Lumijumi

Terveiset täältä syysloman jälkeisestä elämäst…

*vilkaisee ulos ikkunasta*

Noooooooooooooooouh!

Eli me ollaan siis vielä Sotkamossa.

Viime viikolla vielä hihkuttiin lumiriemua sääennusteyllärinä tulleesta ”yhdestä täsmätalven päivästä”. Piti siis olla yksi päivä lunta (muistaakseni keskiviikko) ja sitten taas harmausmärkää.

Noooooh. Niin ei sit ihan käynyt.

Lumi kyllä suli pois jo yhden illan (ehkä perjantai?) vesisateen myötä – jättäen tienpinnan märäksi ja sohjoiseksi. Sittenpä se siitä seuraavana jäätyi, ja seuraavaksi satoi vielä lumikerros päälle. Ja sen jälkeen on pysynyt pakkasella ja tullut lisää lunta. Jaiks, pääkallokeli parhaimmillaan!

Ja siis tämä kristapekkapoudan raportti lähinnä siksi, että meillähän on tosiaan kesärenkaat.

Että joo, täällä sitä edelleen ollaan. Lumijumissa.

Viime yönä satoi vielä 10 senttiä lisää lunta, ahhhahahhahaha.

No, onneksi koulusta saatiin ymmärtäväinen poissaololupa, ja muita pakollisia menoja alkuviikkoon ei ole. Etätyöläisen elämää. Yhden kirjapaketin noutoon sain ostettua lisäaikaa. Kirjastosta taitaa tulla huikeat kaksi euroa sakkoa (ja menetetyt kirjavaraukset), kun ei päästä varauksia hakemaan ajallaan.

Mutta näistä ehkä selvitään, haha.

Tätä kirjoittaessa lunta tulee taivaalta edelleen ihan hitosti. Isoja märkiä hiutaleita.

Iltapäivällä sen kuitenkin pitäisi muuttua vedeksi, huomenna +6 ja vesisadetta, ja ei mene enää miinukselle. Että luulisi, että on sulat tiet jo huomenna ja päästään matkaan. Ajokeliennuste huomenna näyttää vihreää.

Mutta siis ei hitto. Niiii-iiiiin klassinen ”talvi yllätti autoilijat”; itse asiassa nyt oltiin ihan tässä talviyllättiautoilijat -ilmiön ytimessä!

Lapset toki hihkuu jeeee-eeee-eee ja kirmaa koulutehtävien jälkeen lumileikkeihin. Siellä onkin täydellinen lumiukkokeli: nolla astetta ja paksu valoinen tuore lumi.

Helsinki saa vielä hetken odottaa.

Lapset laulaa toppavaatteita pukiessaan:

”Lunta tulvillaan,
on raikas talvisää.
Ei vielä tänäänkään,
me päästä lähtemään!”

25

You Might Also Like

 • A
  25.10.2021 at 12:51

  Ainut poikkeus siihen talvi yllätti autoilijat -aiheeseen on, että ette lähteneet ajelemaan liukkaille kesärenkailla (”nopeurajoitusten mukaan ajoin, enkä huomioinut keliolosuhteita”). Nauttikaa lumipäivistä (täällä etelässä on ihan tarpeeksi vesisadetta ja pimeyttä ettei tänne varmaan kiire ole talvesta) ja toivottavasti pian pääsette turvallisesti kotiin!

  • krista
   25.10.2021 at 12:54

   No totta tavallaan tuokin! :D Saatiinpa tässä samalla pienet syyslomajatkot! :D

 • Anna
  25.10.2021 at 15:36

  Ihanan vastuullista toimintaa teiltä <3
  Minä mietin vielä kausihuoltoa (toissa viikon torstaille ja lisätöitä viime viikon torstaille) varatessa, että otanko renkaiden vaihdon samalle päivälle, mutta kun näinkin etelässä lumi olisi varmasti yhden päivän ilo ja sitten taas monta viikkoa plussaa niin ajatus paitsi nastojen pamahtelusta paljailla teillä sekä nastojen aiheuttamasta kulutuksesta tien pinnassa ahdisti ja edelleen on siis kesärenkaat alla. Mutta niin myös suli lumet viikonlopun aikana.
  Tavallaan tykkäisin pitää renkaat kotona ja vaihtaa ihan itse (monta vuotta tehtiin näin), mutta meillä ei ole ollut renkaille oikein hyvää säilytyspaikkaa ja sen jälkeen kun hiiret pissasivat renkaat talven aikana ihan J Ä R K Y T T Ä V Ä N hajuisiksi ollaan suosiolla viety rengashotelliin ja otettu vaihto siellä. Itse vaihtamisessa on vaan se etu, että ne voi vaihtaa milloin vaan (paitsi jos on ajanut toiselle puolen Suomea ;) ). Ei tarvitse niin hirmuisesti ennakoida, että saisi sopivan vaihtoajan.

  • krista
   26.10.2021 at 10:08

   Haa, rehellisesti sanottuna mä en edes ajatellut mitään vastuullisuutta, vaan ihan vaan omaa ja perheen henkikultia :D Mutta tietysti vastuullista sekin, ja onhan se tietysti myös niin, että ei ole vastaantulijoiden kaistalla liukukumassa… Jaiks! Mutta just nyt tänään on tiet sulat (niin näytti ennustekin, onneksi piti paikkansa) ja päästään toivottavasti mahdollisimman turvallisesti matkaan!

   Meillä on kans rengashotellissa ja vaihdetaan siellä. Tai oikeastaan se ei ole rengashotelli vaan ihan meidän vakkarihuolto, samassa paikassa vaihdetaan renkaat (ja säilytetään), vuosihuolletaan ja katsastetaan – näppärää. Mutta se tietysti on, että tiukimpaan vaihtosesonkiin on kaikki ajat varattuna. Meillä on kuitenkin sen verran vähän ajamista Helsingissä – lähinnä mökille ja sinne voi jättää lähtemättä jos on väärät renkaat – että ei ole haitannut, vaikka joskus joitain yksittäisiä kertoja on ollut väärät renkaat hetken. On voinut olla vaan ajamatta ne päivät siihen asti, kun on oma vaihtoaika. Muta joo, nyt kävi eka kertaa tällainen moka, että ollaankin eri puolella Suomea kuin renkaat :D Nooh, kaikesta oppii, toivottavasti :D