Uimarantaretkelyä 1: Nummela, Vihti ja Lohja

Idea sai alkunsa paluumatkalla Sotkamosta (ja lisäpontta se sai kommenttikentässä A:n kanssa jutellessa), kun pysähtelimme huoltoasemien sijaan pienillä ihanilla uimarannoilla. Puoli yhdeksältä illalla vielä polskittiin pienenpienellä autiolla Tilliniemen uimarannalla, olisikohan kunta ollut Pertunmaa. Kesäfiilistä parhaimmillaan!

Oi, miten ihanaa kesätekemistä olisi uimarantaretkeily! Kyllähän nyt luulisi löytyvän joitain pieniä, ruuhkattomia meille uusia uimapaikkoja noin tunnin ajomatkan päästä Helsingistä. Googlemaps auki, hakuun ”uimaranta”, ja katsotaan mitä tapahtuu.

Ja kyllä! Uimaranta, uimaranta, uimaranta! Suomi on kuin onkin tuhansien järvien maa, myös täällä Helsingin lähiseudulla. Eväät mukaan ja seikkailumielellä retkelle, päivän aikana ehtii käydä tsekkaamassa useamman uimarannan.

Ensimmäisen uimarantaretkemme pääkohde oli alun perin Lohja – siellä kun näytti olevan paljon rantoja lähekkäin – mutta kappas, vähän ennen Lohjaa kartalla näytti olevan muitakin potentiaalisia. Niinpä kaarsimme Turun motarilta sivuun jo Nummelan kohdilla, ja aloitimme ensimmäisen rantatutustumisretkemme sieltä.

1. Enärannan uimaranta, Nummela/Vihti

No siis VAU, mikä taloalue löytyi jostain teollisuus- ja varikkomaiden takaa. Aivan huikean hienoja, perinnetalon näköisiä isoja taloja vieri vieressä. Pohdimme, että ovatko nämä talot aidosti vanhoja ja vain hienosti julkisivuentisöityjä – vai uusia taloja, jotka on upeasti kartanomalliin rakennettuja. Todennäköisesti joukossa oli muutamia niitä aidosti vanhoja taloja (kenties koko alueen innoittajina?), mutta muut talot olivat uusia, mutta upeiden perinnekartanoiden näköisiä.

Ah, niin meidän makuun! Joel jo sanoi, että meidän pitäisi asua täällä ja tästä hilpaista aina vaan tuonne Enärannan pienelle uimarannalle uimaan.

Mutta…

Haju alkoi paljastua jo rantaa lähestyessä. Sinilevää.

Myös rannalla oli kyltti sinilevästä, ja levä oli tosiaan ihan silmin nähtävissä ja nenällä haistettavissa.

Ei siis Enäjärven uimarannalle uimaan, matka jatkukoon.

2. Hiidenrannan uimaranta, Nummela/Vihti

Seuraava rantakohde oli Enärannasta 12 minuutin automatkan päässä, käsittääkseni Nummelaa edelleen tämäkin: Hiidenrannan uimaranta.

Ensin tuli näkyviin satama-alue, hmm. Mutta kyllä, sen kyljessä oli kyltti uimarannalle – sinne!

Ja näyttääpä ihanalta!

Ehkä edellisestä kohteesta jäi päälle pieni sinilevätrauma nenään, mutta ihan niin kuin täälläkin olisi ollut samaa tuoksahdusta ja vihreää sävyä vedessä. Vai oliko se vain puiden heijastumaa vedessä…?

Mennäänkös sitten uim…

JAIKS.

Rantavedessä kellui kuollut hanhi.

Okei, ei mennä uimaan täällä, jatketaan kohti kolmatta kohdetta!

Hiidenrannan uimarannassa olisi kuitenkin ollut potentiaalia, ilman kuollutta lintua ja sinilevämahdollisuutta.

3. Myllylammen uimaranta (väärä), Nummela/Vihti

Yhdeksän minuuttia retken seuraavalle uimarannalle: Myllylampi Vihdissä, ehkä edelleen Nummelaa?

Googlemaps vei meidät ensin vähän väärään paikkaan, tänne:

Tässä oli rauhallinen uimalaituri, jonka päästä uimataitoisen olisi varmasti kiva pulahtaa veteen. Varsinaista hiekkarantaa tässä kohdassa ei kuitenkaan ollut, vaan vesi lähti suoraan aika syvännäköisenä.

Huomasimme kuitenkin heti, että tuollahan se ”oikea” Myllylammen uimaranta on. Eli pari sataa metriä toiseen suuntaan, ja grillin takaa löytyi toinen Myllylammen uimaranta.

Tässäkin olisi kuitenkin ollut kiva rauhallinen uimapaikka vähän isommille ja uimataitoisille.

4. Myllylammen uimaranta (oikea), Vihti/Nummela

Jesh, ja tässä se ”oikea” Myllylammen uimaranta!

Ja ensimmäiseksi positiivisia merkkejä: vesilinnut täällä olivat eläviä.

Tänne me siis sitten jäätiin syömään eväät…

…ja polskimaan!

Ennakkoon netistä tutkailtuna Myllylammen uimaranta ei ollut meidän ykkössuosikki, sillä kuvien perusteella siellä oli tosi paljon väkeä. Ja me etsittiin nimenomaan väljää rantaa. Mutta tällaisena 18-20 asteen puolipilvisenä päivänä rannalla oli meidän lisäksemme vain muutamia muita ihmisiä. Oikein sopivaa!

Pöytäryhmään tosin oli parkkeerannut nestemäisiä mäyräkoiriaan halaileva porukka, joka piti jumputusmusiikkinsa volyymeja kaakossa. Mutta eivät onneksi herättäneet häiriötä muuten kuin ääniraidassa.

Ja vieressä, rinteessä rannan yläpuolella oli siis grilli ja bajamajat. Ehkä ihan sellaista pientä epäsiistiyttä oli, roskaa maassa ja sellaista. Ehkä just siksi, että porukkaa on joskus ehkä enemmänkin.

Voisi siis tosiaan kuvitella, että hellesäällä tämä ranta on ruuhkaisempi. Pisteet muuten siinä, että seinään oli kiinnitetty näkyville uimarantaetiketti.

Rannassa oli jonkin verran matalaa aluetta, jossa oli lasten kiva polskia. Emme vielä ehtineet tutustua, että missä kohdassa ranta syvenee (ja onko äkkisyviä kohtia), sillä lapset käyttivät kaiken tarmonsa tuohon rantakiveen ja siltä hyppimiseen.

Kiven ympärillä oli siis ihan matalaa.

Ensimmäisen rantaretkemme voittajan valitsimme henkisesti jo tässä vaiheessa (vaikka kävimme vielä katsomassa viidennen rannan), eli Myllylammen uimarannalle voisimme tulla toistekin. Etenkin tällaisena ei-niin-kuumana päivänä, jolloin on tilaa polskia.

5. Nälköönlammen uimaranta, Lohja

No päästiin sentään Lohjan puolellekin: retkipäivän viides ja viimeinen uimaranta oli Nälköönlammen uimaranta, jonne ajoi taas kymmenisen minuuttia edelliseltä rannalta.

”Katsokaa, täällä on röllitalo!”, lapsi havainnoi ensimmäiseksi.

Ranta näytti sopivan pieneltä ja rauhalliselta, pohjassa näytti olevan alkuun hiekkaa, mutta kenties muuttuu syvemmällä mutaiseksi…? Ei siis itse tässä uitu, joten ihan sellaista mutu-tuntumaa tämä.

Tämä ranta vaikutti just sellaiselta, että jos Myllylammella sattuisi olemaan liikaa porukka, tämä olisi näppärä plan b.

Jos oikein sivurakennuksen (ei röllitalo vaan toinen rakennus) lappua tulkitsin, täällä on tarjolla talvisin myös avantouintia.

*******

Superonnistunut ensimmäinen uimarantaretki siis: päästiin kunnolla uimaan ja rantoja oli sopiva määrä yhden päivän ohjelmaksi. Ensi kerralla ajattelimme jatkaa nyt ”syvemmälle” sinne Lohjalle päin.

Vai onkos teillä muita vinkkejä – mihin päin kannattaisi suunnata seuraavalle uimarantaretkelle? Luotan aina teidän paikallistuntemukseen, jos kuulolla on teitä Helsingin ympäryskunnissa asuvia!

Toiveissa siis max. tunnin päästä Helsingissä rauhallinen matala hiekkaranta; optimia olisi pitkä alue sellaista reilun puolen metrin syvyyttä, jossa lapset voivat treenata orastavaa uimataitoaan. Ja järvi tai lampi mieluummin kuin meri.

14

You Might Also Like

 • Anna
  13.7.2020 at 19:41

  Vihdissä meidän uimaranta suosikki on Moksijärvi. Vieressä on myös hieno Konianvuori, jossa on hiidenkirnusta muodostunut luolamainen katos. Otalammen uimaranta kannattaa myös katsastaa. Ja jos menee Vanhaa Porintietä pitkin niin juuri ennen Vihdin rajaa on Saarijärvi, jossaon myös kiva matala ranta.

  • krista
   13.7.2020 at 19:52

   Oi mahtavaa, KIITOS! Tuonne yksi retki siis ehdottomasti, ja hiidenkirnusysteemi kiinnostaa lapsia myös ihan varmasti!

 • Riika A
  13.7.2020 at 20:20

  Otalammen uimaranta Vihdissä on myös kiva lasten kanssa, mutta voi kyllä myös olla hellepäivänä melko kansoitettu. Mutta tsekkaapa Vihdin kunnan 100 pulahdusta -haaste! https://www.vihti.fi/blog/2020/04/14/vihdin-100-pulahdustahaaste-2020/

  • Riika A
   13.7.2020 at 20:58

   Tuolla on siis listattu yhteensä 100 rantaa Vihdissä ja lähialueilla – moni noista on pieniä ja melko tuntemattomia. Monet ovat pienen patikoinnin päässä, mutta mikäs sen mukavampaa. 🙂

  • krista
   13.7.2020 at 21:23

   Jesh menin heti katsomaan, ja VAU! Ja olisipa kiva just ensin pieni patikointiretki, ja sitten uimaan! Vihti kuulostaa nyt tosi vahvalta (MONEN) retken kohteelta! Ihan huikeaa ja jotenkin aivan uusi ulottuvuus, että lähellä on näin paljon kaikkea muitakin uimapaikkoja kuin Hietsu ja Pikkukoski! KIITOS, toi on huippuhyvä linkki, laitoin suosikkeihin!

 • Ellu
  13.7.2020 at 20:36

  Lohjalla käymme aina Aurlahden uimarannalla. Se on suosittu. Löytyy lapsille leikkipaikka ja kahvila. Liessaaressa on myös kiva uimaranta ja luontopolku, jos haluaa ottaa mukaan eväät 🙂

  • krista
   13.7.2020 at 21:24

   Joo just tuohon Aurlahteen törmäsin netissä, oli saanut huippuhyvät arvostelut… oisko ollut Tripadvisorissa tai vastaavassa! Vaikutti tosi suositulta, mutta ehkäpä jonain puolipilvisenä päivänä ois hyvä meidänkin kokeilla!

   Ja joo, just tuollainen luontopolun ja uimapaikan yhdistelmä ois täydellistä! <3 Ihanaa, mä arvasin, että täältä tulee paljon vinkkejä!

 • Salallaa
  13.7.2020 at 20:59

  Ootte käyneet ihan meijän nurkilla 😳 Meidän lähiuimarannat tuli nyt esiteltyä. Näiden lisäksi ajoittain poiketaan Lohjan keskustassa Aurlahden rannassa, siellä on leikkipuisto ja paljon muuta lasten iloksi, mutta ei siis kovinkaan rauhallinen ranta.

  • krista
   13.7.2020 at 21:29

   Oi teillä on ihanat nurkat, ai että oli viihtyisän näköistä asuma-aluetta! Me taas Joelin kanssa puhuttiin siitä, että JOS meillä ei olisi tätä puutaloa (jota rakastetaan ja josta ei muuteta ikinä pois), niin oi miten ihanalta täällä näyttää – täällä me voitaisiin asua! Etenkin nyt koronan takia ollaan huomattu, että me ei yhtään kaivata Helsingin keskustaa, vaan voitaisiin ihan hyvin asua kauempanakin Helsingistä. Erityisesti meidän silmät osui siellä teidän kulmilla niihin kaikkiin hienoihin puutaloihin, niitä oli siellä jotenkin tosi paljon! Oi mikä se Hiidenrannan uimarannan vieressä oleva mieletön talo on? Meidän lapset oli heti (ja aikuisetkin), että vau, mikä talo!

   Joo tosiaan tuota Aurlahtea kehuttiin netissä, mutta ehkä ”liian suosittu”…? Mutta josko tosiaan sellaisena ns. vähän huonompana kesäpäivänä testaisi!

   • Salallaa
    14.7.2020 at 22:56

    Hiidenranta ei oo mulle tuttu.

 • Sofia
  13.7.2020 at 23:37

  Suosittelen Kirkkonummella sijaitsevaa Tampajan uimarantaa: https://www.hagerlund.net/fi/kirkkonummen-uimarannat-tampajan-uimaranta Hyvä hiekkaranta ja samalla voi ihmetellä kuuluisaa vinoa saunaa.

  • krista
   13.7.2020 at 23:46

   Ooo, kiitos! Näyttää kuvien perusteella tosi kivalta, ja sijainti olisi hauska niin, että tästä voitaisiin jatkaa näppärästi mökille vaikka päikkäreille polskinnan jälkeen Kiitos vinkistä! Ja jaiks, mikä kummitussauna <3

 • Alan
  14.7.2020 at 02:46

  Otalampi! Ehdottomasti. Otiksella on mekin vietetään kesät, syksyt ja kevät. Talvet mahdollisuuksien mukaan aina Espanjassa.

  • krista
   19.7.2020 at 11:02

   Jesh, tuollakaan ei olla koskaan käyty! Kiitos, kokeillaan tuota! Otalampi ja Espanja kuulostaa yhdistelmältä meidän makuun <3

 • Minerva
  14.7.2020 at 05:03

  Mäntsälä nummisissa on kiva pieni ranta joella, kosken alajuoksulla. Paikalla laavu missä voi paistaa esim. Makkaraa :)

  • krista
   19.7.2020 at 11:28

   Mahtavaa, tuo ois just kiva ja helppo suunta lähteä täältä meiltä! Ja mielellään vähän retkeilisikin samalla, iso kiitos vinkistä!

 • A
  14.7.2020 at 09:07

  Uimarantaretket on ihan parhautta! Mulla ei ole enää (lisä)rantavinkkejä, mutta ulkoliikunta.fi kannattaa tsekata pk-seudun virallisten rantojen levätilannetta. Löytyy virallisten uimarantojen tilanne siis (ja talvella luistinradat ja hiihtoladut, loistosivu siis jos ei oo tuttu). Sää taitaa vaikuttaa kovasti, mä nimittäin kuljettiin lapsen kanssa Hietsussa viime viikolla ei-hellepäivänä, ja rannalla oli yksi uimari, (paljon hanhia ja lokkeja), sekä rantalentispelaajia. Aika hassua, kun ottaa huomioon rannan suosion. Meillä lähiuintikohteista todo-listalla on Seurasaaren uimaranta (ei siis se naku-uimala, vaan ennen sitä oleva pikkuranta, siellä on oltu joskus ja on kiva ja Seurasaarihan on kiva päiväkohde ylipäänsäkin).

  Ja voih tuo sinilevä. Mä niin vihaan tuota, sain just raportin että meidän Pielisen rannalla olevalla mökkirannallakin oli isosti sinilevää ja ihan oikeesti, WTF! Ei vaan koskaan mun lapsuuden kesinä.

 • Joanna
  14.7.2020 at 11:31

  Pitikö olla juuri tuolla suunnalla..? Mä vinkkaan Vääksyn Kalmarin rantaa. Noin tunnin ajomatka Helsingistä. Hieno, lapsille sopiva iso järvenranta ja Vääksyssä on rantapäivän jälkeen paljon muutakin nähtävää: kanava, kahviloita, panimo, ranskalainen kyläpuoti..

 • Eija
  14.7.2020 at 14:52

  Saarlampi on tosi kiva pieni uimaranta, hiekkaa ja iso nurmikkoalue. Ei palveluita muuta kuin puuc ja uimakopit. Lammen rannalla.
  Karkkilan Pyhäjärvi onkin sitten aivan mahtava. Isohko järvi. Sublauta ja soutuvenevuokrausta. Uimahyppylaituri. Pieni kahvio. Ihan vieressä Pyhäjärven Helmi josta saa lounasta ja kahvia. Tenniskenttä ja minigolf.

 • Tuisku
  14.7.2020 at 17:50

  Hei, me käydään joka kesä Pilvijärvellä Sipoossa. Teiltä puolisen tuntia vanhaa Porvoontietä🌿💦

  • neito
   14.7.2020 at 20:50

   Pilvijärvellä pitää muistaa, että sinne on 5 euron parkkimaksu, mutta alue on todella siisti ja alueelta löytyy uudet vessat, joista ei sitten enää erikseen tarvitse maksaa sekä polttopuuta ja tulisijat.

 • Emertitus
  15.7.2020 at 09:25

  Hiidenrannassa vesi lämpiää tosi nopeasti, mutta sinne tulee myös hyvin nopeasti sinilevää. Enäjärvessä taas kuoli viime kesänä parvittain kaloja ja epäilen sen uimakelpoisuutta… Myllylampi on lähdepohjainen eikä sinne tule sinilevää ollenkaan. Mutta olet aivan oikeassa, lämpinä päivinä siellä on porukkaa ku pipoa!

 • SJ
  15.7.2020 at 11:54

  Rajamäeltä tai oikeastaan Nurmijärveä se virallisesti taitaa olla, löytyy sääksin uimaranta. Pitkä hiekkaranta ja vesi matalaa ja kirkasta. Hellepäivänä tosin ruuhkainen.

 • Paula
  15.7.2020 at 17:26

  https://ulkoliikunta.fi/ näyttää muuten pk-seudun rannat ja niiden lämpötilan + sinilevätilanteen. Googlettamalla sit usein löytyy kuva paikasta, niin näkee sopiiko kahlaamiseen.