Harsot silmillä (ja vähän muuallakin)

Sarjassamme asioita, joita et varmasti tiennyt minusta: tapanani on nukkua kestovaippa naamalla.

Nojoo, tuollainen harso siis.

Aikoinaan, kun esikoisvatsa oli vielä pullollaan, ihmettelin ensimmäistä Kelan äitiyspakkausta ja sen enemmän tai vähemmän mystisiä tuotteita hyvin pienelle ihmiselle. (myöhemmin toki paljastui, että esimerkiksi vaatteet olivat itse asiassa aivan liian isoja)

Harso. Hmm. Mitä tällä tehdään? Jonain kestovaipan osana sitä varmaan käytetään – jos siis kestovaippoja olisi ylipäänsä käyttänyt – mutta mihin sitä muuten sitten tarvitaan? Eikö vauvoja muka voi kuivata pyyhkeeseen. Ja oli siellä kuitenkin kylpypyyhekin mukana! Ja jotain muitakin omituisia kangaslappusia; pesulappuja tai jotain…?

”Nuo harsothan on tosi monikäyttöisiä!”, minulle kehuttiin.
”Niitä voi käyttää vaikka vauvan peppupyyhkeinä tai vaunujen aurinkosuojana!”

Mahtavaa. Siinä vaiheessa äitiystaivalta tietysti kuuntelin kirjaimellisesti joka ikistä (edes suht järkevältä kuulostavaa tai edes järkevällä äänenpainolla sanonttua) neuvoa. Niinpä harsoja meillä ensimmäisten kuukausien aikana käytettiin just tasan ja ainoastaan vauvan peppupyyhkeenä ja vaunujen aurinkosuojana. Manuaalin mukaan, niinku.

Vähitellen aloin kuitenkin vähän niin kuin huomaamatta soveltaa harsoille muitakin käyttötarkoituksia.

Laitoin sen vauvan ruokalapuksi.

Käytin sitä imetyssuojana.

Laitoin vauvan sellaisen päälle makaamaan julkisella paikalla tai yleisellä vaipanvaihtopöydällä.

Tungin sen paitani sisään tuulisella ja kylmällä säällä, kun pelkäsin rintatulehdusta.

Annoin sen vauvalle ihmeteltäväksi (lähinnä syötäväksi).

Pyyhin sillä pukluja milloin mistäkin.

Käärin sen päähäni kuumalla päivällä, kun ei ollut hattua.

Käytin sitä ylimääräisenä välikerroksena lapsen jalkojen ympärillä kylmän sään vaunupäikkäreillä.

Pyyhin sillä lapsen pöydälle kaatamia mitävaan.

Käärin sen kaulaani huiviksi, kun tuntui, että kurkkukipu iskee eikä ollut muuta kaulahuivia.

Annoin sen lapsille ”nyyttikassiksi”, kun he keräsivät maasta aarteita (kiviä ja hevoskastanjoitaO.

Kun lähdimme perheen kanssa reippureissulle Thaimaahan, otimme sellaiset meille matkapyyhkeiksi.

Ja niin edelleen. En varmaan edes muista kaikkia!

Nyt ”vauvat” ovat jo 7- ja 5-vuotiaita, joten harsoille tuskin enää meidän perheessä käyttöä? Niinhän sitä luulisi! Mutta harsoja ei ole meidän perheessä pakattu missään vaiheessa pois, vaan niitä käytetään edelleen joka ikinen päivä.

Esimerkiksi just nyt tällä hetkellä harso on mulla kasvopyyhkeenä…

…ja myös lapsilla käsipyyhkeenä.

Harsoissahan ei ole sellaisia pyyhelenksuja, mutta puute on helposti ratkaistu ompelemalla niihin itse sellaiset ahhhahahahaha ei  nyt sentään kiinnittämällä ne tuollaisella klipsulla keskeltä tai reunasta

Kolmas harso löytyy tosiaan meidän sängystä mun silmärättinä, koska… no, ennen käytin tähän tarkoitukseen jotain t-paitaa. Sitten totesin, että mitä jos haluankin laittaa päälleni just sen t-paidan. Harsossa on se hyvä silmärättitekninen puoli, että hyvin pienellä todennäköisyydellä haluan pukea sen päälleni.

Harsot on meillä myös edelleen koko perheen matkapyyhkeinä.

Lisäksi Joel on jo vuosikausia käyttänyt harsoa kuntosalipyyhkeenä.

Haluaisinpa olla kärpäsenä katossa näkemässä, mitä muut ajattelevat huomatessaan, että yksi treenaaja pyyhkii itsensä kestovaippaan.

No, luultavasti eivät yhtään mitään.

25

You Might Also Like

 • A
  30.10.2019 at 14:20

  Meilläkin harsot on aktiivikäytössä…lapsi 7,5v. :D Mut siis, meillä oli aika iso kasa harsoja, koska piti kestovaippailla (aika vähän loppujen lopuksi ja ei tod. harsoilla) ja refluksivauva puklaili toosi paljon. Osan (näteimmät) harsot lahjoitin siskolle kun sen bebet syntyi, mutta ne rumimmat (=paras imukyky) harsot on olleet meillä käytössä koko ajan. Vauva-ajan jälkeen taaperoaikana kun tarvittiin ruokalappua ja pyyhettä reissuissa (=harso!), hajosi pää wipeseihin (kertakäyttötuote, sisältää kemikaaleja), joten saumuroin harsoista sellaisia sopivan kokoisia paloja (ja myöhemmin värjäsin ne nätin pinkeiksi) ja niistä tuli meidän kesto-wipesliinat/talouspaperi. Ja todella hyvin on toimineetkin…paitsi että niistä kymmenistä on jäljelllä enää kaksi, muut on tässä vuosien mittaan kuluneet atomeiksi. No, mutta hyvin käytetty ja lämpimästi suosittelen tätä käyttökohdetta. Harsot on olleet myös mahtavia lapsen hiusten kuivaamiseen (sopiva koko pienelle turbaanin tekemiseen) ja muutenkin pikkupyyhkenä. Tällä hetkellä meiltä löytyy vikat kokonaiset harsot siivouskomerosta, ne on ihan parhaita kun tapahtuu sitä, että maitolasi kaatuu ja pitää pestä ja kuivata. Eli alennettu siivousräteiksi, mutta ihan parhaita siinäkin. Niin ja yksi löytyy lapsen nukenvaatelaatikosta, koska pitäähän vauvalla harso olla :D

  Vauva-ajan hankinnoista on harsojen lisäksi aktiivikäytössä enää amme. Se on aika OMG hintalaatusuhde, kun kyseessä on Ikean 5 euron pikkuinen amme, mutta sinne se koululainen vaan survoutuu kylpemään vaahtokylpyyn ja kuuntelemaan äänikirjoja. Ei siis tosiaan mahdu sääret sisään, vaan eipä vaikuta haittaavan neitoa…

  • krista
   30.10.2019 at 14:43

   Meillä oli muuten kans niitä värillisiä (itse värjäsin) harsoja ja muistaakseni ne oon antanut pois, koska ”ei me varmaan niitä enää pian tarvita”, mutta haha – näköjään tarvitaan :D Nyt oon useampaan otteeseen vielä miettinyt, että pitäisikö värjäillä uudestaan! Toisaalta meneehän nuo näköjään valkoisinakin :D

   Amme! :D Vau :D Mutta voin hyvin kuvitella, että ois ihana olla vaahtokylvyssä ja kuunnella äänikirjoja <3 Meillä muuten harsojen lisäksi yksi pitkäaikaisimmita hankinnoista on nuo Stokken imukupilliset ruokailutabletit, ne on edelleen käytössä enkä pois myisi! Edelleen niille joskus muki kaatuu, samoin toimivat askartelualusina, läksyntekoalusina jne. Samoin syöttötuoli-juniorituolit ovat edelleen juniorituoliominaisuudessa käytössä! Oiskohan muitan vauva/taaperoajan hankintoja vielä käytössä, hmm...?

   • Karina
    31.10.2019 at 09:35

    Meilläkin vauvavanna vielä silloin tällöin käytössä kun 9vee haluaa lutrailla. Ei kyllä enää sinne mahdu parhaalla tahdollakaan… Stokken syöttö/juniorituoli ruokapöydän ympärillä sellasena ylimääräsenä tuolina jos joskus tarttee enemmän. Pojan kaverit kerran yritti ilkkua että ”onks sulla vielä syöttötuoli!?” mutta sitten istuin siihen itse ja sanoin että se on itse asiassa mun tuoli ja tosi mukava ;) – loppui ilkkumiset :D

 • Enski
  30.10.2019 at 14:39

  Onko harso oikeesti tarkotettu kestovaippaan? Mä luulin, että sen oikea tarkotus on puklujen pyyhkiminen 😳 oon kyllä ihmetelly ku kaupassa myyntinimi on harsovaippa 😅

  • krista
   30.10.2019 at 14:49

   En mä edes tiedä :D Mutta oon käsittänyt, että sitä jotenkin käytetään ”imuna”, ja sit mun mielikuvissa ainakin joskus ennenvanhaanajalla kestovaipoissa käytettiin just harsoja… Mutta täytyy sanoa, että en ole perehtynyt :)

   • Susa
    30.10.2019 at 16:16

    Ennen vanhaan harsoja käytettiin tosiaan vaippoina. Harso taiteltiin suorakulmion muotoon ja asetettiin sellaisen muoviliinan päälle, missä oli neljä kulmaa, joista vaippa sidottiin kiinni. Eivät olleet kovin käteviä vaippana, koska kastuivat hetkessä likomäräksi. Ja mikä pesurumba. Sitten tulikin ne suorakulmion muotoiset kertakäyttövaipat, jotka sidottiin myös muoviliinan kanssa vaipaksi. Itse olen käyttänyt harsot loppuun siivousliinoina ja yksi enää jäljellä. Itse asiassa ostin kaupasta niitä nyt lisää, vaikka lapset jo isoja, kun ovat niin käteviä siivousliinoina.

    • Eepu
     30.10.2019 at 20:12

     Minun lapset ovat syntyneet 2008 ja 2012 ja molemmat on vaipatettu harsoilla. Oli meillä muutama muukin kestovaippa, mutta koin harsot kaikista kätevämmiksi. Taittomalleja on monia ja ne helppo taitella haluamansa malliseksi vaipaksi. Samat vaipat menivät siis koko vaippaiän. Harso on todella imukykyinen ja paranee vaan vanhetessaan. Muihin vaippoihin nähden ne kuivuivat myös huippu nopeasti. Tämä iso etu, koska meillä ei ole kuivuria. Harson päällä oli villahousut/ohut kestovaippakuori.

     Toki harso ei ole pintakuiva, mutta se ei meillä lapsia haitannut. Kertakäyttövaipat ovat suhteellisen uusi keksintö. Meillä molemmat lapset oppivat kyllä kuivaksi jo reilusti alle kaksivuotiaana.

     Ei siis mielestäni mitenkään ”aataminaikaista” ja lisäksi lähes ilmaista. 2 lasta vaipatkin n.24 harsolla, jotka ovat edelleen muussa käytössä. Ehkä siinä pala luontonakin säästyi samalla ;)

     Olen siis ikuinen harsofani!

    • krista
     31.10.2019 at 19:06

     Hei mä muistan tuollaisen muoviliinan ja siinä harson nukkeleikistä! Mulla on varmaan ollut lapsena siis vauvanukella aidot senajan kestovaipat!

     • Eepu
      1.11.2019 at 21:48

      Meillä ei siis toki ollut enää käytössä ne ”muovipussikuoret”, joilla muistan itsekin leikkineeni. Ihan oli villavaippahousut tai tavallinen kestokuori. Harsollekin on monta muuta kätevämpää taittelutapaa kuin se pötkö, eihän se edes pysy kunnolla paikoillaan.

      Muutamassa kommentissa oli ehkä vähän kauhistelun makua harsovaippoihin, joten tuli tarve vähän puolustella ja korjata asiaa, vaikka jokainen tietysti tekee omat elämäänsä sopivst ratkaisut. Kyllä nykyäänkin moni siis vielä vauvansa harsoilla vaipattaa. Esim. kotimaisen Ruskovillalta löytyy hyvä ”arsenaali” asiaan. Ruskovillat harsot ovat muuten kmukyvyltään yksi parhaimmista.
      Myös muut tuotteet ihan huippuja! Mitään muuta kytköstä ei minulla tyytyväisen asiakkaan lisäksi ole ;)

 • -paula
  30.10.2019 at 14:42

  Ne on ihan sairaan käteviä! Meidän pukluhasardiesikoisen jäljiltä noita on n. 40 kpl. (Ja joskus ne oli kaikki käytössä tai pyykissä. Ei ole ikävä niitä aikoja.) Ja ihan yhtä monipuolisessa käytössä, autonpesusta naamanpesuun ja mitä vaan keksii.
  Etkös ole noita värjännyt värjäysinnoissasi aikanaan? ;)

  • krista
   30.10.2019 at 14:51

   Joo värjäsin! :) Tuolla yllä just samaan aikaan kirjoitinkin :) Mutta ne värjätyt mä annoin pois (koska ajatttelin että on parempia ja ne menee käyttöön käytettynäkin), kun taas nämä värittömät jäi pyörimään… Jos olisin tiennyt, että näitä vielä 7,5 vuoden jälkeen käytetään, niin olisin saattanut säästää useamman! Meillä on näitä nyt ehkä 5-10 kpl aktiivikäytössä pyörimässä, en ole ihan varma määrästä, alle kymmenen kuitenkin… Joskus aikoinaan oli varmasti parikymmentä, ja just värikoodattuja niin, että ruokailuun vaikka erit kuin pepulle :)

 • Torey
  30.10.2019 at 15:04

  Mäkään en oo heittäny harsoja pois! Itseasiassa niitä kuviollisia ja ihania (joita ostin ja joita saatiin) koitan vaalia suunnilleen viimeiseen asti. :D Lapsilla on vauvaleikeissä harsot käytössä, ja jos joku kaataa esim. mehut tosi kätevästi olkkarin lattialle, niin ekana ollaan etsimässä harsoja! Siis mun äidillä taitaa olla mun siskon (yli 20v) vanhoja harsoja edelleen jossain kaapeissaan, KOSKA ei niitä kannata heittää pois. :D

  https://naissanelioissa.wordpress.com/2019/10/30/liikaa-rasvaa/

  • krista
   31.10.2019 at 19:07

   Joo kyllä, kaikki kannattaa säästää :D Mähän siis olen tätä koulukuntaa :D Mutta tosiaan onhan tuo niin monikäyttöinen ja pitkäikäinen kangaskappale, että todellakin kannattaa! Ehkä sit, kun lapset ajallaan muuttaa pois kotoa, mä pakkaan niille harsot mukaan :D

 • Airi
  30.10.2019 at 15:21

  Meidänkin perheen vauveli on nyt 3 vuotta ja harsot käytössä koko ajan. Meille on siunaantunut sellaisia apinakuviollisia ja punaisiakin jostakin mutta samaa harsoa kuitenkin materiaali on. Tänä aamuna kun laitoin Joelin olohuoneeseen aamupalalle ja itse menin kylppäriin, palasin sieltä muutaman minuutin päästä niin poika oli hakenut keittiöstä pienen haarukan jolla söi rahkaa, kyllästyneenä sitten painanut rahkapurkin ylösalaisin kaukosäätimen päälle, haarukka siellä seassa, nooh ei auttanut kuin napata harso ja alkaa pelastamaan säädintä. Sitten pikku-ukko tuli kohta taas kovasti selittäen ja näytti naamaansa, hänellä on nyt nuhaa ja kyllä, nenästä tuli paljon, onneksi pois räkää ja taas otin hänen nenä- harsonsa käsiini. Ihmeen paljon säästää talospaperia kun lapsella on omat harsonsa nuha aikana. Eli pidetään harsot toiminnassa vaan.

  • krista
   31.10.2019 at 21:18

   Apinakuviolliset kuulostaa hienolta – sellainen Joelille kuntosalipyyhkeeksi! :D Ihanaa elämän meininkiä teillä <3

 • Tuuli
  30.10.2019 at 16:26

  Mun vauvat on jo yli ja melkein 20v mutta harsot on edelleen jemmassa. Joskus käytin niitä suojaamaan ulkokukkia hallalta, kun olin ollu vähän liian innokas kukkien kanssa keväällä.

  • krista
   31.10.2019 at 21:21

   Aaa joo totta, tuo käyttötarkoitus unohtui! :D Mehän kylvettiin viime keväänä vähän liian aikaisin kevätkukat ja ne neuvottiin suojaamaan (täällä blogissa siis) harsolla :) Mä kysyin heti, että käykö tuollainen vauvanharso :D Mutta ei niitä lopulta suojattu millään, kun ei muistettu – mutta silti tuollaiseenkin tarkoitukseen siis harso sopii. Monikäyttöliina!

 • Kirmi
  30.10.2019 at 18:13

  Meillä äidilläni oli edelleen vanhoja harsojani käytössä esim ikkunanpesuun ja silittämiseen, mutta oli hyvin iloinen, kun omalta lapseltani jäi myös hänelle harsoja ja sai uudistettua harsokantaansa 30 vuoden aikavälillä.

  • krista
   31.10.2019 at 21:22

   Hihi hauska ajatus – seuraava sukupolvi uudistaa mummin harsokannan :D Ai niin ja siis VIELÄ yksi käyttötarkoitus siis: silittäminen!!! Siinä meilläkin lapsuudenkotona muistaakseni käytettiin harsoa! Itsehän en silitä :)

 • Maria87
  30.10.2019 at 22:50

  Hah, minullakin lasten vanha harso toimii ”unirättinä” silmien peittona 😁 aiemmin käytin jos jonkinlaisia unimaskeja, mutta harso on best! Hyvin pysyy kasvoilla suojaamassa valolta ja ehkäisee migreenikohtauksia 😊

  • krista
   31.10.2019 at 21:27

   Hahaa, mahtavaa, ihan samis!!! Mulla oli siis kans joskus aikoinaan unimaskeja, mutta ne on jotenkin niin ”ahtaita”, että siirryin tosiaan paitaan silmillä ensin ja sitten keksin tuon harson. Paras unirätti! En ois ihan heti ajatellut, että joku muukin on keksinyt tän saman :D Sarjassamme ”out of the box” -ajattelua!

 • 5veen ja 1veen äiti
  31.10.2019 at 07:57

  Harsot on ihan parhaita nenäliinoja lapsille, ei mene nenänsyrjät nuhaisella niin helposti rikki kuin paperinenäliinoista! Toki meillä vielä muutenkin harsot aktiivikäytössä kuopuksella (pyyhe, ruokalappu, kesäpeitto jne. :D ).

  • krista
   31.10.2019 at 21:31

   Nenäliinakäytössä meillä ei ole ollutkaan! Tuollaisenhan voisi tietysti vaikka leikellä neljään osaan, niin tulisi monta nenäliinaa samasta!

   Ja siis EIKÄ, tuosta leikkelystä tuli mieleen VIELÄ YKSI meillä ollut käyttötarkoitus harsolle: KROKOTIILIN HÄNTÄ :D Yhden vihreäksi värjätyn harson mä aikoinaan leikkelin sellaiseksi hapsureunaiseksi pyrstöksi, kun piti keksiä naamiaisasu lapselle, joka SINÄ AAMUNA keksi, että haluaa olla krokotiili… Löytäisinköhän kuvan… JOO LÖYTYI, täällä: https://www.puutalobaby.fi/paasiainen-naamiaisasu/

 • Annna
  31.10.2019 at 08:27

  Meillä on harsot talouspaperin korvikkeena 🙂 Nyt alkaa kulua puhki, kun on olleet aktiivikäytössä 6v.

 • Onneli Winter/onnelin elämää
  31.10.2019 at 09:29

  Nämä postaukset joissa on elämän tosiasioita on niin hyviä :) Yllättäen me teemme elämässämme ihan just niinku ennenkin ja toisten silmään se voi olla sangen hupaisaa. Ehkäpä olisi hyvä listata tulevia sukupolvia varten kaikki omat erikoiset käytännöt mitä puuhailee ;) Mukavaa kekriä!

 • M-M
  31.10.2019 at 14:37

  Harsoon on myös hyvä pyyhkiä nenä flunssa-aikaan. Meilläkin edelleen harsot käytössä.

 • Sannikaarina
  31.10.2019 at 15:20

  Olen syntynyt -70 ja sisareni -76. Meillä molemmilla on ollut äitiyspakkauksen harsot vaippoina. Muistan, kun sisko syntyi ja sain äidin kanssa taitella vaippaa siskolle :) Että kyllä ne vaippoja on olleet.
  Omat lapseni ovat syntyneet -94, -96 ja -02, kaikkien harsot on edelleen käytössä. Siivousrätteinä, kenkien lankkausrätteinä, silityksessä jne. Ja hei! Ihan parhaita, kun on migreeni tai mahakipu ja pitää saada kylmä tai kuuma rätti avuksi otsalle tai mahan päälle.
  Tästähän olis sukkahousujen kilpailijaksi Niksipirkkaan :D

  Sannikaarina

 • Life with Satu
  31.10.2019 at 15:30

  Harsot on ihan parhautta! Meillä ne on leivonnassa pullien päällä jotta kohoavat suojassa, niistä on leikattu rättejä (siis neljään osaan iso harso) joita käytetään kaikkeen mihin käyttäisin talouspaperia. Nenäliinasta, pöydän pyyhintään, lapsen naaman pyyhintään.. kaikkeen. Käsipyyhkeenä en olekaan vielä tajunnut soveltaa niitä… Mulla kulkee yksi koko ajan töissä laukussa mukana. Jos ei muuta niin putsaan silmälaseja niihin :D