Keltapesua

Kaupallinen kampanja, yhteistyössä: Dylon

Heh tää mun värjäysmania selvästikin iskee aalloittain. Kesäaalto iski muutama viikko sitten uimalassa, kun hypistelin tänä kesänä piknik-vilttinä toiminutta iiiiikivanhaa liskojänishuopaa; todennäköisesti vuosikertaa 1997 tai jotain.
”Tää on kyllä hyvä piknik-huopa. Mutta ei kyllä yhtään mun värinen”, totesin puoliajatuksissani.
”Mikset sä värjää sitä?”, Joel ehdotti.

Ai niin! Mulla on vielä niitä Dyloneita jäljellä!

Värivalinta on selkeä: keltainen. Ja hitsi, värjäänpä samalla tämän Prisma-mekonkin keltaisella. Sinivalkoisesta keltavihreää, jea.

Lähtökohta: kummallisen kreikkalaishenkisissä väreissä. Ei enää kauan.

Nooh, yksi asia johti toiseen, ja uimalasta palattuani olin taas käymässä vaatteitani läpi sillä silmällä, että heeeei mitäköhän näille tapahtuisi, jos ne värjäisi keltaisella. Eli ei siis sellaista perustyylin ”valkoisesta keltaiseksi” -värjäystä; vaan miten voisi värillisiä vaatteita… …no silleen keltaistuttaa.

Keltapesua!

Ensinnäkin monta-monta vuotta sitten Hietsun kirppikseltä ostettu hame. Oon aina tykännyt siitä kovasti – paitsi sen vähän kummallisen haaleasta väristä. Siksi se on jäänyt kotihameeksi. Keltapesulla väreille tapahtui näin:

…ja samassa satsissa värjäytyi kierrätyshame vähän tuoreempaa vuosikertaa: tänä keväänä paikallisesta FB-kierrätysryhmästä bongattu Globe Hopen hame. Puna-valkoisena ihan kiva, mutta keltapesun jälkeen… …aah!

Rohkeus kasvoi ja seuraavaan koneelliseen lähti mukaan upouusi vaate. Boobin (blogin kautta) saatu punavalkoinen imetysmekko. Kiitos mekosta, se on ihana – mutta vielä ihanampi mun värisenä!

Värillisen vaatteen värjäyksessä on tietty aina mukana jonkinasteinen yllätysmomentti. Kumpaan suuntaan vaan. Kun koneeseen vielä mahtui, heitin sinne myös tällaisen ämmiltä lahjaksi saadun aaaaaivan liian vaaleanpunaisen vauvanpeitteen. Värin suhteen en ollut kovin optimistinen: ajattelin, että haaleanvaaleanpunainen plus keltainen on ehkä jonkinlainen epämääräinen persikanväri. Mutta ylläri: tuli keltainen! Ei kovin kirkas keltainen, mutta aika kaunis sävy. Tuleepa käytettyä nyt tätäkin ehkä enemmän!

Keltapestyistä vaatteista omia ehdottomia lemppareitani ovat nuo ekojen kuvien kirpparihameet. Mutta toimi se keltainen aika hyvin niissä alkuperäisissä värjäysideoissakin. Nimittäin se sinivalkoinen mekko:

…ja piknik-huopa:

Tadaa!

No niin, nyt on tuotepaketin kaikki keltavärit käytetty… Heh katsotaan, mikä väri muhun seuraavana iskee :)

Mitäs tykkäätte, mielipiteitä?

 

You Might Also Like

 • maryjane
  13.8.2014 at 15:13

  Toi oli mulle uusi juttu, että esimerkiksi tuo Minni ei muuttunut keltasilmäiseksi maksatautiseksi :D Oon aina ollut siinä uskossa, että vaatteiden värjäyksessä voi värjäillä lähinnä vain yksivärisiä vaatteita. Hienoja ja hyvin onnistuneita värjäyksiä :)

  • Kristaliina
   13.8.2014 at 15:17

   Mäkään en ihan kovin luottavainen ollut tuon Minnin suhteen :) 

   Oon kans itse ennen värjännyt enimmäkseen valkoista/vaaleaa, erilaisissa kuosillisissa on aina tosiaan se yllätysmomentti. Siellä värikisan voitossa oli kuitenkin yks niin huippuonnistunut kirjavan mekon värjäys, että sen jälkeen aattelin itsekin kokeilla… Ja nää ainakin toimi!

 • medde
  13.8.2014 at 15:14

  Kannatti kyllä keltapestä :) Varsinki tuo Globe Hopen hame pesun jälkeen, IHANA!

  • murina
   13.8.2014 at 16:43

   Samaa olin tulossa sanomaan, että erityisen upeasti toimi just tuohon mekkoon! 

 • S-S (ilman kirjautumista) (Ei varmistettu)
  13.8.2014 at 15:19

  No ihan mahtaviahan niistä tuli! Wow :)
  Mua on alkanut kutkuttaa muuan mekon värjääminen, mutta koska materiaali on tencel -nimistä keinokuitua, ajattelin sulta värjäyseksperttinä kysellä että oletko käyttänyt Dyloneita keinokuituun ja millaisin tuloksin?

  • Kristaliina
   13.8.2014 at 20:40

   No hitsi, kun en tuosta tencelistä yhtään tiedä – mä kuulin siitä eka kertaa about viikko sitten Mindekalta :)

   Sellainen ihan polyester-tekokuitu ei värjäänny; oon kokeillut, ja 100 % polyesteriin joko ei tartu mikään tai tarttuu tosi haaleasti. Jos on ollut tyyliin 20 % puuvillaa ja 80% keinokuitua, niin sitten on kans värjäytynyt haaleasti, kun puuvillaosuus on värjäytynyt. Kerran tuli jännän 2-väristä, kun kävi ilmi, että sitä puuvillaa oli vähän niin kuin langansäikeinä. Värjäsin silloin mustalla, ja ”puuvillasäikeet” meni mustiksi ja muu harmaalla – ihan kivan näköinen lopputulos… Itse asiassa kivempi tuli kuin olisi tullut yksivärisenä :)

   Mutta tuo tencel… Ymmärsinköhän mä ihan väärin, kun mulle jäi mieleen, että jollain tavalla se on luonnonkuitua (selluloosaa jne. mitenköhän se menikään). Että se vois värjäytyä. Mutta kokeilematta kyllä ei uskalla sanoa… Hitsi, kun jostain sais jonkun kankaanpalasen sitä matskua, niin voisi testivärjätä…

   Sori, ei tainnut olla apua :)

 • LauraEm.
  13.8.2014 at 15:37

  Peitot on parhaat! Mä tykkään tosi paljon just punavalkosesta, mut toi boobin mekkokin on kyllä kivempi värjättynä. Ja jännä että esim toi sinivalkonen mekko oli musta alunperin nätinvärinen, mut sit verrattuna ”uuteen” se vaikuttaakin yhtäkkiä jotenkin hailulta. Eli öö ilmeisesti kaikki on onnistuneita :D

  (Hei sun pitää laittaa useemmin näitä postauksia, ekojen jälkeen aattelin että hei mäkin värjään mut sit se jäi, tokien jälkeen mä jo hypistelin väripakettia kaupassa, nyt jos tän päälle tulis vielä yks niin varmana ostaisin :D)

 • Silkkitassu
  13.8.2014 at 15:51

  Mä värjäsin harmaa-mustan raitapaidan Dylonin intensiivisellä violetilla (samaan koneeseen meni myös puna-musta raitapaita ja se tuli ulos vähän vähemmän violettina, mutta violetin suuntaisena kuitenkin). Tykkään tosi paljon. Ekaks meenas olla ongelmia löytää näitä värejä, kun Citymarketissa sanoivat et ei heiltä niitä löydy ja et on kuullut sellaista juttua et olisivat muualtakin poistamassa valikoimista. Sit pikaisesti toiselle puolen katua Prismaan ja sieltä onneksi löytyi. Onko niiden kysyntä sit niin alhaista et ei kannata myydä tavan kaupoissa? Eilen näin hyllyllisen Anttilassa, et tiedä sit oliko vain yhden myyjän kokemus asiasta.

  • Kristaliina
   13.8.2014 at 20:47

   Joo, Cittarissa näitä ei taida olla, mutta Prismoissa on ja Anttilassa!

   Hih mulla itsellä taas on sellainen käsitys, että tää värjäys olisi jotenkin tosi-tosi nousussa – tuntuu, että vähän väliä lehdissä näkee jotain värjäysjuttuja. Mutta voi tietty olla, että niihin vaan kiinnittää itse huomion, kun on niin hurahtanut tähän :)

   • Kristaliina
    13.8.2014 at 20:48

    Hei ja googlasin jälleenmyyjät, tässä lista:
    http://dylon.fi/jalleenmyyjat/

    (siellä oli myös Prismojen ja Anttiloiden lisäksi mm. Stokka ja Honkkarit)

    • Silkkitassu
     14.8.2014 at 11:25

     Kiitokset! Ajattelin siellä kaupassa silloin et tottakai tollasissa isoissa marketeissa löytyy kaikkea.

 • Mammara
  13.8.2014 at 16:27

  Oho! En olisi uskonut että niistä tulee noin upeita ja että sillä keltasella voi värjätä ikään kuin tummempiakin värejä! Sait taas mut innostuu värjäyksestä. Tosin meikä on niin laimee värimuija, et ajattelin jotain tummansinistä väriä johonkin vaatteeseen, haha! 

  • Mammara
   13.8.2014 at 16:28

   Niin ja piti sanoa, että toi prismamekko muuttui ihan epäprismaksi just ton värin myötä! :)

 • maijua (Ei varmistettu)
  13.8.2014 at 17:19

  Monta Dylon-pakettia sulla meni tohon? Oon värjänny lähinnä mustalla mustia vaatteita tummemmiks ja epäonnistuneen tummansinisen värjäyksen (kaikesta tuli smurffin värisiä). Eli monta vaatetta noin voi laittaa yhteen väripakettiin?

  Kiitos etukäteen!

  • Kristaliina
   13.8.2014 at 20:31

   Yhdellä paketilla värjää ohjeen mukaan 600g vaatetta, ja itse oon todennut, että jos haluaa kirkkaan värin, niin ehdottomasti mieluummin vähemmän kuin enemmän! Mulle meni noihin vaatteisiin kaksi koneellista, ja siis paketti per kone. Eka koneessa oli (muistaakseni) nuo kaksi oranssia hametta ja tuo sininen mekko. Toka koneessa oli imetysmekko, vauvanviltti ja yksi toppi (mistä tuli mallia ihanjees).

   Viltin kanssa vähän mokasin, kun laitoin ensin vain yhden paketin, vaikka toi on iso viltti. Väri oli liian haalea mun makuun. Sitten laitoin uudestaan kahdella paketilla, jolloin tuli hyvä. Vilttiin meni siis yhteensä huikeat kolme pakettia, mutta luultavasti kahdella ois pärjännyt, jos olisin heti tajunnut laittaa kaksi enkä pihtaillut :)

 • eibeigeä
  13.8.2014 at 18:36

  Olen pitänyt itseäni jotenkin kokeilunhaluisena ja epäonnistumista pelkäämättömänä mutta en olisi kyllä ikinä uskaltanut/tajunnut värjätä jo värillisiä vaatteita, ja vielä keltaisella joka helposti taittuu jonnekkin sinapin ja ruskean sävyyn. MUTTA NUO ON MIELETTÖMIÄ!

  Bravo!

 • Marsikka
  13.8.2014 at 19:22

  Ooo, tuli kyllä tosi tosi hienoja!! Kyllä todellakin kannatti. :) Mulla olis kaapissa keltainen ja oranssi käsiväri odottelemassa, en oo vielä keksinyt että mihin ne käyttäisin.

  • Kristaliina
   13.8.2014 at 20:41

   Kiitos! :) Nää on kaikki pesukoneväreillä – käsiväreilläkin olen värjännyt, mutta itselle totesin, että tää pesukoneväri on sopivampi, kun sitä ei tarvitse sekoitella :)

   • Marsikka
    14.8.2014 at 13:49

    Joo mäkin tykkään pesukonevärien helppoudesta, nuo käsivärit tarttui joskus alesta mukaan. :)

 • Varontti (Ei varmistettu)
  13.8.2014 at 21:37

  Kiittelen kauniisti näistä värjäysjutuista! Kävin taannoin läpi tytärten vaatekaappeja ja sieltä löytyi vino pino muuten ok-kuntoisia, mutta ikikakkaisia housuja. Tuli mieleen sun Dylon-hommelit ja ehdotin teineille, et värjättäiskö? Tytöt henkäisivät: ”Joo!” Jes!! Vielä on toteutusta vaille, mutta ehkäpäs viikonloppuna jo.

  Ps. Oon aiemmin kommentoinut Miuski:na, mut nyt vaihdoin samaan niciin Instatilin kanssa :)

 • Päikkis (Ei varmistettu)
  14.8.2014 at 09:28

  Aivan mahtavia lopputuloksia! Ah, kunpa itselläkin riittäisi intoa ja uskallusta, saisi moni vaate varmasti taas uutta elämää. Varsinkin tuo Globe Hopen hame, aah!

 • sj (Ei varmistettu)
  14.8.2014 at 09:42

  Olen miettinyt paljon vaatteiden värjäystä keltaisella, mutta ajatellut että se jää helposti liian haaleaksi ”sairaalakeltaiseksi”. Nyt ehkä uskallan itsekin koettaa. Jess, hyvään saumaan tuli tämä postaus, kun pitäisi alkaa valmistella vaatteita ja harsoja kakkoskierrokselle. Kiitos. :)

 • jnk
  14.8.2014 at 12:30

  Vau!!! Aivan superhienoja! Mun lempparit on ehdottomasti noi kaks kirppishametta ja toi pikinikviltti. Ehkä itsekin uskaltaudun värjäämään tänään yhden punaviinin uhriksi jääneen mekon :)

  • Kristaliina
   14.8.2014 at 14:28

   Hei tahroissa on muuten se ongelma, että ne ei välttämättä peity… …jos ei ole riittävän tumma väri! Eli tyyliin jos keltaisella värjää tummaa tahraa, niin se tahrakin vain ”keltaistuu”. Mutta itse oon saanut riittävän tummilla väreillä kyllä tahrojakin piiloon, vaikka ”virallisesti” tahrojen peittoa värjäämällä ei kai suositella :)

   • Ninninenne (Ei varmistettu)
    29.8.2014 at 09:14

    Ounou, just oon miettinyt yhtä värjäysprosessia, kun sain serkulta yhden iiihanan paidan, ja ensimmäisen pesun jälkeen se meni pilalle; joku tummempi vaate laski koneessa väriä ja sitä tarttui epätasaisesti ja laikuittain tähän paitaan. Epäilen että paidassa on ollut joku tahra, joka näennäisesti oli puhdistunut, mutta nyt se tahra imaisi enemmän väriä itseensä :( koska oon lukenut siun ihania värjäyskokeiluja, tuli mieleen värjätä se tummalla värillä, josko siitä saisi vielä käyttökelpoisen.. No, kannattaa se kokeilla, ei se kuitenkaan tällä hetkellä ole käyttökelpoinen, joten ei se värjäys sitä ainakaan pahentaa voi ;) mutta sitäpä halusinkin siulta kysyä, et minkä verran voi värjätä kerralla, yhdellä koneellisella? Värjäysmania nimittäin iski minuunkin (ennen ensimmäistä kokeiluakaan) ja suunnittelin värjääväni muutamia muitakin vaatteita samalla. :) ps. Nyt tarttui ostoskoriin myös niitä suosittelemiasi värinkerääjäliinoja, eipähän enää mene vaatteet pilalle pesukoneessa.. ;)

 • eviela
  14.8.2014 at 15:54

  Itsekin käyttänyt kyseisiä värjäysvärejä, toimineet aina hyvin ja saanut tosi hyviä lopputuloksia. Nyt ei ollut hetkeen käytössä, mutta voisi joku kerta taas harkita pitkästä aikaa :)

  Tosin vinkkinä (vaikka oletan ettei KUKAAN ole niin pässi kuin minä): jos pesukoneesi letku on jouduttu ujuttamaan niin, että pyykispesukoneen veden menevät kylpyammeeseen: älä käytä näitä värejä pesukoneen kautta. Koska kaiken logiikan mukaisesti se valkoinen amme ei kohta ole enää valkoinen ja sen puhdistaminen on aika taidetta (itse en saanut kaikkea väriä todellakaan pois, mutta onnekseni yläkertalainen aiheutta tuhoja meidänkin kylppäriin eli tuli remontti ja amme lähti veks, hah).