Pelasta pimppi – tyttöjen silpomista vastaan

Yhteistyössä: Suomen World Vision

Meidän perheen balleriinat tykkäävät ajaa potkupyörillä, kiipeillä ja keinua.

kilpaa

Nämä balleriinat kasvavat toivottavasti ajattelemaan, että heillä on mahdollisuuksia mihin vaan. He oppivat, osaavat ja voivat. Heidän euronsa saattaa toki vielä olla 80 senttiä (toivottavasti ei enää ole), mutta silti heillä on meidän yhteiskunnassamme kaikki mahdollisuudet koulutukseen ja juuri heidän näköiseensä elämään. Sellaiseen elämään, joka tekee heidät onnellisiksi.

Toivottavasti tasa-arvoasiat ovat menneet nykyisestäkin eteenpäin siihen mennessä, kun nämä balleriinat ovat aikuisia. Ja toivottavasti heistä myös kasvaa tasa-arvoa ja oikeudenmukaisuutta vaativia vahvoja naisia, jotka tuntevat empatiaa ja lähimmäisenrakkautta.

kiipeilyteline

Näillä balleriinoilla on asiat hyvin.

Mutta miljoonilla heidän ikätovereillaan on edessään ihan erilainen tulevaisuus. Kun nämä meidän balleriinat mahdollisesti menevät riparille tai protu-leirille (tai jättävät menemättä), samaan aikaan joku samanikäinen tyttö huutaa kivusta ja kauhusta vanhan kauhistuttavan aikuistumisriitin edessä.

Arviolta kolmen miljoonan tytön ja naisen sukupuolielimet silvotaan joka vuosi.

21551-35.jpg

Kuva: Suomen World Vision

Valokuvaaja Meeri Koutaniemen (kuusamolainen! mun lapsuuskaverin pikkusisko! jee!) muutaman vuoden takaiset valokuvat kahden teini-ikäisen Masai-heimoon kuuluvan tytön silpomisesta vavahduttivat ja herättivät monen suomalaisenkin tajuamaan, kuinka väkivaltaisesta ja tytön terveydelle vaarallisesta perinteestä oikein on kyse.

Unicefin mukaan maailmassa elää jopa 200 miljoonaa silvottua tyttöä ja naista. Sitä tapahtuu edelleen. Ihan koko ajan. Juuri nyt tällä hetkellä niille kolmelle miljoonalle tytölle vuodessa. Pääosin tätä tehdään noin 30 maassa Afrikassa ja Lähi-idässä.

Kyseessä on syvällä elävä perinne ja siihen on valtava yhteisön paine; ja sen estämiseen voidaan vaikuttaa vain pitkäaikaisella ja systemaattisella työllä. Silpomisen sijaan järjestetään vaihtoehtoisia väkivallattomia aikuistumisriittejä, koulutetaan silpojia uusiin ammatteihin, rakennetaan turvallisia asuntoloita koulutytöille ja koulutetaan tyttöjen oikeuksista ja silpomisen vaaroista.

Kansainvälistä silpomisen vastaista päivää vietetään viikon päästä: maanantaina 6. helmikuuta.

SWV_Facebook_Pelasta_Pimppi_fakta_1_1200x1200px

Suomen World Vision on tehnyt jo parin vuosikymmenen ajan töitä silpomisen lopettamiseksi mm. Keniassa. Ja tuloksia on saatu. Esimerkiksi Suomen World Vision on työskennellyt Länsi-Keniassa West Pokotin maakunnassa Sookin alueella. Heidän aloittaessaan siellä noin 95-98 % tytöistä silvottiin. Nykyään vastaava luku on noin 50-60 %.

Moni tyttö on jo pelastunut tältä väkivallalta.

Mutta edelleen on ne kolme miljoonaa tyttöä vuodessa, joille tehdään jotain näin järkyttävän kamalaa.

liukumäki

Kahden pienen tytön äitinä voisin ehkä kirjoittaa tähän, miltä tällainen tuntuisi omien lasten kohdalta. Mutta en pysty. Koko aihe on aivan liian järkyttävä edes ajateltavaksi oman lapsen kohdalle.

Ja tämä kuitenkin on todellisuutta kolmelle miljoonalle tytölle vuodessa.

Usein silpominen katkaisee tytön koulunkäynnin ja tarkoittaa monelle lapsiäitiyttä. Se on myös merkittävä terveysriski ja lisää raskauteen ja synnytykseen liittyviä komplikaatioita.

Meidän tytöt potkupyöräilevät tuossa balleriinahameissaan, mutta minä en voi sulkea silmiäni siltä, että muilla maailman tytöillä ei ole yhtä onnellisenballeriinamainen elämä.

Pakkotehdäjotain pakkotehdäjotain pakkotehdäjotain.

Omalta osaltaan voi tehdä niitä pieniä juttuja. Vaikkapa tässä asiassa.

balleriinat ajaa

Suomen World Vision on yksi niistä tahoista, joita itse olen aika säännöllisesti tukenut jo pitkään. Eettiset lahjat ovat minulle jo monivuotinen perinne, ja lisäksi osallistun mielelläni erilaisiin tärkeisiin kampanjoihin aina, kun niitä näen. Itselleni (oman vapaaehtoistyöni kautta tulleiden kokemusten myötä) tukikohteiden valinnassa on tärkeää, että työ tähtää pysyvään muutokseen; sellaiseen, jolla on oikeasti pitkäaikainen merkitys ihmisille ja yhteisölle. World Visionin olen itse valinnut yhdeksi sellaiseksi tahoksi, jonka toimintaan luotan.

Juuri nyt (30.1.-10.2.) on käynnissä Pelasta pimppi – Seis silpomiselle -kampanja, johon laitoin juuri itsekin lahjoituksen (laitoin verkkopankilla, koska olen täällä Espanjassa) ja haastan sinutkin tekemään samoin. Jos on Suomessa, tekstarilla se käy varmasti tosi näppärästi.

Tekstiviestillä voi lahjoittaa 10 € tekstaamalla AUTAN numeroon 16499.

Verkkopankilla puolestaan voi lahjoittaa haluamansa summan (minimilahjoitus 10 €) täällä.

SWV_pelasta_pimppi_heijastin_rajattu

Paola Suhonen/Ivana Helsinki

Tämän vuoden kampanjatuote on Paola Suhosen suunnittelema Pelasta pimppi -heijastin, joka lähettää vahvan silpomisen vastaisen viestin. Kun jätät omat yhteystietosi sivuille, heijastin löytää oikeaan osoitteeseen. Meidän heijastin on tällä hetkellä postissa matkalla tänne Espanjaan.

lähis pyöräily

Ensi viikon keskiviikkona 8.2. klo 17-19 Helsingin Apollossa järjestetään Pelasta Pimppi -ilta, jossa on luvassa mielenkiintoisia puheenvuoroja. Mukana mm. silpomista dokumentoinut valokuvaaja Meeri Koutaniemi, World Visionin terveyslähettiläs ja doula Piritta Hagman, Kätilöliiton puheenjohtaja Millariikka Rytkönen sekä laulaja Emma Salokoski. Tilaisuus on maksuton, mutta Apollo perii narikkamaksun 3e.

Illan Facebook-sivut löytyvät täältä.

piknik

Maailman tyttöjen (ja tyttöjen äitien ja isien) puolesta: osallistu kampanjaan tukemalla ja/tai jakamalla tietoa kampanjasta omassa somessasi.

Kiitos!

42

You Might Also Like

  • Essi
    31.1.2017 at 19:09

    Tärkeä aihe ja nosto.

    Mut mun sydän aina alkaa pamppailla myös kun nään lapsia leikkipuistossa kypärä päässä. Vaikka äkkiseltään ei uskoisi kypärä on kiipeilytelineessä niin iso turvallisuusriski, että suomessa siitä ohjeissa kellolla varoitetaan. Kypäräsitä lapsi voi pudotetaan jäädä kiinni ja noh, se sama en-halua-ajatella riski kun turvaistuimessa kasvot menosuuntaan..

    • krista
      31.1.2017 at 19:13

      Joo totta! Ja tavallisesti ei meilläkään kiipeilytelineissä kypärää käytetä (hih), mutta nyt oltiin pyöräilyretkellä ja tytöt kävivät telineestä ohikulkiessamme yhdet liukumäet laskemassa. Aikuiset olivat about metrin päässä, ja sitten jatkettiin pyöräillen matkaa :) Mutta joo, kypärä kuuluu pyöräilyyn, ei kiipeilyyn, jossa se voi olla potentiaalinen vaaranpaikka; tosi hyvä sivuhuomautus sinänsä! :)

  • Aino
    31.1.2017 at 20:18

    Lahjoitin. Hieno heijastin vaikutti kyllä päätökseen myös…

    • krista
      31.1.2017 at 21:47

      Heijastin on hyvä lisähoukutin kyllä! :) Mäkin odottelen, että omani tulisi postissa! :)

  • iituliina
    31.1.2017 at 21:35

    (En oo varma tuliko tää nyt kahteen kertaan, netti pätkii.) Lahjoitin! Työttömältä opiskelijalta ei kauhean suurta summaa lähtenyt, mutta se, että mä syön pari päivää makaronia ketsupilla on aika pieni ’kärsimys’ monien muiden kokemuksiin verrattuna.

    • krista
      31.1.2017 at 21:54

      Vain kerran tuli kommentti – ja hyvähyvä, hienoa että lahjoitit! <3 Se on se vanha sanonta; hyvä antaa vähästään ja niin edelleen <3

    • Maukka
      1.2.2017 at 12:20

      Täällä myös yksi opiskelija lahjoitti. Kymppi meni, mutta hei – minä tykkään pimpistäni, niin tykkäävät varmasti ne toisetkin tytöt siellä kaukana.

      • krista
        1.2.2017 at 16:55

        Hieno homma, kiitos!

  • 8kk tytön äippä
    1.2.2017 at 00:02

    Tämä on kyllä niin hirvittävä perinne :( Tuli niin huono olo noista Meeri Koutaniemen kuvistakin. Täytyy laittaa lahjoitus menemään heti.
    Ollaan me länskärinaiset kyllä onnekkaassa asemassa vaikka parantamisen varaa vielä olisikin.

    • krista
      1.2.2017 at 10:05

      Tää on niin totta! Meidänkin tasa-arvossamme on toki vielä tekemistä, mutta maailman mittapuussa vielä tällaisiakin hirvittävyyksiä tytöille tehdään. Ja luvut pysäyttävät; että NOIN laajasti… Hienoa, että lahjoitit!

  • Karoliinan
    1.2.2017 at 12:56

    Lahjoitus tehty! Kiitos kun mainostit :)!

    • krista
      1.2.2017 at 16:57

      Jee, kiitos! Nää kyllä on tällaisia aiheita, joista on niin mahtava kirjoittaa – siis sillä tavalla, että tietysti tässä itsekin tuntee omalla minipienellä panoksella tekevänsä jotain pientä, ja jakavansa tietoa ja tietoisuutta tärkeästä asiasta <3

  • Anni
    1.2.2017 at 16:53

    Kiitos taas tärkeän asian nostamisesta! Lahjoitus ja blogipostaus tehty.

  • Karoliinan
    1.2.2017 at 18:46

    Tuli muuten mieleen että ehkäistäänkö tällä työllä kans pikku poikien silpomista?

    • krista
      1.2.2017 at 19:11

      Kysytäänpä World Visionilta tätä! Käsittääkseni heidän tuolla tekemänsä työ keskittyy tyttöihin (heille käsittääkseni silpomisen seuraukst ovat selvästi vakavampia), mutta että silvotaanko noilla seuduilla poikia ja tehdäänkö sen eteen työtä… Kysytään & palataan asiaan!

    • Anna Palmén
      2.2.2017 at 10:55

      Hei Karoliina! Kiitos paljon viestistäsi. Suomen World Visionin työ keskittyy nimenomaan tyttöjen ja naisten ympärileikkaukseen. Vaikka epähygienisesti tehty ympärileikkaustoimenpide voi olla myös pojan terveydelle haitallinen, naisten ympärileikkauksen vaikutukset ovat usein pitkäaikaisempia, kuten loppuelämän kestäviä virtsaus- ja yhdyntäkipuja sekä pitkittyneitä ja jopa kuolemaan johtavia synnytyksiä. Lisäksi tyttöjen ympärileikkaukseen liittyy myös taloudellisia näkökulmia: silpominen voi olla ehto naimisiin pääsylle, ja toisaalta silpomiseen liittyvän aikuistumisriitin jälkeen useimpien tyttöjen kohtalo on lapsivaimous ja -äitiys. Poikien ympärileikkaukseen ei yleensä liity vastaavia ilmiöitä. Ja koska poikien haasteet ansaitsevat myös tulla huomioiduksi, on meillä aina helmi-maaliskuun vaihteessa myös Pojasta mieheksi -kampanja, joka nostaa näitä poikiin liittyviä teemoja esiin. Terveisin Anna/World Vision

  • Jerttis
    2.2.2017 at 01:12

    Näistä kauheista aiheista muuten vahva kirjasuositus: Puolikas taivasta.
    En nyt yhtään muista kyllä kirjoittajien nimiä tms. mutta varmasti netistä/kirjastosta löytynee tuolla nimellä.
    LIKEn kustantama. Kertoo muidenkin maiden tilanteesta ja tyttöjen tilanteista noin yleensä erilaisissa yhteisöissä. Esim. käydään Kongossa sairaalassa näkemässä kuinka paljon voi ollakaan ”fisteli”-uhreja (eli siis raiskattu jollain terävällä tjsp. ja kalvot ja seinämät rikkijadajadagnäääh) ja myös Brasiliassa tutustumassa synnytysprosesseihin tietyissä heimoissa.