Riisi ohraksi – ja kuinkas sitten kävikään?

Yhteistyössä: Hyvää Suomesta -merkki ja Blogirinki

Heti joulunpyhien jälkeen meillä päätettiin otettiin eräs blogin kautta tullut haaste vastaan. Mähän ratsasin marraskuussa meidän jääkaapin (täällä). ja katsoin, kuinka paljon ”Hyvää Suomesta” -merkittyä ruokaa sieltä löytyy normaalitilassa. Vähän niin kuin jatko-osana meidän perhe haastettiin vaihtamaan yksi (tai usempikin) usein keittiössä käytetty ruokatuote kotimaiseen versioon viikon ajaksi.

Hauska idea! Ja vaihdettavan ruoka-aineen valinta oli helppo.

Me todellakin ollaan riisinsyöjiä. Ja… …ja nyt yritän kertoa tän seuraavan mahdollisimman rauhallisella virtuaaliäänellä ja paniikkia lietsomatta.

Arseeni. Kuulostaa… …myrkyltä. Ja sitä se myös on. Maassa kasvavista lajeista erityisesti riisi jotenkin imee sitä itseensä – ja kyllä, riisistä on mitattu korkeita arseenipitoisuuksia. Aihetta on uutisoitu mm. täällä – ja kappas, mainittu just se riisi, mitä mä kaupan hyllyltä nappaisin… Eviran sivuilla (täällä) sanotaan rauhoitellen, että riisiä ja riisivalmisteita on silti turvallista syödä osana monipuolista, vaihtelevaa ruokavaliota. Arseenin vähentämisessä annoskokojen kohtuullisuus on turvallisuutta lisäävä periaate. (lähde: Evira)

Eli ei nyt tässä mitään paniikkia – vaikka samanaikaisesti kyllä tuo tieto vähän kylmää. ”Osana monipuolista, vaihtelevaa ruokavaliota”… Ja meillä sitä riisiä tosiaan syödään ainakin viisi kertaa viikossa; tai niin, jos lasketaan, että yhtenä päivänä syödään kaksi lämmintä ruokaa, niin ehkä noin kahdeksalla kerralla viikon 14 lämpimästä ruokailukerrasta. Onko se sitten vaihtelevaa ja monipuolista vai ei…?

Vaihtoehtoja on siis hyvä ihan oikeasti miettiä.

Nyt siis varmasti tuli selitettyä, miksi se vaihdettavan ruoka-aineen valinta oli helppo.

Riisi pois viikoksi, tilalle… …ohra.

ohrasuurimo pussi lowres

Suomalaista ja luomua – lähtökohta tosi hyvä. Mutta mitenköhän menee läpi meidän riisinsyöjäperheessä…?

”Mitä vois tehdä ohrasta?”, pähkäilin ystäväperheen ollessa kylässä.

Kuulemma ainakin kaalilaatikkoa.

”No ainakaan ei ole sen suomalaisempaa kuin KAALI”, Joel nauroi. Ja siitäpä Joel sitten:

kaalilaatikko lowres

Tulinen ohra-soijarouhe-kaalilaatikko.

Mä myönnän: oon aina vähän skeptinen näille Joelin ”kokeellista ruoanlaittoa” -jutuille. Tällaisille ”eksoottisille” ruokalajeille kuin kaalilaatikko tai uunijuurekset – kerran tuo meidän kotikokki teki (kasvis)kalakukonkin. Mitä hemmettiä? Eikö vaan voitais syödä tuttua thaimaalaista tai nepalilaista? :D

Mutta tuo oli hyvää. Joel maustoi sen suht voimakkaasti, ja lihan sijaan (koska mä söin tota kans) Joel käytti soijarouhetta – vaikka se ei nyt sitten kovin suomalaista ollutkaan. Koko perhe söi hyvällä ruokahalulla ja vaikka Joel ennusti, että me syödään tätä vielä helmikuussakin (tuli kaksi vuoallista), niin se loppui seuraavan päivän lounasaikana jo. Myönnän, että mä santsasin aika monesti – iltapalaksikin :)

Seuraavaksi mä pyysin Joelia tekemään ohrasta kuitenkin vähän… …tavallisempaa. Siis meille tavallisempaa. Mun (omasta mielestä loisto)idea oli tehdä suomalaisista aineksista mun nepalilaisravintola-ikilempparia: Paneer Chiliä (tuorejuustoa tomaattipohjaisessa tulisessa chilillä ja inkiväärillä maustetussa kastikkeessa).

Nepalilaisissa ravintoloissahan paneer-nimellä kutsuttu tuorejuusto tehdään (käsittääkseni) itse. Meidän kotikeittiössä aiemmin se korvattiin Ingmanin perinteisellä tuorejuustolla (Hyvää Suomesta -merkitty tuote sekin). Nyt Joelin otettua puutalon keittiön täysin valtaansa tuosta Ingmanin tuorejuustosta on tullut enemmänkin harvinaisuus, ja nykyisin meillä fanitetaan tällaisissa ruoissa:

leipäjuusto lowres

…kyllä: leipäjuustoa. Toimii ihan älyttömän hyvin.

”Paneer Chilissä” suomalaisittain on siis täten riisin tilalla ohraa ja paneerin tilalla perinteistä leipäjuustoa. Kas näin:

panneer chili suomalainen versio lowres

…ja nepalilaisessa ravintoissahan (ja intialaisissa) on ruoan ohella sitä iiiihanaa raitha-jugurttikastiketta, jolla annoksen tulisuutta voi lieventää. Sellaistakin olisi toki voinut tehdä suomalaisittain – mutta helppo ”suoraan purkista” -vaihtoehto samaan tarkoitukseen on…

turkkilainen jugurtti suomesta lowres

…turkkilainen jugurtti. Sitäkin löytyi luomuna ja Hyvää Suomesta -merkittynä. En tiennytkään, että turkkilainen jugurtti voi olla myös suomalaista :)

Jos tuo edellinen ohraruoka oli hyvää, tämä puolestaan oli ihan järjettömän hyvää. Tulisuudesta huolimatta tätä söi hyvällä ruokahalulla myös teini-ikäinen sukulaistyttö sekä oma äitini.

Oma äitini muuten ylisti erityisesti tuota ohraa ja leipäjuuston ”outoa” käyttöä. Äiti ei nimittäin (perunasukupolven kasvattina) ole oikein koskaan päässyt riisin makuun, mutta ohra oli hänen mielestään niiii-iiiin paljon maukkaampi. Ja leipäjuustoa hän ei olisi kuulemma voinut kuvitellakaan laitettavan noin – mutta aikoi kokeilla itsekin. Molempia, sekä leipäjuustoa tällä tavalla ruoassa että ohraa.

Tosi hyvä palaute. Tässä täytyy sitten ottaa huomioon se, että mun äiti pohjoisen (ja 40-luvun) kasvattina tosiaan on joskus aika… …kriittinen ”uusille” ruokalajeille, kuten… …no, kuten tosiaan riisi tai pasta.

Silläkin uhalla, että tästä tulee nyt tooooo-oooosi pitkä postaus – mutta mehän todettiin jonkun aiemman postauksen kommenttikentässä, että täällä ei ole koskaan ollut reseptiä mun yyyber-yyber-lempparikasvispöperölle eli just tälle tällaiselle. Siihen tulee siis muutos… …NYT.

Joelin ”Paneer Chili” suomalaisittain

Ainesosat:
150 g kirsikkatomaatteja
50 g mietoja chilipippureita
1 pieni sipuli
200 g leipäjuustoa
1 dl tomaattimurskaa
iso loraus öljyä
1 tl kurkumaa
1 tl kuminaa tai juustokuminaa
2 tl garam masalaa

Tee näin:
Silppua kasvikset, lisää mausteet ja paista öljyssä pehmeiksi. Pilko juusto 1-2 cm kuutioiksi. Sammuta liesi, lisää juusto ja tomaattimurska pannulle, sekoita ja anna hautua kannen alla hetki.

Ohralisuke:
2 dl ohrasuurimoita
7 dl vettä
liraus kasvisfondia

Keitä n. 45 min.

*******

Kun ”Paneer Chili” oli puutalossa herkuteltu (meni kerralla), oli jäljellä vielä sekä haasteviikkoa että leipäjuustoa ja ohraa. Ja kaalia. Niinpä Joel pyöräytti vielä pikaisesti haasteviikon päätteeksi:

wokki lowres

Thaimaalaistyyppinen ohra-leipäjuusto-kaaliwokki.

Joel purnasi, että eiiiii leipäjuustoa voi laittaa tähän – tofu sopisi tähän maultaan niiii-iiiin paljon paremmin. Mutta koska meillä ei sattunut tällä kertaa jääkaapissa olemaan suomalaista tofua, minä totesin, että anna mennä sillä leipäjuustolla nyt vaan.

Maistui sekin – ja ohra toimi myös paistettuna wokissa tosi hyvin! Ei se ehkä ihan thaimaalaista tosiaan enää leipäjuustoineen ollut, mutta mitäs pienistä :)

Ohra on tullut meidän kotikeittiöön nyt sataprosenttisen varmasti jäädäkseen. Oon itse asiassa vähän samaa mieltä kuin mun äiti: se on jopa parempaa (tai ainakin yhtä hyvää) kuin riisi. Kiehumisaika sillä on suht pitkä (ainakin tällä riisillä oli 45 minuuttia), joten arjen pikaruoaksi siitä ei harmi kyllä ole. Mutta tuo 45 minuuttia on kuitenkin meidän keittiössä vielä ihan siedettävyyden rajoissa, koska ruoka-ajat ovat meillä suht vakiot.

Suosittelen kokeilemaan ohraa! Ja leipäjuustoa!

…ja jos kokeilette tuota Joelin reseptiä, kertokaa mitä tykkäsitte!

*******

Hyvää Suomesta -merkistä kirjoitin siis aikaisemmin täällä – merkki kertoo, että tuote on valmistettu Suomessa ja suomalaisista raaka-aineista. Lisää merkistä täällä.

Ruokaa omasta maasta_logo

 

blogirinki_logo_180Tämä Hyvää Suomesta -merkin yhteistyökampanja ehdotettiin minulle Blogiringin kautta.

29

You Might Also Like

  • Nathalie
    5.1.2016 at 09:16

    testiin menee heti!! :) me ollaan pitkään käytetty ohraa, yleensä aina riisin tilalla. Esimerkiksi mun miehen kanaohratto (perusrisotto jossa riisi korvattu ohrahelmillä) on ehdottomast mun kaikkien aikojen lempiruokaa! mut nyt toiveissa tehdä enemmän kasvisruokaa ja muutenki aasialaisen ruoan testailu alkanu innostaa eli tää lähtee kokeiluun ;)

    • Nathalie
      5.1.2016 at 19:15

      ja heti oli heti, hyvä ohje oli! meiän pikkukaupassa ei ollu garam masalaa mutta meillä oli intialainen mausteseos missä suurinpiirtein samat mausteet :) tosi ihana tuo leipäjuusto tossa, ei edes ajatellut syövänsä kasvisruokaa :D ja turkkilainen jogurtti, uus lemppari!

      • krista
        6.1.2016 at 12:25

        Veikkaan, että intialainen mausteseos on varmaan suht samaa kamaa! Kiva, että tykkäsitte! Mä kans käytän turkkilaista jugurttia nykyisin sellaisena lisäkastikkeena melkein ruoassa kuin ruoassa. Se ja sitten tulisuutta tuomaan ”sirakka” eli megatulinen sriracha-kastike <3 Siitä yhdistelmästä on sitten hyvä säädellä ruoan voimakkuutta :)

  • Iitanen
    5.1.2016 at 12:51

    Ohrasta voi tehdä myös risoton tapaista ”ohrattoa”, nyt kun teille nuo fonditkin on tuttuja! Suosittelen lämpimästi ohrattoa kurpitsasta tai sienistä, maustaa vaan reilusti parmesanilla tai vaikka sinihomejuustolla, niin hyvä tulee :)

  • Torey
    5.1.2016 at 13:08

    Töissä on joskus riisi korvattu ihan ohralla ja tarjottu esim. kanakastikkeen kanssa. Enkä voi sille mitään mut mun mielestä se on yök. Kuivaa ja ei minkään makusta. :D

    Meillä riisiä ei välttämättä syödä edes kerran viikossa. Meillä ollaan taasen pastan syöjiä. :D

    • krista
      6.1.2016 at 12:29

      Jos vielä kokeilunhalua ohran suhteen löytyy, niin kotikeittiössä kantsii testata vielä – ja lorauksella kasvisfondia! Meillä nimittäin (mun makuun) ei ollut kuivaa; tulee mieleen, että onkohan jotenkin huonosti/ison keittiön tapaan laitettu siellä työpaikan keittiössä…

  • Kati
    5.1.2016 at 13:35

    Ihanaa miten erilaiset ruokatavat perheissä on. Mä aion kokeilla tota Joelin Paneer chili -reseptiä, vaikkakin mun piti aloittaa homma googlaamalla mitä on garam masala, siis että saako sitä tavis kaupasta :D
    Meidän perhe kuuluu siihen joukkoon että syödään perunaa perunaa, pastaa, perunaa perunaa ja ehkä kerran kuussa riisiä, vaikkakin olen ihan 80-luvun kakara :D No kasviksia pyrin käyttämään paljon ja tuo ohrakin on ollut meillä muutamassa ruuassa käytössä, esim sellaista bataatti-ohra-kesäkurpitsa vuokaa olen tehnyt.
    Vähän laajempaa makumaailmaa olen kaipaillut, joten nyt rohkeasti kokeilemaan teidän suosikkia. Ehkäpä sitä riisiä ei aiempien kommenttien takia tarvikaan opetella syömään, mutta jos ees vähän eri tavalla tehtyä/maustettua ruokaa kuiteski :) Tää on just blogimaailman parasta antia, ”tapaa” ihmisiä, joiden tavat on aaaaivan jotain muuta kuin omat ja niistä voi intoutua itsekin laajentamaan maailmaansa ;) Kiitos siis!

  • Mamma rimpuilee / Laura
    5.1.2016 at 14:46

    Pakko hehkuttaa leipäjuustoa! Mä tein paneroituja leipäjuustosiivuja (siis ihan munalla kostutettuja ja maustetuissa korppujauhoissa ja seesaminsiemenissä pyöriteltynä) ja oli aivan sairaaaaaaaaaan hyvää. Snäppäsin siitä tuolloin ja joku ihmettelinkin, että voiko sitä noinkin syödä – ja siis VOI! Kokeilkaa! Nam nam nam!

  • Heidi
    5.1.2016 at 15:32

    Mä harvoin edes riisiä syön (koska on tylsää), mutta ohrasuurimon käyttö kuulostaa aivan loistavalta idealta! Tuota paneer-reseptiä kokeilen taatusti, minäkin olen tällainen uber-paneer-fani ja yleisestikin juustoholisti :D

  • Jenn-
    5.1.2016 at 17:22

    Miten tuo tuorejuusto on sitten normaalisti? Siis vaan sekotettuna sinne kastikkeeseen? Leipäjuustosta en tykkää, mutta muuten vois olla hyvä.

  • Kupla
    5.1.2016 at 18:42

    Heip! ”Tägäsin” sut postaukseeni koska aiheutit meillekin ohramanian ja nyt se on sitten meilläkin riisinkorvike täysin. Ja kaalinviljelijälle terkkuja että kaalisoppaa on tehty ja laatikkoa meinaan tehdä ohrien kera vielä viikon lopulla :D

    • krista
      6.1.2016 at 12:26

      Ihan mahtavaa – ja kiitos linkkauksesta, kävin heti lukemassa! Tuohon kotimaisuuteen tosiaan vois itsekin jatkossa kiinnittää entistä enemmän huomiota!

  • Jebu
    6.1.2016 at 18:34

    Siis tää oli niin hyvää! Jopa meidän pojat, jotka söis pelkkiä nakkeja ja lihapullia 5krt päivässä, söi tätä kaksi lautasellista :D Meiltä ei garam masalaa löytynyt, mutta hyvin upposi ilmankin. Ja koska kanassa oli tänään päiväys, niin heitin paketin suikaleitakin sekaan :)

  • Mia
    7.1.2016 at 13:23

    Mä olen vaihtanut soijarouheen suomalaiseen versioon (soijaan kun liittyy myös paljon ekologisia kysymyksiä). Turun lähellä vaikuttava Vihreä Härkä tekee mainiota härkäpapurouhetta, jota käytän soijarouheen tapaan. Härkäpavun ravintoarvotkin ovat erinomaiset!

  • EevaE
    10.1.2016 at 08:58

    Kotimaisuuskokeiluihin kannattaa lisätä myös soijarouheen korvaaminen härkäpapurouheseoksella. Tänä vuonna on tulossa markkinoille myös kotimainen ns. nöyhtökaura (http://www.goldandgreenfoods.com).

    • krista
      10.1.2016 at 09:44

      Mä näinkin tuosta nöyhtökaurasta eilen Facebookissa, kun ystävä postasi linkin. Laitoin sinne heti meiliä, että saisiko kokeiluannoksen maisteltavaksi :)

  • Johanna
    14.1.2016 at 13:35

    Kiitos paneer chili -ohjeesta! Aiemmin meidän keittiössä tuntematon ruokalaji, menee vakkariksi. Loistava vinkki leipäjuuston käyttöön.

    Googletin garam masalan ohjeen, ja kaikki ainekset (laakerinlehteä lukuunottamatta ) löytyi omasta maustehyllystä. Jauheena tosin, eli ei sillä lailla tuoretta. Sekoitin mausteseoksen itse, ja ruoasta tuli hyvä! Vältyin ostamasta uutta, hitaasti kuluvaa purkillista maustetta, ja sain käyttöä harvemmin käytetyille mausteilleni, kuten jauhettu muskottipähkinä ja neilikka.
    Sain siis kaksi uutta innovaatiota elintarvikkeiden monipuolisempaan käyttöön, kiitos inspiraatiosta!
    Mukavaa sydäntalvea teidän perheelle!

  • Norde
    14.1.2016 at 15:03

    Pakko kyllä testata tätä, vaikuttaa ihanalta!
    Vähän jäi vain arveluttamaan tuo tomaattimurskan määrä. Onko se tosiaan vai 1 dl vai pitäisikö lukea tölkki?

    • krista
      14.1.2016 at 21:41

      Kysyin Joelilta ja eka vastaus oli, että ”enhän mä voi tollaista muistaa” :D Mutta katseli reseptiä ja totesi, että on se varmaan oikein tai sit voi laittaa enemmänkin :D Et silleen :D

      • Norde
        14.1.2016 at 22:26

        Okei, no oman maun mukaan sitten! Kiitos!

  • Tom of India - MouMouMouMou
    20.1.2016 at 11:13

    […] Mielessäni oli jo muutaman päivän ajan muhinut intialaistyylinen kastike. Siivoillessani keittiötä törmäsin ennen joulua saamaani essuun ja päätin, että tänään muuten kokkaillaan. Finlaysonilta lähetettiin minulle tuon esiliinan lisäksi myös Tom of Finland -kuosiset patalaput, patakintaat, servettejä ja kangaskassi. Kyllä muuten kelpasi kokkailla kasviruokaa, kun oli keittiövarusteet kunnossa. Meillähän on myös saman sarjan pussilakanat, joten mitenkään uusi tämä kuosi ei minulle ole. Päivän ajan Tom of Finland oli kuitenkin Tom of India, sillä päätin tässä karskissa miesseurassa kokkailla leipäjuustosta Paneer Chiliä. Resepti on löydetty aluperin Puutalobaby-blogista. […]

  • 1 2