Jouluseimen yllärihahmot

Jouluseimiasetelmat ovat tosi olennainen jouluperinne täällä – Jeesus-vauvan, Marian ja Joosefin voi bongata vaikka meriakvaarion haialtaasta. Perus.

Tänä vuonna lasten joulukalenterista löytyikin sitten kiva juttu: juuri sinä päivänä, kun tyttöjen joulujuhlassakin esitettiin jouluevanKELJU (en viitsinyt korjata), vihjasi joulukalenterin luukku, että meillekin tehdään kotiin oma jouluseimi.

Heti joulujuhlan jälkeen me suuntasimme siis lähimpään basaariin jouluseimiostoksille.

Ajatuksemme oli hankkia nyt ensin tällainen pieni perussetti, ja jatkaa sitten hankkimalla joka jouluna uuden hahmon. Täällä näitä myydään kaikkialla ihan tosi halvalla, parilla eurolla saa jo parin hahmon setin. Se vähän kyllä mietityttää, että mitenköhän jatkossa Suomi-jouluina – kai näitä jostain saa Suomestakin…? Oletteko nähneet?

Yksi Itämaan tietäjä on jo matkalla kohti tallia:

Asetelman taustana ollut musta takkaluukku näytti vähän ankealta, joten lapsi keksi askarrella tuonne taakse taustaksi kaupunkinäkymän. Kaksi ensimmäistä Beetlehemin taloa tuolla on jo valmiina; lisää voidaan askarrella tässä joulun mittaan.

…ja tallin katolle tietysti tähti:

Mutta hoksaako kukaan mitään erikoista tässä näkymässä?

Onko tuo perinne kenellekään tuttu?

Kyllä: siellä todellakin on Caganer, eli…

…hahmo kakalla, haha.

Se kuuluu jotenkin kai asiaan. Ylen vanhassa jutussa kerrotaan, että se korostaa ihmisen pienuutta ja inhimillisen ja pyhän vastakkainasettelua.

Eli kakkaaja toki tarvitaan. Lapset piilottavat sen aina tuonne tallin taakse; ei ole kuulemma ihan soveliasta tuollainen kakkaaminen, kun Jeesus-vauva on juuri syntynyt.

Jotain jätimme kuitenkin basaarin hyllylle. Aselmaamme eivät päässet he:

…eivätkä he:


Eläinten teurastamista transsissa? Hyvää joulua?

24

You Might Also Like

 • Kuppikakku
  16.12.2017 at 07:58

  Pääsit iltalehteen: http://www.iltalehti.fi/sisustus/201712152200605154_sz.shtml :D

  • krista
   16.12.2017 at 10:19

   Hahahaha, mahtavia nuo muutkin! :D

 • Lurre
  16.12.2017 at 08:01

  Apuaa, caganer :D :D :D :D Onpa siinä perinne :D :D

  • krista
   16.12.2017 at 10:22

   Joo kun tuohon vielä lisää tuon nimen caganer, niin se kuulostaa IHAN joltain keksityltä jujutukselta (johon tekee siis mieli vastata ”joo joo niinpä varmaan”) :D

 • Marika
  16.12.2017 at 08:54

  Ihan eka kertaa pakko kommentoida blogitekstiäsi, kun tämä aihe on ollut mielen päällä vuosi sitten :D me ”törmättiin” tähän joulukakkaajaan yhdessä lastenkirjassa, jossa päähenkilö pääsi tutustumaan eri maiden jouluperinteisiin. Oltiin ihan että ”WHAT? :D :D silloin piti itselläkin vähän googlailla, että mikä juttu…. edelleen vähän naurattaa…

  • krista
   16.12.2017 at 10:23

   Toi on kyllä ihan absurdi. Samalla mä muuten törmäsin myös kakkaavaan (?) halkoon (?), jota hakataan (?) pitkin joulua ja se kakkaa (?) karkkia (`?). Tää kuulostaa jo ihan käännösvirheeltä :D :D :D

   • Tuuli
    16.12.2017 at 12:50

    Meidän katalonialainen ystävä antoi lapselle pari vuotta sitten lahjaksi juuri tuollaisen halkopehmolelun, Tío muistaakseni nimeltään. Heillä kuuluu siis jouluperinteisiin ja näitä halkoja kai myydään Barcelonassa just joulun alla turisteillekin. Halko peitellään peitolla ja sitä tosiaan hakataan tietyllä kepillä ja ystävääni lainaten ”it shits presents” :D kuulemma pienten lasten suosikki, koska onhan ne kakkajutut ja lahjat nyt kai parasta ikinä xD
    Pehmolelussakin tuli keppi ja peitto mukana.

    • krista
     16.12.2017 at 16:10

     Joo just näin mäkin luin :D Naurettiin ihan hepulissa Joelin kanssa ajatukselle, että just tällaista perinnettä olisi tosi huvittava selittää huonolla yhteisellä kielellä jollekin toisen maan asukkaalle: ”You know… its like a log, for chidren, it is a present for children. They hit it with a stick in the christmas and it poops candy. Children love it. It’s a tradition”. Ja toinen siinä nyökyttelee epäuskoisena ajatellen, että okei nyt iski kielimuuri ja mun TÄYTYY ymmärtää tästä joku olennainen juttu nyt jotenkin väärin, eihän tässä ole mitään järkeä :D

 • Henna Maria
  17.12.2017 at 17:03

  Meille ei ole tuttuja nämä Etelä-Euroopan seimiperinteet, mutta ovat varmaan hyvin samantyylisiä muissakin katolisissa maissa. Tuo lampaanteurastus seimen yhteydessä oli kyllä yllätys – mutta toisaalta ei sittenkään: Jumala teki Vanhassa Testamentissa liiton Israelin kansan kanssa ja siihen kuului se, että tiettyinä aikoina uhrataan eläimiä. Verenvuodatus sovitti ihmisten synnit. Jeesuksen saapuminen uudisti tämän käytännön, sillä nyt ihmisellä voi olla suora yhteys Jumalan kanssa, koska Jeesuksen uhrikuolema on riittävä peittämään jokaisen ihmisen kaikki synnit. Enää ei tarvita eläinuhreja.

  Luin myös tänä vuonna siitä symboliikasta, jota kuvailee enkeleiden ilmestyminen kedon paimenille: paimenethan paimensivat juuri näitä lampaita, joista useimmat kasvatettiin uhriksi. Nyt maailmaan on syntynyt lopullinen syntien sovittaja, viimeinen uhri, Jeesus.

  Mutta tuohon kakkaajaan en keksi kyllä mitään ylemmäntasoista selitystä :) Ehkä juuri tuon pyhän ja inhimillisen yhdistyminen, mutta ei oikein ymmärrä, ei.