Pitääkö kesälomalla tehdä jotain?

”Mitä kesälomasuunnitelmia teillä on?”

Sehän on jostain tuolta toukokuulta asti ihan yleinen ”mitä kuuluu?” -kysymys, ja toki esitän sitä itsekin. Mutta silti välillä on tuntunut vähän hassulta vastata, että ei mitään. Ja siis tarkemmin: ei mitään, ja juuri siihen me tähtäämmekin. Ihanaan mitääntekemättömyyteen ja mitäänsuunnittelemattomuuteen.

Parasta kesässä.

Silti se ajatus jossain takaraivossa kaihertaa minua: tunnen jossain mielen sopukoissa kummallisia muumipaineita, ja tunsin niitä jo viime kesänä.

Ehkäpä kerron lisää.

Kesältä me toivomme rentoa oleilua, yhdessäoloa ja kivoja kesätekemisiä – kotona ja lähiympäristössä. Haluamme pulikoida kumialtaassa omalla pihalla (check), istuskella omenapuun alla (check), syödä lounasta pihalla (check), puuhastella puutarhassa (check), käydä leikkipuistojen puistoruokailuissa (check) ja kuumana päivänä uimalassa (not-checked).

Aika tuollaista… …kotoisaa. Ja ihan ehdottomasti ajattelen, että oma kesä kannattaa viettää (jos pystyy) juuri niin kuin itselle sopii.

Mutta… Tiedän, että tämä on ihan pöhköä, mutta kelasin samaa jo viime vuonna. Kirjoitinkohan silloin siitä jo? Eli: mulla on jonkinlaiset kummalliset sosiaaliset paineet siitä, että lapset pitäisi viedä Muumimaailmaan. Kirjoitettuna tuo näyttää vielä pöhkömmältä kuin ajateltuna.

Lähimetsässä, Seela halusi kettuja etsimään.

Jotenkin juuri tuo Muumimaailma tuntuu olevan nykyään oikein lapsiperheskenen must. Vai kuvittelenko vaan? Ihan jatkuvasti törmään siihen, että aikuisetkin kyselevät meidän lapsilta, että ”no, oletteko käyneet jo tänä kesänä Muumimaailmassa?” Eäääh, ei olla. Sitten päädyn jotenkin selittelemään, että miksi ei olla. Viime kesänä aloin jo loman loppumetreillä kauhulla ajatella, että onkohan hoitoonpalatessa meidän lapsi ainoa, joka ei ole Muumimaailmassa käynyt (no ei varmasti olisi ollut). Mitä jos kivasta kesästä huolimatta lapsi kokee jälkikäteen, että oma kesä olisi ollut jotenkin huonompi, kun Muumimaailmassa ei olla käyty vaan oltu vaan kotona…? Miltä lapsesta tuntuu huomatessaan, että kaikki muut kävivät Muumimaailmassa paitsi meidän perhe…?

Ja täytyy myöntää: tuo (typerä ja peruusteeton) paine oli itse asiassa yksi syy, miksi me käytiin Porvoossa Muumipuistossa viime vuonna (täällä). Että lapsi edes pystyisi vastaamaan, että joo, mekin käytiin Muumipaikassa.

Apua tää on ihan naurettavaa. Ymmärtääkö kukaan?

Lintsin ilmaislaitteissa toki ollaan käyty – jo kolmesti itse asiassa.

Miksi me ei sitten vaan lähdetä sinne Muumimaailmaan? Äh, voitaishan me vaan mennä. Mutta jotenkin… …äh. Voin vedota siihen, että kotimaanlomailu on niin kallista, mutta ei se ole pelkästään sitäkään. Jotenkin koen sen velvollisuutena, en ilona. Siihen menisi useampi päivä meidän perheen lyhyestä kesälomasta – ja se olisi useampi päivä pois juuri siitä, mitä me eniten kesältä haluamme: lomailla rennosti kotiympäristössä ja hukata viikonpäivien merkitys ihanaan kesähengailuun.

Siinä, missä Muumimaailma tuntuu paineelta, Titi-nalletalo puolestaan ihan houkuttaa. Ehkä siksi, että paikka on jo meille niin tuttu ja jotenkin muutenkin ajattelen sitä rennompana paikkana kuin Muumimaailma-ruuhkaa. Mutta sama juttu: parista lomaviikosta se lohkaisisi kuitenkin niin ison osan, että sinne lähtö ei juuri nyt houkuta. Ehkäpä siellä voisi käydä jonain viikonloppuna syksymmällä – sitä tavallaan ollaan jo tytöille lupailtu. Toki muumejakin tytöt ovat jo kyselleet.

Somessa näkyy juuri nyt vaikka minkälaisia (ihania!) kesämenoja, ja jotkut tuntuvat koko kesän intopiukeana säntäilevän paikasta toiseen. Festareita! Kesätapahtumia! Sukulaisvierailuja! Ja se perhanan Muumimaailma! No, niin säntäilin minäkin ennen – kotona ”hukattu” päivä tuntui loman haaskaukselta. Mutta tänne puutaloon muuton jälkeen asia kääntyi ihan toisin. Tämähän on sitä parasta aikaa täällä puutalossa; tästä mä haluan nauttia enkä lähteä täältä pois.

Niinpä yritän siirtää hölmöt muumipaineeni sivuun ja toivoa, että lapsemme eivät tästä kovasti traumatisoidu. Että heillä on ihan hyvä lapsuus ja me puuhastellaan kaikenlaista kivaa yhdessä.

Heh. Kaikesta sitä paineileekin.

Puistoruokailussa lähileikkipuistossa.

Ja sitä paitsi – tässä meidän eräs aamukeskustelu:

Minä: ”Mitäs tehtäisiin tänään? Hei lähdetäänkö vaikka retkelle Suomenlinnnan?”
Tytöt: ”EI!!!!”
Minä: ”No mitäs te sitten haluatte tehdä?”
Tytöt: ”AJAA POLKUPYÖRÄLLÄ TALOA YMPÄRI KOKO PÄIVÄN!”

No, sitäpä täällä on sitten tehty. Ja onhan se nyt tietysti ihan parasta.

PS. Myös omat rakkaimmat kesämuistoni liittyvät tavalliseen oleiluun: leikkeihin omalla pihalla tai mummolassa. Ehkäpä lapsuuskesämuistoihin ei tarvitakaan mitään megaspektaakkeleita. Yhdessäolo riittää.

47

You Might Also Like

 • Ebe
  19.7.2017 at 18:53

  Minä oon tänä kesänä vinkunu Muumimaailmaan ja meidän pieni sentään matkustaa vielä tuolla masussa :’D mies ei jaksa ku pyöritellä päätä ja mainita että jos vaikka ootettas että poitsu tahtoo itte sinne :D

  • krista
   19.7.2017 at 22:56

   Hihi! Ehkä ens kesänä jo lapsen kanssa – tai seuraavana kesänä viimeistään! :) Vaikka voi kai sinne mennä aikuisetkin – tää on lainaa jostain aiemmasta blogikommentista vanhassa keskustelussa, mutta tehän voitte mennä vaikka ”tarkistamaan paikan turvallisuuden” jo vauva mahassa. Että sit tulevia kesiä varten tiedätte, mitä on luvassa :)

 • M-M
  19.7.2017 at 19:05

  Meän lapset ei varmaan ikinä pääse muumimaailmaan :) Ei ne onneksi ole edes kyselleet mistään. Jos nyt Ranualla käytäis tänäkin kesänä. Siinä on niille ihan tarpeeksi, kun poika viime kesänä näki siellä jo leijonia, missä me muut katsottiin vuorisusia :D Mutta Korkeasaari mulla kiinnostais joku kesä käydä katsomassa, jos siellä niitä leijonia näkyis.

  • krista
   19.7.2017 at 22:59

   Joo sieltä teidän kulmilta ei tosiaan ole ihan lyhyt reissu tuo tuollainen!

   Meillä oli kans tarkoitus mennä Korkeasaareen, mutta isovanhemmat ehti jo käyttää lapset siellä alkukesästä. Mutta ehkä siellä voisi uudestaan koko perheen voimin käydä vielä, jos sellainen fiilis tulee. Sealifea ollaan katseltu myös, mutta pääsymaksut tuntuu jotenkin tosi suolaisilta…

 • Karoliinan
  19.7.2017 at 19:36

  Kyllä on jännä miten meiltäkin on paljon kyselty suunnitelmia. Me päätettiin olla miehen huikeat 2vk kesäloman ihan vaan ilman suunitelmia ja sovittiin että tehdään kaikkea jännää intuition voimalla. Se on parasta! Nyt kun miettii niin tehtiin tosi paljon kivaa. Mun mielestä kaikki kiva pitää ripotella ympäri vuotta niin ei tuu mitään kesälomastressejä :D lapsille parasta on vanhempien läsnäolo.

  • krista
   19.7.2017 at 23:12

   Ihan samaa mieltä! <3 Meilläkin oli tänä vuonna lyhyempi kesäloma, tai vähän niin kuin "puoliloma" eli kokonaan ei päästäkään loman makuun. Ehkä se lyhyyskin vaikuttaa siihen, että ei tee mieli lastata siihen mitään tekemistä. Ja kyllä, kivaa kannattaa ripotella ympäri vuoden <3

 • Eedith
  19.7.2017 at 19:44

  Muumimaailmassa käyty koko perheellä vuosia sitten. Toisen kerran lapset kävivät sukulaisperheen mukana pari vuotta sitten. Kiva paikka, mutta ei todellakaan mikään must mun mielestä! Me käytiin siellä pk-seudulta ihan päiväreissu eli aamulla sinne ja myöhemmin päivällä/alkuillasta kotiin. Matka on kuitenkin vain pari tuntia per suunta. Joten ei sen ole pakko lohkaista useampaa lekottelupäivää, jos sinne joskus haluaisikin mennä :)

  Meillä mennään lomalla samanlaisella mentaliteetilla eli ei juuri mitään etukäteissuunnitelmia. Usein ihmiset ihmettelevät tätä tai sitten ilmaisevat olevansa kateellisia. Jälkimmäiselle olen ottanut tavan vihjaista, että usein asiat ovat itsestä kiinni :) Ei me toimettomina ole oltu, vaan käytiin mm. viikon ex-tempore reissulla, johon sisältyi sukulaisia, telttailua ja kylpylää. Reissussakin päätettiin vasta joka aamu, mitä sinä päivänä tehdään :D

  • krista
   19.7.2017 at 23:21

   Totta! Voisikohan sinne ajaa vaikka lasten päikkäriaikaan ja sit illalla kotiin… Ääh, sulkeutuu jo kuudelta. No ehkä voisi ajaa aamulla sinne ja päikkäriaikaan takaisin… Toisaalta meillä on Turussa ystäviä, joita haluaisimme kyllä nähdä myös. Mutta heti muuttui vähän helpommaksi ajatus, kun miettii, että voi myös mennä ex tempore :)

   Joo samanlainen lomanviettomentaliteetti myös meillä! Toissa kesänä me lähdttiin just kotimaanmatkalle ilman suunnitelmia, se oli se ”maalinkuivumisloma” muistaakseni eli kun ei voitu tulla ovesta sisään muutamaan päivään, kun eteinen ja yläkertaan johtavat portaat oli maalattu. Lähdettiin ensin Jumboon ja sit kun hotellissa ei ollut vapaata toiseksi yöksi, ajettiin vielä Hämeenlinnaan ja oltiinkohan me vielä Titi-nalletalossakin samaan syssyyn :) Kiva reissu oli, ja nyt jälkikäteen ajateltuna parasta just se suunnitelmattomuus! <3

 • maaritanneli
  19.7.2017 at 20:19

  Lomaa reilu viikko jäljellä. (Apua!) Kolme takana. Ollaan käyty Ruotsissa mökkeilemässä viikko. Lapset mukana. Ja kaikkea muuta pientä tehty. (Lapsi pääsee muumimaailmaan isänsä lomajaksolla:D)
  Nyt ensimmäisenä lapsettomana kesälomaviikkona on koko ajan ahdistus, että päivät ja viikot kuluu, eikä mitään saa tehtyä. Siis mitään lomailua saa tehtyä.
  Nukkunut oon kyllä kaikkina päivinä puolille päivin..
  Mitenköhän sitä saisi itsensä rennoksi? Olon huolettomalle lomamoodille?

  • krista
   19.7.2017 at 23:27

   Täytyy sanoa, että vaikka itse oon tällainen tekemättömyyslomailija just nyt, niin en kyllä yhtään osaa sanoa, miten siihen moodiin PÄÄSEE, jos se ei ole automaattisesti päällä. Koska tunnistan tästä itseni tosi hyvin aikaisemmin, lapsettomalla ajalla minulla oli just tuota. Tuntui, että ihan menee hukkaan loma, jos ei TEE mitään ja jotenkin sellainen yleisnorkoilu ei silloin tuntunut tekemiseltä ollenkaan. Eli mä oon tavallaan elänyt molemmat puolet tästä ilmiöstä :D

 • Kahvittelija
  19.7.2017 at 20:20

  Me skipataan Muumimaailma tänäkin kesänä, vaikka ihan vieressä asutaan. Ei vaan nappaa, tosin Puuhamaassa vietettiin kokonainen päivä pari viikkoa sitten ja se oli tosi hauskaa. Mutta ne Muumit ja se tungos ja hinta ja ja ja…Mä en ole koskaan käynyt siellä eikä lapset onneksi tajua pyytää. Nekin kyllä haluaa eniten aina olla ”omassa” pihassa, lähteä Seikkikseen tai pulikoida :) pienet on ilot vielä ja hyvä niin!

  Ps. Tytöt pääsi samaan päiväkotiryhmään! :) :) :)

  • krista
   19.7.2017 at 20:51

   Pikavastaus Ps:ään: Jeeeeeeeee!!!! Ihan mahtavaa, että onnistui!!! <3

  • krista
   19.7.2017 at 23:29

   ”Puuhamaassa vietät vaikka koko päivän kesäisen” :) Mä kävin itse joskus lapsena lomareissulla Puuhamaassa, mutta omien lasten kanssa siellä ei olla käyty. Heh ja mun täytyy sanoa, että muakin se Turun seikkailupuisto (vai tarkoititko sitä Seikkiksellä) houkuttais enemmän kuin Muumimaailma :) Nähtiin se viime (?) kesänä tanssimatkalla ja näytti siltä, että siellä ois ollut vaikka ja mitä kivaa :)

   • Kahvittelija
    20.7.2017 at 22:13

    Seikkis (tosiaan se Seikkailupuisto) on kyllä huippu! Paljon mieluummin painellaan siellä kuin Muumimaailmassa. Suurin osa täysin ilmaista, sit on pomppulinna ja liikennepuisto, jotka maksaa 2-3 euroa.

 • -jenni-
  19.7.2017 at 21:19

  Mulla on sama pakko tunne muumimaailmasta. Joka päivä mietin ,että enkö mä saa tämä vuonnakann vietyä lapsia sinne. Isompi kyselee ehkä kerran viikossa.. en vaan jaksa lähteä sinne asti kolmistaan lasten kanssa pinna kireellä… muita reissuja ollaan kyllä tehty. Eka ulkomaanreissukin. Jihuu!

  • krista
   19.7.2017 at 23:37

   Joo ja vaikka kuulee (ja uskonkin), että se on kiva, niin SILTI on tuo tunne. Ja vaikka en mitenkään kammoksu lastenmeininkejä, päinvastoin – tykkään olla leikkipuistoissa jne. Mutta jokin siinä Muumimaailmassa vaan tuntuu vaikealta mulle. Ehkä jos siellä käy eka kerran (ja saa hyvät kokemukset), on sitten ihan jee jee sen jälkeen itsekin :)

   Hih mullekin ulkomaanreissuun lähtö tuntuu helpommalta kuin Muumimaailmaan :D Mutta en mä nykyään ulkomaillekaan haluais kesällä – eniten mä kaihoan tätä Suomen kesää, joka on niin lyhyt. Aivan liian lyhyt, niisk <3

 • Anu
  19.7.2017 at 21:21

  Hei!
  Luulenpa että lapset kaipaavat/tarvitsevat enemmän kiireettömiä kesäpäiviä ja aikuisia jotka ottavat myös rennosti. Yhdessäolo, aikataulottumuus, ja läsnäolevat vanhemmat ovat paljon tärkeämpiä kuin pääsy Muumimailmaan :)

  • krista
   19.7.2017 at 23:38

   Näin mäkin uskon <3

 • Maarit
  19.7.2017 at 21:56

  Meillä on kolmesta lapsesta vain vanhin päässyt aikoinaan Muumimaailmaan. Meille aikuisille paikka oli pettymys (kalliit hinnat, ruuhkat, ohi kiireellä porhaltavat Muumi-hahmot, eikä Muumien rakennuksiin kuten Muumitaloon, oltu panostettu). Ihmettelelimme kovasti suurta hypetystä Muumimaailmasta. Sittemmin paikka on ilmeisesti kehittynyt. Mutta kukaan meidän lapsista ei ole erityisemmin innostunut Muumeista, joten olemme suosiolla jättäneet menemättä.

  Nyt nuo koululaiset osaavat vertailla ja vaatiakin lomalle erityistä ohjelmaa. Minä taas pidän tärkeänä koulu- ja harrastusarjen vastapainona kotona oleilua, rauhoittumista ja ihan suoraa tylsistymistäkin. Parasta on tehdä pieniä lähialueen reissuja ja ex tempore seikkailuja, joista uskoisin lapsille jäävän hyviä muistoja ja lomatarinoita koulussa kerrottavaksi.

  Itselläkin parhaat kesämuistot lapsuudesta on mummolassa oleilusta, ei huvipuistoretkistä (joita kuitenkin oli vain yksi kesässä).

  • Lilah
   20.7.2017 at 09:43

   Näin meilläkin. Muumimaailmassa on isommat käyneet pienenä, mutta ei ollut kenenkään suuri hitti. Mutta tosiaan kyllähän sinne nyt päiväreissun tekee helposti, jos haluaa. Jos ei halua, mitä turhaan, siitä ei kukaan traumatisoidu.

   Koululaiset ovat meillä olleet tähän asti varsin tyytyväisiä tekemättömyyteen eli kavereiden kanssa hengailuun, satunnaisiin uimareissuihin, leikkimökissä nukuttuihin öihin ja pariin kesäleiriin heti kesäkuun alussa. Nyt viimeiselle lomakuukaudelle on jätetty pientä kotimaan reissua perheen kanssa ja ne odotetut Särkänniemi ja joku toinen huvimestareissu (Zooladia/flowpark/Miljoonativoli, mitä näitä nyt voisi keksiä) ja ihan vaan kiireetöntä koko perheen aikaa.

 • Esec
  19.7.2017 at 22:45

  Kotoilu on parasta.

  Tosin meidän kokemukset Muumimaailmasta ovat pelkästään positiivisia. Ei ruuhkia, vaikka ollut hyvä ilma. Ihana uimaranta jne.

 • Elina*m
  19.7.2017 at 22:50

  Ha ha Muumisyyllisyys :) Me oltiin koko kahden viikon loma mökillä. Eikä sielläkään tehty tai saatu aikaan varsinaisesti mitään, lapset kirmaili pihalla ja leikki rannassa, syötiin, saunottiin hengailtiin nukuttiin ja sama alusta.

  Sain jopa itseni kiinni ajatuksesta että miten mä kehtaan kertoo töissä että oltiin kaksi viikkoa putkeen vaan mökillä eikä tehty mitään siistiä :))
  mutta olipa niin ihanaa vaan olla, katsella ja kuunnella lapsia, niiden söpöjä ilmeitä ja höpsöjä juttuja, pysähtyä tutkimaan erilaisia ötököitä kaikessa rauhassa. Se oli tosi hyvä loma.

 • Mariakoo
  19.7.2017 at 23:41

  Muuminälkäisille tiedoksi, että siellä kannattaa käydä ennen juhannusta, jos vain mahdollista. Paaaaljon vähemmän ihmisiä!
  Me ei taideta mennä. Mies ollut 2v hoitovapaalla ja minä tehnyt töitä senkin edestä. Kun ”lomani” alkoi, kysyn kohta kolmevuotiaaltamme, mitä haluaisi tehdä nyt kun äiti kotona. ”Olla sun sylissä”. Ei lisättävää!

  • krista
   19.7.2017 at 23:45

   Voi ihana <3 Ihan paras kesälomatoive <3

 • Itäsuomen iita
  20.7.2017 at 09:57

  Moikka, tähän nimenomaiseen aiheeseen liittymättä kommentoin kuitenkin että blogi toimii hirveen huonosti mobiilissa. Niinkuin koko mobiilisovellus ei toimisi ollenkaan. Kuvat latautuvat täysleveinä (niin kuin tietokoneella) ja otsikot ym. jäävät hyperlinkeiksi. Muilla sivustoilla ei ole ollut ongelmaa, ajattelin ensiks että mun laitteissa on mutta ei näköjään oo niistä kiinni. Tosi hankala lukea kun pitää selata sivusuunnassa ja alaspäin, valitettavan usein jää sitten lukematta.. jos maksat jollekkin sivuston ylläpitämisestä niin kannattaa ottaa puheeksi! Kesäterkut :)

  • krista
   20.7.2017 at 10:45

   Heippa, kiitos kun laitoit viestiä! Mikä selain ja mikä kännykkä sulla on? Ongelma alkoi ilmeisesti viime viikolla eli jokin päivitys on ehkä tehnyt sen… Tää on hankala aika, kun kaikki on lomalla, mutta yritän saada jonkun kiinni!

   • Itäsuomen iita
    21.7.2017 at 12:04

    Android ja chrome, ja mulla on jatkunut tää jo pidempään ja vaan sinun blogissa, muissa ei oo ongelmaa. Siksi ajattelin että oisko joku semmonen oikea tekninen ongelma ;) edelleenkään nämä ei aukea oikein mulla, mutta jos muilla aukeaa samalla käyttis+selain yhdistelmällä niin varmaan se ongelma on sitten tässä päässä.

    • krista
     21.7.2017 at 12:25

     Et ole ainoa ”ongelmainen” eli nyt vajaan parin viikon aikana on kuulunut tätä samaa muiltakin! Mystistä, kun joillain toimii ja joillain ei – mutta täällä päässä se vika siis varmaan on. Toivottavasti selviää pian, kesälomat hieman tätä hidastaa, pahoittelut!!!

  • Allisa
   20.7.2017 at 10:53

   Mun android-puhelimella chrome-selaimella ei taas ole mitään ongelmaa, toimii hyvin.

   • krista
    20.7.2017 at 11:26

    Joo meillä kotona sama, eli Anrdoidilla ja Cromella/Explorerilla näkyy normaalisti sekä mun että Joelin kännyköillä – mutta sit taas jollain oli viime viikolla häikkää just Anrdoid+Crome -yhdistelmällä. Mysteeri…

    • Sanjana
     20.7.2017 at 21:15

     Luen aina puhelimella ja harvoin ollut häikkää. Mozilla+android. Joskus se palkki sekoilee, mutta ei useinkaan :)

 • Sanna / Kototeko
  20.7.2017 at 11:33

  Aamen! Ei olla käyty Muumimaailmassa, eikä ehkä käydäkään. Ahdistaa semmoset, kun kaikki muutkin -jutut. Ja ahdistaa myös liiallinen suunnittelu. Pari reissua suunniteliin ennalta ja tehtiin. Muuten mennään spontaanilla asenteella – tai ollaan menemättä. 😜

 • Sanni
  20.7.2017 at 21:30

  Jo 13 vuotta lapsiperhe-elämää eikä yhtään käyntiä Muumimaailmassa! * tuulettaa *

  Omannäköinen lomailu on just parasta. Sitten kun lapset kasvavat ja alkavat oikeasti vaatia jotain tiettyä juttua tehtäväksi, niin jos se muuten on ok ja sopii vanhempien rahapussille, niin go for it. Mutta kohtuus on ihan hyvä ohjenuora silloinkin. Lapset turtuu jatkuviin huvituksiinkin. Me ei olla esim. ikinä lähdetty siihen, että käytäisiin Särkänniemessä monta kertaa kesässä – vaikka Tampereella asutaankin – saati sitten että olis hommattu jotain kausikortteja.

  Jotenkin haluan pitää kiinni sellaisista ”pienistä kesäiloista” niin kauan kuin suinkin mahdollista. Reissaillaan maltilla, mut käydään puistoissa ja uimassa ja tehdään ihania kesäjuttuja – vaikka itse mehujätskejä – kotona. Sit joku satunnainen Lintsi-keikka onkin lapsille aivan mahtava elämys! En ole kuullut meidän koululaisten, edes teinin, valittavan ikinä meidän kesistä. Saa hengata kavereiden kanssa, aina pääsee jollekin matkalle – ja ratsastusleirille. Siinä tuntuisi olevan onnea kyllin.<3

 • sanna
  20.7.2017 at 22:32

  Ei kiinnosta muumimaailma minuakaan. Tänään juuri tultiin titi nallen talosta, tosi kiva paikka. Meidän 2-vuotias oli niin innoissaan ja ihana kun nalleilla oli aikaa halailla ja silitellä lapsia! Ensi kesänä uudestaan:-)

 • Tilia
  21.7.2017 at 08:34

  Juu ei tarvi painehtia Muumimaailmoista. Olen käytännössä tänä vuonna koko kesän töissä, ja huonolla omalla tunnolla kysyin lapsilta, mitä kumpikin heistä haluaisi tänä kesänä tehdä ihan kahdestaan kanssani, että kumpikin saisi yhden toiveen, joka jonain viikonloppuna sitten toteutettaisiin. 10-vuotias halusi kanssani hyppimään omalle trampalle. 6-vuotias toivoi, että luettaisiin jotain kirjaa yhdessä. Että ei tullut mitään sen megalomaanisempia huvipuistotoiveita. Sirkukseenkin kieltäytyivät lähtemästä kanssani, kun kysyin! Kai ne lapsuuden PIIIITKÄT kesät tulee just siitä, että ollaan kotona eikä tapahdu mitään erityistä. :)

 • Laurakaisa
  21.7.2017 at 11:24

  Jännä, meillä oli pari vuotta sitten kesä, jolloin käytiin sekä siellä Titi-nallen talossa että Muumimaailmassa samalla reissulla. Oltiin 3- ja 5-vuotiaan kanssa telttaretkellä siis länsi-Suomessa viikko, asuttiin teltassa leirintäalueilla Yyterissä ja Raumalla ja Naantalissa ja käytiin sit aika tosi paljon uimassa :D Ja omat fiilikset oli ihan päinvastaiset, se Titi-nallen talo oli minusta sellainen never-ever-again-ahdistava, ankea ja tupaten täynnä raivopäistä väkeä, Muumimaailma taas kiva, väljä, rento, tosi laadukkaasti rakennettu ja sieltä sai ihan sikahyvää ruokaa :)

  Mutta siihen itse asiaan, kyllä minustakin jokaisen pitää tehdä kesällä just sitä mitä itse ja oma perhe haluaa (ja sovitella niitä haluamisia sitten enemmän ja vähemmän yhteen) ja olla siitä iloinen :) Me halutiin sinä kesänä nukkua teltassa ja käydä Muumimaailmassa, tänä kesänä ollaan oltu kotona ja välillä pari päivää mökillä. Viime kesänä käytiin kaksi kertaa Venäjällä. Ensi kesänä sit taas jotain muuta.

 • Tommi K
  21.7.2017 at 12:29

  Puutalobaby mainittu! :)
  http://www.lily.fi/blogit/isyyspakkaus/leikkipuistopaiva-eli-pitaako-lomalla-tehda-jotain

  Juurikin samasta aiheesta olin ajatellut kirjoittaa, joten tämä pohdinta tuli sopivasti samoihin aikoihin.

  P.s. Muumimailma on oikeasti tosi kiva paikka, vaikka siellä ei tänä kesänä käydäkään. Ti-ti-nallen talo kuulostaa taas aika horrorilta :D

 • Miuski
  22.7.2017 at 09:11

  Olen samaa mieltä siitä, että ei oo pakko mennä mihinkään, jos ei halua. Mut ihan en ymmärrä semmoisen paikan dussaamista, jossa ei oo koskaan käynyt. Minusta Muumimaailmassa on kivasti kunnioitettu Toven henkeä ja luonto on siellä kivasti läsnä.

  • krista
   22.7.2017 at 10:06

   Tarkoitatkohan minua vai yleistä keskustelua – mun tarkoitus ei ainakaan ole millään tavalla dissata, oon tosi monelta kuullut, että se on ihanaa ja lapset sitä paikkaa rakastaa, ja se on itselle ainakin tärkeintä. Itse asiassa oon aika varma, että me tykättäis paikasta, jos lähdettäis. Mutta tuolla tekstissä kirjoitankin, miten sit kuitenkin itse vietetään mieluummin lyhyttä lomaamme näin suunnitelmattomasti.

  1 2