Askartelumateriaalia?

Lapset ovat jo pidemmän aikaa harrastaneet paljon itsekseenaskartelua kotosalla. Niin he sitten suloisesti ähertävät, piirtävät, leikkaavat ja liimaavat, toinen toistaan auttaen.

”Äiti, me askarrellaan sydänvaltikat!!!”, lapset hihkuivat eilen ja kantoivat ulkoa sisään oksat valtikoiden varsiksi.
”Mmmmm, kivaa”, minä vastasin ja jatkoin omia hommiani koneella.

”Tähän tarvitaan saksia ja liimaa!!!”, lapset intoilivat.
”Mmmm, joo”, minä vastasin.

Kymmensosahuomiollani tajusin, että lapset kaivoivat selkäni takana esiin paperia, kyniä, liimaa ja saksia. Riks-raks, innostunutta saksimisen ääntä alkoi jo kuulua.

Isommalla oli jo valtikka syntynmässä, pienempi etsi vielä sopivaa paperia.

”Äiti, saako tätä käyttää askarteluun?”, lapsi kysyi kiltisti.
”Mmmm, joo”, minä vastasin.

Mutta mikä kumma olikaan se pieni ”het-ki-NEN”-aavistus, joka sai minut kuitenkin juuri oikealla hetkellä havahtumaan hommistani, kääntymään ympäri ja katsomaan, että mitä siellä oikein tapahtuu…?

Juuri kun:

Hup-SIS!

 

36

You Might Also Like

 • Torey
  14.6.2018 at 17:17

  Ohho! :D

  Mua ärsyttää kun multa on kadonnut yksi todistus, enkä hitsit soikoon oo mistään saanu vastausta, että mistä saisin uuden. Se ois todistus siitä, että olen suorittanut tietyn viittomakielen tason. Mulla on kyllä tutkintotodistus sentään tallella! :D

  • krista
   14.6.2018 at 21:42

   Auts :) Mä näen muuten silloin tällöin sellaista painajaista, jossa yritän jatkaa opintojani ammattikorkeakoulussa (olin siellä siis vuoden), mutta mistään ei löydy merkintöjä mun opinnoista – niin kuin ei varmaan enää löytyisikään. Toisessa vakkaripainajaisessa menen uudelleen ylioppilaskirjoituksiin ja tajuan, että miks hemmetissä mä tänne tulin, kun en muista näitä enää – ja ei saa peruuttaa vaan uudet (huonot) arvosanat jää voimaan :D Kaikenlaisia alitajunnan viestejä :D

   Sarjassamme aiheesta eksyminen :D Mutta tuli tuosta mieleen! :)

  • Lilah
   15.6.2018 at 00:30

   Löytyisköhän se suorituksena koski-palvelusta?

 • Anne
  14.6.2018 at 18:53

  Hei, eikö sitä todistusta voi kysyä samasta paikasta, josta sen ensimmäisenkin sait?
  Ihan näin ”tyhmänä” kirjoitan.😊

  • Torey
   14.6.2018 at 19:05

   No kun siitä on 10 vuotta, ja en muista mikä sen tentin koululla järjesti! Olen laitellut pariin paikkaan viestiä, tuloksetta. 😅 Koulultakin taisin jo kysellä!

  • krista
   14.6.2018 at 21:44

   Onkohan niillä muuten jotkut ajat, minkä ne säilyttää tietoja? Veikkaan, että ikuisuuksia eivät säilytä… Ja heh se uusi henkilörekisterilakikin, ehkä ei saakaan säilyttää loputtomasti kaikkia tietoja – jotenkin hassua :)

   Tuosta Joelin todistuksesta: vois kuvitella, että pyytämällä ois saanut tuollaisen uuden, jos sakset olisivat ehtineet saada tuhoa aikaan. Tai siis TOIVOTTAVASTI saa, mullahan ei itselläni ole ainakaan mitään käsitystä, missä mun kandintodistus on :D Nooh, mutta ei sitä ole kukaan kyllä kysellytkään :) Eri juttu varmaan psykologilla, kun pitää kai pystyä todistamaan, ettei ole valepsykologi :)

   • Laura
    14.6.2018 at 22:42

    Kopion saa mutta alkuperästä ei :D alkuperästä ei saa uusiks, vaikka posti hukkaisi matkalla yliopistolta kotiin, tai näin mulle kerrottiin kun sain kandin paperit samasta yliopistosta.
    En muista oonko koskaan aiemmin kommentoinut mutta teidän juttuja etenkin reissuista on ollu kiva lukea jo useemman vuoden, ihailen todella sitä rohkeutta jolla lähette reppureissuun lasten kanssa kun itse en uskaltaisi lähteä minnekään ilman matkatoimiston apua, vaikka haaveena onkin kyllä että kokis joskus semmosen omatoimireissun turistirysien ulkopuolella

    • krista
     15.6.2018 at 12:49

     Jee, kiva kun kommentoit, tuli hyvä mieli :) Ai että mulla on muuten ikävä Thaimaan-reppureissailua lasten kanssa, se oli niii-iiiiin ihanaa <3 Me ollaan vitsailtu, että noiden Espanjan-talvien ainoa huono puoli on, että silloin ei "pääse" Thaimaahan talvella :)
     -
     Reippureissailu/omatoimimatkailu on muuten yllättävän helppoa ja vaivatonta, kun sen alun jännityskynnyksen yli vaan menee. Tai tieysti riippuu, missä reissaa :) Mutta noissa "yleisimmissä" maissa reppumatkailu on niin yleistä, että majoitukset sun muut hoituvat kuin itsestään, kun palvelut on jo rakentuneet niille ja paikalliset tyyliin tietää, että mitä bussireittiä nuo rinkkaselkäiset tulevat kyselemään :) Joten jos kiinnostaa, niin ehdottomasti rohkaisua ja suosittelua täältä! Mutta varoitus: se koukuttaa :) Just se sellainen vapauden illuusio siinä kiehtoo mua; että voi kuvitella, että on mahdollisuus lähteä mihin suuntaan vaan <3

   • Lilah
    15.6.2018 at 00:28

    Lääkäreistä ym on ihan rekisteri ja toki tiedon voi varmistaa suoraan oppilaitoksesta vaikkei todistusta olisikaan.

    • krista
     15.6.2018 at 12:40

     Joo ja psykologillahan ainakin (jos oon Joelin puheista oikein ymmärtänyt) on niin, että Valvira on vahvistanut oikeuden toimia psykologina, sitä haettiin erikseen valmistumisen jälkeen – tämä paperi on ”vain” tutkintotodistus yliopistolta. Mutta onneksi silti ei mennyt säpäleiksi :)

 • Lilah
  15.6.2018 at 00:25

  Uutta alkuperäistä todistusta ei saa, vain oikeaksi todistetun kopion arkistokappaleesta. Ja kopiokin on usein maksullinen.

  Pääsääntöisesti opintosuoritukset eivät vanhene (alakohtaisia eroja), eivätkä opinto-oikeudetkaan katoa vaikka tutkinnon suoritusaikaa on rajattu, joten sähköisistä rekistereistä ei poisteta mitään suorituksia. Eri asia on vanhojen opintokirjojen tiedot, jotka eivät ole sähköisiksi päätyneetkään. Niitä kortistoja vuosikymmenten takaa tuskin löytyy kattavasti kaikkialta.

  • krista
   15.6.2018 at 12:44

   Haha pakko muuten kertoa aiheen vierestä: aikoinaan olin töissä markkinointisuunnittelijana ja sain sieltä ihan älyttömän hyvän ja perinpohjaisen megakehuvan työtodistuksen. Nooh… Se ”unohtui” sitten lehtipinoon, ja eräänä kauniina päivänä silloinen avomieheni laski jokun olut-mäyräkoiran (tms.) sen pinon päälle, ei edes mitenkään kovalla voimalla vaan ihan normaalisti – ja SWOOOSH jostain tölkistä/pullosta räjähti pohja ja tuhosi koko lehtipinon. Todistus oli siellä ihan kaljankeltaisena ja nimmarit levinneenä :D Tosi pro :D :D :D Ei ole muuten mitää käsitystä, missä sekään (olueltahaiseva) paperi on, sitäkään ei ole kukaan koskaan kysynyt :)

 • Museokamaa
  19.6.2018 at 21:45

  No tuossa kohdassa kannattaa turvautua paperikonservaattorin apuun!

  • krista
   19.6.2018 at 21:59

   Uuu vau, googlasin ja sellaistahan tosiaan ON olemassa! Mitäköhän tuollaisessa ois sanottu, jos olisin vienyt sydämenmuotoisen valtikan sinne ja sanonut, että tää pitäis saada takaisin tutkintotodistukseksi :D

   Onneksi konservoinnille ei kuitenkaan tullut tarvetta, kun se pieni kummallinen aavistus sai kääntymään just ennen kuin tuho kävi! Mutta täytyy pitää mielessä tuo ens kertaa ajatellen :)