Äitiys on…

luovaa ongemanratkaisua:

(osa 2)

Miten aikataulutat päivän, kun siihen pitäisi saada mahtumaan:

 • Neuvola-aika klo 11.15: autolla (jolloin auton kaivuu hangesta) vai vaunuilla (jolloin vaunut kiinni hangessa)?
 • entä aamupäikkärit? sisävaatteissa vai haalarissa? vaunuissa (matkalla) vai kotona?
 • aamupuuro? imetys? äidin aamupala? 
 • Lääkärinaika klo 12.15 eri paikassa kuin neuvola: autolla vai vaunuilla?
 • miten puetaan?
 • miten ehditään?
 • koska syödään?
 • otetaanko sosetta mukaan vai riittääkö rinta pitämään nälän?
 • mitä, jos tulee uni?
 • jos ollaan hereillä, miten viihdytään sairaalan käytävällä? (kun pitäisi päästä ryömimään) 
 • Iltapäivähengailu ystävän luona (jos ikinä päästään tähän asti)
 • onko nukuttu päikkärit?
 • syödäänkö soseet kotona vai siellä?
 • miten saadaan nukuttua siellä?
 • jos nukahdetaan kotona, ei taideta edes ehtiä sinne?

Olosuhteet: lunta. pakkasta. megalomaanista koomaväsymystä.

Asiaa ei taida auttaa tämä, että äiti istuu koneella ja bloggaa päivän kulusta. Eikä tee mitään. Puolen tunnin päästä pitäis olla jo siellä. Apua, kiire!

You Might Also Like

 • Iksu
  4.12.2012 at 10:59

  Vähän liiankin tutulta kuulostaa… Kirjoittelin itsekin vastaavanlaisesta tilanteesta. Miten se voikin olla, että juuri silloin kun tarvittaisiin jämptiä suunnitelmallisuutta, niin saamattomuus saa megalomaaniset mittasuhteet ja ainut mihin kykenee on haahuilemaan epätoivoisena pitkin kämppää. Kunnes on ihan mahdoton KIIRE!

 • Jonnaa
  4.12.2012 at 11:00

  Näihän se taitaa mennä monessakin perheessä.Vaikka sitä mukamas ollaan niin vaan kotona päivät pitkät mutta sitten kun on niitä päiviä kun keksii jotain ohjelmaa niin huomaa että sittenhän se koko päivä juostaan edes takaisin.

  Meillä oman haasteen tuo tähän se että perheessä menossa on mukana koht 5vpoika jonka hyväntuulisuus vaihtelee.Ei koskaan tiedä selvitäänkö neuvolaan 15min vai tunnin pukemisen ja kävelyn jälkeen.

  Ja jos pidemmälle kun neuvolaan pitää lähteä niin ei sitä tiedä seistäänkö 5min vai 35min bussi pysäkillä.Mahtuuko sitä vaunujen kanssan bussiin vai tuleeko bussi ajallaan…Mahdoton tehtävä! miks meninkään omana autoni myymään kun jäin äitiyslomalle?!?! talvisin sitä ainakin kiroan :) 

  Ja sitten ihan pokkana sanotaan sukulaisille ja ystäville…Juu me ollaan kotona lähes tulkoon joko päivä,ei meillä mitään kummempaa ole :)

 • Vierailija (Ei varmistettu)
  4.12.2012 at 11:27

  Miten olisi kantoreppu ja kävely? Niin kovin paljon kätevämpää noissa nietoksissa kuin kärryttely.

 • Meris (Ei varmistettu)
  4.12.2012 at 13:13

  Kiitos taas kerran Krista, ihanaa huomata, ettei paini tiettyjen asioiden kanssa yksin. Niin yksinkertainen asia, kuin kotoa poistuminen jonnekin, muuttuu lapsen saannin myötä joskus täysin mahdottomaksi tehtäväksi, joka vaatii kamalasti miettimistä, suunnittelua, aikatauluttamista ja hyvää onnea. Välillä tunnen oloni niin tyhmäksi, kun jonnekin lähteminen tuntuu olevan niin suuren ponnistelun takana. Sitten kun pääsee ulos ovesta, on kivaa, mutta se lähdön tekeminen, jota tosiaan joutuu joskus suunnittelemaan koko päivän, on uuvuttavaa. Huomenna pääsen taas tositoimiin suunnittelussa ja toteuttamisessa, kun lähden 1-vuotiaan kanssa yksin ulkomaille. Saas nähdä, mihin väliin huomenna päiväunet mahtuvat, joten pyydän jo etukäteen anteeksi kanssamatkustajilta!

 • Elkku
  4.12.2012 at 13:34

  Ehdittekö?

 • Kristaliina
  4.12.2012 at 13:52

  Elkku: Myöhässä oltiin jo siinä vaiheessa, kun törmättiin :) Mutta onneksi meillä oli vaan pikapunnitus siinä ja sitten mentiin lääkärille – ja siellä oltiinkin sitten puoli tuntia etuajassa ja lääkäri melkein puoli tuntia myöhässä :D

  Myöhästelyiden määrä pysynee siis universumissa vakiona.

  Kauheat operaatiot ja riisumiset ja pukemiset kolmen minuutin neuvolapunnituksien ja viiden minuutin lääkärintutkimusten (joo on sillä sydän ja on näköjään keuhkotkin) takia. Tietysti kiva kuulla, että kaikki aina perushyvin – mutta ponnistusten jälkeen on aina sellainen täh, joko sä muka tutkit – olo :) Suurin osa siitä viidestä minuutista lääkärinhuoneesta meni siihen riisumiseen ja pukemiseen. Ilmeisesti tuo 8kk-lääkärintarkastus on joku läpihuutojuttu, ainakaan meitä ei paljon tutkittu.

 • Kippuralla
  4.12.2012 at 13:53

  Hei, noin isoa voisi kantaa jo selkäpuolella? Eiku treenaamaan :)
  Aamupuuron voi helpolla skipata ja kannattaa kokeilla niitä pehmeää ”pusseissa” olevia hedelmäsoseita. Ei tarvitse edes lusikkaa ja ne ei mene rikki ;) meillä niillä venytellään ruoka-aikoja ja isompi lapsi osaa syödäkin ne jo itse.

 • Vierailija (Ei varmistettu)
  4.12.2012 at 14:11

  Komppaan tuota selässä kantamista! On todella paljon mukavampi kantajallekin.

  Kahden lapsen äitinä suosittelen sellaisen pysyvän ”lähtölaukun” pakkaamista eteiseen. Siellä pidetään aina valmiina välttämättömimmät reissutavarat:
  – vaipat
  – kosteuspyyhepakkaus
  – roskapussi (niille märille vaipoille ja sotkeutuneille vaatteille)
  – vaihtovaatteet
  – harso tai pikkupyyhe
  – vaipanvaihtoalusta (jos vauva vielä makoilee vaippaa vaihdettaessa)
  – ruokalappu
  – lusikka
  – sosepurkki, maissinaksuja, rusinoita tms. maun mukaan
  – imetys / maitoilutarvikkeet käytön mukaan, samoin varatutti
  – pieni lelu, kirja tms. huviväline

  Ja kyseinen kassi laitetaan eteisen naulakkoon Omalle Paikalleen, ja se on siellä aina valmiina. Reissun jälkeen se täytetään, vaikka kuinka väsyttäisi siinä vaiheessa, koska näiden kaikkien etsiminen lähdön hetkellä rassaa lähtökiireessä huomattavati enemmän. Näin ei lähtiessä tarvitse ehtiä kuin aikuisten tavaroita: lompakkoa, kännykkää jne.

  t. Muumimamma

 • Iksu
  4.12.2012 at 14:32

  Komppaan Kippurallaa niissä pussukka-hedelmäsoseissa, tosi-tosi-käteviä ja meidän neiti osaa itse syödä niistä, ei tarvitse kuin lykätä tuubi käteen ja se on minuutissa tyhjä. Ja pitäisi täyttää hoitolaukku aina valmiiksi seuraavaa reissua varten heti kun tulee kotiin edelliseltä, täytyy yrittää muistaa/jaksaa!

 • Eppuli (Ei varmistettu)
  4.12.2012 at 14:35

  Pääsee sitä vauvan kanssa nopeastikin liikkeelle jos on tarvis. Just viime viikolla seisoin aamutokkurassa valvotun yön jäljiltä kalenterin edessä klo 7.55 ja luen siitä kalenterista että neuvola ja lääkäri klo 8.00 -> Välitön paniikki, (siis mitä, eikö se olekin vasta huomenna,väärä päivä,väärä kuukausi, missä vika). Onneks mulla on noita isompia vara-aivoja tän äitipään lisäksi. 11-vuotias, just lähdössä kouluun, toteaa tyynesti että soita neuvolaan ja kysy mitä tehdään. No teen niin. Terkkari vastaa että joo jos ehditte tänne puolessa tunnissa niin sit voitte tulla, seuraava aika on vapaa peruutuksen takia. No ei muuta kun penska yöpuvussa villahaalariin ja toppahaalariin, äidille yöpaidan lisäksi farkut ja huppari. Vellit ja pullot mukaan, 9v. harjaamaan auton päältä lumet (luontoäidille kiitos ettei ikkunoita tarvinnut skrapailla) ja menoksi. Oltiin neuvolassa 8.15 ja punnitus, pituus (aamuvelli) ja lääkärin tarkastus otti puol tuntia (Tosiaan aika ylimalkainen tämä 8kk lääkäri. Kysyi onko meillä murheita ja minä siinä pöllämystyneenä että ei me täällä murheiden takia olla, vaan siksi kun on pakko. Lääkäriä vähän hymyilytti…) Tunti meni keikkaan mihin yleensä varaan kaksi, ettei tarvi hosua :D Loppu päivä menikin sohvalla, niin imi mehut äidistä äkkilähtö.

 • Liisa
  4.12.2012 at 14:47

  Meillä on neuvola AINA aikaisintaan kello 13, jotta tämä äiti ehtii orientoitua. :D Tosin jet lag muutti päivärytmiä niin, että Ilo herää nykyään kello 0700 joten ehkä voidaan tulevaisuudessa ottaa aikaisempiakin lähtöjä. Tosin nythän niitä neuvoloita on enää monen kuukauden välein, että se siitä.

  Noin muuten olen jo ammattini puolesta sitä mieltä, että dead line on paras muusa.

  Ilokaan ei muuten suuremmin arvosta kantoreppua. Meillekin hankittiin tuliterä Tula koska ajateltiin olevamme ”kantajaihmisiä” mutta eipä sitä huutavaa ja kaarelle heittäytyvää lasta viitsi paljon kanniskella. Itse kyllä liikkuisin melkein kelillä kuin kelillä ennemmin repun kuin noiden vankkureiden kanssa, jos pitää kaupungille tms. lähteä. Kateellisena luen Lähiömutsia.

   

 • Kristaliina
  4.12.2012 at 14:50

  Vau, mikä suoritus, Eppuli – mut joo, paniikki pistää kyllä pyörät pyörimään tehokkaammin kuin mikään aamukahvi :D Sulla on ollut hyvät vara-aivot käytettävissä!

  Mini-Kånken -laukku on käytössä meilläkin ja itse asiassa aika lailla samantyyppisillä varusteilla kuin mitä Muumimamma vinkkaa. Ruokia ei kuitenkaan tähän mennessä ole ollut, kun reissueväinä on mennyt aika hyvin tuo pelkkä rinta, mutta itse asiassa juuri nyt viime kauppareissulla ostettiin testiin sellainen pussimainen hedelmäsose ja siellä se on nyt laukussa mukana :) Toivottavasti maistuu, jos/kun sitä testataan jos/kun nyt ikinä pääsen sinne ystävän luo tänään.

  Olen siis edelleenkin tällä ”välietapilla”: yks tyyppi on tuolla täydessä unessa eteisessä eikä tajua, että oltais voitu mennä Vantaalle nukkumaan :)

  Ja tuota selässä kantamista täytyy kyllä ehdottomasti kokeilla!

 • Kippuralla
  4.12.2012 at 15:40

  meillä kun myös nukuttiin rattaissa päiväunet, niin oli ihan sama missä ne rattaat oli. monesti ehti kaverin kanssa juoda ne kahvitkin ennenkuin rattaista kuului WÄÄ.  toimi siis jopa 2½vn kanssa :D

  niitä pussisoseita on erilaisia, niistä se semperin luomu päärynä oli ainoa mitä V suvaitsi kiinteäksi ruuaksi alussa. me raukat huijattiin eri kipoilla ja valmistajilla mutta kaikelle muulle meni suu kiinni.

  joten 1v3kk ajan niitä on meidän kaapista löytynyt Aina, tosin nykyään käy pari muutakin makua. tosi monessa on omenaa ja omena pistää Vn oksentamaan joten harmillisesti ihan kaikki kivoja ei voida ostaa :&

 • Sylvia A. (Ei varmistettu)
  4.12.2012 at 15:48

  Manducassahan voi kantaa myös lonkalla, mitä asentoa on tarkoitus kokeilla itsekin..

  Nimim. välittömät huudot aina, kun yrittää litistää vauvan kantorepussa rintaa vasten :)

 • Jonnaa
  4.12.2012 at 18:48

  Tämä hätä varalaukku roikkuu myös meidn eteisessä.

  Hyvät väsyneet ja vähemmän väsyneet äidit..Tarkistakaa silloin tällöin että ne vaihtovara vaatteet on sopivan kokoset vauvalle,Itsehän puin viime viikolla meidän neitille kaksi kokoa liijan pienet housut :) varavaatteita tarvitaan näköjään niin vähän.Olihan siinä naurussa pitelemistä kun neiti saikin jalkaansa ”vähän” pienet housut :)

  Mies nauro vieressä…On se hyvä ku kannetaan noita aina mukana mutta ei sit ajatellut että niitä vois pakkaa silleen sinne kassiin että mielummin reilut vaatteet kun pienet :)

 • Kippuralla
  4.12.2012 at 20:41

  minä taas aina tuppaan ajatella että ei tarvitse niitä varavaatteita jos menee vaikka 9km päähän prismaan, ja lapsi on 1v8kk. no tadaa sillä kertaa se vaippa falskaa ja body+sukkikset+housut kaikki märät ja monesti.

  eikun siitä äkkiä vaan ostamaan bodyä ja sukkia ja housut ja suoraan päälle :D

 • Vierailija (Ei varmistettu)
  5.12.2012 at 09:55

  Siis harvoinhan niitä varajuttuja tarvitsee, jos ne on mukana. Mutta välittömästi kastuu koko vaatekerta, jos varakamppeita ei ole! :)