Eettinen äitienpäivälahja

Joel oli väsynyt ja vähän stressaantunutkin:
”Hei pitäiskö meidän nyt jotenkin huomioida äitienpäivä sulle, mummille ja ämmille?”
”Niin…”, minä vastasin ajatuksissani.

”Mitä? MITÄ?!? Miksi sä sanot NIIN? Mitä tarkoittaa NIIN? Älä sano NIIN, mitä se NIIN auttaa!? Mitä mä TEEN, sun pitää SANOA?!? Älä sano vaan, että NIIN!”

Okei okei okei. Älä hätäänny. Sovittiin, että jos Joel ja Silva vaikkapa ehtisivät vähän askarrella äitienpäiväkortteja, niin se ihan varmasti riittää äitienpäiväjuhlallisuudeksi.

*******

Jos nuo minulle jotain lahjaa suunnittelevat, niin vinkkasin Joelille, että kukkapuskan sijaan ottaisin mieluummin eettisen lahjan. Jouluilta nämä ovatkin tuttua kamaa – olen monena vuotena laittanut pakettiin vuohen, moskiittoverkon tai rokotuksia. Mutta en ollut aikaisemmin tajunnutkaan, että nämähän käyvät hyvin myös äitienpäivälahjaksi. Esimerkiksi tällainen World Visionin syntymätodistus.

World Visionin sivulta poimittua:
”Joka kolmas alle 5-vuotias elää ilman syntymätodistusta eri puolilla maailmaa. Tämä tarkoittaa, että ainakin 230 miljoonaa lasta on väestörekistereiden ja samalla usein elintärkeiden terveyspalveluiden ulottumattomissa, kertoo kehitysyhteistyöjärjestö World Visionin Uncounted and Unreached -raportti.”

Syntymätodistuksen kenialaiselle vauvalle saa 25 eurolla täältä. Lahjan avulla World Vision jakaa tietoa viranomaisille ja perheille rekisteröinnin tärkeydestä ja helpottaa syntymätodistuksen saamista. Ja onhan niitä muitakin tahoja, joilta näitä eettisiä äitienpäivälahjoja saa – itselle muistui ensimmäisenä mieleen Kirkon Ulkomaanapu, täältä.

Tämä siis pienenä vinkkinä, jos jonkun muunkin äitienpäivälahja-ajatukset ovat vielä tuossa NIIN-tilassa. :)

 

 

Kuva: Suomen World Vision

 

You Might Also Like

 • Emmi Nuorgam
  9.5.2014 at 21:03

  Mä toivoin lahjaksi yöunia.

  T: joku joka on vähän kateellinen siitä, että sä pystyt ajatteleen oman navan ulkopuolisiakin asioita.

  • Kristaliina
   9.5.2014 at 21:09

   Hehehehe siitä on alle 5min, kun mä täällä sanoin, että oikeasti mä haluaisin vain nukkua :D Mut sit todettiin, että ei toivoakaan pariin vuoteen :D

   • MM
    9.5.2014 at 21:13

    Kuulkaas äidit, on toivoa ennemmin kuin pariin vuoteen. Te, ette selviä hengissä, jos ajattelette noin. :) Ja toisekseen, se voi ihan oikeasti olla mahdollistakin. T. Eräs, joka on hämmentyneenä nukkunut hyvin melkein koko kevään, vaikka kuopus on vasta 1,5-vuotias

    • Emmi Nuorgam
     9.5.2014 at 22:14

     Siis mun vakaa aikomus on nukkua puolen vuoden päästä yöni ilman herätyksiä! Meidän natsitaloudessa kun loppuu kaikki yöpalvelut siinä kypsässä puolen vuoden iässä. ;)

     • MM
      10.5.2014 at 07:43

      Niin mäkin tein ja käytin muuten ihan samaa termiäkin asiasta :) mutta silti noi kakarat ovat alkaneet nukkua yöt läpi vasta tänä keväänä. Mut toki jo silloin puolen vuoden kuluttua helpotti kovasti, kun yöheräämiset hoituivat tutin tikkaamisella. Eli ihan kohtahan teilläkin sitten jo koisitaan hyvin! ;)

  • phocahispida
   10.5.2014 at 18:49

   Mä toivoin lahjaa JA pidennettyä yöunia! Nähtäväksi jää, mitä saan. ;)

   Niin ja tänäkin mattimyöhäinen kirjoitti lukijan vinkkaamana eettisistä lahjoista ja listasi parit äitienpäiväsuosikit:

   http://kideblogi.fi/ilmansinuaolenlyijya/2014/05/10/viime-hetken-aitienpaivalahjavinkit/

 • MM
  9.5.2014 at 21:04

  Eeeeeeiiiiiiii! Sä olet liian hyvä ihminen! Mä olen alun perin ollut sitä mieltä, ettei miehen tarvitse mulle mitään äitienpäivälahjoja ostaa, koska mä en ole sen äiti. Mä olisin ollut ihan tyytyväinen lasten askartelemiin kortteihin (ja kenties valmiiksi katettuun herkkuaamiaiseen). Koska  mies on kuitenkin joka vuosi laittanut jotain myös pakettiin, ajattelin tänä vuonna vinkata toiveestani eli vohveliraudasta. Mut tän sun postauksen jälkeen se tuntuu niiiiiiiiiin materialistiselta. (Vaikka luulen kuitenkin, että olen su-aamuun mennessä unohtanut ahdistukseni ja paistan hangon keksinä vohveleitani, jos lahjatoiveeni toteutuu.)

  • Kristaliina
   9.5.2014 at 21:13

   Hei mutta sähän tietysti paistelet sillä vohveleita (myös) muille, eli sehän on ihan täysin pyyteetön lahjatoive, jolla tuodaan vaan hyvää mieltä läheisille! :)

 • Kanelibasilika
  9.5.2014 at 21:52

  Tässä toinen samanmoinen vinkki http://www.punaisenristinkauppa.fi/tuote/530/Äitiyspakkaus

 • Tilia ei jaksa kirjautua (Ei varmistettu)
  9.5.2014 at 21:56

  Viime vuonna käärin pakettiin äitienpäiväkanat. Virtuaalilahjat on käteviä, kun sähköposti ehtii vielä kun etanaposti on myöhässä. Tänä vuonna ehdittiin kyllä paperikorttienkin kanssa. Ne kortit tuntuu olevan mummoillekin se tärkein juttu.

 • Tilia ei jaksa kirjautua (Ei varmistettu)
  9.5.2014 at 21:57

  Viime vuonna käärin pakettiin äitienpäiväkanat. Virtuaalilahjat on käteviä, kun sähköposti ehtii vielä kun etanaposti on myöhässä. Tänä vuonna ehdittiin kyllä paperikorttienkin kanssa. Ne kortit tuntuu olevan mummoillekin se tärkein juttu.

 • Marjooo (Ei varmistettu)
  9.5.2014 at 22:11

  Kommentoin harvoin, mutta nyt oli pakko :)

  Ainakin ymmärsin, että tämä ei ollut mikään yhteistyöjuttu ja ajattelin heti, että vain tässä blogissa voi olla tällainen juttu ihan ilman mitään yhteistyökuvioita. Oot oikeasti niin mahtavan oloinen tyyppi! Niin aito ja sydämellinen muita kohtaan <3 Teidän koko perheellä vaikuttaa olevan arvot täysin kohdallaan ja rakkaus toisianne kohtaan paistaa ruudun tällekin puolelle. Missään muussa blogissa en lisäksi oo törmännyt näin aitoon haluun auttaa muita ja ihan vaan siksi, että sä nyt vaan oot sellainen. (Ne vaunujenarpomis-jututkin oli ihan mielettömät ja melkein tippa linssissä luin täällä sun toivetta siitä, että ne ketkä saa vaunut, myös laittaisi ne kiertoon, eikä myisi eteenpäin :))

  Lisäksi sun jutut on aina niin huumorilla höystettyjä, että oon usein nauranut jopa ääneen! Ihan parasta, kiitos, toivottavasti näitä juttuja saa lukea vielä pitkään :)

  • J-ess (Ei varmistettu)
   9.5.2014 at 23:02

   Juu aikamme varmaan törkein yhteistyökuvio oli se, kun kerran eräs bloggaaja mainosti World Visionin kummilapsijuttua ja sai siitä omalle tilille provikat, kun ihmiset halusivat vilpittömästi vain auttaa köyhien maiden lapsia. Ja tosiaan silloin postauksessa ei edes lukenut mitään yhteistyöstä.

   • Emmi Nuorgam
    9.5.2014 at 23:20

    Oikeesti? O.o

   • Kristaliina
    10.5.2014 at 09:28

    Oho! No tästä ei tuu provikoita! Huh huh…

   • phocahispida
    10.5.2014 at 12:30

    Ohoh!

    Minullakin oli kyllä kummikampanjapostaus, muttei siitä mitään provikoita tullut (Hyvää mieltä kylläkin. Yhteistyöksi olin senkin merkinnyt, kun postaustoive tuli portaalin kautta kiertäen.) 

    Aika jännä, jos jotain tuollaista tehdään provisiosysteemillä, jonkin nimellisen kertaluontoisen kirjoituspalkkion vielä ymmärtäisin. 

    Välillä kyllä harmittaa, miten heikko läpinäkyvyys yhteistyökuvioissa on kaiken kaikkiaan. Merkitsen itse yhteistyöhtävät postaukset kyllä todella herkästi ainakin asiasta kertovalla ”tarralla” vaikka kyseessä olisi tyyliin saatu suklaapatukka tai kampanja, josta ei edes makseta mitään, mutta liittyy vaikka johonkin aikaisempaan yhteistyökumppaniin…

 • marsus
  9.5.2014 at 22:37

  Itkee pillitin täällä jo valmiiksi, kun katselin tuota uutta Lohtu-videota ja siihen päälle vielä nämä köyhien maiden lapsirukat, niin nyt vollotan jo täysillä!

 • Sissi Mai
  9.5.2014 at 23:18

  Oi kiitos tästä ihanasta vinkistä! Havahduin tänä iltana siihen, että tosiaan, sunnuntaina on äitienpäivä (viimeinen gradurutistus on vienyt ajantajun ihan totaalisesti, onneks hiukan oon perillä viikonpäivistä ni tiedän että huomenna pitäis mennä töihin) eikä mitään korttia tietysti lähetetty. Mutta nyt on sit hankittu mun puutarhanhoitoa rakastavalle äidilleni juurikin world visionilta ”äidille puutarha” -paketti, ja aavistan että äitini ilahtuu lahjasta kovasti. Kiitoskiitos siis tästä postauksesta!

 • Mammara
  10.5.2014 at 09:38

  Hyvä idea! JOS kuitenkin ruusutkin mielii äidille ostaa, suosittelen Pirkka Reilun kaupan ruusuja (tää ei oo mikään maksettu mainos :D ), joita itse sain just muutenvaan-lahjana. Niissä on toukokuun ajan mukana myös Keniassa käsintehty koru. Se tarjoaa 400 kenialaisnaiselle mahdollisuuden tienata omalla työllään. Jokaisella yhteisöllä on oma koru (yhteensä viisi), joten niitä voi kerätä vaikka koko sarjan. Must aika kiva sekin! :)

  • Kristaliina
   10.5.2014 at 09:54

   Hei hyvä vinkki! Mäkin sain äidiltäni näitä synttäripäiväruusuina ja just tuo käsikoru oli mukana :)

   • Juudit
    10.5.2014 at 22:15

    Aamen.

 • Minnalii (Ei varmistettu)
  10.5.2014 at 17:38

  No, mä en usko noihin avustusjärjetöjen juttuihin ollenkaan. Vaikka ostasit 1000 rokotustodistusta, niin tuskin yksikään mukula saa tuolla sun takia sellaisen. Rahat menee suurimmaksi osaksi Leasing-autoihin ja hulppeisiin asuntoihin, järjestöjen johtajille. Aivan varmasti.

  • Vierailija (Ei varmistettu)
   11.5.2014 at 12:33

   Mihin tämä mielipide perustuu? :) Omaa auttamattomuuttaan on vähän liian helppo oikeuttaa sillä, että ”eihän ne rahat kuitenkaan perille mene”…

   • Kristaliina
    11.5.2014 at 16:54

    Kiitos tästä! Oma näkemykseni menee kans jotenkin niin, että on hyvä, että järjestöt saavat rekrytoitua ammattaitaitoista väkeä töihin (vaikkapa nyt varainhankintaan tai viestintään), koska sitä kautta toisaan saadaan enemmän myös ”tulosta”, tarkoittaen tässä varainhankintaa oikeisiin kohteisiin. Olen myös ymmärtänyt, että järjestöissä ammattilaiset saavat ”markkinahintoja” matalampia palkkoja, mutta kuitenkin sen verran, että palkka plus hyvän asian eteen työskenteleminen yhteenlaskettuina motivoivat. Itse asiassa olen itsekin hakenut kerran Reilulle Kaupalle töihin – en kyllä päässyt :)

    Toki järjestön taustoja kannattaa hieman tutkailla, voi olla kaikenlaista. Ymmärtääkseni (heh – ennen tätä bloggausta laitoin henkilökohtaiseen Facebookiini huhuilun, että hoi tiedostavat ystäväni: onhan tää järjestö ”hyvis”) just World Vision on hyvin valvottu ja ns. turvallinen järjestö tehdä lahjoituksia. Näin toivon.

    Itsehän olin aikoinaan siellä Intiassa paikallisessa järjestössä töissä, ja siellä kyllä selvästikin tehtiin oikeaa, hyvää töitä paikallisella tasolla. Se oli siis intialainen järjestö, jolla toki oli yhteyksiä (sai siis avustuksia) Eurooppaan.