Tämä postaus on kirjoitettu kaupallisessa yhteistyössä Xploran kanssa.
Sisältää 30e alennuksen.
Mitä tapahtuu Xploralle sen jälkeen, kun lapsi sitten joskus (lopultakin) saa oman älypuhelimen?
Haa! Tämä nimittäin ihan kokonaan yllätti itseni!
Olen tässä syksyn kuluessa hehkuttanut tätä useammassa eri nettikeskustelussa, mutta tässä meidän kokemukset nyt blogiinkin.
Vastaus kysymykseen: Jääkö Xplora ihan turhaksi kapineeksi sen jälkeen, kun älypuhelin sitten lopulta lapselle hankitaan?
Xplora on useimmiten talvella meillä taskussa…
Taustaa: Meillähän lapset saivat molemmille omat Xplorat sinä syksynä, kun vanhempi lapsi oli aloittanut toisella luokalla ja nuorempi eskarissa. Siitä kirjoitin aiemmin täällä. Älypuhelimen osalta me oltiin menty jo ajat sitten lupaamaan, että sitten kolmannella luokalla saa – ja se lupaus tietysti sitten toteutettiinkin vanhemmalle lapselle tänä syksynä kolmannen luokan alettua.
Älypuhelin vs. Xplora -käyttörutiini syntyi meillä vähän niin kuin vahingossa.
Alussa nimittäin lapsen ensimmäiselle älypuhelimelle ei ollut vielä suojakuorta ostettuna. Niinpä sovittiin, että älypuhelinta ei oteta vielä kouluun, vaan jatketaan alkuun tutulla tavalla koulussa ja koulumatkalla Xploran kanssa, ihan niin kuin aikaisemminkin.
Sitten kului useampi viikko ja älypuhelimen suojakuori oli edelleen hankkimatta – kunnes raks raks hoksattiin – hei tämähän on toimiva yhtälö just näin!
Meillä siis nykyisin kolmasluokkalaisen älypuhelin ”asuu” kotosalla. Sillä viestitellään koulun jälkeen ja viikonloppuna kavereiden kanssa ja sovitaan vaikka pihatreffit. Mutta koulussa ja vaikkapa pihaleikeissä molemmilla lapsilla on edelleen käytössä pelkästään Xplorat.
Ulos kavereiden kanssa lähtiessä mukaan ranteeseen tai taskuun lähtee siis aina Xplora, älypuhelin jää jo rutiininomaisesti kotiin.
Ja meidän ekaluokkalaisella tietysti onkin vain tämä Xplora X5 Play, jolla toivottavasti mennään sinne samaan kohtaan eli kolmannelle luokalle asti.
…tai sitten hanskan alla ranteessa.
Miksi näin?
No – koska se Xplora on vaan edelleen niin näppärä!
Ensinnäkin: ulos lähtiessä Xplora menee paljon pienempään tilaan kuin älypuhelin. Älypuhelimelle pitäisi olla mukana joku kassi (lue: unohtamisriski), tai sitten taskussa on aikamoinen mötikkä. Sen sijaan tuo Xplora kulkee mukana ranteessa yhtä helposti kuin kello, tai taskussa paljon pienemmässä tilassa.
Toiseksi: kun älypuhelin ei ole mukana, ei tule edes kiusausta siihen, että ulkona tuijotettaisiin puhelimia eikä leikittäisi reippaampia, liikunnallisia leikkejä. Me toivotaan, että ulkoillessa lapset juoksee, leikkii, kiipeilee ja reippailee, eivätkä seiso ringissä kännykät käsissä. Tähän nyt (kop kop puuta) ei ole meillä onneksi ollut taipumustakaan, mutta tuleepahan torpedoitua kännykäntuijotusulkoilut jo etukäteen ennen kuin sellainen tulee mieleenkään, ha.
Kolmanneksi: samaan tapaan tässä torpataan ennakolta sitä riskiä, että lapsi esimerkiksi koulumatkalla keskittyisi älypuhelimeen eikä liikenteeseen. Tärkeintä tässäkin tietysti on yhdessä sovitut säännöt, joissa pysytään – ja pitää muistaa, että samaan tapaan Xploraa saattaa olla houkutus räpeltää kävellessä, jos asiasta ei ole selkeästi yhdessä sovittu. Mutta silti tosi kurjan yleinen näky on, että tuolla kadulla koulumatkalla lapsi juttelee älypuhelimen kameralle (tekee esimerkiksi WhatsAppin tilaa) eikä katso ympärillä pörräävää liikennettä.
Tämä sama koskee tietysti myös aikuisia – itsekin teen videojutteluita kävellessäni, tiedän. Aikuinen kuitenkin (toivottavasti) paremmin osaa huomioida, että onko silloin pelkällä kävelytiellä vai lähteekö epähuomiossa ylittämään vaikka suojatietä juttuaan jatkaen.
Neljänneksi: älypuhelimen rikkimenemisen riski pienenee, kun se ei pyöri koulurepussa mukana. Lisään tähän kohtaan vielä sellaisen kurjan jutun kuin varastamisen riskin: meidän lapset ovat jättikoulussa, jossa valitettavasti varkaustapauksiakin joskus tapahtuu. En toki tiedä, mutta epäilen, että Xplora ei välttämättä ole niin houkuttava saalis kuin älypuhelin.
Viidenneksi: ranteessa tai taskussa olevasta Xplorasta lapsen saattaa saada helpommin kiinni kuin repussa olevasta älypuhelimesta. Ihan siis jo siksi, että soittoääni kuuluu lähempää. Joskus myös reppuja jätetään läjiin jonnekin, ja lapset puolestaan huitelevat jossain muualla.
Lasten hetkellinen eksyminen tai häviäminen on tietysti harvinainen juttu (vaikkakin jo ajatuksena karmaiseva), mutta sitäkin kauhuskenaariota ajatellen tuntuu, että ranteessa kiinni tai taskussa oleva viestintäväline on jotenkin luotettavampi kuin sellainen, joka on voinut unohtua repun mukana jonnekin.
Kuudenneksi: totutut ja hyväksi havaitut rutiinit. Niin, tästähän nämä kaikki yllä olevat varmasti lähtevät.
Jos siis meillä olisi vain älypuhelin, aivan varmasti pärjättäisiin pelkästään sillä: en siis täällä missään nimessä tarkoita sitä, että lapsi tarvitsee molemmat.
Mutta näin päin se pointtini kulkee: KUN meillä Xplora siis oli siis hankittuna jo aikaisemmin – ja oltiin supertyytyväisiä siihen, että sen avulla älypuhelimen hankintaa pystyttiin lykkäämään kolmanteen luokkaan asti – on ollut ilo huomata, että Xplora on meille tärkeä (ja jotenkin hassun rakas!) viestintäväline edelleen vielä senkin jälkeen, kun lapsen ensimmäinen älypuhelin tuli taloon.
Olisi ollut kurja jotenkin ”hylätä” se siihen asti niin kovasti tykätty Xplora. Mutta eipäs tarvinnutkaan hylätä! Niinpä se vaan näköjään pitää ihan älyttömän hienosti paikkansa vielä näin älypuhelimen rinnallakin!
Nykyisin älypuhelimessa on se suojakuorikin – silti Xlpora on edelleen päivittäisessä käytössä.
Tämän meidän kokemuksen ajattelin siis kertoa ennen kaikkea sellaiseen pohdintaan, että ”kannattaako sitä Xploraa enää hankkia vaikkapa tokaluokkalaiselle, kun kuitenkin kolmannella luokalla on luvattu se älypuhelin”. Tämähän oli just se meidän tilanne.
Ja tällä (meidän!) kokemuksella sanon, että todellakin kannattaa!
Ensin se Xplora siis antaa lisäaikaa älypuhelimen hankinnan tarpeelle ja parhaimmillaan lisää leikin vuosia lapsen elämään, kun älypuhelimen koukuttavuus ei pääse vielä iskemään.
Ja vielä sitten myöhemminkin Xplorassa on useita sellaisia plus-puolia, jotka pitävät sen käytössä vielä älypuhelimen saamisen jälkeenkin. Ainakin meidän tapauksessa näin ihan selkeästi kävi: meidän vilpitön Xplora-fanitus jatkuu siis täysillä edelleen!
Jos teillä on suunnitteilla pukinkonttiin Xplora, niin tässäpä tarjolle 30 euron alennus oman Xplora X5 Playn hankkimiseen!
(Kuvissa näkyvistä tuo pinkki on vanhempi malli Xplora 4, ja tuo musta sitten on tämä uudempi Xplora X5 Play.)
Suosittelulinkki löytyy siis täältä, ja tuota linkkiä klikkaamalla pääsee siis kiinni alennukseen. Tämä 30 euron suosittelualennus on voimassa toistaiseksi.
Käyttäkää ihmeesssä hyödyksenne, jos tällainen hankinta on teillä lähitulevaisuudessa suunnitelmissa!
Talviolosuhteissa muuten tämänmalliset hanskat ja Xplora ovat superhyvä yhdistelmä: tällöin Xplora jää takin tai haalarin tiukan hihan ulkopuolelle ja sen saa sieltä nopeasti kaivamatta käyttöön. Eikä jäädy ranne, kun hanska tulee tuohon takin päälle!
PS. Meidän aiemmat kokemukset Xplorasta täällä:
Lapsen ensipuhelin on kello.
Kännykkä ranteessa – meidän kootut kokemukset.
Kqtri
7.12.2021 at 16:59Onko teillä pysynyt näyttö ehjänä? Tai onko teillä panssarilasi tms.
krista
7.12.2021 at 17:04Joo, on pysynyt ehjänä! Mutta kääk, en kyllä yhtään muista, onko panssarilasi, eeeeeeei ehkä ole…? Hmm joo aika varmasti ei ole. Sellainen ois kyllä hyvä varmaan… Vähän naarmuja noihin on tullut, mutta ei ole mitään säröjä tms. enkä ole oikeastaan tullut ajatelleeksi, että voisi tullakaan :D Menen heti netistä katsomaan niitä panssarilaseja ennen kuin (kop kop puuta) käy mitään vahinkoja :D
A
7.12.2021 at 17:20Näin pakkasilla kello varmaan toimii paremmin siksikin, että akku kestänee paremmin kun on lämpimämpi paikka ranteessa (meillä lapsen kännykkä on pääosin repussa, niin kylmähän siellä on, toki näitä -12 asteen pakkasia harvemmin stadissa onneksi on). Omakin kännykkä hyytyy nopsaan, jossei muista sitä povitaskuun laittaa, joten siksi on pitänyt sopia lapsen kanssa, että mitä tekee, jos kännykkä hyytyy.
—
Meillä lapsella ollut puhelin jo eskarikeväästä, eikä oo ollut mitään ongelmia liiallisen käytön kanssa (1.-2. luokalla silleen varsin tarpeeton, että lapsi ip:ssä eikä kulkenut yksikseen pahemmin, kiitos korona-ajan). Nyt kolmosella on oikeasti tarpeen yhteydenpitoonkin ja hyötyyn ja hupiin. Meillä ei ole ollut ongelmia kännyn huolimattoman käytön kanssa (lasi hajosi ekan kerran kun känny ollut lapsella yli 2 vuotta ja se tapahtui kotona omassa huoneessa kun känny lipesi lapsella kädestä; saatiin varakänny mummolta ja lasi korjattiin kiitos koti-insinöörin, ja viikko siitä meni suojalasi räks…ne kaksi vuotta oli ollut ilman suojalasia…nyt on ollut taas ehjänä suojalasin kanssa jo kuukausia). Meillä lapsella on aktiivisuusranneke (Garminin ihan aikuisten malli, sellai tosi pieni ja kevyt), se on kyllä hyvä lisäkännyn kanssa kun siihen tulee viestin ja soitot, kännykkä kun on usein äänettömällä (koulussa ei saa käyttää ja lapsi ei sit muista koulun jälkeen laittaa ääniä).
krista
7.12.2021 at 17:48Joo siis mulla oli tuo pakkasulottuvuus mielessä tätä kirjoittaessa! Etenkin, kun mulle älypuhelinyhteydessä povattiin, että se merkki saattaa hyytyä pakkasella… Xplorat eivät ole (kop kop puuta) kertaakaan hyytyneet kylmässä, koko viime talvi siis niitä jo käytettiin. Onkin muuten tosi tärkeää sopia ennakkoon toimitatavat ”hyytymistapauksen” varalle, niin ei iske sitten hätäännys vaan tietää, mitä tehdä <3
-
Tuohan onkin näppärä, että aktiivisuusrannekkeeseen tulee puhelut! Toimii just tavoittamisessa siinäkin tilanteessa, jos reput on läjässä jossain ja lapsi huitelee jossain muualla.
Lilah
7.12.2021 at 21:17Meillä opettajajohtoisesti alkoivat kolmannella käyttää puhelinta koulussa tunneilla. Siihen loppui aikanaan esikoisen älyluurittomuus.
krista
8.12.2021 at 08:06HIhi tästä mua onkin ”varoiteltu” jo monta vuotta, ehkä siksi aloinkin ajatella jo silloin vuosia sitten, että kolmannella viimeistään se puhelin – ja sit tuli lapsillekin luvattua :D Jälkikäteen oon kyllä alkanut miettiä, kun luin jostain ihan eri yhteydestä, että koulussa ei saa edellyttää mitään muita välineitä kuin niitä, mitä koulu tarjoaa – että hmmm se ei kyllä ihan tähän älypuhelimen opetuskäyttöön täsmää. Meillä käyttävät siis tiedonhakuun koulun koneita. En tiedä, onko tähän sitten kiinnitetty yhdenvertaisuusperiaatteen mukaisesti huomiota, oisko tilanne muuttunut teidän esikoisen kolmannen luokan jälkeen…? Vai riippuuko sitten vaan ihan opettajasta ja koulusta, en tiedä. Mutta meillä tosiaan ainakaan vielä (tosin kolmas on vasta vajaassa puolivälissä) tällaisia kännykän opetuskäyttötilanteita ei ole tullut vastaan, ja muutenkin sekä koulussa että iltiksessä on selkeä kännykkäkielto. Eikä kaikilla ole vieläkään kännykkää, eli ei oltu edes viimeisiä tässä asiassa.
–
Mutta joo, joka tapauksessa tämä kolmas luokka oli kyllä tavallaan oikein hyvä kohta ottaa myös se älypuhelin käyttöön, ollaan tosi tyytyväisiä, että tämä meni näin :)
Lilah
8.12.2021 at 08:41Näinhän se on, että edellyttää ei saa. Mutta jos opettaja kysyy että monellakos löytyy puhelin, niin on myös leimaavaa olla ihan viimeisenä ilman luuria. Meidän tapauksessa tuossa vaiheessa ilman älypuhelinta oli kaksi lasta enää. Meidän lasten koulussa konekanta on niin vähäinen, että joka lapselle ei ensimmäisillä luokilla riitä omaa laitetta tunnilla käyttöön tai ei ainakaan useammalle luokalle samanaikaisesti, joten käyttö vaatisi suunnittelua. Ja enemmän se koulussa käyttäminen menee sen it- ja mediakasvatuksen alle, mikä kai opetussuunnitelmassa on mainittu, mutta jolle ei ole korvamerkittyä aikaa. Eli sitä tulee sitten pidemmälti ennalta suunnittelematta kun jää joku luppohetki tai muuten suunnitelmat syystä tai toisesta muuttuvat lennosta.
Kolmannella lapsella meillä on nyt älyluuri ekana puhelimena ykkösluokalta alkaen ja hän vaihtelevasti ottaa sitä kouluun mukaan. Itse yleensä patistan ottamaan lähinnä sitä varten, että jos myöhästyy vaikka bussista, voi pysäkiltä soittaa. Nettiä lapsen puhelimessa ei ole, joten on wifien varassa eikä täten ole juuri riskiä käytöstä liikenteessä. Toki kaverilta jakamalla netin saisi, mutta leikit ovat vielä pihapuuhina pääroolissa.
Mutta Xplorasta kysymys, muistanko oikein, että siinä tulee joku kuukausimaksullinen, ei halvimmasta päästä oleva liittymä mukana? Kuopukselle tuota joskus harkitsin, mutta tökkäsi sitten juuri siihen, että hintaa liittyminen kertyy enemmän kuin puhelimelle aika lyhyessäkin ajassa. Aktiivikäytössä ei niin kirpaisisi, mutta pienemmän itsenäinen liikkuminen painottuu tietysti valoisaan aikaan ja on täten puolet vuodesta hyvin vähäistä.
krista
8.12.2021 at 10:48Mä protestoin hyvin vahvasti tuollaisia leimaavuuksia vastaan. Mun mielestä kenenkään vanhemman ei pitäisi joutua niin kurjaan tilanteeseen, että joutuisi vaikka väkisin tekemään jonkun hankinnan – hintavan tai vaikka perheen arvojen vastaisen – lapsille (puhun nyt myös vaikka merkkifarkuista tai vaikka merkkirepusta tai -lippiksestä) leimaavuutta peläten. Silloin se on opettajan, vanhempien ja sen koko yhteisön tehtävä huolehtia, että ilmapiiri on sellainen, että ketään ei leimata vaikka siksi, että on viimeinen ilman älypuhelinta (ihan suututtaa koko ajatus) – ja itse asiassa protestoin koko tätä ”leimaamiskeskustelua” vastaan, mun mielestä tästä pitäisi kerta kaikkiaan jokaisen ajattelevan vanhemman/lasten kanssa toimivan vaan sanoutua kokonaan irti. Tällainen ”saattaa leimaantua, jos on viimeinen” on just sitä, mikä tätä myös ilmiötä aiheuttaa, kun perheet/lapset alkavat kokea tällaista painetta ja leimautumisen pelkoa. Ei enempää tällaista paineita synnyttävää keskustelua tämän blogin kommenttikenttään, kiitos.
–
Meidän koulussa on onneksi ihan suunnitelmallista tuo koneiden käyttö, niitä käytetään monipuolisesti esimerkiksi ympän, suomen kielen, matematiikan opiskeluun ja tiedonhakuun eri projekteihin. Ollaan varmaan onnekkaita, että niin hyvin koulussa on tuo järjestetty!
–
Joo, joku tavoittamisväline on kyllä hyvä olla mukana, jos tulee jotain yllättävää koulumatkalla!
_
Xplorassa on tosiaan mukana valmis liittymä, ja mun mielestä se on just supernäppärää, kun se on jo siellä asennnettuna, ja en ole kokenut sitä kalliina. Kuukausimaksu on 10-12e/kk, riippuen että minkä liittymätyypin ottaa, siihen kuuluu rajattomat puhelut, viestit ja datan käyttö Suomessa.
Jasmin
8.12.2021 at 09:34Huomenta!
Blogissani on Joulun this or that-postaus ja nyt haastan sinut vastaamaan kysymyksiin blogissasi! Otatko jouluhaasteen vastaan?
Iloista jouluarkea!🎄
https://jasukuvaa.blogspot.com/
krista
8.12.2021 at 10:49Kiitos haasteesta, katsotaan :)