Prinsessat saapuivat puutaloon

Nyt se on sitten totaalisesti ja sataprosenttisesti iskenyt puutaloonkin: prinsessismi.

Ensimmäinen pieni viite siitä taidettiin nähdä jo viime syksynä, kun Silva (silloin noin 3,5 vuotta) kesän jälkeen legginsejä tarjottaessa ilmoitti ykskantaan:
”EI BALLERIINOILLA OLE HOUSUJA!!!!!”

Nooh. Onneksi balleriinoilla sentään on tanssitrikoot. Neuvokas äiti näytti netistä kymmeniä-kymmeniä kuvia erilaisista balleriinoista ja kyllä: niillä tosiaankin on tanssitrikoot. Edelleen lähes joka aamu pöksyjä pukiessa Silva tarkistaa:
”Onhan nämä varmasti tanssitrikoot?”

Ovat. Ovat, kultaseni. Juuri tällaisia käytetään tanssittaessa.

Seuraava ja isompi askel prinsessismiin otettiin tietysti heti päivähoidon alettua. Tyyliin ensimmäisen sekunnin jälkeen tarttui ”Elsa ja Anna” (siitä mm. täällä) ja muutamien päivien jälkeen kävi hyvin selväksi, mitkä vaatteet hoitopaikan roolivaatetangolta olivat niitä, joista tytöt kilpailevat. Prinsessa, prinsessa, prinsessa! Kotioloihinkin ilmestyi jossain vaiheessa leikki nimeltään ”prinsessa ja hirviö”, joka on (aikuisten näkökulmasta katsottuna) lähinnä sitä, että lapset juoksevat ympäri puutaloa ja kiljuvat ”hirviö!!!” niin kauan, että Seelaa alkaa pelottaa.

Tässä vaiheessa näin erikseen mainittakoon (joku kuitenkin tätä miettii), että meillä ei ole mitenkään tietoisesti vältetty prinsessaleikkejä tai vaaleanpunaista hörselöestetiikkaa. Vaan pikemminkin niin, että prinsessaleikki on yksi mahdollinen leikki kaikista maailman leikeistä. Vaaleanpunainen on yksi väri kaikista mahdollisista väreistä. Niitä ei ole tarjottu erityisesti ”tytöille sopivana” (paitsi tietyt vanhemmat sukulaiset, joiden on ilmeisesti mahdotonta ymmärtää, että tyttöjen ”luonnollinen väri” ei ole vaaleanpunainen), mutta niitä ei ole erityisesti kiellettykään.

Eli neutraali suhtautuminen.

Omista sukupuolisensitiivisestä ajattelusta olen kirjoittanut näköjään tasan kolme vuotta sitten (!?!?!? mihin aika menee?!?!?!) täällä. Samat ajatukset edelleen, vaikka lapsi on kasvanut lähes-1-vuotiaasta lähes-4-vuotiaaksi ja toinen lapsi on tullut meininkiin mukaan.

No. Viime perjantaina sitten punnittiin vanhempien asenteita.

Sain nimittäin tanssikaverilta FB-tapahtumavinkin Annantalolla järjestettävästä lasten ilmaistapahtumasta nimeltään Erittäin Hieno Prinsessajuhla (järjestäjänä kirjakustantamo S&S).

oikea prinsessa

Aikuisprinsessa kertoo prinsessana olemisesta; prinsessat voivat olla kaikenlaisia!

Tapahtuma oli tyttöjen päiväuniaikaan, joten meinasin ensin sivuuttaa sen ihan jo senkin takia. Mutta sitten jäin edellisenä päivänä, perjantaina miettimään… Tiedossa olisi kaikella todennäköisyydellä aikamoista hörselömeininkiä – mutta tytöt kyllä rakastaisivat sitä. No hitsi. Ehkä me sitten…

Mutta miten pukeudutaan prinsessajuhlaan? Meillä on muutama tanssimekko, mutta mitään prinsessarekvisiittaa ei… vielä. Näin sieluni silmin siellä sata Elsa-mekkoprinsessaa ja kuvittelin Silvan kaihoisat katseet… ja… no: niin siinä sitten kävi. Me lähdettiin pikapikaa prinsessamekko-ostoksille läheiselle HM:lle. Kaksi hörselöistä polyesterihärpätystä tänne, kiitos.

keijukaisprinsessa

Keijukaisprinsessa.

Sillä hetkellä, kun nämä (kutittavat) hörselöt sitten vedettiin päälle, prinsessat lopullisesti saapuivat puutaloon.

Olin itse tanssitreeneissä, mutta Joel kertoi, että täällä oltiin sillä aikaa kuunneltu kolme tuntia putkeen ”Let it go”:ta.

Uskon sen hyvin, koska sitä on kuunneltu (ja tanssittu noissa mekoissa) kaikki kotona oltu hereilläoloaika sen jälkeen.

”Nyt me sitten itse tieten tahtoen ja vapaaehtoisesti aiheutettiin tämä”, minä kuiskutin Joelille sadannen prinsessapiruetin jälkeen.
”Katso, miten onnellisia nämä ovat – se on sen arvoista”, Joel supatti vastaukseksi.

prinsessa ystäväYstäväprinsessat ja prinsessojen taikasuihke, josta suihkimalla saa rohkeutta ja voimaa!

Annantalon tapahtumassa muuten tuli tosi hyvin esiin just se, mitä itsekin prinsessaleikeistä ajattelemme: prinsessat saavat olla ihan millaisia vaan.

Prinsessat voivat olla kaikenikäisiä ja -näköisiä. Prinsessat voivat olla lapsia, aikuisia, äitejä, isiä, tyttöjä, poikia. Prinsessat seikkailevat, kiipeävät puuhun ja ovat reippaita. Prinsessat saavat korjata autoja tai hyppiä vesilätäköissä. Prinsessat eivät odota avuttomina pelastavaa prinssiä, vaan prinsessat ovat niin taitavia, että tekevät itse. Kuka vaan voi olla prinsessa.

prinsessat diskossa

Diskoprinsessat.

Kyllä. Prinsessat ovat saapuneet puutaloon. Reippaat, rohkeat, ihanat prinsessat.

 

PS. Ai niin, lauantain Kymmenen uutisten loppukevennys oli sieltä Annantalolta ja meidän linssiludeprinsessamme tietysti kuikuilivat kuviin mukaan. Pätkä löytyy vielä Katsomosta, täältä. Jos linkki ei jostain syystä tule suoraan oikeaan klippiin, niin siis la 20.2. tullut lähetys …ja siis ihan lähetyksen lopusta, kohdasta (8:30).

25

You Might Also Like

 • riistahurjastelijamamma
  23.2.2016 at 13:10

  Pikkuveliprinsessa varustautuu autoleikkeihin pukemalla helmet kaulaan silloin kun isosiskoprinsessalla tulee hörsönhörsöballeriinatanssihetki. Ihan noin niinkuin varmuuden vuoksi,ettei vaan jää paitsi mistään tärkeästä. Tärkeää on siinä autollapäristelyn lomassa toisinaan pysähtyä poseeraamaan ja ihailemaan yhdessä helmiä.

  Erityisen ilahtunut olen teeman variaatioista: ”Äiti, pikkuveli on prinsessa ja minä olen hänen kuningas!”

  • krista
   23.2.2016 at 16:12

   Ihanat! :)

   Aika kurjaa on ajatella, että oon kuullut joskus aikoinaan (omasta lapsuudenajasta siis kyse), että pojilta on saatettu kategorisesti kielletty prinsessaleikit ”koska ne on tyttöjen”. Ja ehkä joissain kodeissa vieläkin, en tiedä… Aika mälsää, jos pikkuveli ei myös saisi olla prinsessa!

 • Vannikkila
  23.2.2016 at 13:13

  Tää tuli tänään vastaan ja ihan pakko linkata :) Linkistä aukee siis GIF-videopätkä :) https://media.giphy.com/media/3oEdv5FXteGY8iS8CY/giphy.gif

  Meillä kasvaa pieni tättärä herkkis poika. Meillä on kyllä lempparina jo aiemmin mainitsemani Kaupungin sankarit youtubesta ja Disneyn Lentsikat-elokuva, MUTTA myös esimerkiksi Sofia ensimmäinen (Netflixistä). Joskus oli kaksi ystävälapsiperhettä käymässä ja muistan toisen äidin (jolla on vain kaksi poikaa) sanovan kerran ”tytöt on välillä vähän herkkiksiä”. Ei auttanut kuin sanoa lisäksi että ”ja sitten on meidän poika”. Ja hän on maailman rakkain pieni herkkis, ei pojan tarvitse olla pelkkä rämäpää, kuten tytön ei tarvitse olla herkkä sievistelijä. :)

  Sofia ensimmäinen voisi muuten olla teidän tyttöjen mieleen. Siinä on prinsessa, joka ei istu perinteiseen prinsessamaailmaan vaan omalla toiminnallaan muuttaa muiden prinsessojen ajatuksia :) Samalla mukana on (Disneyllä, ni tottakai) laulua ja tanssia :)

  • krista
   23.2.2016 at 16:16

   Vau, hieno keijukaisskeittiprinsessa! Mäkin ehkä salaa haluaisin tuollaisen puvun :)

   Onko siinä Sofiassa jänniä kohtia? Meillä oli matkalla senaiheinen värityskirja, joten hahmo on tytöille tuttu… Onko siinä jotain pahiksia? Heh me muuten yritettiin katsoa mone suosituksesta (muistaakseni silloin Disney on Ice -keskustelusta) Helinä-keijuelokuvista ensimmäistä – LIIAN JÄNNÄ :) Siellä oli joku vihainen haukka tai jotain :)

   • Vannikkila
    23.2.2016 at 17:08

    Nyt vähän riippuu jaksosta. Osassa (tais olla vikat jaksot) siellä esiintyy se niiden hovivelho pelottavana, mut muuten meidän poika on kyllä katsonut :) Jos valkkailee jaksoja, ni mielestäni kauden 1 jaksot nro 1, 2, 7, 8, 9, 10, 12, 15, 18 ja 24 oli ihan mukavia (muistaakseni). Ja mitä välttää ni ainakin jaksot 3 (vaikka peikot olikin lopulta ihan kilttejä, mut jos ne pelottaa yhtään) ja 22 (välttäkää oikeesti, se on toi hovivelhomerihirviöjakso) :) Mut uskon et ainakin jasko 1 uppoo teidän tyttöihin (rohkea ratsastaja prinsessa) :)

    • krista
     24.2.2016 at 08:14

     Jesh, kiitos! Joo ei velhoja ja hirviöitä :D Eikä peikkojakaan :) Mutta testataan joskus tuota ykköstä!

     Hihi tuliko sulla ulkomuistista tuo jaksoluettelo? :) Ilmeisesti jonkin verran katsottu – vähän niin kuin meillä mä alan jo muistaa Titi-nalle dvd:en sisällöt, että mistä mikäkin biisi löytyy :D

     • Vannikkila
      24.2.2016 at 12:50

      Ei sentään ihan ulkoa, mut jaksojen nimien perusteella joo :D

  • Anmini
   23.2.2016 at 16:18

   Meillä yksi pojan suosikkeja on Anniina ballerina 😊

   • piupali
    23.2.2016 at 18:10

    Joo tää on söpö! Ja hei BALLERIINOJA. Areenasta löytyy. :)

   • krista
    24.2.2016 at 08:15

    Joo, tätä Silva on katsonut etenkin mummilassa! Mulla vähän sukupuolistereotypiatutka alkoi vilkkua (en katsonut muuten kuin vilkaisin vaan), mutta oon kuullut kavereiltakin, että tää ois kiva. Vois joskus kokeilla kotonakin. Mä luulen, että se viime kesän balleriinainnostus lähti Silvalla just tästä :)

    • Sup
     24.2.2016 at 11:40

     Anniina balleriinassa taitaa olla naapurin poika mukana tanssimassa :) Ja Anniina kyllä keksii aina kaikkia ratkaisuja pulmiin, taisivat yhdessä rakentaa lavasteet johonkin esitykseen tms.

 • ElinaBee
  23.2.2016 at 13:15

  Meilläkin on esikoispojalla tuo Let it go-biisi ihan kestohitti ja sitä tanssitaan joka päivä :D Vaatteista 3-vuotias ei ole ollenkaan kiinnostunut, mutta iloitsee kovasti kukkapaidasta ja aina jos sattuu olemaan joku eläinkuvio, mutta ei niitä mitenkään erikseen vaadi. Prinsessaleikkejä ei vielä ole harrastettu kun nuo Legot vie niin paljon aikaa, mutta minä kyllä odotan ihan innolla, että milloin päästään leikkimään myös prinsessaa! Voi toki olla, ettei pojat milloinkaan innostu, mutta hauskaa se olisi! Mulla olisi vielä varmana mun vanhat kruunut yms tallella!

 • a
  23.2.2016 at 14:03

  Meidän prinsessatyttö ei ole polyesteri-hirvityshärpäkemekkoa saanut (kruununa, helmiä, sormuksia, taikasauvoja ja se Disney on ice kolmenkympin härpäke kyllä löytyy ja tyllihameita ja oikeita mekkoja vaikka minkämoisia)…tai itse asiassa sai se 2,5v. ikäisenä joululahjaksi serkuiltaan prinsessarooliasumekon, mutta se oli niin kamala hökötys (kutittavaa kangasta, huonosti istuva) ettei lapsi sitä yhden sovituskerran jälkeen halunnut pitää). Mä en vaan pysty sellaista epämukavaa ja huonosti istuvaa mekkoa tytölleni hankkimaan (ja isovanhemmiltakin olen kieltänyt rahojen tuhlaamisen moisiin)….pitäisi ehkä pikkuhiljaa alkaa lunastaa tytölle annettu lupaus että äiti ompelee sulle kulta prinsessamekon…

  Joo ja meillä niin raikaa lettitgou…

 • vilja
  23.2.2016 at 20:23

  https://www.youtube.com/watch?v=Z2fYOyKVF58
  Tämä soimaan :)

 • Jenn-
  23.2.2016 at 20:54

  Seela ihaili sitä ritaria ja olis selvästi halunnut myös haastateltavaksi :D

 • TuijaJ
  23.2.2016 at 20:56

  Meillä tyttö 4v. on useammin kuningas kuin prinsessa :) Muut perheenjäsenet ovat sitten vaihtelevasti muita kuningasperheen jäseniä, usein pikkuveli 8kk saa olla prinsessa. Leikit eivät yleensä kuitenkaan ole erityisen kuninkaallisia, kunhan nyt vaan on roolinimet jaettu :D Eli tosiaankin kuningas/prinsessa voi tehdä mitä vaan!

 • Miitu
  23.2.2016 at 21:47

  Toistan itteäni, mutta meidän voimakasta prinsessavaihetta kolmevuotiaana elänyt tyttö on pitäny housuja (ilman hametta) ehkä noin viis kertaa pikkusiskon syntymän jälkeen. Koska vauvat käyttää housuja. Ja ilman hametta ei tiedä, että HÄN on tyttö. Samaan aikaan mentiin myös jatkuvasti isän kanssa naimisiin. Oi oidipus. Nyt on ehkä pientä murrosta tähän jumiin havaittavissa viisvuotissynttärien lähestyessä. Ja kuulemma päiväkodissa joku lapsista oli huomauttanu, että joskus vois olla pelkät housut ja paita… Mistä aasinsiltana mainittakoon, että olihan puolihämmentävä tilanne päiväkodilla, kun ryhmään tullut uusi tyttö vaikutti ihan Silvan kaksoisolennolta 😊

 • cpop
  23.2.2016 at 21:51

  Meidän napero ei niin välitä prinsessailusta, vaan on kiinnostunut ainoastaan ”Elsailusta ja Annailusta” :DD Mutta aikamoista prinsessailuahan sekin on.

  Ja tässähän tulee selkeästi se ero sukupuoliSENSITIIVISEN ja sukupuoliNEUTRAALIN kasvatuksen välillä. Se ettei markkinoituja muka ”normaaleilla” sukupuolirooleilla halua lastaan kuorruttaa, ei tarkoita sitä etteikö tyttölapsi saisi leikkiä prinsessaa tai poika pikku-autoilla! Meidän napero saa leikkiä ja tykätä ihan mistä hän itse haluaa, koska leluilla tai leikeillä -ei ole- sukupuoliroolia. Hän muuten leikkii pikkuautoilla nukketalossa(autoilla on selkeät perheroolit) ja barbit ajaa romurallia tmv. :D :D :D Ja välillä käy tanssimassa ja laulamassa ”Taakse jää” kappaleen vähintään 3kertaa putkeen, eläytyen täysillä Elsan rooliin mukaan :D

  • krista
   23.2.2016 at 22:41

   Just näin! Meillä muuten molemmat tytöt ovat aina tykänneet autoleikeistä – ja Seela erityisesti tällä hetkellä. Siellä prinsessajuhlassakin se leikki sieltä löytyneellä autolla. TOTTA KAI prinsessat ajaa autoa! :)

 • Eedith
  23.2.2016 at 22:09

  Tuli muuten mieleen: Tuhkimo 2 elokuvassa ei ollut mitään jännää. Se oli eka prinsessaelokuva, jota meiän esikoinen uskalsi katsoa :) elokuva ei kerro perinteistä Tuhkimon tarinaa vaan ajasta naimisiinmenon jälkeen. Elokuvassa Tuhkimon pitää järjestää ensimmäiset juhlat linnassa ja hän haluaa rikkoa perinteitä niiden järjestämisessä. Ainoa ministiministiministi jännä voi olla se tyyppi, joka ennen järjesti juhlat eikä halunnut, että tapoja muutetaan. Mutta sitä ei ainakaan meidän tyttö luokitellut pahikseksi. Painii ihan eri sarjassa kuin Kapteeni Koukku tai Frozenin kiemurat.

  Meillä tytöt saavat olla sellaisia kuin haluavat (poikia meillä ei olekaan). Prinsessahörsellystä löytyy, mutta on paljon muutakin. Autot ja junaradat ovat jääneet vähälle käytölle. Legot ja barbit ovat hittejä. Jollain tapaa uskon roolien olevan sisäsyntyisiä, sillä kotihoidossa oleva 3-vuotias ei ollut oppinut ainakaan minulta peilin edessä keimailua eikä ”olen niin kaunis” huokailuja :D eikä koko koti ole vuorattu pinkillä eikä glitterillä. Esimerkiksi eilen tilasin tytöille tossut ja kumpikin sai itse valita tossujensa värin. 6-vuotias valitsi vaaleanpunaiset ja 4-vuotias olisi halunnut mustat. Hänen kokonsa mustista oli loppu ja hän valitsi kultaiset.

  Mä en ole erityisen naisellinen enkä käytä mekkoja ja hameita kuin juhlissa. Oli kyllä aika liikkistä nähdä lasten ilo siitä, kun ostin itselleni trikoisen arkimekon :D 6-vuotiaamme ei ole pariin vuoteen suostunut käyttämään housuja (ainoastaan ulkohousut käy). Käytössä on legginssit ja sukkikset mekkojen ja hameiden kanssa.

 • jannamaria
  23.2.2016 at 23:47

  Leffoista puheen ollen Disneyn Urhea kertoo myös ”erilaisesta” prinsessasta. Mies osti sen tuolle meidän juhannusvauvalle joululahjaksi, minä katsoin sen sitten tippa linssissä :) tarina siis lyhykäisyydessään käsittelee lähinnä päähenkilön ja tämän äidin suhdetta, varsinaista pahista tai ns perinteistä prinsessa-prinssi-asetelmaa siinä ei ole. Mutta siinä on jopa mun 5-v rämäpää sukulaistytön mielestä pelottava karhu, eli ei tytöille vielä vähään aikaan. Mutta tiedän useamman vanhemman jotka siitä on tykänneet ;)

 • jonnaa
  28.2.2016 at 13:04

  Meillä kun perheeseen kuuluu 8v poika ja tyttö on päivän erolla teidän tirpan ikäinen. Tyttö puettiin turkoonsiin ensimmäiset vuodet. Ja leluina toimi kaikki mitkä piti ääntää tai oli pehmosia. Vuosi sitten alkoi tulla prisessa jutut kehiin. Nyt meillä lauletaan ja tanssitaan ”taakse jää” aamusta iltaan. Tytön isovanhemmat ovat alusta asti raahanneet kaikkea pinkkiä meille. Syksyllä tyttö asteli mummin luokse vihreessä dinosaurus hupparissa. Seuraavana päivänä mummi toi pinkin hupparin tytölle…käytetty tasan kerran. Autot ovat meilläkin kova juttu, piha leluissa meillä on autot niin edustettuna että ovat naapurin pojatkin kaateellisia kun tyttö on haalinut kaikki autot leikkiin ja osaa vielä leikkiä. Parasta on kumminkin kun tyttö vetää veljensä star wars asun päälle ja taistelee valomiekalla veljeään vastaan.
  Kaikesta tästä riippumatta tyttö tahtoo lakkaa kynnet punaisella samalla kun itse lakkaan kynsiä, laittaa tukkaansa prisessa pinnin, kulkea elsa mekossa päivästä toiseen