Putkihommia (ja kaksi pientä apteekkivinkkiä)

Putkihommissa taas.

putkilaake

Siinä, missä meidän toinen lapsi selviää flunssasta muutamalla aivastuksella, toinen (infektioastmaa poteva) muru se vaan sairastaa aina pidemmän ja vaikeamman kaavan kautta. Putken kanssa ollaan tällä kertaa saatu henki hyvin kulkemaan ilman sairaalaa, toivottavasti ollaan taas jo voiton puolella. Tältä erää.

Mutta tässä yhteydessä huomasin, että enpäs olekaan jakanut yhtä näppärää matkailuun liittyvää apteekkivinkkiä täällä!

Siinä matkaanvalmistautumishärdellissä nimittäin kävin Viikin apteekissa hakemassa e-reseptiltä lääkkeitä – ja siinä samalla tulin maininneeksi syyn, miksi otan kerralla niin monta putkilääkepatruunaa; että olemme ulkomailla viisi kuukautta.

Farmaseutti (?) ehdotti siihen jotain, mitä en ollut tullut ajatelleeksikaan: haluatko, että printtaan kaikki teidän reseptit täältä koneelta mukaan? Oho. Vau. Haluan! Nykyisenä e-reseptiaikakautena tällainen tosiaankin on mahdollista!

Lääkäreitä ja lääkkeitä on toki täälläkin, mutta aiemmilla resepteillä voi helposti näyttää, mitkä lääkkeet ovat ennen toimineet. Ja jos jokin Suomesta tuotu lääke loppuu, reseptin avulla täältä voi etsiä vastaavaa lääkettä.

Tästä vinkistä pääsimme hyöytymään itse asiassa jo ihan ensimmäisellä viikolla täällä. Lentokoneilma sai atooppisen ihon huonoksi ja siihen kaivattiin tuttua ”kutinalääkettä” – joka ei sitten tullutkaan mukaan, kun sitä Suomessa ei oltu vähään aikaa tarvittu. Mutta reseptiprintistä katsomalla saatiin täsmälleen sama lääke heti täältä apteekista!

Kiitos siis mahtavasta vinkistä tälle farmaseutille – ehkäpä oletkin kuulolla…? :) Kaunis kiitos sinne Viikkiin!!!!

pamol

Toinen lääkkeisiin ja Espanjaan ja lasten kanssa matkustamiseen liittyvä vinkki, joka kantapään kautta on tullut täällä opittua: täältä ei saa mistään PamolF:ää vastaavaa lasten särkylääkettä! Siis se sellainen, jonka voi imeskellä tai pureskella. Tämä siis ainakin Fuengirolan apteekkien tilannne. Lisäksi nestemäisetkin särkylääkkeet maistuvat ilmeisesti pahemmilta kuin suomalaiset vastaavat – ainakin meidän Silvakin, joka tavallisesti ottaa nätisti kaikki, nikotteli ensin niitä vastaan. Nyt kuitenkin onneksi ottaa.

Mutta jos siis teillä on perheessä samanlainen lapsi kuin meillä tämä pienempi – joka yksinkertaisesti ei suostu ottamaan nestemäistä särkylääkettä – suosittelen ehdottomasti pakkaamaan reippaasti PamolF:ää mukaan! Ja jos sattuu tarvitsemaan täällä asuvalle lapsiperheelle jotain tuliaista Suomesta, niin enpä juuri keksi mitään parempaa tuliaisvinkkiä :)

making-of

Köh köh siis täältä edelleen – tai siis pihh pihh lähinnä. Mutta toivottavasti pahin on jo taittunut, huomisesta toivon jo tervettä päivää!

16

You Might Also Like

 • Jenn-
  28.12.2016 at 14:22

  Meidän pienemmän lapsen mielestä nestemäinen Panadol on herkkua! Kerran oli niin kipeä, että ei suostunut ottamaan edes Panadolia, niin silloin ties, että nyt on kyllä asiat huonosti, kun edes Panadol ei maistu.

  … ja siis selvennykseksi, ei sitä tietystikään herkkuna käytetä, mutta silloin, kun on kipeä ja sitä pitää ottaa, niin se on lapsen mielestä hyvää!

  • krista
   28.12.2016 at 14:31

   On kyllä tosi hienoa, että noissa suomalaisissa lasten lääkkeissä on hyvät maut nykyään! Silvakin vaan maiskuttaa niitä ottaessaan. Seela puolestaan kategorisesti hepulikieltäytyy :(

 • heiskav
  28.12.2016 at 14:26

  Tuli huomattua huono lasten parasetamolivalikoima myös Kanarialla, eli sama vinkki sinne matkaaville. Varmastikin sama lääkevalikoima kuin manner-Espanjassa. Nestemäinen lääke sai meidän tytön vain yökkimään, kun piti siihen turvautua pamolien loputtua. :/

  • krista
   28.12.2016 at 14:36

   Joo varmaan samat lääkkeet, siltä kuulostais… Seela kans oksensi, kun oli ruiskulla pakko väkisin työntää :( Mitään ei mennyt sisään :( Onneksi nyt saatiin PamolF:ää ystäviltä Suomen-tuliaisina lisää, ja isovanhemmilta pyydetään myös tuliaisina. Löysin myös Suomesta nettiapteekin, joka toimittaa suomalaisia apteekkituotteita postitse tänne. Eli joo: vaikka aina sanotaan, että apteekkeja sitä on matkakohteissakin, niin tällaisiin silti kannattaa varautua!!!

 • Sanna
  28.12.2016 at 14:52

  Ilmeisesti Espanjasta saa ainakin ibuprofenia nurofen nimellä myös nestemäisenä ja se ainakin meillä menee alas nikottelematta. Löytyy mansikan ja appelsiinin makuisena

  • krista
   28.12.2016 at 15:14

   Kiitos vinkistä! Nestemäistä ibuprofeinia täällä tosiaan on, meillä on Dalsy-niminen, jota Silva alkuun piti pahana, mutta nyt kyllä ottaa. Kun pullo loppuu, täytyy katsella tuota sun vinkkaamaa! Silvalla siis ihan ok-tilanne noiden nestemäisten kanssa, ja niitä täällä on – mutta Seela puolestaan siis kategorisesti kieltäytyy kaikesta nestemäisestä, ei siis suostu edes maistamaan/avaamaan suuta vaan taistelee vastaan täydellä kipeän lapsen raivollaan :(

 • Marianne
  28.12.2016 at 16:54

  Vinkkinä reissaajille vielä, että periaatteessa suomalaisen lääkärin kirjoittama resepti kelpaa kaikissa EU-maissa. Reseptin pitää vaan olla hieman tarkemmassa muodossa, esim kauppanimen sijasta vaikuttavan aineen mukaan määrätty. Tietysti täytyy ottaa huomioon ettei kaikilla lääkkeillä ole välttämättä myyntilupaa kaikissa maissa. Ja apteekillakin on jotain päätäntävaltaa, esim toisessa maassa määrättyä viittäsataa diapamia ei ole apteekin pakko toimittaa. Kannatta googlata reseptilääkkeen ostaminen ulkomailla.

  • krista
   28.12.2016 at 20:30

   Aaa, hyvä! Eli ei tarvitse ns. tutun vaivan takia käydä lääkärillä matkakohteessa vaan voi käyttää aiempaa Suomesta saatua reseptiään, hyvähyvä!

 • sari
  28.12.2016 at 16:55

  Oma kanta-palvelusta netissä saa myös itse sekä alle 10-v lasten reseptit tulostettua ja siellä ne säilyy eivätkä huku ja voi tarpeen tullen käydä sieltä katsomassa. http://www.kanta.fi/omakanta . Kirjaudutaan pankkitunnuksilla. Sieltä löytyy myös jonkun verran potilastietoja.

  • krista
   28.12.2016 at 20:37

   Ai vau, siellä on siis reseptitkin? Tämähän on hyvä juttu! Itse olinkin painanut tuon mieleen siltä kannalta, että jos mun leukaleikkauksen jälkitilanteeseen tulee mitään – eli että sieltä voi näyttää tiedot, että mitä on tehty ja niin edelleen. Mutta en ole koskaan omiin sivuihini tutustunut, että mitä siellä on. Voisipa joskus vilkaista omat tiedot!

   Ovatkohan lapsen tiedot automaattisesti aina vanhempien näkymässä näkyvillä…?

   • Tilia
    31.12.2016 at 16:43

    Ja kun reseptit on uusittu, tulee näppärästi tekstari puhelimeen. Ihan huippu palvelu jopa kunnallisella puolella, ei tarvitse soitella päiväkausia tk:n jonoon uusiakseen perusreseptejään saati varata lääkäriaikoja.

    Mutta tuo on kyllä hankalaa, että 10-vuotiaan tietoja ei enää vanhempi näe. Tällä suojataan ilmeisesti lastensuojelu- yms. tapauksissa lasta omilta vanhemmiltaan tai tiedolta esim. ehkäisypillerien tai aborttien teosta (niin kuin niistä ei tarvitsisi vanhemman tietää, no toki on insestitapauksiakin…), mutta ns. perusperheessä se on pikkuisen ärsyttävä toiminto ja ikäraja suht alhainen. Ja kun paperireseptejä ei ole enää käytössä, pitää sitten kaivella roskiksesta lääkepakkauksia, että olikos näitä vielä reseptillä jäljellä vai ei. Ihme että kuitenkin annetaan apteekista lapsenkin lääkkeet, vaikka on jo 10 täyttänyt. Kuinka moni sen ikäinen pystyy itse huolehtimaan asioistaan, lääkärikäynneistään ja hoidostaan ja kuinka monella edes on pankkitunnukset?

 • LauraM
  28.12.2016 at 22:09

  Toi omakanta on tosiaan kätevä. Yleensä ottaen sinne tulee kaikki lääkärikäynnit, reseptit jne. Yksityinen (työterveys) laittaa ne paljon nopeammin kuin julkinen. Terkuin haluan Iho- ja allergiasairaalan tutkimusten lausunnot Omakantaan, en jaksa oottaa lääkäriaikaa joka on parin viikon päästä sinne.. :D
  Lapsista en ole varma, mutta käsittääkseni he näkyvät automaattisesti vanhempien näkymän alla. Reseptit on kyllä tosiaan omakannassa todella kivasti! Sitä kautta pystyy myös uusimaan reseptejä, joskin joku rajoitus taisi olla, että vain perusterveydenhuollon kautta. En ole varma, mutta jostain on jäänyt kuva, että en voi uusia reumatologin määräämiä lääkkeitä sitä kautta, koska hän toimii erikoissairaanhoidon puolella, en edes kortisonia vaikka yleinen lääke onkin. Mutta tosiaan, en ole täysin varma asiasta.

  • krista
   29.12.2016 at 10:11

   Oi vau, uusimaankin? No sehän kyllä tosiaan helpottaa hommia ihan huomattavasti, kun ei tarvitse saman vaivan takia lähteä terveydenhuoltoon uudestaan!

  • murina
   30.12.2016 at 15:07

   Ihan oikein oot ymmärtänyt reseptien uusinnan :)

 • Lilah
  28.12.2016 at 22:41

  Auttaako jollain perus lasten panadol kuumeeseen? Meillä lapset on ääreistharvoin sairaana ja lämpö ei nouse millään. Mutta kun lopulta nousee, panadolilla ei ole mitään virkaa kun taas buranalla pienen vaikutusajan jälkeen alkaa tapahtua. Alle 39 kuumetta ei meillä edes lääkitä, koska se ei vielä näiden vointia juuri heikennä.

  • krista
   29.12.2016 at 10:15

   Meillä kyllä auttaa! Tai no siis tuota PamolF:ää ollaan kyllä nyt (Suomessa) käytetty parasetamolina siitä lähtien, kun sellaisen olemassaolo keksittiin ja huomattiin, että lapset tykkää. Seelalla käytetään siis pelkästään tätä (koska ibuprofeinista ei olla löydetty vastavalla tavalla otettavaa lääkettä) ja sillä on pärjätty flunssat. Silvalla puolestaan kovimpaan kuumeeseen saatetaan ottaa ibu+ para yhtä aikaa tai sitten vuorotellen niin, että saa pidettyä suht alhaalla kuumeen – Silvalla on siis kaikki niin paljon rajumpina. Seelalla ei myöskään oikein kuumekaan nouse, mutta sellaiseen yleiskurjaan flunssaoloon (ja flunssaisena nukkumiseen) tuo näyttää selvästi auttavan.

 • Joppe
  28.12.2016 at 23:35

  Terveiset ja hyvät loppuvuodet sinne teille! Ja paranemista kaikista flunssista. Blogisi on ihan mainio, ja arvostan erityisesti sitä, että vastaat kommentteihin nopeasti, hauskasti ja informatiivisesti (kaamee sana, sori, mutta en keksinyt muuta). Ihan älyttömän kivaa lukea teidän Espanjan elämästä!
  T: entinen toukolalainen, joka yskii yksin stadissa

  • krista
   29.12.2016 at 10:19

   Oi, kiitos kivasta kommentistasi – hyvä mieli tuli! Joo mä itsekin ajattelen, että tää kommentointi ja vuorovaikutus on olennainen osa koko bloggaamista, ikään kuin että postaus on päivän keskustelunavaus, ja siitäpä sitten lähdetään juttelemaan :) Olisi ihan erilaista (ja paljon tylsempää), jos kukaan ei sanoisi mitään :) Tää onkin yksi olennaisista jutuista, mikä erottaa blogipostauksen vaikkapa lehteen kirjoitetusta kolumnista – tästä saa palautteen heti ja suoraan.

   Terveiset myös stadiin, ja paranemista yskimisiin sinnekin!

 • Sh
  30.12.2016 at 17:11

  Oottako huomannu, pahentaako ibuprofeeni Silvan astmaoireita? Tulehduskipulääkkeet nimittäin saattaa tehdä sen, mutta ei välttämättä kaikilla. Parasetamolissa ei ole sitä ongelmaa.
  Ilmeisesti ei ainakaan pahaa kohtausta aiheuta, koska olette buranaa käyttäneet. :)

  • krista
   30.12.2016 at 17:15

   Hmm ei olla huomattu mitään! Täytyypä tarkkailla, kiitos vinkistä, en ollut tällaisesta kuullut! Toisaalta ollaan otettu ibuprofeenia myös silloin, kun ei ole ollut oireita (flunssan alkuvaiheessa tai muihin vaivoihin) eikä silloin ole aiheuttanut ainakaan. Mutta tarkkailenpa tätä jatkossa, kiitos!

 • vannikkila
  30.12.2016 at 21:31

  Itsehän en uskalla lähteä Tallinnan tai Tukholman risteilyä pidemmälle ilman tulostettuja reseptikopioita, sillä en voi ottaa riskiä, että minulta evättäisiin reumalääkkeeni rajalla. Jenkkeihin kävin vielä pyytämässä lääkäriltä engalnninkielisen diagnoosinkin :D

  Nyt en ole varma, mutta eikös omat e-reseptit näe myös kanta.fi -palvelusta, josta ne voi tulostaa ihan itse?

 • Anni
  1.1.2017 at 09:28

  Hei, meilläkin putkihommiin joudutaan toisinaan. Siksi siis vinkki: tuon ikäiseltä lapselta voi jo jättää tuon suppilon pois ja laittaa sen putken suoraan suuhun. Silloin kaikki lääke menee paremmin oikeaan osoitteeseen ja suupielet eivät turhia kärsi kortisonista. Tuo suppilo on enempi vauvoille ja pikkulapsille, jotka eivät vielä tajua lääkkeen ideaa ja osaa sitä hengitellä. Tämä ohjeistus on meille alunperin Lastenklinikan lääkäriltä tullut. Mukavaa lomailun ja eloilun jatkoa ja toivottavasti putkihommat riittäisi toviksi :).