Mitä se lounatuuli itkee? (no sitä, että ei tiedä, mistä päin puhaltaa)

Voi ihminen ja ilmansuunnat. Ja ihmisistä kun puhun, niin itseäni tarkoitan. Miten tämä ilmansuuntien sisäistäminen on mennyt mun yleissivistyksestä näin totaalisen ohi? Tämähän on jopa pahempi kuin oikea ja vasen, jotka on mun mielestä ”tänne” ja ”tuonne”. (oikea on ”tää” ja vasen on ”tuo”)

Okei. Osaan etelän ja pohjoisen suht aukottomasti. Itä ja länsi – osaan paitsi silloin, kun epähuomiossa sekoitan ja sanon ne just väärin päin. Vähän niin kuin kylmän ja kuuman.

Mutta ne väli-ilmansuunnat, noooooouh! Miten niiden nimetkin voi olla niin totaalisen epäloogisia! Ottaisin paljon mieluummin southwestin ja northeastin. Mikä hemmetin luode ja kaakko!

Tuulee kovasti, mutta mistä ilmansuunnasta?

Tähän ikään asti olen pärjännyt ilmansuuntasokeudellani aika hyvin. Koulun koepaperin vastauksen opettelin muistisäännöillä: l-alkuiset ja k-alkuiset ovat omilla puolillaan. Koillisen tiesin, koska asuin Koillismaalla; tällä logiikalla osasin sijoittaa karttaan myös kaakon. L-alkuiset sitten kuuluivat sille samalle puolelle, jossa länsikin on. Luode vai lounas? En muista, millä sen ratkaisin. Varmaan arpakuutiolla.

Olin kympin oppilas, joka onnistui saamaan maantieteen kokeesta vitosen. Perhanan Ruotsin ylängöt ja alangot.

Mutta tänä armon vuonna 2020 olen päätynyt ensimmäistä kertaa tilanteeseen, jossa ilmansuuntien tietämisestä olisi jotain hyötyä. Huomasimme nimittäin mökkeillessä, että 18 astetta voi olla paljon lämpimämpi kuin 21. Se riippuu ihan siitä, mistä päin tuulee.

Mindblown.

Näin olen siis ensimmäistä kertaa alkanut katsella Supersään sääennusteita myös sitä palluraa, joka kertoo, että mistä päin tuulee. Jos palluran väkänen osoittaa oikeaan yläkulmaan, se on huono juttu. Etenkin jos luku siinä pallurassa on yli viisi. Mutta jonnekin muualle osoittava palluraväkänen taas ei haittaa.

Mutta miten tämän ilmaisee sanoina? Kun toinen katsoo sääennustetta ja toinen kysyy:
”Miltä se tuuli näyttää?”
”No öööh se on tuonne viistoon silleen…”

Vaikka saisi aivoistaan hikoilemalla kaivettua, että se oikea yläkulma on se… koillinen! Koillinen! Niin eipä sekään sit riitä! Koska eihän se ole koillistuuli! Kun se tuuli puhaltaa sieltä vastakkaisesta suunnasta… kai… ja siis koilliseen päin…? Joten tuuli on… öööh…. joku l-alkuistuuli!

Ja jos mä vastaan sitten Joelille, että siellä on lounastuuli, niin me luultavasti aletaan vaan laulamaan yhteen ääneen sitä laulua eikä tajuta tuulen suunnasta vieläkään yhtään mitään.

Mutta mä en olisi Krista ilman ratkaisuehdotuksia!
”Voidaanko nimetä ne tuulet kaupunkien mukaan?”

Kun kerran koillisen tiedän, että tuulee Kuusamoon päin. Niin sitten oikeaan alakulmaan osoittava tuuli voisi olla Lappeenrannan tuuli. Vasempaan alakulmaan tuuleva tuuli olisi Turun tuuli ja vasempaan yläkulmaan osoittava tuuli olisi sitten Tornion tuuli!

Loogista! Ihan selkeää!

Joelilla oli vielä parempi ehdotus: kellonajat! Oi kyllä!

Ja se toimii. Se todellakin toimii!

Meillä siis tuulee ”vitosella kello yhteentoista päin” tai ”kakkosella kello seiskaan”.

Seuraavaksi ajattelin järjestää Ruotsin ylängöt ja alangot järkeenkäyvempään logiikkaan.

Ja heti sitten sen jälkeen järkeenkäypä-sanan taivutuksen.

23

You Might Also Like

  • A
    3.8.2020 at 12:48

    Mä muistan vaan litanian ”koillinen, kaakko, lounas, luode” (yläoikeasta myötäpäivään kulkevat), minkä johdosta väli-ilmansuunnat pitää aina visualisoida/ajatella koillisesta lähtien…”tosi kätevää” ajatellen just lounasta tai luodetta :D

    • Karina
      3.8.2020 at 13:29

      Hahaa, sama! Joka kerta pitää päässä sanoa se litania kun miettii niitä väli-ilmansuuntia. Englanniksi tosiaan niiiiin paljon helpompaa. Tunnustan, että oikeaa ja vasentakin miettiessä tarkistan salamannopeasti käsilläni :D :D

    • Tiia
      3.8.2020 at 13:46

      Siis mulla on tää homma prikulleen samalla tavalla😅

    • suis
      3.8.2020 at 22:27

      Sama😅

    • Kuunari
      4.8.2020 at 21:07

      Juuri näin, joskin lyhensin lapsena litanian muotoon kokalolu, jolloin sen läpikäyminen on jo aika nopeeta.

      • H-
        4.8.2020 at 23:37

        KoKaLoLu opetettiin myöskin koulussa. Ei voi erehtyä väli-ilmansuunnista sen opittuaan, mutta kestää aina hakea noita jälkipään suuntia :’)

    • Anna
      5.8.2020 at 14:54

      Sama!

  • Heya
    3.8.2020 at 17:38

    Ensin syödään lounas ja sitten vuode (luode) :)

  • Torey
    3.8.2020 at 20:25

    KOIra KAAtui LOUkkasi LUunsa. Koillinen, kaakko, lounas ja luode. Tällä on menty koulusta asti. Miten niitä muuten voisi muistaa? 😂

    https://naissanelioissa.wordpress.com/2020/07/30/mielenterveys-ja-parisuhde/

  • Maaritanneli
    3.8.2020 at 21:43

    Opettaja Nevala kirkonkylän ala-asteella muistisääntö liittyi jotenkin Mauno Koivistoon ja että hän syö Turussa lounaan. 😱 Mitä? Logiikka! Missä? Mutta silleen mä sen lounaan muistan.
    Jotenkin se liittyi tarinaan: ”tulee, kuin manulle illallinen” !? Niin ja Koivistohan oli Turusta kotoisin..

    • Jenni
      4.8.2020 at 22:59

      Minäkin muistan lounaan siitä, että presidentti syö lounasta. Presidentin kesäasuntohan on Naantalissa, niin toimii edelleen vaikkei Koivisto olekaan presidenttinä.

      Eikai niillä muistisäännöillä tarvitse olla mitään logiikkaa, jokin vähän oudompi voi jäädä jopa paremmin mieleen.

      L-kirjaimella alkavat ilmansuunnat ovat muuten lännen puolelle. Se voi olla helppo muistaa. Toinen muistisääntö on, että soitettaessa musiikkia täysillä käännetään tietysti nupit kaakkoon eli sinne alaoikeaan. Näiden kolmen muistisäännön kanssa osaa sijoittaa kaikki väli-ilmansuunnat paikoilleen, jos se itä ja länsi osuu oikein.

  • UN
    3.8.2020 at 22:54

    KOira KAAtus LOUkkas LUun… tällä mennään 👍

  • Hanna
    4.8.2020 at 01:46

    Näin taas meillä jopa ruotsinkielistä sukua oleva mies muistaa: Korillinen Kaljaa Loiskahti Lumeen! Enkä kyllä itsekään muista ilman lorua… 😄

  • TuuliaK
    4.8.2020 at 11:02

    Lounas menee Suomi-neidon mahaan (Turussa). Kaakkoon kuuluu Laatokka, ja koillisessa on aamun koi. Luode on sitten se joka jää yli (ja viimeisenä litaniassa koillinen-kaakko-lounas-luode) :D :D

  • Tilia
    4.8.2020 at 16:11

    Koillistuuli puhaltaa koillisesta, pohjoistuuli pohjoisesta, etelätuuli etelästä ja niin edelleen.

  • Satu // Life with Satu
    5.8.2020 at 12:49

    Mä muistan ne sellaisena rimpsuna ja käyn aina mielessä läpi ennenkuin ”osun oikealle kohdalle” :D