltapäivä ryhmään, vaan molemmilla ryhmillä on ollut tasaisesti sekä aikaisia että myöhäisiä aamuja, sillä pikkuoppilaiden (edes niiden aamutorkkujen) keskittymiskyky uuden oppimiseen ei ole enää kovin hyvä yhden jälkeen, vaikka olisivatkin tulleet kouluun kymmeneksi, joten koitan pitää minimissään oppitunnit jotka sijoittuvat sinne. Mieluummin vaikka aamutunteja, sillä toiminnallisella tekemisellä ja aamuliikunnalla aivot saadaan kyllä herätettyä:) Mielestäni parasta aikaa oppimiselle on 9-12, silloin jaksetaan parhaiten keskittyä.