Koronassa

Kolmen vuoden välttelyn jälkeen oli aika epätodellinen olo, kun testitikkuun piirtyi välittömästi tukeva alempi viiva.

”Yksihän tuossa vaan on”, Joel ensin yritti.
”Niin, tämä on just se testiviiva, tämä on positiivinen.”
”Epäonnistunut testi”, Joel edelleen torjui.
”Ei ole. Ihan oikeasti tämä on nyt positiivinen.”

Parin sekunnin kuluttua ei ollut epäilystäkään. Vahva positiivinen. Meillä on ensimmäistä kertaa korona – heh ja ironisesti saatuna paikasta, joka me ollaan koettu koko tämän kolmen vuoden ajan ehkä maailman koronaturvallisimmaksi paikaksi.

Mun orastava kurkkukipu oli ollutkin jotenkin… erikoinen. Ei varsinaisesti kipu, vaan sellainen outo tunne nielussa. Toisen lapsen kanssa kuvailtiin sitä (okei oltiin kuumeessa) värillä keltainen. Ja adjektiivilla pyöreä. Toinen lapsi kuvaili sitä myöhemmin niin kuin joku olisi puhaltanut ilmapalloja kurkkuun.

Tuntemuksista puheen ollen: Joel kuvaili, että joku on irrottanut hänen ihonsa ja kiinnittänyt sen nurin päin takaisin. Kuumetta tosiaan siinä vaiheessa oli.

Koko perheen oireet alkoivat saman vuorokauden aikana.

Me ei sitten tosiaan oltu niitä onnekkaita lievänä sairastavia – Joel totesi, että hän on viimeksi ollut näin kipeä silloin, kun hänellä oli malaria. Toisaalta ei olla (vielä) mitenkään sairaalakuntoisiakaan, joten kop kop puuta ja silleen.

Oireina meillä on ollut korkeaa kuumetta, yleiskurjaa oloa ja voimattomuutta, masiivista räkäinfernoa (mulla), jäätävää päänsärkyä sekä kuivana alkavaa yskää, joka ihan äkillisesti röhähtääkin jostain tosi syvältä keuhkoista. Jostain hassusta syystä suun limakalvot ovat niin kuivat, että tuntuu että ikenet räjähtää.

Vauva on myös kipeä – niisk ensimmäinen kunnon sairaus hänelle ja heti suorilta korona. Kuumetta, yskää ja räkää sekä kurjaa oloa hänelläkin. 6kk-neuvola-aika piti siirtää sekä mun fysioterapia.

Jännä havainto kuitenkin. Se sellainen ”lasten kanssa ei saa edes sairastaa rauhassa” -ilmiö ei meille tässä elämänvaiheessa ole iskenyt. Isommat lapset katsoivat alkuun Netflixiä ja nyt just vaihdettiin se Disney Plussaan. On katsottu yhdessä pari leffaa. Vauva nyhjää sylissä. Joten onhan tässä aikaa vaikka roikkua netissä – ja itse nukuin viime yönä 12 tunnin yöunet (kymmenillä imetystauoilla).

Kohta ajattelin kokeilla kirjan lukemista.

Ei tästä varmaan mitään äkkiparantumista ole luvassa, mutta toivottavasti sellainen parempaan päin kulkeminen kuitenkin.

Koronaterveiset siis täältä. Kurjaa on, mutta totta kai tästäkin taas selvitään, niin kuin niin moni muukin.

72

You Might Also Like

 • Stea
  11.1.2023 at 14:34

  Tosi kurjaa, toivottavasti parantuminen alkaa ja etenee hyvin!

  Meidän 4 hengen perheessä oltiin myös tosi sairaita keväällä – kesti pitkään ja kunnon oireet yhtä lukuunottamatta. Ärsytti terveysasiantuntijoiden ”terve lapsi sairastaa lievänä” mantra. No ei todellakaan. Perusterve lapsi vietiin ambulanssilla päivystykseen saamaan hengitysapuja ja laskemaan kuumetta. Vastapainoksi onneksi toinen lapsista selvisi ihan oikeasti lievillä oireilla ja niitäkin vain pari päivää. Itse en kyllä muista olleeni niin sairas pitkään aikaan, jos koskaan. Ja kaikki tarjotut rokotukset oli meillä alla. Mitäköhän olisi tauti ollut ilman niitä?

  • krista
   11.1.2023 at 15:28

   Kiitos! Toivotaan, että menee tasaisesti kohti paranemista!

   Menemättä syvemmälle tuohon, niin JUST NOIN. Tuota tosiaan aina hoetaan ja YLEENSÄ se onkin noin (ja hyvä niin), mutta se ei paljon lämmitä sitä, jonka lapsi sairastaakin pahana tai jolla ei ole perusterveitä kaikki lapset. Näen niii-iiin punaista, kun vaikkapa ei-perusterveen lapsen perheelle vielä pokkana hoetaan, että ”terve lapsi sairastaa lievänä”. Kiit-ti, kiva sille terveelle. Mutta heh tää on niitä aiheita, joista en jaksa vängätä, etenkään näin kipeänä, joten toivon, että kukaan ei tässä enää jatka tuota mantraa :D Mutta joo ei kiva. Toivotaan, että meillä pysyy tällä ns. perustasolla tämä, mutta ei se kivaa ole siltikään. Millä kohdalla sairastamista (mikä päivä tms.?) teille muuten iski tuo ambulanssikeikka?

   Meillä on kolme rokotetta aikuisilla (ja kaksi koululaisilla), mutta vuosi jo viimeisistä aikaa. Vähän nyppii niiden pihtailu, kun näin kovana nyt meilläkin sairastetaan – kun taas vastapainona viisi rokotetta saanut riskiryhmäläinen läheinen sairasti oikeastaan oireettomana. Laittaa miettimään, että jos olisi saanut loppuvuodesta neljännen rokotteen (vaikka yksityiseltä, jos se ois ollut mahdollista), niin olisikohan tässä vähän vähemmän kipeä.

   Vaikka nyt sanoinkin ”korona-kannanottoja” (ei ois ehkä pitänyt), niin pliis ei aleta rokote- tai lievyyskeskusteluita tähän silti :D Oon kipeä, en jaksa :D

   • Stea
    11.1.2023 at 16:06

    Joo, tuo rokotuspihtailu ärsyttää myös ja siinäkin edellleen unohdetaan ihan perusterveet alaikäiset. Meillä tuo lieväoireinen lapsi oli juuri ihan pari viikkoa ennen saanut kolmannen rokotteen (vängättiin tulevan matkan vuoksi), joten taisi olla sopiva ajoitus. Tai sitten vaan tuuria.

    Meillä nuo vakavat oireet tuli heti alkuun tyyliin 48 h sisällä ensioireista.

 • Emiliakatariina
  11.1.2023 at 15:19

  Tsemppiä sairastupaan! Meidän perheessä kanssa korona kävi kaikki läpi muutama kuukausi sitten ja ei ollut mikään perusflunssa mutta onneksi ilman sairaalaa selvittiin. Toivottavasti pian paranette!

  • krista
   11.1.2023 at 15:28

   Kiitos! <3 Näin toivotaan meillekin!

 • Nadja
  11.1.2023 at 17:53

  Paranemista!<3

 • A
  11.1.2023 at 18:20

  Paranemisterveiset puutaloon, toivottavasti pian helpottaa teillä kaikilla! Itsellä takana juuri kaksi perusflunssaa 1,5kk sisään (ja teki mieli marista), mutta kyllä niistä vaan niin tunsi että eri tauti (=normaali räkis, osaa arvata miten se kulkee) verrattuna koronaan (outo, aaltoileva ja inha). Ja siis meillä kolme kertaa rokotetut aikuiset sairasti lievän version (oireita kyllä, mutta ei mitään superpahaa, ja toipuminen kesti viikkoja silti, siis semmoiseen oloon, että tunsi olonsa normaaliksi). Meillä 2 kertaa rokotettu + aiemmin hyvin lievän korona sairastanut lapsi selvisi sairastamatta, hyvä niin. Kyllä minäkin ihmettelen rokotepihtailua, etenkin kun on tieto, että niitä on vanhenemassa.

  Mutta tosta koronatestiin piirtyvästä viivasta. Se on jännä kun on vähän kuin raskaustestejä tehdessä aikanaan, että sitä tuijottelee (nega)testiä ja yrittää nähdä että oisko tässä viiva ja miettii että toimiikohan testit ollenkaan … ja sit kun jonain päivänä se plussa tulee, niin se on ilmiselvää, että plussahan se. Ainut vaan tietty ettei tän testin plussa ookaan niin kiva ylläri.

  • Anna
   11.1.2023 at 18:44

   Tästä tulee mieleen Instassa pyörinyt videonpätkä, jossa henkilö1 tuo paketissa positiivisen RASKAUStestin kumppanilleen (oletan näin) ja kumppani on niin kiukkuinen, että miksi piti tulla kylään kun hänellä on reissu tulossa ja huonokuntoinen isovanhempi ja kaikkea ja toinen kysyy kerta toisensa jälkeen, että tiedätkö mikä se on xD
   .
   Meillä on onneksi vielä toistaiseksi selvitty ilman näitä toisia plussia. Minulla takana neljä rokotusta, puolisolla taitaa olla kolme (sain viimeisen raskauden takia) ja koululaisella kaksi. Aikalailla ollaan otettu kaikki rokotteet mitkä saadaan.

 • riitta
  11.1.2023 at 19:58

  hei
  tarinoita tuntuu olevan yhtä monia kuin kertojia. tämä ei todellakaan ole vähättely. mun yks kaveri sai todella pahan ( luuli, että kurkku turpoaa umpeen ) viiden! rokotteen jälkeen. vastaavan sai myös yksi rokottamaton. ota nyt siis tuosta selvää. kevään 2020 ilman rokotusta sairastamani tauti oli hyvin outo, silmäluomi lurppas ym. siitä jäi huima lepopulssi. kolmen rokotteen jälkeen viikon jotenkin vaan ahdistava tauti. paha olo. ennen joulua kumeaa yskää ja korkea kuume. jokusen testin tein. kaikki negatiivisia. siis onko tässä logiikkaa? eihän? tsemppiä.

 • Sini
  11.1.2023 at 20:41

  Paranemisia sinne ❤️

  Meilläkin korona kävi ennen joulua kylässä, onneksi vain itsellä ja miehellä eikä lapsilla. Onneksi oli lievänä. Itsellä aloin epäillä koronaa kun en haistanut vauvan kakkavaippaa🤣 niin olihan se testi tehtävä ja positiivinen napsahti 😶
  Katosi maku-ja hajuaisti muutamaksi viikoksi…ja jälkitautina itsellä oli muutaman viikon hajuaisti harhoja, inhasti siis haistoin nenässäni ihan koko ajan tupakansavua… 🤢

 • Lilu
  11.1.2023 at 21:00

  Voi kurja. Lievää tautia ja hyvää paranemista. Oman oikeusturvan vuoksi voi kokeilla päästä viralliseen testiin, jos kävisi ikävä tuuri ja menee longcovid si.

 • Hanna
  11.1.2023 at 21:15

  Meidän perheessä 2 lapsista on ollut nyy samaan aikaan sairaana; toisella korona ja toisella influenssa. Molemmat melkoisen kipeitä. Kolmas lapsi ei näyttäisi saaneen kumpaakaan. Ihmeellisesti menee noi tarttumishommat koska ei olla yhtään varottu . Me vanhemmat ollaan kans terveenä, tosin korona tuli sairastettua marraskuussa. Että jos olis sairastettu loppuvuoden osalta nyt:)

 • Eepu
  11.1.2023 at 22:19

  Me ollaan perhe, jossa sairastettu korona jo 6 kertaa , jos siis lasketaan 2020 vuodesta. Viimeisen vuoden aikana kolmesti. Ollaan kerätty kaikki versiot 😅 Tosin kaikki perheenjäsenet eivät ole sairastuneet läheskään joka kerta. Rokotteet löytyy, paitsi toisella lapsista vain yksi, kun ehti sairastaa jo kaksi kertaa ennen toista rokotusta, jäi sitten hankkimatta.

  Kaikenlaista versiota koettu, mutta lievin oirein mennyt. Ensinmäisen kerran sairastettiin ennen rokotuksia. Ekalla kerralla lapsi sairasti päivän kuumeella ja oksentamalla, se taisi olla pahin.

  Ollaan testattu jokainen pienikin oire ja itse saan töiden kautta virallisen testin, jonka jälkeen osannut kyttäillä muidenkin oireita. Oman ”tutkimukseni” mukaan varmemman pos.testin kotitestillä saa vasta muutaman oirepäivän jälkeen. Monet varmasti tekee testin ihan alussa, toteaa ettei koronaa ja jatkavat normaalia eloa. Tai oikeastaan tuntuu, että harva enää edes testaa. Väitän siis, että tautia liikkuu niin paljon, että ihmiset ovat sairastaneet sen jo useasti tietämättään ja levittävät sitä tehokkaasti samalla. Meilläkin ollut niin lieviä oireita, ettei mitään kipeydentunnetta ole. Tai sitten olemme saaneet vasta-aineet jo monesta versiosta, ettei tautia tosiaan edes juuri huomaa. Olen lakannut jo aikoja sitten kaiken varomisen, kun näköjään saadaan se ihan vaan töissä- ja koulussa käymällä. Teen töitä asiakasryhmän kanssa, jotka eivät ole testanneet varmaan koko taudin aikana, koska ei välttämättä rahaa raahautua viralliseen testiin/osata varata aikaa, saati ostaa kotitestejä koko perheelle. Mielestäni testaus on tavallaan ollut hyväosaisten etuus. Samoin rokotuksilla meno on jäänyt monelta väliin ihan jo tarpeellisen tiedon puutteen takia. Monta asiaa olisi pitänyt mielestäni hoitaa yhteiskunnan puolesta erilailla, mutta tämä on toinen tarina 🙂

  Lapset sairastivat nyt ensimmäistä kertaa ikinä influensan joululomalla. Sen kanssa ei päästy helpolla. Toisen lapsen kohdalla mietin, että pitääkö lähteä sairaalaan. Todella korkea kuume ja jatkuva oksentelu, että ei käynyt kolmeen vuorokauteen edes kunnolla hereillä, saati syönyt mitään. Vettä pakotettiin juomaan. Kyse teinistä, jota muuten ei saa koneelta/Ruudulta irti, niin oli kyllä ihan todella huolestuttavan kipeä.

  Lempeitä, parantavia tuulia teidän perheelle!

  • Lilah
   11.1.2023 at 23:48

   Just näin, niin kumma tauti ja tarttuvuus ettei siitä ota selvää! Meillä oletettavasti 4/6 (todennetusti 2/6) on sairastaneet, nuorimmat (rokottamattomat) ei. Hän joka lusi altistusten vuoksi ainakin neljästi pitkän karanteenin, sai taudin vasta viime kesänä ja sairasti sen 2pv kurkkukipuna. Itselläni rokotteen tuomat oireet oli samat kuin taudin, vain sillä erolla että rokote ei nostanut lämpöä vaikka olo oli kuumeinen ja rokoteoireet kesti 3pv, tauti 4pv. Kahden rokotteen vuoksi olen siis kärsinyt jo yhteensä pidempään kuin taudin. Puoliso ei tiettävästi ole sairastanut, mutta kärsi longcovid-tyyppisiä oireita puoli vuotta niin ehkä sit oli. Muut perheestä ei kuitenkaan olleet silloin sairaina.
   Paranemista teille!

 • Anomuumioriginaali
  13.1.2023 at 08:56

  No niin, voi ei, nytkö se löysi teidätkin! Toivottavasti pian helpottaa ja joku käy taas kääntämässä Joelin ihon oikein päin…

  Mäkin sain kahden ja puolen vuoden välttelyn jälkeen viime syksynä niin idioottimaisella tavalla tartunnan että en tiedä, palautuuko se sukulaisuussuhde koskaan ennalleen (menin kutsuttuna kylään, jossa vastassa odottikin erittäin oireinen henkilö ”joka ei tullut ajatelleeksi” (wtf, vielä jäänyt osastonhoitajan työstä eläkkeelle), ja olin riippuvainen niiden kyydistä päästä pois sieltä eli en voinut estää altistumistani mitenkään), onneksi ei mistään kovin läheisestä ollut kyse alun perinkään. Maanisella eristäytymisellä onnistuin kotona välttämään sen levittämisen omaan perheeseen, mutta parin kuukauden päästä saivat sen sitten muualta, onneksi helpommin sulatettavalla tavalla.

  Lapsi pääsi lievillä oireilla, mutta me perusterveet aikuiset oltiin kyllä täysistä rokotuksista huolimatta tosi kipeitä (ja kaikella kummallisella tavalla nimenomaan). Onneksi tosiaan eri aikaan, niin oli joku joka pystyi pyörittämään arkea toisen sairastaessa. Tsemppiä ja lämpimiä ajatuksia teille!

 • pikkukalanen
  13.1.2023 at 18:51

  Toivottavasti teillä on nyt jo helpottanut olo!
  Meillä kanssa oli korona ensimmäistä kertaa joulukuun alussa. Onneksi melko vähin oirein, vauvalla oli vuorokauden kestävä kuume ja pientä nuhaa ja yskää. Aikuisilla oli tosi kova yskä ja vuorokauden kuume myös, mulla lähti hajuaisti muutamaksi päiväksi (oli muuten ärsyttävää!) ja miehellä myös makuaisti. Täytyy toivoa ettei kovin pian tule uudestaan, toivottavasti ei teillekään! Nimittäin yksi tuttu sairasti kans joulun aikaan tokaa kertaa koronan vaikka ensimmäisestä oli vasta joitakin kuukausia…

 • Satu
  13.1.2023 at 23:22

  Paranemisvoimia kovasti teille❤️

 • Maria
  14.1.2023 at 06:09

  Paranemisia!! Jäi kummittelee että mikä se ’kaikista koronaturvallisin paikka’ olisi voinut olla mistä se teille tuli? Jaksuja!

 • Haappis
  14.1.2023 at 13:02

  Toivottavasti vältytte long COVID:ilta. En voi suositella kellekään, en aikuisille enkä lapsille… Omakohtaista kokemusta. Hoitoa on vaikeaa saada ja tulevaisuus on epävarma. Miettityttää myös onko tämä nyt se uusi kansantauti, kuten ennustettiin?

  Tsemppiä kovasti!!

 • Appa
  17.1.2023 at 09:33

  Voi kurjuuden kurjuus, toivon, että olette jo parantuneet koronasta. Meidän perhe ei ole vielä sairastanut tautia kertaakaan, ihme vaikka ollaan asiakaspalvelu töissä osa meistä ja muutenkin ihmisten kanssa tekemisissä paljon. Ja testejä tehdään jos jotain tuntemuksia on. Tsemppiä teille kaikille paranemiseen.