Flunssaa (epätoivoisesti?) torjumassa

Kaupallinen yhteistyö: ColdZyme

Uhh tämä tunne. Heräsin aamulla ja tunsin heti ikävän fiiliksen kurkussa ja orastavan kolotuksen koko kropassa. Myös toisesta päästä sänkyä kuului liikettä ja ähinää.
”Äääääh, mä oon tulossa taas kipeäksi!”, Joel pihisi.


Tiedän tunteen. Musta tuntuu, että niin ehkä minäkin.

Usein sen flunssan iskemisen voi tosiaan aavistaa siinä ihan ”viittä vaille flunssassa”. Sitten sitä vaan katsoo kalenteria ja kaikkia menoja ja ajattelee, että voi p*ska. Siinä vaiheessa, jos vielä olisi olemassa flunssalle jonkinlainen peruutus- tai edes viivästysnappula, niin painaisin.

Ctrl + alt + del! Ctrl + alt + del! Ctrl + alt + del!

Ei just nyt, pliis!

Just tällainen yksi potentiaalinen”peruutusnappula-tuote” mulla on ollut tänä syksynä testissä (kaupallinen blogiyhteistyö): apteekeissa myytävä ColdZyme-suusuihke, jolla voi ehkäistä flunssaa tai lyhentää sen kestoa.

En oikeastaan kuunnellut tästä tuotteesta edes tämän pidemmälle, kun jo hihkuin, että ”joo mä haluan testata tuota!!!!” Olen tässä parin viime talven aikana ollut niii-iiiiin kyllästynyt jatkuvaan kipeänä olemiseen, että olen valmis kokeilemaan jo oikeastaan ihan jokaisen oljenkorren.

”Aikuiset sairastavat keskimäärin 2-4 flunssaa vuodessa”, suusuihkeen esitteessä lukee. Ahhhhahahahaha. Miten ois joku 20?

Tiivistettynä ja mun omin sanoin tuo ColdZyme-suihke toimii siis niin, että se muodostaa suuhun ja kurkkuun suojaavan kalvon, joka estää flunssaviruksia menemästä pidemmälle. Sitä voi käyttää flunssan torjuntaan ennakkoon (jos vaikka muu perhe on kipeänä ja tietää, että tarttumisriski on ilmassa) tai heti flunssan ensimmäisten oireiden tultua flunssan keston lyhentämiseen.

Ja vasta sitten tässä vaiheessa – suihkepullon ja esitteen saavuttua meille kotiin – aloin lukea lisää tuotteesta ja meinasin saada henkilökohtaisen hepulin. ”Luonnollinen entsyymi Jäämereltä”, siinä luki. Ei kai vain… ei kai vain… …KALAA??!?!?! Hehe pitkäaikaiset lukijat ehkä muistavat kalafobiani.

Tuotteen tarina sinänsä on aika hauska: Islantilaiset tutkijat huomasivat jo yli 30 vuotta sitten, että kalanperkaamojen (iyyyyh!) työntekijöiden käsien iho oli poikkeuksellisen pehmeä ja hyväkuntoinen. Tutkimuksissa kävi ilmi, että Jäämeren turskassa oli entsyymiä, jolla on hyviä ominaisuuksia. Päästessään kosketuksiin ihmisen lämpimän ihon ja limakalvojen kanssa entsyymi aktivoituu voimakkaasti ja muodostaa suojan sairauksia aiheuttavia mikrobeja vastaan. Tämä merientsyymi (kylmään sopeutunut trypsiini) on siis patentoitu, ja sitä saadaan turskankäsittelyn sivutuotteena (ei siis itsessään kuormita meren ekosysteemiä).

Kiva juttu, mutta… …KALAA?!?!?!?!

”Maista sä eka! Maista sä eka! Apua mä en voi laittaa tuota suuhun! Jos tuo maistuu kalalta tai kalanmaksaöljyltä, mä FRIIKKAAAAAAN!”, hermoilin Joelille.

No, Joel urheasti maistoi. Ei kuulemma maistunyt yhtään kalalta, vaan ihan joltain miedolta mentolilta.

Hengitin syvään ja suihkaisin. Aikuinen nainen, tyyni ja rauhallinen. Valmistauduin saamaan hepulin. Mutta ei. Ei maistunut kala. Ei sitten yhtään. Vaikka kuinka yritin maiskutella jälkimakuja tai muuta.

Huh, huokaus! Sit voin käyttää (ja olla aktiivisesti ajattelematta, että siellä on kalasta peräisin olevaa entsyymiä).

Kuvassa esiintyvät kalat eivät liity tapaukseen.

Mä olen nyt käyttänyt tätä suihketta aktiivisesti syksyn mittaan aina silloin, kun on siltä tuntunut. Tänä aikana meidän perheessä on kulkenut kaksi flunssaa, ja kyllä: kumpikaan niistä ei ole tarttunut minulle. Tietenkään näistä ei voi suoria tuloksia vielä vetää, mutta kyllä tätä ennen parina talvena (mun leukaleikkauksen jälkeen) kaikki lasten pöpöt ovat tarttuneet ihan suoraan ja kyselemättä minuunkin. Ja myös Joel on ollut kipeänä nyt tänä syksynäkin jo. Mutta tällä kertaa minuun – kun olen nyt käyttänyt tätä – eivät ole pöpöt nyt tarttuneet. Kerran (tätä ennen) oli jo ihan vähän orastava flunssaolo, mutta se meni ohi – ja juuri nyt on siis sellainen orastustuntuma toisen kerran päällä. KOP KOP PUUTA!

Eli täällä nyt siis suihkitaan suihkeella aktiivisesti ja katsotaan, pystyykö se torjumaan taudin!

Suihketta voi siis laittaa kahden tunnin välein (2 suihkausta per kerta) korkeintaan kuusi kertaa päivässä. Vaikka mun tekisi mieli suihkia koko ajan… Mutta joo, olen silti pitänyt itseni ruodussa ja annostuksessa.

Joelin näkemys aiheesta; jo kyllä, se teki tän vaan mua kiusoitellakseen.

Yhden tämän syksyn (mies)flunssan yhteydessä muuten kröhäinen Joel tuli  pussailemaan mua. Heti perään kurottelin kohti suihkepurkkia ja otin parit suihkaukset. Hetken hiljaisuus. Joel katsoi minuun.
”En loukkaannu”, se sanoi.

ColdZymeä siis myydään apteekissa, ja tuotteessa on tietty ihan tutkimustulokset takana. Esimerkiksi lumekontrolloidussa kaksoissokkotutkimuksessa kurkussa todettujen virusten määrä väheni ColdZyme-ryhmässä 99 % (oho!) ja flunssapäivien määrä väheni 54 % eli 3,5 vrk.

Eli tosiaan: tämä voi ehkäistä viruksen tarttumista ennakkoon, tai heti ensimmäisten flussaoireiden saapumisen jälkeen lyhentää flunssan kestoa.

Nyt siis trypsiinin kala(iyyyyh!)voimin yritän päihittää tämän orastavan flunssan. Suihk suihk. Pitäkää peukkuja!

Ja näitä saa siis apteekeista, ja myös apteekkishop-verkkokaupasta täältä.
(toimittavat myös ulkomaille eli vink vink; tämä oli meillä viime talvena tarpeen!).

 

PS. Puutalobabyn Instassa käynnistyy tänään pieni lukijakilpailu, jossa arvon 4 kpl näitä ColdZyme-suihkepulloja!

Yhteistyössä: ColdZyme

8

You Might Also Like

 • Torey
  2.10.2017 at 10:31

  Yks karsea flunssa kävi kylässä, tosin lasten sijasta se iski muhun ja mun äitiini! Pientä pärskintää on aina välillä ja kurkussa itsellänikin käyny sellanen ”nytkö iskee flunssa”. Mut tähän asti se mun kärsimä on ollut ainoa. Toivottavasti pysyykin poissa. Samoin vatsapöpöt! Sellainenkin kun kävi meillä eka heinäkuussa ja sit mulla vielä elokuun lopussa. Ei tartte tulla enää!

  • krista
   2.10.2017 at 10:54

   Me taas säästyttiin onneksi koko kesä kaikilta pöpöitä, mutta syksyllä tää taas alkoi. Nyt jo hengästyttää, että onko tää talvi taas samaa kuin viime talvi ja edellinen. Tänä syksynä on ollut flunssien lisäksi enterorokko (onneksi lievänä) ja yksi oksu, joka onneksi ei sitten ollutkaan oksennustauti vaan liittyi toivottavasti kuumeen nopeaan nousemiseen, kun jäi yhdeksi kerraksi vaan. Uhhuh!

 • Naks
  2.10.2017 at 11:40

  Oho. Kuulostaapa hyvältä! Voiko lapsetkin käyttää tätä, vai vaan aikuiset? Entä kala-allergiset?

  • krista
   2.10.2017 at 11:51

   4 vuotta on ikäraja pakkauksesssa! Eli ei ihan pienille, mutta sitä vanhemmille voi antaa. Meillä tätä on käyttänyt nyt vaan minä, mutta Joel tuossa kans pihisi, että aikoo alkaa käyttää – kun mä totesin, että tämä ihan todella taitaa toimia. Kala-allergiaan sain vastauksen samalla, kun kyselin vegaanille sopivuutta. Näin vastasivat: ”Tuotteessa on tosiaan turskasta saatavaa entsyymiä, joten tiukalle vegaanille tuote ei sovi. Myös jos on todella vakava kala-allergia, tuotetta ei voida suositella ilman lääkärin lupaa.”

   • Naks
    2.10.2017 at 11:56

    Kiitos vastauksista! :) Pitää yllyttää mies kokeilemaan, hän saa aina kaikki taaperon flunssat.

 • Julia
  2.10.2017 at 15:20

  Tää postaus tuli kyllä tosi hyvään aikaan! Nimittäin oon tässä nyt neljättä päivää flunssassa ja loppua ei näy. Mä aion nyt kyllä heti kokeilla tota suihketta vaikka tää flunssa tosiaankin on jo täydessä menossa :D kokeilen mitä vaan että tää loppuis. Mä oon myös nyt tässä kahden kuukauden aikana ollut 2 kertaa kauheessa flunssassa joten tää suihke jää käyttöön kyllä kokoaikaseks mulle tänkin flunssan jälkeen!

  • krista
   2.10.2017 at 15:57

   Tää on kyllä hyvä tuote! Tuolla Instan puolella useampi muukin sanoi jo kokemuksistaan, että TOIMII – joten suosittelen! Pitkäaikaisesta käytöstä muuten sanotaan, että ei pidempään yhteen menoon kuin 30 päivää (pidempiaikaista käyttöä koskevaa kliinistä tutkimustietoa ei ole) eli varmasti kannattaa pitää taukoja flunssien väleissä. (haha, missä väleissä; meillä ainakin seuraava flunssa alkaa jo jollain, kun jollain toisella jo loppunut – hyvin vähäisiä on talviaikaan ne viikot, jolloin kukaan ei olisi kipeänä, uhh!)

 • Menolippu Maalle
  2.10.2017 at 16:35

  Meillä on kokeiltu lähinnä niitä sinkkiä sisältäviä flunssanehkäisytuotteita, ja vaikka ne tuntuvatkin tehoavan ainakin ajoissa otettuna, varsinkin sinkkiasetaatin maku on vaan niin karmiva, että melkein mieluummin sairastaa flunssan kuin kärsii siitä mausta. Hyvä juttu siis, jos tämä sun esittelemä tuote ei maistu miltään tai ainakaan kovin kamalalta.

  • krista
   2.10.2017 at 16:54

   Joo tää on sellainen mentol – ei kovin vahva, ei ihan mynthol-kurkkukarkkityyppinen vaan miedompi. Ihan sellainen flunssaan sopiva maku :)

 • eräs raskaana
  2.10.2017 at 17:04

  Mä en saa yleensä helposti flunssaa, mutta kyllä silti vähän tää tuote kiinnostaa. Sopiiko se raskaana oleville?

  • krista
   2.10.2017 at 17:07

   Tässä sanotaan näin niin kuin usein on: ”ColdZyme-suusuihkeen käyttöä raskaana oleville tai imettäville naisille koskevia kliinisiä tutkimuksia ei ole tehty, joten käytön aloittamisesta on tällöin keskusteltava aina etukäteen lääkärin kanssa”. Valitettavasti :( Apteekista voisi tietysti kysyä, mutta hekään ei varmaan uskalla luvata…

 • Miitu
  2.10.2017 at 17:20

  Yliopiston apteekin sinkki+c poretabletti 👍 Ei iskeny työpaikan superpöpö, vaikka yritti kolkutella omallakin kurkulla. (minkä lisäksi ehdin ehkä jo kerätä vastustuskykyä alkusyksyn flunssalla…)

  • krista
   2.10.2017 at 18:08

   Heeeei täytyypä ottaa varmaan nekin käyttöön vielä tän lisäksi – kaikki keinot käyttöön! Heh mulla tuntuu, että vastustuskyky ei ainakaan kasva flunssailusta vaan huonontuu vaan… Mullahan on varmaan se leukaleikkauksesta toipuminen vielä takana, ainakin kuvittelen olleeni paljon enemmän kipeänä sen jälkeen.

 • Sanjana
  3.10.2017 at 01:44

  Sinkkiä, c-vitamiinia (huoletta vaan useampi poretabletti päivässä, pissittää vaan enemmän) ja ite ottanu antihistamiinia kans, aukaisee olon. Ei oo useinkaan flunssaa :) ja näiden avulla lyhyempi sairastelu ainakin.

  • krista
   3.10.2017 at 09:42

   Hitsi täytyispä tankata ihan kunnon kuuri kaikkea tällaista, niiii-iiin kurjaa oli kyllä se meidän viime (ja edellinen) sairastelutalvi.

 • A
  3.10.2017 at 09:26

  Sori nyt, mutta minusta tuo kuulostaa ihan hullulle! Kyllä ihmisille saadaan myytyä mitä vaan. Olisko aihetta miettiä esim. vastustuskykyä ja miten sitä voi nostaa sen sijaan, että terve ihminen suihkii kemikaaleja suuhunsa (limakalvoille, mistä imeytyy kaikki elimistöön, säilöntäaineet ym.) Ravitsemus, vitamiinit ym. kuntoon, niin flunssa ei ole juuri koskaan. Sulla on tosin vielä toipuminen ja lapsiperheissä ne pöpöt pääsee kotiin helpommin, mutta silti! Ottaisin kyllä ihan muut konstit käyttöön.

  • krista
   3.10.2017 at 09:41

   Hih voihan sen noinkin ajatella! Mä en osaa tällaista kemikaalina kyllä ajatella, tai siis en ole tullut ajatelleeksi, että ovatko lääkkeet kemikaaleja, mutta ovathan ne tietty varmaan. Mutta kyllä mä ihan lääkkeitä käytän ja apteekkituotteita – joku tietysti etsii jotain voikukanjuurta päänsärkyyn, mutta mä otan kyllä ihan buranan :) Ravitsemus ja vitamiinit (ja käsien pesu!) ovat tietty tärkeitä, mutta pelkästään ne eivät näköjään meidän perheen flunssakierteitä kyllä ratkaise, oon kokenut tän huipuksi lisäksi. Ja kyllä: se orastava flunssaolo (KOP KOP PUUTA) todellakin MENI ohi!!!

   Tän ainesosat siis: glyseroli, vesi, turskan trypsiini, etanoli (<1%), kalisumkloridi, trometamoli ja mentoli. Sokeriton ja säilöntäaineeton.
   -
   Mutta pääasia, että jokainen löytää itselleen sopivat lääkitykset tai flunssanehkäisijät!

  • Lilah
   3.10.2017 at 09:54

   Kyllä vastustuskyvyissä on eroa jo ihan perinnöllisesti ja toiset ovat saaneet paremman kattauksen kuin toiset – onneksi ja valitettavasti. Itse kun sairastetaan ääreist harvoin ja muksutkin on olleet sairauden takia pois koulusta vuodessa yhden käden sormilla laskettavan määrän, ei tule tarvetta kokeilla mitä tahansa flunssia välttääkseen vaan kokee ennemmin että ovat tarpeenkin tullessan välillä herättelemään vastustuskysyä. Keskosuus esimerkiksi altistaa hengitystieinfektioille myöhemminkin vaikkei muuten olisi jättänyt lapseen jälkiä. Samoin antibioottikuurin jälkeen suoliston bakteeriflooran palautuminen normaaliksi kestää parikin vuotta. Vilustuminen itsessään ei flunssaa aiheuta, mutta elimistön rasittuessa puolustus pettää helpommin eli ei ne edellisen postauksen jäiset sormetkaan hyväksi ole. Joku liputtaa hyvän käsihygienian puolesta, meillä ei ole sellaista koskaan juuri noudatettu (=pestään kädet wc-käynnin jälkeen ja jos ovat näkyvästi likaiset, ei siis aina sisälle tullessa tai ennen ruokailua) ja ei kärsitä allergioista eikä infektioista. Mutta ei tällä otannalla tätä voi tulokseksi sanoa.

   • krista
    3.10.2017 at 10:22

    Kyllä, just näin! Meillä on nyt tällä hetkellä tuon esimerkkisi ihan just tasan nuo kuvaamasi vaivat meneillään. Meidän lasten välillä vastustuskyvyssä on erittäin merkittäviä eroja myös (ja tätä myös tutkitaan parhaillaan), mutta nämä meneekin mulla sit sellaisten asioiden puolelle, joita blogissa en sen kummemmin avaa :) Mutta siis komppaus tälle: vastustuskyvyissä tosiaan on eroja (joko ihmiskohtaisia tai elämäntilanteeseen liittyviä) ja Tilian kommenttiin myös, että KYLLÄ, stressiä just nyt myös on :D (mulla siis) Mutta hmm: toisaalta just nyt on stressiä ja flussat eivät ole päässeet päälle, ja viime talvena ei ollut, ja silloin sairastin… Eli ei sekään ihan yksi yhteen mene :)

    Mutta tosiaan huonommalla vastustuskyvyllä täytyy vähän ponnistella, että kaikki pöpöt eivät tarttuisi (ja saattavat tarttua silti) ja siihen tällaiset vitamiini- ja suihkevinkit ovat just nappiin. Flunssattomilla puolestaan on vastustuskyky jo valmiiksi olemassa (onnelliset!), joten tällaiset tuotteet eivät heille niin tarpeellsia olekaan kuin meille paroille romuvastustuskykyisille :)

  • Tilia
   3.10.2017 at 10:16

   Komppaan sua, A, itse en lähtisi tunkemaan tuollaista suuhun, jos ei ole todella hyvää syytä. Pikkulapsivaiheessa niitä flunssia tulee ja aikuiset vetävät myös kaikki setit kertaalleen, kun vastustuskyky omasta lapsuudesta on kaukana. Sitten kun muutama vuosi menee ja lapset on koulussa, niin ainakin meillä helpotti. Jatkuva flunssakierre voi olla myös stressin merkki, kannattaa sitäkin kuulostella.

   • krista
    3.10.2017 at 10:27

    Nämä menee taas hassuun järjestykseen, kirjoitin jo tuossa ylläkin, että KYLLä, stressiä just nyt on :D Mutta toisaalta näin stressillisenä olen ollut flunssaton, kun viime talvena ei-stressissä olin flunssassa koko ajan :)

    Itse koen, että hyvä syy ON, siis mulla itselläni. Esimerkiksi se, että se orastava flunssa tosiaan EI tullut päälle, kun tuota nyt taas käytin. Meni ohi parin päivän orastustunteella (KOP KOP PUUTA) eikä nyt tunnu enää yhtään kipeältä. Ja tämä jo toinen samanlainen case mulla tälle syksyllä. Joten vaikka jos ei jollain toisella ihmisellä hyvää syytä tällä olekaan, niin mä koen, että mulla tosiaankin on – tämä viikko on pelastettu, kun ei joutunutkaan flunssapotilaaksi! Jesh! Mutta jos tällaisia ei tosiaan tarvitse, niin sitten se on vaan hieno juttu! Mutta mahtavaa, että näitä oikeasti näköjään toimivia tuotteita on olemassa meille, joilla sairasteluongelmia on.

    • Tilia
     4.10.2017 at 10:24

     Semmoinen ihmistyyppi on varmaan kaikille tuttu, joka sairastaa aina ja vain lomalla. Eli se stressitason tiputuskin voi laukaista flunssan, kun on aikaa huoahtaa. :) Mutta mahdollisimman tautivapaata talvea kaikille!

     • krista
      4.10.2017 at 10:50

      Joo itse asiassa mä olin jossain vaiheessa just tällainen lomallasairastaja! En kyllä viime aikoina niin selvästi, mutta kuitenkin!

 • Lumina
  4.10.2017 at 13:30

  Viime talven oli mulla käytössä suomalainen FluAcute Zinc+ suusuihke ja toimi ihan älyttömän hyvin. Sitä käytin myös raskausaikana, on sallittu. Sairastin yhden lyhyen flunssan ja loput pari sain pysäytettyä siihen kurkussa tuntuu -vaiheeseen! ! Sama juttu miehelläni. Nyt syksyn eka flunssa jäi tosi lieväksi tuon avulla ja pullon loppuessa otin nyt kans testiin tuon ColdZymen. Näyttää samoin toimivan myös se!!! Ihan huipputuotteita! Oonkin harmitellut ettei noita voi lapsille antaa mut kiva jos tossa olikin 4v rajana. Esikoiselle vois siis testata. Tosin en usko että onnistuu :) Toisessa tais olla jopa 12v rajana. Siinä makuna aika ärhäkkä anis. Mutta näistä tuli meillä ainakin sellaiset tuotteet joista toista on pakko löytyä aina kaapista, kun pitää heti suihkia kun tuntee flunssan iskevän!

  • krista
   4.10.2017 at 15:36

   Mä en ole ikinä ajatellutkaan, että joku tällainen suihkemuoto voisi tosiaan toimia – mutta siis nyt kun on testattu, niin vau! Mulla oli aiemmin kokemusta vaan sellaisesta jostain ”avaavasta” suihkeesta, joka oli kai niin vahvaa, että sain siitä sydämentykytyksiä (ainakin kuvittelin niin) ja ehkä siksi olin kokonaan sivuuttanut koko ajatuksen suihkeesta. Mutta nämä torjuvathan on tietysti ihan eri juttu kuin se avaava oli, eli oonpa vaan niiii-iiiin tyytyväinen, että tuli tuo testattua! Käyttöön jää ja aina kaappiin, todellakin.