Menkat, kuukautiset vai hilloviikot? Vai ihan pelkkä hiljaisuus?

Kaupallinen yhteistyö: Vuokkoset

”Sori mä oon vähän väsynyt ja huonovointinen, kun mulla on menkat”, ilmoittaa ystävä ensitöikseen, kun treffaamme lasten kanssa.


Kyllä, ymmärrän.

Tamponi-selfie.

Kuukautiset, menkat, hilloviikot, puolukkapäivät. Se Aika Kuukaudesta.

Jostain kummallisesta syystä meidänkin kulttuurissamme kuukautiset ovat edelleenkin jossain määrin salailtava asia. Vaikka se on niin tavallinen ja yleinen juttu: lähes jokaisen naisen asia noin kerran kuukaudessa. Kylppärin kaapissa on siteet, tamponit tai kuukupit, ja (lähes) jokainen nainen niitä kuukausittain kantaa käsilaukussa. Tai ujuttaa työpaikalla laukusta farkkujen taskuun ennen vessaan menoa.

Mä tein itse asiassa joskus töissä ollessani omia ”pokkaharjoituksiani”. Että avokonttorissa otin salailematta siteen tai tamponin laukusta ja kävelin se kädessä (en esitellen mutta en piilotellenkaan) vessaan. Kyllä se tuntui vähän kuumottavalta – niin hassua kuin se onkin. Oletteko kokeilleet tai pystyisittekö?

Mutta eihän sen pitäisi olla mitenkään nolo juttu. Ihan tavallinen asia!

Muistan niin selvästi, miten kuukautiset joskus korvensivat vatsaa. Piti maata kaksinkerroin sängyssä, kun au au au sattuu. Tai miten oli koko päivän epämääräisesti ärtynyt, huonotuulinen tai surumielinen, ja sitten jossain vaiheessa päivää vessassa käydessä… …aaaaa tästä se mun paha mieli johtui. Jostain syystä itseäni aina helpotti ajatella, että ”en ole oikeasti näin surullinen, vaan mulla on vain menkat”.

Ja mulle se on tuntunut ihan hyvältä sanoa myös kumppanille (tai ystävälle, jota tapaa) ääneen. Mulla on nyt menkat. Vähän niin kuin että nukuin huonosti viime yön, siksi oon näin väsynyt ja pihalla, sori. Yhtä tavallinen asia.

Iän myötä (ja ehkä ehkäisytavan?) omat kuukautisoireeni ovat hyvin paljon helpottaneet. E-pillereiden aikaan minulla ei ollut vuosikausiin kuukautisia ollenkaan, ja nyt hormonikierukan myötä niitä on niukasti ja epäsäännöllisesti. Vaikka nykytila on aiempaan verrattuna totta kai tosi hyvä juttu, on tietysti kuukautisten epäsäännöllisyydessä huonotkin puolensa: laukussa pitää aina olla mukana joku hätävara (joka ehtii nuohjuta siellä laukunpohjia). Omista PMS-tuntemuksistakaan ei ole niin hyvin kärryillä kuin ennen, kun kuukautisten ajan tiesi suunnilleen kalenterin kanssa. Menkat ovat nykyään aina vähän niin kuin pieni ylläri. ”Ai niin tällaistakin on mun elämässä!”

Ja usein just silloin ei syystä tai toisesta ole sitä sidettä tai tamponia mukana. Äh. Kuinkakohan monta kertaa oon taitellut vessapaperista tai käsipyyhkeestä hätäapusuojan ja lähtenyt kyselemään, että ”hei sori tota oiskos kellään…?”. Aika monesti on huvittanut, kun olen pyytänyt joltain tamponia ”lainaan”. Olen toki saanut. Mutta takaisin ei kuulemma tarvitse käytön jälkeen antaa, kiitos vaan :D

Vaihdoin juuri edelliset laukunpohjalla nuohjaantuneet varasiteet tuoreisiin – ja nyt laukkuun meni myös ihan uusia Vuokkosten Organic-tamponeja. Näissä on ihan uutta se, että niiden materiaali on 100 % luomupuuvillaa. Se tarkoittaa siis ihan oikeasti sitä, että niissä ei ole mitään muuta. Ei viskoosia, muovia, hajusteita, väriaineita, klooria, liimoja… ei siis mitään mitään mitään muuta kuin luomupuuvillaa. Niitä käyttäessä siis tietää ihan tarkalleen, että mitä sisäänsä tuikkaa.

Organic-tamponit eroavat myös ”perinteisistä” tamponeista siinä, että nämä ovat biohajoavia eli täysin kompostoituvia. Näitä on kolmea kokoa: mini, normal ja super. Ja niin kuin kaikki muutkin Vuokkoset (siitä aiemmin täällä), myös nämä tamponit ovat joutsenmerkittyjä ja kehitetty yhteistyössä Allergia-, Iho- ja Astmaliiton kanssa.

Mitä sanaa sinä käytät? Ja onko sanan ääneen sanominen sulle hankalaa?

Mä sanon menkat. Ja myös mulle sanassa on miniministi – jopa silleen puolitiedostamattoman tasolla – ääneen sanomisen hankaluutta, mutta yritän (tietoisestikin) normalisoida sitä, niin itselleni kuin muillekin.

Tamponi-belfie.

Ahhhahahaha otettuani tuon jutun alussa olevan ”tamponi-selfie”-kuvan tajusin, että tämä postaus ihan huutaa loppuun vielä tamponi-belfietä! En pystynyt vastustamaan, sori! :D

Joel muuten otti tuon kuvan. Olisitte nähneet, miten se tuskaili: ”en mä oo koskaan ottanut belfietä, en mä voi ottaa tällaista, ääää miten otetaan belfie, hei nyt vaan pyllistä vielä vähän lisää!” Mulla oli korkkarit jalassa ja selkä niin ylinotkolla, että sattui. Mutta belfie tuli! Aijaijaijai, kaikkea sitä :D

Kaupallinen yhteistyö: Vuokkoset

44

You Might Also Like

 • keijutalo
  2.5.2018 at 16:38

  Just makaan täällä menkkakivuissa ja tää nauratti. Mä puhun näistä tosi avoimesti ja mua nauratti kun mies kertoi kuulleensa meidän viisivuotiaan kailottavan puistossa tyttökavereilleen että äidillä on menkat ja se käyttää tamppoonia. Kaverit oli olleet että täh? Mitkä? Onneksi likka ei alkanut avaamaan asiaa lisää 😂. Mutta kyllä maailman luonnollisin juttu.

  • krista
   2.5.2018 at 16:49

   Aijaijai, täydet empatiat sinne! Mä itse taas mietiskelen, että miiiiissäs ne mun menkat luuraa, ei olekaan vähään aikaan näkynyt – kierukan pitäisi olla kyllä suht kohdillaan, että ei varmaan sellaista pelkoa :) Eiköhän ne ala just silloin, kun olen liikkeellä ilman ”varmuusvälineitä”, tyyliin jumppakassin kanssa ja siellä ei olekaan mitään siteitä. (note to self: laita jumppakassiin yksi side)

   Toivottavasti menee pian sulta kivut ohi! <3 Ja kyllä, luonnollinen juttu josta avoin puhe on hyväksi :)

 • Jonnaa
  2.5.2018 at 17:45

  Mä niin tiedän mistä puhut, tässä just sohvalla viltin alla itkien koska äsken telkkarissa tuli jokin ”surullinen” kohtaus, mieheni kutsuu tätä myötätunto itkuksi :)
  Myös omalla kohdalla hormonikierrukka sai kierron sekaisin ja jopa vuodeksi loppumaan kuukautiset… No nyt he ovat taas täällä, sopivasti kesäksi tulivat… Ennen sitä pystyi katsomaan parin tunnin tarkkuudella koska ne alkavat… Ei enään, ehkä joskus vielä…

  • krista
   2.5.2018 at 22:59

   Menkkatunteissa on kyllä jonkin verran samaa kuin raskaana olossa ja imetyksessä – just tämä itketys ja surumieli pienestäkin. Mutta joo, ne hormonithan ne nissä kaikissa kai muuttuu ”perustilasta” eroavaksi :)

   Mä kans ihan odotinkin, että hormonikierukka varmaan tekee tän taas – kun mulla ne tosiaan hävisi yhdistelmäpillereistäkin aikoinaan. Siinä lasten välissä ja Seelan jälkeen ehti olla parit ns. tavalliset kuukautiset. Hormonikierukalla mullakin taisi olla lähes vuoden kokonaan poissa ja sen jälkeen tällä tavalla satunnaisena ja myös niukkana – toisaalta hyvä niin :)

 • coxia
  2.5.2018 at 17:48

  Mä sanon menkat, ja puhun melko avoimesti näistä jutuista ku sairastan endometrioosia johon mun kohdalla liittyy päivittäiset, invalidisoivat kivut, eikä oo ihan yks eikä kaks kertaa kun oon asiasta puhunu kun ihmiset kyselee miks oon pyörätuolissa. Joten, en siis suostu häpeämään. Vaikka menkkoja ei ookaan hormonihoitojen takia käytännössä juuri ikinä, joskus jotain pientä. Mutta mennee samaan kategoriaan kuin varsinaisista menkoista puhuminenkin, eikö? ;)

  • krista
   2.5.2018 at 23:02

   Mä tuota kirjoittaessa ajattelin sua ja muita tietämiäni endometrioosia sairastavia – teitä on munkin tuttavissa aika paljon! Kävin tuossa endometrioosiyhdistyksen sivuilla ja siellä sanottiin, että endometrioosia sairastaa jopa 10-15 % hedelmällisessä iässä olevista naisista; tosi yleinen sairaus! Ja just näin: tällaisessa ei ole MITÄÄN hävettävää! Pikemminkin siitä on hyvä puhua, että tietoisuus ja ymmärrys kasvaa. Eli kyllä, samaan kategoriaan puhumisen kanssa todellakin menee!

   • coxia
    4.5.2018 at 15:40

    Mitä, vähänkö hämmentävää että oot ajatellu mua kun kirjotit :o tai siis ku mä oon vaan tämmönen nobody 😂 Mut kyllä, ihan samaa mieltä siitä että tietoisuuden lisääminen on tärkeää!

    • krista
     4.5.2018 at 16:13

     Tässä just tulee tämä hassu juttu, että mähän tosiaan pidän sua ihan ”tuttuna”, kun Instassa seuraan ja täällä juttelen – ja totta kai sitä silloin tällöin tuttujaan ajattelee :) Mutta tämä on just tätä virtuaalimaailmassa tuntemisen hauskuutta ja erikoisuutta :)

 • A
  2.5.2018 at 18:09

  Menkat ne on. Ärsyttävät, etenkin synnytyksen jälkeen näin vanhempana kroppa on ihan tuskissaan (mutta toisaalta pää se vasta on tuskissaan jos ja kun niitä odottelee saapuvaksi…meillä kunnei lapsia haluta lisää ja toisaalta hormoniehkäisy on pannassa, eli tietty riskitaso on ihan oman käytöksen perusteella…mutta sit toisaalta meidän ainokainen on 6v. niin ihan hyvin on vedetty ;D).

  Kuulostaapa hyvältä tamponien kehitys luomumpaan suuntaan. Mä olen ollut jo reilut 10 vuotta kuukautiskupin käyttäjä ja siitä en pois vaihda Lunetesta. Ei siis mulla löydy jemmoista kertakäyttöjuttuja (synnytyksen jälkeen pidin saamiani näytteitä varalla jemmassa mutta nekin on siivottu roskikseen ajat sitten). Oman menkat ei ala yllättäen niagarana, joten tiedän hyvin varautua (tasan kerran oon kymmenen vuoden aikana joutunut tamponiostoksille kun unohdin kuukupin kotiin ulkomaan reissuun lähtiessä ja ärsytti ihan vietävästi). Mutta kaikille kuukuppi ei käy syystä tai toisesta, niin tosi hyvä että on vastavirtaa hajustetuille Alwayseille ja muoviasettimillesille Tampaxeille (en mä tiiä onko niissä enää, joskus vuonna miekka ja kivi kyllä pahvi asetin vaihtui muoviseen, sen muistan mun tamponitaipaleella).

  • krista
   2.5.2018 at 23:46

   Hei te olette siis hyvin saaneet tuon ehkäisyhomman toimimaan! Mähän en saanut silloin Silvan jälkeen päätettyä, että jatkanko pillereillä ja kierukoilla, ja Seela saikin sitten jo alkunsa pillerireseptin käteen saamisen ja apteekista hakemisen välissä, hup-sis! :D No, onnellinen osuma toki <3 Mutta Seelan jälkeen tuli kierukka :D
   -
   Ja totta, on niii-iiin hyvä, että tällainenkin vaihtoehto niille, jotka ei syystä tai toisesta kuukuppia käytä! Kuukupista kuulee niin paljon hyviä kokemuksia, mutta itselleni sen käyttöön on ollut joku kumma (ja täysin perustelematon) kynnys. Mutta hienosti se on yleistynyt viimeisen 5-10 vuoden aikana! Ja sit on tosiaan niin hyvä, että muovittomia ja kemikaalittomia vaihtoehtoja on tamponeissakin! Mulla on itse asiassa pitkään ollut niin, että käytän (just Vuokkosten) siteitä enemmän kuin tamponeja, mutta näiden myötä veikkaan, että tamponien käyttökin mulla taas yleistyy!

 • Karoliinan
  2.5.2018 at 18:11

  Yli 4 vuotta ilman menkkoja. Ei haittaa! :D

  • krista
   2.5.2018 at 23:46

   Ymmärrän! :D Joo ei ollut ikävä mullakaan silloin e-pilleriaikana :D Ekan raskauden yhteydessä kysyttiin, että koska on viimeksi ollut menkat. Öööö 9 vuotta sitten? :D

 • Jenna
  2.5.2018 at 18:37

  Mä olen treenannut asiasta puhumista siskon, miehen ja lasten kanssa :D Lapset 4-5v tietävät mikä on kuukuppi ja miksi.

  • krista
   3.5.2018 at 00:08

   Sitä on hyvä treenata! Kuulostaa hassulta, mutta oikeasti niin se vain on! Meissä (tai mussa ainakin) on niin syvällä se sellainen menkoista vaikenemisen tapa, että ei se välttämättä ihan itsestään irtoa. Mä kans puolison kanssa ja ystävien kanssa ”treenaan” siitä, että menkoista voi puhua niin kuin ihan mistä tahansa elämään kuuluvasta asiasta.

 • Torey
  2.5.2018 at 19:15

  Menkat, kuukautiset. Ja joskus öljyn vaihto. :D

  Meillä kotona ne on ihan normaali asia. En piilottele asiaa lapsiltakaan. Pienestä pitäen ovat tienneet äidin joskus tarvitsevan vaippaa, se on aikuisten naisten juttu ja tarkoittaa sitä, että voi saada vauvoja. Simppeliä. Meillä myös mies on ostanut mulle siteitä ja asia on kaikinpuolin fine.

  Myös ystävien kanssa kuukautisista keskustelu on ok.

  Töissä sitä silti on kanssa ollu jotenki siteiden piilottelua. Vaikka oon naisvaltasella alallakin! Hassua. Ja eihän sitä teinit osta siteitä silleen Jee kato mitä mä ostan. Aikuisena sitä ei enää mene naama punaisena kassalle, muttei niiden ostoa hehkutakkaan.

  Mä kärsin kuukautisista, tai hormoonikierrosta ihan helvatisti. Viikko ennen menkkoja on ihan hirveetä. Kroppa menee sekasin, ja ahdistun. Helpottaa kun tietää mistä se johtuu, mutta silti se kyrsii joka kuukausi. Ja lisäksi iskee migreeni ja älyttömät vatsakrampit kun kuukautiset alkaa. Eli jipii!

  • krista
   3.5.2018 at 00:14

   Öljyn vaihto :D Toi oli mulle ihan uusi! :D

   Mä oon miettinyt tuota, että (joillekin) miehille niiden osto on noloa… Mä luulen, että se on toisaalta sitä, että itselle tuntematonta tuotetta on hankala ostaa, kun ne etiketit ja nimet vaihtelee, saatikka kaikki vahvuudet ja siivekkeet sun muut. Ja sit jos tuijottaa minuuttikaupalla sitä hyllyä, niin se alkaa jo nolottaa. Ja sitten toisaalta se on varmaan vaan tottumuksen puute, eli ne ehkä noloilee, jotka eivät ole ennen joutuneet ostamaan. Vähän niin kuin mua nolotti (ihan ilman syytä!) kondomien osto silloin ennen kierukkaa, vaikka sekin oli ihan hassua! Eli niille, joiden puolisot noloilee: ehkä se on vain kokemuksen puutetta – harjoittelemaan siis :)

   Uhhh kuukautiset ja migreeni -yhdistelmä :( Oikein kurjuuden maksimointi, uhhuh!

 • Miimii
  2.5.2018 at 20:27

  Menkat ja eipä niitä juurikaan näy. Tai näkyy siten että tissit ovat pari viikkoa kipeinä ja alan olemaan jossain kohtaa melko äkäinen. Kipu loppuu kuin seinään ja siitä tiedän että jahas menkat sitten ”alkoivat”. Vuotoa on ehkä pari kertaa vuodessa ja silloin mennään kestopikkuhousunsuojilla eli ei ole tarvetta siteille. Ja näun menty viitisen vuotta horminikierukan kanssa. Ainoa miinus on että joskus mieli meinaa tehdä tepposia ja varsinkin kun raskauksien ensioire on ollut aina tissien kolotus. Silloin kun oli runsaammat vuodot (raskausyritysten aikaan) niin kuukuppi oli käytössä. Allergioiden takia siteet jäivät ja runsasmenkkaisena ei jaksanut jatkuvaa tamppoonien vaihtoa joten kuukupista tuli uusi paras ystävä.

  Ja kuten näkyy, avoimesti voi puhua. Meidän 4hlö työporukassa on yksi mies ja se jo kuuntelee ihan sujuvasti naisten jutut. Uudelle miehelleni oli aluksi vähän kankeaa mainita asiasta (älä ees hipaise mun tisseihin) kun no uusi tyyppi ja uskonnollinen tausta. No olihan hänellä exänsä jonka kanssa 5 lasta joten aika arkipäiväinen aihe kuitenkin oli ja turhaa kakertelin.

  • krista
   3.5.2018 at 00:23

   Kuulostaa tosi tutulta! Mulla kans on rinnat kipeät välillä (ja ajattelen, että hup-sis ja yritän googlailla, että kauanko sen kierukan vaikutus kestää), mutta myönnän nyt hölmöyteni tässä, että en ole koskaan tullut yhdistäneeksi sitä kuukautiskiertoon!

   Pisteet sille miehelle, joka kuuntelee nolostumatta naisporukan menkkajutut! Niin sen pitäisi tietysti ollakin, mutta harvemmin varmaan vieläkään toteutuu. Mutta hyvä!

 • Miitu
  2.5.2018 at 21:14

  Lapsi oli 2-vuotiaana isoäidin mukana labroissa, ja oli kuulemma kovaan ääneen kailottanut ”äidillä on kuukautiset”, eli on tää toinen ainakin perillä asioista.
  .
  Mä oon oikeastaan koittanut vähän rajoittaa, etten liikaa puhuisi, mutta toki nuo on kovin tilannesidonnaisia. Välissä olis kauheen kiva, jos tää olis vielä ”luonnollisempaa” Nimim. eräitä kertoja palavereissa tullu mietittyä, mikä on tilanne penkistä noustessa…

  • krista
   3.5.2018 at 00:31

   Ihana <3 :D Mutta tuo esimerkki kertoo just siitä, miten asia on lapselle luonnollista! Vasta me aikuiset (ja kulttuuri, yhteiskunta) rakentaa sen "vaikeuden" koko aihepiirin ympärille!
   -
   Ja hei hyvä esimerkki myös tuo palaveri: jos ajattelisi vaikkapa piiiitkään kestävää palaveria, josta yksi osallistuja nousisi, pyytäisi anteeksi ja kertoisi lähtevänsä vaihtamaan kuukautissidettä. En usko, että tuollaista juuri tapahtuu! Vaikka toisaalta en tiedä, miksi se syy pitäisi edes erityisesti ilmoittaa :) Mutta että olisi luontevaa, että joku osallistuja poistuu (vaikkapa sitten kuukautissidettä vaihtamaan tai muuten vaan vessaan) tai pyytää taukoa tms. Jännä muuten, että "vessatauon" pyytäminen tuntuu mulle ihan luontevalta! "Hei anteeksi, voitaisko pitää veskitauko? Join tota kahvia niin paljon". tms.

 • Riika A
  2.5.2018 at 21:59

  Hienoa sinänsä, että noista on jätetty pois kemikaalit ja että käytetyn tamponin voi kompostoida! En silti voi olla miettimättä noiden ympäristövaikutuksia – jos yksi puuvillainen T-paita kuluttaa vettä 2700 litraa, niin paketillinen tamponeita vie ehkä suunnilleen saman verran? Vai veisikö enemmänkin – tamponit on kuitenkin puristettu paljon tiukempaan pakettiin, kuin mihin T-paitaa saisi ikinä rullattua. Joudun nyt siis miettimään tätä materiaalinkulutusta tilavuutena, koska mulla ei suoraan sanottuna ole minkäänlaista muistikuvaa siitä mitä tamponipaketti painaa. :D

  Itse oon kyllä sitä mieltä, että kuukuppi on paras keksintö viipaloidun leivän jälkeen! Paitsi että viipaloidusta leivästä voisin luopua ihan hyvin, joten… no vaikka paras keksintö Internetin jälkeen! (Paitsi ehkä siellä Machu Picchun vaelluksella.)

  • krista
   3.5.2018 at 00:38

   Joo puuvilla(kin) on kaikkea muuta kuin yksiselitteinen juttu! Tää on kuitenkin nimenomaan luomupuuvillaa – nyt en ole ihan kovin syvällä tässä aihepiirissä, mutta mun käsityksen mukaan luomupuuvilassa vettä käytetään vähemmän ja muutenkin ympäristövaikutukset ovat pienemmät…? Käsittääkseni. Mutta – totta kai – kulutus on kulutusta, aina. Ja siinä mielessä kuukuppi se ”kestoin”. Mutta silti nää on niin hyviä vaihtoehtoja niille, jotka kuukuppia ei syystä tai toisesta käytä, näin mä ajattelen :)
   .
   Haha viipaloitu leipä :D Joelilla on niin monta mahtavaa vakioläppää tästä aiheesta; sehän on siis sitä mieltä, että kun ihmiskunta on keksinyt tällaisen kuin VIIPALOITU leipä, niin mikä ihme syy saisi sen viipaloimaan leivän ITSE, turhaa hommaa :D Mutta joo, viipaloitu leipä best :D Täällä leipomosta kyllä tulee sellaisia tuoreita kokonaisia leivänmötkäleitä, ei se toisaalta ole niitäkään täällä valittanut, tää sen leipävalitus on tainnut sijoittua enemmän Suomeen :)

 • Laupis
  2.5.2018 at 22:28

  Mä tunnistan ton et sanan kuukautiset tai menkat sanominen on vähän epäluontevaa, ainakin jos puhun vastakkaiselle sukupuolelle. Just niin, että joutuu vähän pinnistämään että sanoisi sen mahdollisimman arkipäiväisesti 😁. Johtuisikohan siitä, että omassa lapsuudessa/teini-iässä ei näistä asioista kotona puhuttu ollenkaan. Tästä sitten jäi sellainen mielikuva että kuukautisissa on vähän jotain hävettävää tai että ainakin se on tosi yksityinen juttu. Näitä mielikuvia on sitten joutunut karistelemaan elämän varrella.

  • krista
   3.5.2018 at 00:49

   Voi tää vois olla mun kirjoittama! Just näin mustakin tuntuu! Ja just tuo, että vähän joutuu pinnistämään, että saa kuulostamaan (ja tuntumaan) sen luonnolliselta (mitä se on!). Pystyyköhän meidän vaikutuksesta seuraavat sukupolvet, meidän lapset, puhumaan näistä aidosti luonnollsemmin…? Toivottavasti! Siksi menkkapuhe on tärkeää :)

 • Salvia
  2.5.2018 at 23:32

  Ihanaa, että aiheesta puhutaan avoimesti! Tähän liittyy kyllä ihan järkkyjä tabuja, esim. se, miten kuukautisverta ei saa näkyä missään, edes tamponi- tai sidemainoksissa, vaan se on korvattava jollain keinotekoisen näköisellä sinisellä nesteellä. Äiti on kertonut, että joskus reilu 30 vuotta sitten yleisimpiä nuortenlehtien ”kysy lääkäriltä” tms. palstojen kysymyksiä oli, onko minussa jotain vikaa, kun kuukautisvereni on punaista, eikä sinistä kuten mainoksissa…! Itse puhun kuukautisista, kun mielestäni menkat on just vähän sellainen häpeilevä kiertoilmaus, jota käytettiin silloin teininä, hiljaa kuiskaten :D

  Olen ottanut aiheesta avoimesti puhumisen aika tärkeäksi kasvatustehtäväksi :) 2-v on monesti nähnyt, kun vaihdan veristä sidettä, ja olen selittänyt mitä se tarkoittaa, ja ettei se satu (vaikka joitakin kyllä sattuukin). Lähipiirissäni on yksi lapsi, jolla alkoi kuukautiset todella aikaisin, eikä hänelle oltu puhuttu aiemmin aiheesta yhtään mitään, ja kaiken päälle tämän äiti vielä kutsuu siteitä ”vaipoiksi”. En usko, että mitenkään vähentää lapsen kokemaa hämmennystä ja mahdollista häpeää, jos joutuu ainoana kavereista käyttämään ”vaippoja”. Puhutaan jooko asioista avoimesti ja oikeilla nimillä :) Ja mielestäni sekin pitää ottaa huomioon, että kuukautiset voi oikeasti alkaa jo lapsella, eikä puhua niistä vain jonain aikuisten naisten (lisääntymiseen liittyvänä) juttuna. Eikä kuukautiset tee kenestäkään naista, kaikilla naisilla ei niitä ole, ja monesti ne alkavat jo silloin, kun haluaisi itse olla vielä lapsi.

  • krista
   3.5.2018 at 00:56

   Joo toi sininen kuukautisvuoto :D :D :D Se on kyllä niin klassinen esimerkki siitä, että miten tabusta asiasta oikeasti on ollut kyse! Onneksi tuo on selvästi ollut murtumassa.

   Ai menkat on sulle häpeilevämpi? Mulla tähän on jännä itselleni rakennettu merkitys: meillä kotona sanottiin kuukautiset, mutta mun yläasteystävä sanoi ”menkat”. Se oli mulle ihan outo ja kummallinen sana, ei tuntunut yhtään istuvan suuhun. Mutta miksi just sitten se jäi kieleen aikuisenakin; en tiedä.. Mutta edellen tuosta sanasta muistan tän ihmisen, jolta sen eka kertaa kuulin :)

   Apua kerronkohan mä nyt mun oman ”kasvatustehtävän”… Tää on aika paha :D Joskus radikaalina parikymppisenä mulla oli poikaystävä, jolle menkat oli jotenkin tosi kiusallinen asia ja mä sitten siitä tietysti provosoiduin. Mä ”kasvatin” häntä (hyi mua!) esimerkiksi heittämällä kuukautissiteen, että ”ota koppi!” ja sit ystävällisesti pyytäen, että ”laittaisitko roskiin” ja joskus myös ”unohdin” kuukautissiteitä tarkoituksella lavuaarin reunalle. Ja sit sanoin, että ”no tuolta se näyttää, se on ihan luonnollinen asia”. Okei vähän keskenkasvuista multa, mutta keskenkasvuinen olinkin toki :D Mutta – näin voi toivoa – ehkä hän niiden vuosien aikana oppi suhtautumaan kuukautisiin vähän luonnollisemmin :)

   • Salvia
    3.5.2018 at 10:41

    Hahaa :D No ehkei joo ihan maailman kypsin taktiikka, mutta mahdollisesti aika tehokas! Ellei aiheuttanut lisätraumoja :D Mutta tässä kyllä on toinen aika tärkeä pointti: vaikka tytöille nykyään puhuttaisiinkin avoimesti kuukautisista, pojat jäävät monesti tästä paitsi, ja niin siitä varmaan helpommin muodostuu tabu, vähän vieras ja jännä asia. Ja uskon että niitä käsityksiä on hankalampi lähteä rikkomaan enää aikuisena, kaikki lähtee siitä, miten asiaan suhtaudutaan lasten kanssa :)

    • Tilia
     5.5.2018 at 09:04

     Meidän 5-luokkalaiselle pojalle oli koulun murrosikätunnilla puhuttu myös kuukautisista. Hyvin oli perillä asiasta. Käytiin kotona sitten vielä kondomiasiat kaupan päälle ja katsottiin, minkälainen juttu se on. :)

     Meillä lapsille kuukautiset ja siteet on olleet aina normaalia elämää, kun koko heidän elämänsä ajan ne ovat kuivuneet pyykkinarulla muun pyykin joukossa niin kuin pikkuhousunsuojatkin. Olen kovasti tykästynyt kotimaisiin kankaisiin kestositeisiin ja pikkuhousunsuojiin. On muuten helpompi sen kestosidepussukan kanssa mennä työpaikalla vessaan kuin pelkän siteen.

     Luultuani että kuukautiset on tabu yhteiskunnassa, olen nyt syöpähoitojeni jälkeen huomannut, että myös kuukautisten loppuminen on tabu. Sain 10 vuotta ennen aikojaan vaihdevuodet sytostaattien takia. Ei ole nelikymppiselle kaveripiirilleni sekään helppo asia, kaikki vaivaantuvat, jos tulee jotain puhetta aiheesta, että kuukautisia ei enää olekaan, mutta kuumia aaltoja senkin edestä. Ja hormonikorvaushoitolaastarit. Mutta tosi helppoa elämää, kun ei ole enää kuukautisia kaikkine sivuoireineen!

     • krista
      7.5.2018 at 10:16

      Kiinnostava juttu muuten tuo, etttä kuukautisten loppuminenkin aiheuttaa vaivaantumisen – onkohan se vaihdevuosissakin niin, tai ehkä siitä tekee tabun se, että se tapahtuu ns. liian aikaisin. Vai onko siinä toisella ihmisellä sitten sellainen olo, että ei tiedä, että miten suhtautua eli esimerkiksi että jos olisi sinulle kova paikka/traumaattinen, että ”apua haluaako se puhua tästä” jne. Toisaalta hmm jos ihan kavereista kyse, niin onko se sitten ihan sekään… Hmm. Vaihdevuosistahan sitä on vaikka minkälaista huumoria (oon nähnyt esim. itseäni vanhempien työkavereiden FB:ssä kaikkea meemejä ja muistan äitinikin siitä vitsailleen omien ystäviensä kanssa silloin aikoinaan), mutta ehkä se on just se, että se tapahtuu ”liian nuorelle” niin se aiheuttaa jonkin reaktion, josta ei tiedä miten toimia ja sit se johtaa hiljaisuuteen… Tai siis en yhtään tiedä, kunhan sekavasti pähkäilen :)

  • Torey
   4.5.2018 at 10:00

   Meillä toi vaippa nimitys tais kyllä tulla lapsilta. Et kui äitillä on vaippa. En mä ajatellut sitä nimitystä niistä enää käyttää ku ne on koululaisia. :D Ja puhun kyllä itse siteistä.

   Mutta toi ettei asiasta oo puhuttu ni tiiän myös tapauksen jossa kaverini joutui leirillä selittämään tytölle mitkä kuukautiset on. Lapsi oli ollu ihan kauhuissaan ja suunnilleen pelännyt kuolevansa. Kyllä kouluikäisen jo ois hyvä tietää asiasta. Kun tosiaan ne voi alkaa jo tosi aikasin, vaikka joillain alkaiski vasta lähes aikuisena. Itse toivon meidän tyttöjen pääsevän ylä-aste ikään kuten minäkin! Ala-asteella ne on kyllä varmaan tosi kurjat!

   • krista
    7.5.2018 at 10:28

    Joo muuten tuo aikaisin alkaminen voi hyvinkin yllättää sitten joskus… Mulla itsellähän on alkanut aika myöhään, kun taas sitten jos vaikka hampaiden lähtöä ajattelee, niin tuntuu että nykylapsilla nekin lähtee aiemmin kuin ennen! Eli joo se on kyllä tosi tärkeää, että lapsi tietää, että mistä on kyse – sehän voi olla tosiaan muuten tosi traumaattinen ja pelottava kokemus, jos ei yhtään tiedä, mitä tapahtuu…

 • Aino
  3.5.2018 at 20:52

  Monsuunit, puolukkapäivät.. No joo menkoista puhutaan normaalisti, ja aion kyllä ehottomasti poikalasteni kanssa olla asiasta avoin, sitten kun sattuu tilanne että tulee puheeksi, kunhan ne joskus taas jatkuvat (imetän niin ei oo vielä) :D Tärkeää että se on poikien ja miesten mielestä luonnollinen ja normaali asia.

  Eksä kävi onnistuneesti sideostoksilla jälkivuotoa varten. Hän laittoi kaupassa kuvan sidehyllystä, ympyröin oikean tuotteen ja lähetin kuvan takaisin. Näin se tekniikka helpottaa elämää :D
  Kuukuppia minäkin kannatan, perseeni inhoaa limakalvoja kuivattava siteitä, ja oon vissiin allergisoitunukki kemikaalipommisiteille kun en voi käyttää ku vuokkosten ph-suojiakaan. Go vuokkoset!

  • krista
   7.5.2018 at 10:25

   Joo tää on kyllä just tosi hyvä pointti, että myös poikien kanssa kuukautisista kannattaa puhua luontevana, osana elämää. Sillä tavalla sitä sitten ”kasvattaa” toivottavasti aikuisenakin luontevasti kuukautisiin suhtautuvia miehiä! Ja hih, tosi näppärä tekniikka! :D

   Ja oon samaa mieltä, Go Vuokkoset! Mähän oon tännekin roudannut omat Vuokkoset mukana, en halua käyttää täkäläisiä hajupommisiteitä/tamponeja. Suomessa käydessä toin lisää :)

 • Japp
  4.5.2018 at 18:00

  One word: kuukuppi. Onhan se ajatuksena vähän ällöttävä, mutta lopulta ei ollenkaan. Käytetyt siteet ja tamponit paljon vastenmielisempiä. Yksi kotiin, toinen käsilaukkuun!

  • krista
   7.5.2018 at 10:26

   Tuosta kuulee paljon hyvää ja uskonkin sen, mutta mulle itselle on jotenkin vaan ollut kynnys tuon käyttöön – ja sitä varmaan kasvatti kierukka, jonka kanssa pitää olla varovainen kuukuppia käyttäessä, samoin kyllä tamponia käyttäessäkin. Että varmasti se on vaan tottumiskysymys! Mutta hyvä niille, jotka ovat kuukupin kanssa päässeet sinuiksi, ja hyvä niille, jotka ”perinteisempiä” käyttävät, että niihinkin löytyy hyviä vaihtoehtoja nykyisin!