Kovaa peliä Kittilässä?

Nyt menee kyllä ohi tämän blogin normaalin aihepiirin niin, että raikaa. Vai meneekö? Toisaalta blogin idea on aina ollut se, että kirjoitan fiilispohjalta juuri siitä, mikä sillä hetkellä päällimmäisenä mielessäni liikkuu.

Nooh, nyt sitten tuo vauva nukkuu mun sylissä Manducassa päikkäreitään ja minä ajattelen Kittilän kunnallispolitiikkaa.

*******

Iiii, seis – älkää lopettako lukemista! Antakaa mä perustelen! Sanotaan, että henkilokohtainen on poliittista. Tässä tapauksessa myös vähän toisin päin: polittinen on (minulle) jostain pienistä hassuista syistä henkilökohtaista.

Ensinnäkin: Anna Mäkelä. Tiedättekö – jotkut ihmiset vaan tekevät lähtemättömän vaikutuksen. Mulle yksi sellainen ihminen on ollut nainen nimeltään Anna Mäkelä. Hän opetti valtiotieteellisessä tiedekunnassa silloin, kun siellä opiskelin. Olisikohan ollut menetelmäkurssilla? Diskurssianalyysin syövereitä ja niin edelleen.

Emme siis olleet mitenkään tuttuja – olin ihan riviopiskelija. Mutta olin ihan hengästyneen myyty Mäkelästä. Hänen tavastaan olla yhtä aikaa todella kriittinen ja analyyttinen, mutta kuitenkin ystävällinen ja empaattinen. Sellainen vankkumaton oikeudenmukaisuuden ja tasa-arvon peräänkuuluttaja – tiedättekö, mitä tarkoitan? Myöhemmin graduahdistuksissani valtsikan kirjastossa puristin hikisin sormin Mäkelän täydellistä gradua. Apua mä en ikinä pysty samaan.

Toiseksikin: Kittilä. Monesssa suhteessa lapsuuteni mielenmaisema. Rakkaat muistot kesistä Ounasjoen rannalla. Bad ja Ryyd esiintymässä Kittilän markkinoilla. Mutkainen tie kohti Reijon kauppaa; linnut pyrähtelivät viime hetkessä auton edestä pois – olen edelleen sitä mieltä, että eno ajoi uudella autollaan liian lujaa. Rullaluistelureissut Sirkkaan syömään Pirkka-mehujäätä. Myöhemmin 17-vuotiaana riehakas Peach-kossukänni, jonka johdosta pussasin yhden illan aikana varmaan jokaista Kittilän kylänraitilla vastaantullutta amisviikseä. Uhhh. Tunnen vieläkin sen krapulan ja morkkiksen jossain syvällä kurkunpäässäni.

Apua onkohan joku heistä nykyään Kittilän kunnanvaltuustossa…?

*******

Muutama vuosi sitten kuulin, että Kittilän kunnanjohtajaksi on nimitetty nuori nainen etelä-Suomesta. Anna Mäkelä nimeltään. Ei hitsi – voiskohan olla…? Toisaalta tuo on varmaan tosi yleinen nimi Suomessa. Mutta… Googlasin ja kyllä: se on tää mun opettaja-Anna. Vau! Ihan mieletöntä! Ja kuulemma feministinainen on otettu hyvin ja ongelmitta vastaan Kittilän kunnallispolitiikkaskeneen.

Jee jee jee hyvä Kittilä! Näin sitä murretaan niitä iänikuisia tuppukyläjunttistereotypioita! Aaltoliikkeitä! Olette saaneet (mun mielestä) ehkä yhden tän maan fiksuimmista ihmisistä johtoonne, jee ja onneksi olkoon!!!

Paitsi nyt näin pari vuotta myöhemmin näen uusimmasta Tulva-lehdestä tämän:

(alkuperäinen kuva Kittilän kunta/Timo Veijalainen)

Eiiiih, Kittilä! Mitä siellä oikein tapahtuu?              

Seuraava perustuu Tulva-lehden (3/2014) juttuun, jonka on kirjoittanut Raisa Musakka. Googlasin myös aiheeseen liittyvää keskustelua ja lehtijuttua, mutta… …uhhh. Musakan kirjoittaman perusteella kuvio on mennyt jokseenkin näin:

1. Kunnanjohtaja on kuullut (yhtiön hallituksen puheenjohtajalta) Levin hissien hankintaan liittyvistä mahdollisista epäselvyyksistä. Hommaan liittyi mm. lahjusten ottamista, törkeää petoksen yritystä, luottamusaseman väärinkäyttämistä ja niin edelleen. Kunnanjohtaja teki aiheesta tutkimuspyynnön.

2. Kittilän kunnanhallitus ja -valtuusto peruivat tutkintapyynnöt.

3. Valtakunnansyyttäjä ilmoitti, että esitutkinta avataan uudelleen yleisen edun nimissä.

4. Lapin poliisi käynnisti esitutkinnan, joka siirtyi Keskusrikospoliisin Oulun yksikköön.

5. Kunnanjohtajaa uhkaa laiton irtisanominen. Sitä perustellaan luottamuspulalla kunnanjohtajan ja kunnanhallituksen välillä.

No huhhuh. Vapaasti kärjistettynä: älä nyt hemmetti vie nuori etelän plikka hypi meän varphailla. Niihä se mennee, että homma kuule tehhään niinku on aina tehty, täsä mithän polliiseja kuulla. Epäluottamuslause lähtee tuollasesta, oppiipaha etelän vetelä!

…ja koska kunnanjohtaja on nainen, niin huhumylly liikkeelle. Toki. Omapäinen on. Mutta ei silti tee itsenäisiä päätöksiä. Joo joo molemmat kuule yhtä aikaa – tässä mitään ristiriitaa ole… Ja varmaan sillä on suhde sen tyypin kanssa, joka epäselvyyksistä ensin raportoi. Ja niin edelleen.

Pienen ironisen nauruntyrskädyksen aiheutti Mäkelän kommentti siihen, että häntä kuulemma pidetään ”hyvännäköisenä naisena, joka tietää sen”.

Voihan nyt hemmetti vie. Voi sun Kittilä sentään, nyt ryhdistäytykää!

Mua niin är-syt-tää, kun jotkut koko elämänsä Kehä III:n sisäpuolella viettäneet pitävät koko loppu-Suomea jonkinlaisena junttilandiana. Kuulkaas, on niitä juntteja ihan joka ostarilla täällä Helsingissäkin. Niin on myös fiksuja, nykymaailmasta perillä olevia ihmisiä. Kyllä: myös Kittilässä.

Onhan?

Kirjotin tämän oikeastaan osittain myös siksi, että tiedän, että kuulolla on varmasti myös kittiläläisiä lukijoita. Mitä ihmettä siellä oikein tapahtuu?

Ja kertokaa, että kaikki kittiläläiset eivät ole tällaisia! Että kunnan johdossa on hyvin tilaa älykkäälle feministille, joka ei lähde mukaan polittisiin kähmintöihin.

Pliis kertokaa! Onko Kittilä kuulolla…?

 

(kaikki kuvat ja tekstilainaukset siis Tulva 3/2014)

 

You Might Also Like

 • majliis (Ei varmistettu)
  9.10.2014 at 16:51

  Kittilä vastaa.

  Mäkelä on ollut aivan hyvä kunnanjohtaja, edustava ja kuntalain osaava. Tilanne on kuitenkin monimutkainen enkä uskalla edes arvailla, mistä koko soppa on saanut alkunsa ja miksi asiat ovat menneet näin.

  Seuraan tätä kahinaa ulkopuolelta: en tunne asianosaisia enkä ole kytköksissä kehenkään tai mihinkään kunta-asioihin tai Levin yrityksiin. Luen kuitenkin lehdet ja saatavilla olevat pöytäkirjat ynnä muut. Minua on mietityttänyt muutama asia, kuten henkilöiden väliset kateus- ja katkeruusajatukset sekä virka- ja luottamusasioiden sekoittumiset. Tuntuu, että ihmiset riitelevät, eivät asiat.

  Sanon tähän loppuun vielä, vaikka ajattelin jättää pois, että kannattaa lukea Mäkelän kolumnit Lapin Kansasta (aluelehti). Montaakaan kaunista asiaa hän ei meistä kittiläläisistä ole sanonut, vaikka muutoin kolumnit ovat kiinnostavia ja hyvin kirjoitettuja. Ehkä hän on myös jäänyt etäiseksi monelle kuntalaiselle. Tuntuu kuitenkin pahalta, että hänen kanssaan ei ole reilusti selvitetty asioita kasvokkain, vaan on pitänyt lähteä tuollaiseen loanheittoon.

  Vaikea on tilanne kunnantalolla ja tuntuu, että koko ajan pahenee. Ikävältä tuntuu myös lukea jatkuvasti, miten Kittilä ja kittiläläiset ovat aivan tumpuloita tai toista osapuolta puolustavia/vastustavia, vaikka suurin kuntalaisista todennäköisesti vain seuraa järkyttyneenä tätä kahakkaa. Eihän tällaista kukaan halua.

  • Hennamaria (Ei varmistettu)
   9.10.2014 at 18:42

   Tää oli just semmonen kommentti, jota toiveikkaasti odottelin: henkilö, joka on paikanpäällä nähnyt asiaa ja päässyt lukemaan lehtiä, pöytäkirjoja ja Mäkelän kolumneja.

   Jupakka osui mun silmiin joskus pari kk sitten jostain lehdestä, ehkä Ylen sivuilla oli juttu. Mietin jo silloin, että siinä on varmasti taustalla niin paljon kaikenlaista, että en voi edes kiihtyä näinkään raflaavasta otsikoinnista. Oma tyylini on hankkia paljon tietoa asiasta kuin asiasta, ennenkuin tarjoilen mielipiteitä. Tämä ei ylittänyt uteliaisuuskynnystä silloin :)

   Voin kuvitella, että kun Tulva kirjoittaa feministilehteä, että tästä tilanteesta on saatu mehukas juttu kun käytetään sanoja ”ajojahti” ”sekstistisiä piirteitä” ja verrataan naisjohtajaa Kittilän aikaisempiin miesjohtajiin, jotka olivat asemassaan 30 ja 15 vuotta. Ehkä, korostan sanaa ehkä, ehkä heillä on oma lehmä ojassa ja voivat nyt vaahdota junttilan patriarkaalisista hyväveli-sopimuksista luvan kanssa (ota huumorilla! ehkä!)

   Aika paljastaa totuuden ja toivon vain, että osattaisiin riidellä asioista, ei henkilöistä, kuten edellinenkin sanoi. Ja että päämääränä olisi asian selvittäminen, ei oma voitto. Se vain vaatisi aikuistumista ja kypsyyttä ja taitoa olla väärässä…

  • Kristaliina
   9.10.2014 at 19:40

   Kiitokset Kittilään!

   Tosi paljon sitä, mitä itsekin ajattelin… Luin jotain Kittilä-lehden (?) nettijuttua ja ilmeisesti joku istunto ainakin oli mennyt ihan farssiksi ja huuteluksi. Just näin, että homma on mennyt ihmisten riidaksi, ei asioiden. Ja jotenkin tuntuu, että onko tuossa nyt sokeuduttu siihen, miten älyttömän huonoa tällainen on ikään kuin kunnan ”julkisuuskuvalle”. Luulisi, että kunnan edustajat ovat jollain tavalla vastuussa siitäkin.

   Varmasti ”normaali-kittiläläisellä” tosiaan ihmetys tällaista kohtaan. Mua kans ärsyttää se, että kunnan päättäjät nyt tällä epäammattimaisella älämölöllään just vahvistavat sitä sterotypiaa tumpulamaalaisista. Perhana! 

   Näin maalaisjärjellä tuntuu, että miksiköhän sitä rikosepäilyasiaa ei ensin hoideta alta pois ja anneta poliisin tutkia nämä lahjontajutut. Ja sitten sen jälkeen katsoa, että ketkäs siinä olivatkaan osallisena (käsitin, että valtuustossa saattaa olla joitain ko. asiaan sotkeentuneita) ja onko joku tehnyt ylilyöntejä/virheitä vai ei.

   Täytyypä tutustua noihin kolumneihin, jos ovat netissä. Ehkäpä taustalla piilee jotain kulttuurishokkia molempiin suuntiin ja siitä pahastumista – jotka sitten ovat räjähtäneet tämän hissihomman myötä. Mutta tosiaan henkilökohtaisten skismojen huutelua kunnallispolitiikassa, jossa pitäisi keskittyä asioihin… Äääääh. Toivottavasti tilanne pian rauhoittuu!

 • LauraEm.
  9.10.2014 at 17:42

  Asiaan liittymättä, mä kans lehtee lukiessani tyrskähdin samassa kohtaa, ja musta on liikuttavaa että eka sen mieleen tuleva hyvännäköinen nainen on Anne Pohtamo :)

  (No asiaankin, tiedän toki ettei mistään asiasta pidä vetää johtopäätöksiä yhden luetun jutun perusteella, mut silti wtf-fiilis oli aika ilmeinen. Aikuiset ihmiset? Jostain vastuussa? Ihmiset?)

  • Kristaliina
   9.10.2014 at 19:40

   Hihii mua kans huvitti tuo Anne Pohtamo :)

   • murina
    9.10.2014 at 22:07

    (mun piti googlettaa että kuka hitto on Anne Pohtamo) 

 • Hippuli (Ei varmistettu)
  9.10.2014 at 21:00

  Olen kunta-alan johdon konsultti ja voin sanoa, että kunnallispolitiikka on jokaisessa Suomen kolkassa tuota aivan samaa suhmurointia ja koplaamista. Kiva kun kirjoitit asiasta.

  • Kristaliina
   9.10.2014 at 21:02

   Voih ja eih. Voi ihmiskunta sentään!

   Mutta kiva kuulla ammattilaisen näkemys todellisuudesta. Huoh.

 • Vierailija (Ei varmistettu)
  9.10.2014 at 21:13

  Joo, isommissa kunnissa se suhmurointi saadaan piilotettua paremmin, kun asiat kiertää virkakoneistossa ja lautakunnissa. Pienemmissä näkyy läpi helpommin, että kunnan yleinen etu vaatii leikkipuiston kaavoittamisen kunnanjohtajan veljen firmalle… Seuratkaa valtuutettujanne myös vaalien välillä. Kaikki pöytäkirjat löytyy netistä, valtuuston kokoukset on avoimia jne.

  Seuraavaksi Tirppa testaa kunnallispolitiikan?

 • Nii
  9.10.2014 at 22:49

  Inarista huudellaan;

  tuo koko juttu on tosiaan jäänyt etäiseksi ja epäselvähköksi. Oon seuraillut uutisointia aiheeseen liittyen enkä ymmärrä vieläkään kunnolla, mistä oikein on kyse. Sellainen kuva ja ymmärrys mullekin on jäänyt, ettei ne asiat siellä riitele vaan on jotain kunnon kaunaa.

  Mut joo, tätähän on. Meillä viimeisimpänä seurakunnassa kun yksi pappi (seurakunnan ainoa naispappi) saatiin kuin saatiinkin lopulta, parin vuoden väännön jälkeen, erotettua hyvin epämääräisillä perusteilla.

 • phocahispida
  9.10.2014 at 23:35

  Keravalla kuntapolitiikan johtava kestokasvo ja kansanedustaja ties monennetta vuotta omistaa suurimman osan keskustan kiinteistöistä ja sanelee sitten, mitä milloinkin korjataan, rakennetaan jne. Suhmurointi on niin ilmeistä, että vähänkin lehtiään lukeva sen tajuaa. Ainiin paitsi alueen johtavaa paikallislehteä, jonka ko. kaveri omistaa myös. Mutta että joku tekisi asialle jotain, eeeehheeeii. 

 • Anneh (Ei varmistettu)
  10.10.2014 at 07:31

  Tämä hissikauppajupakkahan on saanut oikeita farssin piirteitä täällä päin. Kysehän ei siis missään vaiheessa olllut Palosaaren keinosta vetää rahaa taskuun vaan hän on koko ajan ajatellut yrityksen etua kuten kuuluukin. Hän valitsi kalliimman hissitarjouksen, mutta vain sen vuoksi, että hissien korjaamisen ammattilaiset olivat jo saatavilla Levillä ja varaosat halvempia sekä saatavilla lyhyellä varoitusajalla. En lähde tässä nyt erottelemaan muuten merkkeinä näiden hissien eroja jotka ovat aika suuria päivittäisessä käytössä.

  Ja sitten Anna Mäkelään, jolla on ilmeisesti jonkinsortin itsetunto-ongelmia kun lehtiä pitkin vinkuu saaneensa epäluottamusta ja pahaa karmaa kunnanvaltuutetuilta. Se on ihan paska puhetta, onhan siellä huonoa palautetta kuntalaisilta saaneet muutkin jotka ovat Annan takana olleet, miehetkin. Kysehän ei siis ole siitä että hän on nainen (siihen tämä on vain helppo vetää saadakseen sympatiapisteitä) vaan siitä, että Mäkelä toimi kunnanhallituksen selän takan tehdessään päätöksiä jotka eivät oikeasti kuuluneet hänen päätösvaltaansa ja salaili vielä toimiaan, eikä missään vaiheessa ottanut kunnolla yhteyttä Ski Resort yhtiöön, tietääkseen mitä oikeasti tapahtui,

  Mielestäni Jouni Palosaaren ammattimaisesta toiminnasta kertoo jo se että hänet välittömästi palautettiin johtoon kun poliisitutkinta oli selvä (huomioikaa siis, että hänet on todetty syyttömäksi) ja hän ei missään vaiheessa ”pakoillut” julkisuutta kuten Mäkelä, kun tilanne alkoi kuumottaa. Palosaaressa ja Mäkelässä on myös se suuri ero joka vaikuttaa tietysti kuntalaisten mielipiteeseen. Jouni on niin kutstuttu kansanmies (joka muumuassa vastaili kysymyksiini koskien tätä hissujupakkaa Wanhassa Porossa kun minulla oli kalja kädessä.. :DD ja ennenkuin kukaa alkaa huutelamaa nii Palosaari ei ollut ryyppäämässä vain minä :D) Mäkelä on sen sijaan junantuoma, eteläläinen joka ei missäään vaiheessa ole edes halunnut tulla tutuiksi ja toimeen kuntalaistensa kanssa vaan on ollut aina hieman liian hieno ja istunut kaikessa rauhassa norsunluutornissaan.

  Olen nyt puhunut jo liian pitkästi, mutta ko tämä aihe sai verenpaineen nousemaan näin aamu seitsemän aikaan :D Olisi muuten kiva kuulla, että miksi olet täällä päin siis lapsena viettänyt aikaa? Et kai täältä kotoisin silti ole? Ja muuten! Aivan meni kyllä tuo sinun murre tuossa lopussa pieleen :DD Hauskaa kyllä kun otat kantaa niin erilaisiin asioihin, arvostan.

  • Veema (Ei varmistettu)
   10.10.2014 at 07:44

   Palosaarta ei tosin ole vielä missään instanssissa todettu syyttömäksi. Poliisi lopetti keväällä esitutkinnan, koska kunta ja yhtiö olivat vetäneet tutkintapyynnön pois.

   Eli mä olen kyllä vähän Kristan linjoilla. Paras olis nyt vaan antaa poliisin viedä tutkinta loppuun ja katsoa sitten, miten jatketaan.

   • Fakta homma (Ei varmistettu)
    13.10.2014 at 15:01

    Ettäkö Palosaaren Jounia ei olisi todettu syyttömäksi ? Pikkugooglauksella löytyi oheinen uutinen: http://www.kaleva.fi/uutiset/kotimaa/levin-hissihankkeen-esitutkinta-lop

    Pysytään nyt tässä asiassa vain faktoissa, eikä pelkästään Suomen Kuvalehden toimittajan kaverinsa tueksi masinoiman putinmaisen mediakampajan tuotoksissa.

    • Kristaliina
     13.10.2014 at 15:36

     Täh? Vielä menee kummallisemmaksi… 

     • Fakta homma (Ei varmistettu)
      13.10.2014 at 22:43

      Kummallisinta asiassa on minusta se, että toimittajat ovat päättäneet vaieta tuon kevään poliisitutkimuksen pois historian kirjoista. Kyseistä juttua ei enää kovin monesta medialähteestä löydy. Sen sijaan löytyy runsaasti juttuja joissa väitetään ettei poliisi ole noita vakavia rikossyytteitä tutkinut loppuun saakka. Melko kummallista minusta…….

  • jep jep (Ei varmistettu)
   10.10.2014 at 12:27

   Tää oli provo..?

   • merjah (Ei varmistettu)
    17.10.2014 at 18:53

    Taosiasiat ovat nämä: Palosaarta ei ole todettu syyttömäksi, vaan poliisi keskeytti tutkinnan, kun ensin erotettiin hissiyhtiön hallitus jossa mm Antti Rinne mukana, ja uusi hallitus veti tutkintapyynnön pois ja palautti Palosaaren takaisin hissiyhtiön johtoon. Julkaistut Palosaaren sähköpostit kertovat, että hän kertoi toisen hissiyhtiön tarjouksesta ja hinnasta suosimalleen yhtiölle. Eikös tämä ole jo rikostutkinnan väärti. Sitähän nyt tutkitaan ja kunnan vanhat parrat yrittävät estää tutkintaa eri tavoin.

    • Fakta homma (Ei varmistettu)
     18.10.2014 at 00:06

     Taas tätä samaa propagandaa, jolla pyritään peittämään se, että poliisi ei löytänyt viime talven tutkimuksissaan syytekynnyksen ylittävää seikkaa ja yleinen syyttäjä lopetti tutkinnan. Kyseessä eivät olleet asianomistajarikokset vaan ihan yleisen syyttäjän syytevallan alaiset tutkimukset. Hissiyhtiön hallituksen pois vetämät rikosilmoitukset eivät näitä tutkimuksia keskeyttäneet vaan Kalevan jutussa siteeratusti syyttäjä on ne tuloksettomina keskeyttänyt. Kertaalleen poliisitutkittu ja syyttäjän harkitsema asia, eikö silloin meillä ole oikeusviranomaisen suoritttama tutkimus ja päätös asiasta ?

    • merjah (Ei varmistettu)
     1.11.2014 at 19:24

     näin olen minäkin ymmärtänyt,että kunnanjohtaja hakee väitetyille rikossyytteille selvitystä.Sehän on jo hänen asemassaan virankin puolesta velvollisuus,HUHUILTA SIIVET POIS<.Minun mielestä meillä (enkä ole yksin) on asiallinen johtaja kunnassa.Paineen sietokyky erinomainen .kuten sanoit vanhat parrat kokevat varpailleen astutun,KITTILÄSSÄ ON NYT RAIKAS ILMA ,POISSA TUNKKAISUUS.kirjoitti pentti ala

  • Kristaliina
   11.10.2014 at 12:50

   Kiitos myös vastakkaisesta kommentista sinne Kittilään!

   Tän takia tuntuisikin just järkevältä, että tuo rikosepäilyasia ihan oikeasti selvitetään – koska jos hän ei ole tehnyt mitään väärää, niin tutkimallahan se maine parhaiten puhdistuu! Mä kans ymmärsin, että häntä ei ole todettu syyttömäksi (eikä myöskään syylliseksi) vaan tutkinta tosiaan keskeytettiin kunnanvaltuuston/hallituksen vaatimuksesta.

   Sitä mä ihmettelen: mitä ihmeen intressejä siinä keskeyttämisessä on? Kuulostaa heti, että on jossain koira haudattuna, kun tutkintaa ei haluta tehdä. Ja se, että yleinen syyttäjä siihen puuttuu ja avaa tutkinnan uudestaan – sehän kertoo, että oikeasti ei ole kysymys vaan yhden ihmisen syytöksistä.

   Hihii, ja pakko sanoa, että kyllä mäkin huutelisin lehdessä, jos olisin tuossa asemassa ja mua uhkaisi laiton irtisanominen! Onhan se sen verran iso juttu.

   Mutta joo: tosiaan tuntuu, että kaikkien kannalta olisi vaan hyvä, jos homma kunnolla tutkitaisiin ja vasta sen jälkeen tehtäisiin ne päätelmät…

   Ai niin ja tuohon viimeiseen: meidän puoli sukua on sieltä :) Eli itse asuin lapsuuteni Kuusamossa, mutta mummolla oli Kittilän Könkään kylässä <3

   Hei miten tuo murre oikeasti menisi? Mä kans tuota katsoin, että ei näytä ihan oikealta, mutta itse en sitä ole (kuten huomaa) koskaan puhunut – sukulaiset kyllä, joten yritin tuossa mukamas vähän väsymysmuistinsopukoita kaivella :)

  • Vierailija (Ei varmistettu)
   21.11.2014 at 16:31

   Suomen Kuvalehti kirjoitti Pajusaaren syyttömyydestä hieman toisin mutta voihan se olla…Taisi tutkinta jäädä kesken.

 • amina (Ei varmistettu)
  10.10.2014 at 09:30

  Mielenkiintoinen ja taustoittava artikkeli Kittilän tapahtumista löytyy LongPlaysta (http://longplay.fi/fi/single/36/). Suosittelen lämpimästi tutustumaan hitaaseen journalismiin!

 • Laura/FemAct (Ei varmistettu)
  10.10.2014 at 17:57

  Hyvä että kirjoitit tästä Krista! Suosittelen ehdottomasti lukemaan Long Playn kirjoittaman laajan jutun tästä. Niiden artikkeli taustoittaa tätä soppaa tosi yksityiskohtaisesti ja mielenkiintoisesti. Löytyy Long Playsta nimellä ”Kittilä”

  • majliis (Ei varmistettu)
   10.10.2014 at 20:37

   Long Playn reportaasi on kiinnostava, koska se herättelee ajatuksia ehkä monipuolisemmin kuin SK. Hyvää oli se, että mukaan oli saatu aiemmin hiljaa pysyneitä ihmisiä. Toisaalta reportaasin rajaus tiettyihin paikkoihin ja ihmisiin sekä tekstin sanamuodot taitavat kertoa kirjoittajatahostakin jotain. Ainakin tilauksia on virrannut, mikä on saattanut vaikuttaa jo ennakolta.

   Olisipa vielä kiinnostavaa saada kuulla, mitä kunnantalolla työskentelevä väki ajattelee asioista – hehän ovat seuranneet sekä virka- että luottamusihmisiä koko prosessin ajan. Lieneekö heillä sananvapautta tässä? Tai ehkä on parempi antaa poliisille tutkintarauha ja sotkussa mukana oleville mietintärauha.

   • Kristaliina
    11.10.2014 at 12:55

    Tulvan jutun mukaan Mäkelän lainaus:
    ”Omat, eli meidän virkamiehet ja työntekijät, ovat minun puolellani”. Eli tarkoittanee kunnantalolla työskenteleviä just? Samoin jotkut paikallispoliitikot (jutun mukaan) ovat Mäkelän puolella, ja lähes kaikki heistä naisia.

    Mulla ei ole ollut vielä aikaa (huoh) perehtyä tuohon LP:n juttuun, mutta kuulostaa tosi mielenkiintoiselta! Ehdottomasti täytyy lukea, kun on paremmin aikaa!

 • Heippa (Ei varmistettu)
  12.10.2014 at 14:08

  Tästähän kirjoitti siis ainakin hesari ja yle ennen Tulvaa eli ei ole pelkästään feministien keksimä tai esiin nostama ongelma. Vaikuttaa tosi sekavalta vyyhdiltä kaiken kaikkiaan ja Kittilän kuntapolitiikka kaikkea muuta kuin avoimelta demokratialta. En ota kantaa rikossyytteisiin mutta Mäkelän irtisanominen on useiden asiantuntijoiden mukaan laiton eli sille ei löydy mitään perusteita. Se että kunnanjohtaja tuntuu etäiseltä tai ”elää norsunluutornissa” ei ole syy erottamiselle. Täytyy osoittaa että on tehty virkavirhe ja siihen ei riitä sekään että kunnanhallitus on suuttunut kunnanjohtajan pöytäkirjaan jättämisistä eroavista mielipiteistä (silloin kun päätökset eivät hänen mielestään ole menneet kuntalain mukaan). Ja nyt uusimpana valtuuston puheenjohtaja joutuu kuultavaksi, koska on puolustanut Mäkelää (http://suomenkuvalehti.fi/jutut/kotimaa/kittila-kunnanjohtaja-ei-saa-ena…). Hämmentää todella paljon, että tälläistä tapahtuu yhä. Asiasta on tulossa juttua A-studioon, olisiko jo huomisessa ohjelmassa.

  • Kristaliina
   12.10.2014 at 14:43

   Uhhuh, luin linkin ja sitä kautta pari muutakin juttua – uhh miten pakka tosiaan on tuolla sekaisin… Tuollahan päätetään näköjään ihan mitä sattuu, laeista viis! Demokratia näyttäisi olevan tosiaan nyt hyvin hyvin kaukana tuosta toiminnasta… Apua.

 • tsirp (Ei varmistettu)
  15.10.2014 at 00:03

  Jännää! Mitä olen itsekin ymmärtänyt niin kunnanjohtaja olisi tehnyt päätöksiä muiden selän takana. Ja toisaalta taas tuntuu että joka toinen kittiläläinen haukkuisi Mäkelää johtuen siitä ettei hän ole a) etelästä tai b) mies. :D
  Mielenkiintoista kuulla että ihan Könkäällä sinulla on sukua (mulla kans)! Kuitenkin niin pieni paikka. Ja niin iso. Tämä blogi siis. Hih!