”Katsotko gyyglesta, että…”

Voi maailmanmeno ja nykyajan lapset ja silleen.

”Äiti, mika/miksi/miten…?” -kysymykset ovat muuttuneet meillä nykyään muotoon:
”Äiti, voisitko katsoa gyyglesta, että…”

Kuvan jätskikahvi ei liity tapahtumiin.

Tämän viikonlopun aikana meillä on kysytty äidiltä pyydetty katsomaan gyyglesta mm. näitä:

”Miten kivi voi lentää avaruudessa?”

”Mitkä ovat erikoisimpia ja söpöimpiä eläimiä?”

”Minkä värisiä ruusuja on olemassa?”

”Eihän voi aika kulkea taaksepäin, vaikka kävelee takaperin?”

”Miksi lapset leikkivät mutta aikuiset ei?”

”Miksi tulivuori on vuori, mutta siitä tulee tulta?”

”Tekeekö kaikki eläimet pesän?”

”Miksi joillain kaloilla on glitteriä suomuissa?”

”Onko mustekaloilla aivoja?”

”Mikä on pelikonsoli?”

rakastan näitä tällaisia lasten kysymyksiä. Jotenkin olen sisäisesti ylpeä aina, kun tulee joku yllättävä kysymys vaikka maailmankaikkeudesta. Että oi mun fiksut ja tiedonhaluiset lapset, vau. En osaa vastata kuin ehkä kymmenesosaan kysymyksistä, mutta onneksi on tuo google. Gyygle.

On ihan hämmentävää, miten paljon paremmat mahdollisuudet nykylapsilla on saada kysymyksiinsä oikeita vastauksia kuin aiemmilla sukupolvilla. Ei tarvitse lähteä kirjastoon tietosanakirjalle tai perustaa maailmankuvaansa vanhempien ”ääh kyllä tämä joskus koulussa oli, mutta en nyt millään muista – keksin siis nyt vaan jotain” -tietämykseen.

Tuleekohan näistä jotenkin meitä paljon tietäväisempiä? Itsestäni ainakin tuntuu niin jo nyt välillä, kun viisivuotiaan kanssa juttelen, ha.

Mitä teillä on kysytty tämän viikonlopun aikana?

 

 

PS. ”Mä haluan kertoa sinne blogiin vielä vitsin!”, viisivuotias sanoo. No okei, ole hyvä:

”Miksi mustekala istuu katsomossa? Koska se katsoo Kaksi riitelevää kalastajaa -elokuvaa ja syö leväpopcornia AHHHAHAHHHAHA.”

(toi saattaa olla jostain Supermarsusta, kuuntelivat sitä äänikirjana)

22

You Might Also Like

 • Torey
  9.2.2020 at 12:36

  Kuopus kysyi millaista ääntä kengurut pitää. Kun en tiennyt, taisi hän sanoa: ”katso kännykästä.” 😄 Ikävä kyllä en sieltäkään löytänyt vastausta.

  https://naissanelioissa.wordpress.com/2020/02/07/mieltaan-saa-muuttaa/

  • krista
   10.2.2020 at 00:11

   Hahaa, meilläkin on kyselty usein näitä äännähdyksiä!

  • Karina
   10.2.2020 at 09:44

   Heti löytyy kun englanniksi etsii :) Olen monesti näitä eläinten ääniä etsinyt. Laita vaan ”How does kangaroo sound” ja tadaa!

   • Torey
    10.2.2020 at 14:29

    Kiitos! Mieskin löysi vaan kasan videoita kenguruista, mutta olivat pirskatti sentään hiljaa jokaisessa. 😂

    • krista
     10.2.2020 at 14:33

     Hihi!

 • Jossukka
  9.2.2020 at 13:03

  Multa on kysynyt tänä viikonloppuna 9v poika mm. näitä

  – muuttuuko hiekka lasiksi laavassa?
  – miten timantit syntyy?
  – miksi jotkut ihmiset luulee että maapallo on litteä?
  – miten voidaan todistaa ettei se ole litteä?
  – voisinko mäkin lentää pyörällä (katsottiin Kikin lähettipalvelu ja siinä poika rakentaa pyörästä ”lentokoneen” ja ku polkee riittävän kovaa = propelli pyörii ja nousee ilmaan…)

  • krista
   10.2.2020 at 00:14

   Hyviä kysymyksiä! Mulla oli Insta-kuvassa lisää kysymyksiä postauksen jälkeiseltä noin 15 minuutilta, ja sen jälkeen seuraavat (yritin painaa mieleen):
   – Mitä nuohoamisessa tehdään?
   – Mitä sieltä puhdistetaan?
   – Miksi savupiippu on katolla?
   – Miksi savu nousee ylös?
   – Mikä osa siinä on myrkyllistä?
   – Voiko mitään osaa hengittää?
   ja niin edelleen ja niin edelleen :D Loputonta! Mutta hyvä niin <3

 • Naks
  9.2.2020 at 13:27

  ”Miten on voinu syntyä ensimmäinen vauva, siis se ihan eka, kun ei vielä ollu ketään muuta ihmistä?” (Tätä 4v on kysynyt montakin kertaa, en oo osannut antaa tarpeeksi selkeää vastausta…)

  ”Kuoleeko ankat veden pohjassa? Entä kalat, jos ne on tosi kauan ihan pohjassa?”

  • krista
   10.2.2020 at 00:15

   Hieno kysymys! Tai siis molemmat on! Teidän maailmankuvasta riippuen toki, mutta suositteluni kirjalle nimeltään Evoluutio. Se on ollut meille pitkäaikaisesti lemppari, tosin siinäkin jotkut asiat vielä liian vaikeasti selitetty. Mutta vastaavasti paljon sellaisia juttuja, jotka lasta ovat kiinnostaneet ihan valtavasti!

   • Naks
    10.2.2020 at 06:15

    Kiitos suosituksesta, pitääkin etsiä tuo kirja jostain! Jatkokysymykset vauva-asiaan on nimittäin olleet tyyliä: ”Miten apinasta voi tulla ihminen?”

    • krista
     10.2.2020 at 08:12

     Hih pakko kertoa, meillä aikoinaan hämmennystä herätti myös se, että ollaanko ME oltu apinoita joskus – ja jos ei me, niin onko sitten edes äiti ja isi olleet apinoita :) Tää on siis se meidän kirja: https://www.adlibris.com/fi/kirja/evoluutio-9789522649027 Näköjään suositus on kouluikäiselle, mutta meilläkin Seelalle jo 4-vuotiaana se oli mieluinen iltasatukirja – vaikka kylläkin tosi paljon jää vielä ymmärtämättä, eli vielä helpompikin kirja samasta aiheesta voisi olla hyvä!

     • Naks
      10.2.2020 at 14:47

      Hahaa. :D Varaus tehty kirjastoon, katsotaan miten uppoaa meidän 3- ja 4-vuotiaisiin!

 • Oliver
  9.2.2020 at 14:17

  Meillä 7-vee tänään mm: ”Mikä se pikkuserkku on? Jos Pekka on isin pikkuserkku, onko isikin sitten Pekan pikkuserkku? Montako pikkuserkkua mulla on? Kaikki ihmiset on toisilleen sukua, tiesitkö? Se on sellainen ketju. Voiko suku loppua?” Nää oli tällä kertaa helppoja. Yleensä aina joutuu vastaamaan että pitää ottaa selvää.

  • krista
   10.2.2020 at 00:16

   Hahaa, tuota suvun loppumista meillä kyseltiin kans viimeksi eilen! Että mitä jos meidän lapset eivät saa lapsia, niin loppuuko meidän suku. Ja mitä jos he ottavatkin koiran ja se saa pentuja, niin jatkuuko se suku sitten <3

 • Tiia
  10.2.2020 at 07:12

  Meillä varsinkin viisivuotias kyselee jatkuvasti jotain, usein eläimiin tai maapallon toimintaan liittyvää. Uutena hittinä on osoittaa kysymys suullisesti ”ookoo guuglelle”. Tässä on se hyvä puoli, että samalla tulee harjoiteltua tiettyjä äänteitä, joiden kanssa viisivuotiaalla on vielä vaikeuksia, koska muuten Google ei ihan ymmärrä. Ja voi sitä onnistumisen iloa, kun oikein keskittyy ja saa Googlen ymmärtämään itseään <3

 • Karina
  10.2.2020 at 09:57

  Mä ostin lapsille tänä jouluna yhdeksi lahjaksi Heksingin Sanomien kustantaman kirjan Lasten tiedekysymykset. Niillä on monta vuotta ollut lehdessä se tiedekysymysnurkka ja niistä on tehty kaksi kirjaa. Ihan loistavia ja hassuja kysymyksiä ja asiallisia vastauksia. Ja joo, internetti on kyllä tehny asian vanhemmille varsin helpoksi. Paitsi kun tulee sellaisia kysymyksä joihin ei ihan heti osaa lähteä millään hakusanalla etsimään. Samalla on opeteltu muuten tekemään nettihakuja, sillä monesti lapset on aloittaneet ihan kokonaisella lauseella, esim. ”Mikä on maailman hienoin auto” ja sitten olen ohjeistanut, että ei välttämättä tartte laittaa noita pikkusanoja, se löytää kyllä kun laittaa vaan ”maailman hienoin auto” Tai sitten se opettaa myös oikeinkirjoitusta, kun lapsi kerran yritti vaikka kuinka monta kertaa etsiä jotain eikä löytänyt, turhautui ja kysyi multa, ja selvisi että kirjoitusasu oli vähän väärin.
  Tänään poika kysyi aamulla, unissa puhumisesta, että miksi ei aina ihminen puhu ääneen nukkuessaan vaikka näkisikin sellaista unta, että puhuu jotain. Sitten taas jos puhuu unissaan, niin onko se sitä että siinä unessa puhuu niitä asioita sillä hetkellä? Oli pakko sanoa että nyt en kyllä ole ihan varma ja katotaan sitten koulun jälkeen :D

 • wewwaton
  10.2.2020 at 10:30

  Meillä puhutti viikonloppuna laskettelurinteessä se, että miksi isosisko (7v) pääsee aina edelle vaikka pikkusisko (5v) lähtisikin edeltä? Ja koska olemme lukeneet joululahjaksi saatua koululaisen insinöörikirjaa, niin jatkokysymys oli sitten luontevasti, että johtuuko se potentiaalienergasta? Miten se potentiaalienergia muuttuu liike-energiaksi? Kenellä on eniten potentiaalienergiaa? Onko suksen ja lumen välillä paljon vai vähän kitkaa? jne… Yrittäppä siinä sitten pitää pokka ja vastata oikein, kun ne pikkuinsinöörit muistaa aina kaiken mitä niille sanoo :D